MEIZU M6T
recenze

MEIZU M6T

Základ s charakterem
2

Telefonů do 4 tisíc korun nabízí výrobci tolik, že je kolikrát velmi obtížné vybrat ten správný. Vzhledem k oficiálnímu zastoupení společnosti MEIZU na tuzemském trhu rozhodně nesmíme opomenout ani jeho modely, kupříkladu poměrně nový model M6T. Ten za velmi příjemnou cenu nabídne vše, co by si začínající a středně pokročilý uživatel mohl přát. Nebo se snad v rámci našeho testování potvrdil opak?

I když byly produkty značky MEIZU dlouhou dobu jen „exotickým zbožím“, které si zájemci museli poměrně komplikovaně shánět v zahraničí, stále jsme o nich na mobilenet.cz informovali. Doba se naštěstí změnila a MEIZU se již pomalu, ale jistě adaptuje i v našich končinách, což je případ i nového zástupce nižší střední třídy – modelu M6T.

Meizu M6T

Ten za cenu 3 590 Kč nabídne opravdu slušnou funkční výbavu čítající 3 GB paměti RAM, 5,7palcový HD+ displej s tenkými rámečky nebo třeba duální fotoaparát. Špatně nezní ani baterie s kapacitou 3 300 mAh a podpora paměťových karet. Samozřejmě, existují i menší ústupky. Komplexní dojmy z testování vám prozradí naše dnešní recenze.

Technické parametry Meizu M6T

Kompletní specifikace
Konstrukce152,3 × 73 × 8,4 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6750, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
DostupnostQ2 2018, 3 590 Kč

Obsah balení: na sluchátka se nedostalo

Obsah balení MEIZU M6T je skromný. V krabičce nalezneme kromě samotného telefonu také nabíjecí microUSB kabel, adaptér do elektrické sítě, tenký nástroj na vyjmutí slotu pro SIM a microSD kartu a samozřejmě také nezbytnou dokumentaci. Na sluchátka se nedostalo, i když prostor v krabičce by pro ně určitě byl. Nedostalo se ani na základní plastové pouzdro či fólii na displej, kterou se většinou chlubí přímá konkurence od Honoru/Huawei.

Meizu M6T

Konstrukční zpracování: barevně rozpustilý

Levné telefony s cenou do 4 tisíc korun většinou někde musí šetřit, většinou na použitých materiálech. A ani M6T od MEIZU není výjimkou – kov byste totiž na těle novinky hledali zbytečně. Zadní kryt tvoří polykarbonátová vanička, do které je zasazen displej. Doplníme že my testujeme výraznější modrofialovou barevnou variantu. Pokud se vám modrá nelíbí, M6T lze sehnat i v červené, zlaté a černé.

Meizu M6T

Přední straně vévodí 5,7palcový displej, potěší vcelku tenké rámečky po bocích a dokonce i v části pod a nad displejem. Na přední straně není přítomno žádné logo výrobce. Na první pohled vám novinka od MEIZU může připomenout Motoroly, a to kvůli zakulaceným rohům a lehce zakřivenému displeji.

Připomíná Motoroly.

Tlačítko pro odemknutí displeje i kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti si svoje místo našla na pravém boku. My musíme pochválit vhodné umístění i zpětnou vazbu. Pokud bychom si měli maličko postěžovat, zamrzelo nás, že tlačítka nejsou nijak odlišena, například nenápadnou texturou.

Meizu M6T

Spodní hrana M6T je osazena microUSB konektorem (škoda že ne USB-C) a efektním děrováním, ve kterém se nachází reproduktor i mikrofon. Levý bok hostí hybridní slot pro microSD kartu a také nanoSIM. Místo microSD karty můžete vložit druhou nanoSIM kartu. Škoda že MEIZU po vzoru konkurence nevsadilo na slot s možností vložit dvě nanoSIM karty a microSD kartu naráz.

Zadní straně dominuje blok se dvěma čočkami, duální LED dioda se nachází nad fotoaparáty. Nechybí dokonce ani čtečka otisků prstů v mírném propadlišti a poměrně snadno se nahmatává. Stejně tak chválíme vhodnou výšku, kam ukazováček intuitivně sklouzne sám. Čtečka je navíc velmi svižná. Polykarbonátový zadní kryt nepůsobí zrovna bytelným dojmem, přesto je kvalita konstrukčního zpracování na příkladné úrovni. Nikde nic nevrže, ani nevydává jiné nepříjemné zvuky. Smířit se však musíte s tím, že spíše lesklá úprava plastového krytu přitahuje otisky prstů a vlasové škrábance.

Vzhledem k nasazení velkého displeje moc nepřekvapí větší rozměry 152,3 × 73 × 8,4 mm. Potěší alespoň rozumná hmotnost 145 gramů. Design i kvalitu konstrukčního zpracování hodnotíme kladně, s cenou pod 4 tisíce korun se jedná o příjemné překvapení. Absenci odolnosti vůči vodě a prachu novince asi odpustit dokážeme.

Líbilo se nám
  • bytelné provedení
  • více barevných variant
  • velice slušná hmotnost i tloušťka
  • ideálně umístěná čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • líbil by se nám kovový rámeček
  • jen hybridní slot
  • starší microUSB

Displej: účinná oleofóbní vrstva

MEIZU dle dnešních trendů nasadilo protáhlý displej s poměrem stran 18:9. Úhlopříčka je již poměrně velká, konkrétně 5,7 palců. Rámečky IPS displeje nejsou příliš tlusté, ten nejvýraznější se nachází v části pod displejem. Po stranách jsou rámečky s přihlédnutím na cenovou třídu opravdu rozumně tenké. Celkově tedy spokojenost.

Rozlišení se zastavilo na hodnotě HD+, což znamená 1 440 × 720 pixelů. Na poměry takto velkého displeje se jedná o takové minimum, ale pokud se na pixely vyloženě nebudete soustředit, žádný rastr vás rušit nebude.

Meizu M6T

Rozsah jasu je vcelku široký, velmi napomáhá dobře fungující automatická regulace jasu. Pokud vám však bude do zad pálit přímé polední slunce, občasné potřebě stínění se rozhodně nevyhnete. Maximální světelnost činí 450 nitů. Nechybí dokonce ani notifikační dioda vlevo nad displejem, avšak její svit nelze nijak dále konfigurovat. V dané cenové třídě nás naprosto šokovala skvělá oleofóbní vrstva displeje, po které prst klouže doslova jako po másle – zde si MEIZU zaslouží velkou pochvalu a může jít příkladem konkurenci.

Líbilo se nám
  • skvělá oleofóbní vrstva
  • notifikační LED
  • tenké boční rámečky
  • IPS technologie
  • slušný maximální jas

Zvuk: křikloun

Průduchy na spodní hraně obklopují microUSB konektor z obou stran, avšak jako obvykle jde jen o estetickou záležitost. Reproduktor se totiž nachází jen pod pravým průduchem. Hraje opravdu hlasitě a s poměrně výraznou basovou složkou.

Meizu M6T

Při maximální hlasitosti však již nelze mluvit o příjemném poslechu. Při běžné hlasitosti je reproduktor na svou třídu velice slušný, pro sledování videí či hraní her rozhodně postačuje více než dost. Pokud připojíte vlastní kvalitnější sluchátka, nezklame vás ani 3,5mm jack. Jsme rádi že alespoň v této cenové relaci se výrobci jacku stále drží.

Líbilo se nám
  • opravdu hlasitý reproduktor
  • standardní jack konektor
Nelíbilo se nám
  • nejvyšší hlasitost pro poslech doporučit nelze

Výkon hardwaru: radost nezkazí

MEIZU u modelu M6Z nasadilo osmijádrový procesor MediaTek 6750 s taktem 1,5 GHz, respektive 1 GHz, kterému sekundují 3 GB operační paměti a 32GB interní paměť. Z té pro uživatele zůstává dostupných zhruba 22 GB, kdy zbytek zabírá systém a předinstalované aplikace, které z valné části nelze odinstalovat. Proto se hodí slot pro paměťové karty microSDXC až do velikosti 128 GB. Pokud nejste nároční, můžete sáhnout také po variantě s 2GB pamětí RAM a 16GB interní pamětí, avšak připravíte se o kus výkonu. Za nás se pár ušetřených korun za nákup této varianty nevyplatí, navíc se dá sehnat převážně jen v zahraničí.

Výsledky benchmark testů

Kombinace procesoru a slušné paměti RAM dostačuje pro hraní středně náročných her, čemuž odpovídá i výsledek testu AnTuTu, kde MEIZU M6T získalo 51 tisíc bodů. Kupříkladu velký konkurent, Honor 7A s procesorem Snapdragon, získal o zhruba 6 tisíc bodů více.

Líbilo se nám
  • slušné hodnoty pamětí
  • slot pro paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • základní varianta sebere kus výkonu

Výdrž baterie: nezklamala

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 300 mAh. S ohledem na displej a hardware jde o lehce nadstandardní hodnotu. Při středně náročném používání je reálné se dostat na jeden a půl dne výdrže. Pakliže jste však nepřetržitě on-line a komunikační sítě jsou vaší závislostí, budete nabíjet standardně, tedy každý večer. Nabíjení dodávanou nabíječkou zabere asi 2 hodiny 10 minut.

Nabíjení zabere lehce přes 2 hodiny.

Provedli jsme též náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi streamované video v rozlišení 720p. Telefon se vypnul po 9,5 hodinách.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se rychlé nabíjení

Konektivita: království za NFC

V oblasti konektivity se MEIZU M6T drží ověřeného standardu. Samozřejmě zde nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth ve starší verzi 4.1.

Škoda absence NFC čipu – bezkontaktní platby si s MEIZU neužijete, což bohužel obecně platí i pro dražší kousky od MEIZU. Spolehnout se naopak můžete na nezbytné GPS s elektromagnetickým kompasem a GLONASSem. Navigování funguje hladce a vaši polohu telefon promptně nalezne a následně nepustí.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • rychlá fixace GPS
  • elektromagnetický kompas
Nelíbilo se nám
  • velká škoda absence NFC

Fotoaparát: vyfotí, uloží, zobrazí

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely a světelností f/2.2, kterému sekunduje ještě druhý snímač s rozlišením 2 Mpx pro zachycení hloubky ostrosti. Vše se elegantně ukrývá v jednom samostatném bloku, který lehce vystupuje nad okolní povrch. Telefon se i přesto na rovné podložce nekolébá. Přisvětlovací LED dioda se nachází mimo, konkrétně nad fotoaparáty. Prostředí aplikace lze označit za přehledné, všechny funkce máte ihned po ruce, občas narazíte jen na menší problémy s překladem (Device Watermark namísto vodoznaku a podobně).

Meizu M6T

Kvalita výsledných snímků má slušnou úroveň, ale žádné zázraky mimo displej telefonu nečekejte. Za dobrého světla pořídíte ostrý snímek, věrnost barev také odpovídá, ale občas nastanou problémy se zaostřením, a to primárně při protisvětle. V interiérech se objevují již větší problémy. Delší expoziční čas se podepisuje na nižší ostrosti, stejně tak na vyšší míře digitálního šumu. To stejné platí o večerních snímcích.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Čelní kamerka má 8megapixelové rozlišení a stejnou světelnost jako primární fotoaparát. Kvalita selfies plně dostačuje na sdílení skrze sociální sítě, potěší i možnost přisvětlení a nahrávat až Full HD video.

Záznam videa hlavním fotoaparátem v maximálním rozlišení Full HD se 30 snímky za vteřinu lze označit jako průměrný. Pro přehrání na telefonu dostatečné, na televizi je již záznam citelně „rozklepaný“.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • sekundární fotoaparát pro hloubku ostrosti
  • slušná selfies
Nelíbilo se nám
  • digitální šum

Software: Kde se ten Android schovává?

Jako každé MEIZU, tak i model M6T disponuje nadstavbou Flyme, tentokrát ve verzi 6 (6.3.4.1G), která staví na operačním systému Android starší verze 7 se zabezpečením k 5. květnu, což je trochu ostuda. Ruku na srdce, „prorostlejší“ nadstavbu byste hledali stěží, Flyme OS čistý Android dokonale překrývá a inspiraci čerpá z iOS. Jde o plus, anebo spíše mínus? Díky slušnému procesoru se i M6T skvěle popasovalo s plynulostí animací, kterých je v nadstavbě doslova přehršel. Animované přechody jsou součástí doslova každého vašeho kroku. I když to působí efektně, po čase byste ocenili trochu méně divadla výměnou za rychlejší reakce. I tak se na M6T pracuje vcelku svižně – například zadávání textu je příkladně rychlé a žádné záseky jsem nezaznamenal. Svižnost je tedy na pomyslné hraně toho, co jsem ochoten u takto naceněného zařízení akceptovat, aby se nijak nepokazil můj jinak dobrý dojem.

Prostředí FlymeOS 6

Zbytečných aplikací je předinstalováno minimum, většinou jde jen o pomocné nástroje, které byste stejně dříve či později stejně do zařízení nainstalovali. Aplikace od Googlu jsou zde zastoupeny v plné parádě a k duplicitám nedochází, tedy až na aplikaci Galerie a Google Fotek, které odvádí stejnou službu. S předinstalovanou Galerií se nám pracovalo lépe.

Prostředí běží vcelku svižně.

Jednu nedokonalost prostředí však přeci jenom zmíním. Čas od času se setkáte s nepřesným či zcela chybějícím překladem určité položky. Částečně jsem to již zmínil u prostředí fotoaparátu, týká se to však i nastavení. Nejde o velký problém, základní popisky si s největší pravděpodobností přeloží i méně jazykově vybavený uživatel, přesto jde o zcela zbytečné pochybení.

Flyme OS je znám tím, že si jej můžete upravit k obrazu svému. Nechybí tedy aplikace s Motivy, které prostřední téměř kompletně „překopou“. Suma sumárum: pokud máte rádi barvičky a animace, budete s Flyme OS nadmíru spokojeni, v opačném případě sáhnete po alternativě, už však ne od MEIZU.

Líbilo se nám
  • barevné a hravé prostředí
  • plynulé animace
  • možnost přizpůsobení tématy
Nelíbilo se nám
  • nepřesnosti v lokalizaci
  • pro někoho až zbytečně přeplácané
  • starší verze systému Android

Zhodnocení: má svůj styl

I když je MEIZU M6T levný smartphone z nižší střední třídy, ostudu si rozhodně neudělal. Konstrukční zpracování je příkladné, a to i přesto, že na těle nenalezneme kovové a tedy zpevňující prvky. Potěšil nás také slušný displej s věrným barevným podáním a podpora LTE včetně tuzemských frekvencí, stejně jako slušná výdrž baterie s kapacitou 3 300 mAh. I když nadstavba Flyme OS působí invazivním dojmem, na žádné větší problémy jsem v průběhu testování nenarazil.

Meizu M6T

Postesknout si můžeme nad chybějícím NFC čipem či kvalitnějším fotoaparátem, ovšem nižší cena s sebou vždy nese ústupky. Pokud telefonem neplánujete platit a na fotografování máte separátní zařízení, stává se z MEIZU M6T agresivní konkurent například pro produkty značky Honor. Za mě osobně dostává MEIZU palec nahoru a bez problému mohu jeho koupi doporučit.

Konkurence

Zřejmě největším konkurentem pro dnes testované MEIZU je Honor 7A. Ten nabídne stejně velký i kvalitní displej, rychlou čtečku otisků prstů i podobně výkonný procesor, avšak tentokrát od Qualcommu. Potěší mírně lepší Bluetooth. Cena obou smartphonů se téměř shoduje, a tak bude záležet na tom, ke které značce máte blíž.

Honor 7A 32 GB

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Pokračovat můžeme například povedeným Xiaomi Redmi S2, které za cenu okolo 3 500 korun nabídne kovovou konstrukci, téměř 6palcový displej s HD+ rozlišením, duální fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a dokonce 16Mpx selfie kameru. Potěší i výkonný osmijádrový procesor Snapdragon 625 a 3 GB paměti RAM. Ani u Xiaomi bohužel nemůžete počítat s NFC.

Xiaomi Redmi S2 32 GB

Rozměry160,7 × 77,3 × 8,1 mm, 170 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 080 mAh
meizu-m6t
Klady
  • dobrý poměr ceny a výkonu
  • slušný výkon osmijádrového procesoru
  • kvalitní oleofóbní vrstva displeje
  • podpora tuzemských LTE pásem
  • slot pro paměťové karty
  • duální fotoaparát
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • dobrá výdrž baterie
  • podpora Dual SIM
Zápory
  • absence NFC
  • průměrný fotoaparát
  • slot na SIM a microSD kartu je hybridní
  • hodilo by se rychlé nabíjení
  • starší verze systému Android
Diskuze ke článku
Anonym
Dobrý den, bude recenze i na Honor 8X? Děkuji za odpověď.
Věra
Nemohu přijít na to, jak z tohoto mobilu převést fotografie do počítače nebo noteboku. Poradí mi někdo?Děkuji!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze