LG Q6
recenze

LG Q6

Moderní displej vs. slabá výbava
6

LG nás již před pár měsíci potěšilo příchodem povedené G6 a V30 vypadá také proklatě dobře. Mezi tím se však LG snaží na úspěch G6 navázat i ve střední třídě modelem Q6. Ten nabídne podobný design a displej s tenkými rámečky, který jsme si tak zamilovali u letošní vlajkové lodě, ale bude to proti silné konkurenci stačit?

LG se snaží svůj působivý FullVision displej s poměrem stran 2:1 z LG G6 dostat i mezi střední třídu novým modelem Q6. Ten navazuje na větší sestru nejen displejem a jménem, ale také celkovým designem, který na G6 jasně odkazuje. Ve prospěch moderního displeje s tenkými rámečky však zdánlivě utrpěla výbava v podobě slabšího Snapdragonu 435. Chybí nám tu také kupříkladu čtečka otisků prstů a na zádech najdeme plast. Na druhou stranu může situaci alespoň trochu zachránit třeba bytelná konstrukce splňující vojenský standard, 13Mpx foťák, přední kamerka se 100 stupni záběru či Android 7.1.1 Nougat. Uvidíme tedy, jak se moderní Q6 popere s ostřílenou konkurencí tradičnějšího střihu.

Technické parametry LG Q6

Kompletní specifikace
Konstrukce142,5 × 69,3 × 8,1 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:12 hodin
Dostupnostzáří 2017, 8 900 Kč

LG Q6 – videopohled

Obsah balení: mohlo to být lepší

My jsme dostali k dispozici pouze předprodukční krabičku, takže neočekávejte při koupi stejný vzhled, ale její obsah by už měl být stejný. Předně je tu samotný telefon a pod ním máme schovanou sadu příruček, nabíjecí adaptér a samozřejmě také nezbytný microUSB kabel. Ve speciální krabičce jsou dále také smotaná pecková sluchátka jako malý bonus.

LG Q6

Konstrukční zpracování: příbuzenství nezapře

Na první pohled zařadí každý Q6 do stejné rodiny jako G6 díky tenkým rámečkům kolem FullVision displeje, ale i design celkově v čele s kovovým rámem z pevného hliníku série 7000 připomíná onu vlajkovou loď. Navíc má Q6 vzhledem k trochu menšímu displeji ještě o něco menší rozměry a díky tomu padne ještě lépe do ruky.

Ergonomicky je na tom tento telefon zkrátka perfektně. Tělo je velké jako tradiční 5palcový telefon, ale obsloužíte bez větších problému prakticky celou plochu 5,5palcového displeje. Již dlouho jsem nepoužíval tak dobře a pohodlně ovladatelný telefon – za tohle patří LG rozhodně obrovský palec nahoru. S Q6 se zkrátka velmi dobře žije a já mohu jen doufat, že bude podobně velkých telefonů přibývat i ve vyšší třídě, jelikož je tato velikost zkrátka tak akorát.

Jen škoda, že odolné sklo na zádech zde musel vystřídat plast. Díky němu sice telefon neklouže z ruky a už vůbec ne třeba po stole, ale velice snadno se poškrábe, a tak už po dvou týdnech opatrného používání nevypadá ani naše zařízení úplně nejnověji. Zamrzí také, že tu již nemáme voděodolnost, ale potěší alespoň fakt, že telefon stále splňuje vojenský standard MIL-STD 810G, pro nějž musel podstoupit řadu zátěžových testů.

I přes použitý plast vypadá ale nové LG dobře, ale musíte i zde počítat s občasným leštěním otisků prstů na zádech. Ty jde navíc z plastu dostat opravdu těžko, ale naštěstí je společně se škrábnutími vcelku úspěšně zakryje naše šedá barva. U rovněž prodávané černé barvy to už ovšem může být větší problém.

Velkým hříchem je dnes u takto drahého telefonu absence čtečky otisků prstů, která byla „nahrazena“ jen rozpoznáním obličeje. Závorky jsou určitě na místě, protože rozpoznání snadno zmatete třeba vaší fotkou, a to i když je zapnutý speciální režim bezpečnějšího rozpoznání, kterému trvá odemknutí delší dobu.

Samotná funkce ovšem funguje naprosto výborně, pokud jste na ideálním světle, ale tvrdé světlo za jasného dne, stíny či jiné extrémy telefon zmatou a displej se mi tak povedlo tímto způsobem odemknout zhruba jen v šesti případech z deseti. Rozhodně se nejedná o náhradu za skvělé čtečky otisků prstů, které LG umí a nabízí je i v mnohem levnějších telefonech. Je ovšem pohodlné, že nemusíte pro rozpoznání a následné odemknutí telefon ani rozsvěcet.

Ergonomicky je na tom tento telefon zkrátka perfektně.

Pokud si závěrem uděláme ještě obhlídku kolem rámu, nalezneme napravo vypínací tlačítko a nalevo výraznou kolébku hlasitosti. Obě tlačítka mají příjemný stisk a trochu vyšší zdvih, díky čemuž vydají při stisknutí vždy příjemné kliknutí. Pod záslepkou najdeme společný slot pro nanoSIM kartu a microSD kartu a vespod najdete už jen nabíjecí konektor, 3,5mm jack pro sluchátka a samozřejmě také mikrofon.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • výborně se drží a ovládá
  • vojenský standard
Nelíbilo se nám
  • záda se snadno poškrábou
  • plast vystřídal sklo
  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: FullVision opět na scéně

Q6 se může pochlubit 5,5palcovým Full HD+ IPS displejem s označením FullVision. To znamená tenké rámečky a poměr stran 18:9 (2:1), jaký má i vlajkový model. Dokonce ani netradiční poměr stran mi nakonec nevadil, jak jsem předpokládal. Naopak se mi zalíbil a mnoho aplikací jej navíc již využívá. Displej vypadá opravdu pěkně a rámečky jsou dle LG dokonce ještě o maličko tenčí než u G6. Jemnost tomuto panelu určitě nechybí, barvy jsou pěkně živé a pozorovací úhly dobré.

LG Q6

Maximální jas by však mohl být vyšší a na slunci jsem tak měl často problémy s čitelností. Dokonce i za šera nebyl displej zrovna nejjasnější, což nám lehce komplikovalo i natáčení videorecenze. Rovněž zamrzí, že chybí notifikační LED dioda, která by se určitě hodila. Alespoň nasazení Gorilla Glass 5 může trochu zlepšit náladu.

Líbilo se nám
  • pěkný FullVision displej
  • tenké rámečky
Nelíbilo se nám
  • problémy s čitelností
  • chybí notifikační dioda

Zvuk: mohlo to být lepší

Zvuk linoucí se z reproduktoru umístěném vespod na zádech telefonu je upřímně na hranici přijatelnosti. Dokáže hrát hezky nahlas, ale kvalitou vás rozhodně neohromí. Zvuk je plochý a hlavně je reproduktor na místě, kde si jej vždy zakryjete. Všichni výrobci od umístění na zádech postupně upustili i u svých nejlevnější modelů, ale LG se k němu u Q6 nepochopitelně vrátilo.

LG Q6

Nejedná se však o zcela špatný výstup, jen prostě průměrný. Do sluchátek však jde pomocí 3,5mm jacku už lepší zvuk, byť stále trochu plochý. Také zamrzí, že v krabičce dostanete jen levně působící pecky, které moc dobře nehrají. LG nemuselo dávat k telefonu hned špuntová sluchátka, ale raději kvalitnější pecky, jaké dává k levnějším telefonům třeba Huawei.

Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
Nelíbilo se nám
  • reproduktor na zádech
  • v balení jen levné pecky

Výkon hardwaru: málo za hodně

LG si model Q6 cení na 9 tisíc, což se při pohledu na moderní displej zdá jako velmi dobrá částka, ale pokud vezmeme v potaz i výbavu, začíná to jít s Q6 z kopce. Hardware tu totiž není skutečně žádný zázrak a Q6 popravdě patří mezi ty nejméně výkonné stroje své třídy. Uvnitř totiž tiká jen Snapdragon 435, který však podporují alespoň 3 GB RAM (1,8 GB využitelných) a 32GB úložiště (cca 21 GB volných), přičemž to lze rozšířit pomocí microSD karty.

Telefon si s během prostředí poradí vcelku hravě a v drtivé většině času běží plynule, ale občas se menší škubání animací přeci jen ukáže. Rozhodně se nejedná o žádný herní stroj, na to zkrátka nemá telefon dostatek sil, ale potěšila mne plynulost i při náročném multitaskingu, byť mnoho otevřených aplikací se v paměti neudrží.

Q6 patří popravdě mezi ty nejméně výkonné stroje své třídy

Při běžném používání často nedostatek výkonu nepocítíte, ale za stejné nebo i menší peníze dostanete u konkurence podstatně větší výkon, ať už se jedná o telefony se Snapdragonem 625 nebo telefony od Huawei s procesory Kirin.

Líbilo se nám
  • svižný chod prostředí
  • microSD slot
  • rychlý multitasking
Nelíbilo se nám
  • vzhledem k ceně slabý procesor
  • občasné sekání animací

Výdrž baterie: víc jak den jí dá zabrat

Krom výkonu zklamala také baterie s kapacitou 3 000 mAh, což je sice v dnešní době standardní hodnota, ale LG z ní moc nevymáčklo. Pravidelně jsem se totiž dostával maximálně na den a kousek provozu. Den běžného používání zvládne Q6 od rána do večera s 20 % k dobru, ale trochu náročnější používání už mě občas donutilo hledat nabíječku před osmou večerní. Ani při opravdu šetrném používání jsem se na celých 48 hodin zkrátka nedokázal dostat.

Ani v našem redakčním testu výdrže telefon zrovna nezazářil a předvedl podprůměrný výsledek. Streamovat Full HD video přes Wi-Fi na poloviční jas vydržel pouze 6:48 hodin. Rovněž nabíjení není se svými 2 hodinami a 10 minutami zrovna nejrychlejší, ale větším zklamáním je nasazení microUSB namísto moderního USB-C, které najdeme už i v této cenové kategorii.

Nelíbilo se nám
  • výdrž není nejlepší
  • stále microUSB

Konektivita: nelze si stěžovat

V oblasti konektivity LG na nic podstatného nezapomnělo. Můžete se tedy těšit na kompletní LTE, NFC či Bluetooth 4.2. Jen trochu zamrzí, že tu nemáme 5GHz Wi-Fi ac, která se stává v dnešní době již standardem. Musím ovšem pochválit rychlou, přesnou a spolehlivou A-GPS.

Líbilo se nám
  • LTE a NFC
  • skvělá A-GPS
Nelíbilo se nám
  • nemáme tu Wi-Fi ac

Fotoaparát: lehce nadprůměrný

Fotoaparát nepochybně představuje jednu z hlavních předností dražší sestry a byť jej Q6 nemá duální, 13 Mpx postačí na vcelku pěkné a detailní snímky. Focení a spouštění aplikace je rychlé, snímky ostré a barvy silněji saturované. Za dobrého světla jsou fotografie na svou třídu dokonce lehce nadprůměrné, avšak makro snímky je občas těžké fotit, jelikož ostření není úplně spolehlivé. Dokonce se mi kolikrát nepodařilo zaostřit na detaily květin, ať jsem se snažil sebevíc.

S horším světlem a v interiérech už LG ztrácí výrazněji a budete si muset zvyknout na šum a často vybledlé a rozmazané snímky. Opět však musím LG pochválit za přední 5Mpx kamerku, která sice nepodává nijak ohromující výsledky, ale možnost zachytit fotografie se 100° záběrem se zkrátka může hodit nejen pro skupinové selfie. Výborná je také elektronická stabilizace videa, ale kvalita není nejlepší, obraz se pro kvalitní vyrovnání obrazu velmi ořízne a natáčet lze bohužel jen ve Full HD při 30 FPS – možnost 4K nebo 60 FPS tu není.

Fotoaplikace se stejně jako u G6 povedla a netradičního poměru stran displeje využívá naplno. Navíc nechybí spousta režimů a manuální ovládání jak při focení, tak natáčení videa. Aplikace je přitom dobře navržena a nikdy vás neodtrhne od hledáčku.

Líbilo se nám
  • nadstandardní snímky za dobrého světla
  • efektivní stabilizace videa
  • přední kamerka se 100° záběrem
  • skvělá fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • ostření není nejspolehlivější
  • snímky za horšího světla či v interiérech

Software: do bíla obléknutý Nougat

LG využívá i u tohoto telefonu svou vlastní nadstavbu UX 6.0, která běží na Androidu 7.1.1 Nougat. Jedná si tedy o nachlup stejné prostředí, jaké najdete v LG G6, a nutno říct, že mi přirostlo k srdci. Kupodivu mi svým zaobleným stylem a všudypřítomnou bílou občas lehce připomíná EMUI 5.0 od Huawei, ale stále zůstává své.

Vše vypadá hezky moderně, dobře se používá a všechny originální aplikace se také povedly. Zejména využívání vysokého displeje musím pochválit, jelikož každá aplikace skutečně maximálně vyplňuje nově nabytý prostor ovládacími prvky a třeba kalendář se díky tomu používá ukázkově. Navíc tu není ani žádný bloatware – krom aplikací od LG a Googlu tu tak nic dalšího nenajdete. Bohužel tu ovšem oproti vlajkové lodi chybí kupříkladu always-on funkce, která by se tu velmi hodila vzhledem k chybějící notifikační diodě. Na druhou stranu sem však LG již přidalo své odemykání pomocí rozpoznání obličeje, o kterém jsem se již v této recenzi rozepisoval.

Zachována byla i možnost vybrat si mezi domovskými obrazovkami se všemi aplikacemi ve stylu iOS, nebo tradičnější Android obrazovkou se šuplíčkem všech aplikací. Tuto možnost ovšem nenajdete v hned po vyndání mobilu z krabičky, ale musíte si jí dodatečně stáhnout. Lze též zpřeházet softwarová ovládací tlačítka a tak dále. Pokud se chcete o samotné nadstavbě dozvědět ještě více, doporučuji se podívat na naší recenzi LG G6.

Líbilo se nám
  • pěkná a funkční nadstavba
  • povedené aplikace
  • Android 7.1.1
Nelíbilo se nám
  • chybí always-On

Zhodnocení: krása není vše

LG Q6 podstoupilo mnoho kompromisů, ale verdikt je přesto snadný. Pokud chcete hezký telefon za 9 tisíc, který bude vypadat moderně i za nějaký ten rok a má pěkný velký displej a solidní fotoaparát, je Q6 možná právě pro vás. Pro ostatní však mohou být za dané peníze překážkou plastová záda, průměrný zvuk a výdrž, slabý procesor, chybějící čtečka otisků prstů i notifikační dioda a možná i to microUSB.

Níže naleznete v dané cenové kategorii nejbližší konkurenci, ale levnější a vybavenější konkurence bychom si tu mohli vyjmenovat mnohem více. To sice nic nemění na tom, že jde v případě Q6 o povedený telefon, který nemá do nebe volající negativa, ale cena za moderní displej je zkrátka až moc vysoká.

Cena za moderní displej je zkrátka až moc vysoká.

Pokud prostě chcete takto vypadající telefon a žádný jiný, raději bych doporučil si pár měsíců počkat, až výrazně spadne cena, což mají telefony od LG ve zvyku. Za nějakých 7 tisíc už bude LG Q6 patřit rozhodně mezi ty nejlepší telefony své třídy. V současnosti se právě díky tomuto zlevnění za skvělých 12 tisíc nabízí i samotné LG G6 a tam už se opravdu ty 3 tisíce navíc rozhodně vyplatí dát.

Konkurence

Za podobnou cenu je tu lépe vybavená konkurence, která Q6 až na onen displej strčí do kapsy. Za 10 tisíc můžete mít třeba Samsung Galaxy A5 (2017), který nabídne trochu vyšší výkon, ale především delší výdrž, lepší fotoaparát, čtečku otisků, voděodolnost či USB-C.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Rozměry146,1 × 71,4 × 7,9 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,9 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 000 mAh

Naprosto nejsilnějšího konkurenta však ztělesňuje Honor 8, který se nyní prodává za podobné peníze jako Q6. Dostanete u něj však mnohem vyšší výkon a skvělý duální fotoaparát, čtečku otisků prstů, lepší výdrž, USB-C či krásný skleněný design.

Honor 8 64 GB

Rozměry145,5 × 71 × 7,5 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 950, 4×2,53 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

A pokud potřebujete 5,5palcový displej, lze nyní za 8 tisíc sehnat i modulární Lenovo Moto Z Play s čistým prostředím a AMOLED displejem. To má opět vyšší výkon, USB-C, čtečku otisků a velkou baterii. Navrch nyní dostanete i Moto Mod v podobě skvělého reproduktoru JBL zdarma.

Lenovo Moto Z Play

Rozměry156,4 × 76,4 × 7 mm, 165 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 4 096 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 510 mAh, doba nabíjení: 1:52 hodin
lg-q6
Klady
  • moderní FullVision displej
  • kvalitní konstrukce
  • telefon se skvěle drží a ovládá
  • Android 7.1.1
  • povedená nadstavba
  • slušný fotoaparát
  • microSD slot
Zápory
  • plastová záda se snadno poškrábou
  • vzhledem k ceně slabý procesor
  • horší výdrž baterie
  • chybí čtečka otisků prstů
  • stále ještě microUSB
Diskuze ke článku
Tomaš Vybíral
Tomaš Vybíral
Naposledy upraveno: 10. 9. 2017 09:02
Mam Redmi4x který ma naprosto stejný vnitřnosti, jen slabší displej ale zase čtečku a stojí 3700..nač kupovat tohle...A redmi vydrží i pod vodou teoreticky
enzo_cz
LG dle mého názoru střední třídu neumí. Je to k až do očí bijící. Pokud by do mělo SD625, tak snad. Ale takto je to jen pozlátko s minimálním výkonem.
kolek
microSD slot psat do kladu? Ktery Android tlf ho nema? Ale kupce to najde, aspon podle diskuzi... kazdy prece chce bezrameckovy displej. To je IN.
Tomas
Lg nebrat odchází tam často procesor kupte si raději samsung s7 nebo huawei

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze