Motorola Moto G8 Plus
recenze

Motorola Moto G8 Plus

Poctivý telefon s akční kamerou

Střední třída je již několik dní bohatší o novou Motorolu Moto G8 Plus. Ta láká nejen na velký displej, ale i na speciální akční kameru, která zaujme svými možnostmi. Navrch Motorola přihazuje zdařilé prostředí a pěkný vzhled. To vše za necelých 7 tisíc korun. Bude to však stačit?

Řada Moto G od Motoroly se těší solidní oblibě několik posledních let. Zpravidla se jedná o slušně vybavené smartphony s moderními funkcemi a rozumně nastavenou cenu. Pro každého pokračovatele tak okamžitě vzniká nelehký závazek, a to být minimálně tak úspěšný jako předchůdci. Nejnovější Motorola Moto G8 Plus sice decentně změnila vzhled, ale jinak se snaží držet osvědčených zvyklostí. Navrch novinka přidává akční kamerku, kterou jsme již mohli vidět kupříkladu u One Action. Cena je rovněž nastavená rozumně a na první pohled má telefon ambice stát se pomyslnou jistotou střední třídy.

Motorola G8 Plus – videorecenze

Technické parametry Motorola Moto G8 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,4 × 75,8 × 9,1 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:36 hodin
Dostupnostlistopad 2019, 6 990 Kč

Obsah balení: pouzdro přijde vhod

Moto G8 je dodávána v menší tmavé krabičce. Motorola se rozhodla pro zajímavou fialovou. Uvnitř najdeme smartphone, k němuž výrobce přidává ochranný silikonový obal, který je nasazen na telefon. Dále zde najdeme několik tenkých příruček a konečně důležitý nabíjecí adaptér a kabel.

Konstrukční zpracování: líbivě a kvalitně

Vzhledově je doba originálních Motorol s typickým modulem fotoaparátu nenávratně pryč a i do řady G se dostal design nastavený loni řadou One. Paradoxně ale zadní strana zůstává nadále tou nejzajímavější. Výrobce se rozhodl pro modrofialový odstín, který směrem nahoru přechází do temně černé. Záda jsou sice lesklá, ale otisky příliš nepřitahují. Oblé tvary telefonu přispívají k pohodlnému držení, do dlaně novinka padne příjemně.

Záda jsou sice lesklá, ale otisky příliš nepřitahují.

O ochranu se může postarat silikonové pouzdro, které vám výrobce přibalí do krabičky společně s telefonem. Po pravé straně se nachází tlačítka, avšak jsou možná trošku vysoko a s menší dlaní je nutné palec pravé ruky trošku natáhnout. Oba běžné konektory na těle mobilu najdeme: nabíjecí dole, hudební naopak nahoře. Čtečka otisků prstů, která funguje rychle a spolehlivě, je na straně zadní. Velmi elegantně je do ní integrováno i logo Motoroly. Za umístění čtečky výrobci děkujeme, protože varianta v displeji by kvůli ceně znamenala jen samé obtíže.

Motorola Moto G8 Plus

Zpracování Motoroly snese přísná měřítka, kdy je spoléháno na kovový rám a skleněnou čelní/zadní stranu. Telefon je pevný a v ruce působí robustním dojmem. K dokonalosti nám sice chybí zvýšená odolnost, avšak to bychom u zařízení za sedm tisíc korun chtěli trošku moc. Nelíbí se nám ani vystupující moduly fotoaparátů, telefon se položený na stole kývá. O zarovnání se dokáže postarat až již zmíněné silikonové pouzdro.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • vystupující fotoaparáty

Displej: velký a kvalitní

Čelní strana je příjemnou jistotou v podobě 6,3palcového displeje. Jde sice jen o standardní IPS panel, avšak s jemným Full HD+ rozlišením, které v této kategorii ještě není zcela pravidlem. Dále potěší skvělá čitelnost a dobře fungující automatická regulace jasu. Jelikož chybí informační dioda, přijde vhod funkce displej Moto, která dokáže displej rozsvítit při příchozí notifikaci a stejně tak ve chvíli, kdy smartphone uchopíte do ruky. Vše funguje přesně tak, jak byste očekávali a osobně jsem si na toto řešení velmi rychle navykl.

Motorola Moto G8 Plus
Líbilo se nám
  • dostatečná jemnost
  • solidní podání barev i pozorovací úhly
Nelíbilo se nám
  • nadměrná velikost průstřelu

Zvuk: ve dvou se to lépe táhne

Zvuk vychází z hlasitého reproduktoru na spodní hraně a také z repráčku nad displejem. Ano, G8 Plus má stereo reproduktory a hraje krásně nahlas. Kvalita je také ucházející, což ocení zejména mladší uživatelé. V tomto ohledu patří ve své kategorii jednoznačně k nadprůměru. Výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack je pak již standardní.

Motorola Moto G8 Plus
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • nadprůměrně hlasité reproduktory

Výkon hardwaru: spolehlivý Snapdragon

Výkon má nová Motorola na střední třídu solidní. Nasazen je Snapdragon 665 společně se 4GB operační pamětí, což je kombinace bohatě postačující na většinu her. V AnTuTu telefon dosáhl na 172 tisíc bodů. Do interní 64GB paměti se také vejde spousta obsahu, byť po prvním zapnutí počítejte s přibližně 51 GB volného místa. Naštěstí nechybí slot pro paměťovou kartu o velikosti až 512 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek výkonu

Výdrž baterie: dva dny po vašem boku

Spolehnout se na novinku můžete také po stránce výdrže. Baterie má kapacitu 4 000 mAh a telefon s vámi udrží krok bezmála celé dva dny při středně náročném využívání a při aktivaci internetu. Používání náročnějších aplikací, jako jsou hry nebo navigace, výdrž zásadně sníží, v krajním případě i jen na několik hodin. Nabití je otázkou zhruba hodinky a půl díky nabíječce TurboPower s výkonem 18 W. Bezdrátové nabíjení by u telefonu za 7 tisíc korun čekal málokdo, nenajdeme ho ani u této Motoroly.

Líbilo se nám
  • podpora rychlého nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: je libo FM rádio?

Konektivita je příkladná a nic zásadního nechybí. Telefon bez problémů zvládá Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 či NFC pro bezkontaktní platby i rychlé spárování s jiným zařízením. Pokud budete potřebovat navést do cíle, můžete se spolehnout na GPS, Glonass, Galileo a BeiDou. Malým bonusem navíc je podpora FM rádia, které z většiny dnešních smartphonů prakticky vymizelo.

Líbilo se nám
  • podporuje NFC

Fotoaparát: kolik jich vlastně je?

Vůbec nejlákavější pro zájemce však bude sestava fotoaparátů na zadní straně. Zdánlivě jde o čtyři snímače, ale popravdě zde jsou jen tři, přičemž pro fotografování slouží jen dva. Zamotané, co říkáte?

Motorola Moto G8 Plus

Pro fotografie je nejdůležitější druhý snímač odshora. Má 48 megapixelů a laserový autofocus. Pracuje v režimu skládání čtyř snímků do jednoho a výsledkem jsou 12megapixelové fotografie, které vypadají velmi dobře. Potěší dynamický rozsah i ostrost. Kvalita klesá dle očekávání až s ubývajícím světlem. Další 5megapixelový fotoaparát je zde pro potřeby portrétního režimu.

Ukázkové fotografie

Snímač zcela nahoře, který je největší, má 16 megapixelů a nazývá se akční kamerkou. Slouží výhradně k záznamu videa, a to dokonce tak, že můžete telefon držet na výšku a natáčet na šířku. Hodí se to pro stabilnější záběry, čemuž pomůže i elektronická stabilizace obrazu, ačkoliv ani tak nelze hovořit o netřesoucích se výsledcích. Maximálně můžete takto nahrávat ve Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu a výsledkem jsou velmi působivé záběry. Pořízené akční video se kvalitou specializovaným outdoorovým kamerám typu GoPro pochopitelně nevyrovná, ale nabízí slušnou alternativu v případech, kdy potřebujete natočit širokoúhlé video se slušnou stabilizací. U nahraného záznamu lze bohužel při rychlejším pohybu pozorovat zvýšené vlnění v rozích, na kterém však může výrobce ještě zapracovat a minimalizovat jej s příští aktualizací. Běžná videa lze samozřejmě natáčet až ve 4K rozlišení.

Motorola Moto G8 Plus (testovací video, akční kamera) – 1080p, 60 FPS

Motorola Moto G8 Plus (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Pro potřeby selfies je připravena 25megapixelová čelní kamerka, která oplývá velice slušnou kvalitou a je pro nadšence do selfies jako dělaná.

Motorola Moto G8 Plus
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • originální akční kamerka
  • slušná kvalita fotografií
Nelíbilo se nám
  • chybí klasický ultraširokoúhlý fotoaparát
  • výstup z akční kamerky má své mouchy

Software: praktičnost především

Prostředí se velmi blíží čistému Androidu a jde o devátou verzi s přídomkem Pie a zářijovými záplatami. Optimalizace je naprosto ukázková a nemusíte se bát ani zbytečných aplikací navíc. Bonusem jsou například gesta Moto, která naopak přijdou vhod.

Líbilo se nám
  • kvalitně odladěné prostředí
  • bez zbytečného bloatwaru
  • užitečné funkce Moto

Zhodnocení

Motorola produkuje vesměs kvalitní smartphony a Moto G8 Plus je toho dalším důkazem. Přináší vyváženou výbavu, ve které kromě kvalitního displeje a dostatečně výkonného hardwaru nechybí ani NFC. Telefon dobře padne do ruky a dokáže přinést i inovaci v podobě zmíněné akční kamery. Líbí se nám i prostředí a jeho svižný chod. Ve výsledku je tak Motorola Moto G8 Plus sympatickým telefonem, kterému i cena necelých 7 tisíc korun vcelku sluší.

Největší konkurenci bychom nalezli ve vlastní stáji, jde o Motorolu One Action, která má stejnou akční kamerku, odlišný vzhled a větší interní paměť. Na druhou stranu má o něco horší displej, ale zase je levnější.

Motorola One Action

Rozměry160 × 71,2 × 9,2 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 520 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9609, 4×2,21 GHz + 4×1,64 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor3 500 mAh

Konkurencí bude například Xiaomi Mi A3 s čistým Androidem a AMOLED displejem. Jeho kaňkou na kráse je nižší rozlišení displeje a absence NFC.

Xiaomi Mi A3 64 GB

Rozměry153,5 × 71,9 × 8,5 mm, 173,8 g
DisplejAMOLED, 6,09" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 030 mAh

Dále se nabízí Samsung Galaxy A30s se širokouhlým fotoaparátem a AMOLED displejem. Bohužel má hůře optimalizované prostředí a displej s nižším rozlišením.

Samsung Galaxy A30s

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 169 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,8 GHz + 6×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Nakonec lze sáhnout i po Xiaomi Redmi Note 8 Pro s větší pamětí a čtyřmi fotoaparáty. Tento model je však nepatrně dražší.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128+8 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,8 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G90T, 2×2,27 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh
motorola-moto-g8-plus
Klady
  • líbivý vzhled
  • dobře padne do ruky
  • jemný displej s funkcemi Moto
  • dva reproduktory
  • akční kamera
  • kvalitní čelní fotoaparát
  • výborně optimalizované prostředí
  • slušná výdrž
Zápory
  • výše umístěná boční tlačítka
  • menší interní paměť
  • chybí ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
Jab
Note 8 Pro nemá NFC?
blb_ec
úložiště: 128 GB v koncovem popisu.... a v textu 64GB. bohzel zas prerostla svina... jak je v mode posledni roky.
Nick Cave
Recenze je moc dlouhá a obsáhlá, nešlo by to prosím více stručněji?
ja
takže super kauf be konkurence ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze