Microsoft Surface Book 3
recenze

Microsoft Surface Book 3

Napůl tablet, napůl notebook

Třetí generace Surface Booku od Microsoftu zaujme unikátním vzhledem i schopnostmi, které cílí na uživatele požadující vysoký výkon, ale také možnost čas od času přejít do režimu tabletu. Jak si vedl nový Surface Book 3 v našem testu?

Uvažujete o nákupu zařízení 2v1, ale zároveň se nechcete vzdát výkonu klasického notebooku a velké obrazovky? Právě pro vás může být skvělou volbou nový Surface Book 3, jenž přináší výkonný hardware, pohodlné odemykání pomocí Windows Hello i dlouhou výdrž.

Microsoft Surface Book 3 – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Book 3

Kompletní specifikace
Konstrukce312 × 232 × 23 mm, 1 642 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (3 000 × 2 000 px)
ChipsetCPU: 4×3,9 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Pro
Akumulátor18 Wh, udávaná výdrž: 17 hodin
Dostupnostčerven 2020, 61 990 Kč

Obsah balení: povinná výbava

Po rozbalení bílé krabice najdete bezpečně uložený Surface Book 3 s napájecím adaptérem a základními příručkami. Vše ostatní (například Microsoft Surface Pen) si můžete dokoupit samostatně.

Líbilo se nám
  • nic zásadního nechybí

Konstrukční zpracování: ukázkové zpracování, stejný design

Design Surface Booku 3 zůstává již několik let stejný. Identické je rozvržení konektorů i ovládacích prvků a nijak se nezměnily ani rozměry klávesnice/touchpadu. Osobně se mi vzhled Surface Booku vždy líbil a ani v letošním roce nepůsobí zastarale. Musím však přiznat, že bych po tolika letech očekával alespoň nějaké změny, například zeštíhlení rámečků kolem displeje nebo zvětšení touchpadu.

Design se bohužel nijak nezměnil.

Kladnou zprávou je, že se Surface Book stále může pochlubit prémiovým zpracováním. Šasi je z pevného a přitom lehkého hořčíku. Surface Book však ani v menší testované 13,5palcové variantě o hmotnosti 1 642 gramů nelze zařadit do kategorie ultrapřenosných zařízení. Při zavření navíc vznikne prostor v oblasti pantu, v němž se mohou usadit nečistoty či cizí předměty. Předpokládám tak, že u příští generace Surface Booku se již dočkáme inovovaného vzhledu.

Jak již bylo zmíněno, design je zcela totožný s předchozí generací, kterou jsem v recenzi podrobně popsal. Při každodenním používání mi tak nic nescházelo. Konektorová výbava čítá USB-C (standard 3.1 Gen 2 s PD 3.0), dvojici USB-A (rovněž 3.1 Gen 2), čtečku SD karet a Surface konektor. Ten najdete jak na základně, tak na samotném „tabletu“, tedy odpojitelné části s displejem. V tomto ohledu Microsoft zapracoval na rychlosti odpojení. Po zmáčknutí dedikovaného tlačítka (či kliknutí na příslušnou ikonku v liště), vás Book upozorní, že je možné tabletovou část odpojit. V případě, že máte zrovna spuštěný program, který vyžaduje dedikovanou grafickou kartu v základně, zobrazí se upozornění o tom, že bude tato aplikace ukončena.

Samotná tabletová část je vzhledem k velikosti obrazovky logicky rovněž větší než klasické tablety. Během používání jsem neměl problém tablet na pár minut držet jednou rukou a druhou na něm pracovat, nedokážu si však představit takto tablet používat delší dobu. Samozřejmě si jej však také můžete odepnout, otočit a znovu připnout k základně, takže si vytvoříte stojánek s volitelným úhlem náklonu. V tomto režimu Book 3 přímo vybízí k používání chytrého pera Surface Pen, které jsem rovněž několikrát detailněji popisoval v předešlých recenzích Surface zařízení. Na levé straně tabletu (při držení „na široko“) je magnetická ploška, na kterou lze pero uchytit.

Klávesnice i skleněný touchpad představují to nejlepší na trhu.

Z praktických poznatků dále zmíním široký úhel otevření pantu, který působí velmi robustně, či možnost zařízení (při troše snahy) rozevřít jednou rukou. V této kapitole krátce zmíním i klávesnici. Ta se stále řadí mezi to nejlepší na trhu. Klávesy mají příjemný zdvih i rozestupy a nechybí ani regulovatelné (a rovnoměrné) podsvícení. Výhodou také je, že při psaní na Surface Booku 3 nebudete rušit své okolí, neboť klávesy nejsou nijak zvlášť hlasité. Touchpad má skleněný povrch, podporuje gesta a prsty po něm kloužou jedna radost. Ve srovnání s novějšími notebooky zamrzí snad pouze to, že není o něco větší. Místa by na základně totiž byl dostatek. Vyloženě nepraktické je pak umístění 3,5mm jacku. Ten je při práci v režimu notebooku na horní pravé straně víka displeje. Neustále se vám tak plete pod ruce, takže je možná lepší dát přednost bezdrátovým sluchátkům, třeba novým Surface Earbuds.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • skvělá klávesnice i touchpad
  • rychlejší odepínání displejové části
  • magnetické uchycení pera
Nelíbilo se nám
  • recyklovaný design
  • neprakticky umístěný 3,5mm jack

Displej: krása pohledět

Displej s technologií PixelSense o uhlopříčce 13,5 palce a jemném rozlišení 3 000 × 2 000 pixelů se i po několika letech řadí stále mezi to nejlepší na trhu. Nenabídne sice tak živé barvy jako OLED panely, zato však skvěle spolupracuje s dotykovým perem, jehož používání je díky velmi rychlé odezvě do velké míry podobné jako klasické psaní na papíru.

Microsoft Surface Book 3

Tradičně chválím také poměr stran 3:2 či užitečnou technologii Windows Hello, díky níž vás Book rozpozná i v tmavém pokoji. Ta je, včetně několika mikrofonů studiové kvality, také důvodem širších rámečků (minimálně toho horního). Hardware pro odemykání obličejem skrze Windows Hello se však konkurenci podařilo vměstnat i do značně tenčích rámečků. Jde tedy o jednu z oblastí, na kterou by se měl Microsoft u další generace zaměřit.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • špičkový obraz
  • ideální poměr stran
  • Windows Hello
Nelíbilo se nám
  • rámečky by mohly být tenčí

Zvuk: tradičně skvělý

Surface Book 3 je po stránce audia vybaven stejně dobře jako jeho předchůdce. Spolehnout se tak můžete na stereo reproduktory směřující přímo k uživateli, které zajistí nadprůměrně hlasitý a kvalitní poslech. Kvalitní mikrofony ocení zejména protistrana při videokonferencích. Přenášený zvuk je dobře srozumitelný a nadprůměrně kvalitní.

Líbilo se nám
  • špičkové hlasité reproduktory
  • ideální umístění
  • kvalitní mikrofony

Výkon hardwaru: Intel desáté generace

Microsoft Surface Book 3 je nabízen v několika specifikacích odvíjejících se od velikosti zařízení. Pokud sáhnete po kompaktnější 13,5palcové verzi, máte k dispozici desátou generaci procesoru Intel Core i5-1035G7 doplněnou o grafický čip Iris Plus Graphics, respektive i7-1065G7 s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q. V případě, že zvolíte 15palcovou variantu, je počítač vybaven stejným procesorem i7 doplněným o grafický čip GeForce GTX 1650 (rovněž s designem Max-Q)

V případě operační paměti se můžete spolehnout na konfiguraci 8, 16 a 32 GB u menší varianty a 16, 32 GB u 15palcové verze. RAM je nataktována na 3733 MHz a jedná se o typ LPDDR4x. Vzhledem ke konstrukci nepřekvapí absence možnosti paměť rozšířit.

Nyní však k praktickým zkušenostem z používání, hardware totiž prošel tou nejzásadnější obměnou. V testované 13,5palcové verzi s procesorem i7, 16 GB operační paměti a 256GB SSD (ze kterého mi po zapnutí zůstalo dostupných zhruba 190 GB) jsem si užíval hladký chod i pohotové reakce. Jak již bylo uvedeno, grafika NVIDIA je v základně, takže je nutné počítat s tím, že při odpojení o tento grafický výkon přijdete a zařízení přejde na integrovanou Iris.

Thunderbolt Microsoft nevyužívá z bezpečnostních důvodů.

Pokud většinu času pracujete s běžným kancelářským softwarem a prohlížečem internetu, budete na výsost spokojeni. Byla by však škoda nevyužít potenciál výkonu. Záhy však zjistíte, že ten je do velké míry limitován samotnou konstrukcí. Vzhledem k umístění procesoru v tabletové části se jedná o 15W verze Intel Core i5 a i7. Tato část je navíc pasivně chlazená, nelze tedy očekávat zázraky a například pro náročnější hráče zařízení rozhodně určené není. Naopak však může být zajímavé pro ty, kteří potřebují pracovat v CAD programech s komplexnějšími výkresy nebo na cestách zpracovávají video. K dispozici je také byznys varianta Surface Booku 3 s grafikou Quadro RTX 3000. „Omezení“ v podobě procesoru však nadále zůstává.

Při náročnějších operacích se aktivuje větrání v základně, zároveň si můžete všimnout zahřívání tabletové části. Nikdy však nešlo o něco vyloženě nepříjemného a po většinu času o chlazení vůbec nevíte. Mnohé zamrzí také absence Thunderboltu, který Microsoft nevyužívá z bezpečnostních důvodů.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon u obou verzí
  • desátá generace Intel Core
  • grafické karty NVIDIA
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět Thunderbolt 3

Výdrž baterie: pracovní den s přehledem

Surface Book 3 bez problémů zvládne náročný pracovní den, záleží však pochopitelně, v jakém režimu jej používáte. Pokud jako notebook, dočkáte se zhruba 12hodinové výdrže, což je velmi slušné. Pokud však používáte tablet samostatně, měli byste získat zhruba 6 až 7 hodin.

V případě, že se ocitnete bez energie, máte naštěstí možnost rychlého nabití pomocí dodávaného adaptéru, kterým zařízení doplníte energii z 0 na 80 % přibližně během hodiny. Dodávaný adaptér navíc obsahuje samostatný USB-A konektor, kterým lze nabíjet druhé zařízení (třeba váš smartphone).

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • praktický napájecí adaptér

Software a konektivita: bezproblémový přenos s Wi-Fi 6

Surface Book 3 využívá Bluetooth 5.0 a také Wi-Fi 6, takže se můžete těšit na superrychlé připojení, pokud máte k dispozici adekvátní vysílač signálu.

Z hlediska softwarové výbavy se nabízí klasický operační systém Windows 10, který dorazí bez jakéhokoliv balastu, což jednoznačně chválím.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6
  • čistý OS

Zhodnocení

Microsoft Surface Book 3 je unikátním zařízením, které zaujme prémiovým zpracováním, kvalitním displejem i velmi solidní výdrží. Jeho hlavní kouzlo pochopitelně spočívá v konstrukci 2v1. Pokud chcete velký displej, jenž lze odpojit a udělat z něj tablet, klasický systém Windows 10 a dostatek výkonu, představuje Surface Book 3 v podstatě jedinou volbu na trhu. Cílová skupina Booku 3 je však podle mě stále relativně malá a zařízení rozhodně není levné. V testované konfiguraci vyjde zhruba na 60 tisíc korun. Je tedy potřeba důkladně zvážit, jestli pro svou práci potřebujete 2v1 tohoto formátu, nebo zda není výhodnější si separátně pořídit notebook s Windows 10 a třeba menší i levnější Microsoft Surface Pro 7.

Microsoft Surface Book 3

Konkurence

Jedinou přímou konkurencí nového Surface Booku jsou snad pouze předešlé generace, které nabídnou identický design a o něco slabší hardware. Alternativně lze také zvážit nákup menšího zařízení 2v1, případně klasického notebooku.

Microsoft Surface Book 2 256 GB + 8 GB RAM + Intel Core i7

Konstrukce312 × 232 × 23 mm, 1 642 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (3 000 × 2 000 px)
ProcesorIntel Core i7 8650U, 4×4,2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (18 Wh)
microsoft-surface-book-3
Klady
  • skvělá klávesnice i touchpad
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
  • možnost používání v režimu tabletu
  • špičkový displej se stereo reproduktory
  • prémiové zpracování
Zápory
  • chybějící Thunderbolt 3
  • neprakticky umístěný 3,5mm jack
  • recyklovaný design
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze