Microsoft Surface Go 2
recenze

Microsoft Surface Go 2

Na vlně produktivity

Dokáže nový Microsoft Surface Go 2 nahradit váš tablet, nebo dokonce notebook? V této recenzi se zaměříme na silné i slabé stránky ultrapřenosného Surfacu Go 2 a zároveň zodpovím otázku, jestli se investice něj vyplatí.

Druhá generace Surface Go od Microsoftu přináší kromě mírně většího displeje také nový procesor Intel Core m3-8100Y či podporu Wi-Fi 6. Zároveň si však zachovává infračervenou kamerku pro Windows Hello, dospělý operační systém Windows a dokoupitelnou klávesnici se skleněným touchpadem. Měli byste o jeho nákupu začít uvažovat?

Microsoft Surface 2 (Recenze) – Na vlně produktivity

Technické parametry Microsoft Surface Go 2 128 GB + 8 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce245 × 175 × 8,3 mm, 522 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,5" (1 920 × 1 280 px)
Chipset, GPU: Intel HD Graphics 615
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor27 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostkvěten 2020, 17 490 Kč

Obsah balení: jen to nejnutnější

V balení je kromě samotného Surface Go 2 také miniaturní napájecí adaptér a základní manuál s informacemi. Bohužel chybí klávesnice nebo dotykové pero, na internetu lze však občas natrefit na cenově zajímavé bundly, které klávesnici obsahují.

Microsoft Surface Go 2
Líbilo se nám
  • malý napájecí adaptér

Konstrukční zpracování: technologický šperk

Na první pohled je nový Surface Go 2 takřka identický s původním modelem – má výklopný stojánek, kovové šasi a elegantní design. Stejná zůstala i konektorová výbava, která čítá 3,5mm jack, USB-C (typu 3.1) nebo slot na microSD kartu ukrývající se pod stojánkem. Ten si zachovává ideální tuhost a schopnost se rozevřít takřka do úhlu 180 stupňů, takže si můžete Go 2 nastavit přesně podle vašich představ.

Zpracování je prvotřídní a Surface Go 2 působí elegantně.

Nic se nezměnilo ani na proprietárním konektoru Surface, skrze který lze zařízení nabíjet. Zde pochválím magnetické uchycení, které je praktické a zároveň může Go 2 zachránit před strhnutím při nechtěném zakopnutí o kabel. Přes tento konektor lze pochopitelně připojit také dokovací stanici, která zásadním způsobem rozšíří konektorovou výbavu. Chválím i přítomnost USB-C, na druhou stranu i dnes občas oceníte klasické USB-A, zvlášť pokud máte flashdisk s tímto konektorem nebo kabel od telefonu. Thunderbolt bohužel k dispozici není, což ale u tohoto druhu zařízení nepovažuji za nijak zásadní mínus.

Hmotnost je nyní o pár desítek gramů vyšší (testovaný Surface Go 2 váží 544 gramů). Tím se dostáváme rovněž ke kvalitě zpracování, která je i tentokrát prvotřídní a Go 2 působí opravdu hodně elegantně a rozhodně vám neudělá ostudu ani na důležitých pracovních schůzkách. Během testování jsem používal i klávesnici Surface Go Type Cover, o které si můžete detailněji přečíst v recenzi původního Surface Go.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • prémiové zpracování
  • vysoký úhel rozevření pantu
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet USB-A

Displej: tři ku dvěma vládne

Možná si po přečtení první kapitoly říkáte, co se tedy vlastně u nového Go 2 změnilo. Odpověď najdete na čelní straně. Obrazovka narostla na 10,5 palce, má tedy o půl palce více, než tomu bylo u první generace. Jinak se však stále jedná o podařený IPS LCD displej s poměrem stran 3:2, který je extrémně praktický při prohlížení dokumentů MS Office.

Microsoft Surface Go 2

Obrazovka dostala s nárůstem uhlopříčky také vyšší rozlišení 1 920 × 1 280 pixelů. Výsledná jemnost je však jen mírně vyšší oproti předchůdci a činí 220 PPI. Během používání jsem byl spokojen rovněž s maximální svítivostí, která mi umožňovala zařízení občasně používat i venku na denním světle. Nakonec prozradím, že se jedná o obrazovku dotykovou kompatibilní se Surface Pen s podporou více než čtyř tisíc přítlaků. Pokud se rozhodnete jej pořídit, můžete s perem kreslit i s ním tvořit poznámky do dokumentů nebo třeba webových stránek. Rámečky jsou nově o něco tenčí, stále v nich však najdete infračervenou kamerku s funkcí Windows Hello pro rozpoznávání obličeje. Tento (jediný) způsob biometrické autentizace funguje skvěle a Go 2 mě bez problémů rozeznal i v temném pokoji v noci. Potěší také zvýšená ochrana v podobě Corning Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • praktický poměr stran
  • podpora dotykového pera
  • Windows Hello
  • Corning Gorilla Glass 3

Zvuk: za jedna s hvězdou

Surface Go 2 stále spoléhá na dvojici reproduktorů po stranách displeje a výsledek jednoznačně stojí za to. Reproduktory hrají opravdu nahlas a díky svému umístění směřují přímo k uživateli. Sledování filmů, videí či příležitostný poslech je tak naprosto bez problémů.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • ideální umístění

Výkon hardwaru: pro méně náročné dostačující

Microsoft Surface Go 2 je nabízen se dvěma procesory. V mém případě jsem používal zařízení s čipsetem Intel Pentium Gold 4425Y (Kaby Lake), k dispozici je však také Intel Core m3-8100Y. Právě Core m3 bych vám doporučil. Testovaná varianta s procesorem Pentium sice má dostatek výkonu na všechny běžné kancelářské práce, o žádného rychlíka se však rozhodně nejedná. Občas si jednoduše chvíli počkáte, než se něco spustí nebo Go 2 zareaguje. Uživatelský zážitek mi to nijak zásadně neznepříjemňovalo, ovšem pokud bych si Surface Go 2 kupoval, raději bych zainvestoval nějaké peníze navíc výměnou za vyšší výkon.

V této kapitole se zmíním i o zahřívání, se kterým se po většinu času nesetkáte. Pokud se již Go 2 zahřeje, lze teplo cítit v oblasti výklopného pantu. K zahřátí dojde, pokud máte otevřených několik aplikací a Go 2 třeba ještě zároveň nabíjíte.

Doporučuji si připlatit za výkonnější verzi s Intel Core m3.

O grafický výkon se stará čip Intel UHD Graphics 615, který k základním úkonům postačí, na hraní novějších her však zapomeňte. Společnost mu u testovaného modelu dělala 8GB operační paměť typu DDR3 doplněná o 128GB SSD (vám je po zapnutí dostupných cca 90 GB). Pokud byste se rozhodli pro nejosekanější verzi se 64GB úložištěm, půjde pouze o pomalé eMMC (které dosahuje podstatně nižší čtecí a zapisovací rychlosti než SSD), což je rozhodně škoda. V každém případě lze paměť rozšířit pomocí paměťových karet. Sečteno, podtrženo, všem zájemcům bych doporučil si připlatit za verzi s procesorem Intel Core m3, 8 GB RAM a 128GB SSD.

Líbilo se nám
  • nově k dispozici Intel Core m3
Nelíbilo se nám
  • základní 64GB úložiště je typu eMMC
  • Intel Pentium je vhodný pouze pro základní kancelářskou práci

Výdrž baterie: kratší pracovní den zvládne

Uvnitř najdeme baterii o kapacitě 27 Wh, což představuje nárůst oproti předchozí generaci o 1 Wh. Na jedno nabití jsem standardně získal zhruba 7 hodin běžného kancelářského používání. I v tomto ohledu musím zmínit výkonnější procesor Intel Core m3, který by měl nabídnout i přes mnohem vyšší výkon identickou výdrž. Sedm hodin rozhodně není málo, zároveň však tato výdrž ani nijak zvlášť neoslní (obzvláště vzhledem k výkonu). Rád bych však pochválil rychlost nabíjení. Za necelou hodinu jsem Go 2 nabil na úroveň zhruba 80 %.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být lepší

Software a konektivita: Wi-Fi 6 i plnohodnotný Windows 10

Pokud se vyskytujete na místech s pokrytím Wi-Fi 6, jistě vás potěší, že tento protokol nový Surface Go 2 podporuje stejně jako volitelný modem s LTE, který zajistí konektivitu, ať už se nacházíte kdekoliv. Pro přenos hudby či jiných dat se zase můžete spolehnout na Bluetooth 5.0.

Proměna na klasický systém Windows 10 je extrémně snadná.

Z hlediska softwarové výbavy se můžete těšit na klasický operační systém Windows 10. Po zakoupení zde sice najdete uzamknutou verzi s přídomkem „S“, její proměna na klasický systém Windows 10 je však extrémně snadná a zabere pouze minutku. Pochválit musím rovněž čelní 5Mpx webkamerku, která kvalitou zahanbí klasické notebooky. Pokud často pořádáte videokonference přes Skype nebo jiné platformy, rozhodně kvalitní obraz oceníte. Vzadu najdete 8Mpx fotoaparát, se kterým můžete natáčet Full HD video nebo pořizovat snímky v případě, že zrovna nemáte po ruce telefon.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.0
  • kvalitní 5Mpx webkamerka

Zhodnocení

Microsoft Surface Go 2 je unikátním produktem, který cílí primárně na ty uživatele, kteří ke své práci potřebují Windows a zároveň hledají kompaktní a kvalitně zpracované zařízení s dotykovou obrazovkou. Za hlavní nevýhodu považuji nižší výkon testované verze s procesorem Pentium, průměrnou výdrž a také menší míru inovací oproti původní generaci. Pokud si však pořídíte Go 2 v lépe vybavené verzi s Intel Core m3, 8 GB RAM a 128GB úložištěm, jedná se o skvělou alternativu k ultrabookům, která je navíc skladnější a disponuje skvělou webkamerkou.

Microsoft Surface Go 2

Konkurence

Pokud nutně nepotřebujete Windows a ocenili byste delší výdrž či vyšší výkon, může být pro vás zajímavou alternativou Apple iPad Pro. Ten nabídne ProMotion obrazovku se 120Hz obnovovací frekvencí, ultraširokoúhlý objektiv a LiDAR skener pro rozšířenou realitu.

Apple iPad Pro (2020) LTE

Rozměry247,6 × 178,5 × 5,9 mm, 471 g
DisplejTFT IPS, 11" (2 338 × 1 668 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12X Bionic,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 1 024 GB / 512 GB / 256 GB / 128 GBne
Akumulátor? mAh

Důstojným konkurentem může být rovněž HP Spectre Folio 13 v elegantním koženém provedení s 13,3palcovým displejem a procesory Intel Core i5 a i7 s mnohonásobně lepším výkonem.

HP Spectre Folio 13

Rozměry320 × 234 × 152 mm, 1 470 g
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorIntel Core i7 8650U, 4×3,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB
Akumulátor54 mAh
microsoft-surface-go-2
Klady
  • prémiové zpracování
  • kvalitní klávesnice + chytré pero
  • možnost pořídit verzi s Intel Core m3
  • nadprůměrná webkamerka
  • skvěle fungující rozpoznávání obličeje
  • kvalitní displej s praktickým poměrem stran
  • skvělé reproduktory
Zápory
  • nižší výkon u verze s Intel Pentium
  • méně inovací oproti původnímu Go
  • výdrž by mohla být lepší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze