Motorola Moto X4
recenze

Motorola Moto X4

Když nepotřebujete modularitu
10

Motorola si pro náš trh letos přichystala nemilé překvapení. Zatímco všude ve světě její vlajkovou loď ztělesňuje Moto Z2 Force, k nám se tento model nedostane. To pro mnohé zanechává na trůnu nejlepší Motoroly odlehčené Moto Z2 Play, ale dle mého názoru si tuto pozici zaslouží spíše dnes testovaný kousek Moto X4. Pojďme se podívat, proč mne tolik zaujala.

Motorola má vcelku jasně dané portfólio. Úplně na vrcholku jsou ty nejvýkonnější vlajkové lodě v „žiletkovém“ provedení, dále následují jejich odlehčené varianty. Úplně vespod žebříčku máme levné a povedené, ale nepříliš pohledné telefony. Problém je, že první skupina v ČR letos chybí, a tak u nás portfólio Motoroly vrcholí modelem Moto Z2 Play z druhé skupiny. Do boje však nyní vstupuje další kandidát.

Motorola Moto X4

Výrobce totiž vzkřísil svou kdysi populární řadu X, a tak se můžeme pokochat pohledem na Moto X4. Od svých předchůdců z dob před odkoupení Lenovem toho moc nezbylo, ale svou skleněnou konstrukcí, menším displejem, voděodolností a duálním fotoaparátem se od Moto Z2 Play vcelku dost odlišuje. Podobná cena je navíc staví přímo proti sobě, takže se pojďme podívat na sestrovražedný souboj o nejlepší Motorolu roku 2017 na našem trhu.

Motorola Moto X4

Rozměry148,4 × 73,4 × 8 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh

Motorola Moto X4 – videopohled

Obsah balení: špunty přítomny

V malé krabičce najdeme klasickou výbavu dražších telefonů. Krom sady příruček a samotného zařízení nechybí ani propojovací USB-C kabel či rychlá turbo nabíječka. Dostalo se rovněž na dobře hrající špuntová sluchátka s plochým kabelem a pár náhradními špunty k dobru.

Konstrukční zpracování: fešanda

Moto X4 je velmi zajímavou kombinací nového a starého. Přední stranu, velký kruhový modul fotoaparátu i celkové tvary jsme u nových Motorol viděli už mnohokrát. V této oblasti se tedy nic nezměnilo. Tyto základní prvky jsou však u X4 zabaleny do skleněného kabátku, který obklopuje kovový rám. Nic nového na trhu, ale v ryze kovovém světě Motoroly je to rarita. Dokonce i ten vystupující modul fotoaparátu dostal menší upgrade v podobě decentního vroubkování po obvodu. Fotoaparát tak lehce navozuje dojem tradičnějšího objektivu fotoaparátů, které se podobnými „zoubky“ pro lepší úchop pyšní.

Spousta lidí však nepochybně ocení spíš fakt, že vystupuje ze zad mnohem méně než kupříkladu u Moto Z2 Play. S tím ale souvisí jeden zásadní problém, který může pár největších fanoušku značky trápit – kvůli své nové konstrukci, menšímu tělu a méně výraznému fotoaparátu si X4 nerozumí se známými Moto Mods. Pokud jste tedy už do těchto modulárních rozšíření zainvestovali, raději na Moto X4 zapomeňte.

Na druhou stranu se však může tato skleněná fešanda pochlubit voděodolností IP68, což má jen pár telefonů v dané cenovce. Zároveň působí v ruce až překvapivě kompaktně a díky vyšší hmotnosti dobře padne do dlaně. Kvůli sklu ovšem telefon samozřejmě klouže po jakémkoli povrchu jako po banánové slupce a samozřejmě se i velmi snadno patlá. Tomu však můžete částečně předejít koupí rovněž v tuzemsku dostupné stříbrné varianty, která dle mého názoru vypadá lépe.

Stříbrná varianta Moto X4

Kolem displeje jsou stále velké rámečky, ale brada telefonu je v poměru s jinými Motorolami vcelku tenká. Čelo a boky telefonu jsou masivní, ale ani to nebrání pohodlnému ovládání. Zmínku si nepochybně zaslouží také spolehlivá čtečka otisků prstů na přední straně, která je hezky rychlá a pokud chcete, můžete ji používat místo softwarových tlačítek, kdy ovládáte systém pomocí swipování po senzoru.

Rychlou čtečku otisků prstů můžete použít jako náhradu za softwarová tlačítka.

Všechna postranní hardwarová tlačítka nalezneme na pravém boku. Všechna jsou kupodivu vcelku velká, velmi dobře se mačkají a jsou výborně umístěná. Vypínací tlačítko je navíc na rozdíl od tlačítek pro ovládání hlasitosti drážkované, takže ho vždy ihned poznáte. Vespod telefonu sídlí nabíjecí konektor a pomalu, ale jistě vymírající 3,5mm jack pro sluchátka. Naopak horní hrana skrývá šuplíček hybridního slotu pro dvě nanoSIM karty, nebo kombinaci nanoSIM karty a microSD karty.

Líbilo se nám
  • pěkná a kvalitní konstrukce
  • pohodlně se ovládá
  • odolnost dle certifikace IP68
  • povedená čtečka otisků prstů s gesty
Nelíbilo se nám
  • stále velké rámečky
  • nekompatibilita s Moto Mods

Displej: odbočka k IPS

S velikostí telefonu a pohodlnějším ovládáním souvisí nasazený Full HD displej krytý odolným Gorilla Glass 5, který má na rozdíl od svých podobně naceněných sourozenců menší úhlopříčku 5,2 palců. Nutno říct, že vypadá velmi dobře a má hezky syté barvy i dobré pozorovací úhly. Zasloužil by ovšem vyšší maximální jas a zároveň i jeho větší rozsah.

Motorola Moto X4

Také trochu zamrzí, že tu máme IPS panel namísto AMOLEDu, takže je zde ambientní displej o něco méně praktický. Naštěstí se však vždy rozsvítí jen na 3 vteřiny, takže moc energie nespotřebuje. V podstatě chybí i notifikační dioda – ta zdejší vám jen oznámí, že telefonu došla šťáva, nebo se nabíjí.

Líbilo se nám
  • pěkný IPS panel
  • syté barvy
  • Gorilla Glass 5
Nelíbilo se nám
  • AMOLED by se hodil více pro ambientní displej
  • notifikační dioda neupozorní na oznámení

Zvuk: sluchátka mají přednost

Velkým zklamáním byl pro mě zvuk vycházející z jediného předního reproduktoru nad displejem. Ten hraje dost hlasitě, ale svou kvalitou je spíše podprůměrný a především při hovorech není kvalita úplně nejlepší. Zato defaultní hlasitost by vám urvala uši. Je sice hezké, že jde zvuk vždy přímo k vám zepředu telefonu, ale když není reproduktor moc dobrý, tak se vám jej zkrátka používat nechce. Obzvláště na vyšší procenta hlasitosti se zvuk rychle kazí a výšky v reproduktoru nepříjemně drnčí. Pro poslech tedy raději využijte 3,5mm jack a v balení přidané špunty s plochým kabelem, které vám zahrají opravdu dobře.

Motorola Moto X4
Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
  • zvuk jde vždy přímo k vám
  • dobrá sluchátka v balení
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita reproduktoru

Výkon hardwaru: poctivý základ

V útrobách telefonu najdeme vcelku slušnou hardwarovou výbavu v podobě Snapdragonu 630 a 3 GB RAM. Nemůžete tedy očekávat ten největší výkon, ale na většinu her má Motorola sil dostatek. Především si však hravě poradí s chodem systému, který je hezky plynulý, byť není bleskově rychlý jako u vybavenějších zařízení. Interní úložiště činí jen 32 GB (cca 22 GB volných), ale můžete jej rozšířit microSD kartou, jak už bylo v recenzi jednou řečeno.

V každém případě tu máme slušné vnitřnosti, ale v dané cenovce by alespoň ty 4 GB RAM neuškodily, nemluvě o spoustě podobně drahých vlajkových lodích, které jsou výkonem úplně jinde. Zamrzí fakt, že verze Moto X4 se 4 GB RAM a dvojnásobným úložištěm existuje, jen je našemu trhu minimálně prozatím zapovězena.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon
  • plynulé prostředí
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • 4 GB RAM by se neztratily

Výdrž baterie: příjemné překvapení

Co mi během každý den dělalo radost je kupodivu výdrž nevyměnitelné baterie, která má standardních 3 000 mAh. To není moc, ale menší displej s úsporným hardwarem se naštěstí o vše postaral. Výsledkem je výdrž jednoho dne i při náročnějším používání a stejně mi v noci vždy 20 procent baterie zbylo. Při běžném používání se můžete spolehnout na 1 a půl dne výdrže, ale při střídmém provozu jsem se dostal s odřenýma ušima i na dva dny.

Motorola Moto X4

I v našem redakčním testu výdrže si Moto X4 nevedlo vůbec špatně. Full HD video zvládlo přes Wi-Fi streamovat 8 hodin a 56 minut, což není vůbec špatný výsledek. Baterie se přitom nabíjí pomocí USB-C a z 0 na 100 procent jí to zabere díky přidané turbo nabíječce jen něco málo přes hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž baterie za všech okolností
  • USB-C
  • rychlé dobíjení díky přidané turbo nabíječce

Konektivita: příslib světlých zítřků

Na první pohled se zdá být Moto X4 v oblasti konektivity jako jiní konkurenti. Nechybí kompletní LTE, Wi-Fi ac či přesná, ale trochu pomalejší A-GPS, které může vypomáhat i GLONASS. Pár lidí potěší rovněž přítomnost FM rádia, jež dostalo opravdu povedenou aplikaci.

Aplikace FM rádio

Nezapomnělo se ani na NFC, ale co se Bluetooth týče, zvolil výrobce zajímavou cestu. V současnosti totiž disponuje telefon verzí 4.2, avšak přislíbena je již aktualizace systému na Android 8.0 Oreo, která má „odemknout“ Bluetooth verze 5.0. Majitelé tohoto telefonu se tedy v budoucnu dočkají s novým systémem také velmi příjemného bonusu.

Líbilo se nám
  • NFC
  • FM rádio
  • v budoucnu i Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • pomalejší GPS

Fotoaparát: kvantita nad kvalitou

Jednou z mála oblastí, kde mě Moto X4 trápila, se bohužel stal duální fotoaparát, jehož hlavní senzor má 12 Mpx a světelnost f/2.0 a ten druhý, širokoúhlý se 120 stupni záběru, nabídne jen 8 Mpx a světelnost f/2.2. Ti informovanější z vás si mohli všimnout, že jde o velice podobnou soustavou, jakou disponuje dražší a větší ASUS ZenFone 4, ale ten fotí lépe.

Snímky za dobrého světla – nejprve klasický snímek a poté širokoúhlý

Snímky umí být za dobrého světla pěkné a ostré díky nové a rychlé technologii ostření Autofocus Pixel. Jsou ovšem často tmavší, než by bylo vhodno, a horší počasí s kvalitou vždy výrazně zamává. To platí dvojnásob pro širokoúhlý fotoaparát, který má navíc velmi výrazný efekt rybího oka, se kterým musíte u fotek vždy počítat. Širokoúhlý fotoaparát má navíc jako „bonus“ velké problémy s ostrostí fotek. Občas vám dá rozmazaný snímek i za dobrého osvětlení a v horších podmínkách se často nevyplatí jej vůbec používat.

Fotky z interiérů/v noci a selfie

Alespoň že tu je účinná elektronická stabilizace videa, avšak ta funguje bohužel jen ve Full HD při 30 FPS. Při 60 FPS či ve 4K už se musíte obejít bez ní. Pochvalu zaslouží až přehledná fotoaplikace, která nabízí pár zajímavých režimů jako manuální režim, panorama, režim krásy a dokonce i režim, ve kterém stačí klepnout na obrazovce na barvu, kterou chcete zachovat, a zbytek fotky se převrátí do černobílého podání. Výsledky jsou všelijaké, ale občas se poštěstí zajímavé snímky. Jako poslední je tu i portrétní režim, který softwarově rozmaže pozadí, ale o něm škoda mluvit, jelikož není moc kvalitní.

Zaujmout vás ale může přední kamerka, která má hned 16 Mpx a umí se postarat o pěkná selfies. Nechybí jí ani vlastní LED přisvícení, avšak škoda že s tak velkým rozlišením s ní nelze natáčet 4K videa. Spokojit se musíte prostě jen s Full HD.

Líbilo se nám
  • snímky za dobrého světla
  • širokoúhlý objektiv nabízí více možností fotografování
  • povedená fotoaplikace
  • přední 16Mpx kamerka s vlastním přisvícením
Nelíbilo se nám
  • horší světlo kvalitou výrazně zamává
  • je velmi těžké udělat kvalitní fotku se sekundárním foťákem
  • stabilizace videa jen u Full HD při 30 FPS

Software: čistá práce

Jak už jsem psal v kapitole o hardwaru, systém zde běží naprosto plynule. S žádnými výraznými záseky či zpomalením jsem se ani jednou nesetkal a vše šlapalo, jak mělo. Prakticky čisté prostředí tu přitom běží pod taktovkou Androidu 7.1.1 Nougat, do kterého přidala Motorola jen pár smysluplných funkcí prostřednictvím aplikace Moto. V té nejdete mnoho různých gest, ať už jde o mávnutí rukou nad displejem pro rozsvícení ambientní funkce, zakroucení telefonem pro otevření fotoaplikace, zaklepání pro rozsvícení svítilny, otočení telefonu displejem dolů pro ztlumení vyzvánění a tak dále.

Zkrátka klasika, na kterou jsme u Motoroly už zvyklí. Jedinou novou funkcí je tu Moto Key, pomocí které se můžete přihlašovat do vašich účtů na různých webových stránkách přiložením vašeho otisku prstu. Jde o vcelku praktickou věc, která funguje spolehlivě a rychle, byť její nastavení nějaký čas zabere.

To ale není vše – ještě mnohem déle zabere nastavení druhé časti této funkce, pomocí které můžete přiložením prstu ke čtečce telefonu stejným způsobem odemykat i svůj počítač s Windows. Stačí jen následovat pokyny aplikace, stáhnout do počítače příslušný program, vše nastavit a můžete odemykat počítač telefonem. Funguje to až překvapivě rychle, počítač se odemkne za nějaké 4 sekundy po rozpoznání otisku prstu, ale 100procentně spolehlivá tato funkce zrovna není. Občas se odemknutí holt nepovedlo a musel jsem zadávat záložní heslo. Navíc musíte mít pro fungování této funkce zapnuté Bluetooth, a to samozřejmě nejen v telefonu, ale především také v počítači.

O drtivou většinu aplikací se stará Google, přičemž Motorola tu má jen vlastní fotoaplikaci, zmiňovanou Moto aplikaci a FM rádio. Velmi zajímavá je ovšem přítomnost aplikací od Microsoftu. V základu vám totiž přijde Moto X4 s předinstalovaným Outlookem, jenž se stará o vaše e-maily, a dokonce i se sociální aplikací LinkedIn. To není úplně standardní a vypadá to, jako by Motorola stavěla svůj skleněný výtvor jako pracovní stroj, což je zajímavé.

Líbilo se nám
  • čisté prostředí
  • jen užitečné funkce navíc
  • zajímavá novinka Moto Key
Nelíbilo se nám
  • Outlook a především LinkedIn jsou zde navíc

Zhodnocení: Motorola roku

Závěrem lze říci jen jediné. Pro mě osobně je kvůli absenci Moto Z2 Force na našem trhu nové Moto X4 tou nejlepší Motorolou letošního roku. Až na větší AMOLED displej a možnost připojení Moto Mods zde dostanete prakticky stejný zážitek jako u Moto Z2 Play, avšak to stojí o necelé 2 tisíce korun více a na rozdíl od X4 není ani voděodolné. Nemluvě o faktu, že má o něco slabší procesor a jde o slabší odvar předchozí generace.

Displej má „Xko“ pěkný, konstrukce je hodnotná i pohledná, baterie má velmi dobrou výdrž, přidala se voděodolnost IP68 a systém běží jako po másle. Hlavní fotoaparát sice není výborný ani u jednoho z výše zmíněných modelů výrobce, ale přeci jen mi ten v X4 přijde nejlepší. Navíc u této skleněné placičky dostanete navíc druhý širokoúhlý fotoaparát, se kterým se vám může občas povést pěkný snímek. Důležité však je, že kvůli zaměření na duální konfiguraci není hlavní 12Mpx fotoaparát výrazně horší než u jeho „hravého“ sourozence.

Pokud vás Moto Mods nelákají, ale chtěli byste Motorolu, rozhodně na Moto X4 nezapomeňte.

Pokud vás zkrátka Moto Mods moc nelákají, ale chtěli byste Motorolu, rozhodně na Moto X4 nezapomeňte. Zároveň se však podívejte i jinde, jelikož konkurence se jen tak nenechá a „Xko“ to na trhu nebude mít vůbec lehké. I když jde o povedený telefon, v porovnání s jinými vlajkovými loděmi za podobnou cenu zkrátka neobstojí. Na to mu chybí pořádné stádo koní pod kapotou a skutečně výborně fotící fotoaparát. Jestli ale přeci jen chcete Motorolu, ať se děje, co se děje, nebudu vám v koupi bránit – není k tomu žádný velký důvod. Mohli byste však za své peníze dostat i více muziky.

Konkurence

LG G6

Za stejnou nebo jen nepatrně vyšší cenu se nabízí LG G6 s tenkými rámečky a větším displejem v podobně velkém těle. Má rovněž certifikaci voděodolnosti, mnohem vyšší výkon a lepší duální fotoaparát ve stejném podání.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Honor 9

Za cenu Motoroly je v současnosti v nabídce i Honor 9 se stejně velkým displejem. Ten sice postrádá voděodolnost, ale má opět výrazně vyšší výkon a lepší duální fotoaparát, který sestává z klasiky a sekundárního černobílého senzoru.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

HTC U11 life

„Xku“ se velmi podobá stejně velké a také voděodolné HTC U11 life. Zároveň nabídne úplně stejný hardware a chlubí se čistým Androidem 8.0 Oreo. Baterie u něj ovšem moc nevydrží, záda jsou namísto skla z plastu a nemá 3,5mm jack. HTC ale zároveň stojí o tisíc korun méně.

HTC U11 life Android One - 32 GB

Rozměry149 × 72,9 × 8,1 mm, 142 g
DisplejSuper LCD 5, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor2 600 mAh, doba nabíjení: 1:44 hodin
motorola-moto-x4
Klady
  • pěkná a kvalitní konstrukce
  • dostatečný výkon
  • plynulé a čisté prostředí
  • pěkný IPS displej
  • voděodolnost IP68
  • dobrá výdrž baterie za všech okolností
Zápory
  • nekompatibilita s Moto Mods
  • jinde za stejnou cenu získáte vyšší výkon
  • širokoúhlý fotoaparát se obtížně používá
  • 4 GB RAM by se neztratily
  • horší kvalita reproduktoru
Diskuze ke článku
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Já bych uvažoval jako o konkurenci i Lenovo P2 (což už je také Motorola) ale stojí o 4000-5000 míň
olgoj.chorchoj
Technika bude asi v pohodě, ale je na h***o, že čtečka otisků je vepředu. Tak snad aspoň funguje normálně a neni "spolehlivá a rychlá" jako třeba u předraženejch Samsungů. A ten vystouplej foťák na zádech? Kromě toho, že to neni nic krásnýho, je to celkem nepraktický (a to tu píšou, že je prej vystouplej míň, než u jinejch modelů moto... omg).
Milan
Vlastním motorolu X první, druhé i třetí generace.
Tuhle čtvrtou by Lenovo vynechám.

Chápu, že nyní je vlajková loď moto Z.

Ale když to srovnám s mou moto X Style ( třetí generace 2015)
Tak to jsou odlišná zařízení.

Moto X Style:
5,6" displej se QHD rozlišením,
STEREO reproduktory na čelní ploše,
Výborná kamera, jedna s nejlepších stabilizací obrazu při 4K.
2x SIM + microSD.

Tohle není čtvrtá generace, tohle je generace úplně nová, prostě se to s Moto Z posunulo o řád níže.
Jiri
Snad se to nebude pořad sr@t jako všechny lenova, jinak vypadá slibně,ikdyz za tu cenu ta výbava trosku pokulhává ve srovnání s konkurenci

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze