Motorola Moto G6
recenze

Motorola Moto G6

Nepopletli cenovku?
18

Řada Moto G se pomalu, ale jistě stala nejoblíbenější řadou od Motoroly, a to z jednoho prostého důvodu – tahle řada nabízí skvělý poměr cena/výkon. Dostojí nová Moto G6 pověsti své řady a nabídne hodně muziky za málo peněz? To zjistíme v dnešní recenzi.

Když se koukneme na specifikace v podobě Full HD displeje, Snapdragonu 450, 3 GB RAM nebo duálního fotoaparátu 12 + 5 Mpx a vezmeme k tomu v potaz cenu pohybující se kolem šesti tisíc korun, tak nová Moto G6 vypadá naprosto senzačně. Bude se ale senzačně i používat?

Technické parametry Motorola Moto G6

Kompletní specifikace
Konstrukce153,8 × 72,3 × 8,3 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 450, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:20 hodin
DostupnostQ2 2018, 5 999 Kč

Obsah balení

V prodejním balení naleznete klasické příslušenství. Nachází se tu USB-C kabel a koncovka nabíječky. Sluchátka byste tu bohužel hledali marně, ale vzhledem ke koncové ceně se to dalo očekávat. Tuto absenci ale vynahradí přítomnost silikonového pouzdra, které poskytne alespoň základní ochranu. Vše ještě doplňuje základní návod pro první spuštění telefonu.

Konstrukční zpracování: sklo, sklo a zase sklo

Moto G6 následuje dnešní trendy a je celá vyrobená ze skla. Musím uznat, že jí to sekne. Telefon působí hodnotným dojmem, příjemně se drží a jednoduše vypadá dobře. Jak se dalo bohužel očekávat, telefon je neuvěřitelným způsobem náchylný na otisky prstů, a to z obou stran, takže si radši přikupte i kvalitní hadřík z mikrovláken, neb ho budete potřebovat. Tento neduh ale trápí víceméně všechny skleněné telefony, tedy až na pár výjimek (např. telefony z matného skla jako jedna varianta nového OnePlus 6).

Nepotěší ani absence jakékoliv voděodolnosti, i když vlastně ne tak docela. Motorola u G6 nasadila svůj „water-repellent nano-coating“, který ve výsledku v drtivé většině případů zcela dostačuje. Telefon nevydrží přímo ponoření do vody, ale odolá dešti, polití a tak dále, a to ve výsledku skoro vždy stačí.

Čistící hadřík bude vaším věrným společníkem.

Čtečka otisků prstů na přední stráně pracuje vcelku spolehlivě, i když není z nejrychlejších. Vytknul bych jí také zbytečně malou velikost. Možná by bylo lepší si odpustit logo umístěné výše a zvětšit onu čtečku, neboť při této velikosti se na ní celkem špatně strefuje. Spolehlivé naopak není odemykání pomocí obličeje. To je naneštěstí nespolehlivé i pomalé a nenapadá mě snad jediný důvod, proč by ho člověk měl používat namísto čtečky otisků prstů.

Motorola Moto G6

Pokud odhlédneme od velkých rámečků okolo displeje, je G6 po konstrukční a designové stránce naprosto prvotřídní stroj, který se rozhodně nemá za co stydět. Nebál bych se tuto složku označit jako jeden z hlavních pilířů zařízení. V Česku se G6 prodává v námi testované modré a dále pak stříbrné barvě. Mě osobně více oslovila stříbrná varianta, která vypadá naprosto senzačně.

Líbilo se nám
  • pohledný design
  • dobře sedne do ruky
Nelíbilo se nám
  • přímo magnet na otisky prstů
  • velké rámečky okolo displeje
  • příliš malá čtečka otisků prstů
  • nespolehlivé odemykání pomocí obličeje
  • absence zvýšené odolnosti

Displej: pohledné Full HD

Moto G6 nabízí 5,7palcový Full HD displej v protáhlém moderním poměru 2:1. Pohledným estetickým prvkem jsou pak mírně zaoblené rohy. Displej typu LCD se opravdu povedl: má slušný jas a kvalitní podaní barev i pozorovací úhly. O ochranu se stará sklo Corning Gorilla Glass 3, takže přijít k nějakému tomu škrábanci nebude vůbec jednoduché. Jestli bych měl displeji něco vytknout, tak je to oleofóbní vrstva, která mě poměrně zklamala. Telefon se v podstatě okamžitě po vybalení z krabičky začal nesmírným způsobem patlat, což bylo opravdu nepříjemné.

Co bych tu ale chtěl opravdu vyzdvihnout je způsob, jak Motorola vyřešila oznámení na vypnutém displeji. Nejedná se o žádnou novou funkci a telefony od Motoroly už ji nabízí dlouho, ale stejně si myslím, že pořád stojí za zmínku. Mám na mysli funkci „Moto Display“. Nejedná se o always-on displej – funguje tak, že kdykoliv telefon vezmete do ruky nebo pouze nad telefonem mávnete rukou, displej se rozsvítí a vy uvidíte všechny své notifikace, které si můžete rovnou zobrazit. Vím, že to teď asi nezní bůhvíjak cool, ale věřte mi, že během používání tuto funkci budete neustále oceňovat.

Líbilo se nám
  • hezký displej
  • slušný jas
  • skvělý „Moto Display“
Nelíbilo se nám
  • neúčinná oleofobní vrstva
  • raději bych viděl displej typu AMOLED

Zvuk: pouze jeden měnič, ale stojí za to

Moto G6 má sice pouze jeden reproduktor, který se skrývá nad displejem. Tenhle reproduktor ale hraje přímo parádně. Je hlasitý a kvalita se s přibývající hlasitostí v podstatě nezhoršuje. Navíc Motorola přidala ekvalizér a různé nastavení od Dolby Audio, což je rozhodně příjemný bonus. Co se týče výstupu na sluchátka, tak ten obstál na výbornou a výsledný zvuk je slast pro uši.

Motorola Moto G6
Líbilo se nám
  • hlasitý a dobře hrající reproduktor
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: tímto se chlubit nebude

Uvnitř Moto G6 tepe procesor Snapdragon 450, o kterém se úplně nedá říct, že by měl výkonu na rozdávání, nicméně dohromady s 3 GB RAM a dobře optimalizovaným prostředím se podílí na celkově plynulém a příjemné zážitku z používání, a to je přeci jen to nejdůležitější. Na ty nejnáročnější hry to asi stačit nebude, ale ty méně náročné by neměly dělat problémy.

Hráče zklame.

Z interní 32GB paměti vám reálně zůstane cca 22 GB místa pro vaše data. V případě potřeby můžete vložit také paměťovou kartu až do velikosti 256 GB.

Líbilo se nám
  • příjemná porce paměti RAM
  • slot na paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • ne zrovna nejvyšší výkon

Výdrž baterie: největší slabina

Zatím jsem na Moto G6 pěl skoro samou chválou, jenže u baterie v tomto duchu pokračovat nemohu. Ne že by byla vysloveně špatná, ale dosahuje průměrných a někdy až podprůměrných výsledků. Pokud budete přes den trošku energeticky úsporní, zvládnete jeden den bez problémů. Pokud ale dáte telefonu zabrat, pravděpodobně se stane, že po nabíječce budete muset sáhnout ještě před setměním. Přestože má Moto G6 skleněná záda, tak nenabízí bezdrátové nabíjení, ovšem v této cenové kategorii se hledí na každou korunu, a tak tento logický ústupek Motoroly chápu.

Motorola Moto G6

Naštěstí Motorola nezapomněla na své rychlé nabíjení s názvem Turbo Power. Díky němu nabití kabelem z nuly na sto zabere krásných 80 minut. V našem redakčním testu výdrže telefon zvládl přehrávat streamované video v kvalitě 1080p po dobu 8 hodin a 31 minut.

Líbilo se nám
  • opravdu rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být o trošku lepší
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: až na infraport v plné polní

Zájemci o Moto G6 se mohou těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, byť jen na primární SIM. Nechybí tedy Dual SIM funkcionalita, kde potěší dva samostatné sloty pro nanoSIM karty. K dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu i BeiDou. Jinými slovy – konektivita jak se patří.

Motorola Moto G6
Líbilo se nám
  • podporuje dvě nanoSIM karty
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • LTE jen na primární SIM

Fotoaparát: duální hračička

Moto G6 následuje trendy i v oblasti fotoaparátu, takže dostala do vínku duální fotoaparát 12 + 5 Mpx o světelnosti f/1.8. Radost trošku kazí fakt, že druhý fotoaparát je tu pouze a jenom za účelem portrétního režimu. Také tu nenajdeme optickou stabilizaci, vystačit si budeme muset pouze s tou elektronickou. Jinak Moto G6 podporuje automatické HDR, které funguje velmi dobře – s vypnutým HDR jsou fotografie citelně horší nejen přes den, ale i v noci). Výsledné fotky z G6 nevypadají vůbec špatně, ovšem vzhledem k ceně nemůžete čekat zázraky.

Motorola Moto G6

Mají rozumnou míru detailů, hezké barvy i dobrý kontrast. Co mi na fotoaparátu vadilo asi nejvíce byla neuvěřitelně dlouho se načítající fotografie, když jsem se na ní hned po vyfocení chtěl podívat. Trvalo to třeba i 7 sekund.

Testovací fotografie

Je jasné, že kvalita snímků se bude zhoršovat s ubývajícím světlem, ovšem G6 díky skvělé světelnosti f/1.8 a dobrému HDR dokáže vykouzlit obstojné snímky i za horšího světla. Jen musíte počítat s tím, že na fotce už nebude tolik detailů.

Testovací fotografie

Za vypíchnutí také určitě stojí několik speciálních režimů, které fotoaparát Moto G6 podporuje. Portrétní režim už je klasika, Motorola k tomu ale přidala i režim přímé barvy (vyberete si jednu barvu, kterou chcete ponechat, a zbytek fotografie bude černobílý), který funguje obstojně a dá se ním užít poměrně dost zábavy, byť ve výsledku dané fotky skoro vždy nevypadají dobře. Pak je tu např. režim, který automaticky ořeže vyfocený objekt a vy mu tak můžete přidat jiné pozadí.

První dvě fotografie jsou zhotovené v režimu přímé barvy, třetí v portrétním režimu

Video dokáže G6 natáčet maximálně ve Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu, avšak elektronická stabilizace je podporována jen u 30 FPS. Elektronická stabilizace si tu vede přímo skvěle a mohla by se rovnat se stabilizací u mnohem dražších telefonů. Výsledná videa jsou dobrá, autofokus je svižný a kontrast i detaily jsou také na dobré úrovni. Největším problémem je znovu dynamický rozsah, který je opět velmi malý.

Motorola Moto G6 (testovací video) - 1080p 30 FPS

Motorola Moto G6 (testovací video) - 1080p 60 FPS

Čelní kamera má rozlišení 8 Mpx a doplňuje jí LED přisvícení, které není vepředu zcela běžné. Dosahuje pak spíše velmi průměrných výsledků.

Motorola Moto G6
Testovací selfie
Líbilo se nám
  • obstojná kvalita zadního fotoaparátu
  • se speciálními režimy je zábava
  • LED přisvětlení u přední kamerky
  • skvělá elektronická stabilizace videa
Nelíbilo se nám
  • nemožnost natáčet 4K videa
  • videa v 1080p a 60 FPS nemají elektronickou stabilizaci

Software: jednoduše skvost

Motorola měla software vždycky špičkový a G6 není výjimkou. Nabízí v podstatě skoro čistý Android s jen pár užitečnými vychytávkami. Ty už jsem zmiňoval na začátku recenze, kde jsem mluvil o skvělém Moto Displayi. Je tu toho ale mnohem víc. Zmínil bych možnost aktivovat svítilnu dvojím rychlým seknutím, nebo např. spustit fotoaparát pouhým zatřesením. Jinak je chod celého systému více než plynulý a na nějaké zadrhnutí opravdu skoro nenarazíte.

Jediná vada na kráse je absence nejnovějšího Androidu 8.1 (jehož příchod by neměl dlouho trvat), ale to je ve výsledku pouze maličkost.

Líbilo se nám
  • v podstatě čistý Android
  • rychlý a plynulý chod
  • spoustu užitečných vychytávek
  • žádný bloatware
Nelíbilo se nám
  • pouze starší Android 8.0

Zhodnocení a konkurence: za tu cenu není o čem

Motorola Moto G6 je velice povedený telefon, jehož největší výhodou je právě cena. Aktuálně se na českém trhu pohybuje kolem šesti tisíc korun, což je naprosto skvělá nabídka. Moto G6 má povedený design, pohledný displej, kvalitní hlasitý reproduktor, obstojný fotoaparát a hlavně skvělé prostředí. Když tohle všechno zkombinujete s výbornou cenovkou, výsledkem je jasná koupě.

Motorola Moto G6

Z konkurence můžu zmínit například Nokii 6.1, která se pohybuje kolem šesti a půl tisíce. Nabídne výkonnější procesor, ale nemá duální fotoaparát a dle mého názoru má i horší design než Moto G6.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Další alternativou je Honor 7X. Ten už stojí cca o tisícovku víc, ale má vyšší výkon a větší baterii. Na druhou stranu ale má pořád starý microUSB konektor.

Honor 7X

Rozměry156,5 × 75,3 × 7,6 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh

Moto G6 můžeme srovnat i například s Xiaomi Redmi Note 5. To vyjde o cca pět set korun levněji, přitom má vyšší výkon a větší 4000mAh baterii. Má také duální fotoaparát, bohužel mu ale chybí nový USB-C konektor.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Za cenu kolem šesti tisíc korun nemám jediný důvod Motorolu Moto G6 nedoporučit. Za tyto peníze najdete jen těžko lepší stroj. Tohle se Motorole (Lenovu) vskutku povedlo.

motorola-moto-g6
Klady
  • pohledný design
  • přítomnost USB-C a 3,5mm jacku
  • hezký displej
  • hlasitý reproduktor
  • alespoň částečná ochrana vůči vodě
  • skvěle odladěné prostředí
  • softwarové vychytávky
  • obstojný fotoaparát
  • cena
Zápory
  • velmi snadno se zapatlá
  • malá čtečka otisků prstů
  • nižší výkon
  • hraniční výdrž na baterii
Diskuze ke článku
Jab
Úplně nevím, jestli základní procesor v telefonu za šest tisíc je až takové terno. Jak uvedeno výše, Redmi Note 5 je lepší nabídka. A duální fotoaparát samozřejmě má. Pletete si to s jiným telefonem asi. Tipuji s Redmi 5 Plus, který se někde jako Note 5 prodává.
Martin
Za tu cenu je rozhodně lepší si pořídit Xiaomi redmi note 5. Má lepší fotoaparát a silnější procesor plus lepší výdrž baterie. A opravte si chybu u Xiaomi že nemá duální fotoaparát.
nezmar
velke ramecky okolo displeje? tak by ma teda zaujimalo kam by autor umiestnil citacku (ak by bola vzadu zase by tu bolo frflanie ze je vzadu) a hlavne hore prednu kameru senzory a fotoaparat, ramecky su uplne idealne, aj to pekne vyzera
PavlosPM
Telefon u kterého nevydrží baterie více než jeden den je z mého pohledu nepoužitelný a to může být telefon sebelepší co se týče výbavy. :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze