Motorola Moto Z2 Play
recenze

Motorola Moto Z2 Play

Už nemá takovou výdrž
11

Kategorie vyšší střední třídy je v poslední době doslova přecpaná zajímavými zařízeními od prakticky všech výrobců. A právě do těchto divokých vod se pouští opět i Motorola pod křídly Lenova se svou odlehčenou verzí vlajkové lodi Moto Z2. Konkurencí pro nové Moto Z2 Play však nejsou jen ostatní značky, ale především vlastní rodina.

První generace Moto Z Play se i přes některé neduhy povedla a získala si řadu uživatelů díky pěknému AMOLED displeji, a především velké baterii, díky které vydržel telefon s přehledem dva dny používání. Dnes testovaná druhá generace Moto Z2 Play však onu pověstnou výdrž vyměnila za jeden milimetr tenčí hliníkovou konstrukci. Hardware se zároveň moc nezlepšil, displej zůstal zachován stejně jako slibovaná kompatibilita s Moto Mods a změnil se tak v podstatě jen fotoaparát. Jak si tedy povede o hlavní výhodu ochuzená Motorola oproti konkurenci ostřejší než kdykoli předtím?

Technické parametry Lenovo Moto Z2 Play

Kompletní specifikace
Konstrukce156,2 × 76,2 × 5,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 626 MSM8953 Pro, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2017, 14 000 Kč

Motorola Moto Z2 Play – videopohled

Obsah balení: holý základ s krytem navíc

Pokud si Moto Z2 Play pořídíte, naleznete v červené krabičce samotný telefon a pod ním obálku s prospekty a magnetickým krytem. Úplně vespod je poté ve dvou přihrádkách turbo nabíječka a USB-C kabel pro nabíjení či propojení s počítačem.

Konstrukční zpracování: hliníková žiletka

Moto Z2 Play hned na první pohled navazuje na odkaz své dražší sestry i své předchůdkyně. Rozměry jsou v podstatě identické a stejně tak design, jen blyštivé sklo vystřídal na zádech hliník. Osobně tuto změnu vítám, jelikož telefon moc neklouže z ruky, pohodlně se drží, a hlavně se neustále nepatlá. Leštící hadřík jsem tedy mohl nechat doma. Kategorií samou pro sebe je dále design, který se od minula ani moc změnit nemohl kvůli příslibu kompatibility s Moto Mods na dalších pár let.

Změna materiálu však není jedinou novinkou. Se svými 6 milimetry je Z2 Play o milimetr tenčí žiletkou než loni. Zbytek rozměrů a vlastností konstrukce se však změnit nemohl, jelikož jsou klíčové pro všechny Moto Mods. Rámečky jsou tedy stále pořádně velké a fotoaparát z tenkého těla vystupuje jako majestátní hora. Vystupující fotoaparát samozřejmě nebude všem po chuti, avšak i na to výrobce myslel. Dostanete tak v balení i pěkný textilní kryt, který stačí díky magnetickým pinům prostě jen přicvaknout.

Voděodolnost tu bohužel stále chybí.

Bez krytu působí telefon ovšem mnohem lépe a hodnotněji. Tenkost konstrukce je skoro až zarážející a na každého telefon zapůsobil. Za sebe mohu také říci, že se mi vzhled Motoroly líbí, je originální a dodává telefonu charakter. Byť se mi zadní strana i přes výraznou linku antén líbí, musím uznat, že zepředu nejsou telefony od Motoroly zrovna pohledné.

Zklamala mě také hardwarová tlačítka na pravém boku telefonu, která jsou velmi malá a příliš blízko u sebe. Mají sice příjemný stisk a vypínací tlačítko je vroubkované, ale jsou zároveň u tak velkého telefonu moc vysoko a musíte se k nim pořádně natahovat. Naštěstí ale můžete vypínací tlačítko kompletně nahradit výbornou čtečkou otisků prstů, která je spolehlivá, rychlá a delším přidržením prstu na ní můžete telefon uzamknout. Zároveň můžete využít také jako náhradu za softwarová tlačítka. Swipenutím doprava otevřete multitasking a doleva se vrátíte zpět.

Pochvalu zaslouží Motorola také za šuplíček karet na horní hraně. Můžete do něj totiž vložit dvě nanoSIM karty a microSD kartu najednou, jelikož disponuje hned třemi sloty. Rozhodování nad SIM kartou, anebo větší pamětí vás u Z2 Play tedy nečeká. Naopak na spodní hraně poté nalezneme už jen nabíjecí konektor, a i do takto tenkého těla se vešel zároveň 3,5mm jack. Tak to má vypadat! Jen ta voděodolnost tu bohužel stále chybí.

Líbilo se nám
  • kvalitní hliníková konstrukce
  • i přes extrémní tenkost zůstal 3,5mm jack
  • skvělá čtečka otisků prstů s gesty
  • textilní kryt v ceně
  • tři sloty pro karty
Nelíbilo se nám
  • titěrná a špatně umístěná hardwarová tlačítka
  • může vadit výrazně vystupující fotoaparát

Displej: nikoho nezklame

Stejně jako v původní Moto Z Play našel domov i v druhé generaci skvělý 5,5palcový Full HD AMOLED displej. Panel má živé barvy, které si můžete v nastavení upravit, dobré pozorovací uhly, hlubokou černou, parádní kontrast a kryje jej odolné Gorilla Glass 5. Nezapomnělo se ani na bílou notifikační diodu, a navíc je maximální jas displeje vcelku vysoký, byť jeho rozsah už za moc nestojí, a také automatická regulace jasu často nastaví jas trochu níže, než by se hodilo.

Lenovo Moto Z2 Play

Musím ovšem uznat, že má Motorola stále jednu z nejlepších interpretací Always On funkce na trhu. Nově můžete přímo z ambientního displeje i odpovídat na zprávy a pro jeho zobrazení stačí stále jen mávnout rukou nad telefonem. S tím zároveň souvisí i aplikace Moto, ve které najdete spoustu užitečných gest, jako je zatřesení telefonem pro rozsvícení diody, zakroucení pro otevření fotoaparátu, dvojité poklepání pro rozsvícení displeje a mnohé další.

Líbilo se nám
  • hezký AMOLED displej
  • jeden z nejlepších Always On displejů
Nelíbilo se nám
  • rozsah jasu

Zvuk: průměrný pracant

Ne úplně běžná vlastnost Moto Z2 Play je stále jediný reproduktor na přední straně nad displejem. Jeden reproduktor tedy slouží jako sluchátko pro hovory i pro přehrávání hudby a podobně. Svou kvalitou je na tom průměrně a není ani extrémně hlasitý, ale zvuk jdoucí přímo k vám zepředu bude zkrátka vždy příjemnější než ten ze spodní hrany telefonu.

Lenovo Moto Z2 Play

Jeho negativní stránkou je ovšem podprůměrná kvalita hovorů, jelikož je sluchátko vcelku tiché a kvalita také není nijak oslnivá. Zároveň je zklamání, že k telefonu nedostanete sluchátka. Musíte si tedy sehnat vlastní.

Líbilo se nám
  • umístění na přední straně
Nelíbilo se nám
  • průměrný reproduktor
  • horší kvalita hovorů

JBL SoundBoost 2: trochu se poučil

Jediným novým Moto Modem, který jsem si mohl se Z2 Play vyzkoušet, je druhá generace stereo reproduktoru JBL. Jako u všech Moto Mods jej stačí pouze přicvaknout na záda a máte hotovo. Žádné párovaní či otevírání speciálních aplikací vás nemusí trápit.

Lenovo Moto Z2 Play

Co se konstrukce reproduktoru týče, došlo k velkému pokroku. Nejen že lépe vypadá, ale je i výrazněji zaoblený, což má velký dopad na držení telefonu s nasazeným reproduktorem. Zařízení se nyní drží mnohem lépe a pohodlně, přičemž vám připadá menší než s předchozí generací JBL SoundBoost. Je to však pouze iluze vyvolaná lepší ergonomií a tvary, jelikož druhá generace ve skutečnosti o něco ztloustla. Zároveň pochválím pevnější výklopný stojánek a nově přidanou odolnost proti stříkající vodě.

Samotná kvalita zvuku je na tom dokonce ještě lépe než posledně, čemuž opět vděčíme dvojici 3wattových reproduktorů. Zvuk hraje čistěji a dynamičtěji, přičemž si stále zachovává vysokou hlasitost. Hudba i filmy z něj zní zkrátka výborně, přičemž je v těle integrována 1 000mAh baterie, která postačí na 10 hodin přehrávání. Pokud však baterie dojde a nemůžete tedy už poslouchat hudbu, stačí jej velmi snadno dobít pomocí USB-C konektoru na zadní straně.

Pokud by se reproduktor přidával k telefonu v balení, jednalo by se o skvělou přidanou hodnotu a rozhodně by telefon stanul na špičce nejlépe hrajících telefonů. Jenomže zatím to tak není, a tak si musíte za SoundBoost 2 připlatit 2 600 korun. O malou částku tedy opět nejde, avšak alespoň už to není 3 200 korun jako v případě první generace. Nový a lepší reproduktor si tedy může pořídit více lidí, ale s ním už stojí Z2 Play téměř 15 tisíc. Za takové peníze už můžete mít mnohem lepší telefon.

Líbilo se nám
  • kvalitní a hlasitý výstup
  • oproti první generaci lepší ergonomie
  • nižší cena než dříve

Výkon hardwaru: najdete lepší

Pokud se podíváme do specifikací, nevypadá Moto Z2 Play úplně špatně. Hardware tvoří procesor Snapdragon 626, 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště (volných zbývá cca 50 GB) s možností rozšíření pomocí microSD karty. To jsou vcelku dobré parametry, tedy alespoň do té doby, než si připomeneme, že předchozí generace má Snapdragon 625 a 3 GB RAM, což není takový rozdíl. Konkurence přitom už dnes za podobné peníze nabídne zejména graficky výkonnější Snapdragon 630, nebo je celkovým výkonem úplně na jiné úrovni.

Líbilo se nám
  • dostatečný hardware
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • nijak výrazné zlepšení oproti první generaci

Výdrž baterie: jen stín předešlé slávy

Nyní se musíme vrátit k tenkosti zařízení, která si bohužel vybrala tvrdou daň. Hlavní výhoda a chlouba původní Moto Z Play, tedy velká baterie s úžasnou výdrží, je totiž pryč. Praktičnost tentokrát ustoupila vzhledu a Motorola tak ubrala baterii znatelných 500 mAh, což nás dostává na baterii o standardní kapacitě 3 000 mAh.

Lenovo Moto Z2 Play

Výdrž je i přes to velmi dobrá a telefon přežil vždy den a půl běžného provozu. I s náročným používáním jeden den pokaždé vydržel, přičemž v našem redakčním testu výdrže zvládl telefon přehrávat Full HD video přes Wi-Fi průměrných 7 hodin a 52 minut. Nejedná se však o famózní výdrž předchozí generace, která zvládla s přehledem dva dny. Je tedy obrovská škoda, že jedna z největších předností předchozího modelu nyní chybí.

Samozřejmě si můžete stále koupit Moto Mod za 1 200 korun, který slouží jako 2200mAh přídavná baterie, ale telefon zároveň nabere minimálně 7 milimetrů navíc v pase, bude ošklivý, hůře se bude držet a hlavně si za Mod prostě musíte připlatit, což není optimální řešení. Zůstalo však USB-C pro vcelku rychlé dobíjení – z 0 na 100 procent se dostanete do 1 hodiny a 43 minut.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž za všech okolností
  • rychlá nabíjení pomocí USB-C
Nelíbilo se nám
  • horší výdrž než dříve kvůli výrazně menší baterii

Konektivita: NFC a starší Bluetooth

Až na ovládání okolní elektroniky přes infraport není nic, co by tato Motorola nezvládla. Nechybí Wi-Fi ac, NFC či kompletní LTE. A-GPS přitom doplňuje i ruský GLONASS a s navigací žádné problémy nebyly. Dokonce je tu i FM rádio s velmi dobře zpracovanou aplikací. Jedinou menší výtkou může být starší Bluetooth 4.2, jelikož konkurenti už pomalu nasazují i v této kategorii verzi 5.0.

Líbilo se nám
  • NFC
  • FM rádio

Fotoaparát: lepší, ale stále ne skvělý

Asi největším zklamáním se pro mě stal 12Mpx fotoaparát, avšak i tak se jedná o zlepšení oproti původní Moto Z Play. Počet megapixelů se sice snížil z 16, ale samotné pixely jsou nyní větší, ostření je mnohem rychlejší a světelnost má výbornou hodnotu f/1.7. Papírové parametry však nejsou vše a telefon zkrátka nedokáže zpracovávat fotky tak dobře jako konkurenti či dražší přístroje.

Fotografie za dobrého světla

Rozhodně se jedná o slušně fotící fotoaparát, ale mohlo to být i lepší. Zejména za špatných podmínek by se hodila optická stabilizace, která tu ovšem chybí a tím pádem nevypadá ani 4K video zrovna ukázkově, byť samotná kvalita obrazu špatná není.

Snímky z interiérů a v noci + selfie

Musíte si však dávat velký pozor na světelné podmínky a také focení kontrastnějších scén dělá foťáku potíže. Fotoaplikace je přitom velmi jednoduchá a rychlá. Její manuální režim však nenabízí nijak užitečné funkce, ale HDR je na druhou stranu velmi efektivní. Pouze zpracování HDR snímku nějakou chvíli trvá.

Přední 5Mpx kamerka je ovšem přímo podprůměrná a ani vlastní dvoutónová přisvětlovací dioda jí nepomůže.

Líbilo se nám
  • slušné snímky za dobrého světla
  • 4K video
  • dobrá fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • horší podmínky se výrazně podepisují na kvalitě snímků
  • hodila by se optická stabilizace
  • podprůměrná 5Mpx přední kamerka

Software: měl by být vzorem

Systém se jako vždy Motorole povedl. Dostanete zde prakticky čistý zážitek, díky kterému má dle mého názoru Motorola jedno z nejlepších prostředí. Přidala totiž nenásilným způsobem jen skutečně užitečné funkce a zbytek systému nechala čistý, jelikož v něm zkrátka není potřeba nic upravovat.

Žádný balast navíc ani zbytečné aplikace tu tedy nenajdete. Možná také právě proto běží systém tak krásně plynule, dokonce srovnatelně s jakýmkoliv Android One telefonem či dražšími zařízeními. Jen tu „vlajkovou rychlost“ nedokáže hardware systému dodat.

Ostatně vlastní jsou tu pouze aplikace Moto pro zapnutí Always On funkce a již dříve zmiňovaných gest, jako je zakroucení telefonem pro otevření fotoaplikace či dvojité poklepání na displej pro jeho rozsvícení. Dále nechybí aplikace pro ovládání Moto Mods, fotoaplikace a povedená aplikace pro FM rádio. O zbytek se zdatně stará Google.

Zamrzí tak pouze nasazení stále ještě staršího Androidu 7.1.1 Nougat, avšak i to dává smysl, jelikož třeba v USA bylo Moto Z2 Play uvedeno již v létě. Jen u nás jsme si na něj museli delší dobu počkat. Proto zatím telefon na Oreo stále čeká, ale dle vyjádření výrobce se již blíží.

Líbilo se nám
  • čistý Android Nougat
  • pouze užitečné funkce navíc
  • hezky plynulý chod prostředí

Zhodnocení: ach ta cena

Vynést nad novou Motorolou verdikt není úplně snadné. Osobně bych se Moto Z2 Play nebál doporučit, ale za 12 tisíc se opravdu nejedná o tu nejlepší koupi, a především není ani úplně nejlepším nástupcem první Moto Z Play. I tak ale telefon nabídne skvělé zpracování, zajímavý vzhled, parádní AMOLED displej, skvělou výdrž, výborně odladěný systém a ani ten fotoaparát neurazí.

S touto Motorolou tak není nic vyloženě špatně, ale její cena jí zkrátka vyzdvihuje mezi velmi silné soupeře, kteří toho často nabídnou mnohem více. Je tak opravdu smutné vidět další povedený telefon, který kazí příliš sebevědomá cena a nepochopení výrobce hlavního taháku jeho předchůdce. Moto Z Play si skutečně nezískalo srdce uživatelů díky Moto Mods, byť by si to určitě Motorola přála. Lidé si předchozí „hravou“ Motorolu pořizovali především kvůli velké baterii, ale to už je teď minulostí.

Originální vzhled a Moto Mods vás nezajímají? Pak hledejte radši jinde.

Pokud se vám ovšem vzhledově telefony Moto telefony líbí, chcete se odlišit a kovová verze s trochu lepším fotoaparátem vás láká, dejte Z2 Play rozhodně šanci. Rozhodní byste z ní nebyli zklamaní. Jestli vás ale vzhled a Moto Mods nezajímají, směřujte svůj pohled raději jinam.

Konkurence

LG G6

První a asi tu nejtvrdší ránu zasazuje Motorole konkurenční model LG G6, který dokonce vyjde o pár stovek levněji. Nabídne tenké rámečky, vyšší výkon, voděodolnost, skvělý duální fotoaparát i výbornou výdrž. Někdo může mít problém s větším IPS displejem namísto AMOLEDu, ale faktem zůstává, že je G6 ve všech ohledech lepší volbou.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Honor 9

Za 11 tisíc můžete mít menší, 5,2palcový Honor 9, který stejně jako LG ztělesňuje pravou vlajkovou loď a za své peníze opět dostanete mnohem více muziky.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Huawei Mate 10 Pro

Při poklesu o dalších tisíc korun narazíme na 6palcového obra v podobě Huawei Mate 10 Lite. Ten má tenké rámečky, o trochu vyšší výkon a rovněž skvělou výdrž.

Huawei Mate 10 Lite

Rozměry156,2 × 75,2 × 7,5 mm, 164 g
DisplejTFT IPS, 5,9" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:06 hodin

Moto Z Play

No a zapomenout nemůžeme ani původní Moto Z Play, které stále zůstává v prodeji za 8 až 10 tisíc korun. Přitom se jedná v podstatě o stejný telefon. Jen je skleněný, má větší baterii a hardware je jen nepatrně slabší. Největší negativum tak představuje pouze horší fotoaparát a kratší softwarová podpora.

Lenovo Moto Z Play

Rozměry156,4 × 76,4 × 7 mm, 165 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 4 096 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 510 mAh, doba nabíjení: 1:52 hodin
lenovo-moto-z2-play
Klady
  • kvalitní hliníková konstrukce
  • hezký AMOLED displej
  • čistý a plynulý Android Nougat
  • byly přidány pouze užitečné funkce navíc
  • navzdory extrémní tenkosti zůstal 3,5mm jack
  • i přes menší kapacitu stále dobrá výdrž baterie
  • tři sloty pro karty
Zápory
  • hardware se oproti první generaci skoro nezměnil
  • výrazně menší baterie než dříve
  • může vadit výrazně vystupující fotoaparát
  • vestavěný reproduktor neoslní
Diskuze ke článku
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Pro mě je největší a nejlepší konkurence Lenovo P2 kór když stojí 6999 Kč
Blue Sun
Blue Sun
Tou podporou Mods si vazne zbytecne ublizili. Ted se musi dalsich par let drzet designu, ktery je pozadu za ostatnimi a neumoznuje ztencit ramecky. Vzhledem k tomu, jak dynamicky je vyvoj u telefonu, byl to nesmyslny krok.
Tahle Z2 je nakonec vcelku zbytecny telefon. Proti starsi Play nenabizi nic navic a vyssi cenu si neobhaji.
ODur
To je síce pravda, ale už ich čaká len Z3 s tým dizajnom. U nás to potvrdil jeden človek z Lenova, ktorý povedal, že sa zaviazali len na tri generácie. To znamená, že dovtedy môžu prísť naozaj s evolúciou a ľudia budú na to lepšie reagovať.
Pleva
"Nezapomnělo se ani na bílou notifikační diodu" to fakt? a kde je ? lebo ja ju nemám...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze