Motorola Moto E
recenze

Motorola Moto E

Sázka na jistotu

Motorola Moto E je koncipována jako smartphone pro začínající uživatele, čemuž odpovídá i cenovka zhruba 3 200 Kč. O to více pak překvapí funkční výbava a svižnost prostředí, která si v ničem nezadá ani s dražšími kousky. Velkou nevýhodou je pak (ne)dostupnost na tuzemském trhu, což by právě cílovou skupinu uživatelů mohlo od nákupu odradit.

Model Moto E byl Motorolou koncipována jako „váš první chytrý telefon“, a vlastně po právu. Nabídne vše důležité, funkční výbava je navíc ukryta v sympatickém balení, navíc s možností několika barevných variant zadního krytu. Motorola Moto E se jak po funkční, tak také po cenové stránce řadí pod model Moto G, který jsme pro vás testu již podrobili. I tak mají ale oba telefony mnoho společného, třeba samotný design.

Nepřehlédněte:

Motorola Moto E

To ale není vše, i když Motorola Moto E nabídne po všech směrech horší funkční výbavu, na druhou stranu nepřišla o benefit ve formě nejnovější verze operačního systému Android, tedy 4.4 KitKat. Stejně jako Motorola Moto G, i model Moto E se u nás oficiálně neprodává, přesto jej seženete u různých přeprodejců, zde jen však nutné myslet na absenci české lokalizace, protože Motorola blokuje mutace zemí, do kterých ji oficiálně nedodává. Neoficiální dovoz vyjde zhruba na 3 999 Kč.

Druhou možností je objednat telefon ze zahraničí, například z německého/anglického Amazonu. Zde je už situace o mnoho příjemnější, Motorolu Moto E seženete v přepočtu za zhruba 3 200 Kč, což je zhruba o 2 500 Kč méně než v případě již několikrát zmíněné Motoroly Moto G. My se v dnešní recenzi podíváme, jestli se šetřit opravdu vyplatí anebo bude lepší a z dlouhodobého hlediska výhodnější investovat do vybavenější kolegyně Moto G (Moto G 4G).

Motorola Moto E je koncipována jako „smartphone pro masy“

Technické parametry Motorola Moto E

Kompletní specifikace
Konstrukce124,8 × 64,8 × 12,3 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (540 × 960 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 854 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 980 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2014, 3 999 Kč

Motorola Moto E – videopohled

Obsah základního balení

Za účelem zachování co nejnižší ceny Motorola vypustila veškeré příslušenství, které by ji mohlo zbytečně navyšovat. V malé krabičce, která je jen o něco málo větší než samotný telefon, tak naleznete pouze samotný mobilní telefon, synchronizační kabel a nezbytnou dokumentaci. Bohužel, ani sluchátka, ale ani nabíjecí adaptér do zásuvky v balení nehledejte.

  • mobilní telefon Motorola Moto E
  • datový kabel
  • záruční list a nezbytná dokumentace
Obsah základního balení? Jen datový kabel a příručka

Úvodní srovnání: šikovné kolegyně

Motorola Moto E z modelu Moto G vychází, proto je nasnadě srovnat si tyto dvě kolegyně v přehledné tabulce. Jak si můžete povšimnout, vlastně ve všem má Moto G navrch, ať už se bavíme o lepším displeji, rozlišení fotoaparátu, přítomnosti autofokusu či přisvětlovací diody. I tak ale Motorola Moto E nepřišla o nic natolik podstatného, aby to cílovou skupinu uživatelů od nákupu mohlo odradit.

Motorola Moto G (4G) vs Motorola Moto E
Specifikace Motorola Moto E Motorola Moto G Motorola Moto G 4G
Rozměry 124,8 × 64,8 × 12,3 mm 129,9 × 65,9 × 11,6 mm 129,9 × 65,9 × 11,6 mm
Hmotnost 142 gramů 143 gramů 143 gramů
Úhlopříčka displeje 4,3 palce 4,5 palců 4,5 palců
Rozlišení displeje 960 × 540 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 256 ppi 326 ppi 326 ppi
Použitá technologie TFT IPS TFT IPS TFT IPS
Kapacita baterie 1 980 mAh 2 070 mAh 2 070 mAh
Procesor Qualcomm Snapdragon 200 8210 Qualcomm Snapdragon 400 8930 Qualcomm Snapdragon 400 8930
Takt procesoru a výrobní technologie 2× 1,2 GHz, 28 nm 4× 1,2 GHz, 32 nm 4× 1,2 GHz, 32 nm
Paměť RAM 1 GB 1 GB 1 GB
Grafický čip Adreno 302 Adreno 305 Adreno 305
Fotoaparát 5 Mpx (2 592 × 1 944 px) 5 Mpx (2 592 × 1 944 px) 5 Mpx (2 592 × 1 944 px)
Blesk a autofokus ne/ne ano/ano ano/ano
Přední fotoaparát ne ano, 1,3 Mpx ano, 1,3 Mpx
Videokamera 854 × 480 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
LTE a NFC ne/ne ne/ne ano/ne
Uživatelská paměť 4 GB 8/16 GB 8 GB
Paměťové karty ano ne ano
Oficiální cena cca 3 500 Kč cca 5 000 Kč cca 5 600 Kč

Design a konstrukce

Motorola Moto E přímo navazuje na designovou linii modelu Moto E, to však rozhodně nelze hodnotit jako negativum, spíše naopak. I přesto jisté detaily změnou prošly také, začneme ale pěkně popořadě. Přední část poměrně celistvě zaplňuje 4.5palcový displej, nad tím pak nalezneme designově zajímavě vyvedené sluchátko pro hovory. Vedle něj se pak nachází průzor nezbytných senzorů, tedy senzor jasu a přiblížení. Sekundární kameru, respektive kameru pro videohovory bohužel u Motoroy Moto E nehledejte. Zajímavá je také poddisplejová část, jež Motorola využila trochu lépe, než u modelu Moto G. Místo prázdného prostoru, který nezaplňovala ani kapacitní tlačítka pro ovládání systému se Motorola rozhodla přemístit hlasitý reproduktor za zadní strany právě na přední část. To má hned několik výhod, výstup hlasitého reproduktoru není odstíněn položením zařízení na podložku a zvuk je tak mnohem zřetelnější.

Motorola Moto E

Mřížka hlasitého reproduktoru je vyvedena ve stejném stylu jako sluchátko pro hovory, celkově jsou tak tyto dva detaily hlavními poznávacími znameními, která narušují jinak čistý design přední strany a díky čemuž Motorolu Moto E rozeznáte od Moto G. Podíváme se také na boky telefonu. Ten levý můžeme rovnou přeskočit, na pravé straně pak nalezneme ve vrchní části tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu, respektive displeje, hned pod ním si pak našlo své místo dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti.

Motorola Moto E ze všech stran

Ač vypadají tlačítka designově naprosto stejně jako u Motoroly Moto G, dovolíme si zde menší srovnání. Zatímco Motorola Moto G se chlubila naprosto příkladným odporem a stisk tlačítek byl tak velice jistý, u Moto E je to spíše naopak. Tlačítka se mačkají opravdu velice ztuha a stisk není doprovázen sebemenším odporem. Bohužel, zde nás Motorola Moto E velice zklamala. Přesuneme se na spodní část telefonu, ta ukrývá kromě vstupu microUSB konektoru také primární mikrofon. Vrchní část zařízení už pak hostí pouze 3,5milimetrový sluchátkový jack konektor. Zadní kryt je po vzoru Motoroly Moto G snímatelný, ještě než se ale podíváme, co se pod ním ukrývá, zaměříme se na zadní stranu jako celek.

Motorola Moto E

Zadní části se snaží dominovat čočka integrovaného fotoaparátu, kterému v tomto případě bohužel nesekunduje notifikační LED dioda. Přibližně v samém centru zadního krytu se pak nachází logo společnosti Motorola. To je vše, žádný další rušivý element na zadní straně nenaleznete. Zastavíme se také u zpracování zadního krytu, ten, ač je samozřejmě jako celý zbytek telefonu plastový, se chlubí pogumovanou povrchovou úpravou. Díky tomu se telefon skvěle drží v ruce a nijak neprokluzuje. Dalším plusem této úpravy je fakt, že se na ni nezachytávají otisky prstů, horší je to však s uplívající mastnotou. Situace je tedy naprosto stejná, jako u modelu Moto G.

Na závěr si připomeneme také rozměry telefonu, které se zastavily na hodnotě: 124,8 × 64,8 × 12,3 milimetru, hmotnost je pak celých 142 gramů. V ruce bohužel nepůsobí Motorola Moto E nijak zvlášť hodnotným dojmem, za což může kompletně plastová konstrukce. Znatelná je v ruce také vyšší hmotnost, někomu to však může vyhovovat a opět, telefon se díky vyšší hmotnosti lépe drží v ruce.

Motorola Moto E

Pod zadním krytem pak nalezneme slot pro paměťovou kartu microSD a také slot pro microSIM kartu, velkým problémem je ovšem nemožnost vyměnit baterii. Ta se nachází ještě více uvnitř telefonu, kryje ji další plastový výlisek. Situace je tedy stejná jako u Motoroly Moto G. Pochválit ovšem musíme konstrukční zpracování. Vzhledem k tomu, že se uvnitř telefonu nemůže nic pohybovat a vše je napevno umístěné, telefon je velice pevný a nepěkného zvuku se dočkáte jenom při opravdu silném promáčknutí zadního krytu. Motorolu chválíme, že i takto levný telefon dokázala zpracovat nad očekávání dobře.

Baterie a výdrž: dva dny realitou

Jak již ze srovnávací tabulky ze začátku recenze víme, Motorola Moto E nabídne baterii s kapacitou 1 980 mAh, což je pouze o 90 mAh méně, než nabízí Motorola Moto G (4G). Jak již papírové hodnoty dávají tušit, i v případě aktivnějšího používání (zahrnuje vyřízení několika hovorů, odeslání přibližně dvaceti SMS zpráv, dvouhodinové brouzdání po internetu a hodinové poslouchání vaší hudební sbírky) totiž není problém dosáhnout až dvoudenní výdrže, což je v dnešní době opravdu milé překvapení.

Baterii doma bohužel nevyměníte

To ale není vše, pokud budete telefon šetřit, respektive budete ho využívat, ale dopřejete mu i „přestávky“, není problém dosáhnout výdrže 3 dnů, což je už hodnota (na poměry chytrých telefonů) naprosto skvělá. Zvláště pak, když uvážíme, kolik Motorola Moto E stojí. Pro ještě větší zvýšení výdrže můžete použít také „battery saver mód“, který deaktivuje některé funkce (jako například synchronizaci dat na pozadí) pro co možná nejdelší výdrž. Tento styl šetření baterie však hodnotit nebudeme, chytrý telefon si lidé pořizují pro jeho maximální funkčnost a také kvůli okamžité informovanosti, což tento speciální mód přímo degraduje. Z celkového hlediska je však tento režim schopen přidat pár (občas velmi drahocenných) hodin výdrže navíc.

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže baterie. V telefonu byla vložena SIM karta, jas telefonu byl nastaven na poloviční hodnotu, stejně jako zvuk, který byl směřován do sluchátek. Synchronizace na pozadí byly potlačené a telefon streamoval video v rozlišení 360p. Motorola Moto E vydržela běžet celkem 8 hodin a 34 minuty, což je velmi dobrý výsledek. Co ovšem oceníte je rychlost nabíjení. Z 0 na 80 % se telefon nabije za 1 hodinu a 15 minut, na kompletní dobití si počkáte dalších 36 minut.

Zvuk: zepředu a hlasitě

Jak jsme se dozvěděli už v popisu přední části, designová linka pod displejem skrývá výdech hlasitého reproduktoru. Ten je sám o sobě poměrně hlasitý, příchozí notifikace tedy rozhodně nepřeslechnete, umístění na přední straně dopomáhá k jasnějšímu výstupu, i tak je jeho kvalita spíše podprůměrná. Čím vyšší hlasitost, tím více se stává zvuk neposlouchatelným, na což narazíte především při poslouchání vašich oblíbených skladeb.

Hlasitý reproduktor je umístěn na přední straně zařízení

Vzhledem k tomu, že Motorola nedodává k Moto E jakákoliv, byť jen základní sluchátka, využili jsme pro otestování kvality výstupu naše vlastní. Celkově je zvuk do sluchátek lepší než výstup hlasitého reproduktoru, ani při vyšší hlasitosti nedochází ke zkreslení zvuku, přesto se Moto E nemůže s vybavenější konkurencí měřit. Nenáročnému posluchači postačí, všichni ostatní pravděpodobně raději investují do přístroje s lepším zvukovým výstupem..

Co naopak musíme pochválit je kvalita hovoru do sluchátka, zvuk je kvalitní a poměrně hlasitý, takže na problém nenarazíte ani v rušnějších místech. Na žádné problémy neupozorňovala ani protistrana, Motorola Moto E disponuje také sekundárním, respektive odšumujícím, mikrofonem. Za výstup do sluchátka tak musíme Motorolu jednoznačně pochválit.

Displej a rozlišení

Motorola Moto E se chlubí 4,3palcovým IPS displejem s qHD rozlišení, konkrétně tedy nabídne rozlišení 960 × 540 pixelů. Vzhledem k menší úhlopříčce (a potažmo také nízké ceně) nemůžeme absenci HD zobrazovače považovat za velké mínus, displej je navíc dostatečně kontrastní. Nebudeme však zapírat, že při bližším prozkoumání lze narazit na jednotlivé pixely, stejně tak se displej Motoroly Moto E potýká s digitálním šumem.

Displej se pyšní sytostí barev a příkladnými pozorovacími úhly

Stejně tak, jak jsme chválili kontrastní podání, chválíme také maximální jas, který je dostatečný i pro používání na přímém slunečním světle. Spolehlivě funguje i senzor okolního jasu, bez problému tedy můžete nechat rozhodovánína něm.

Pochválit musíme také celkové barevné podání displeje, které odpovídá realitě (nesnaží se o efekt „omalovánek“ například jako AMOLED displeje) a také ergonomii. Vzhledem k menší úhlopříčce a ještě přijatelným rámečkům okolo displeje nebudou mít s ovládáním problém ani lidé s menšími prsty. Bez jakýchkoliv problémů dosáhnete z jedné strany displeje na druhou. Jak zhodnotit displej Motoroly Moto E jako celek? Vzhledem k cenové kategorii a zaměření telefonu se jedná o mírný nadprůměr, žádné zázraky ale rozhodně očekávat nemůžeme.

Hardware

Motorolu Moto E pohání dvoujádrový procesor Snapdragon 200 od Qualcommu s taktem 1,2 GHz, tomu sekunduje 1 GB operační paměti RAM. Jako grafický akcelerátor byl dosazen čip Adreno 302. Uživatelská paměť se zastavila na velmi nízké hodnotě, konkrétně 4 GB (po spuštění je dostupných zhruba 2,3 GB), jak už ale víme, není problém rozšířit ji pomocí paměťových karet microSD až o dalších 32 GB. Už papírové vnitřnosti telefonu dávají na vědomí, že se nejedná o žádný trhák (náročné 3D hry, jako je například Asphalt 8, dávají telefonu „zabrat“ i na střední detaily), běžné akce však Moto E zvládá naprosto s přehledem.

Výsledky benchmark testů

V Motorole Moto E pochopitelně nalezneme operační systém Android, konkrétně ve verzi 4.4.2 KitKat, což od takto levného telefonu jistě potěší. Celkově můžeme pochválit také svižnost systému, vhodně zvolené animace a přechody telefon nijak nezdržují, stejně jako syrová podoba operačního systému bez zbytečných nadstavb, které by telefon stejně pouze zdržovaly. I tak ale narazíme oproti Motorole Moto G na mírné zpomalení, a to především při vysunování notifikační lišty nebo při snaze rychlého spuštění nějaké aplikace a následného přepnutí v multitaskingu.

Opět se ale nejedná se o žádnou tragédii a bez přímého srovnání s Moto G nebo lepšími telefony se bude zdát rychlost Moto E jako nadprůměrná. Vzhledem k nižší paměti RAM však doporučujeme vyvarovat se používání živých tapet. Díky těm telefonu rychle dochází dech a občas se stalo, že se telefon samovolně restartoval. Na svědomí to měly vždy právě živé tapety, které si do telefonu musíte doinstalovat manuálně, od výrobce v telefonu žádné nenaleznete.

Uživatelské prostředí

Jelikož systém není zahlcen žádnou nadstavbou, vše působí trochu strohým, na druhou stranu velmi přehledným dojmem. Zamykací obrazovka ničím nepřekvapí, snadno z ní například spustíte aplikaci Fotoaparát. Hlavních ploch je standardně celkem 5. Na té úvodní se klasicky zobrazuje lišta vyhledávání Google, ta bohužel nejde bez zásahu do telefonu z plochy odstranit. Škoda. Menu je rozděleno do dvou kategorií, V té první naleznete vaše aplikace, ve druhé pak widgety. Z menu se snadno dostanete také do Obchodu Play, bohužel zde chybí možnost vyhledávat aplikace pomocí postupného zadávání, což trochu zdržuje. Pokud se rozhodnete přesunout aplikaci z menu na úvodní plochu, máte také možnost aplikaci rychle odinstalovat nebo zobrazit podrobné informace (přímo v nastavení).

Uživatelské prostředí

Ničím nepřekvapí ani výsuvná lišta. Zde najdeme příchozí notifikace a po přepnutí také rychlé přepínače (jas, nastavení, Wi-Fi, síť, baterie, režim letadlo, Bluetooth a poloha). Nechybí zde ani vaše vizitka se všemi kontakty. Celkově není žádná věc, která by nás v systému překvapila. Na výběr máte z 8 fotografií, které si můžete nastavit jako tapetu, doplňkovou možností jsou pak živé tapety, ty však v telefonu nenaleznete žádné. Jak už jsme uvedli, živé tapety dost vytěžují systém a v případě, že telefon usoudí, že mu dochází paměť, živou tapetu automaticky deaktivuje a nastaví některou z běžných tapet. Tímto krokem zajistí, aby byl chod telefonu po celou dobu co možná nejstabilnější.

Uživatelské prostředí

Multimédia

I Motorola Moto E dokáže ukrátit dlouhé chvíle. Předinstalované hry v telefonu nehledejte, na to je však připraven obchod Google Play, ve kterém naleznete stovky zajímavých herních titulů. Integrovaný přehrávač videa si bez problému poradí s HD videi v různých formátech, včetně oblíbeného .avi, s titulky si však neporadí. Pro tyto případy tedy doporučujeme stáhnout doplňkový přehrávač. Pro přehrávání hudby si Motorola přichystala obligátní aplikaci Hudba Play, která se postará o bezproblémovou synchronizaci včetně detailnějšího nastavení ekvalizéru.

Multimédia

Pro prohlížení vašich snímků či obrázků je v Motorole aplikace Fotky, která slouží i pro rychlou synchronizaci do vašeho cloudového úložiště. Poslouží i jako primitivní grafický editor, ve kterém můžete fotku ořezat, otočit, přidat jeden z efektů nebo rámečků. Pro složitější úpravy opět doporučujeme stažení některého z doplňkových grafických editorů. Potěší, že Motorola Moto E nabídne také integrované FM rádio, které však funguje až po připojení sluchátek, která plní roli antény.

Fotoaparát: jsem tu do počtu

I levná Motorola Moto E nabídne fotoaparát, konkrétně s rozlišením 5 Mpx, tedy 2 592 × 1 944 pixelů. Fotoaparátu však chybí autofokus a přisvětlovací LED dioda, už podle těchto informací je jasné, jaké výsledky fotoaparát produkuje. Na makro snímky můžeme zapomenout rovnou, na předměty, které jsou od čočky blíže než 10 až 15 centimetrů fotoaparát vůbec nezaostří, z větší vzdálenosti se už poté nebavíme o makro snímcích.

Motorola Moto E
Fotoaparát je asi největší zklamání, postrádá autofokus a přisvětlovací LED diodu

Celkově jsou snímky z fotoaparátu velice průměrné a navrací nás tak o několik let zpět, kdy se hledělo pouze na počet megapixelů ale ne na výslednou kvalitu snímků. Motorola Moto E produkuje snímky neostré a zahalené zvláštní mlhou, tento efekt se prohlubuje s ubývajícím světlem, problémem je také protisvětlo a slévání barev (viditelné například u travnatých ploch). Při opravdu ideálních světelných podmínkách můžeme pochválit věrné podání barev, kvalitu snímků koneckonců můžete posoudit na následujících ukázkových fotografiích.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera

Motorola Moto E nabídne také možnost nahrávat videoklipy, konkrétně v rozlišení 854 × 480 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videoklipů je opět spíše podprůměrná, HD videoklipy by Motorola Moto E jistě zvládla, citelně navíc chybí jakákoliv, byť už jen softwarová stabilizace obrazu, která by eliminovala třes vašich rukou.

Motorola Moto E (testovací video) – 480p, exteriér

GPS a navigace

Mototola Moto E samozřejmě disponuje také GPS modulem včetně a-GPS, potěší také přítomnost elektromagnetického kompasu, který usnadní orientaci na mapě. Jako správný Android, tak i Moto E disponuje základní navigační a mapovou výbavou v podobě aplikací Navigace a Mapy přímo od Googlu. Ty fungují bez jakýchkoliv problémů, bohužel se však musíte spolehnout na internetové připojení. Část mapových podkladů si můžete uložit do mezipaměti, životnost takto uložených map však není stálá.

Mapy a Navigace od Google

Google mapy totiž dost často aktualizuje a pak je nutné stáhnout mapové podklady znovu. Internet i tak budete potřebovat, a to jak při plánování trasy, tak také při vyhledávání zájmových bodů. V Obchodu Play však naleznete mnoho offline, avšak placených, alternativ. Skvěle funguje například uživateli prověřená navigační aplikace Sygic.

Organizační funkce

Organizační funkce nesmí chybět, Motorola Moto E je vybavena stejně dobře jako jakýkoliv jiný Android. Nechybí tedy přehledný, ale celkem primitivní kalendář, nejnutnější poznámky si můžete zapsat do Goolge Keep. Ty se navíc jednoduše synchronizují díky Gmailu, není tedy problém upravovat je následně na PC. Veškeré změny se pak ihned projeví na všech propojených zařízeních. Přidávat může jak jednoduché poznámky, tak také různé seznamy (skvěle využitelné jako nákupní seznam).

Organizační funkce

Aplikace Hodiny zastřešuje jak budík, tak také obyčejné hodiny s možností přidat si i jiné země, dále zde najdeme časovač a stopky. Prostředí aplikace je opravdu velice primitivní, vše je podrobeno co největší přehlednosti. Motorola Moto G samozřejmě nabídne i kalkulačku, ve které najdete kromě základních funkcí i pár těch pokročilejších (sin, cos, tan, log, závorky, ...).

Zprávy a e-mail

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Hangouts, která tedy zastřešuje nejenom chat s uživateli, kteří Hangouts využívají. I když se aplikace zdá mnohým nedoladěná, integrace SMS/MMS zpráv ušetří neustálé „překlikávání“ z jedné aplikace do druhé. V rámci chatu funguje samozřejmě i sdílení polohy a odesílání GIF (animovaných) obrázků, bez problému funguje také video chat a hlasové hovory. K těm je zapotřebí minimálně 3G připojení, jinak se setkáte s nepříjemnou prodlevou. Chat od SMS zprávy jednoduše odlišíte pomocí popisku u kontaktu. Pokud se jedná o Hangouts chat, nenajdeme zde nic, u SMS konverzací se naopak zobrazí text „SMS“. Jednoduché, přehledné, návykové. Pohodlné psaní je zajištěno defaultní Android klávesnicí, na které se píše opravdu skvěle. Psát můžete také tahy po klávesnici, přitom si můžete nechat zobrazovat také postupně se dotvářející slovo.

E-mail a Hangouts

E-mailovou komunikaci zajišťuje předinstalovaný Gmail a aplikace E-mail. Ta podporuje většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás, která doména hostí váš e-mail. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí. Zkrátka Android, jak ho známe.

Internet a data

Motorola Moto E nabídne předinstalovaný prohlížeč Google Chrome, ten funguje i jako defaultní prohlížeč. Ten standardní od Androidu v telefonu již nehledejte. K dispozici je konektivita zahrnující Wi-Fi (802.11 b/g/n), HSPA: 21 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0. EDGE a GPRS netřeba zmiňovat, to už je samozřejmostí. To, že Motorola nezahrnula do výbavy také LTE je vzhledem k ceně pochopitelné, je ovšem škoda, že se nedostalo místo alespoň na tolik oblíbené NFC. Telefon by měl hned o jednu přidanou hodnotu navíc, což by se právě v této třídě cenilo zlatem. Konektivita tedy ničím nevyniká, přesto nabízí vše potřebné.

Závěr a zhodnocení: trefa do černého

Motorola levné telefony umí. Dokázala to již modelem Moto G, Moto E však není žádnou výjimkou. Nabídne sice v mnohém „osekanější“ výbavu, z celkového hlediska ji však nechybí nic důležitého, respektive nic, co by mělo cílovou skupinu zákazníků od nákupu odradit.

Začneme pozitivy. Plusem je bytelná konstrukce a také příjemný design, pochválit musíme hezky zpracovaná záda, která díky pogumovanému povrchu dobře sedí v ruce a telefon vám tak rozhodně nevyklouzne. Líbí se nám čistota vzhledu, kterou narušují pouze detaily, jenž design telefonu dotváří. I samotný displej telefonu není špatný, potěší především věrné podání barev a při běžných podmínkách (bez přímého slunečního svitu) je displej velmi dobře čitelný. Plusem je jednoznačně také výdrž baterie, ta telefon udrží při životě i 2 dny, což je v dnešní době jednodenních smartphonů příjemný nadstandard. Podpora paměťových karet byla vzhledem k nízké interní paměti prakticky nutností, přesto jsme rádi, že ní Motorola nezapomněla. Všechny mladé uživatele pak zajisté potěší možnost vybrat si z několika barevných variant zadního krytu. V konečném důsledku potěší i výborná cena, která se zastavila na hodnotě zhruba 3 500 Kč.

Ve své kategorii je Motorola Moto E téměř bezkonkurenční

Motorola Moto E nás však dokázala také pořádně zklamat. Začneme u nemožnosti výměny baterii, a to i přesto, že je zadní kryt snímatelný. V tomto ohledu nebereme v potaz ani vyšší výdrž baterie, většina uživatelů by stejně ocenila možnost nosit s sebou baterii náhradní (například před plánovanou delší cestou na místo bez přístupu k elektrické energii). Pochválit nemůžeme ani výsledky fotoaparátu nebo videokamery, tyto funkce jsou v Motorole Moto E pouze do počtu, což dokazuje nejenom rozlišení, ale také chybějící pokročilé možnosti nastavení, nejvíce pak v tomto ohledu zamrzí chybějící autofokus a přisvětlovací LED dioda.

Jak zhodnotit Motorolu Moto E jako celek? Pro cílovou skupinu uživatelů, kteří se připravují na svůj první smartphone, nechtějí do něj příliš investovat, ale přesto chtějí telefon s výbavou, ve které nechybí nic důležitého, je Motorola Moto E ideální. I v této cenové kategorii však existuje konkurence, na kterou se teď společně podíváme.

Nokia X2 Dual SIM

Velmi brzy se na tuzemském trhu objeví Nokia X2 Dual SIM s operačním systémem Android, vzhledem k ceně, která by měla být velice podobné té u Motoroly Moto E, se bude jednat o zajímavou konkurenci. Nokia X2 Dual SIM nabídne, jak již název napovídá, podporu dvou SIM karet, to je oproti Motorole první větší plus. 4,3palcový displej nabídne WVGA rozlišení, 5Mpx fotoaparát potěší přítomností autofokusu a přisvětlovací LED diody.

Nokia X2 Dual SIM

Huawei Ascend Y530

Dalším konkurentem by mohl být například Huawei Ascend Y530. Ten nabídne 4,5palcový displej s WVGA rozlišením, 5Mpx fotoaparát s možností natáčet HD video nebo třeba 512 MB paměti RAM. I přesto všechno je však jeho prostředí skvěle optimalizované, grafická nadstavba od Huawei navíc nepůsobí nijak přeplácaným dojmem a je opravdu k užitku. Integrovaná paměť se zastavila na hodnotě 4 GB, nechybí však slot pro paměťové karty. Po Huawei Ascend Y530 sáhnou především ti, pro které je optimalizace systému na prvním místě, někoho také možná osloví „hranatější“ design. Cenovka se zastavila na zhruba 3 300 Kč.

Huawei Ascend Y530

Motorola Moto G

Motorolu Moto G jsme v průběhu naší dnešní recenze zmínili již několikrát, bylo by tedy dobré, popřemýšlet nad ní i při nákupu. Motorola Moto G je sice zhruba o 1 500 Kč dražší, na druhou stranu ale nabídne lepší displej, výkonnější procesor a také lepší fotoaparát, který na rozdíl od Moto E nepostrádá autofokus a přisvětlovací LED diodu. Oželet však musíte slot pro paměťové karty. Motorola Moto G 4G je pak už jen „třešničkou na dortu“, nabídne totiž navíc i slot pro paměťové karty a podporu LTE.

Motorola Moto G

Xiaomi Hongmi (Red Rice)

Pokud máte na nákup nového telefonu uspořeno trochu více, ale nelíbí se vám ani Motorola Moto G, zaujmout by vás mohlo Xiaomi Red Rice, které seženete za zhruba 5 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 4,7palcový displej s HD rozlišením, 8Mpx fotoaparát a čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz. Paměť RAM nabízí hodnotu 1 GB, uživatelská paměť nabídne pouze 4 GB, bez problémů ji ale rozšíříte pomocí paměťových karet microSD. Baterie nabídne kapacitu 2 000 mAh, potěší také přívětivá a líbivá uživatelská nadstavba MIUI V5 a podpora funkce Dual SIM. Zamrzí naopak starší verze operačního systému Android.

Xiaomi Hongmi (Red Rice)

Nokia Lumia 630

Velice zajímavou alternativou s operačním systémem Windows Phone 8.1 je Nokia Lumia 630, ta se prodává za zhruba 3 800 Kč, existuje navíc i ve variantě s podporou Dual SIM. Za tuto cenu dostanete telefon s příjemným designem v mnoha barevných variantách, 4,5palcový displej s WVGA rozlišením anebo třeba čtyřjádrový procesor. Telefon je skvěle odladěný, přesto zamrzí nižší paměť RAM, konkrétně 512 MB.

Nokia Lumia 630
motorola-moto-e
Klady
  • výrazná notifikační LED dioda
  • výdrž baterie a rychlé nabíjení
  • podpora paměťových karet
  • ucházející displej
  • poměr cena/výkon
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • robustní provedení
Zápory
  • absence sekundární kamery
  • v základním příslušenství pouze datový kabel
  • chybí přisvětlovací LED dioda
  • fotoaparát postrádá autofokus
Diskuze ke článku
Chibař
Opravte si rozlišení, je to 540x960 ... :)
deal
deal breaker? nedostatek vnitřní paměti. přidat pár desetikorun na ceně a byl by to téměř bezchybný lowend. divím se, že tohle není uvedeno v závěrečném shrnutí
Janek Jankovatej
Xiaomi Hongmi má už celkem dlouho jiné a o dost lepší parametry
Snapdragon Qualcomm 400 Quad Core 1.6GHz 4.7 Inch 1280*720 pixels IPS Screen GPS 8.0MP Back Camera 1GB 8GB
Rura
Ano je to pekny kusok len jednu velku chybu ma ze vyrobca totalne ignoruje nas trh..kedze zijem v UK chcel som ho kupit svokrovi lenze nema ani slovencinu ani cestinu tak ze taketo vyrobky su pre začiatočníkov na prd..skoda recenzie...motorola palec dole

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze