Microsoft Surface Book 2
recenze

Microsoft Surface Book 2

Bude patřit do vaší knihovny?
29

Počítače 2v1 vyvolávají u mnohých rozpory. Domnívají se, že na práci a na zábavu je potřeba mít dvě různá zařízení. Jenže co když existuje model, který obstojí v obou případech, skvěle vypadá a ještě nabídne plnohodnotný operační systém Windows? Posaďte se, udělejte si pohodlí a otevřete s námi knihu…

Do redakce si našel cestu opravdu zajímavý kousek z méně běžné kategorie zařízení 2v1. Jedná se o 13,5palcovou variantu modelu Microsoft Surface Book 2. Řada Surface od Microsoftu je přitom známá špičkovým zpracováním, praktickými funkcemi, ale také vyšší cenou, která u tohoto modelu vždy přesahuje 40 tisíc korun.

My jsme Surface Book 2 podrobili každodennímu testování po dobu celého měsíce, během kterého se proměnil v pracovní nástroj. Měli jsme tak příležitost se podrobně seznámit s jeho silnými, ale i slabými stránkami. Dokáže Surface Book 2 odůvodnit prémiovou cenu, nebo je lepší si raději koupit mnohdy řádově levnější klasický notebook? Na to se pojďme podívat detailněji v právě začínající recenzi na mobilenet.cz.

Microsoft Surface Book 2 – videorecenze

Technické parametry Microsoft Surface Book 2 256 GB + 8 GB RAM + Intel Core i7

Kompletní specifikace
Konstrukce312 × 232 × 23 mm, 1 642 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (3 000 × 2 000 px)
ChipsetIntel Core i7 8650U, CPU: 4×4,2 GHz, GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Pro
Akumulátor18 Wh, udávaná výdrž: 17 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 54 990 Kč

Obsah balení: základní vybavení

Samotné zařízení najdete uložené v bílé krabičce, ve které se dále nachází základní manuály a také dobíjecí adaptér. Ten se skládá ze dvou částí a je poměrně lehký, což oceníte, hlavně když si s sebou vezmete Surface Book 2 na cesty. S ohledem na nemalou cenu zařízení bychom v balení rádi viděli ještě něco navíc, jako třeba chytré pero Surface Pen, které se samostatně prodává přibližně za dva tisíce korun. Na druhou stranu v dnešní době zřídkakdy dostanete něco zadarmo a situace není jiná ani u jiných výrobců.

Microsoft Surface Book 2
Líbilo se nám
  • poměrně lehký adaptér
Nelíbilo se nám
  • chybí pero Surface Pen

Konstrukční zpracování: ostatní by se mohli učit

Microsoft znovu předvádí, že konstrukční zpracování svých výrobků zvládá na opravdu špičkové úrovni. To jsme ostatně chválili již u jeho menšího příbuzného Surface Go a nezbývá nám než pět chválu i tentokrát. Tělo ze slitiny hořčíku působí doopravdy prémiově a povrch je velmi příjemný na dotek. Po uchopení do ruky okamžitě poznáte, že držíte kvalitně zpracované zařízení, které snese i ta nejpřísnější měřítka. Pozornosti by neměl uniknout ani mírně netradiční pant, který má však příjemnou tuhost a působí dostatečně bytelně na to, aby vydržel dlouhodobé používání.

Úhel otevření v režimu notebooku je dostatečný i pro práci v sedě se Surfacem na kolenou. Při psaní nedochází k otřesům displeje. Další možností unikátní konstrukce je displej připojit obráceně, tedy zadní stranou směrem ke klávesnici, a využívat tak režim stanu, stojánku či plátna, který může přijít vhod při náročném kreslení pomocí chytrého pera, kdy oceníte zapřažení GTX 1050.

Podél displeje se nachází zajímavý designový prvek, který připomíná otvor pro chlazení. Námi testovaná 13,5palcová verze je však chlazena zcela pasivně, takže vás nebude ani v naprosto tiché místnosti rušit otravný šum větráčku.

Microsoft Surface Book 2
Tablet je na svou velikost a robustní zpracování překvapivě lehký.

Pokud byste náhodou chtěli Surface Book 2 otevírat jednou rukou, je to možné, ale působí to trochu neohrabaně a s největší pravděpodobností během otevírání nadzvednete nejen displej, ale také základnu. V zavřeném stavu můžeme v oblasti kloubu pozorovat poměrně hodně prázdného prostoru mezi displejem a základnou, který v nejširší části činí 23 milimetrů. Tloušťka je i tak v pořádku a nejedná se o žádnou tragédii. Navíc se vám alespoň klávesy neobtisknou na displeji, což je neduh moha notebooků. Na spodní straně pak místo klasických gumových nožiček nalezneme gumové linky, které ladí s designem celého zařízení.

13,5palcový Surface Book 2 s procesorem Intel Core i7 má hmotnost 1 642 gramů. Nepatří tedy k těm úplně nejlehčím, ale rozhodně se ani nejedná o žádnou nadprůměrnou hodnotu. Pokud byste náhodou sáhli po slabší verzi s procesorem Intel Core i5, ušetříte na hmotnosti 108 gramů.

Poměrně dobře se počítač používá i na kolenou, i když jsou v těchto případech o něco pohodlnější spíše širší a kratší počítače. Surface Book 2 má vzhledem k poměru stran displeje 3:2 tvar spíše užší a delší (312 mm × 232 mm). Úhel náklonu displeje je dostatečný, při maximálním rozevření však může displej v některých případech základnu mírně převažovat.

Velikou pochvalu si však rozhodně zaslouží klávesnice, která je jednou z nejpohodlnějších, s jakou jsme se kdy u notebooku setkali. Díky užší základně chce zpočátku trochu cviku, než si na ni zvyknete. Potom je psaní na této klávesnici jedna radost. Klávesnici nechybí ani regulovatelné podsvícení a ještě jednou si neodpustím zmínit, že se na ní píše doopravdy velmi pohodlně, rychle a bez překlepů. Drobnou nevýhodou může být absence českých popisků, což může vadit snad jen v případě, že jste se právě začali učit psát na klávesnici. V takovém případě si však dovolím tvrdit, že pravděpodobně nebudete používat toto zařízení. Horní řada kláves je vyhrazena pro funkční klávesy, avšak zapínací tlačítko byste zde hledali marně. Domovem mu je totiž místo na horním rámečku displeje. Pod ním se nachází také tlačítko pro regulaci hlasitosti. Velmi dobře se používá rovněž touchpad, který je dostatečně velký a podporuje gesta.

Microsoft Surface Book 2

Tím, co činí Surface Book 2 tolik unikátním, je možnost odpojit displej od základny. Z displeje se tak rázem stane tablet. Aby se tak stalo je však nejprve nutné na krátkou chvíli podržet speciální tlačítko, které tablet viditelně uvolní ze spárů základny. Upozorní vás na to i zpráva na displeji.

V režimu notebooku se však nemusíte obávat jakýchkoliv slabin této konstrukce – zařízení můžete klidně nadzvednout za displej, neboť je se základnou spojeno doopravdy velmi pevně. Zbývá ještě dodat, že tablet je na svou velikost a robustní zpracování překvapivě lehký (719 gramů), což je pro Microsoft jednoznačně bodem k dobru.

Líbilo se nám
  • malá hmotnost tabletu
  • prémiové zpracování
  • šasi z hořčíku
  • skvělá klávesnice i touchpad
  • pasivní chlazení
  • pevné spojení mezi tabletem (displejem) a základnou

Displej: líbezný a produktivní

Lesklý displej s poměrem stran 3:2 a rozlišením 3 000 × 2 000 pixelů nabídne krásně živé barvy, skvělé pozorovací úhly a široký rozptyl jasu – zkrátka mu není co vytknout, Microsoft displeje prostě umí. Výrobce se rovněž chlubí vlastní tovární kalibraci barev a my můžeme potvrdit, že výsledek stojí za to. Poměr 3:2 je také mnohem vhodnější k práci než klasických 16:9. Rámečky jsou stejně jako u Surfacu Go poměrně výrazné. Na první pohled nevýhoda se však může hravě proměnit ve výhodu, jakmile zařízení používáte jako tablet. V takovém případě jej totiž alespoň máte za co chytit. A věřte že u 13,5palcového tabletu to je potřeba.

Microsoft Surface Book 2

Kromě klasického hesla lze zařízení odemykat pomocí Windows Hello, které funguje bleskurychle a problém mu nedělá ani černočerná tma.

Líbilo se nám
  • krásné barvy
  • jemné rozlišení
  • praktický poměr stran
  • návykové odemykání pomocí Windows Hello

Zvuk: duo, které se nemá za co stydět

Po stranách displeje se ukrývá dvojice hlasitých reproduktorů, která hraje kvalitně a čistě i ve vyšších hlasitostech. Velikou výhodou pro uživatele je, že směřují přímo k němu, což je podle nás ideální stav. Výstup skrze 3,5mm audiokonektor je rovněž zcela v pořádku. Po stránce zvuku vás Surface Book 2 rozhodně nezklame.

Líbilo se nám
  • čistě hrající hlasité reproduktory
  • kvalitní výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: nasadil vysokou laťku

Díky dedikovanému grafickému čipu NVIDIA GeForce GTX 1050 s 2 GB GDDR5-VRAM v základně máte dostatek výkonu nejen na hraní „áčkových“ herních titulů, ale rovněž na náročnější operace, jako je například střih 4K videa. Společnost ji v našem případě dělá Intel Core i7 8650U Kaby Lake Refresh, 8 GB LPDDR3 paměti RAM s taktem 1 866 MHz a 256GB SSD úložiště. Pokud vám to je málo, můžete si dopřát až terabajtové úložiště spolu s 16 GB paměti RAM.

Výkonově tedy v podstatě nenarazíte na žádné mantinely, bereme-li v potaz, že se stále bavíme o přenosném zařízení. Pokud koupi Surfacu zvažujete, rozhodně doporučujeme sáhnout po variantě s procesorem Intel Core i7 – verze s procesorem Intel Core i5 bohužel dedikovaný grafický čip nenabídne.

Líbilo se nám
  • procesor Intel Core i7
  • NVIDIA GeForce GTX 1050
  • až terabajtové SSD úložiště

Výdrž baterie: poctivých 10 hodin

Jistě vás zajímá, jak je na tom Surface Book 2 s výdrží. Nejprve je však potřeba uvést vše na pravou míru a prozradit, že toto zařízení má baterie hned dvě – jednu v tabletu a jednu v základně.

Pracovní nasazení vydržel 10 hodin.

Při používání v režimu notebooku nám zařízení vydrželo poctivých 10 hodin plného pracovního nasazení. Pokud používáte tablet samostatně, můžete počítat zhruba s poloviční výdrží. Během používání můžete vidět úroveň nabití jednotlivých baterií také v systému.

Líbilo se nám
  • 10hodinová výdrž

Konektivita: nic nechybí

Portová výbava obsahuje dvojici USB-A portů verze 3.0, jeden konektor USB-C a rovněž čtečku SD karet. K dobíjení energie poslouží proprietární port, skrze který lze rovněž připojit Microsoft Dock za přibližně 5 tisíc korun, se kterým získáte navíc dvojici Mini DisplayPortů, 4 konektory USB 3.0, gigabitový Ethernet pro připojení do LAN a také 3,5mm audiokonektor. Ten se nachází rovněž na těle Surfacu, avšak trochu nešťastně vpravo na horní hraně tabletové části. Ve chvílích, kdy zařízení používáte jako notebook, vám bude kabel s největší pravděpodobností překážet a plést se pod prsty.

Microsoft Surface Book 2

Ještě vám dlužíme informaci o tom, že proprietární dobíjecí kabel je držen na místě pomocí magnetu, což oceníte hlavně ve chvílích, kdy se vám podaří o něj zakopnout.

Líbilo se nám
  • dostatek portů
  • magnetické uchycení proprietárního konektoru
  • USB-C
Nelíbilo se nám
  • neprakticky umístěný 3,5mm jack

Fotoaparát: nadprůměr ve své kategorii

Je zajímavé, jak se kamery u telefonů neustále vylepšují, zatímco u počítačů se často musíme spokojit se stejnou HD webkamerou, s jakou jsme se setkávali i před pěti lety. Surface naštěstí zatuchlé vody notebookových webkamer rozbuřuje. K dispozici tak máme čelní 5megapixelovou kameru, která je schopna snímat video v rozlišení až 1080p.

Poslední snímek pochází z přední kamery

Tím však Surface Book 2 nekončí – i na zadní straně nacházíme schopný fotoaparát, který se chlubí 8megapixelovým rozlišením, autofokusem a 1080p videem.

Microsoft Surface Book 2

Oba dva senzory jsou kvalitní a s výsledky jsme byli spokojeni. Pochopitelně se však nemůžeme na výkony dvojice těchto fotoaparátů dívat stejnou optikou, jakou bychom se dívali na snímky pořízené fotoaparáty mobilů v odpovídající cenové relaci.

Líbilo se nám
  • nadprůměrná kvalita videa i fotografií

Software: všechno jak má být

Operační systém Microsoft Surface Booku 2 představuje Windows 10 ve verzi Pro, který se nijak neodlišuje od standardního plnohodnotného operačního systému Windows 10. Pokud jste uživateli „Oken“, najdete vše na svém místě a nic vás nepřekvapí. S dostatečně výkonným hardwarem, jaký Surface Book 2 rozhodně má, je používání operačního systému příjemné a bezproblémové. U této kapitoly tedy můžeme jen spokojeně zamručet, protože zde je zkrátka všechno tak jak má být.

Líbilo se nám
  • Windows 10 jak jsme na ně zvyklí

Microsoft Surface Pen: vymalujte si třeba Mandalu

Obzvláště v režimu tabletu vám může přijít vhod dokoupitelné chytré pero. Microsoft Surface Pen, se kterým jsme měli čest již při testování Surfacu Go (kde se můžete dočíst více), podporuje 4 096 úrovní přítlaků a lze jej využít v řadě scénářů, jako je ovládání prezentace nebo tvorba rukopisných poznámek. Samotné pero je, stejně jako Surface Book 2, zpracováno doopravdy kvalitně a v ruce se výborně drží.

Microsoft Surface Pen

Používání pera nám rozhodně dává u většího displeje smysl a velmi návykové je otočenou stranou jednoduše vygumovat to, co jste právě napsali nebo nakreslili. Samozřejmostí je rovněž magnetický úchyt, takže si pero pěkně připnete k rámečku, když jej zrovna nepoužíváte. Bez nadsázky se jedná o profesionální (pracovní) nástroj, který pravděpodobně nejvíce ocení grafici.

Líbilo se nám
  • dobrá ergonomie
  • magnetický úchyt
  • profesionální nástroj (v rukou těch, co jej umí využít)

Surface Precision Mouse: myš s velkým „M“

Během našeho testování jsme kromě pohodlného touchpadu používali rovněž Bluetooth myš Surface Precision Mouse, která nabídne výborné ergonomické tvarování, příjemný pogumovaný povrch a čtveřici programovatelných tlačítek. Odezva, ať už na posun nebo klikání, je velmi příjemná a radost nám udělalo také praktické dobíjení skrze USB-C konektor a slibovaná tříměsíční výdrž.

S Precision Mouse lze naráz ovládat až 3 počítače.

Další specialitou tohoto drobného savce je schopnost ovládat až tři počítače najednou. V případě, že se na vašem pracovním stole nacházejí často dva až tři počítače, na kterých pracujete, rozhodně by tato myš neměla uniknout vaší pozornosti. Myš je k dostání za cenu mírně přesahující dva tisíce korun.

Líbilo se nám
  • příjemný materiál
  • skvělá ergonomie
  • dobíjení přes USB-C
  • možnost ovládat až tři počítače

Zhodnocení

Druhá generace Surface Booku je vskutku podařené zařízení, které má své nepopiratelné kouzlo. Pokud hledáte zařízení 2v1 a občas byste raději místo celého notebooku vzali do ruky pouze poměrně lehký, avšak přesto výkonný tablet, je Surface Book 2 přesně pro vás. Kvůli unikátnosti Surface Booku by podle nás nebylo fér vytýkat ani vyšší pořizovací cenu, která v námi testované konfiguraci dosahovala přibližně 55 tisíc korun. Cena odráží prémiové zpracování, výkonný hardware, skvělou klávesnici, dlouhou výdrž a podle nás i líbivý vzhled. Pokud si chcete kupovat nový „2-in-1“ nebo klidně i jen notebook a nejste omezeni rozpočtem, Surface Book 2 by vašemu hledáčku rozhodně uniknout neměl.

Microsoft Surface Book 2
microsoft-surface-book-2
Klady
  • prémiové zpracování
  • skvělá klávesnice s touchpadem
  • krásný displej s poměrem stran 3:2
  • dedikovaný grafický čip GTX 1050
  • dlouhá výdrž na baterii
  • nízká hmotnost tabletové části
  • podpora Surface Pen
  • až Intel Core i7 s 16GB RAM a 1TB SSD
Zápory
  • mírně vyšší hmotnost v režimu notebooku
  • mezera mezi displejem a základnou při zavření
Diskuze ke článku
Pet
Moc ho chvalite a to si nezaslouží. Nazval bych recenci že zařízení je a má všechno na půl.

- šílená hmotnost 1,7 kg, Acer má notebooky s 15 palci a 900 g gramy, proto by to chtělo srazit maximálně na polovinu, obzvlášť v režimu tabletu se nedá 700 g vůbec udržet v rukách
- šíleně rámečky, opět kdyby byly poloviční tak ok, ale tohle obzvlášť v režimu tabletu nejde používat, nedá se přes rámečky na displej ani dosáhnout
- šílená cena, stačil by slabší hardware, osobně 8 gb ram, 128 gb ssd, i3 a cena do 20.000, nebo nejlepší Pentium do 15.000

Tyhle tři věci srazit na polovinu (lépe víc) a bude to hit a okamžitě ho beru.

Marně čekám na tablet s 14 - 15 palci, bez rámečků nebo do 5 mm na všech stranách, hnotnost do 500 g, tloušťka tak 5 mm, pasivní chlazení, 8 gb ram, 128 ssd, klidně Pentium nebo i3, cena 10 - 15.000, kdyby byl fakt top tak víc..
Kulhavec
Krásnej kus hardwaru. Tohle se Microsoftu povedlo. Nad komentářema že to je drahý, těžky a podobný plky se musim smát. Je vidět že autoři těhle komentářu nedrželi v ruce nikdy nic pořádnýho a myslej si že za 30 seženou u konkurence top produkt... Taky to neni pro každýho. Kdo se domu občas koukne na net, film nebo si zahraje nějakou jednoduchou hru, tak rozhodě nedocení kvality Surface booku.
Pet
Dneska jsem použitelné tablety za 7000 s 4 gb ram 128 ssd, sice atom ale na běžnou práci to jde. Klidně nych priplatil za lepší procesor ale ram i ssd mi tak stačí. Jen maji ultra šíleně rámečky, ultra šílenou hmotnost i tloušťku tak snad se něco, konečně zlepší. Vývoj tabletů se posledních let let úplně zastavil a jen díky tomu prodeje stojí
Tomogo
Odpovím na otázku v nadpisu: NE

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze