Mobilního projektor 3M MP410
recenze

Mobilního projektor 3M MP410

Kino na dlani
5

Plánujete si domů nebo do firmy pořídit projektor? Co byste řekli novince od společnosti 3M, kterou je projektor MP410? Je tak malý, že ho můžete s sebou nosit kamkoli, přesto však umí svítit intenzitou 300 lumenů. Zajímavou vychytávkou je i možnost ho bezdrátově propojit s mobilním telefonem, tabletem či počítačem.

Ceny projektorů stále klesají, už to zdaleka nemusí být investice v řádu desítek tisíc, jako někdy před deseti lety. S poklesem cen se projektory pomalu dostávají i do domácností, můžete si díky nim vytvořit vaše soukromé domácí kino. Výrobci ale neusnuli na vavřínech, a projektory neustále zdokonalují. Klasické lampy nahradily lampy LED, díky nimž mají projektory nižší spotřebu, vyšší výdrž a jejich rozměry se zmenšily.

V dnešní recenzi se podíváme na nový model projektoru společnosti 3M, jehož modelové označení je MP410. Je zajímavý hlavně tím, že je možné ho propojit bezdrátově s mobilním telefonem. Za povšimnutí stojí i jeho svítivost, která vzhledem k jeho rozměrům dosahuje úctyhodných 300 lumenů.

Obsah balení

  • Projektor 3M MP410
  • Napájecí adaptér se šňůrou
  • Pouzdro na projektor a napájecí adaptér
  • VGA kabel
  • Příručka pro seznámení s projektorem
  • CD s manuálem
  • Záruční list

Výrobce dále nabízí ke koupi ještě USB bezdrátový adaptér, dálkový ovladač, bezdrátový asistent a přenosnou promítací plochu.

Popis a konstrukce projektoru

Projektor 3M MP410 má rozměry 10 x 10 x 4 cm, bez problémů se vám tedy vejde na dlaň. Jeho hmotnost je pouhých 375 gramů, není tedy problém ho neustále nosit s sebou, například v brašně s notebookem. Výrobce dodává v balení i šikovné pouzdro, ve kterém je projektor dobře chráněn, vejde se tam s ním i napájecí adaptér a kabely.

Barevné provedení projektoru je bílo-stříbrné. Na všech jeho bočních stranách se nachází větrací otvory a pokud se podíváte skrze ně, uvidíte malé ventilátory.

Čočka projektoru se nachází na přední straně, zaostřujete ji manuálně páčkou na straně horní. Udávaná velikost promítaného obrazu, kterou umí projektor zaostřit, je 17 – 100 palců (43 – 254 cm). Dále se na horní straně nachází tlačítko pro zapnutí a šest dalších tlačítek pro ovládání. Všechna tlačítka jsou modře podsvícená.

Zadní strana obsahuje univerzální I/O port pro připojení VGA kabelu, HDMI port, microSD port, USB port, A/V in port, otvor pro zámek Kensington, zdířku pro napájecí adaptér a infra snímač dálkového ovládání.

Na spodní straně je uprostřed závit na stativ, dále zde jsou tři gumové nožičky, z nichž ta přední je šroubovací. Můžete tak pomocí jejího otáčení zvednout promítaný obraz o něco výše.

Slabinou většiny projektorů bývají lampy, které běžně vydržely 2 – 4 tisíce hodin provozu. Jakmile odešly, tak investice do nové lampy se mnohdy hodně blížila ceně nového projektoru. S projektorem 3M MP410 vás toto už trápit nemusí, díky LED technologii vydrží lampa svítit až 20 tisíc hodin, což je přes dva roky nepřetržitého provozu. Při využití řekněme dvě hodiny denně by vám měla lampa teoreticky vydržet téměř 30 let.

Nativní rozlišení projektoru je WXGA, to znamená 1280 x 800 bodů. Na rozdíl od jiných mobilních projektorů tento neobsahuje integrovanou baterii. Větráčky, které chladí lampu, běží už od zapnutí projektoru. Nejprve na nižší otáčky, ale jakmile se projektor zahřeje, tak začnou běžet naplno. Vzhledem k malým rozměrům projektoru jsou i větráčky hodně malé. Aby lampu uchladily, musí se točit podstatně rychleji, než větší větráčky u běžných stolních projektorů, tím pádem jsou i hlučnější.

USB bezdrátový adaptér: pryč s kabely

Na recenzi jsme s projektorem dostali i malý USB adaptér, díky kterému se s projektorem můžete propojit i bezdrátově přes wi-fi.. Tento adaptér je nutností, pokud hodláte projektor používat s mobilním telefonem, tedy v případě že telefon nemá možnost HDMI propojení. Adaptér se standardně k projektoru nedodává, musíte si ho dokoupit.

Adaptér se připojí zezadu k projektoru do USB portu, tím vaše veškerá práce končí, projektor pozná, že ho má připojený a na úvodní obrazovce začne promítat návod na bezdrátové propojení (důležitý je hlavně SSID název projektoru a jeho IP adresa).

Bezdrátové propojení s telefonem / tabletem: zklamání

Jsme na webu o mobilních telefonech, proto mě nejvíce zajímaly možnosti propojení projektoru a mobilního telefonu či tabletu. Nejprve si musíte stáhnout do telefonu aplikaci MobiShow, přičemž podporované platformy jsou iOS, Android a BlackBerry. Poté se musíte telefonem připojit k wi-fi přípojnému bodu projektoru, spustit tuto aplikaci a v ní se opět k projektoru připojit. Dále musíte zadat ještě číselný kód, který je na obraze, co projektor promítá.

Aplikace MobiShow je určená pro různé projektory, které ji podporují, nejde tedy o speciální aplikaci jen pro tento jeden typ projektoru.

Propojení s projektorem jsem vyzkoušel z mobilního telefonu iPhone 4 (iOS) a z tabletu Asus Transformer (Android). Na obou jsem se z aplikaci MobiShow bez problémů k projektoru připojil, ale následovalo velké zklamání. Podporované formáty souborů pro zobrazení na projektoru jsou jen prezentace ve formátu PTG (standardní PPT z Powerpointu budete muset do PTG převést) a obrázky. Filmy nebo videa si z telefonu na projektoru prostě nepřehrajete. Ne že by to aplikace MobiShow nepodporovala, ona to umí (v iOS verzi je tato volba zašedlá), ale neumí to tento projektor.

Abych se skutečně ujistil, že není chyba někde u mě, podíval jsem se na webu do manuálu projektoru, týkajícího se bezdrátového mobilního připojení. A opravdu, videa nejsou u tohoto modelu projektoru v aplikaci MobiShow bohužel podporována.

Bezdrátové propojení s počítačem: na jedničku

Projektor můžete bezdrátově propojit přes wi-fi i s vaším počítačem nebo notebookem. Postup je následující - vyhledáte si wi-fi přípojný bod projektoru, připojíte se k němu a do webového prohlížeče napíšete IP adresu, která je napsaná na obrazovce, co projektor promítá. Ze zadané adresy si stáhnete do počítače ovládací program a s tím se opět propojíte s projektorem. Následovat bude chvilka testování nejlepšího rozlišení, poté uvidíte ten samý obraz, jaký máte na monitoru, na projektoru. V tomto režimu tedy nejde použít projektor jako rozšířenou plochu, vždy vidíte obraz, co máte na primárním monitoru.

Rychlost bezdrátového přenosu z počítače do projektoru je špičková, vidíte vždy stejný obraz na obou zařízeních, nedochází k žádnému zpožďování ani zasekávání. Přenos bez problémů zvládá i filmy či jiná multimedia, rychlost wi-fi je pro to zcela dostačující.

Nezapomeňte ale v případě bezdrátového propojení počítače a projektoru na jednu zásadní věc. Jste propojeni přes wi-fi, a proto se už z počítače nemůžete přes wi-fi připojit k internetu, musíte použít kabel nebo mobilní síť. Problém nastane u některých moderních notebooků, které nemají síťový RJ45 konektor, s těmi se při připojeném projektoru na internet prostě nedostanete.

Kabelové propojení s počítačem přes VGA: klasika

Propojení přes VGA konektor počítače nebo notebooku podporují snad všechny projektory už od počátku. Ani 3M MP410 není výjimkou. Na samotném projektoru ale VGA port nenaleznete, propojení realizováno přes kabel s VGA konektorem na jedné straně a systémovým I/O konektorem projektoru na druhé straně. Projektor uvidíte v systému jako další monitor a je jen na vás, zdali z něj uděláte rozšířenou plochu nebo zrcadlení obrazu monitoru.

Máte-li modernější počítač / notebook, můžete ho připojit přes HDMI.

Přehrávání z interní paměti, microSD a USB: pohodlné, ale tiché

Projektor obsahuje na zadní straně slot na paměťovou kartu microSD a USB port. Pro přehrávání filmů, obrázků a hudby tak nemusíte mít připojený notebook, projektor to vše zvládne sám. Pokud nemáte ani tu kartu nebo flashdisk, také nevadí, projektor obsahuje interní paměť 1 GB.

Paměťovou kartu nebo flashdisk stačí do projektoru zasunout, ten ji automaticky detekuje a zobrazí hlavní ovládací menu. Pokud máte připojených najednou více zdrojů (například kartu i flashdisk), můžete se mezi nimi samozřejmě přepínat.

Podporované formáty videa jsou MOV, MP4, H264, AVI, MKV, DIVX, MPEG4, WMV, WMV3, audio zvládne ve formátu MP1, MP2, MP3, WMA a obrázky zobrazí ve formátech JPG/JPEG, BMP.

Pokud chcete využít projektor k přehrávání filmů, budete zklamáni jeho reproduktorem. Ten je hodně tichý, zvláště v okamžiku, kdy se naplno spustí ventilátory. Pro rozumný poslech by se hodila možnost připojení externí reprosoustavy, problém je ale v tom, že projektor nemá žádný port pro zvukový výstup.

Závěr a zhodnocení

Projektor 3M MP410 je sympatický malý projektor s vysokou svítivostí, řádově větší než konkurenční mobilní projektory. Není proto problém ho používat i ve dne, ne však ale v plně osvětlené místnosti, musíte zajistit alespoň trochu šero. Jednoduše se ovládá, oceňuji množství různých vstupů na zadní straně a díky interní paměti ho můžete používat i samotný.

Zajímavostí je možnost bezdrátového propojení s telefonem či tabletem, toto ale naráží na omezení obslužné aplikace, která nedovoluje přehrát videa. Navíc si bezdrátový adaptér musíte dokoupit, není součástí balení. Při bezdrátovém spojení s počítačem ale žádný takový problém nenastává a přehrát můžete vše, co vidíte na monitoru.

Cena projektoru je docela vysoká, pohybuje se mezi 13 – 15 tisíci korun. Je dobré si tedy nákup dobře rozmyslet a ujasnit si, co vlastně od tohoto projektoru čekáte. Oproti jiným podobným malým projektorům je největším tahákem svítivost 300 lumenů a zmiňované množství různých vstupů.

Používáte v práci nebo doma projektor? Na jaké činnosti ho využíváte nejvíce? Co je pro vás u projektoru nejdůležitější vlastnost?

Klady
  • LED lampa s dlouhou životností
  • Mnoho různých vstupů
  • Svítivost 300 lumenů
Zápory
  • Mobilní aplikace umí promítat jen prezentace a obrázky
  • Chybí výstup pro připojení reproduktorů
  • Integrovaný reproduktor je příliš tichý
  • Nemá integrovanou baterii
Diskuze ke článku
MuVo
Cely cas cakam na informacie o hlucnosti. Ako hlasno idu vetraky, aku maju zvukovu charakteristiku, kedy sa spustaju, atd... a ono nic. Iba ze je slabo pocut repracik kvoli vetrakom. Co mi nepovedalo nic.
Sam mam okrem "dospeleho" projektoru v obyvacke aj prenosny pikoprojektor Acer C20, ktory vetraky nema, cize je absolutne tichy, co je pre mna najdolezitejsie ak sa premieta zo vzdialenosti max meter od mojej hlavy.
Tak ako to je u tohto? Laka ma mat vyssie rozlisenie aj v prenosnom...
Potom ta neschopnost prenasat cez wifi video z mobilu, ked to evidentne z PC ide -> je sanca ze to niekedy pojde, lebo je to problem SW, alebo existuje model, ktory to vie? Alebo to nikdy nepojde? To ma velmi zaujalo...
JEf
Dobrý den,

Jako negativum je zde psáno, že k projektoru se nedají připojit reproduktory. Tzn. že když pustím přes tento projektor film z počítače, tak zvuk půjde jen přes reproduktor z projektoru a nikoliv z repro beden od PC?

Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze