Motorola Moto G9 Plus
recenze

Motorola Moto G9 Plus

Když je zaděláno na úspěch
12

Motorola v posledních měsících představila celou řadu zajímavých smartphonů, které se chlubí zajímavým poměrem cena/výkon. Nejinak je tomu u nové Motoroly Moto G9 Plus. Má tato novinka s velkým displejem a výkonným procesorem však také nějakou vadu kráse?

Motorola Moto G9 Plus jde do prodeje za sympatických šest tisíc korun. Za tuto cenu se mohou zákazníci těšit na velký displej, moderní procesor od Qualcommu a nadprůměrnou výdrž. Povedlo se Motorole připravit nový hit v kategorii cenově dostupných telefonů?

Motorola Moto G9 Plus – videorecenze

Technické parametry Motorola Moto G9 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce170 × 78,1 × 9,7 mm, 223 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,81" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730G, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2020,

Obsah balení: včetně 30W adaptéru

V tmavě modré krabičce se můžete těšit na ochranné plastové pouzdro, napájecí adaptér a kabel typu USB-C/USB-C.

Motorola Moto G9 Plus
Líbilo se nám
  • včetně ochranného pouzdra

Konstrukční zpracování: pořádný kus hardwaru

Motorola Moto G9 Plus sází na plastovou konstrukci, která mě však nijak neurazila a problém jsem neměl ani s vyšší hmotností 223 gramů, ačkoliv telefon rozhodně za kompaktní označit nelze. Tmavě modrá plastová záda jsou poměrně spolehlivým magnetem otisků prstů, vše lze naštěstí snadno vyřešit nasazením dodávaného ochranného pouzdra.

Potěší rychlá čtečka otisku prstů i 3,5mm jack, méně pak dedikované tlačítko pro Google Asistenta.

Velmi potěší spolehlivá (a pohotová) kapacitní čtečka otisků prstů na pravém boku, méně pak dedikované tlačítko Google Asistenta na protější straně, které bohužel nelze přeprogramovat. Zde je také slot pro dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci nanoSIM a microSD karty. Za zmínku stojí již pouze 3,5mm jack na horní straně, který udělá radost všem příznivcům drátových sluchátek.

Telefon se i přes větší rozměry odpovídající velké uhlopříčce displeje příjemně používá, nabízí slušnou haptickou odezvu a modul fotoaparátů v levém horním rohu nijak zvlášť nevystupuje, takže se Moto G9 Plus nehoupe ani na rovném povrchu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů na boku
  • nepříliš vystupující modul fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • lesklá záda zachytávají otisky
  • dedikované tlačítko nelze přeprogramovat

Displej: zrozen pro hraní a multimédia

6,81palcový displej typu IPS LCD s jemností 386 PPI nabízí dostatečně velkou uhlopříčku na to, aby byl telefon ideálním zařízením k hraní her či konzumaci multimédií. Panel má navíc solidní maximální jas i dobré pozorovací úhly, v oblasti průstřelu a brady si však lze všimnout mírného prosvítání. To je bohužel neduh veskrze všech telefonů (s IPS LCD obrazovkou) v této cenové kategorii, takže Motorole nelze tento nedostatek nijak zvlášť vytýkat. Rovněž brada by mohla být o něco tenčí, tloušťka rámečků je však úměrná ceně, která v tomto případě není nijak vysoká. Některým uživatelům může scházet také notifikační dioda.

Motorola Moto G9 Plus

Přestože je obrazovka ideální velikostí i relativně malým průstřelem pro hraní her, neočekávejte 90Hz (nebo vyšší) obnovovací frekvenci. Během používání jsem byl však s obrazovkou telefonu spokojen a pro ty, co vyhledávají velké uhlopříčky, ale nechtějí mnoho utrácet, se podle mě jedná o velmi dobrou volbu.

Líbilo se nám
  • velká uhlopříčka
  • malý průstřel v levém horním rohu
Nelíbilo se nám
  • prosvítání v oblasti brady a průstřelu

Zvuk: nahlas i do sluchátek

Moto G9 Plus disponuje pouze jedním hlasitým reproduktorem umístěným na spodním straně, který hraje obstojně, ať už je řeč o hlasitosti či kvalitě zvuku. Alternativně můžete pouštět zvuk do libovolných sluchátek s 3,5mm jackem či využít sluchátka bezdrátová.

Líbilo se nám
  • solidně hrající hlasitý reproduktor
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: za jedna

Uvnitř Moto G9 Plus tepe 8nm procesor Snapdragon 730G, tedy herní verze Snapdragonu 730, která s ohledem na cenu nabídne opravdu hodně muziky. V syntetickém testu AnTuTu nasbíral zhruba 250 tisíc bodů, což není vůbec špatný výsledek a hlavně si díky dostatku výkonu můžete zahrát v podstatě cokoliv. Při hraní Call of Duty na nejvyšší možné detaily hra stále běžela zcela plynule.

Čipset doplňuje 4 GB RAM typu LPDDR4 a 128GB úložiště, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 110 GB. Navíc jej můžete rozšířit pomocí microSD karty o maximální velikosti půl terabajtu. Hardwarová výbava Moto G9 Plus je obecně jednou ze silných stránek telefonu a za šest tisíc korun najdete jen málo stejně výkonných (nebo výkonnějších) alternativ.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu

Výdrž baterie: exceluje

Pokud hledáte mobil s dlouhou výdrží, zpozorněte. Moto G9 Plus se totiž chlubí 5 000mAh baterií, která při střídmějším používání zajistí výdrž až dva dny. Pokud se naopak rozhodnete dát telefonu co nejvíce zabrat (časté hraní her, e-maily, zprávy, focení, vše s vyšší jasem displeje), stále můžete počítat s jedním dnem.

Dlouhá výdrž je při pohledu na specifikace očekávatelná, co mě však překvapilo, je rychlost nabíjení. Díky dodávanému 30W adaptéru s moderním USB-C můžete telefon nabít na 50 % za pouhou půlhodinu. Na 100 % pak za stále sympatickou hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: nezklame vás

Motorola Moto G9 Plus disponuje vším potřeným. Nechybí NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 či podpora GPS, GLONASS i evropského systému Galileo. Podporuje také Dual SIM, i když slot je hybridní. Dokonce nechybí ani předinstalovaná aplikace FM rádia.

Líbilo se nám
  • nic neschází

Fotoaparát: dva ze čtyř k ničemu

Telefon se chlubí čtyřnásobným fotoaparátem, jak si však brzy povíme, stejně tak dobře bychom na zádech mohli najít pouze dva fotoaparáty a o nic bychom nepřišli. Správně tušíte, že zde bude řeč o 2Mpx makro kameře a 2Mpx bokeh senzoru. V případě makro fotoaparátu zklame velmi nízké rozlišení, kvůli čemuž jsou fotky víceméně nepoužitelné. Navíc je obtížné najít správnou ostřící vzdálenost. Bokeh senzor je podle mě rovněž pouze do počtu, neboť jsou portrétní snímky pouze průměrné a věřím, že efekt rozmazání by telefon stejně dobře zvládnul softwarově.

Tím se dostáváme k hlavnímu 64Mpx snímači, který skládá 4 pixely do 1, tudíž defaultně pořizuje 16Mpx snímky. Potěší také solidní světelnost f/1.8, avšak ani přesto nečekejte zázraky. Během focení z jedné ruky jsem si také všiml relativně velké citlivosti na třes, což vyústí v rozmazaný snímek, stabilizace by tedy rozhodně mohla být lepší. Barevné podání je často zvláštně vybledlé, musím však přiznat, že jsem telefon nemohl pořádně otestovat za pěkného počasí. V nabídce fotoaplikace nechybí ani noční režim, který však snímky pouze mírně prosvítí. Celkově je kamera pouze průměrná, přinejlepším mírně nadprůměrná. Náročnější uživatelé by se měli poohlédnout jinde a být připraveni si za vyšší kvalitu připlatit.

Nepotěšily mě ani výsledky z ultraširokoúhlého objektivu, který má nízké 8Mpx rozlišení. Pořízené fotografie jsou přinejlepším průměrné, potěší alespoň slušný rozsah záběru. Video lze natáčet až ve 4K, avšak pouze ve 30 FPS, čelní 16Mpx selfie kamerkou pak ve Full HD.

Líbilo se nám
  • slušné výsledky z hlavního snímače (za dobrého světla)
Nelíbilo se nám
  • slabší ultraširokoúhlý objektiv
  • zbytečná makro kamerka a bokeh senzor

Software: gesta Moto na palubě

Motorola již tradičně předinstalovala takřka čistý Android s užitečnými gesty Moto, díky kterým můžete například rychle aktivovat svítilnu nebo aplikaci fotoaparátu. K dispozici je také Moto displej s notifikacemi, se kterými můžete intuitivním posunutím prstu i na zamknuté obrazovce pracovat a prohlížet si je. V době testování se v telefonu nacházely srpnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android
  • užitečná Moto gesta

Zhodnocení

Motorolu Moto G9 Plus bych doporučil všem, kterým jde o velkou uhlopříčku, vysoký výkon, dlouhou výdrž a rychlé nabíjení. Naopak bych jej nedoporučil těm, kteří chtějí především fotit. Právě fotoaparáty jsou totiž jedinou oblastí, která mě u této novinky mírně zklamala.

Motorola Moto G9 Plus

Za příznivých šest tisíc korun se však jedná o jeden z těch nejzajímavějších telefonů na trhu, zvlášť, pokud se chcete vyhnout nadstavbám od Xiaomi či Realme.

Konkurence

V případě, že toužíte po ještě vyšším výkonu a delší výdrži, můžete sáhnout po Poco X3, které je vybaveno 6 GB RAM a Snapdragonem 732G.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin

Jestli chcete 90Hz displej, doporučuji zvážit nákup Realme 6, které má dostatek výkonu na hraní her i multitasking.

Realme 6 4+64 GB

Rozměry162,1 × 74,8 × 9,6 mm, 191 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G90T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 300 mAh
motorola-moto-g9-plus
Klady
  • takřka čistý Android s užitečnými gesty Moto
  • dostatek výkonu
  • velká uhlopříčka displeje
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
Zápory
  • dedikované tlačítko, které nelze přenastavit
  • nepřesvědčivá kvalita fotoaparátů
Diskuze ke článku
Lukáš Pavlica
Lukáš Pavlica
Vetsi problem jsou ted u Motoroly aktualizace... Mel jsem zajem o moto g 5g plus a ptal jsem se oficialni cestou primo v ceskem zastoupeni jak to bude s aktualizacema a bohuzel mi nejsou schopni potvrdit update na A11 a uz vubec ne na A12... Takze to mne zklamalo... Bohuzel, musim jit jinde...
Mara Studna
Mara Studna
Naposledy upraveno: 30. 9. 2020 10:09
Je to škoda,ohledně fotoaparátu.Cekal jsem od LG vlajku,ale zatím se nic nekoná,přitom LG fotáky umí,tak snad příště?
Jiří Mg Fans club
Jiří Mg Fans club
Takže foťák stejná bída jako G 5G plus, HW podobný, G9 plus má rychlejší nabíjení...
Takže za méně peněz vyváženější telefon s delší podporou... Vážně si musí Motorola (Lenovo) takhle sr*t do vlastního hnízda? Jako pochopil bych kdyby se aspoň G5G když stojí 9k prodávalo s OIS, tak by se ten cenový rozdíl dal obhájit.
Ord Džo
Ord Džo
Pěkný

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze