Microsoft Surface Pro 7
recenze

Microsoft Surface Pro 7

S důrazem na konektivitu
9

Microsoft Surface Pro 7 je dalším z řady ikonických produktů Surface, které představují zajímavou alternativu pro všechny, kterým jde především o kompaktnost, reprezentativní vzhled a také dostatek výkonu. Jak se povedla nejnovější generace řady Surface Pro a stojí za pozornost? To vám prozradím v právě začínající recenzi.

Pokud jste právě pronikli do světa zařízení Surface Pro a nevíte, co je přesně činí tak unikátními, definoval bych je asi takto: prémiově zpracované kusy hardwaru, ke kterým si můžete připojit až neuvěřitelně komfortní klávesnici a vytěžit maximum z plnohodnotného operačního systému Windows 10. Mnozí o Surface Pro mluví jako o tabletu s možností připojení klávesnice, podle Microsoftu jde zase o laptop 2v1. Podle mě však můžeme mluvit o samostatné kategorii, kterou Microsoft se Surface Pro definoval podobně, jako se to Applu povedlo s nástupem MacBooků.

Není to totiž jen dotykový displej, plnohodnotný systém Windows 10 či procesory Intel Core, ale také praktický stojánek nebo špičková klávesnice. Osobně jsem měl štěstí, že jsem mohl několik Surface zařízení dlouhodobě používat a jakmile přijdete na chuť kompaktnímu balení Surface Pro, vězte, že návrat ke klasickým notebookům je poměrně krušný. Stojí však přenositelnost, dotyková obrazovka a povedené příslušenství za nemalou cenu, kterou Microsoft požaduje?

Microsoft Surface Pro 7 – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Pro 7 Intel Core i5

Kompletní specifikace
Konstrukce292 × 201 × 8,5 mm, 775 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
Fotoaparát8 Mpx, , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Core i7, CPU: 4×3,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 1 000 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: jen to nejzákladnější

V bílé krabičce se kromě samotného zařízení nachází rovněž dvoudílná nabíječka – první část je zakončená magnetickým Surface konektorem propojeným s napájecím adaptérem, druhá pak představuje kabel, který se zasune do adaptéru na straně jedné a do elektrické zásuvky na straně druhé. Napájecí adaptér neváží mnoho a chlubí se výkonem 65 W. Na těle tohoto adaptéru najdeme také USB-A konektor, skrze který můžete nabíjet další zařízení.

Microsoft Surface Pro 7
Líbilo se nám
  • malý adaptér s extra USB-A konektorem

Konstrukční zpracování: prémiový každým coulem

Co je uvnitř zařízení a co je zde nového oproti předchozí generaci? Nebudu vás dlouho napínat, na první pohled viditelnou a zároveň jednou z hlavních změn je přítomnost USB-C standardu 3.1, který doprovází stále převládající USB-A 3.0, 3,5mm jack a dobře známý proprietární Surface konektor. Pod stojánkem navíc najdeme chytře ukrytý slot pro microSD karty. Pant tohoto stojánku má velmi příjemnou tuhost i maximální rozsah, díky čemuž si můžete nastavit ideální sklon, který bude přesně vyhovovat vašim preferencím i místu, kde zrovna pracujete. Díky stojánku se vám může zařízení rovněž lépe držet v ruce.

Microsoft Surface Pro 7

Tělo z hořčíku působí tak prémiově, jako málokterá elektronika na trhu a černá testovaná varianta v kombinaci s červenou klávesnicí v odstínu „Poppy Red“ vypadá originálně a snadno se s ní odlišíte od záplavy zpravidla nudných notebooků. Zařízení se navíc bez problémů vejde i do tenké aktovky, což ocení ti, kteří chodí rádi „nalehko“. S hmotností necelých 800 gramů (bez připnuté klávesnice či pera) navíc o Surface Pro takřka ani nevíte. Pokud je přenositelnost to, oč vám běží, ale zároveň potřebujete spouštět plnohodnotné aplikace ve Windows 10, těžko najdete vhodnější zařízení.

Klávesnice se v aktovce díky silným magnetům samovolně neodpojí.

Klávesnice v úpravě z Alcantary má kromě regulovatelného podsvícení také velký touchpad se dvěma integrovanými tlačítky, který se chlubí příkladnou odezvou. Stejně tak musím pochválit rozestupy mezi klávesami i zdvih kláves, který napomáhá k příjemnému a rychlému psání textu. V zavřeném stavu pak klávesnice Surface Pro Signature Type Cover pěkně chrání displej před nečistotami a poškrábáním. No a pokud ji nepotřebujete, není nic snadnějšího než ji odpojit. V připojeném stavu však pomocí magnetů drží dostatečně silně, takže se nemusíte obávat toho, že by se například v baťohu či aktovce samovolně odpojila. Pokud máte k dispozici starší klávesnici ze Surface Pro 3, 4, 5 nebo 6, můžete ji rovněž použít.

Pro úplnost bych rád uvedl, že klávesnici je potřeba si dokoupit, neboť není v balení. V současnosti jsem však na e-shopu Alza.cz našel zajímavou nabídku na Surface 7 Pro v zajímavé konfiguraci s klávesnicí v balení za stejnou cenu, jako se prodává varianta bez ní.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • líbivý design
  • nízká hmotnost
  • skvělá přenositelnost
  • praktický stojánek
  • hořčíková konstrukce

Displej: stále špičkový

Dotykový IPS displej o velikosti 12,3 palce si stále zachovává poměr stran 3:2, který je ideální pro práci s dokumenty, a dostatečně jemné rozlišení 2 736 × 1 824 pixelů (267 pixelů na palec). Maximální jas včetně pozorovacích úhlů je opět perfektní a diskutabilní jsou snad pouze tlustší rámečky kolem panelu, což mi osobně nijak nevadilo. Alespoň jsem měl v režimu „tabletu“ bez připojené klávesnice zařízení za co uchopit, aniž bych si prstem zakrýval displej. V neposlední řadě bych chtěl pochválit automatický jas, který fungoval ukázkově, takže jsem neměl důvod ho korigovat manuálně. Nad displejem jsou rovněž senzory včetně 5Mpx kamery, kterou lze v rámci Windows Hello využívat k odemknutí zařízení. Rozpoznání obličeje nečiní přístroji problém ani v temném pokoji a během testování fungovalo vždy spolehlivě a rychle.

Microsoft Surface Pro 7
Líbilo se nám
  • povedený displej
  • praktický poměr stran 3:2
  • spolehlivé a rychlé rozpoznávání obličeje
  • skvěle fungující automatická regulace jasu

Zvuk: Dolby Audio Premium

Co se Microsoftu velmi povedlo, jsou hlasité reproduktory o výkonu 1,6 W s podporou Dolby Audio Premium. Směřují k uživateli, takže si užijete skvělý zvukový zážitek při sledování filmů i poslechu hudby. Spokojen jsem byl rovněž s výstupem skrze 3,5mm jack, který je dostatečně hlasitý i kvalitní.

Líbilo se nám
  • praktické umístění reproduktorů
  • dostatečná hlasitost i kvalita

Výkon hardwaru: zcela dostatečný

Z hlediska výkonu nelze novince nic vytknout. Testovaná varianta s Intel Core i5 (i5-1035G4), 8 GB operační paměti typu DDR4 oproti DDR3 u předchozí generace a 256GB SSD lidově řešeno šlape jako hodinky. Během používání se nestalo, že bych musel na něco čekat, a to ani ve chvílích, kdy jsem měl otevřených několik programů najednou včetně internetového prohlížeče s desítkami aktivních záložek. Výkon tak podle mého názoru postačí všem, kteří se zabývají běžnou kancelářskou prací i těm, jež občas potřebují udělat méně náročné úpravy v grafickém editoru či jiném na výkon náročnějším programu.

Uvnitř Surface Pro 7 je desátá generace procesorů Intel Core Ice Lake.

Kromě novějšího typu operační paměti se dočkal vylepšení pochopitelně také samotný procesor, který je desáté generace Ice Lake a kromě Intel Core i5 jsou k dispozici rovněž Intel Core i3 a i7 (s aktivním větráním na rozdíl od pasivně chlazených verzí s i3 a i5). Vylepšení se dočkal také grafický čip, kterým je u variant s procesory i5 a i7 nově Intel Iris Plus namísto Intel UHD 620, který se však stále nachází u verze s Intel Core i3. S nadměrným zahříváním jsem se při mém stylu používání spíše nesetkával, což hodnotím kladně. Na závěr ještě dodám, že Surface Pro 7, stejně jako předchozí generace, rozhodně není herní zařízení a ani není primárně určeno pro výkonově náročné stříhání videa či práci v různých emulátorech apod. Před koupí je tak potřeba si promyslet, co od něj očekáváte. Každý rozumný zájemce však s přihlédnutím k rozměrům a kompaktnosti snad pochopí, že hlavní síla Surface Pro netkví v surovém výkonu.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na veškerou kancelářskou práci
  • vylepšená grafika Intel Iris Plus (u Intel Core i5 a i7)

Výdrž baterie: premiéra rychlého nabíjení

Výdrž baterie se pochopitelně hodně odvíjí od toho, jakým způsobem Surface Pro používáte. Výrobce slibuje až 10,5 hodiny, v mém případě jsem ze zařízení však zpravidla dostal 7 až 8 hodin používání při vyšším jasu displeje a práci v internetovém prohlížeči. Letošní generace Surface Pro však přináší jednu zajímavou novinku v podobě rychlého nabíjení. Díky 65W výkonu lze zařízení nabít z 0 na 80 % přibližně za hodinu času, což rozhodně hodnotím kladně. S dodávaným napájecím adaptérem navíc můžete nabíjet i další Surface zařízení a díky USB-A lze zároveň se Surfacem nabíjet třeba telefon. S dostatečně silným adaptérem můžete navíc Surface Pro 7 nabíjet i skrze USB-C.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dostatečná výdrž

Software a konektivita: vylepšovalo se

Stejně jako u předchozí generace uvnitř najdeme operační systém Windows 10, bez jakéhokoliv bloatwaru, což hodnotím jednoznačně kladně. Oproti Surface Pro 6 a starším verzím byla rovněž vylepšena bezdrátová konektivita. Uživatel má tak nově k dispozici Wi-Fi 6 (802.11ax) i Bluetooth 5.0. USB-C konektor (standardu 3.1) bohužel nepodporuje rozhraní Thunderbolt 3, což je rozhodně škoda, i tak však naštěstí můžete k zařízení připojit externí monitory, dokovací stanici i další příslušenství, a to jak přes UCB-C, tak přes dedikovaný Surface konektor.

Líbilo se nám
  • čistý OS bez bloatwaru
  • nově Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • chybějící Thunderbolt 3

Zhodnocení

Nový Surface Pro 7 nabízí oproti předchozímu Surfacu Pro 6 někde menší, jinde větší změny, které z něj vesměs nedělají žádné revoluční zařízení, kvůli kterému byste měli běžet do obchodů, řadíte-li se mezi majitele starší generace. Velmi příjemnou změnou je konečně přítomnost USB-C, i když opět bez podpory rozhraní Thunderbolt 3, i nové Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0. Displej i klávesnice se stále řadí mezi špičku a pokud po Surface Pro již delší dobu pokukujete, může být právě toto ta pravá chvíle „naskočit na vlak“ a jeden si pořídit.

Microsoft Surface Pro 7

Konkurence

Největší konkurencí pro Surface Pro 7 je právě loňský Surface Pro 6, který má nižší výkon, nemá USB-C ani Bluetooth 5.0 či Wi-Fi 6.

Microsoft Surface Pro 6 Intel Core i5

Rozměry292 × 201 × 8,5 mm, 770 g
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor54 mAh

Další alternativou může být HP Spectre Folio 13, jenž je podobně velký a má luxusně působící potah z pravé kůže. Stejně jako Surface Pro 6/7 nabídne velmi pohodlnou klávesnici i kvalitní displej. Navíc se může pochlubit lepší konektorovou výbavou včetně Thunderboltu 3. Nevýhodou je neodpojitelná klávesnice nebo vyšší hmotnost.

HP Spectre Folio 13

Rozměry320 × 234 × 152 mm, 1 470 g
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorIntel Core i7 8650U, 4×3,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB
Akumulátor54 mAh
microsoft-surface-pro-7
Klady
  • USB-C standardu 3.1
  • rychlé nabíjení
  • solidní výdrž
  • povedený displej
  • skvěle hrající hlasité reproduktory
  • nově Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 6
  • prémiové zpracování
  • kompaktní rozměry i hmotnost
Zápory
  • stále bez Thunderboltu 3
Diskuze ke článku
osn
Beze srandy - jak na tom běhá Linux?
SlimeO2
konečně to je tu! video super! a článejk taky!
Robert Pospichal
Robert Pospichal
Vylepšená konektivita? A kde je LTE?? U takového zařízení bych ho jednoznačně očekával a je to jeden z hlavních důvodů, proč řadu Surface nemůžu a nechci používat. Bohužel.
Porydge
Ta pravá otázka zní: Can it run Crysis?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze