LG V10
recenze

LG V10

Dva displeje v originálním balení
41

Mobilní telefony LG se v posledních letech začaly navzájem možná až příliš podobat. Šance najít v portfoliu něčím jedinečný model byla minimální. Čas minulý je však zcela na místě, a to díky příchodu modelu V10. Ten sice ctí designový směr jihokorejského výrobce, ale po svém. Volí kovový rám a pocit výjimečnosti umocňuje dvěma displeji či dvojitou čelní kamerkou.

Jihokorejské LG zavedlo pro nás novou řadu označenou písmenem V. Pokud bychom ji dle první novinky měli popsat, půjde o řadu prémiových zařízení se špičkovou výbavou. S nadsázkou totiž lze říci, že před sebou máme loňský vlajkový model G4 v jiném kabátě. Spolehlivé pilíře výbavy, mezi které lze zařadit šestijádrový procesor, kvalitní displej či skvělý fotoaparát, totiž zůstaly zachovány. Výrobce ale zapracoval na osobitém vzhledu, přidal robustní kovový rám a vše korunoval dvěma čelními displeji. Máme před sebou povedený telefon, se kterým se odlišíte, nebo půjde o slepou vývojovou větev?

LG V10

Technické parametry LG V10

Kompletní specifikace
Konstrukce159,6 × 79,3 × 8,6 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×2 GHz + 4×2 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostprosinec 2015,

LG V10 – videopohled

Obsah balení

Navzdory tomu, že se má V10 zařadit do kategorie prémiových zařízení, jej LG dodává v obyčejné bílé krabičce, která nedává najevo, co v sobě skrývá. Podružný obsah balení pak nijak nepřekvapí. Příslušenství laděné do bílé barvy čítá nabíječku, USB kabel a špuntová sluchátka, která vypadají poměrně stylově.

LG V10

Design a konstrukce: buďte sami sebou

Při prvním setkání s telefonem se do hlavy vkrádají myšlenky, zda jde skutečně o LG. Záměna s jakýmkoliv jiným modelem je takřka nemožná. V první řadě V10 není nijak prohnutá, přesto její vzhled nelze odbýt konstatováním, že jde o další nudnou placku.

Punc luxusu a tak trochu tajemna dodávají tmavé odstíny, které jsou všudypřítomné. Celý telefon obepíná též zatmavený kovový rám. Je decentně lesklý a při uchopení vám dodá pocit, že v ruce držíte skutečně robustní telefon. Nyní bychom mohli udělat střih, otočit telefon na druhou stranu a začít vyprávět o zcela jiném modelu. Záda telefonu jsou totiž paradoxně pogumovaná. Byl tedy použit materiál vídaný spíše na nějakých odolných telefonech, ale rovnou si řekněme, že zvýšenou odolností proti vodě či prachu se LG V10 pochlubit nemůže. Menší prvotní šok však brzy odezní. Zpracování zadní strany je rovněž precizní a především díky němu nehrozí, že vám telefon vyklouzne z ruky.

Ačkoliv se může zdát, že když LG při snaze vyrovnat se prémiovým modelům konkurence nasadilo kovové materiály, bude muset upustit od rozebíratelné konstrukce. Opak je pravdou – zadní kryt jde snadno odejmout. Po jeho sundání zjistíte, že je takřka nekonečně ohebný, tudíž nezničitelný. Pod ním se skrývá baterie s kapacitou 3 000 mAh, kterou lze uživatelsky vyměnit. Nad baterií se pak nachází slot pro nano SIM kartu a paměťovou kartu.

LG V10 se již bez diskuzí řadí do kategorie tabletofonů, neboť se jedná o opravdu velký telefon: na výšku má téměř 160 milimetrů, široký je bezmála 80 milimetrů a tloušťka se zastavila na 8,4 milimetrech. Tak trochu pak děsí hmotnost 193 gramů a věřte, že ji v ruce ucítíte. Celkově nutno říci, že vlivem absence prohnutí zadní strany a nárůstem rozměrů se model V10 drží méně pohodlně v jedné ruce. Výjimku budou tvořit jen uživatelé se skutečně velkými dlaněmi. Velmi výrazný rozdíl zaznamenáte i v případech, kdy používáte například telefon o velikosti LG G4. I tak je přechod na V10 velmi výrazný.

S rozměry souvisí také ovládání. Zapomeňte na to, že telefon obsloužíte jednou rukou. Palec ruky se může natahovat sebevíc, avšak k horní části displeje zdaleka nedosáhne. Možností, jak situaci řešit, je hned několik. Můžete přehmátnout. V ten moment by palec již mohl dosáhnout na horní část displeje, ale současně již telefon nedržíte zdaleka pohodlně a už vůbec ne jistě. Další možností je ovládání oběma rukama. Nakonec je tu možnost třetí, kdy prostředí umožňuje stáhnutí celého displeje k okraji, což je u velkých telefonů známá věc. Tlačítka se pak stále nachází na zadní straně, jak je u LG zvykem. Na V10 jsou však zpracována poměrně nenápadně, tak aby zapadala do celkového designu, a podepsalo se to na pohodlí stisku. Tlačítka mají menší zdvih a tisknou se hůře než u modelu G4.

LG V10 LG G4 Samsung Galaxy S6 edge+ Apple iPhone 6s Plus
rozměry 159,6 × 79,3 × 8,6 mm 148,9 × 76,1 × 9,8 mm 154,4 × 75,8 × 6,9 mm 158,2 × 77,9 × 7,3 mm
hmotnost 192 gramů 155 gramů 153 gramů 192 gramů
displej IPS, 5,7 palců, 2 560 × 1 440 px (515 PPI) IPS, 5,5 palců, 2 560 × 1 440 px (534 PPI) Super AMOLED – zakřivený, 5,7 palců, 2 560 × 1 440 px (515 PPI) IPS, 5,5 palců, 1 920 × 1 080 px (401 PPI)
druhý displej ano – IPS, 2,1 palce, 160 × 1 040 px ne ne ne
procesor Qualcomm Snapdragon 808 MSM8992; 2×2 GHz + 4×2 GHz, 20 nm Qualcomm Snapdragon 808 MSM8992; 2×2 GHz + 4×2 GHz, 20 nm Samsung Exynos 7 Octa; 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz, 14 nm Apple A9, 2×1,85 GHz
operační paměť 4 GB 3 GB 4 GB 2 GB
interní paměť 64 / 32 GB 32 GB 64 / 32 GB 128 / 64 / 16 GB
paměťové karty ano ano ne ne
operační systém Android 5.1 Android 5.1 Android 5.1 iOS 9
kapacita baterie 3 000 mAh 3 000 mAh 3 000 mAh 2 750 mAh
bezdrátové nabíjení ne ne ano ne
čtečka otisků prstů ano ne ano ano
zadní fotoaparát 16 Mpx + OIS, laserový autofokus 16 Mpx + OIS, laserový autofokus 16 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS
čelní fotoaparát 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
cena 15 000 Kč (32 GB) 11 500 Kč 21 000 Kč (32 GB) 22 000 Kč (16 GB)

TIP! Kompletní srovnání najdete v našem katalogu

Novinkou u modelu V10 je čtečka otisků prstů, která je integrována do prostředního, tedy odemykacího tlačítka. Její zpracování naneštěstí není z dnešního pohledu ideální. Pakliže je telefon uzamčený, snímač otisků prstů není aktivní. Není tedy možné jen přiložit prst a začít telefon používat. Nejprve musíte displej stiskem klávesy rozsvítit a pak prst znovu přiložit. Úspěšnost správného přiložení navíc bohužel není příliš velká. Poměrně často budete vyzvání k opakování. Mnohá konkurence, například od Sony, Huaweie či Meizu, je v tomto ohledu mnohem dále.

Nastavení otisků prstů

Líbilo se nám:

  • kovový rám
  • poměrně neotřelý vzhled
  • odolný zadní kryt

Nelíbilo se nám:

  • větší rozměry

Displej(e): ve dvou se to lépe táhne

Více pozornosti však upoutá spíše čelní strana s velkým displejem. Ten je ve své horní části zdánlivě ukrojený. Pravdou však je, že jde o dva displeje, které na sebe těsně navazují, a nelze rozeznat, kde jeden končí a druhý začíná. Hlavní IPS displej má úhlopříčku 5,7 palců a Quad HD rozlišení (jemnost činí 515 ppi). Druhý displej je také typu IPS, má úhlopříčku 2,1 palce a aby nedělal hlavnímu ostudu, disponuje rozlišením 160 × 1 040 pixelů. Kvalita zobrazení je na vysoké úrovni. Oba displeje jsou vysoce jemné, pixely rozhodně neuvidíte a o ochtanu se stará odolné sklo Dura Glass.

LG V10

Třebaže na sebe displeje navazují, dění na nich je vždy zcela odlišné. Sekundární displej si uživatel může poměrně do hloubky nastavit. Zde si dovolím LG pokárat za to, že položka pro nastavení druhého displeje není počeštěna a vystačit si musíte s označením Second screen. Paradoxní je nejen jinak celé lokalizované prostředí, ale i fakt, že po otevření nastavení druhého displeje již i celý průvodce komunikuje česky. Začněme tím, že lze druhý displej zcela vypnout. Pokud jej budete chtít využívat, dělí se nastavení na uzamčený a odemčený telefon. Při uzamčení jsou možnosti omezené. Na displeji se standardně objeví hodiny, datum a případné notifikace. Druhou možností je váš podpis. Pokud jej zvolíte a nevyplníte, automaticky bude nastaveno jméno přidělené k vašemu Google účtu.

Nastavení druhého displeje
Na druhý displej si můžete umístit například podpis nebo oblíbené aplikace

Nastavení chování druhého displeje po odemčení je již mnohem bohatší. Můžete si vybrat, jaké funkce budou na druhém displeji k dispozici. I on je totiž dotykový a nabídku funkcí na něm měníte tahy zprava doleva. Zobrazit si opět můžete váš podpis či jakoukoliv poznámku, nechybí ovládání hudebního přehrávače či rychlí zástupci. Vybrat si můžete čtyři aplikace a čtyři kontakty, které můžete mít neustále na očích. Horní displej také slouží ke krátkodobému zobrazení různých notifikací. Například nainstalování nové aplikace či aktualizace se vám vypíše na druhém displeji a nikoliv v běžné liště. Ta samozřejmě na hlavním displeji nechybí a zobrazuje ikonky upozorňující na zmeškané události.

LG V10

Líbilo se nám:

  • vysoce kvalitní displeje
  • bohaté nastavení sekundárního displeje

Zvuk: stereo se nekoná

Zvukově na tom V10 není nijak zle, avšak zavděk musíte vzít pouze jedním reproduktorem. Ten ačkoliv se snaží a hraje dost nahlas, kýženou basovou složku příliš nezvládá. Naopak dodávaná sluchátka hrají obstojně a kvalitou uspokojí všechny méně náročné posluchače.

Líbilo se nám:

  • solidní sluchátka v balení
  • hlasitý reproduktor

Nelíbilo se nám:

  • chybí stereo reproduktory

Baterie a výdrž: takřka beze změny

LG si ponechává také svou výhodu v uživatelsky vyměnitelné baterii. Ta má rovněž kapacitou shodnou s modelem G4, tedy 3 000 mA. Při standardním používání s aktivním připojením k internetu budete dobíjet každý den večer. Dvoudenní výdrž je u telefonu s takto velkým displejem již velmi vzdálená realitě a dosáhnete ji pouze slabým používáním a především omezením konektivity k internetu.

Výdrž v našem testu přehrávání streamovaného videa byla 8 hodin a 39 minut, což je nepatrně méně než v případě modelu G4. Nabíjení z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 14 minut, úplné nabití jen o chvíli déle, 1 hodinu a 32 minut, což je velmi svižná hodnota s ohledem na kapacitu baterie. Vhod by nicméně přišlo i bezdrátové nabíjení, které však chybí.

Líbilo se nám:

  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • svižné nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná výdrž
  • chybí bezdrátové nabíjení

Hardware: více paměti pro práci

Co se týče hardwarové výbavy, nedostalo LG V10 žádný supermoderní procesor. Musí si vystačit se Snapdragonem 808, který zde v benchmarku AnTuTu podal výkon zhruba 65 700 bodů, což je nepatrně více než u vlajkové lodi G4, kterou pohání stejný procesor. Aby však hardwarová výbava nebyla úplně stejná, dostala V10 do vínku 4GB operační paměť. Při běžném používání zůstává zhruba 1,7 GB RAM volných pro vaši práci. Při představení jsme byli nadšeni z nasazení 64GB interní paměti. Bohužel se na českém trhu objevuje jen 32GB verze, kde po prvním zapnutí zbývá pro vaše data necelých 22 GB volného místa. Připomeňme, že paměťové karty jsou podporovány a to až do kapacity 2 TB. Externí úložiště lze využít i pro přesun aplikací.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velká operační paměť
  • podpora vysokokapacitních paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • na českém trhu není 64GB varianta

Uživatelské prostředí: (ne)jistota od LG

Uživatelské prostředí nemusíme dlouze představovat, neboť se v tomto ohledu vůbec nic nezměnilo. LG opět nasadilo Android 5.1 Lollipop, který dobře známe z modelu G4. Nad Androidem nicméně bdí nadstavba, která mění ikonky, font písma a částečně třeba i nastavení, které je členěno do záložek.


Prostředí

Chválu si ale zaslouží možnost si vše podrobně přizpůsobit a na mysli nemáme jen tapety či widgety. Měnit můžete sestavu i vzhled tlačítek v liště nebo podobu nastavení. Komu nevyhovují záložky, zvolí klasické zobrazení ve formě dlouhého seznamu. Výhodou stále zůstává komfortní systém odemykání. Kromě tlačítka na zadní straně jej lze provést i poklepáním a díky přítomnosti funkce Knock Code si můžete nastavit i specifické poklepání, čímž telefon zabezpečíte.

Ovládání si můžete usnadnit pomocí ovládání jednou rukou, kdy se klávesnice může přichytit k levému či pravému kraji. Využití jistě najde též funkce dvojité okno, kdy lze pracovat se dvěma aplikacemi současně na jednom displeji. Vítaná je i možnost si vybranou aplikaci zmenšit do samostatného okna. Například tak můžete sledovat video a zároveň něco hledat na internetu.

Plynulost prostředí je na velmi vysoké úrovni. Otázkou nicméně zůstává, jak se telefon bude chovat za pár měsíců. Naše negativní zkušenosti z LG G4 se totiž mohou projevit i zde.

Líbilo se nám:

  • bohaté nastavení prostředí
  • svižný chod

Fotoaparát: potěší i nejnáročnější

LG V10 není telefonem jednoho trumfu a případné zájemce bude lákat i na své fotoaparáty – nabízí totiž rovnou tři. Ten hlavní se nachází na zadní straně a je pouze jeden. Naproti tomu na čelní straně se vedle sekundárního displeje nachází kamerky hned dvě. Jejich úkolem je především uspokojit náruživé fotografy selfies, kteří se současně rádi fotí ve velkých skupinách. Při aktivaci čelního fotoaparátu je standardně k dispozici běžný režim, kdy je aktivní levá kamerka. Můžete však zapnout i tu druhou, díky čemuž se záběr zvýší na 120°. Dojde sice k menší deformaci obrazu v pozadí, avšak na jeden snímek se vám vměstná mnohem více lidí. Rozlišení čelní kamerky činí 5 megapixelů a výsledné snímky se nemusíte bát ukázat, protože jejich kvalita je velice solidní.

Prostředí fotoaparátu

Hlavní fotoaparát již aktuálně ničím neoslní. Je totiž zcela shodný s tím, který najdete v LG G4. Očekávejte tudíž 16megapixelové rozlišení, automatické ostření podpořené laserovým ostřením a optickou stabilizaci obrazu. Kvalita snímků je u LG G4 na velmi vysoké úrovni a nejinak je tomu i tady. Můžete si tudíž být jistí, že koupí LG V10 získáte telefon se špičkovým fotoaparátem. Menší změnou prošlo prostředí aplikace fotoaparátu. Aktivně do něj vstupuje i druhý displej, díky kterému máte k dispozici více nastavení najednou. Na sekundárním displeji vybíráte jeden ze základních režimů: Jednoduchý, kdy vše zmizí a jen fotíte dotykem, základní, kde se nachází běžné nastavení, a dále jsou zde manuální režimy, a to nejen pro fotografování, ale i záznam videa, což je novinka. Po celém displeji vidíte nepřeberné množství nastavení a doplňujících informací. Jde například o hlasitost nahrávaného zvuku z obou mikrofonů, aktuálně nastavené rozlišení, snímkovací frekvenci či přenosovou rychlost. Hračičkové či nároční uživatelé si rozhodně přijdou na své.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky – u 2. snímku jsou v akci obě čelní kamerky

Záznam videa jde ruku v ruce s kvalitními fotografiemi. V základu nahráváte ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Lepší podívané však docílíte snížením rozlišení na Full HD a naopak zvýšením snímkovací frekvence na 60 FPS, což u dnešních telefonů stále není nic samozřejmého. Při záznamu však nově přibyl plně manuální mód, což u telefonů rozhodně není obvyklé. Nastavit můžete nejen obraz, ale také například hlasitost zaznamenávaného zvuku, případně směr, ze kterého má být nahráván.

LG V10 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG V10 (testovací video) – 1080p, 59 FPS

Líbilo se nám:

  • velmi podrobně nastavitelné manuální režimy
  • kvalitní fotografie a videa

Multimédia: připraven na vše

Ani v případě LG V10 nezačneme probírat multimediální funkce jinde než u hudebního přehrávače. Ten zastupuje jak klasická aplikace od Googlu, tak vlastní aplikace od LG, která nese název Hudba. Ta nabízí přehrávání dle ID3 štítků a běžných složek, ale dokáže se spojit i s vaší domácí sítí a případně také cloudem. Praktické. Při přehrávání vidíte velký náhled obalu alba, máte možnost vše sdílet, případně skladbu vyhledat na serveru YouTube. Dostalo se také na ekvalizér, který kromě pěti přednastavených profilů nabízí i jednu pozici pro vás. Pokud vás omrzí vlastní skladby, můžete si naladit i FM rádio s RDS.

Hudební přehrávač

Video přehrávač modelu V10 je poměrně schopný, paradoxně ale nenápadný. V každém případě si pustíte videa AVI, DivX, Xvid a MKV. Omezovat se nemusíte ani kvalitou, neb Full HD videa nečiní telefonu problémy a zvládne přehrát i ta v rozlišení 2 160p. Ještě větší radost vám udělá, že V10 zvládá externí české titulky. Video si můžete také zmenšit do malého okna a pokračovat v práci na telefonu, zatímco video se bude přehrávat v popředí.

Galerie je řešena poměrně tradičně. Nabízí dělení na obsah z telefonu, zařízení v domácí síti, Picasy a dalších cloudových služeb. Nechybí základní možnosti úprav obrázků.

Galerie

V základní nabídce nehledejte žádné hry. Díky vysokému výkonu si však z obchodu Google Play můžete stáhnout jakoukoliv hru a vždy si ji zahrajete. Zcela plynule na LG V10 běží i náročná závodní hra Real Racing 3 při plných detailech. Místa je v telefonu díky 32GB paměti (reálně zhruba 22 GB) dostatečně. Komu by však přeci jen docházelo, jsou podporovány až 2TB paměťové karty, na které lze přesouvat i aplikace.

Telefonní funkce: přehlednost potěší

Mezi telefonními funkcemi netřeba hledat něco inovátorského. Společné prostory sdílejí ikonky Telefon a Kontakty. Ty se dělí na pět záložek. Na první můžete vytáčet čísla, na druhé najdete protokoly volání, třetí je vyhrazena kontaktům, čtvrtá patří vašim oblíbeným číslům a v páté se sdružují vámi vytvořené skupiny volajících. Adresář je provázaný se sítí Google +. Zajímavostí je možnost si ke každému kontaktu kromě vyzvánění přiřadit také různobarevné blikání LED diody. Na výběr je devět barev. Můžete tedy rovnou poznat, od koho máte zmeškaný hovor, což je velmi praktické. Při zadávání nového kontaktu pak samozřejmě můžete vybírat, kam se má ukládat. Základem jsou tři volby: telefon, SIM karta a váš Google účet.

Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, ani jedna strana neměla problémy se srozumitelností. Při hovoru se ke slovu dostávají také tlačítka na zadní straně. V tento moment je snad jediná chvíle na jejich obhajobu. Změna hlasitosti při volání je takto pohodlná. Zmínit můžeme i gesto automatického přijmutí hovoru, kdy telefon jen zvednete, čímž se utlumí vyzvánění, a když jej přiložíte k uchu, dojde k přijetí hovoru. Nově je nastavení gest přímo u hovorů a nikoliv ve všeobecném nastavení.

Zprávy: mnohé nastavení

Tvorba jakýchkoliv textů probíhá na dotykové QWERTY či QWERTZ klávesnici. Ve vertikální poloze však lze přepnout na klávesnici alfanumerickou. Potěší, že LG využilo místo a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Každá klávesa pak obsahuje ještě druhotné znaky, což zrychluje proces tvorby textu. Nejčastěji používaná tečka s čárkou mají vyhraněné vlastní klávesy. Psaní je tedy pohodlné, potěší i odpočítávání napsaných znaků a také informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. Větší pohodlí zajistí i možnost přichytit klávesnici k levé nebo pravé straně tahem prstu po klávesnici daným směrem, klávesnici si můžete dokonce i zvýšit nebo si upravit zobrazená tlačítka.

O e-maily se stará klasická dvojice klientů: E-mail a Gmail. Nastavení je velmi snadné. Pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Google+. Nechybí ani chatovací aplikace Hangouts, kterou lze nastavit i jako výchozí aplikaci pro SMS zprávy.

Organizační funkce a GPS: maximální spokojenost

Začněme kalendářem, který implicitně pracuje s největším možným náhledem, tedy ročním. Měsíční náhled využívá displeje s jemným rozlišením a přímo v kolonkách s dny již vypisuje zadané události. Pokud máte do tří událostí za den, je vše vcelku přehledné. Při větším množství událostí je však již nutné využít jeden z podrobnějších náhledů. Týdenní náhled je však tradičně nepřehledný a volba tak padne na denní náhled či agendu. Při tvorbě nové události lze připojit i odkaz na dříve vytvořenou poznámku v samostatné aplikaci. Kalendář má také novou ikonku v hlavním menu, která je aktivní a vždy ukazuje aktuální datum.

Pokročilými funkcemi překypuje kalkulačka, avšak jen v momentě přetočení do horizontální polohy. Poté můžete využívat mocniny, odmocniny, goniometrické funkce, závorky či logaritmy. Samozřejmostí je několik opakovaných budíků, stopky, minutka či aplikace pro světový čas. V telefonu se dále nacházejí poznámky QuickMemo+, kde lze obsah zadávat vyťukáním textu, ručním psaním nebo pomocí fotoaparátu. Nechybí ani úkolovník či aplikace pro čtení, úpravu a tvorbu kancelářských dokumentů, kde je k dispozici poměrně rozsáhlé formátování – úpravy textů budou hračkou. Výčet uzavřeme aplikací QuickRemote, která slouží k ovládání vaší televize a další elektroniky v domácnosti a pojí se s přítomností infraportu.

Fixace polohy pomocí GPS a GLONASSu zabere bez asistence internetu zhruba 20 vteřin, což je slušná rychlost. S pomocí internetu se dostanete na čas okolo necelých 10 vteřin, avšak mnohdy polohu zjistíte v podstatě okamžitě. GPS samozřejmě můžete využít v předinstalovaných Google Mapách a Google Navigaci, která dokáže při plánování trasy nabídnout alternativy, vyhnout se dálnicím či placeným úsekům a také na mapě zobrazit aktuální dopravní omezení, jako jsou uzavírky či výkopové práce.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: patří ke špičce

Špičkový telefon by neměl mít sebemenší problémy s připojením k okolnímu světu. A LG V10 do této kategorie můžeme směle zařadit. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. Podpora LTE je samozřejmá. Potěší zároveň informace, že si V10 poradí s pásmy 700 / 800 / 850/ 900 / 1 700 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz, tedy nejen s těmi, které u nás potřebujete. Do budoucna je V10 připravena dobře, neboť zvládá rychlost stahování až 450 Mb/s. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, LG V10 chytí signál i v místech daleko od vysílače.

Nastavení ovládání televize skrze infračervený port

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím nového Bluetooth 4.1 nebo klasicky drátem prostřednictvím microUSB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG, díky které snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Potřebujete jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položky v obchodě Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní NFC placení. Nesmíme opomenout již výše zmíněný infraport pro ovládání domácí elektroniky.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si lze vybrat hlavní vyhledávač. Komu tedy nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma. Pokud však Chromu nemůžete přijít na chuť, dobrou službu vám udělá i nativní Prohlížeč z Androidu, který vyniká například možností otevření až 50 oken.

Líbilo se nám:

  • plná podpora LTE
  • infračervený port
  • podpora USB OTG

Závěrečné zhodnocení: klasika s originálním vzhledem

LG s modelem V10 ukázalo, čeho umí v oblasti mobilních telefonů dosáhnout. Na sklonku loňského roku jsme se tak dočkali modelu, který se pokouší nabídnout nadprůměrnou výbavu, která je zahalena do poměrně originálního designu. Na mysli nyní nemáme jen kovový rám či netradiční zadní kryt. Řeč je i o druhém displeji, bez kterého se sice lze obejít, ale jde o příjemného pomocníka, kterého jen tak někdo na telefonu nemá.

LG V10

Oba displeje navíc svou kvalitou patří ke špičce, což platí rovněž o fotoaparátech. S výsledky zadního snímače budou spokojeni i ti nejnáročnější, dvojitá čelní kamerka pak nadchne veškeré fanoušky hromadných selfies. Více než dostatečný je i výkon telefonu, a to navzdory tomu, že jej neobstarává nejnovější model procesoru.

Cena modelu V10 postupně a vcelku rychle klesá, aktuálně se pohybuje na hranici 15 tisíc korun. Pokles je to zcela očekávatelný a navíc nutný. Na trh míří mladší konkurence a naopak loňské modely zlevňují. I mezi zástupci s větším displejem má V10 hned několik konkurentů.

Konkurence

Začít můžeme stájovým kolegou, modelem G4. Pokud oželíte prémiovou konstrukci, sekundární displej a dvojitou čelní kamerku, můžete ušetřit zhruba čtyři tisíce a v kapse budete mít telefon s téměř identickou výbavou. Záleží jen na vašich prioritách.

TIP! Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

LG G4

Velkým konkurentem je také Samsung Galaxy S6 edge+, který má shodně velký, avšak zakřivený displej, což láká. Výbavu mají oba modely velmi shodnou, avšak Samsung postrádá slot pro paměťové karty. Nepotěší ani cena, která je v případě Samsungu o citelných 6 tisíc korun vyšší.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S6 edge+ – Král bez S-Pen

Samsung Galaxy S6 edge+

Pokud se spokojíte s plastovou konstrukcí, hlásí se mezi konkurenty i Lumia 950 XL od Microsoftu. Ta může zaujmout operačním systémem Windows 10 Mobile, vyšším výkonem, bezdrátovým nabíjením nebo novým konektorem USB-C. I její cena je však vyšší, a to zhruba o 3 tisíce korun.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Microsoft Lumia 950 XL

Vzpomenout můžeme i na Apple iPhone 6s Plus se systémem iOS, který klade důraz na hliníkovou konstrukci a skvělou optimalizaci prostředí. Má však oproti LG horší displej, postrádá slot na paměťové karty a i v základní 16GB verzi je dražší o 8 tisíc korun.

TIP! Recenze Apple iPhone 6s Plus – Překvapující v mnoha ohledech

Apple iPhone 6s Plus
lg-v10
Klady
  • originální vzhled
  • myšlenka druhého displeje
  • vysoce kvalitní displeje
  • hlasitý reproduktor
  • velká operační paměť
  • propracované manuální režimy fotoaparátu
  • vysoká kvalita fotografií i videa
  • infraport
Zápory
  • větší rozměry
  • hodily by se stereo reproduktory
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • na českém trhu chybí 64GB varianta
Diskuze ke článku
Zdeněk
Jsem jedinej komu příšerně vadí jak je zvuk a obraz natočen zvlášť ? Ta monotónost mě úplně unavuje a pomalu se na to nedá koukat. Neříkám ale že recenze je špatná.
XSam
Blikani Led diody? To me nejak zmatlo, V10ka ma notifikacni diodu? Ja jsem ji na svem telefonu tedy nenasel...
Milan Kutaj
Milan Kutaj
G5-ka vyzerá popri V10-ke ako zlý vtip. Veľká škoda, že sa nedržali zavedeného dizajnu aj v prípade novej vlajkovej lode.
Prečo je nepodpora bezdrôtového nabíjania v plusoch? :)
Samuel M.
Ku*va to ako vaazne ? Dva displeje jeden ma 5.7 palca a ten druhy 2.1 , to mi chcete nakecat ze je to velke ( co sa displeju tyce ) jak moj ipad mini 4 ? To jaaak ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze