Motorola Moto G8 Power
recenze

Motorola Moto G8 Power

Jistá ve výbavě, silná ve výdrži
13

Moderní chytrý telefon by měl mít velký displej, dostatečný výkon, dobrou výdrž a co nejvíce smysluplných fotoaparátů. Motorola Moto G8 Power přesně tyto podmínky dokáže plnit, navrch přidává i příznivou cenu či prostředí vycházející z čistého Androidu. Máme zde adepta na ideální zařízení střední třídy?

Řada Moto G od Motoroly se těší solidní oblibě několik posledních let. Zpravidla se jedná o slušně vybavené smartphony s moderními funkcemi a rozumně nastavenou cenu. Pro každého pokračovatele tak okamžitě vzniká nelehký závazek být minimálně tak úspěšný jako předchůdci. Nejnovější přírůstek na českém trhu nese název Moto G8 Power a seženete jej za zhruba 5,5 tisíce korun. Cenou je předurčen do nižší střední třídy, výbavou však zvládne ukázat, co vše telefon dnes může zvládnout. Namátkou z jeho výbavy můžeme jmenovat čtyři fotoaparáty, mezi kterými nechybí teleobjektiv, nejnovější verzi Androidu nebo skutečně dobrou výdrž.

Technické parametry Motorola Moto G8 Power

Kompletní specifikace
Konstrukce159,9 × 75,8 × 9,6 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostúnor 2020,

Obsah balení

Moto G8 Power je dodávána v menší tmavé krabičce. Uvnitř najdeme samozřejmě samotný telefon. Dále se nabízí několik tenkých příruček a konečně důležitý nabíjecí adaptér a kabel.

Konstrukční zpracování: cvalík, kterému to odpustíte

Motorola Moto G8 Power není telefonem, který vás na první pohled upoutá. Dnešním slovníkem jde o obyčejnou černou placku, která je spíše lesklá, a tudíž bohužel přitahuje otisky prstů. V první chvíli vás nijak nepotěší ani rozměry. Šířka je bezmála 76 milimetrů, tloušťka se zastavila pod jedním centimetrem. Není třeba dlouze chodit kolem horké kaše: telefon do malé ruky zrovna nepadne. Pohodlné držení komplikuje i hmotnost takřka 200 gramů. Ergonomii tak telefon nejlepší rozhodně nemá a hledáte-li kompaktní smartphone, alespoň dnešním měřítkem, Moto G8 Power vás asi přímo neosloví.

Motorola Moto G8 Power
Pohodlné držení komplikuje i hmotnost.

Pakliže si zvyknete, odmění se vám novinka výbavou, ke které se ještě dostaneme. I přes větší rozměry jsou dobře umístěná tlačítka. Odemykací klávesa má navíc lehce upravený povrch a vždy si budete jisti, že ji nahmatáte. Odemknout telefon však můžete i svižněji. Na zadní straně se společně s logem Motoroly nachází i kapacitní čtečka otisků prstů, která funguje naprosto skvěle, tedy rychle a přesně.

Na levém boku je pouze šuplíček s hybridním slotem. To znamená, že pokud budete využívat dvě nano SIM karty, paměťovka už o své místo přijde a naopak. Konektorová nabídka je rozprostřena na horní i spodní hraně, což znamená, že nic nezbytného vám nebude chybět.

Tlustší konstrukce se kladně projevuje na celkové robustnosti zařízení. Ke zpracování proto nemáme žádných výtek. Telefon se nijak neprohýbá a ani nevrže.

Líbilo se nám
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • robustní zpracování
Nelíbilo se nám
  • větší rozměry
  • horší ergonomie

Displej: velký a kvalitní

Na čelní straně je 6,4palcový displej. Jde sice jen o standardní IPS panel, avšak s jemným Full HD+ rozlišením, které v této kategorii ještě není zcela pravidlem. Dále potěší skvělá čitelnost a dobře fungující automatická regulace jasu. Jelikož chybí informační dioda, přijde vhod funkce displej Moto, která dokáže displej rozsvítit při příchozí notifikaci a stejně tak ve chvíli, kdy smartphone uchopíte do ruky. Vše funguje přesně tak, jak byste očekávali a osobně jsem si na toto řešení velmi rychle navykl. V levém horním rohu je průstřel pro čelní fotoaparát, který však nepůsobí nijak zvlášť rušivě.

Motorola Moto G8 Power
Líbilo se nám
  • dostatečná jemnost
  • solidní podání barev i pozorovací úhly

Zvuk: ve dvou se to lépe táhne

Zvuk vychází z hlasitého reproduktoru na spodní hraně a také z repráčku nad displejem. Ano, G8 Power má stereo reproduktory a hraje krásně nahlas. Kvalita je také ucházející, což ocení zejména mladší uživatelé. V tomto ohledu patří ve své kategorii jednoznačně k nadprůměru. Výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack je pak již standardní.

Motorola Moto G8 Power
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • nadprůměrně hlasité reproduktory

Výkon hardwaru: spolehlivý Snapdragon

Výkon má nová Motorola na nižší střední třídu solidní. Nasazen je Snapdragon 665 společně se 4GB operační pamětí, což je kombinace bohatě postačující na většinu her. V AnTuTu telefon dosáhl na 172 tisíc bodů. Do interní 64GB paměti se také vejde spousta obsahu, byť po prvním zapnutí počítejte s přibližně 51 GB volného místa. Naštěstí nechybí slot pro paměťovou kartu o velikosti až 512 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek výkonu

Výdrž baterie: tři dny na dohled

Spolehnout se na novinku můžete také po stránce výdrže. Baterie má nadprůměrnou kapacitu 5 000 mAh a telefon s vámi udrží krok bezmála celé tři dny při středně náročném využívání a při aktivaci internetu. Ano, nijak si nevymýšlíme, po zhruba 60 hodinách, tedy v průběhu třetího dne, se u nás kapacita baterie pohybovala kolem 30 %. Používání náročnějších aplikací, jako jsou hry nebo navigace, výdrž zásadně sníží, v krajním případě i jen na několik hodin. Nabití je otázkou zhruba hodinky a 45 minut díky nabíječce TurboPower s výkonem 18 W. Bezdrátové nabíjení by u telefonu za 5,5 tisíce korun čekal málokdo, nenajdeme ho ani zde.

Motorola Moto G8 Power
Líbilo se nám
  • podpora rychlého nabíjení
  • výborná výdrž

Konektivita: je libo FM rádio?

Konektivita se zdá být příkladná. Telefon zvládá jen základní Wi-Fi 802.11 b/g/n v pásmu 2,4 GHz a nabízí Bluetooth 5.0. Bohužel v tomto případě Motorola nepochopitelně vynechala NFC, což je velká škoda. Pokud budete potřebovat navést do cíle, můžete se spolehnout na GPS, Glonass, Galileo a BeiDou. Malým bonusem navíc je podpora FM rádia, které z většiny dnešních smartphonů prakticky vymizelo.

Nelíbilo se nám
  • nepodporuje NFC
  • chybí podpora 5GHz Wi-Fi

Fotoaparát: čtyři schopní

V dnešní době jsme často svědky toho, že jsou telefony vybaveny nespočtem fotoaparátů, avšak někdy i polovina z nich není příliš užitečná. To však není případ dnes testované Motoroly Moto G8 Power. Její hlavní snímač má 16 megapixelů a světelnost f/1.6, což je velmi slušné a výsledky tomu odpovídají. Za dobrého světla jsou fotografie barevně věrné a ostré takřka po celé ploše. Jisté obtíže začne fotoaparát mít až s ubývajícím světlem, kdy je nutné telefon držet co nejpevněji, i tak se však šumu či slábnoucí ostrosti nevyhnete.

Motorola Moto G8 Power

Druhý fotoaparát má 8 megapixelů, světelnost f/2.2 a pořídíte s ním ultraširokoúhlé snímky se záběrem 118 stupňů. Zde již kvalita jednoznačně klesá, ale za skutečně dostatečného světla vykouzlíte zajímavá panoramata. Třetí fotoaparát je opět 8megapixelový, ale tentokrát jde o teleobjektiv. Ano, i u relativně levného telefonu máte možnost scénu dvojnásobně bezztrátově přiblížit. Realita sice tak růžová není, snímky jsou o poznání horší než bez přiblížení, ale nejde říci, že by byl fotoaparát zbytečný.

Ukázkové fotografie

Nakonec je ve výbavě přítomen 2megapixelový makro snímač, pomocí kterého lze pořídit snímek již od 4 centimetrů, což s žádným z předcházejících snímačů neuděláte. Smysl tedy fotoaparát má, avšak sráží jej nízké rozlišení a výsledky se hodí jen pro prezentaci na displeji telefonu.

Ukázkové fotografie z makro fotoaparátu

Na moment se vraťme k hlavnímu fotoaparátu, pomocí kterého budete nahrávat videa. Vrcholem je 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je ucházející, obraz sice místy lehce trhaný, ale nejde o nic, co by jakákoliv konkurence v dané cenové hladině zvládala lépe. Pro plynulejší videa se hodí snížit rozlišení na Full HD a využít například 60 snímků za vteřinu.

Motorola Moto G8 Power (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Motorola Moto G8 Power (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Pro potřeby selfies je v průstřelu displeje 16megapixelová kamerka se světelnost f/2.0. Plně postačuje na tvorbu snímků téměř ve všech podmínkách.

Motorola Moto G8 Power
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • čtyři slušné fotoaparáty
  • kvalitní hlavní 16Mpx fotoaparát
  • nechybí teleobjektiv
Nelíbilo se nám
  • makro objektiv mohl mít vyšší rozlišení

Software: nejnovější Android

V Motorole Moto G8 Power již běží nejnovější Android 10, což je rozhodně dobrá zpráva. Lehce zamrzí, že bezpečnostní záplaty jsou již 4 měsíce staré. Prostředí má podobu téměř čistého Androidu a navíc je zde jen například aplikace Moto, kde se ukrývá nastavení ovládání gest bez softwarových tlačítek, či již zmíněný displej Moto. Samotná optimalizace je velmi slušná, prostředí funguje svižně. O něco déle se spouští náročnější aplikace, nad čímž lze přimhouřit oči.

Líbilo se nám
  • kvalitně odladěné prostředí
  • bez zbytečného bloatwaru
  • užitečné funkce Moto

Zhodnocení

Motorola Moto G8 Power na nás zanechala veskrze pozitivní dojmy. V málokteré činnosti totiž zaostávala za i mnohem dražším přístroji. Jedná se o robustní zařízení s kvalitním a dostatečně velkým displejem. Hardware uspokojí i středně náročné uživatele, stejně také nabídka úložného prostoru. Naprosto jasným trumfem je kapacita baterie a s ní spjatá výdrž, která jednoznačně ční nad konkurencí. Líbí se nám i sestava fotoaparátů, kdy především teleobjektiv v této kategorii působí jako zjevení. Kaňkou na kráse pro někoho mohou být větší rozměry a zejména pak absence NFC, která uzavírá cestu k bezkontaktním platbám.

Konkurentem číslo jedna by mohlo být Xiaomi Redmi Note 8T, která má sice slabší baterii, ale na druhou stranu nabízí NFC a je nepatrně levnější. Výhodou Motoroly je ale kromě baterie i přítomnost teleobjektivu.

Xiaomi Redmi Note 8T 64+4 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,4 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 2×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Obdobně je na tom i konkurenční Realme 5 Pro, které stojí stejně, má však výkonnější procesor. Postrádá však nejen teleobjektiv, ale stejně jako Motorola i NFC.

Realme 5 Pro 4 GB/128 GB

Rozměry157 × 74,2 × 8,9 mm, 184 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 712, 2×2,3 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 035 mAh

Nakonec vybíráme ještě loňský Samsung Galaxy A50, který zlevnil a je dražší jen o pár set korun oproti Motorole. Nabízí kvalitnější displej, větší paměť a podporuje NFC. Na druhou stranu postrádá teleobjektiv a má o něco slabší baterii.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
motorola-moto-g8-power
Klady
  • robustní konstrukce
  • velký a kvalitní displej
  • stereo reproduktory
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • slušný procesor
  • nejnovější Android 10
  • čtyři slušné zadní fotoaparáty
  • má teleobjektiv
Zápory
  • větší rozměry a hmotnost
  • postrádá NFC
  • starší bezpečnostní záplaty
Diskuze ke článku
Mitch55
Je si autor recenze jistý, že Moto G8 Power má konektivitu Wi-Fi 5G ( ac )?
Jinak pěkná recenze, odpovídající skutečnosti.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Moc mě potěšilo, že "Konektorová nabídka je rozprostřena na dolní i spodní hraně".
JJ88
Díky za tuto recenzi, chtěl bych se zeptat zda jste schopni a ochotni udělat test výdrže baterie mezi g7 power a g8 power ? Děkuji
xman
Jedu řadu G od Motoroly už nějaký ten rok a musím říct, že G8 power jsem si hodně oblíbil. Nemám s ničím sebemenší problém. Od první chvíle (mám jej kupovaný už v předobjednávce z Alzy) od zapnutí vše jede jako šroub. Telefon na pohodu. Navigace, kancelářské aplikace, všechno šlape, parádní je zvuk (i při volání, oproti třeba Xiaomi je to o level výše). Foťák dělá věrné fotky, video jsem ještě nenatáčel, nějak nemám potřebu. Android 10 konečně tmavý režim (jako bývalý majitel telefonů s Win říkám KONEČNĚ!). Není to vlajková loď, ale všechno tak nějak sedí vyváženě pohromadě. Platím kartou, NFC nepotřebuji, takže jsem vlastně žádnou chybu dosud nenašel. Navíc je mi Motorola poslední roky čím dál tím víc sympatičtější. Nevím, jestli jim Číňani dali z Lenova volnější ruku..ale je to poctivý telefon, dříč.....navíc mám roce jak lopaty a konečně telefon pro chlapy:)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze