Motorola Moto G6 Plus
recenze

Motorola Moto G6 Plus

Návrat ve velkém stylu
21

O slovo ve střední třídě se v letošním roce hlasitě hlásí Motorola se svou novinkou Moto G6 Plus. V rámci moderní vlny má velký displej a solidní hardware i fotoaparát. Přesto zde máme příznivou cenovku kolem 7,5 tisíce korun. Má se věhlasnější konkurence obávat?

Na českém trhu budeme opět mnohem více slyšet o mobilních telefonech Motorola. Ačkoliv jsme se s novými modely mohli vcelku běžně setkat už v loňském roce, hlavní ofenzíva má dle nejnovějších informací začít až letos. První vlaštovkou budiž Motorola Moto G6 Plus, což je poctivá zástupkyně střední třídy. Novinka se chlubí na dnešní dobu oblíbeným a velkým displejem. Rámečky jsou malé, čtečka otisků prstů přesto na čelní straně. Nijak výrazně se nešetřilo na hardwaru či fotoaparátu. Výrobce také rozumně nastavil počáteční cenu a Motorola má tak v rukou cenný trumf. Povede se jí zaskočit konkurenci?

Technické parametry Motorola Moto G6 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce160 × 75,5 × 8 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 630, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 508
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2018, 7 599 Kč

Motorola Moto G6 Plus – videorecenze

Obsah balení

V základním balení naleznete kromě samotného telefonu také koncovku nabíječky a propojovací kabel, který má na jednom konci USB-C a na druhém konci USB-A konektor. Potěší že výrobce přibalil ještě ochranné silikonové pouzdro, pomocí kterého lze telefon chránit.

Konstrukční zpracování: Motorola na první pohled

Design je na první pohled snadno rozpoznatelný. Oblé tvary padnou velmi dobře do ruky. Zadní tmavě modrá strana (jediná možná volba) je působivě lesklá, avšak dle očekávání na ní ulpívají otisky prstů. Na každý pád jde o skleněnou plochu chráněnou technologií Gorilla Glass 3. Celkově hodnotíme vzhled telefonu jako velmi povedený a originální. Aktuálně je pouze škoda, že lze vybírat jen z jedné barevné varianty.

Motorola Moto G6 Plus
Oblé tvary padnou velmi dobře do ruky.

Řešením otisků prstů může být nasazení ochranného silikonového pouzdra, které telefon spolehlivě ze zadní a boční strany chrání. Bohužel je kvůli němu telefon ještě širší, což každému nemusí vyhovovat. Nadále však dobře dosáhnete na tlačítka po pravém boku. Tisknou se stále pohodlně. Za zmínku stojí, že na horní hraně se nachází skutečně dlouhý šuplíček schopný pojmout dvě nanoSIM karty a jednu paměťovku. Manipulace je s ním trochu horší, ale lze se to po chvíli naučit.

K odemknutí můžete použít také čtečku otisků prstů, pro kterou výrobce ještě našel malé místečko na čelní straně pod displejem. Její funkčnost je standardní a velmi svižná.

Motorola Moto G6 Plus

V tabulce specifikací je působivá tloušťka 8 milimetrů. Oželeli bychom však rozhodně více, kdyby se výrobci podařilo vměstnat do těla i celý fotoaparát. Aktuálně vystupuje nad okolní povrch, což rozhodně není praktické. Telefon jako takový působí bytelným dojmem a zpracování se tak výrobci povedlo. Za vzpomenutí stojí také vodu odpuzující nanovrstva, kterou je potaženo tělo zařízení.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlně padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • originální vzhled
Nelíbilo se nám
  • vystupující fotoaparát
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: kvalitní po všech stránkách

IPS displej má 5,93palcovou úhlopříčku a bez okolků lze říci, že se chlubí malými rámečky. Je skvěle čitelný na slunci i z ostrých úhlů a současně díky Full HD+ rozlišení jemný. Dostalo se na automatickou regulaci jasu, která však nefunguje příliš ideálně a osobně jsem jas reguloval spíše ručně. Praktická je funkce Displej Moto, která zajišťuje, že nic nezmeškáte. Jakmile telefon uchopíte, částečně se rozsvítí a zobrazí čas i případné zmeškané události. Displej Moto alespoň částečně supluje absenci informační LED diody. Velmi dobře funguje také chytrý displej, kdy podsvícení nepohasne, dokud se na telefon díváte. O ochranu displeje, stejně jako celé zadní strany, se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
  • funkce Displej Moto
Nelíbilo se nám
  • hůře fungující automatická regulace jasu

Zvuk: snažící se jedináček

Zvukovou stránku výhradně obstarává jeden jediný reproduktor, který se nachází nad displejem. Dokáže hrát velmi hlasitě a vcelku kvalitně. V tomto ohledu nemáme co vytknout. Výstup do sluchátek je pak zcela uspokojivý.

Líbilo se nám
  • hlasitá a poměrně kvalitní reprodukce
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: slušná nabídka

Pokud zamíříme do útrob zařízení, najdeme osmijádrový procesor Snapdragon 630, který společně se 4GB operační pamětí zajišťuje dostatek výkonu na běžné používání i hraní širokého spektra mobilních her. Vaše data můžete ukládat do velké 64GB paměti, ze které zůstává po prvním zapnutí 50 GB volných. Do telefonu navíc vložíte i paměťovku a současně dvě nanoSIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek paměti
  • slušný hardware
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: bez energie nezůstanete

V útrobách telefonu se mimo jiné ukrývá i baterie s kapacitou 3 200 mAh, která telefon bez mrknutí oka udrží při životě celý náročný den. Po 12 hodinách nám běžně zbývalo kolem 40 % baterie. Jakmile telefon vybijete, kompletně se dokáže dobít za pouhou hodinu. Musíte však využívat výhradně dodávanou nabíječku s funkcí Turbo Power. Pakliže využijete například rychlé nabíječky konkurence, nedocílíte tak rychlého dobití.

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, se telefon vypnul až po 9 hodinách a 17 minutách.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: SIM kartu vždy dvakrát

Majitelé Motoroly Moto G6 Plus se mohou těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, byť jen na primární SIM. K dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. Potěší rovněž dva samostatné sloty pro nanoSIM karty. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin.

Motorola Moto G6 Plus

Kabelové připojení zajišťuje moderní USB-C konektor. Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C konektor
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: duálně ve střední třídě

Na zadní straně jste si již možná všimli hned dvou fotoaparátů s rozlišením 12 (f/1.7) a 5 (f/2.2) megapixelů. Prostředí je přehledné a výsledné snímky překvapivě velmi kvalitní. Potěší barevnou věrností i ostrostí po celé ploše. Pokud oželíte HDR režim, máte možnost využít funkci uložení krátké animace, která zachycuje dění před stisknutím spouště. Nechybí ani plně manuální režim, který je však dnes již běžnou součástí většiny smartphonů.

Čelní kamerka vám pořídí solidní selfies v 8 megapixelech a v noci vám pomůže přisvětlovací LED dioda.

Motorola Moto G6 Plus
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn ve 4K rozlišení, případně ve Full HD s 60 snímky za vteřinu. Videa tak jsou jednoznačně plynulá a potěší i solidní kvalita zvuku. Bohužel celkový výsledek degraduje obrazová kvalita. Během natáčení telefon velmi často přeostřuje, což při sledování působí velmi rušivě.

Motorola Moto G6 Plus (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Motorola Moto G6 Plus (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • duální zadní fotoaparát
  • slušná kvalita snímků
  • čelní kamerka s diodou
Nelíbilo se nám
  • horší záznam videa

Software: čistý Android

Motoroly již dlouhou dobu používají čistý Android a nejinak je tomu i v případě novinky. Těšit se můžete na Android 8.0 Oreo ve zcela čisté podobě a bez žádných zbytečných aplikací navíc. Výrobce se skutečně omezil jen na běžnou nadílku aplikací od Googlu a případná instalace dalších je čistě na uživateli. Optimalizace je zcela ukázková, telefon funguje přesně tak, jak si představujete. Motorola však přeci jen přidala několik gest, kdy můžete například rychle ztišit zvonění, zmenšit obraz nebo zatřesením rozsvítit diodu. Právě rozsvícení diody jsem se osobně naučil velice rychle využívat. Stejným gestem ji i zhasnete.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • skvělá optimalizace
  • praktická gesta

Zhodnocení a konkurence

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše, Moto G6 Plus se Motorole povedla od hlavy až k patě. Vcelku dobře vypadá, má velký a kvalitní displej, dobrou výdrž a obstojný hardware. Dobře fotí, má čtečku otisků na čelní straně a prostředí není co vytknout. Za těchto podmínek se cena kolem 7,5 tisíc korun jeví jako velice příznivá. Přesto nahlédneme také ke konkurenci.

Velkým konkurentem může být Honor 7X, který je o pětistovku levnější a výbavu má velmi podobnou. Výhodou může být i matně kovové tělo.

Honor 7X

Rozměry156,5 × 75,3 × 7,6 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh

Zmínit můžeme také ASUS ZenFone 5 Lite, který je sice o něco dražší, ale má například nepatrně větší displej. Jinak jde o výbavou totožný telefon v jiném kabátě. Rozhodnout kromě ceny může samotný design.

ASUS ZenFone 5 Lite (2018)

Rozměry160,6 × 76,2 × 7,8 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Černým koněm může být Xiaomi Redmi Note 5, které má lehce výkonnější procesor a cenu o 1 500 Kč nižší. Jediný ústupek ve výbavě tak představuje menší interní paměť. Xiaomi tak může být zajímavou volbou.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Motorola Moto G6 Plus je po všech stránkách povedeným smartphonem střední třídy, se kterým neuděláte chybu, zejména hledáte-li co nejlepší smartphone s cenou kolem 7 tisíc. Do karet ji navíc může hrát fakt, že jde o méně tradiční telefon s (v našich končinách) poměrně exotickou značkou, což je svým způsobem lákadlem.

motorola-moto-g6-plus
Klady
  • originální vzhled
  • kvalitní displej
  • čtečka otisků prstů na čelní straně
  • velká interní paměť
  • slušný duální fotoaparát
  • čistý Android 8 Oreo
  • dobrá výdrž
  • příznivá cena
Zápory
  • vystupující fotoaparát
  • nepříliš kvalitní záznam videa
  • nepřesná regulace jasu
Diskuze ke článku
jj
To jako nemá wifi ac?
Ada
Redmi Note 5 má stejnou interní paměť a to 64 GB. Navíc má infraport a FM rádio. Za to nemá NFC. Takže každý ať si sám rozhodne co potřebuje a co ne.
gecko
V porovnání s Nokii 7 plus? Co vzít s čistým androidem a androidem one?
lendelos
Super telefon, jediny poriadny konkurent je mu Redmi 5 Plus... avsak moto dostane isto aktualizaciu na android 9, mozno aj 10, moto gesta, inak ten android v nom je skvely, cisty a odladeny, citacka v predu, jedina nevyhoda je mozno len ten jeden reproduktor, zisiel by sa predsa este ten druhy, tento nemam vyskusany ale na moto g5 plus to nie je ziadna slava... Inak NFC oproti xiaomi je rozhodujuce plus, a dalsie plus je ovela lepsi fotak... a za dalsie - mohli ho spravit takto vybaveny aj v mensej verzii, toto je uz dost velke...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze