Mobiola Phantom
recenze

Mobiola Phantom

Ve znamení brady a spolehlivosti
14

Mobilní telefony nejsou jen od známých značek jako je Samsung, Sony či Apple. Na českém trhu aktuálně nalezneme i zajímavou novinku od Mobioly. Model Phantom se snaží naskočit na aktuální vlnu trendů a vyjma spodní brady má malé rámečky kolem displeje. Navíc láká na slušnou výbavu i příznivou cenu. Předpoklady obstát mezi mnohem věhlasnější konkurencí tak bezpochyby má.

Úvodem dnešní recenze si přibližme pro mnohé jistě zcela neznámou značku Mobiola. Ta pochází ze Španělska, avšak své silné zastoupení má i na české trhu či v sousedním Polsku. Svou nabídku v zásadě staví na základních telefonech s hardwarovými tlačítky. V portfóliu však najdeme i pár smartphonů, z nichž jsme si pro účely testu vybrali nejnovějšího zástupce Phantom.

Relativně moderně vypadající smartphone láká na velký displej, sedmičkový Android, dostatečně velkou interní paměť či duální fotoaparát. V kombinaci s cenou kolem 5,5 tisíce korun před sebou máme nadějný telefon, který stojí minimálně za pozornost.

Mobiola Phantom

Rozměry157 × 77 × 9,3 mm, 138 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Obsah balení

V základní krabičce najdete kromě samotného telefonu ještě USB kabel a také koncovku nabíječky. Více toho výrobce již nepřibalil.

Mobiola Phantom

Konstrukční zpracování: i plast funguje

Rozmazleni posledními léty jsme si zvykli na skleněné či celokovové telefony. Mobiola se však rozhodla, že na to půjde jinak. Novinka Phantom je proto plastová. Poznáte to na první pohled a můžeme to brát jako jistý handicap. Plastová záda jednoduše nenadchnou. Úchop rukou pak vše potvrdí, telefon působí spíše jako hračka než dospělý přístroj. Obloukem se však dostáváme i k výhodě. Phantom váží jen 138 gramů a v ruce působí velmi příjemným dojmem. Novinka Mobioly vám dám vzpomenout na dobu lehkých přístrojů.

Vše umocňují mírně zaoblené boky i příjemná povrchová matná úprava zadní plastové strany. Neskutečně pohodlně se telefon i přenáší, neboť není nijak velký. Co se týče samotného vzhledu, musíte se spokojit pouze s celočernou variantou, která potěší snad jen konzervativněji smýšlející uživatele. Navíc vzhled nelze nazvat originálním. Schválně se podívejte, jak vypadá například Archos Sense 55S.

Novinka Mobioly vám dá vzpomenout na dobu lehkých přístrojů.

Rozmístění tlačítek se omezilo na pravý bok a šťastným jej nazvat nelze. Často používaná odemykací klávesa je až úplně nahoře a o něco hůře se tiskne. Nejde ale vyloženě o problém, neboť telefon není velký a i s menší rukou si lze po několika dnech zvyknout. Na opačné straně se nachází pouze šuplíček, kam lze umístit jednu microSIM kartu a jednu nanoSIM kartu. Místo jedné SIMky pak lze použít paměťovku.

Spodní hrana je domovem průduchu reproduktorů a konektoru. Zde výrobce chválíme za nasazení USB-C, a to navzdory tomu, že na svých oficiálních stránkách překvapivě informuje pouze o microUSB. Zbývá nám horní hrana, kde je dle očekávání 3,5mm jack. Na zadní straně se nachází čtečka otisků prstů, na kterou velmi přesně padne váš ukazováček. Čtečka pracuje spolehlivě, jen je poněkud pomalejší. Vás otisk však rozpozná téměř pokaždé.

Mobiola Phantom

Phantom se může pochlubit i značnou bytelností. Konstrukce není nijak rozebíratelná, nikde nic nevrže a telefon se neprohýbá. V tomto ohledu tedy konstrukci nemáme co vytknout.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • bytelné zpracování
  • velmi nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • hůře umístěné odemykací tlačítko
  • telefon působí velmi obyčejně

Displej: na módní vlně

Již z fotografií je patrné, že se Mobiola snaží nabídnout moderní čelní stranu i v nižší střední třídě. 5,5palcový displej tak má ze tří stran opravdu minimální rámečky. Naopak pod displejem zbyla brada o velikosti zhruba 1,5 centimetru. Ve výsledku však nelze mít nejpřísnější měřítka – máme před sebou spíše levnější zařízení.

Mobiola Phantom

Samotný panel disponuje Full HD rozlišením a obvyklým poměrem stran 16:9. Jemnost je velmi dobrá a rastr pouhým okem nezpozorujete. Líbí se nám skvělé pozorovací úhly i čitelnost venku. Velmi dobrý dojem z displeje nepřekvapí, pro Mobiolu jej totiž dodává japonský Sharp. Nechybí čidlo automatické regulace jasu, které však nefunguje úplně ideálně a někdy je potřeba jej pošťouchnout. O ochranu se stará odolné sklíčko, avšak výrobce nespecifikuje konkrétní typ.

Líbilo se nám
  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
  • jemné zobrazení
Nelíbilo se nám
  • horší automatická regulace jasu

Zvuk: očekávaný průměr

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně a produkce zvuku je hlasitá, avšak zaměřena spíše na výšky. Výsledný zvuk je plochý a pro poslech hudby se tak příliš nehodí. Pro účely vyzvánění, které jistě nechcete přeslechnout, dostačuje. Výstup do sluchátek uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce

Výkon hardwaru: překvapivě solidní

Mobiola svůj model Phantom osadila čtyřjádrovým procesorem MediaTek 6737T o taktu 1,5 GHz. Nijak zázračný model alespoň doplňuje 3GB operační paměť, ze které je běžně polovina volná. Vcelku velkorysá je interní 32GB paměť. Pro vaše data po prvním zapnutí zbývá takřka 25 GB prostoru. O podpoře paměťových karet jsme si již řekli, maximální podporovaná kapacita činí 64 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • 32GB interní paměť
Nelíbilo se nám
  • nijak extra výkonný procesor

Výdrž baterie: na den se spolehněte

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie. Solidní porce 3 000 mAh zajišťuje jistý chod telefonu po celý, i náročnější den. Dva dny jsou však již takřka nereálné a znamenají velmi omezené používání.

Mobiola Phantom

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu nadstandardních 9 hodin a 56 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere hodinku a tři čtvrtě, úplné nabití pak 2 hodiny 15 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: USB-C se hodí

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Potěší též, že LTE funguje na obou SIM kartách. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n. Dostalo se také na podporu A-GPS, telefon tak lze rozhodně využít pro navigování.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE použitelné kdekoliv
  • USB-C konektor

Fotoaparát: ve znamení širokoúhlosti

Bonusem pro uživatele má být duální fotoaparát s 13megapixelovým rozlišením. Nepostrádá automatické ostření či dvoutónovou přisvětlovací LED diodu. Prostředí je velmi jednoduché, ale vcelku přehledné. Nechybí všechno základní nastavení včetně režimu Panorama. Druhý fotoaparát zde plní roli širokoúhlého se záběrem 120°. Do záběru tak dostanete mnohem více, ačkoliv již musíte počítat s mírným pokřivením obrazu ve stylu rybího oka.

Mobiola Phantom
Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je na velmi slušné úrovni. Dle očekávání telefonu nejvíce prospívá krásný slunný den, kdy dokáže vyprodukovat snímek věrných barev i velmi dobré ostrosti. Trošku hůře jsou na tom rohy a vzdálenější objekty. Poněkud déle také telefon ostří a je nutné jej pevně držet. Optickou stabilizaci byste tu hledali marně.

Záběr klasickým fotoaparátem a sekundárním širokoúhlým fotoaparátem
Ukázkové fotografie

Videa lze zaznamenávat maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita videa nijak zásadně neoslní. Počítat je nutné s mírně trhaným obrazem.

Mobiola Phantom (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka je umístěna trochu netradičně v pravém spodním rohu. Říkáte si, že jde o dost nepraktické řešení? Máte pravdu. Naštěstí lze při pořizování selfies telefon otočit vzhůru nohama a mít tak čelní kamerku na obvyklém místě. Prostředí se samozřejmě automaticky přetočí. Připraveno je 5megapixelové rozlišení a výsledkem je průměrná kvalita vhodná pro pohlížení na displejích telefonu či sdílení skrze sociální sítě.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • druhý širokoúhlý fotoaparát

Software: příjemně plynulý

Mobiola nasadila do svého Phantomu operační systém Android 7.0 Nougat s bezpečnostními záplatami platnými k září 2017. Prostředí je v podstatě čistým Androidem bez nadstavby a jakýchkoliv aplikací navíc. Za nulový balast výrobce rozhodně chválíme. Výsledkem je přehledné prostředí, ve kterém se rychle zorientujete.

Opravdu velmi mile nás překvapila optimalizace celého telefonu. Chod systému je příjemně svižný, nic se neseká a aplikace se spouští velmi svižně. V tomto ohledu patři Phantom od Mobioly jednoznačně k tomu nejlepšímu v nižší střední třídě.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení: dejte Mobiole šanci

Mobiola Phantom to rozhodně nemá a ani nebude mít lehké. Podivné jméno důvěru nevzbuzuje a konkrétně model Phantom nijak výrazně nevyčnívá z řady. Pakliže však novinku předem neodepíšete, může se vám poměrně slušně odvděčit. Nabízí kvalitní displej, vcelku solidní hardware nebo perfektně optimalizované prostředí. A to je podstatné. Za nijak velkou částku pořídíte telefon, který spolehlivě funguje a dokáže vás dále nalákat třeba i na duální fotoaparát. Vyložených záporů telefon moc nemá, avšak nižší střední třída nic neodpouští a výběr je vždy bohatý.

Mobiola Phantom

Konkurence

Velkou konkurencí by mohlo být nové Xiaomi Redmi 5 Plus, které za stejné peníze nabídne menší rámečky a obrovský 6palcový displej. Současně má i vyšší výkon i větší interní paměť. Vhod přijde i silnější baterie. Nároční uživatelé tak nejspíš upřednostní Xiaomi před Mobiolou.

Xiaomi Redmi 5 Plus 64 GB

Rozměry158,5 × 75,5 × 8,1 mm, 179,5 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 3:33 hodin

Obdobně to vypadá u Huawei a jeho novinky P Smart, která má rovněž malé rámečky, a to kolem 5,65palcového displeje. Výkonově si vede o něco lépe. Cenově pak vychází přibližně o pět set korun dráž.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Konkurencí by mohl být i zbrusu nový Alcatel 5 s tenkými rámečky a podobným hardwarem. Větší displej kazí nízké rozlišení a dále i o něco vyšší cena. Rozhodnout však může i vzhled.

Alcatel 5

Rozměry152,4 × 71,1 × 8,5 mm, 144 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6750, 4×1,5 GHz + 4×1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
mobiola-phantom
Klady
  • velmi dobře padne do ruky
  • nízká hmotnost
  • bytelná konstrukce
  • malé rámečky ze tří stran displeje
  • kvalitní displej
  • sekundární širokoúhlý fotoaparát
  • velmi dobře optimalizovaný systém
Zápory
  • větší brada pod displejem
  • laciný vzhled
  • slabší procesor
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Vzkaz pro šéfredaktora: prosím, pošlete autora článku na oční, ať příště nepíše při hodnocení fotek takové nesmysly. Velmi slušná úroveň fotek a ostrost? Kde, prosím?
#TFS
Mobiola co to je za značku? To kdo vyrábí? :O
Pesedm
S bezpečnostními záplatami platnými k září 2017 :D
chedofo
Co to je? ????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze