Microsoft Surface Pro 6
recenze

Microsoft Surface Pro 6

Etalon své kategorie
31

Řada Surface od Microsoftu si mezi uživateli vybudovala renomé spolehlivých přístrojů, které nabídnou skvělou přenositelnost, líbivý design i více než dostatečný výkon. Surface Pro 6 se velikostně řadí někam mezi menší Surface Go a větší Surface Book. Přídomek Pro potom dává tušit, že se jedná o zařízení, jež má oslovit i ty nejnáročnější uživatele. Jak se technologickému gigantovi z Redmondu nový Surface Pro 6 podařil, to se dozvíte na následujících řádcích.

Microsoft Surface Pro 6 je ultrapřenosným zařízením, kterému na první pohled nechybí nic důležitého. Uvnitř tepe výkonný procesor od Intelu, díky klasickému desktopovému systému Windows 10 lze nainstalovat vše důležité a dokoupitelná klávesnice Type Cover je kapitolou sama o sobě. Má však Surface Pro 6 i nějaké skryté nevýhody, které na první pohled nejsou patrné? Tuto odpověď se pokusím zodpovědět v dnešní recenzi na základě několikaměsíčního používání.

Microsoft Surface Pro 6 – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Pro 6 Intel Core i5

Kompletní specifikace
Konstrukce292 × 201 × 8,5 mm, 770 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,3" (2 736 × 1 824 px)
Chipset, GPU: Intel HD Graphics 620
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: Mini DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor54 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
DostupnostQ1 2019, 27 000 Kč

Obsah balení: jen to nejnutnější

Obsah balení je poměrně strohý a kromě samotného Surfacu Pro 6 zde dále najdeme již jen manuály a nabíjecí adaptér. Ten se skládá ze dvou částí a naštěstí není příliš veliký ani těžký. Na krabičce s trafem se pak nachází dodatečný USB-A konektor, což jsem zatím viděl pouze u Surfaců.

Microsoft Surface Pro 6
Líbilo se nám
  • malý a lehký adaptér s extra USB-A konektorem

Konstrukční zpracování: špičkové, jako vždy

Při recenzování produktů Surface jsem se ještě ani jednou nesetkal se špatným dílenským zpracováním a Surface Pro 6 v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Tělo vyrobené z magnézia působí prémiovým dojmem jako málo jiných produktů a hned na první pohled zaujme také větrání, které je vyřešeno průduchem vedoucím kolem horní poloviny zařízení. Přestože je pouze pasivní, funguje dobře a s přehříváním jsem se nesetkal.

Zpět však k tělu, které jako všechny Surfacy Pro disponuje výklopným stojánkem. Úhel vyklopení je klasicky opravdu široký a stojánek lze otočit až o takřka 180 stupňů. Panty stojánku působí bytelně a mají ideální tuhost. Surface Pro 6 v tomto ohledu nijak nezklame ani opravdu náročné uživatele, kteří budou stojánek používat velmi často. A není divu, i já jsem jej velmi často používal, ať už s připnutou klávesnicí, nebo bez ní. Na horní straně stojánku najdeme logo Microsoftu, úplně nahoře pak senzor 8megapixelového fotoaparátu a dvojici mikrofonů. Přejdeme-li odsud na horní stanu, zjistíme že je s výjimkou boků plastová a nachází se na ní dvě tlačítka. Jedno slouží jako vypínač a druhé pak jako kolébka pro ovládání hlasitosti.

Slot na microSD karty je šikovně schovaný.

Přední straně pochopitelně dominuje displej, o kterém si ještě povíme později. Na spodní hraně najdeme šestici pinů pro připojení již zmiňované klávesnice. U stojánku ještě musím zmínit velmi šikovně schovaný slot na paměťové karty typu microSD. Při bližším zkoumán jej možná vůbec nezaznamenáte. Osobně se mi toto řešení líbí mnohem více, než kdyby se nacházel na boku zařízení.

Na pravém boku zařízení při orientaci na široko můžeme najít (stejně jako na levém) vryp, pomocí kterého stojánek snadněji vyklopíte, ale hlavně trojici konektorů. Tím zcela nepostradatelným je proprietární Microsoft Connect, který je magnetický a lze skrze něj Surface nabíjet. Dále zde máme jeden USB-A 3.0 konektor a jeden Mini DisplayPort, čímž náš výčet končí. Microsoft se tak evidentně nepoučil a i Surface Pro 6 obdržel na rok 2019 dosti slabou konektorovou výbavu, kterou se rozhodně pyšnit nemůže. Řešením je dokoupení Microsoft Docku v ceně 5 tisíc korun, který uživatelům nabídne další konektory, ale pouze jeden USB-A konektor a navíc ve verzi 3.0, což je opravdu ostuda. Důvodem k mému stěžování je také to, že například u značně levnějšího a méně výkonného Surface Go se již místo pro USB-C konektor našlo. Kdy se Microsoft konečně poučí?

Surface Pro 6 trápí slabá konektorová výbava.

Abych nebyl jen kritický, mohu na základě dlouhodobého používání říct, že jsem si obvykle s jedním USB-A konektorem vystačil. Komfortní to však nebylo, a to se neřadím mezi uživatele, kteří by potřebovali připojit větší počet periferií. Pozitivní zprávou nakonec je přítomnost 3,5mm audiokonektoru na levé straně.

Celkově se dá označit konstrukce a zpracování Surface Pro 6 za excelentní. Přenášet toto zařízení o hmotnosti necelých 800 gramů je pohodlné a Surface Pro 6 působí velmi reprezentativním dojmem, takže se s ním můžete vydat za zábavou, ale klidně i důležitými pracovními schůzkami.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • líbivý design
  • nízká hmotnost
  • skvělá přenositelnost
  • praktický stojánek
  • magnéziová konstrukce
  • šikovné řešení odvodu tepla
Nelíbilo se nám
  • slabá konektorová výbava

Dokoupitelná klávesnice Type Cover: pohodlněji už to snad nejde

Surface Pro 6 se sice v základu nabízí pouze jako tablet. Označovat jej tak se mi však osobně příčí, neboť se jedná o plnohodnotné zařízení s desktopovými Windows 10. A aby bylo možné takové pracovní zařízení využít na 100 %, je potřeba i klávesnice. V tu chvíli skvěle poslouží klávesnice Microsoft Type Cover, se kterou jsem měl čest i při recenzování Surface Go. Zde je pochopitelně větší a snad ještě lepší.

Povrch z alcantary je neskutečně příjemný.

Přestože jsem osobně zvyklý na velmi příjemnou klávesnici ze ZenBooku řady 14, nabídl mi Type Cover ještě pohodlnější zážitek. Jednak je stejně velký jako má klávesnice na notebooku, přestože se zde bavíme o zařízení s 12palcovým displejem, a jednak nabízí skvělé rozestupy i zdvih kláves. Plusem pak je, že nechybí funkční klávesy, ve třech stupních regulovatelné podsvícení ani dostatečně prostorný touchpad se dvěma integrovanými tlačítky. V dané velikosti snad ani nelze vyrobit pohodlnější klávesnici než je tato a během testování jsem 90 % času psal právě na ní. Třešničkou na dortu je pak povrch z alcantary, který je neskutečně příjemný. Jakmile si na něj jednou navyknete, je těžké se vracet zpět k hliníku či plastu.

Líbilo se nám
  • potah z alcantary
  • extrémně pohodlná
  • nechybí funkční klávesy, regulovatelné podsvícení ani touchpad

Displej: není mu co vytknout

Jako i u dalších produktů Surface, i zde vsází Microsoft na praktický poměr stran 3:2, který mi osobně velmi vyhovuje. Umožňuje mít totiž například otevřené dva wordovské soubory pěkně vedle sebe. Obrazovka o velikosti 12,3 palců s rozlišením 2 736 × 1 824 nabídne výslednou jemnost 267 pixelů na palec, což je podle mého názoru zcela dostačující. Během testování jsem byl několikrát přinucen používat Surface Pro 6 i na přímém slunečním světle a přestože je obrazovka lesklá, neboť je pochopitelně dotyková, neměl jsem problém s viditelností. Maximální jas je tak zcela dostatečný a zařízení jej dokáže regulovat samo.

Na přední straně se nachází také kamerka s infračervenými senzory a podporou Windows Hello. Pomocí ní jsem zařízení v 99 % případů odemykal. Vše fungovalo velmi spolehlivě a kamerka mě neměla problém rozpoznat ani v naprosté tmě.

Líbilo se nám
  • praktický poměr stran
  • vysoký jas
  • dostatečně jemné rozlišení
  • dotykové ovládání
  • Windows Hello

Zvuk: povedená dvojka

Reproduktory najdeme na zařízení hned dva, a to na přední straně. Bez důkladnějšího zkoumání je téměř nezahlédnete, neboť se schovávají u horního okraje v tenkých výřezech. Přestože jsou na první pohled malé, hrají až překvapivě nahlas a kvalitně, a to i díky podpoře Dolby Audio Premium. Není tak nic snadnějšího, než si v posteli pustit film a užít si zvuk, který směřuje přímo k vám. Dostatečně kvalitní je rovněž 3,5mm výstup, který jsem též nejednou použil.

Líbilo se nám
  • praktické umístění reproduktorů
  • dostatečná hlasitost i kvalita

Výkon hardwaru: zcela dostačující

Mnou testovaný model disponoval 128GB úložištěm, ze kterého mi po zapnutí zůstalo volných přibližně 110 GB, 8 GB operační paměti a procesorem Intel Core i5 8250U. O dostatek výkonu jsem tak neměl nikdy nouze. Přestože má Surface Pro 6 v názvu slovíčku „Pro“, rozhodně není určen pro extrémně náročné výpočetní operace, což je snad každému jasné i při pohledu na velikost zařízení. Od toho jsou zde jiné mašiny. S ohledem na pasivní chlazení a malé rozměry se však na druhou stranu nemusíte obávat nepříjemného zahřívání.

Hledáte-li ultrapřenosné zařízení na práci, nic výkonnějšího asi nenajdete.

Pokud je však vašim denním chlebem zejména kancelářská práce, tedy práce se soubory Office a prohlížení internetu, nepocítíte absolutně žádné omezení. Surface Pro 6 dokonce zvládá i méně náročnou editaci fotografií či videí nebo hraní nenáročných her. I v při těchto úkonech možná zamrzí absence USB-C s Thunderboltem, díky kterému by šlo k zařízení připojit například dodatečnou grafickou kartu. Celkově jsem však byl s výkonem zcela spokojen a pokud hledáte ultrapřenosné zařízení na práci, nic výkonnějšího pravděpodobně nenajdete. Vrcholná konfigurace se navíc chlubí dokonce procesorem i7 a až 16 GB operační paměti, takže by si měli umět vybrat i ti náročnější.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • příliš se nezahřívá

Výdrž baterie: spíše průměrná

45Wh baterie Surfacu Pro 6 mi zajistila v průměru 6 až 7 hodin používání. Výdrž se ale pochopitelně odvíjí od stylu používání každého uživatele, respektive nastavení výkonu, jasu displeje, počtu a náročnosti spuštěných programů i dalších faktorů.

Nelíbilo se nám
  • solidní, avšak spíše průměrná výdrž

Software a konektivita: osvědčená klasika

Přítomnost operačního systému Windows u zařízení z dílny Microsoftu jistě není žádným překvapením. Konkrétně se jedná o verzi Windows 10 Home, která nabízí vše, na co jste zvyklí nejen doma, ale třeba i v zaměstnání. Kladně můžu hodnotit také absenci jakéhokoliv bloatwaru, se kterým se setkávám u jiných výrobců. Přejděme však ke konektivitě, která čítá Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a rovněž Bluetooth ve verzi 4.1. S příjmem Wi-Fi signálu jsem neměl problémy ani na místech poměrně vzdálených od routeru.

Líbilo se nám
  • vše na co jste zvyklí
  • absence bloatwaru
Nelíbilo se nám
  • Bluetooth by mohlo být novější verze

Zhodnocení

Po několikaměsíčním používání jsem ze Surfacu Pro 6 opravdu nadšen. Kdybych si měl v brzké době kupovat nový počítač pro své pracovní a osobní potřeby, byl by Surface Pro 6 jasným kandidátem, a to i přesto, že mě mrzí opravdu tristní konektorová výbava. Pokud by byla lepší a uživatelé by dostali navíc alespoň jeden USB-A konektor a USB-C, jednalo by se takřka o perfektní zařízení v daném segmentu.

Microsoft Surface Pro 6

I takto vám jej však můžu doporučit, pokud vám jde o přenositelnost, líbivý vzhled, prémiové zpracování či dostatek výkonu. Zapomenout nesmím ani na klávesnici Surface Type Cover, která sice představuje další několikatisícovou investici, ale pokud si zakoupíte Surface Pro 6 v testované konfiguraci, kdy vás vyjde zhruba na 26 tisíc korun, věřím že vám pár tisíc korun na klávesnici zbude.

Konkurence

Najít konkurenci pro Surface Pro 6 je dnes poměrně těžké, ale zařízení, které mi okamžitě vyvstalo na mysli, je nový HP Spectre Folio 13, který má podobnou velikost a luxusně působící potah z pravé kůže. Stejně jako Surface Pro 6 nabídne velmi pohodlnou klávesnici i kvalitní displej. Oproti Surface Pro 6 se navíc může pochlubit mnohonásobně lepší konektorovou výbavou včetně Thunderboltu 3. Nevýhodou je naopak neodpojitelná klávesnice nebo vyšší hmotnost.

HP Spectre Folio 13

Rozměry320 × 234 × 152 mm, 1 470 g
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorIntel Core i7 8650U, 4×3,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB
Akumulátor54 mAh
microsoft-surface-pro-6
Klady
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
  • velmi slušné reproduktory
  • krásný displej
  • praktická kamerka s Windows Hello
  • solidní výdrž
  • dostatek výkonu
  • extrémně pohodlná klávesnice
  • šikovně schovaný slot na microSD karty
Zápory
  • slabá konektorová výbava
Diskuze ke článku
OSN
Lapability?
Eedx
Ach jo, zase Intel HD grafika...
XYZ
Houby etalon, spíš jediný ve své kategorii a nikdo to nekupuje. Kdo chce plně použitelný tablet na grafiku, koupí se iPad. Chce chce levnou mašinku na web a videa, koupí si tablet s androidem za 5 tisíc. Kdo chce něco s Windows, koupí si lehký 13" notebook. Za tyhle peníze už začínají HP Spectre a Asus Zenbook.
Mio
Všetko super, len zas ten tragický touchpad. To fakt ani jeden výrobca Windows laptopov nie je schopný vyrobiť laptop s touchpadom na úrovni Macbooku?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze