Motorola Moto G32
recenze

Motorola Moto G32

Nejlepší levný telefon současnosti?
1

Pojem cenově dostupný může mít mnoho interpretací. Pro někoho se jedná o telefon za 15 tisíc korun, pro jiné za 7 tisíc korun, ovšem všichni se asi shodneme, že smartphone za 4 tisíce korun je již skutečně cenově dostupný pro každého. Bez koruny je to zároveň doporučená prodejní cena testované Motoroly Moto G32, které neschází výkonný hardware ani velký displej. Jak se osvědčila v testu?

Pokud hledáte skutečně levný smartphone, vaše možnosti jsou poměrně limitované, obzvlášť když neholdujete nadstavbám tradičních čínských značek, jako je Xiaomi či Realme. Z pomyslné rozhodovací paralýzy (mnohdy mezi špatným a horším) vás může zachránit Motorola Moto G32 – telefon se Snapdragonem 680, 6 GB RAM, 90Hz displejem s Full HD+ rozlišením, ale třeba také velkou baterií či stereo reproduktory. Čím je tento smartphone zajímavý a proč by neměl uniknout vaší pozornosti?

Motorola Moto G32 – videorecenze

Technické parametry Motorola Moto G32

Kompletní specifikace
Konstrukce161,8 × 73,8 × 8,5 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 680, CPU: 4×2,4 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2022, 5 999 Kč

Obsah balení: tentokrát bez adaptéru

Balení obsahuje tentokrát pouze napájecí kabel (USB-C/USB-C) a ochranné silikonové pouzdro v průhledném provedení, napájecí adaptér je tedy potřeba dokoupit, případně využít již stávající, který máte doma. U takto levného smartphonu je to podle mě vcelku přijatelný „ústupek“, s nímž se navíc setkáváme i u násobně dražších mobilů.

Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: postříkání vodou se nebojí, otisků ano

Motorola Moto G32 dorazila v šedém barevném provedení, které doplňuje červená varianta. Šedá barva zad je přitom pod určitým světlem téměř až hnědá a vypadá decentně, stejně jako na zádech vycentrované logo výrobce či fotomodul, který není zbytečně rozměrný a příliš nevystupuje nad okolní povrch. Ačkoliv není povrch zad vyloženě lesklý, otisky jsou na něm poměrně snadno viditelné, budoucí majitele tak čeká častější leštění. Tento neduh případně mohou snadno vyřešit nasazením dodávaného pouzdra.

Z hlediska dílenského zpracování se pak ani u takto levného zařízení nemusíte obávat toho, že by někde něco vrzalo. Záda mají velmi jemnou vůli, pokud se je pokusíte prohnout ve stylu Zacka z YT kanálu JerryRigEverything, rozhodně se však nijak neohýbají. Za velmi praktický lze pak považovat slot pro dvě nanoSIM karty + paměťovou kartu o velikosti max. 1 TB. Stejně tak neschází odolnost vůči postříkání vodou, ovšem bez certifikace IP, což je naprosto pochopitelné. Nakonec zmíním bezproblémové umístění ovládacích prvků na pravé straně, i když čtečka otisků prstů by mohla být zhruba o 0,5 cm níž. Její odezva je naštěstí relativně svižná a prst rozpozná spolehlivě.

Líbilo se nám
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • základní odolnost proti postříkání vodou
  • podpora 2 nanoSIM + microSD karty
Nelíbilo se nám
  • záda by mohla být matná

Displej: 90Hz IPS LCD

Na čelní straně najdeme 6,5" IPS LCD panel s maximální 90Hz obnovovací frekvencí, kterou lze v nastavení vynutit stejně jako 60 Hz nebo ponechat volbu na automatice. Použitý panel mě příjemně překvapil na danou cenu vcelku solidní tloušťkou rámečků, zejména brady, která není nijak extrémní, stejně tak potěší pouze mírné prosvítání u okrajů, a to víceméně jen spodních. Spolu s vyšší obnovovací frekvencí, Full HD+ rozlišením a dostačujícím maximálním jasem pak nelze (v dané cenové kategorii) displeji vůbec nic vytknout a Motorola si zaslouží pochvalu.

Líbilo se nám
  • 90Hz zobrazovací panel
  • na danou cenu nijak extra tlusté rámečky
  • slušný maximální jas

Zvuk: stereo za pár korun

Motorola Moto G32 je naštěstí osazena dvěma hlasitými reproduktory, což je chvályhodné, neboť se touto výbavou nemohou stále pochlubit ani některé třeba i třikrát dražší telefony. Kvalita zvuku je přitom na velmi slušné úrovni, nechybí náznaky basů a s mírným „taháním uší“ se setkáte pouze při poslechu na 100% hlasitost. Navíc neschází ani 3,5mm jack a přímo od výrobce předinstalovaná aplikace pro poslech rádia.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • 3,5mm jack i aplikace rádia

Výkon hardwaru: bez problémů

Navzdory velmi nízké ceně je Motorola Moto G32 osazena hned 6 GB RAM, což je vcelku příjemné zjištění, stejně tak výrobce neudělal chybu s nasazením 6nm čipsetu Snapdragon 680, který se nezahřívá a má dostatek výkonu na běžné používání i občasné hraní her. Během testování jsem se skutečně nesetkal s tím, že by se zařízení nějak sekalo nebo jsem musel na cokoliv dlouho čekat, což je sám o sobě malý zázrak. Ani při přechodu z asi šestkrát dražšího smartphonu osazeného loňským vlajkovým procesorem jsem neměl pocit nějakého zásadního downgradu, což svědčí o tom, že s výkonem Moto G32 skutečně problém nemá. Slušné je rovněž integrované 128GB úložiště, které je možné rozšířit o již zmíněnou microSD kartu.

Líbilo se nám
  • velmi slušný hardware

Výdrž baterie: skvělá výdrž a rychlé nabíjení

Díky použitému čipsetu lze s Motorolou Moto G32 dosahovat opravdu skvělých výsledků v oblasti výdrže v kombinaci s použitou 5 000mAh baterií, která zvládne s přehledem dva dny na nabití a možná i o něco víc. Potěší rovněž přítomnost 30W (drátového) nabíjení, s nímž lze novinku nabít z 0 na 100 % za necelé dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: kromě 5G všechno

Vlivem použitého procesoru novinka nepodporuje 5G, nabídne však NFC, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5 i navigační systémy GPS, GLONASS, BDS či Galileo. Nic důležitého tak podle mě u takto levného zařízení neschází.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: pozor na světlo

Stran fotovýbavy Motorola vsadila na 50Mpx hlavní snímač s clonou f/1.8 a PDAF ostřením, který skládá čtyři pixely do jednoho, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv o rozsahu záběru 118 stupňů a také 2Mpx makro senzor, který je zde spíše pro nouzové využití. Obecně platí, že se zařízením je vhodné fotit především za ideálních světelných podmínek, kdy jsou snímky vcelku použitelné, i když si lze všimnout hůře fungujícího HDR, slabší úrovně detailů a občas i celkové neostrosti snímků, ať už na hlavní či ultraširokoúhlý objektiv. Při pokusu o pořízení noční fotografie pak zpravidla vše skončí velmi měkkými, rozmazanými snímky, které nejsou vhodné ani pro publikování na soc. sítích. Nikoho asi nepřekvapí, že video lze natáčet maximálně ve Full HD s 30 FPS a selfie fotografie pořízené 16Mpx kamerkou rovněž nijak neohromí. Motorola Moto G32 je s ohledem na velmi nízkou cenu asi tak dobrý fotomobil, jak bych očekával, výše uvedená negativa tedy není vhodné brát zase až tak kriticky. Na pořízení momentek Moto G32 stále postačí, vlastně je tak trochu zázrak, že má telefon například i ultraširokoúhlý objektiv.

Motorola Moto G32 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • přítomnost ultraširokoúhlého objektivu
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx makro

Software: takřka čistý Android 12

Jak již jsem naznačil na začátku recenze, předností Motoroly Moto G32 je nepochybně takřka čistý Android 12, který měl v době testování (listopad) bezpečnostní záplaty pro září. Nesetkáte se tak s žádnou těžkou a vizuálně nevzhlednou nadstavbou, jako tomu bývá občas u konkurence, stejně tak nemám výtku k předinstalovaným aplikacím, kde podle mě přebývá pouze Facebook. Zbytek jsou aplikace od Googlu či přímo Motoroly, například již zmíněné FM rádio. Velmi praktická jsou rovněž různá gesta Moto, kdy lze dvojitým zatřepáním rychle spustit svítilnu a pootočením zase fotoaplikaci – to jsou podle mě přesně ty funkce, které spousta uživatelů v každodenním životě ocení, na rozdíl od nejrůznějších optimalizátorů RAM, antivirů apod.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android 12
  • praktická gesta Moto
  • bez zbytečného bloatwaru

Zhodnocení

Motorola Moto G32 je důkazem toho, že ani levný telefon nemusí mít nutně špatnou výbavu. Za pouhé čtyři tisíce korun lze získat hodně muziky a hlavně takřka čistý Android. Telefon mě příjemně překvapil skvělou výdrží, podporou 30W nabíjení, 90Hz displejem, ale také dostatkem výkonu či stereo reproduktory. Pokud vám nedělá problém (pro danou cenovou úroveň typická) nižší kvalita pořízených snímků, věřím, že budete z Moto G32 nadšeni stejně jako já.

Konkurence

Pokud máte slabost pro nadstavbu One UI od Samsungu, mohl by vás oslovit Galaxy A13, který má mírně větší uhlopříčku displeje s ochranou Gorilla Glass 5, jenž má však jen 60Hz obnovovací frekvenci. Ve srovnání s Motorolou neoslní ani 8nm procesor či jen 5Mpx ultraširokoúhlý objektiv, případně maximálně 15W nabíjení.

Samsung Galaxy A13 3/32

Rozměry165,1 × 76,4 × 8,8 mm, 195 g
DisplejTFT IPS, 6,6" (1 080 × 2 408 px)
Fotoaparát50 Mpx
Procesor4×2 GHz + 4×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 4 GB / 3 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Zhruba o třetinu dražší Xiaomi Redmi Note 11, které je vybaveno stejným čipsetem, osloví primárně 90Hz AMOLED panelem o uhlopříčce 6,43" či certifikací odolnosti IP53. Nevýhodou je (alespoň podle mého názoru) přítomnost nadstavby MIUI a menší základní velikost RAM.

Xiaomi Redmi Note 11 4G

Rozměry159,9 × 73,9 × 8,1 mm, 179 g
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

motorola-moto-g32
Klady
  • praktická gesta Moto
  • takřka čistý Android 12 bez bloatwaru
  • přítomnost ultraširokoúhlého objektivu
  • skvělá výdrž + 30W nabíjení
  • velmi slušný výkon (6 GB RAM a Snapdragon 680)
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • 90Hz zobrazovací panel
  • slot pro 2 nanoSIM + microSD
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Zápory
  • zbytečné 2Mpx makro
  • záda jsou náchylná na otisky
Diskuze ke článku
Josef Malinek
Josef Malinek
Tento telefon jsem pořídil a řeším jeden problém. U bankovních aplikací nejde použít k přihlášení a potvrzení plateb otisk prstu. Nejde mně to u FIO,REIF a UNICRED. Nikdo neví co s tím. Jedině Revolut to zvládá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze