LG Optimus L9
recenze

LG Optimus L9

Velikán střední třídy

Dostaly vás dnešní telefony s velkými displeji, ale jejich cena je pro vás neúnosná? Nebo nevyužijete všechny moderní funkce? Doposud nebylo na výběr. LG přináší řešení s modelem Optimus L9, který nabízí 4,7 palcový displej, pěkný vzhled či Android 4.0 Ice Cream Sandwich. To vše za méně než osm tisíc korun.

LG začátkem letošního roku zavedlo svou novou řadu stylových telefonů, kterou nazvalo L. Postupně jsme se dočkali modelů L3, L5 a L7. V Berlíně na veletrhu IFA 2012 byl prezentován prozatím poslední člen L9. Dle číselného označení je patrné, že výbavou půjde o nejvýše postavený kousek. Dokazuje to velký displej s dostatečným rozlišením, kompletní datová nabídka či podpora NFC.

Základní balení je čistě klasické

Poznámka: Telefon se stále ještě neprodává a LG poskytuje tedy testovací kusy. Software se tedy může v prodejní verzi mírně lišit.

Technické parametry LG Optimus L9

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 68,2 × 8,8 mm, 125 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 27 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 2,3 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 7 900 Kč

LG Optimus L9 – videopohled

Design a konstrukce: chudší dvojče

Už při prvním pohledu na Optimus L9 to mnohým nedá a řeknou si, neviděl jsem ten telefon už někde? Daleko od pravdy nebudou. LG totiž použilo oblíbený design vlajkové lodi Optimus 4X HD a upravilo jej opravdu velmi decentně. Přední a čelní strana zůstaly takřka shodné. Zadní straně opět nechybí zajímavé povrchová úprava, která ale svou úlohu příliš neplní. Telefon v ruce neskutečně klouže a několikrát k pádu moc nechybělo. V redakci máme bílou i černou variantu. Zatímco černá snáší denní používání v pořádku, na bílé se objevují čmouhy od nošení v kapse džínových kalhot. Pokud tedy pokukujete po bílé variantě, doporučuji rovnou zakoupit i nějaké pouzdro.

Černá varianta je praktická i stylová

Odlišnosti designu mezi „eL-devítkou“ a Optimusem 4X HD se odehrály především na bocích. Zmizela efektní linka, která dodávala punc elegance. Namísto ní jsou boky v jedné rovině a jen lehce ozvláštněny dvěma stříbrnými linkami a vroubkovaným středem, tedy design, který jsme viděli už u dalších modelů L Series. Holt se někde šetřit muselo.

Pokud zabrousíme k rozměrům, vězte, že jsou v podstatě shodné s vyšším modelem. Na výšku je to 131,9 milimetrů, šířka činí 68,2 milimetrů a tloušťka 8,8 milimetrů. Hmotnost je pak více než příjemných 125 gramů. Pohodlnost držení ale samozřejmě díky velikosti a ostřejším hranám není zrovna nejlepší, především máte-li menší ruce. Pokud jsem si například telefon chytil pohodlně tak, abych obsloužil většinu displeje, už jsem nedosáhl bez přehmatu na šipku zpět, která se nachází v pravém dolním rohu.

Zadní kryt má líbivou povrchovou úpravu, která je ale bohužel kluzká

Čelní stranu zabírá rozměrný displej, kterému se budeme věnovat později. Pod ním našla místo trojice kláves. Prostřední domeček je hardwarový a v designu dalších modelů L Series, zbylé dvě senzorové. Nad displejem nechybí reproduktor, logo výrobce, přední VGA kamerka a čidlo přiblížení. Čidlo okolního světla chybí.

Volně se přesuneme na boky. Kolébková tlačítko sloužící k regulaci hlasitosti se nachází na levé straně. Na horní je zcela osamocen 3,5 mm jack konektor a druhý mikrofon pro redukci ruchů. Odemykací tlačítko je na ideálním místě – v horní části pravé strany a je tak snadno dostupné. Výčet prvků uzavírá microUSB konektor na spodní straně, kterému dělá společnost mikrofon.

Telefon je pěkně tenký

Zadní stranu jsme nakousli už výše. Její designové zpracování tedy probírat nemusím. Klasicky na ni najdete logo výrobce, čočku fotoaparátu a malou LED diodu. Se zadní stranou úzce souvisí i konstrukční zpracování. Telefon působí bytelným dojmem, ovšem zadní kryt se mírně prohýbá při zatlačení. Na prvním testovaném kuse vše zůstalo u mírného prohýbání, které takřka nezaznamenáte. Na druhém, bílém kuse se však začal mírně pohybovat do stran celý kryt a postupem času se vůle jen zvětšuje. Je nutno ovšem přihlédnout k faktu, že LG poskytlo pouze testovací kusy a finální produkce může být zcela v pořádku.

Baterie a výdrž: opravdu celý den

Výdrž dnešních chytrých telefonů je jedním slovem bída. Jakmile je začneme více používat, sledujeme ubývající procenta stavu baterie. LG se rozhodlo tomuto trendu částečně postavit. Do Optimuse L9 zakomponovalo opravdu velkou baterii – tělem i duší. Nabízí kapacitu 2150 mAh, což je na telefon střední třídy rozhodně nadprůměrná hodnota. Mnoho z vás jistě již zlomilo hůl na výdrží a počítá s tím, že při zátěži se telefon večera nedožije. Optimus L9 patří mezi výjimky. Pokud budete mít jas displeje na 100 %, provedete 15 minut hovoru, pošlete 20 SMS zpráv, budete neustále on-line na dvou e-mailech, Facebooku, hodinu budete prohlížet internet a hodinu poslouchat hudbu, připravte se, že po 12 hodinách telefon bude žít. Nejen to, stav baterie se bude pohybovat zhruba kolem 30 % a vy tak máte jistotu, že ještě pár hodin do pozdního večera zůstanete bez problému při aktivním používání na přijmu. Při střídmějším používání, kdy například postačí jen ztlumit podsvětlení, se lze dostat na 24 hodin a stále vám třetina kapacity baterie bude zbývat. Pokud například nemusíte být každou minutu on-line, vydrží vám Optimus L9 dva až tři dny, za což výrobce chválíme a v dnešní době tak představuje jednu ze vzácných výjimek v podobě mobilů s dobrou výdrží.

Dostanete se k baterie, SIM kartě i paměťové kartě

Provedli jsme také naše standardizované testy výdrže. Telefon byl vždy přihlášen k zabezpečené Wi-Fi a do sítě 3G. Jas displeje snížen na 50% a synchronizace vypnuta. Prohlížení internetu trvalo přesně 7 hodin, což je například o téměř dvě hodiny více, než co zvládne Sony Xperia P. Test výdrže přehrávání videa na YouTube, za výše zmíněných podmínek, kde jen dodám, že reprodukce zvuku šla do dodávaných sluchátek a hlasitostí na 50%, trvala 6 hodin a 50 minut, což je o více než tři hodiny více, než v případě Xperie P. Celkově tedy výdrž hodnotíme na jedničku.

Testy výdrže baterie

Zvuk: bez ekvalizéru bída

Po radosti z baterie přichází menší zklamání ze zvuku. Hlasitá reprodukce je opravdu velmi špatná. V relativně únosných hranicích se drží do 50% hlasitosti, jenže to telefon skoro neslyšíte. Jakmile zvýšíte hlasitosti, začne být zvuk uchu nepříjemný a výšky se takřka vytrácejí. Výstup do sluchátek je o něco lepší, jenže vše dokonale degradují dodávaná sluchátka, která na častější poslech rozhodně nedoporučuji. Celá reprodukce je postavena na výškách, které dokáží potlačovat už i středy. Hloubky tak nemají takřka žádnou funkci. Vlastní sluchátka problém řeší jen částečně. Na řadu tak přichází možnost vylepšení. Nepostradatelnou úlohu tu proto hraje ekvalizér, který dokáže doslova divy. Při nastaveném profilu Rock jsou výšky zkroceny a reprodukce působí vyváženějším dojmem. Přesto však Optimus L9 nemohu doporučit nikomu náročnějšímu, kdo hodlá telefon používat k dennímu poslechu hudby.

Displej: je největší

Dostáváme se k hlavnímu trumfu Optimuse L9, k velkému displeji. Doposud byl displej nad 4,3 palce výsadou pouze telefonů nejvyšší třídy. To se však nyní mění. Dnes testovaný telefon útočí s 4,7 palcovým displejem typu IPS. Ústupek musel výrobce udělat sice v rozlišení, které je „pouze“ 960 x 540 pixelů, ale to je jediný kompromis. Záměrně dávám slovo pouze do uvozovek, protože to není nic, za co bychom výrobce museli kritizovat. Samozřejmě nečekejte super jemný displej, ale ani hrubou podívanou. Pixely uvidíte opravdu jen při blízkém zkoumání. Čitelnost displeje je skvělá i při svitu slunce, stejně tak chválím pozorovací úhly a díky IPS technologii můžeme pochválit také věrné barvy. Naopak ale LG nemuselo šetřit na automatické regulaci jasu displeje, která úplně chybí.

Obří displej je hlavním trumfem

Hardware

Poznávacím znamením telefonů střední třídy letošního roku je dvoujdárový procesor s taktem 1 GHz. LG Optimus L9 není výjimkou. Příjemným překvapením je však paměť RAM, která je rovný 1 GB. Škoda je, že zbývá volných maximálně 300-400 MB RAM. Níže se můžete odívat na výsledky v několika benchmark testech.

Stav RAM a Benchmarky

Uživatelské prostředí: Android 4 s pár vychytávkami

Pakliže jste už měli tu čest používat nějaké letošní LG, zejména pak model Optimus 4X HD, budete v „eL-devítce“ jako doma. Opět je tu Android 4.0.4 s nadstavbou LG, jehož aktualizace na novější verzi je sice dle LG v plánu, ale uživatelé si nejspíše poměrně dlouho počkají.Odemykací obrazovka nabízí čtyři volitelné zástupce nejčastěji používaných funkcí a při odemykání je vše doprovázeno efektní animací. Pohotovostních obrazovek je maximálně sedm, nicméně jejich počet můžete dle vlastních potřeb zredukovat. Nastavit lze také hlavní pohotovostní obrazovku, tedy tu, na kterou se vrátíte po stisku tlačítka Home. Obrazovky jsou průchozí, dostanete se tak z poslední obrazovky na první a opačně. LG si zakládá na různých animacích, které mohou přechod obrazovek doprovázet, a které si můžete nastavit. Ze začátku se jich nebudete moci nabažit, po pár dnech si ale jeden typ vyberete a změny zřejmě provádět nebudete. Nicméně výběr určitě potěší.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Na každé obrazovce je vždy přítomno vyhledávání na Googlu. Pro jednoho praktické, neboť tlačítko s lupou chybí. Na druhou stranu vyhledávání na každé obrazovce jen zbytečně zabírá místo. Alespoň že je vyvedeno nenápadně a osobně jej už nijak neregistruji. Na každou obrazovku můžete nasázet libovolné widgety, LG jich připravilo 45. Trošku nepochopitelně se mezi nimi nachází i widget vyhledávání. Ve spodní části displeje se nachází čtveřice zástupců, z nichž jeden je zde napevno a vede do seznamu aplikací. Zbylou trojici si opět můžete libovolně nakonfigurovat.

Zastavme se ještě u notifikační lišty. Ta je od LG velice pěkně zpracovaná a v místech, kde se nenachází žádné oznámení, je průhledná. Kromě zmeškaných událostí, vidíte aktuální datum, máte možnost přejít do nastavení nebo můžete využít panel rychlého nastavení v horní části. Ten lze navíc konfigurovat a rychlé zástupce přidávat. Nachází se zde rovnou zástupce aplikace QucikMemo, který rovnou spustí poznámky. Stejnou aplikace lze navíc odkudkoli spustit přidržením tlačítek hlasitosti. V ten moment displej „zamrzne“ a vy na něj můžete napsat nějakou poznámku. Hodí se to například u webových stránek nebo fotografií.

Informační lišta, QuickMemo, chyba LG a seznam aplikací

Delším přidržením klávesy Home se otevře seznam naposledy spuštěných aplikací, ze kterého můžete aplikace ukončovat po jedné nebo využít služeb tlačítka Zastavit vše. Pročištění paměti provedete ve správci úloh, do kterého zde vede přímá cesta.

Seznam aplikací je vyveden horizontálně a ikonkami upravenými od LG. Spíše však potěší bohaté možnosti nastavení. Matice může být ve stylu 30 ikonek na obrazovce nebo 20 ikonek na obrazovce, záleží jen na vás. Zde bych zmínil menší chybu v překladu ze strany LG. Rozhodně nepíšeme „malý ikony“, nýbrž malé ikony. V případě přepnutí na velké ikony je vše již v pořádku. Všechny ikonky si můžete různě přeskládat nebo je seskupit do složek.

Plynulost prostředí je většinou na velmi dobré úrovni a odladění je pečlivé. Animace běhají plynule, telefon je rychlý a poslouchá tak. Jak má. Občas se ale stane, že se telefon zapřemýšlí, počkáte si na naběhnutí widgetů nebo budete mít čas prozkoumat animované kolečko, které signalizuje čekání na prováděnou akci.

Fotoaparát: spíše jen do počtu

Definitivní vystřízlivění z euforie kolem displeje přichází s fotoaparátem. Ten sice nabízí 5 megapixelové rozlišení, automatické ostření a LED diody, dokonce i podrobné nastavení, které čítá režimy, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť, zvukovou spoušť, kdy telefon pořídí snímek například na slovo „cheese“, ISO či kontrast. Naprosto vše je ale k ničemu.

LG Optimus L9 totiž může hravě kandidovat na nejhůře fotící telefon roku, a to se pohybujeme ve střední třídě. Snad jediné, čím nám udělal radost, je fotografování textu, kdy vznikají ostré snímky, které se pěkně čtou. V ostatních případech očekávejte rozmazané fotografie. Je úplně jedno, zda je jasno, oblačno či zataženo. Ostrost je něco, co chybí. S ubývajícím světlem se pouze zvyšuje digitální šum a barvy ztrácejí na věrohodnosti. Nejprve jsem vše dával za vinu neschopnému automatickému režimu, jenže ani nastavování bílé před každým snímkem nezaručí dobré výsledky. Například při zatažené obloze vykouzlí nastavení na zataženo růžovou fotku. Z menší blízkosti ale naopak pomůže lépe pracovat se světlem. Paradoxně slušně dopadly fotografie v interiéru, kdy je lze v rámci mobilních telefonů zařadit do průměru.

Ukázkové fotografie

Snímky z exteriéru jsou často rozmazané
Interiér dopadl lépe jen za dostatečného světla
Protisvětlo a LED dioda
Makro nedopadlo nejhůře, vzdálený text už ale nepřečtete

Hrajeme si s vyvážením bílé: první snímek automaticky, druhý zataženo

Záznam videa nijak netroškaří a užívat si můžete rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 27 snímků za vteřinu. Hodnocení kvality posuďte sami na níže přiloženém videu. Rozhodně nejde o takovou tragédii jako u fotografií a v rámci střední třídy se jedná o lepší průměr. FullHD rozlišení navíc v této cenové kategorii rozhodně není běžné. Během záznamu máte možnost pořizovat dokonce i fotografie, avšak pouze v rozlišení nahrávaného videa.

LG Optimus L9 (testovací video) – exteriér, 1080p

Fotografie pořízená během natáčení videa

Multimédia: dvojí přehrávač

V této kapitole začínáme hudebním přehrávačem a dnešek nebude výjimkou. V LG Optimus L9 se nachází hned dvojice přehrávačů. Jeden od LG a druhý od Googlu. První jmenovaný dokáže hudbu třídit dle ID3 štítků, ale dokáže hrát i z vybrané složky. Nechybí ekvalizér s několika profily, kde si však vlastní profil vytvořit nelze. Ve druhé aplikaci, nazvané Hudba Play, která vypadá na první pohled stejně, naleznete i podobné funkce. Chybí ovšem možnost přehrávat skladby ze složek. Potěší však širší možnosti nastavení ekvalizéru, včetně možnosti si vytvořit zcela vlastní profil.

V telefonu najdete hned dva hudební přehravače

Své vlastní ikonky se dočkal také video přehrávač. Jednoznačně si ji zaslouží, neboť si poradí s formátem AVI i kodeky DivX a Xvid. Problémem pro něj nejsou ani externí titulky a poradí si také s FullHD videem. Při přehrávání si můžete měnit jas displeje a poměr stran. Pokud navíc sledujete například film, lze displej i tlačítka uzamknout a nehrozí tak nechtěné ukončení přehrávání. Pokud doma máte LG televizor s Wi-Fi, můžete snadno svůj multimediální obsah šířit na větší obrazovku.

Videopřehrávač

V základní výbavě nenajdete žádné hry, ale netřeba zoufat. Stačí zavítat na Google Play a vybrat z tisíců her různých žánrů. Výkon má Optimus L9 dostatečný a zvládne i většinu náročnějších her. Sérii undergroundových závodů Asphalt zcela spolehlivě, stejně jako oblíbené Angry Birds. Alternativou ke Google Play je aplikace LG Smart World, kde naleznete podobný obsah, jen v jiném grafickém kabátu.

O místo se až tak obávat nemusíte, je připraveno 2,33 GB interní paměti a slot pro paměťové karty, který je ale bohužel nešikovně umístěn nejen pod baterií, ale navíc i pod SIM kartou. Na druhou stranu nelze aplikace přesunout na kartu, což by časem mohl být problém.

Telefonní funkce

Také telefonní seznam a veškeré náležitosti jsou věrné systému Android. Kromě kontaktů se můžete rychle přesunout do lišty vytáčení telefonního čísla, záznamů hovorů a oblíbených čísel. Při zadávání čísla se nad numerickou klávesnicí automaticky prohledává váš seznam, v oblíbených položkách se pak řadí nejpoužívanější kontakty. Samotný seznam je propracovaný a velmi podobný jiným přístrojům s Androidem. Kromě základních informací máte možnost přidat dodatečné prvky, upravit osobní vyzvánění, fotografii a propojit profil s několika různými účty včetně sociálních sítí. Skvěle poslouží také synchronizace seznamu s účtem Google, takže na SIM kartě ani nemusíte mít žádné kontakty uložené.

Seznam kontaktů a propojení

Zprávy a klávesnice: chytré psaní

Z telefonu lze posílat SMS a MMS zprávy, mezi kterými se velmi jednoduše přepíná. Přijaté zprávy se samozřejmě větví do konverzací. Psaní probíhá na QWERTY klávesnici, v případě držení na výšku na alfanumerické klávesnici, rovněž můžete znaky kreslit a nebo využít metodu Swype.

SMS zprávy a klávesnice

S klávesnicí se pojí také jedno vylepšení, které se snaží eliminovat problémy vyplývající z velkého displeje. Takto velkou plochu už lidská ruka hůře obslouží. Pokud držíte telefon na výšku, je možné tahem po displeji klávesnici přemístit k pravé nebo levé straně, díky čemuž dosáhnete na všechny znaky. Ty jsou ovšem zase malé. Držíte-li telefon na šířku, lze klávesnici rozdělit na dvě části a ovládat ji pohodlně oběma rukama. Tento způsob mi osobně přišel úplně nejlepší. Psaní jednou rukou pohodlné není, protože telefon z dlaně klouže.

QWERTY klávesnice na šířku

Stejně jako v kterémkoliv jiném Androidu zde najdete pohodlnou kombinaci interního e-mailového klienta a více podrobného Gmailu. V prvním jmenovaném stačí zadat svou adresu, krátce si pohrát s nastavením a nastavit si účty podle svých představ. Gmail nabízí ještě jednodušší nastavení, jelikož vše provádí automaticky. Přináší ale pohodlnější a hlavně přehlednější základní menu, kde jsou seřazeny e-maily podle vybraného účtu. Nahoře můžete přepínat mezi svými dalšími účty a na liště dole máte přístup k několika základním funkcím. Senzorové tlačítko dodatečného menu pak slouží pro přístup do nastavení a správy vašeho emailového klienta. K novému e-mailu lze velmi jednoduše přidat přílohy, další příjemce a text samotný, vše se zobrazuje na jedné stránce a navzájem si nezaclání.

Aplikace pro správu e-mailů

Kromě klasických zpráv máte k dispozici integrované aplikace sociálních sítí Facebook a Google+, stejně jako klasický GTalk, takže z hlediska komunikačních dovedností přístroji nelze nic vytknout. Už základní nabídka přináší plnohodnotné pokrytí všech sítí a účtů, které může uživatel potřebovat.

GTalk

Organizační funkce a GPS: velký displej výhodou

Velký displej sice může být nepohodlný na obsluhu, nicméně přináší i své výhody. Ty se promítly například u kalendáře. Ten je nejen přehledný, ale na displeji vidíte současně měsíční náhled a dále týdenní, denní náhled nebo agendu. To už je na vás. Filtrovat si samozřejmě můžete různé kalendáře nebo je nechat zobrazit najednou. Budíků můžete mít několik opakovaných, dejte však pozor na to, že vás, stejně jako ostatní Androidy, nevzbudí, když telefon vypnete. Nechybí ani aplikace Poznámky, která je však jiná než aplikace QuickMemo. Hodit se může správce souborů a určitě i aplikace slovník, kde si můžete stáhnout jeden jazyk zadarmo pro off-line použití a začít překládat. Další jazyky jsou za poplatek. Praktickou funkcí je možnost zamířit fotoaparátem na cizí slova, například v zahraničí a telefon je v reálném čase přiloží. Úspěšnost je poměrně solidní.

Kalendář a další funkce

Z dalších funkcí mohu jmenovat světový čas, stopky minutku nebo základní kalkulačku. K dispozici je i program Polaris Office, který dokáže číst, editovat i vytvářet dokumenty MS Office.

Fotopřekladač, správce souborů a Polaris Office

GPS čip se pojí s Google Mapami a případně Navigací od Googlu. Podklady si můžete na čas stáhnout do mezipaměti, ale plnohodnotnou navigaci vám to nenahradí, vždy musíte být on-line. Fixace polohy je v případě A-GPS, tedy s asistencí internetu, vcelku rychlá, trvá zhruba 30 vteřin. Pokud se však chcete obejít bez internetu, počítejte s více jak minutovým čekáním.

Google Mapy

Internetové a datové funkce

Obří displej Optimusu L9 přímo svádí k prohlížení internetu a dalšího multimediálního obsahu. V základu si rovnou můžete vybrat, zda využijete služeb původního prohlížeče nebo zkusíte nový Chrome pro Android, který jde navíc propojit se stolní verzí stejnojmenného prohlížeče. Původní prohlížeč nepřináší do systému nic nového. Opět lze přepínat mezi jednotlivými okny, ukládat záložky a historii, sdílet stránky či ukládat stránky pro čtení offline. Zde není co vytknout. Práce s ním je perfektně svižná a to i v případě, že si otevřete 16 oken, což je mimochodem maximální počet.

Internetový prohlížeč

Datová nadílka v Optimusu L9 snese ta nejpřísnější měřítka. Nechybí GPRS, EDGE, UMTS či HSPDA s rychlostí až 7,2 Mpbs. Hvězdou večera je ale bezesporu podpora NFC, která je propojena s aplikací LG Tag+. Ta funguje tak, jak byste od rychlé bezdrátové komunikace mezi přístrojem a příslušenstvím očekávali. Do okolí si přilepíte speciální nálepku, nad kterou pak stačí mávnout telefonem. Tím se automaticky nastaví požadované spektrum funkcí, od vyzvánění a zvukového profilu až po jas displeje či jednotlivé aplikace. Pokud jste tak například v práci, aktivujete si kancelářský režim, ve kterém se vám aktivuje Wi-Fi, vypne vyzvánění, zapnou předdefinované aplikace a podobně. Po zalehnutí pak spustíte režim Spánek. Bohužel v základním balení tagy přítomny nejsou, takže si je zákazník musí dokoupit zvlášť.

Závěrečné zhodnocení: velikán mezi trpaslíky

LG správně vycítilo, že je na trhu prázdné místo. Ve střední třídě chybí telefony s velkým displejem, který ač má své nevýhody, zákazníci na něj slyší. Mnozí ale nechtějí za telefon zaplatit částku blížící se 15 tisícům a právě je by mohl Optimus L9 zaujmout. Velký 4,7 palcový displej je kombinován s dostatečným rozlišením a kvalitní technologií. Designem navíc Optimus L9 připomíná vlajkový model a je poměrně elegantní. Výbava je takřka nekompromisní, především po datové stránce či odladěnosti prostředí a jeho možnostech přizpůsobení. Třešničkou na dortu je pak nadprůměrná výdrž, která potěší nejednoho uživatele.

Zákonitě však LG muselo někde šetřit. Tentokrát však šetřilo velmi necitlivě. Fotoaparát je v podstatě jen do počtu, protože snímky jsou většinou neostré. Zbývá jen doufat, že se to zlepší ve finální verzi. Hlasitý reproduktor vám radost také neudělá. Bledě to vidíme také s případnou aktualizací na novější Android. Na druhou stranu to koncové uživatele až tak trápit nemusí. Současná čtyřka zvládá vše spolehlivě.

Kromě černé je v prodeji také bílá varianta

Pokud bychom všechny klady a zápory položili na misky pomyslných vah, zjistíme, že klady převažují, což je dobrá zpráva pro LG. Fotoaparát mu sice odpustím, jen když zavřu obě oči a nevidím výsledné snímky, ale jinak lze říci, že před sebou máme velmi dobře vybavený telefon s velkým displejem, který má navíc stát pod osm tisíc korun. Pokud s telefonem nefotíte a hledáte kvalitní mobil s velkým displejem a nepožadujete špičkovou výbavu, Optimus L9 je ideálním kandidátem.

Hlavním konkurentem pro LG Optimus L9 bude Huawei Ascend G 600, který se chystá vtrhnout na trh. Pokud bude LG ještě pár dní váhat, kdy Optimus L9 pustit do světa, může se stát, že jej právě G600 předběhne. Výbavou jsou si oba telefony velmi podobní, Huawei má jen nepatrně menší displej.

Největší konkurent - Huawei Ascend G 600

Další přímí konkurenti nejsou. Rozumějte konkurenti s obřími displeji. Pokud byste se však v ploše displeje alespoň trošku uskromnili, je tu sice postarší, ale stále špičkový Samsung Galaxy S II. Připlatíte si tisíc korun, ale dostanete telefon s mnohem lepším fotoaparátem a větší interní pamětí. Pokud z nějakého důvodu nemáte rádi Android, nevadí. Existuje alternativa s operačním systémem Windows Phone 7.5. Jmenuje se HTC Titan a nabízí 4,7 palcový displej, ovšem s nižším rozlišením. Vyváží to nižší cenou, o pár sto korun, a rychlejším prostředím.

Další konkurenti: Samsung Galaxy S II a HTC Titan
lg-optimus-l9
Klady
  • záznam FullHD videa
  • 1 GB RAM
  • nadprůměrná výdrž
  • možnost širokého nastavení klávesnic
  • odladěný Android 4.0.4
  • podporuje NFC
  • perfektní datová výbava
  • velký IPS displej
  • stylový design
Zápory
  • aplikace nelze přesouvat na paměťovou kartu
  • chybí čidlo regulující jas displeje
  • nevhodný do menší ruky
  • slabý zvukový výstup
  • velmi slabý fotoaparát
  • bílá verze se rychle špiní
  • zadní kryt trpí menší vůlí
Diskuze ke článku
Antonio
Pri recenzii LG Optimus 4X HD je o zvuku cez sluchátka napísané:
Zvukový výstup 3,5mm jack konektoru je velmi dobrý a patří k těm nejlepším, které můžete dnes v telefonech najít. Hloubky můžete slyšet velmi čistě a zároveň od sebe snadno rozlišíte také výšky a středy. Pokud si ještě pohrajete s ekvalizérem a připojíte kvalitní sluchátka, tak si můžete poslech hudby z LG Optimus 4X opravdu užít.
Vrecenzi na LG Optimus L9 je napisane:
Optimus L9 nemohu doporučit nikomu náročnějšímu, kdo hodlá telefon používat k dennímu poslechu hudby.
Myslite si ze by medzi tymito dvoma telefonmi z jednej stajne mohol byt az taky priepastny rozdiel?
Neviete ci L9 ma ine hudobne vnutornosti ako 4X HD?
Trosku ma to pravdupovediac zaskocilo.
Inač ďakujem krásne za super recenziu!!!!
Peter
Dakuje vam za peknu recenziu. Prave sa rozhodujem pred vyberom telefonu s vacsim displejom za prijatelne peniaze. Skoda toho fotaku - neostre fotografie a zleho zvuku. No, ale to by potom musel asi patrit do inej cenovej kategorie, ze...
milans
Chcel by som sa spýtať na krycie sklíčko displeja, má to nejakú odolnú vrstvu, lebo gorilla glass tam asi nebude.?
slufi
v tomhle provedení je čočka foťáku uprostřed.. http://www.phonearena.com/reviews/LG-Optimus-L9-Review_id3173

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze