LG Prada 3.0
recenze

LG Prada 3.0

Sebevědomý elegán
16

LG Prada 3.0 patří mezi klenoty výrobce LG po stránce designu i výbavy. Kromě elegantního designu nabídne i velmi jasný dotykový displej s úhlopříčkou 4,3 palce. Výkonný hardware zahrnuje dvoujádrový procesor 1 GHz a 1 GB RAM paměť. Svoji kvalitou překvapí i 8 Mpx fotoaparát. Nakonec tu máme i Wi-Fi Direct a NFC. LG Prada 3.0 se musí líbit. Nebo ne?

LG Prada 3.0 - oficiální fotografie

Technické parametry LG Prada 3.0

Kompletní specifikace
Konstrukce127,5 × 69 × 8,5 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 624 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 7 500 Kč

LG Prada 3.0 – videopohled

Obsah balení

  • Datový kabel MicroUSB
  • Špuntová sluchátka
  • Nabíječka

Prodejní balení telefonu působí opravdu luxusní dojmem

Chybí tomuto zařízení vůbec něco ? Kdo by očekával bohaté balení, bude se muset smířit pouze se špuntovými sluchátky a datovým kabelem. Na ostatní příslušenství výrobce jaksi zapomněl.

LG Prada 3.0 P940 je třetím produktem vzájemné spolupráce mezi výrobcem LG a módní značkou Prada. Výsledkem je vždy v první řadě telefon, které si zakládá na svém vzhledu, použitých materiálech a prvotřídním zpracování. Novinka k samotnému vzhledu přidává navíc i špičkové funkce, dokonce má ambice stát se jedním z nejlépe vybavených zařízení v době zahájení svého prodeje. V parametrech nechybí 4,3 palcový dotykový displej IPS s jasem 800 nit, 1 GHz dvoujádrový procesor, 8 Mpx fotoaparát s pořizováním Full HD videí nebo Wi-Fi Direct a NFC čip. Asi málokdo si nepoloží otázku. Chybí tomuto zařízení vůbec něco? Kdo by očekával bohaté balení, bude se muset smířit pouze se špuntovými sluchátky a datovým kabelem. Na ostatní příslušenství výrobce jaksi zapomněl.

Design a konstrukce: elegán, který zapomněl na kov

Pro LG Prada je image ne důležitým měřítkem, ale přímo nezbytným rysem, na kterém si zakládá. Není čemu se divit. Prada patří mezi exkluzivní, módní značky. Když došlo k samotnému oficiálnímu představení, říkali jsme si, jak asi bude vypadat a z jakých materiálů bude vyrobená. Tipovali jsme kovové materiály, sklo, kůži, chromové prvky nebo další ušlechtilé prvky. Nadešel okamžik, kdy Prada zavítala k nám do redakce a my můžeme zhodnotit její vzhled. Co myslíte, jak se povedl?

Prada ja charakteristická svým obdélníkovým tělem s rozměry 127,50 × 69 × 8,50 milimetrů s poměrně ostrými rohy. Na první pohled nenacházíme žádný prvek, který by nás výrazně upoutal. Černé tělo je narušeno jen plastovým stříbrným pruhem, který kopíruje boky telefonu. Plast je kvalitní, jen na pár místech se při promačkání ozývají nelichotivé zvuky a kazí dojem jinak precizně zpracovaného telefonu. Nechápu, proč výrobce nesáhl k použití kovů a raději zvolil plasty – zřejmě úspora hmotnosti, která už tak činí 138 gramů . Zařízení se v ruce drží velmi dobře, díky úpravě zadního krytu nehrozí vyklouznutí a rozměry jsou ještě natolik únosné, aby šlo zařízení hladce ovládat jednou rukou.

Při vypnutém podsvícení je přední strana jednolitá, dokonce bychom jen stěží našli senzorové klávesy, které jsou „utopené“ v černočerné tmě. Po aktivaci displeje se probudí i čtveřice senzorových kláves. Práci s nimi doprovází vibrační odezva a jsou podsvícené. Nad nimi už leží dotykový displej rozměrné úhlopříčky 4,3 palce s rozlišením 480 x 800 bodů (WVGA) a zobrazovací technologie IPS NOVA.

Design telefonu je opravdu elegantní

Dále pak nechybí stříbrné logo PRADA a soustava čidel pro regulaci automatického jasu displeje podle okolního osvětlení, přední kamera o rozlišení 1,3 Mpx a proximity senzor pro ztmavení displeje při hlasovém hovoru a samozřejmě sluchátko, které takřka splývá se stříbrným rámem.

Na bocích telefonu v plastovém lemu, začneme levou stranou, je dvojice rozdělených kláves pro ovládání hlasitosti. Pravý bok je panensky čistý. Horní strana ukrývá hned na okraji sluchátkový 3,5 mm jack konektor, designově povedenou kulatou stříbrnou klávesu pro aktivaci fotoaparátu, která slouží i jako spoušť, ale je pouze jednopolohová. Funkce této klávesy bohužel nejde změnit, při pořizování snímků v horizontální poloze musí člověk vyvrátit prsty do atypických poloh. Dále je přítomen microUSB konektor s funkcí MHL, který je chráněn posuvníkovým jezdcem s designem korespondujícím s okolními klávesami. Horní hranu uzavírá třetí klávesa, kterou zapneme nebo vypneme telefon.

Čtveřice senzorových kláves se dobře ovládá, jsou podsvícené a mají vibrační odezvu

Na spodní straně pak najdeme místo pro mikrofon a po stranách dva designové prvky. Zadní kryt se vyznačuje zdrsněným povrchem. Na první pohled byste neřekli, že se jedná o plast, ale například o kůži či koženku. Bohužel tomu tak není. Kryt je z tvrdého plastu, pouze se zajímavou texturou. U telefonu nesoucího jméno Prada takto levné a obyčejné materiály rozhodně zamrzí. Vlevo na horní straně je prostor pro optiku 8 Mpx fotoaparátu s přisvětlovací diodou. Tato dvojice je uschována ve stříbrném oválu. Plastový kryt obsahuje také anténu pro NFC.

Zadní kryt se vyznačuje vroubkovanou texturou, bohužel je vyrobený pouze z plastu

Co se mi opravdu líbí, je příkladné slícování krytu, který na svém místě drží velmi dobře a během testování jsem nezpozoroval žádný konstrukční neduh, skřípání nebo vrzání. Kryt je ve spodní a vrchní části jako by vyvýšen nad úroveň stříbrné lišty, jedná se ale pouze o efekt. Zhodnotím-li celkové dílenské zpracování, jsem spokojen. Nic nevrže, celý telefon působí kompaktním dojmem a pevným dojmem. Jen je škoda, že výrobce alespoň jednou nepoužil nějaký ušlechtilejší materiál, než plast. Pradě by opravdu něco hodnotnějšího slušelo. Obávám se jen o plastový stříbrný lem, který na pár místech začíná vydávat ne zrovna příjemné zvuky. Ale plast tuto vlastnost má, takže by nás to nemělo překvapovat.

Baterie a výdrž: klasické dvoujádro

Výdrž Prady je podle našeho očekávání. Jedná se v podstatě o zlatý střed mezi telefony s dvoujádrovým procesorem. Při větším používání je zde nutnost vyhledání zásuvky elektrické energie ještě tentýž den večer. Tímto používáním myslím aktivovanou synchronizaci dat, připojení v síti 3G, dvě desítky mailů, 2 hodiny poslechu hudby, 10 minut hlasových hovorů a 30 pořízených fotek. Telefon pak vydrží kolem 10 – 12 hodin čistého času. Při rozumném používání je možné se dostat výdrž dosahující dvou dnů. Při našich měřících testech jsme dosáhli následujících hodnot. Přehrávání YouTube videa 290 minut, přehrávání hudby do sluchátek 1 470 minut a prohlížení webových stránek 400 minut.

Horní bok ukrývá dvě mechanické klávesy pro vypnutí a spoušť fotoaparátu, všimnout si můžeme i krytky microUSB konektoru

Zvuk: zavolám ti? Raději ne

Nové LG pojalo zvuk velmi dobře. Potěšil mě výkon zadního reproduktoru, který by sice mohl být hlasitější, ale díky ne až tak vysoké hlasitosti nedegraduje kvalitu výstupu. Zvuk tak byl dostatečně kvalitní. Výrobcem dodávaná sluchátek se vyznačují enormní úrovní basů, které jsou ale na úkor kvality středů, výšek atd. Zvukový čip je ale kvalitní a LG dokazuje, že zvuk aspoň v téhle oblasti mu není cizí.

Spodní bok má kromě dvou designových prvků také místo pro mikrofón

Co chválit nemohu, je výkon reproduktoru při volání. Zvuk je zcela plochý a často jsem měl problém s porozuměním řeči druhé strany, i když jsem byl v místě s dobrým signálem. Pokud jsem byl v dopravním prostředku nebo na rušné ulici, zvuk byl takřka nesrozumitelný. Zde je v praxi vidět, že implementace technologie pro eliminaci zvuků při hovorů není jen výmyslem, ale má i opravdovou užitnou hodnotu. Výrobce LG jej ale bohužel v Pradě nenabízí.

Displej: nejjasnější jasnosti

Dotykový displej o velikosti 4,3" vyniká velmi dobrým kontrastem a především vysokou úrovní jasu 800 nit. Takto vysoký jas je opravdu vzácností mezi mobilními telefony a rovnat se mu může pouze pár modelů na trhu. Celkově si kvality samotného displeje pochvaluji. Zobrazovací technologie NOVA IPS patří mezi špičku.

Čitelnost na přímém slunci ale nenaplnila má očekávání a je pouze průměrná. Vyšší jas tak nutně neznamená automaticky lepší čitelnost. Dotykový displej totiž nemá příliš kvalitní oleofobní vrstvu a na přímém slunci můžeme pozorovat výrazné stopy po mastnotách a otiscích prstů. Kvůli snadno se špinícímu displeji tak není čitelnost ideální a často jsem musel zvolit manuální nastavení úrovně jasu na maximum.

Pozorovací úhly mohu rovněž chválit. I při větších úhlech je zachována stejná úroveň podání barev. Zobrazení černé sice nedosahuje kvalit konkurence se Super AMOLED či ClearBlack AMOLED displeji, ale na druhou stranu exceluje v podání bílé, která je opravdu bílá a nemá tendence směřovat do nažloutlých odstínů. Typickým neduhem IPS displejů je menší prosvítání v rozích, které je i zde sice patrné, ale podstatně méně, než tomu bylo například u dvojice telefonů Optimus 2X a Optimus Black.

Uživatelské prostředí: LG se pochlapilo

LG poupravilo uživatelské prostředí k obrazu svému, to by nebylo nic zvláštní. Ale tentokrát zvolilo takové prvky, které se vymykají tradičnímu prostředí, na které jsme zvyklí u jiných Androidích zařízení. Nadstavba LG se totiž vyznačuje monochromatickým vzhledem, která zahrnuje i speciální ikonky. Nabídka čítá i widgety, které se nesou ve stejném duchu. Vše působí trochu více exkluzivně, neotřele a zapadá to do Prada stylu. Prada běží na Androidu Gingerbread 2.3.7 s přislíbenou aktualizací na Android 4.0 ICS ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Jednotlivé pohotovostní obrazovky s widgety

Můžeme vytvořit až sedm pohotovostních obrazovek, ty mohou být doplněné o widgety, kterých je v základu něco kolem 25. Můžeme si zvolit i konkrétní scény (tematické šablony) jakými jsou přehrávání, práce, cestování. Každá z těchto scén obsahuje widgety, vzhled a ikonky náležící významu dané scény. Po kliknutí na widget můžeme upravovat jeho velikost (zmenšovat, zvětšovat nebo libovolně přesouvat). Ve spodní části displeje je čtveřice zástupců aplikací. Zástupce „aplikace“ je pevně dán, ale zbylé tři zástupce můžeme nahradit jinými, například zástupcem pro fotoaparát. Koho by omrzel vzhled konkrétního zástupce, může jej změnit. Telefon nabízí přes 60 různých ikonek.

Nevyhovuje vám vzhled ikonek ve spodní liště? Můžete jej změnit

Výsuvná notifikační lišta obsahuje pět zkratek, kterými jsou zvuk, Wi-Fi, Bluetooth, NFC nebo mobilní data. Dále má napevno přiřazený widget hudebního ovladače a poskytuje oznámení o došlých, přijatých a zmeškaných událostech. Uvítali bychom, kdybychom v notifikační liště mohli měnit pořadí zástupců.

U některých widgetů je možné změnit jejich velikost

Za propracované nastavení hlavního menu musím na adresu výrobce směřovat jen samou chválu. Hlavní menu může být rozdělené do kategorií a není problém vytvořit si vlastní kategorii a do ní posléze přesouvat aplikace a hry. Libovolné aplikace mohou být přesouvány nebo jedním klikem odinstalovány. Můžeme si určit také styl řazení menu. Na výběr je horizontální nebo vertikální listování. Jak už jsme zmínili na začátku kapitoly, výrobcem předinstalované aplikace mají monochromatické a elegantní ikony. Ovšem aplikace od Googlu již mají svoji tradiční podobu. Takto hlavní menu působí roztříštěným a nekonzistentním dojmem. Škoda, tato maličkost kazí celkový dojem z graficky líbivé designové úpravy.

V hlavním menu se můžeme pohybovat horizontálně nebo vertikálně, nechybí ani kategorie

Co se týče softwaru, výrobce v případě Prady učinil velký krok vpřed v otázce vyladěnosti softwaru. Potěšila mě blesková odezva v hlavním menu, žádné výrazné zpomalení ani sekání. Vše funguje plynule a svižně. To se LG opravdu povedlo a Prada 3.0 je jedním z nejsvižnějších Androidích telefonů. Jediné zaškobrtnutí se týká probuzení telefonu v zamčeném stavu, konkrétně při stisknutí klávesy odemknutí trvá zhruba dvě sekundy, než se telefon „probudí“. Výrobce se také konečně naučil dávat do svých telefonů pořádnou porci paměti RAM. V Pradě tedy nalezneme více než dostatečný 1 GB, v praxi 938 MB, přičemž při zapnutí si systém řekne o zhruba 400 MB a uživateli tak zbude pro jeho použití něco málo přes půl gigabajtu, což je opravdu královské.

Fotoaparát: ospalý fotograf

Pradu můžeme zařadit i mezi dobré fotomobily. Zadní strana je osazena 8 Mpx fotoaparátem a přisvětlovací LED diodou. Ta je poměrně výkonná a svoji intenzitu příliš neumí korigovat v závislosti na vzdálenosti scény. Bližší předměty jsou tak s pravidelností přesvětlené. Obrazová kvalita snímků je velmi slušná, snímky jsou ostré a příliš zřetelný není ani šum.

V nabídce fotoaparátu nalezneme množství různých režimů, kterými jsou scény, efekty, pořizování více snímků za sebou v sekvenčním režimu. Při focení lidí lze využít režim zachycení obličeje. Uživatelé fotící krajiny využijí režim panorama, který automaticky poslepuje snímky a vytvoří výsledný panoramatický snímek. Nastavit můžeme i vyvážení bílé nebo hodnotu citlivosti ISO od 100 do 400.

S čím ale LG bojuje je pomalost pořizování snímků. Od namáčknutí až po pořízení snímků si počkáme zhruba dvě sekundy. Například poslední novinky HTC s vylepšeným fotoaparátem se chlubí časem 0,7 sekundy. V oblasti nahrávání videí přichází Prada s rozlišením Full HD.

Výsledná videa jsou kvalitní a s dobrým zvukem. Obrazovou kvalitu však posuďte sami podle ilustračních fotografií a videa. Ovšem možnosti nastavení videokamery jsou poměrně chudé, lze však například natrvalo zapnout přisvětlovací diodu. Nahrávání bližších předmětů bude takřka nemožné, kvůli absenci kontinuálního zaostřování. Ocenil bych i odšumovací zvukové filtry.

LG Prada 3.0 (testovací video) – exteriér, 1080p

LG Prada 3.0 (testovací video) – 1080p, exteriér

Multimediální funkce: expert na zábavu

Asi málokdo by do Prady řekl, že její nejsilnější stránkou budou právě multimediální funkce. Byl jsem nesmírně překvapen propracovaností video přehrávače a možnostmi hudebního přehrávače. LG se i zde velmi zlepšilo a Prada je v této disciplíně špičková. Začnu nejdříve video přehrávačem. Při spuštění filmu, klipu a následného odchodu si přehrávač zapamatuje přesnou pozici u daného klipu. Když spustíme jiný videoklip a opětovně se vrátíme, nastartuje se původní video v ten stejný čas, kdy došlo k stopnutí jeho přehrávání. Další vlastností je změna zobrazovacího režimu. Na výběr je režim přes celý displej nebo zvolení menšího formátu zobrazení, hodí se to zejména při videoklipech s menším rozlišením, které by při plné úhlopříčce způsobily rozmazaný a neostrý obraz.

Pozastavené video můžeme znova spustit i po opuštění přehrávače a dokonce i vypnutí telefonu

Pokud připojíme sluchátka, lze aktivovat prostorový zvuk. Klávesy pro ovládání videa můžeme uzamknout díky softwarové klávese a následně jej stejným způsobem i odemknout. V levém horním rohu můžeme kliknout na stopáž snímků, kdy se nám zobrazí jednotlivé snímky daného videoklipu. Pokud chceme přehrát videoklipy s titulky, musí oba soubory nést stejný název. U titulků můžeme nastavit jejich velikost (malé, střední, velké), barvu (bílá, červená, oranžová, zelená, modrá), a písmo titulků (Droidsans, PRADA, Láska, Playful, MyHeart, Balerína, Display). Podporovány jsou video formáty avi, MP4, 3GP s kontejnery xVid, DivX. Přehrávání videí ve Full HD rozlišení je zcela plynulé, bez zasekávání. Kompatibilní formát titulků je srt.

Rozsáhlé možnosti nastavení titulků jsem zatím u žádného jiného vestavěného videopřehrávače neviděl

Hudební funkce potěší nejednoho fajnšmekra. Výchozí nabídka je rozlišena podle skladeb, alb, interpretů, seznamů a hlavně složek, což je v dnešní době celkem opomíjená vlastnost přehrávačů. Při přehrávání je zobrazován booklet alb, pokud je přiřazen v tagu dané skladby (doporučuji program mp3tag). Při aktivovaném headsetu je možné využít prostorový zvuk. V nastavení pak najdeme ekvalizér s více jak 20 pevně přednastavených zvukovými profily, vlastní profil nejde vytvořit.

Hudební přehrávač mimo běžných funkcní nabízí přehrávaní ze složek, taky ne zcela běžná vlastnost

V horizontální poloze jsou pak náhledy alb řazeny v líbivém „karuselu“ a toto řazení se mi opravdu líbilo. Hudební přehrávač můžeme ovládat i z lockscreen obrazovky pomocí widgetu. Poslední slovo v hudební oblasti dává FM rádio, které nelze spustit bez připojení sluchátek, zobrazuje informace o aktuálně přehrávané stanici díky protokolu RDS.

Přehrávač můžeme ovládat i v zamčeném stavu

Nové aplikace a hry nalezneme ve dvou marketech, Market Play (dřívější Android Market), kde je k dispozici více než 300 000 různých her a aplikací ao poznání skromnější LG SmartWorld. Plynulou hratelnost i těch nejnáročnějších 3D her zajistí výkonný grafický akcelerátor PowerSGX 540.

Výsledky v benchmark testech zleva AnTuTu, Quadrant, Linpack (multi-thread) a SmartBench 2012

Stávající nebo i pořízené fotografie můžeme zdokonalit ve vestavěném editoru fotek, kde nás čekají filtry (zář, vinětace, sytost, skica, otisk) celkem je na výběr 19 filtrů. Základní úpravy zahrnují automatickou úpravu, vyvážení barev, jas, kontrast, odstín, sytost) další volbou jsou různé rámečky, obálky či přednastavené obrázky. Poslední možností je tvorba spojeného obrázku, kde vybereme k prvním obrázku ještě jeden a následně je spojíme. Výsledkem je snímek připomínající panoramatickou fotografii. Multimediální výbava je tedy špičková.

Vestavěný editor fotek vsází především na různé efekty i rámečky

Veškerý obsah pojme interní 8 GB paměť, která se dělí na systémovou 2,21 GB a uživatelskou 4 GB paměť. Připravený je i slot na paměťové karty typu MicroSDHC až do velikosti 32 GB. I když jsem testoval velmi rychlou kartu třídy 10, tak úvodní načítání souborů po zapnutí telefonu, odpojení telefou od počítače či vložení karty (využitá paměť cca 2,5 GB z celkové kapacity 16 GB) vždy trvalo celou věčnost - tím myslím zhruba několik minut.

Telefonní funkce: najdu o tobě všechno

Telefonní seznam spolupracuje s různými zdroji. Informace můžeme čerpat ze sociálních sítí a Google účtů. Synchronizovat můžeme s účty Facebook a Twitter, odkud jsou stahovány telefonní čísla, historie i fotografie. Kontakty můžeme zálohovat na SIM kartu nebo paměťovou kartu. K dispozici jsou i skupiny, jež můžeme libovolně upravovat a přiřadit jim vlastní vyzváněcí melodii. Nově vytvářený kontakt může obsahovat množství čísel, e-mailových adres, organizaci, přezdívky, včetně obrázku či vyzváněcí melodie. Nechybí ani vyhledávání postupným vypisováním znaků, nebo online vyhledávání na externích účtech. Nechybí ani aplikace „klient VPN“ pro přidání vlastní firemní sítě, kde zadáme potřebné údaje.

Prostředí telefonního seznamu je dobře zpracované, nic podstatného nechybí

Zprávy: psaní jedna slast

Zpracování zpráv nijak nepřekvapí, připraven je standardní koncept, který můžeme vidět i u ostatních telefonů LG. Přijaté zprávy jsou zobrazeny klasicky ve formě konverzací. Při tvorbě nové zprávy jsou k dispozici dva typy klávesnic – alfanumerická a QWERTY (nikoliv česká QWERTZ) na výšku a QWERTY klávesnice na šířku. Obě klávesnice jsou komfortní a jen zřídkakdy docházelo k překlepům. Nechybí ani odpočítávání znaků od 160 znaků. I když při tvorbě psaní budeme psát s diakritikou, telefon se chová tak, jako bychom psali bez ní – čili ukazuje plný počet znaků. Součástí editoru zpráv je i vestavěný editor MMS zpráv, kde můžeme přidat obrázky, zvuky, videa. Maximální velikost MMS zprávy je 300 Kb..

Prostředí zpráv, při psaní nové zprávy je k dispozici alfanumerická nebo QWERTY klávesnice

Vestavěný e-mailový klient podporuje běžné protokoly pop3, imap4 a smtp. Podporován je také Mail for Exchange. V nastavení si můžeme určit, zda chceme ponechat uložení zpráv na serveru. Uživatelé s horším zrakem si mohou vybrat ze tří velikostí písma. Samozřejmostí je stahování zpráv na pozadí, push synchronizace, práce s přílohami a možnost nastavení si podpisu a názvu schránky. Tradičně je zastoupen i Gmail klient, ten podporuje práci se složkami, prioritu pošty a jednotlivé zprávy můžeme označit jako oblíbené, libovolně s nimi pracovat včetně hromadného mazání.

Vestavěný e-mailový klient nabízí

Organizační funkce a GPS: výborný kancelářský pomocník

Organizačních funkcí se zhostil zejména kvalitní kalendář, který je stejný, jako u jiných Androidů. Přehled jeho událostí si můžeme nechat zobrazit v denním, týdenním a měsíčním náhledu. V nastavení nalezneme volbu aktivace vibrací u událostí, můžeme jim přiřadit konkrétní vyzvánění a určit si první den v týdnu. Funkci poznámek supluje aplikace Richnote. Výsledné poznámce můžeme přiřadit specifickou barvu, kterých je na výběr 11. Poznámky můžeme sdílet na sociální sítě a také můžeme přiřadit různé typy příloh včetně obrazových, zvukových materiálů. Nastavit můžeme i její upozornění.

Aplikace kalendáře a poznámek Richnote, ta umí přiřadit poznámce barevný vzhled, přílohu i připomenutí

Program Polaris Office umí pracovat s kancelářskými dokumenty Office. Podporuje typy souborů doc, docx, txt, ppt a pdf. Nejenomže, že je umí otevřít, ale dokumenty mohou být i editovány. Můžeme měnit velikost písma, typ písma, barvu písma, označovat text a další volby úprav.

Polaris Office umí nejenom otevřít dokumenty, ale také je editovat

V telefonu je přítomen GPS modul a během řízení auta bude nápomocna aplikace Na cestě. Díky této aplikaci můžeme jedním dotykem a hlasovými povely ovládat hlasové hovory, textové zprávy, hudební přehrávač a procházet telefon. Veškerá grafika na displeji je velká a díky tomu je telefon snadno ovladatelný bez zbytečné a nadbytečné ztráty koncentrace. Navigační schopnosti Prady ověříme přes aplikaci Google mapy. Ta podporuje plnohodnotnou hlasovou navigaci, umí stahovat dopravní informace i mapové podklady. V případě této aplikace je ale nezbytné datové připojení, což je v zahraničí vcelku problém. Fixace satelitů se zapnutou asistencí dat většinou proběhla kolem 15 sekund.

Aplikace Na Cestě a Google Mapy

Datové funkce, internetový prohlížeč a NFC: vše pod jednou střechou

Prada může být právem sebevědomá i v oblasti datových technologií. Nabízí totiž špičkovou konektivitu s rychlostními datovými technologiemi HSPA+ 21 Mbps, bezdrátovými sítěmi Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0 a Wi-Fi Direct, což je rychlejší alternativa technologie Bluetooth pro přenos souborů, navíc fungující až na vzdálenost až 150 metrů.

Internetový prohlížeč si poradí i s Flashem 11 a HTML 5

Internetový prohlížeč vyniká svoji rychlostí a optimalizací. Prohlížení stránek je velmi komfortní, u načtené stránky je možnost kliknutím na ikonu šipky schovat celý spodní řádek, zvětší se tak prostor k zobrazení stránky. Další užitečnou volbou je možnost „přečíst“, kdy se stránka se uloží do mezipaměti s tím, že si danou stránku můžeme později zobrazit později bez potřeba internetového připojení. U otevřených panelů si můžeme zvolit ze dvou druhů náhledů – seznamu a náhledů jednotlivých stránek, mezi kterými posléze listujeme. Prohlížeč si hravě poradí i s graficky náročnějšími stránkami, které mají flashové prvky verze 10 a 11.

Aplikace NFC a její možnosti

Prada jako první zařízení výrobce LG přichází s implementovaným čipem NFC. Přímo v hlavním menu, se nachází aplikace se stejnojmenným názvem. Nabízí nepřeberné možnosti. Pod položkou nová můžeme ke sdílení vybrat kontakt, webovou adresu, poznámky, hovor, zprávu nebo plán. Můžeme si vytvořit a naprogramovat vlastní značky anebo do kategorie oblíbené přiřadit vlastní položky, které nejčastěji odesíláme nebo nám jsou z jiného důvodu sympatické. Bohužel Prada nenabízí možnost naprogramovat si tagy k vypnutí nebo zapnutí funkcí telefonu. K tomu je potřeba si stáhnout aplikaci z Google Play. Navíc v budoucnosti čip NFC bude přínosem i pro bezdrátové platby, nahradí totiž elektronickou peněženku.

Výsledek v programu Browser Mark není zrovna přesvědčivý

Zhodnocení: Prada se povedla

LG Prada na nás udělal velmi dobrý dojem. Konečně napravil trochu zkaženou reputaci telefonů LG, kterou si získaly nevyladěností softwarů. Prada je velmi výkonné zařízení s vyladěným softwarem, přičemž běh systému je výrazně svižnější, než například u Sony Xperia S, který máme nyní také v redakci.

Prada je určitě stylovým zařízením, ale náročnějším uživatelům by mohla vadit absence hodnotnějších materiálů. Na druhou stranu konkurence (například v podobě Samsungu Galaxy S II) je také pouze plastová. Pokud se přes absenci kvalitnějších materiálů přenesete, Prada se vám odvděčí výbornými multimediálními funkcemi, které nemají konkurenci, kvalitním zvukem i slušným fotoaparátem. Třešinkou na dortu je i špičková konektivita v čele s Wi-Fi Direct a NFC čipem. Svým barevným podáním překvapí kvalitní IPS displej s vysokým jasem. Čitelnost displeje na přímém slunci ale zaostává za očekáváním. Novinka bude mít svoji pozice opravdu hodně těžkou, bojuje totiž proti mnoha zavedeným modelům i novinkám, které v současné době vstupují na trh. Pro příklad uvedu pár zařízení.

Konkurence

Nejnovější vlajková loď výrobce Sony Xperia S útočí několika silnými triumfy. Při stejné úhlopříčce displeje nabídne nejenom podstatně lepší čitelnost na přímém slunci, ale hlavně jemnost displeje je díky HD rozlišení úžasných 342 ppi. Silnější je i v rozlišení fotoaparátu 12 Mpx. Konstrukce telefonu se chlubí přítomností kovových materiál. Naopak ztrácí v paměťových možnostech, kdy nabídne pouze vestavěnou paměť 32 GB. Stejně jako Prada se i Sony chlubí NFC čipem nebo technologií Wi-Fi Direct. Slabinou může být starší Bluetooth 2.1 nebo prozatím podstatně horší pohotovostní výdrž.

Sony Xperia S - oficiální fotografie

Testujeme Sony Xperia S: první dojmy a fotografie (ptejte se nás)

Top zařízení výrobce Samsung Galaxy S II se prodává také za podobnou cenu. V čem má navrch? Především disponuje sympatičtějšími rozměry, zejména menší tloušťku. I fotoaparát svoji obrazovou kvalitu a hlavně makro snímky katapultuje Galaxy S II mezi nejlepší fotomobily současnosti. K zahození není ani výkonný dvoujádrový procesor Exynos s taktem 1,2 GHz a pamětí RAM 1 GB. Grafický akcelerátor Mali-400MP je podstatně výkonnější než PowerSGX 540 u Prady. V konektivitě Galaxy postrádá Wi-Fi Direct i NFC čip. Naopak pochlubit se může mírně lepší pohotovostní výdrží.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Novinka HTC One S na trh vstoupí v nejbližších týdnech. Mezi její silné zbraně bude patřit hliníkové unibody tělo tvořené jedním kusem kovu. O vysoký výkon se postará dvoujádrový procesor s novým čipsetem Snapdragon S4 pracující na frekvenci 1,5 GHz s pamětí RAM 1 GB. Další triumf dřímá i v oblasti fotoaparátu, který má rozlišení 8 Mpx, ale především velmi světelný objektiv f/2.0. Hudební fajnšmekři ocení přítomnost technologie Beats Audio. V konektivitě má novinka nad Pradou navrch, nabídne novější verzi Bluetooth 4.0. Dotykový displej má stejnou úhlopříčku 4,3 palce, ale jemnější rozlišení 640 x 960 bodů. One S tak zřejmě zamíchá kartami.

HTC One S - oficiální fotografie

HTC One S: nové technologie v tenkém těle

lg-prada-30
Klady
  • Originální textura zadního krytu
  • Kvalitní zvukový výstup do sluchátek
  • Poměrně slušná obrazová kvalita fotografií
  • Wi-Fi Direct a NFC čip
  • Velmi dobře odladěné prostředí
  • Dotykový displej se vyznačuje dobrým kontrastem a vysokým jasem
Zápory
  • Nepříliš kvalitní zvuk ve sluchátku
  • Pouze průměrná čitelnost displeje na přímém slunci
  • Poměrně strohé balení vzhledem k zaměření a ceně telefonu
  • Fotoaparát má delší prodlevu při pořízení snímku
  • Stříbrný rámeček obepínající telefon je pouze plastový
  • Nešťastně umístěná jednopolohová spoušť fotoaparátu
  • Nejednotná barevná sladěnost uživatelského prostředí
  • Pouze plastové materiály
Diskuze ke článku
Stanley H.
Velmi kvalitni recenze, jen tak dal ;)
Milan
Nebude něco takového s qwerty,nebo i jiná značka.Ted snad není žádný nový mobil s plnou výbavou qwerty ,androidem a FM rádiem.
Jakub
Výrobci už qwerty asi moc používat nebudou, ono je to pro ně jednoduší u klasické konstrukce odpadají jakékoliv problémy vysouvací konstrukce s ní spojené (vůle,nepřesnosti v mechanismu, opotřebovanost za určitou dobu) tím pádem nemusí řešit reklamace a nespokojenost zákazník. Navíc hodně lidí si na soft. klávesnici velmi rychle zvykne a píše na ní rychleji než na mechanické klávesnici, jinak telefon je moc pěkný ale na mě je to prostě pádlo kdyby byl menší tak by ten pěkný vzhled víc vynikl, já vím on někdo namítne že mám na vybranou i menší variantu L3 ale ta má zas malej displej a je divně široká.
xxxxx
Ten telefon je super ! LG to letos nějak rozjíždí ;-) Jinak pěkná recenze !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze