Mobvoi TicWatch Pro 4G/LTE
recenze

Mobvoi TicWatch Pro 4G/LTE

Dva displeje, jedny hodinky
13

Do redakce po dlouhé době zavítaly chytré hodinky s operačním systémem Wear OS, který umožňuje doinstalování takřka libovolné aplikace. Mobvoi TicWatch Pro 4G/LTE navíc podporují eSIM, takže v mnoha ohledech zastoupí i smartphone. Odpovídá výbava odvážné cenovce 9 tisíc korun?

V poslední době náš trh zažívá příliv chytrých hodinek a náramků, u velkého množství z nich je však přídomek „chytrý“ značně diskutabilní. Pokud mají hodinky uzavřený operační systém bez možnosti doinstalování důležitých aplikací, mohl by někdo namítnout, že jsou chytré pouze napůl. V případě TicWatch Pro 4G/LTE však máme čest s opravdu chytrými hodinkami s otevřeným operačním systémem Wear OS. Jak si vedly v našem testu?

Mobvoi TicWatch Pro – videorecenze

Technické parametry Mobvoi TicWatch Pro 4G/LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce45,2 × 52,8 × 12,6 mm, 47,4 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,39" (400 × 400 px), tvar: kruhový
SystémWear OS, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
ChipsetQualcomm Wear 2100,
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor415 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostkvěten 2020, 8 990 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V černé krabičce jsou manuály, hodinky s již nasazeným řemínkem a nabíjecí kolébka zakončená USB-A.

Konstrukční zpracování: černá elegance

Pokud je vaší oblíbenou barvou černá, potěší vás i design TicWatch Pro. Tělo hodinek tvoří kombinace polyamidu a skelného vlákna, fazeta je pak z nerezové oceli a zadní kryt z hliníku. Hodinky působí velmi elegantně a na ruce se velmi příjemně nosí. Neurazí ani dodávaný silikonový náramek, který je ideální na sportovní aktivity. Můžete jej však klidně vyměnit za jakoukoliv alternativu s uchycením o šířce 22 mm.

Hodinky odolají extrémním teplotám, vlhkosti i ponoření do vody.

Jelikož bude mnoho uživatelů s hodinkami sportovat (nebo si alespoň umývat ruce), myslel výrobce na zvýšenou odolnost. TicWatch Pro se chlubí certifikací IP68 a dokonce i vojenským standardem MLT-STD-810G, díky čemuž odolají extrémně vysokým i nízkým teplotám i nadměrné vlhkosti.

Na těle hodinek najdeme také dvojici tlačítek na pravém boku. Horním dochází k aktivaci Google Asistenta (dlouhým podržením), případně se tak dostanete do menu. Spodní tlačítko je programovatelné, ale defaultně spustí obrazovku se sportovními režimy. Otočnou lunetu byste bohužel hledali marně.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky

Displej: dva v jednom

TicWatch Pro mají hned dva displeje – jeden typu FSTN LCD, druhý pak běžnější AMOLED. První zmíněný LCD displej se trvale aktivuje, pokud hodinky uvedete do extrémně energeticky úsporného režimu Essential Mode. V takovém případě na obrazovce uvidíte základní informace o času, ušlých krocích, datu a případně i srdečním tepu. Obrazovka je velmi dobře čitelná i za jasného světla, což jednoznačně chválím.

Mobvoi  TicWatch Pro 4G/LTE

Druhý, poměrně standardní, AMOLED displej (uložený pod FSTN LCD vrstvou) se chlubí jemným rozlišením 400 × 400 pixelů, pěkným podáním barev i dostatečně vysokým jasem. Přestože je k dispozici zmíněný LCD panel, nechybí ani (v tomto případě trochu nadbytečný) Always-On režim. Chválím také za přítomnost ochranného skla typu Corning Gorilla Glass 3. Během používání jsem na hodinkách nezaznamenal žádné škrábance.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně jemné rozlišení
  • vysoká svítivost
  • podpora Always-On
  • zvýšená odolnost
  • energeticky úsporný FSTN LCD displej

Systém a výkon: konečně opravdu chytré hodinky

TicWatch Pro spoléhají na operační systém Wear OS od Googlu, který přináší nepřeberné množství úprav a možností. V Obchodu Play lze vyhledat tisíce ciferníků, aplikace jako Messenger, Telegram, Spotify, Strava a další, takže si každý přijde na své. Otevřený OS je ostatně jednou z největších předností těchto hodinek a dává jejich „chytrosti“ nový rozměr.

Mobvoi  TicWatch Pro 4G/LTE
S hodinkami bohužel v současnosti nezaplatíte.

TicWatch Pro navíc disponují 4GB úložištěm, ze kterého uživateli zůstane dostupná přibližně polovina. O výkon se stará 1 GB operační paměti a bohužel již starší Snapdragon Wear 2100. Je škoda, že výrobce nesáhl po novém Snapdragonu Wear 3100, který by měl (alespoň teoreticky) zajistit delší výdrž. Chod systému i reakce hodinek jsou naštěstí obvykle svižné a uživatel na nic nečeká. Občas dojde k mírnému zpomalení, ale nejde o nic rušivého. Samozřejmě je k dispozici také Google Asistent, takže můžete hodinkám zadávat hlasové pokyny. Mikrofon je dostatečně citlivý, tudíž není potřeba hodinky přikládat až k ústům.

Díky LTE v podstatě můžete nechat váš chytrý telefon doma a vzít si s sebou ven pouze hodinky. Na našem trhu však prozatím není možné sloučit vaše běžné telefonní číslo a používat jej simultánně na eSIM v hodinkách. Svým známým tak musíte dát druhé číslo, nebo se spokojit s tím, že eSIM využijete pouze pro datovou konektivitu. Hovory, které jsou umožněny díky přítomnosti mikrofonu i hlasitého reproduktoru, jsou na slušné úrovni.

Navigace napříč systémem je intuitivní. Přijaté notifikace zobrazíte svajpnutím zespodu, zatímco ovládací panel najdete nahoře podobně jako u telefonů. V systému nechybí ani možnost Google Pay, ta je však v současnosti pro český trh nedostupná. S hodinkami tedy (alespoň zatím) nezaplatíte. To nelze vyčítat hodinkám samotným, ale spíše Googlu.

Líbilo se nám
  • otevřený systém
  • 4GB úložiště
  • LTE konektivita
  • přehledně uzpůsobené prostředí
  • bohaté možnosti úprav
Nelíbilo se nám
  • hodinkami nezaplatíte (není chyba výrobce)

Výdrž a nabíjení: dva dny standardem

O výdrž se stará 415mAh baterie, která dokáže (bez eSIM) standardně zajistit zhruba dvoudenní používání. Pokud se rozhodnete si jít s hodinkami zacvičit, počítejte pochopitelně s mnohem rychlejším vybitím. Zhruba po hodině běhu s neustále zapnutým sledováním srdečního tepu a polohy jsem přišel přibližně o 20 % baterie, teoreticky byste si tak hodinky mohli vzít „pouze“ na pětihodinový běh.

Mobvoi  TicWatch Pro 4G/LTE

V režimu Essential hodinky vydrží zapnuté až jeden měsíc.

TicWatch Pro mají v rukávu také Essential Mode, který aktivuje černobílý LCD panel, jenž má velmi nízké energetické nároky. Pak výrobce slibuje až 30denní výdrž, což jsem v praxi nemohl otestovat. Domnívám se však, že by to mohlo odpovídat skutečnosti. Nabíjení probíhá skrze dodávanou magnetickou kolébkou rychlostí zhruba 1 % za minutu.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • extrémně úsporný Essential Mode

Sportovní a zdravotní funkce: co si jen srdce zamane

TicWatch Pro jsou vybaveny senzorem srdečního tepu, stejně jako dalšími běžnými senzory (akcelerometr, gyroskop či e-kompas), takže vám mohou nepřetržitě monitorovat srdeční tep, případně vás upozornit na příliš vysoké či nízké hodnoty. Podobně jako u dalších funkcí jste v podstatě omezeni pouze nabídkou aplikací Obchodu Play, kde najdete stovky zdravotních a sportovních aplikací. Pokud například využíváte platformu Strava, není problém si stáhnout aplikaci do hodinek. Stejně tak najdete v Obchodu Play všechny ostatní aplikace, takže nejste ničím omezeni.

Potěší i přítomnost navigačních služeb GPS, GLONASS a Beidou, díky čemuž můžete zaznamenávat trasu při chůzi, běhu apod. Měření polohy mi přišlo vcelku přesné, i když jsem se pohyboval v hustěji zastavěných oblastech s vysokými budovami. Na volném prostranství pak hodinkám nedělá problém určit vaši polohu velmi přesně. Potěší také automatická detekce sportovní aktivity, která přijde vhod, pokud si zapomenete sportovní režim aktivovat. Výrobcem dodávaná sportovní aplikace je zaměřena na běh, chůzi, plavání či jízdu na kole. Hned z výroby tedy hodinky neumí detekovat několik desítek sportovních režimů, jako je tomu u konkurence, vzhledem k otevřenému systému to však nepovažuji za mínus. Jediným nedostatkem tak může být pro někoho snad jen absence senzoru okysličení krve a EKG.

Líbilo se nám
  • možnost doinstalovat velké množství sportovních a zdravotních aplikací
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách
  • spolehlivý senzor srdečního tepu
  • podpora GPS, GLONASS i Beidou
Nelíbilo se nám
  • senzor EKG a SpO2 by mohl přijít vhod

Zhodnocení

Mobvoi TicWatch Pro 4G/LTE jsou jedny z mála chytrých hodinek dostupných na našem trhu, které jsou vybaveny Wear OS. Navíc disponují zajímavým („dvojitým“) displejem, extrémně dlouhou výdrží ve speciálním režimu i podporou eSIM. Pokud chcete volnost ve výběru aplikací a ciferníků, nebo potřebujete být i s hodinkami neustále na příjmu, jedná se o skvělou volbu, které nebudete litovat.

Mobvoi  TicWatch Pro 4G/LTE

Konkurence

Pokud se řadíte mezi majitele iPhonů, je vaše volba pravděpodobně jasná a sáhnete po Apple Watch. Poslední generace se chlubí podporou EKG a konečně dostala i režim Always-On. Pořizovací cena je oproti TicWatch Pro vyšší a běžná výdrž spíše poloviční.

Apple Watch 5 44 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 36,5 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (448 × 368 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Zajímavým konkurentem jsou hodinky Samsung Galaxy Active2. Ty nabídnou podařený displej a nechybí jim ani možnost nainstalovat aplikace. Navíc disponují schopností měřit EKG, kterou však v současnosti nevyužijete.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Konstrukce44 × 44 × 10,9 mm, 30 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
mobvoi-ticwatchpro-4glteDoporučujeme
Klady
  • povedený design + vysoká odolnost
  • slušná výdrž + Essential Mode
  • LTE konektivita
  • možnost nepřetržitého sledování srdečního tepu
  • podpora GPS, GLONASS i Beidou
  • automatická detekce sportovních aktivit
  • výhody otevřeného systému Wear OS
  • dvojitý displej
  • vyměnitelné pásky
Zápory
  • senzor EKG a SpO2 by mohl přijít vhod
  • s hodinkami nelze platit (není vina výrobce)
Diskuze ke článku
Honza
Za poslednich 12 mesicu jsem vyzkousel x hodinek (AW, Fitbit Versa2, Mobvoi E2, Honor MW2, Garmin Fenix6) a musim rict, ze WearOS je jednoznacne nejhorsi platforma z tech vsech. Ano, muzete nainstalovat co si predstavujete, existuje more aplikaci, ale najit nakou fakt uzitecnou...? Zkuste si najit treba aplikaci na trackovani spanku, ktera by byla aspon tak dobra jako maj ostatni platformy v zakladu.

Dalsi vec je baterka. 3h trackovani jizdy na kole + obcasne pouziti map pro orientaci = 70-80% baterky v haji. Nebo treba outlook, ten bezpecne srazi vydrz o tretinu. Ano, kdyz na to clovek nesaha, tak to vydrzi 2 dny, ale na to si clovek hodinky nekupuje.

Pritom mobvoi hw je fajn, peknej design, hodne dobry materialy, krasnej displej, senzor TF meri dobre a ve finale je to zabity OS. Chybejici Gpay na wearOS v nasem regionu je taky slusnej fail..
wonderka
ma nekdo moznost porovnat Ticwatch a Samsung hodinky?
Jde mi spis o jejich systemy a apky (sms, volani, navigace, poznamky -onenote, kalendar)

Lakaji me ticwatch pro 2020, ale mam S10 a treba bezdratove nabijeni u Samsung hodinek povazuji za prijemne plus. Ale jestli Samsung nema omezeny rozsah/vyber aplikaci atd. ?
Mít lepší
= modernější méně žravé SoC a větší úložiště, nebyla by to marná volba.
Tedy po modernizaci snad.
Bob
Po vyzkoušení celé řady chytrých hodinek všech výrobců je podle mne jediný opravdu dobrý systém vše od Garmin. Vydrž v průměru týden, perfektní aplikace pro synchronizaci s mobily a měření všech aktivit a GPS vysoce spolehlivé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze