MEIZU 16th
recenze

MEIZU 16th

Pouhý krůček od dokonalosti
23

MEIZU 16th (Šestnáctý) je smartphone, který zaujme už na první přečtení názvu. Uznejte sami, že je dosti netradiční. Naštěstí však zařízení čínského výrobce dokáže upoutat i jinak, než jen svým jménem. Po důkladném otestování můžeme konstatovat, že se jedná o telefon, který by vaší pozornosti určitě uniknout neměl, zvlášť pokud požadujete nekompromisní výkon i líbivý vzhled a špatně snášíte výřezy. Proč? To se dozvíte v naší recenzi.

MEIZU 16th je to nejlepší, co na našem trhu tento čínský výrobce nabízí. Zaujmout chce konkurenceschopnou cenou, čtečkou otisků prstů v displeji či opravdu výkonným hardwarem. Jako každý smartphone, i tento má však své mouchy. Převáží kladné vlastnosti pomyslné jazýčky vah, nebo bude telefon jen výstřelem vedle?

Technické parametry Meizu 16th 8 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce150,5 × 73,2 × 7,3 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:31 hodin
Dostupnostlistopad 2018, 15 999 Kč

MEIZU 16th – videorecenze

Obsah balení: bez sluchátek, ale s pouzdrem

Vlajkovou loď od MEIZU najdete uloženou v pěkně vypadající černé krabičce čtvercového tvaru. Tu lze poměrně snadno otevřít, aniž byste zdlouhavě čekali, než vypadne obsah. V krabičce má vše své místo. Telefon se nachází standardně hned pod povrchem a následně se dostanete k jehle určené k otevírání šuplíčku pro SIM karty, úkladně smotanému kabelu a rozměrnému nabíjecímu adaptéru. V balení naleznete také plastové pouzdro, které chrání okraje a záda telefonu. Bohužel je vyvedeno z druhu plastu, který se extrémně snadno poškrábe.

Meizu 16th

Balení se nám líbilo a odpovídá tomu, jak by mělo u vlajkové lodi vypadat. Trochu nám chyběla pouze sluchátka. Otázkou zůstává, zdali je lepší do krabičky za každou cenu sluchátka přibalit, i pokud by se mělo jednat o průměrně hrající plastové špunty, nebo nepřidávat žádná.

Konstrukční zpracování: lehký jako pírko

MEIZU 16th je unikát mezi vlajkovými loděmi, a to hned z několika důvodů. S hmotností pouhých 152 gramů se vymyká tomu, na co jsme u vlajkových lodí zvyklí, neb jejich váha nezřídka přesahuje hodnotu 180 gramů,. To, že se inženýrům z MEIZU podařilo naskládat všechen hardware do takto lehkého těla, se nám jednoznačně líbí. Telefon však v ruce nepůsobí nijak lacině a konstrukční zpracování zůstává na vysoké úrovni tak, jak byste od modelu nejvyšší třídy očekávali.

Meizu 16th

Tělo představuje klasický „sendvič“ skládající se ze skleněných zad, kovového rámečku a rozměrného, opět skleněného displeje. Displej by měl být opatřen zvýšenou odolností proti poškrábání, avšak zdali se jedná o Gorilla Glass se nám bohužel zjistit nepodařilo. Tloušťka telefonu se zastavila na příjemné hodnotě 7,3 milimetrů. Zaujal nás také pěkný keramický efekt na zádech telefonu, kterého bylo docíleno aplikováním několika speciálních skleněných vrstev.

Kromě námi testované modré varianty je v Česku k dispozici také elegantní černá. Pokud nemáte rádi zapatlaná záda, doporučujeme mít po ruce hadřík, kterým se zbavíte otravných otisků. Z keramického povrchu lehce vystupuje duální fotoaparát s přisvětlovací diodou, která je asi největší, s jakou jsme se dosud na telefonech setkali.

Levá strana se stala domovem pro odemykací tlačítko a ovládání hlasitosti. Zde není co vytknout – tlačítka fungují spolehlivě a mají jistý stisk. V rámci uceleného vzhledu jsou vyvedena ve stejné barvě jako rámeček. Na opačné straně najdeme duální slot pro nanoSIM kartu. Pokud jste zatím nepřesedlali na bezdrátová sluchátka a jste zastánci pomalu vymírajícího 3,5mm audiokonektoru, má u vás MEIZU 16th zaručené plusové body. 3,5mm jacku na spodní straně dělá společnost ještě hlasitý reproduktor a USB-C konektor.

A displej? Radost na něj pohledět. 6palcová úhlopříčka čistého prostoru je bez výřezu a rámečky po bocích i na horní a spodní straně jsou úžasné tenké, a to aniž by musel přijít ústupek v podobě výsuvného mechanismu nebo vyjížděcí selfie kamery. Přední strana je definitivně doménou celého zařízení a mnozí jiní výrobci smartphonů by se mohli od MEIZU učit. Po stránce zpracování vše perfektně lícuje a jediné, co bychom u MEIZU rádi viděli, je zvýšená odolnost, která chybí.

Líbilo se nám
  • krásný design
  • displej bez výřezu
  • nízká hmotnost
  • minimální rámečky
Nelíbilo se nám
  • chybějící voděodolnost
  • snadno upatlaná záda

Displej: velká nádhera

Displej je zaslouženě středobodem pozornosti, který vás zaujme okamžitě, jakmile se vám telefon dostane do ruky. S Full HD+ rozlišením a technologií Super AMOLED jde o to nejlepší, co se momentálně na trhu nachází. Hlavní přidanou hodnotou bude pro nespočet uživatelů absence výřezu a příkladně tenké rámečky. Celkový poměr displeje k tělu se podle výrobce zastavil na skvělé hodnotě 91,18 %. Výsledná jemnost 402 pixelů na palec je plně dostatečná a s viditelným rastrem se tak doopravdy nesetkáte. Hodnoty maximálního i minimálního jasu rovněž bezproblémové a barevný nádech displeje si lze snadno upravit v nastavení. Potěšila nás rovněž přítomnost funkce Always On, která částečně kompenzuje absenci notifikační diody.

Meizu 16th

Novinkou u modelů MEIZU a ve světě smartphonů je čtečka otisků prstů integrovaná v displeji. Jedná se o optickou technologii, která je nechvalně proslulá svou ne vždy úplně ideální spolehlivostí. To se potvrdilo i v případě MEIZU Šestnáctého. Nejedná se však o žádný průšvih a ve většině případů telefon odemknete relativně rychle a bez komplikací. Kvalita čtečky je plně srovnatelná s tou, která se nachází v Huawei Mate 20 Pro. Musíte však počítat s tím, že spolehlivosti a rychlosti standardních čteček otisků prstů se zatím tato technologie neblíží.

Meizu 16th
Líbilo se nám
  • krásný OLED panel
  • čtečka otisků prstů v displeji
Nelíbilo se nám
  • čtečka otisků nefunguje vždy na 100 %

Zvuk: pochválen buď jack

Hlasitý reproduktor u MEIZU 16th v kombinaci s telefonním sluchátkem na přední straně vytvoří hlasitý a poměrně kvalitní zvuk, který bychom označili za mírně nadprůměrný. Díky tomu je samozřejmě o poznání lepší i herní zážitek. Kéž bychom se alespoň takovéhoto zvuku dočkali i u Honoru Play. Doopravdy výtečný je však poslech skrze 3,5mm audiokonektor. Reprodukce má nadprůměrnou hlasitost, kvalitní podání a výrazné basy.

Líbilo se nám
  • špičkový výstup do sluchátek
  • mírně nadprůměrná hlasitost i kvalita hlasitých reproduktorů
  • výpomoc v podobě telefonního sluchátka

Výkon hardwaru: chybí už jen vodotrysk

MEIZU 16th nedělá kompromisy ani v oblasti výkonu. Snapdragon 845 doplněný o 8 GB RAM zařízení staví na pozici jednoho z nejvýkonnějších smartphonů s Androidem na trhu. Graficky nejnáročnější hry dnešní doby telefon zvládal bez problémů a brutální výkon potvrzují i výsledky z benchmark testů. Takto špičkový výkon majitelům vystačí minimálně na několik měsíců a možná i roků.

128GB úložiště podle nás představuje dostatek místa pro naprostou většinu uživatelů. Po zapnutí zůstane k dispozici přibližně 118 GB využitelného místa. Pokud by však bylo potřeba, můžete jej rozšířit paměťovou kartou. Místo naštěstí nezabírají zbytečné aplikace typu Booking.com nebo Netflix.

Líbilo se nám
  • Snapdragon 845
  • 8 GB RAM
  • 128GB úložiště

Výdrž baterie: den s přehledem

Již zmiňovaný rozměrný adaptér chválíme. MEIZU 16th s ním dobijete z 0 na 80 % za pěkných 61 minut a zbývajících dvacet procent přibližně za půl hodinky. Baterie o kapacitě 3 010 mAh sice není kdovíjak veliká, ale jeden den užívání přežila během testování s přehledem. Rádi bychom viděli v tomto zařízení vyšší kapacitu, přestože nemáme s jednodenní výdrží problém. To by však zároveň znamenalo ústupek v podobě zvýšené hmotnosti.

Zklamáni jsme byli absencí bezdrátového nabíjení. Telefonu by totiž jistě slušelo.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • výkonný adaptér v balení
Nelíbilo se nám
  • baterie by mohla být větší (ale nestěžujeme si)
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: na bezkontaktní platby zapomeňte

Z bezdrátové konektivity na vás čeká Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac v pásmu 2,4 i 5 GHz a Bluetooth ve verzi 5.0 s podporou A2DP, LE. Samozřejmost rovněž představuje plnohodnotné LTE nebo navigace s podporou A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, SBAS, QZSS. Absenci FM rádia a infraportu vem čert, ale doopravdy nás zamrzelo chybějící NFC. Bezkontaktním platbám tak můžete dát sbohem a u vlajkové lodi je to trochu ostuda.

Líbilo se nám
  • téměř vše, na co si jen vzpomenete
  • včetně Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • absence NFC doopravdy zamrzí

Fotoaparát: nečekané překvapení

Snímky pořízené 12megapixelovým senzorem se světelností f/1.8 a optickou stabilizací nás svou kvalitou mile překvapily. 20megapixelový teleobjektiv s trojnásobným optickým zoomem rovněž prokázal své kvality, i když poslední, třetí přiblížení, podle nás příliš markantní není. Za dobrého světla fotografie dosahovaly velmi slušné úrovně, a to se pro nás stalo jednou ze silných stránek smartphonu. Ani selfies pořízená přední 20megapixelovou kamerkou nevypadala vůbec špatně.

Přední kamerku jsme využívali také při rozpoznání obličeje. Senzor funguje zcela spolehlivě, odemykání zařízení fungovalo tak, jak jsme zvyklí.

Kvalita fotografií nás velmi mile překvapila.

Nastavení fotoaparátu je spíše strohé a navíc polovičatě přeložené do českého jazyka. Pokud byste nechtěli fotit na automatiku, můžete využít profesionálního režimu, který umožní si pohrát s kompenzací a dobou expozice, hodnotou ISO nebo vyvážením bílé. Očekávali bychom, že budeme mít na výběr z několika rozlišení, ve kterých chceme fotit. Vybrat jsme si však mohli pouze z poměrů stran 4:3, 16:9 a 18:9. Lépe si vede až videozáznam, u kterého lze vybrat z několika stupňů kvalit, 480p počínaje a 4K při 30 FPS konče. Videa mají barevně věrné podání. V aplikaci nechybí možnost zapnout HDR či zkrášlovací efekt. V úplné tmě může pomoci i doopravdy supervýkonná přisvětlovací dioda s nastavitelnou intenzitou.

MEIZU 16th - testovací video, exteriér ve dne (2160p, 30 FPS)

MEIZU 16th testovací video exteriér statické 1080p

MEIZU 16th testovací video exteriér v šeru 1080p

Líbilo se nám
  • kvalita fotografií
  • nadstandardní přisvětlovací dioda
  • pěkný videozáznam
  • trojnásobný optický zoom
Nelíbilo se nám
  • rozhraní aplikace nás zklamalo
  • chybí natáčení videí ve 4K při 60 FPS

Software: Achillova pata

Po chválení musí přijít i trochu kritiky. Ta se snese na prostředí Android 8.1 s nadstavbou Flyme 7.1, která je minimálně po stránce jazykové lokalizace velkým zklamáním a jednou z největších slabin MEIZU 16th.. V námi testované variantě jsme se nedobrovolně setkávali s textem českým, anglickým a dokonce i čínským. Od vlajkové lodi bychom rovněž čekali lépe vypadají prostředí.

Zařízení by mnohem více slušel čistý Android. Vypadalo a fungovalo by tak podle našeho názoru podstatně lépe. Budoucnost však nevidíme až tak černě a věříme, že MEIZU vše napraví, počeští a zapracuje na vylepšení uživatelské přívětivosti. Z kladných vlastností stojí za zmínku možnost ovládat telefon gesty či bezproblémovou plynulost po celou dobu používání.

Líbilo se nám
  • podpora gest
  • bez záseků
Nelíbilo se nám
  • velmi špatně počeštěné prostředí
  • vzhledově slabší

Zhodnocení

Za cenu 16 tisíc korun nabízí MEIZU 16th doopravdy zajímavý hardware, se kterým nepoznáte žádné kompromisy. Velmi mile překvapil i duální fotoaparát, který překonal naše očekávání a fotí velmi solidní snímky. Zejména nás zklamal odbytý překlad prostředí, který bohužel celkový dojem kazí. Nebereme to však až tak negativně a věříme, že na tom výrobce zapracuje a brzy přinese nápravu. Co výrobce naopak napravit nejspíš nedokáže je chybějící podpora NFC nebo bezdrátového nabíjení. Alespoň NFC bychom u vlajkové lodi očekávali a velmi zamrzí, že tuto technologii výrobce neimplementoval.

Konkurence

Obdobně výkonnou alternativou je rovněž Xiaomi Pocophone F1, který stojí téměř o polovinu méně. Nenabídne však prémiový vzhled nebo displej bez výřezu. V čem bohužel hřeší stejně jako MEIZU je absence NFC.

Xiaomi Pocophone F1 8 GB RAM

Rozměry155,5 × 75,3 × 8,8 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin
meizu-16th
Klady
  • nekompromisní výkon
  • krásný displej bez výřezu
  • překvapivě kvalitní fotografie
  • rychlé nabíjení
  • líbivý design
  • čtečka otisků prstů v displeji
  • skvělý 3,5mm výstup do sluchátek
Zápory
  • nepřítomnost NFC
  • velmi špatné počeštění
  • mnohdy nepřehledný a zmatečný systém
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
briza
Meizu by si asi mělo uvědomit, do jaké cenové kategorie patří a jít maximálně na úroveň Mi 8, tzn. cca o 4tis. níž.
Jab
Další Meizu, které se u nás nebude prodávat.
Janek
Zdrvím
vážně podporuje i evropskou navigaci Galileo?
Blue Sun
Blue Sun
Za šestnáct tisíc naprosto neprodejné. Sice hezky fotí, ale to je vše.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze