LG Optimus L9 II
recenze

LG Optimus L9 II

Zaděláno na bestseller

Nástupce populárního Optimusu L9 nabízí lákavý mix dobré výbavy a dostupné ceny. Láká na výkonnější procesor, jemný a velký HD displej či vyšší rozlišení fotoaparátu. Jsou to dostatečné argumenty, proč jej zakoupit, i přes některé mínusy, které jsme v průběhu testování odhalili?

Úvod

Představení této novinky bylo rozporuplné. Výrobce nic dopředu neavizoval a samotné představení se odehrávalo jako by v ústraní, bez většího upozornění či tiskové konference. Ale nemělo by to tak být, přeci jen L9 II patří mezi nejvybavenější modely střední třídy výrobce LG a nástupce velmi úspěšné první generace. V této cenové kategorii má opět co nabídnout. Jmenovat můžeme třeba dvoujádrový procesor novější generace, 8megapixelový fotoaparát, 4,7palcový HD displej s rozlišením 720 x 1280 bodů, NFC či baterii se slušnou kapacitou 2150 mAh. Navíc všechno je uschováno v líbivém designovém kabátku. Máme před sebou ideál střední třídy?

LG Optimus L9 II - oficiální fotografie

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér s USB vstupem
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • pecková sluchátka

LG Optimus L9 II – videopohled

Technické parametry LG Optimus L9 II

Kompletní specifikace
Konstrukce128,4 × 66,5 × 9,4 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8230, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
DostupnostQ4 2013, 6 999 Kč

Design a konstrukce

V prvních dojmech jsem se zmínil o tom, že dílenské zpracování bylo ze začátku příkladné. Vše lícovalo, nikde nic nepovrzávalo. Ovšem již po několika dnech, se situace změnila a to směrem k horšímu. Lesklý zadní kryt s jemnou grafickou texturou začal povrzávat, po deseti dnech testování je zpracování telefonu ve fázi, kdy zadní kryt na mnoha místech nepříjemně vrže a skřípe. Už při jemném uchopení slyšíme náznaky toho, že něco není v nepořádku. Kvalita zpracování má tedy k ideálu dost daleko.

Zaoblené hrany napomáhají lepšímu držení

Co naopak chválím je elegantní, nijak lacině nepůsobící vzhled, ba naopak. Optimus L9 II vypadá stylově, hodnotně a v ničem si nezadá s dražšími modely. Originálním prvkem je textura zadního krytu připomínající Nexus 4 od stejného výrobce, a telefon tak vystupuje tak z šedi. Vzhledem k námi testované bílé variantě nejsou ani otisky nijak patrné. Na bocích se line stříbrná, bohužel plastová, linka, která se zrodila již u LG Optimusu G. Ve spodní a horní části jsou navíc stříbrné lišty, taktéž vyhotovené z plastových materiálů. Tělo telefonu je příjemně zaoblené, hrany nijak neřezají do dlaní a v porovnání s předchůdcem se novinka lépe drží a působí kompaktnějším dojmem.

Příjemné jsou i rozměry 128,4 × 66,5 × 9,4 milimetrů a potěší příjemná hmotnost 120 gramů. Výrobce tentokrát vynechal spodní hardwarovou klávesu a nahradil ji trojicí senzorových kláves, kterým chybí podsvícení. Alespoň, že mají vibrační odezvu. Jejich citlivost je dobrá, nemohu si stěžovat. Na levém boku máme dvojklávesu pro ovládání hlasitosti a nad ní tlačítko, pro něž si můžeme navolit spuštění jakékoliv aplikace – fotoaparát, QuickMemo poznámky a další. Na pravé straně je pak vypínací klávesa, která je dobře dosažitelná, bez zbytečného natahování prstů.

Na horní straně své místo našel sluchátkový 3,5 mm jack konektor, infraport pro ovládání elektroniky, což je v této třídě dost unikátní funkce,a mikrofon pro redukci nežádoucích zvuků během hovoru. Při pohledu na spodní stranu lehce nabudete dojmu, že výrobce přichystal překvapení v podobě dvojice reproduktorů. Nenechte se zmást, jedná se o monofonní reproduktor na jedné straně a pod druhým „grilem“ je ukryt jen mikrofon. Škoda. Mezi nimi nalezneme klasicky microUSB konektor. Vzhled sluchátka i reproduktoru působí velmi zdařilým dojmem a příjemně doplňují povedený design přístroje. Na přední straně se nad 4,7 palcovým displejem nalézají kamera pro videohovory s rozlišením 1,3 megapixelů a čidlo blízkosti. Notifikační LED dioda ale chybí a telefon vás na zmeškanou události nijak neupozorní, musíte vždy zapnout displej. Chybí i čidlo, které by regulovalo jas displeje. Absence tohoto čidla je zcela zbytečným mínusem.

Optika fotoaparátu je mírně zapuštěná pod okolní stříbrný rámeček, v nejbližší době by se tak nemusela poškrábat

Displej

První velkou změnou oproti předchůdci je mnohem jemnější rozlišení IPS displeje, jehož úhlopříčka 4,7 palce ale zůstává zachována, a stále se jedná o jednu z největších hodnot nejen v dané třídě. Rozlišení poskočilo z původních 540 x 960 bodů na HD, tedy 720 x 1280 bodů. Pokud byste oba displeje porovnali, rozdíl bude na první pohled do očí bijící. Nový displej je prvotřídní, pozorovací úhly perfektní, jemnost velmi dobrá podání barev vyvážené, kontrast velmi dobrý. Barvy nejsou vybledlé ani přesaturované a potěší i vysoký jas displeje, který oceníme zvláště na slunci, pod kterým je displej výborně čitelný. Dostat takový displej do telefonu za 7 000 Kč, to před výrobcem smekáme. Jediné, co budu výrobci vyčítat, je nesmyslné a hloupé opominutí čidla, které by se postaralo o automatickou regulaci jasu, pravidelně tak budete upravovat jas ručně.

Displej je výtečný. Výborné jsou pozorovací úhly, podání barev i čitelnost na přímém slunci

I když výrobce neuvádí, kdo stojí za výrobou ochranného skla, na každý pád byla volba výrobce dobrým krokem. Ochranné sklo zatím přestálo bez jakékoliv úhony, nevykazuje žádné škrábance ani náznaky poškození.

Baterie a výdrž

I když se to nezdá a kapacita baterie 2150 mAh v poměru k 4,7 palcovému displeji není nijak závratná, vypadá to, že výrobci se zdárně povedlo připravit software, který je šetrný k baterii a výdrž je lepší, než by se při pohledu na parametry mohlo zdát. Při standardním používání, které zahrnuje automatickou synchronizaci Google účtu a sociálních sítí, desítky sms denně, Viber, e-mail, volání a pár fotografií, vydrží telefon den a půl. Na konci prvního dne mi kapacita baterie hlásí kolem 40%, což je mezi Androidy opět jedna z nejlepších hodnot. I v našich testech se řadí novinka mezi nejlepší zařízení s Androidem.

Při streamování 720p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením na Wi-Fi síť) nás telefon odměnil skvělým výsledkem 7 hodin a 50 minut. Zařízení se dokázalo nabít za 148 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 114 minut. Nabíjecí doba je tak relativně krátká.

Zvuk

Tady nás čeká milé překvapení, na všech frontách novinka odvádí velmi dobrou práci. Zvuk během hovoru je velmi hlasitý, i v metru mi stačila hlasitost na předposlední stupeň. Reproduktor má taktéž nadstandardně hlasitý zvuk, kvalita je ale spíše průměrná, chybí především basy. Výrobce k telefonu přibalil pecková sluchátka, která nijak nenadchnou, ale nenáročným posluchačům postačí. Po připojení vlastních kvalitních sluchátek budete nadmíru spokojeni. Zvuk je kvalitní, s dobrou úrovní basů a slušnou dynamikou. V portfoliu výrobce LG se tato novinka zatím řadí mezi zvukově nejlepší zařízení.

Optimus L9 II nemá stereo reproduktory, jedna mřížka je věnována reproduktoru a druhá pak mikrofonu

Hardware

V zařízení pracuje dvoujádrový procesor Snapdragon 400 s jádrem Krait 300 o taktu 1,4 GHz. Grafické úlohy hravě zvládne Adreno 305. Doplňuje jej 1 GB RAM (v praxi je celková paměť 800 MB a po zapnutí přístroje v čistém stavu se dostupnost volné paměti pohybuje kolem 200-250 MB) což není příliš mnoho. Interní paměť nabídne skromných 4 GB. Další paměť získáme použitím paměťových karet typu MicroSD do kapacity 64 GB, podporovány jsou tedy i microSDXC karty. Přes microUSB konektor a OTG redukci jsme se pokusili o připojení flash disků s různými kapacitami. Ani jedna z připojených flashek, které u jiných telefonů fungují, zde bohužel nefungovala. OTG tedy buď zcela chybí nebo nefunguje korektně.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu

Výsledky z benchmark testů jsou podle očekávání, je znát přítomnost nové generace dvoujádrového procesoru a naměřené výsledky leckdy překonávají výkon některých méně výkonných čtyřjádrových procesorů konkurence, které byly vyrobeny zastaralou výrobní technologií. Potvrzuje se tak, že vícejádrové procesory notně nemusí přinést vyšší výkon.

Uživatelské prostředí

Výrobce pro Optimus L9 II „upekl“ vlastní grafickou nadstavbu Optimus UI, které poskytl své zázemí Android 4.1.2. Verze Androidu už by mohla být novější, snad se brzy dočkáme aktualizace. Prostředí je v drtivé většině úkonů svižné, reakce systému jsou rychlé. Přesto u některých úkonů se čekání na provedení úkonu nepříjemně protahuje. Například při načítání sms zpráv se čeká pár vteřin, to samé platí i při zapnutí telefonu. Než naskočí hlavní menu, můžeme na stopkách naměřit hodnoty kolem pěti až šesti vteřin. Nepříjemné. Vyjma těchto situací však vše běhá rychle a svižně.

Nadstavba se vyznačuje širokou mírou personalizace a grafickými tématy

Grafická nadstavba sází na všudypřítomné ikonky, témata a barevnost prostředí. U každé ikonky si můžeme změnit její vzhled, čerpat můžeme z nabídky více než desítky předinstalovaných typů ikon. Radikálnější zásah může způsobit změna tématu celého prostředí. Na výběr jsou témata Optimus, Biz, Cozywall a Marshmalow, přičemž posledně jmenované téma s růžovým prostředím ocení spíše ženy. Dále nechybí animované přechody pohotovostních obrazovek, tady je připraveno sedm efektů. Při odemykání obrazovky se nám také ukazuje velmi hezký animovaný efekt s náhledem ikonky, nacházející se na ploše obrazovky. Koho by tento efekt obtěžoval, může je vypnout.

Novinku bych více než jakékoli v jiné zařízení doporučil i lidem s horším zrakem. V nastavení je totiž šest stupňů velikostí písma. Běžné bývající čtyři, až pět velikostí. I když se úhlopříčka telefonu drží ještě v mezích, kdy jej lze držet jednou rukou a ovládat jej bez větších problémů, výrobce myslel i na uživatele s menšími prsty. Jim totiž připravil volbu „jednoruční ovládání“. Tady jsou tři volby – klávesnice, uzamčení telefonu a klávesnice vytáčení. Podle toho, zda jste praváci nebo leváci, můžete si určit, na které straně telefonu má být klávesnice situována. Opět inovativní řešení, které konkurence v této cenové třídě zatím skoro nenabízí, setkáváme se s tím pouze u dražších zařízení, a i tam to není obvyklé.,

ukázka jednoručního ovládání - klávesnice je buď na levé nebo pravé straně

Pohotovostních obrazovek může jich být maximálně sedm, ale také pouze jedna. Záleží na vašich prioritách. Když stáhnete notifikační lištu, uvidíte několik důležitých panelů. Prvním panelem jsou zástupci aplikací a her, na obrazovce se jich vždy nachází pět a tahem prstu do stran přepínáte mezi dalšími aplikacemi. Pokud jejich v základu mnoho, jednoduše si vybrané z nich deaktivujete.

Dále tu je posuvný jezdec jasu v rozmezí 0 – 100%, pak neustále otravující a vyskakující hláška o rychlých poznámkách Memo a seznam miniaplikací QSlide. Miniaplikací, které mohou běžet na popředí, je pouze pět, jejich počet nelze rozšířit o další aplikace, což je škoda, i tak je to ale velmi vítané rozšíření. I tady je nutno zmínit, že v dané cenové třídě stále poměrně unikátní. Mezi „vyvolenými“ je kalkulačka, internetový prohlížeč, kalendář, poznámky a video. U spuštěné miniaplikace můžete měnit velikost okna i průhlednost, na pozadí pak můžete bez problému mít spuštěnou jinou aplikaci. Hodí se to například, pokud děláte více výpočtů na miniaplikaci kalkulačka, zatímco čísla čtete z otevřené webové stránky nebo dokumentu na pozadí. Výrobce nezapomněl ani na některá chytrá gesta a funkce. Tím nejvíce užitečným gestem je „chytrá obrazovka“ v paktu s přední kamerou, která sleduje, zda se na zařízení díváme, nedojde ke zhasnutí obrazovky. Překvapilo mě, že tato funkce funguje i při špatném světle. U konkurenčních zařízení tato funkce při horším světle fungovala sporadicky, ne-li vůbec.

Qslide aplikace běžící aplikace na pozadí, mohou mít libovolnou velikost okna a nastavit můžeme i viditelnost aplikace

QuickRemote je aplikace, která promění Optimus L9 II s infraportem v dálkový ovladač televizoru, DVD nebo například Blu-ray přehrávače. Při prvním spuštění si vybereme typ zařízení, následně výrobce, dál už probíhá testování komunikace s výchozím zařízením. Prvním bojovým úkolem je vypnutí/zapnutí, dále hlasitost a přepnutí režimu. Hned na první pokus došlo vždy k bezproblémovému spárování s televizorem i různými typy přehrávačů různých výrobců. Můžeme přidávat i další ovladače, navíc podle typů místností, ve kterých se ovládané zařízení bude nacházet.

RemoteQuick - promění telefon v dálkový ovladač. Nastavení i následné fungování bylo bezproblémové

Režim hosta je u zařízení s Androidem velmi zřídka vídaná funkce, LG ji ale má. Nejdříve po nás bude chtít aplikace zadání gesta, tímto gestem vstoupíme do omezeného režimu telefonu, který komukoliv dovolí využívat pouze fotoaparát, galerii, video a hudbu či jiné navolené funkce. S telefonem nejde psát sms, stáhnout notifikační lištu ani se pohybovat mezi obrazovkami. Veškerá funkčnost telefonu je vyčleněna těmto čtyřem aplikacím. Standardní prostředí telefonu je pak chráněno a nikdo se do něj nedostane.

RemoteQuick - režim hosta a LG Backup - zálohovací aplikace, která zálohuje kompletně celý telefon

LG Backup je velmi užitečná aplikace, kterou ocení zejména začínající uživatelé nebo skupina uživatelů, která se bojí o svá data. Aplikace nás v několika krocích provede nastavením, kdy na jejím konci si zvolíme buď automatickou nebo manuální zálohu dat s cílovým uložištěm v interní/externí paměti. Zálohovat můžeme nastavení telefonu, domovskou obrazovku, kontakty, zprávy, kalendář i nainstalované aplikace a hry. Když to shrnu, v podstatě zálohujeme celý telefon.

Multimédia

Hudební možnosti telefony jsou obstarávány dvěma hudebními přehrávači. Prvním přehrávačem, který klade důraz na přirozený dojem z hudby, je v Androidu předem nainstalovaná aplikace Hudba Play. Postrádá ekvalizér, ale oku lahodí svým prostředím. Protože už je na Google Play přístupná hudba i v České republice, bude mít tato aplikace mnohem větší využítí než dříve. Pokud si například zaplatíte paušální měsíční poplatek, můžete poslouchat neomezeně miliony skladeb.

Hudební přehrávače Play a Hudba, galerie umožňuje volbu náhledů pomocí gest

Druhým přehrávačem, ne tak již graficky přívětivým, je aplikace hudba, která přehrává jen lokální obsah, který máte uložený v telefonu. Hudební obsah třídí podle alb, seznamů skladeb, složek, interpretů či žánrů. Nabízí i hudební ekvalizér s možností upravit si všechny profily podle vlastních představ. Hudba může být přehrávána náhodně či opakovaně. Zobrazován je náhled alba.

Video přehrávač je skutečně povedený - přehraje velké množství formátů, nabízí hodně možností a nechybí ani titulky, přibližování obrazu či střih

Videopřehrávač svými možnostmi ukazuje konkurenci záda. Nejen, že plynule přehrává i videa v rozlišení FullHD a hravě si poradí s formáty mp4, avi a kontejnery xVid, DivX, ale podporuje i titulky s českou diakritikou. U titulků jsou pak další možnosti. Mohou být různě velké, mít libovolnou barvu či typ písma. Během přehrávaného videa můžeme pomocí gest zvětšovat či zmenšovat velikost přehrávaného obrazu, nastavit jas displeje nebo rychlost přehrávání. Není tak potřeba stahovat jiný přehrávač z Google Play.

Asphalt 8

Pro stahování aplikací a her jsou připraveny dva markety LG SmartWorld a Google Play. Oba zástupci čítají velké množství jak placených tak i bezplatných aplikací/her. Co se kompatibility her týče, grafický akcelerátor zvládá i ty nejnáročnější hry. Namátkou jsme vyzkoušeli Asphalt 8, Fifu 2014 a jejich hratelnost nevykazovala žádné problémy.

Fotoaparát

Mezi největší zklamání tohoto přístroje patří integrovaný 8Mpx fotoaparát s autofokusem a LED diodou, respektive tedy jeho výsledky. Shodou okolností jsem procházel své soukromé fotky, a narazil jsem na fotografie z LG KC910 Renoir, od kterého se výsledky výrazně neliší. Prostředí fotoaparátu je lehce překopané a nabídne několik změn. Nechybí volba citlivosti ISO, vyvážení bílé, expozice a zaostřovací režimy (manuální a sledování obličeje). Přítomny jsou i režimy scén.

Horší světelné podmínky znamenají pro fotoaparát novinky velkou překážku. O detailech nemůže být řeč, plochy se slévají do jednoho celku a ostrost je minimální
HDR režim je přínosem v situacích, kdy je počasí špatné a pozorujeme velké rozdíly mezi světlými a tmavými částmi scény

Mezi speciální režimy patří například panoramatický režim nebo HDR režim, který se hodí obzvláště v horších světelných podmínkách a pozorujeme-li velké rozdíly mezi světlými a tmavými částmi scény. Dále tu je snímek krásy a sekvenční režim. Šikovným nástrojem pro pořízení rychle pohybujících se objektů je volba „časovaný snímek“, kdy dojde k pořízení série snímků, z nichž si vybereme ten nejlepší. Před svými kamarády se můžeme vytáhnout, když použijeme funkci hlasové spouště. Pomocí anglických povelů dojde k pořízení snímku, telefony ale reaguje i na korejské „Kimchi“. Rychlost pořízení snímků a reakce spouště fotoaparátu je rychlá, zde nemohu mít námitek.

Ani když fotíme v ideálních podmínkách, nelze snímky označit za zdařilé
Makro snímky: hamburger je pořízený za pomocí blesku a poslední snímek je pořízený v režimu časový snímek

Technická kvalita snímků je poměrně špatná a výrazně zaostává za podobně vybavenou konkurencí dané cenové kategorie. LG mohlo použít spíše jen 5Mpx rozlišení a zapracovat na kvalitě snímků, které jsou zde dost špatné. Detaily se slévají, chybí ostrost a i za denního světla je patrný šum. Travnaté plochy či stromy pak připomínají hezkou olejomalbu. Chválit můžeme jedině za fungující automatiku vyvážení bílé a celkově podání barev. Pořízená videa na tom nejsou o mnoho lépe. Samotné rozlišení je sice FullHD 1080p, výsledným formátem je mp4 a datová stopa je slabších 16 Mb/s, snaha videokamery je ale degradována absencí detailů.

Telefonní seznam

V telefonním seznamu mne nejvíce zaujala automatická synchronizace fotek, které jsou přiřazené i k e-mailovým adresám, aniž bych si musel fotografie manuálně přidávat. Vítám pokročilé možnosti zálohy i obnovení dat do interní/externí paměti. Několik úrovní zobrazení (mřížka x seznam) pak nabízí kategorie skupiny a oblíbené.

Ke kontaktům můžeme přiřadit vlastní obrázky, vyzvánění, e-mailové adresy, poznámky či mnoho typů čísel. Pokud vaši přátelé vlastní jedno z novějších zařízení LG, pak s nimi můžeme bezplatně komunikovat skrze chatovacího klienta VuTalk, který je začleněný právě v telefonním seznamu, i když by se měl nacházet spíše ve zprávách.

Zprávy

V textových zprávách stojí za zmínku především možnost volby témat. Nabídka čítá na pět barevných témat, která se od sebe navzájem odlišují barevným provedením pozadí i vzhledem jednotlivých konverzací. Dále ne zcela běžnou možností je plánování odesílání zpráv. Nastavíme si datum a čas a zpráva se automaticky odešle v nastavený moment. Kdy se to může hodit? Například pokud píšete z místa s velkým časovým posunem domů a nechcete své blízké případně probudit. Jakmile odstartujeme psaní zprávy, ihned vidíme odpočítávání znaků od 160.

Nechybí změna vzhledu pozadí zpráv, dva typy klávesnic či plánované odeslání zprávy

Pro psaní zpráv jsou vyčleněné dvě softwarové klávesnice, alfanumerická a QWERTY. Rozestupy jsou celkem přijatelné a v horní části klávesnice jsou i čísla. Nemusíme tak zbytečně x krát klikat. Psaní usnadní systém opravy chyb či dokončování slov. Přítomen je i prediktivní slovník T9, který umí ořezat diakritiku. Praváci nebo leváci si mohou aktivovat jednoruční psaní, kdy může být klávesnice přichycena k levé nebo pravé straně a prsty se tolika nenaběhají. Pod e-mailovou komunikaci spadají dva klienti. Gmail klient a výchozí klient. Oba klienti podporují přílohy, podpis, členění podle složek, volbu podpisu a push synchronizaci na pozadí.

Organizační funkce a GPS

V kancelářské oblasti LG vůbec nešetřilo. Ani ta nejdražší zařízení leckdy nenabídnou v základu tolik aplikací, jako právě tato novinka. Tím prvním vyslancem je kalendář. Aplikace je pojata přesně podle mých představ a přání, a já jsem s její funkčností bezvýhradně spokojený. Část aplikace je totiž věnována zobrazení dnů a část je vyhrazena událostem daného dne. U každého dne vidíme v drobných náhledech popisky událostí, případně jejich autory. Ve spodní části je přepínání mezi denními, týdenními událostmi a agendou.

U kalendáře oceňuji zejména přehledné rozvržení událostí

Další a zcela novou aplikací u telefonů LG je Notebook. Jedná se pokročilou aplikaci poznámek, jejíž primární úlohou není pouze vložení textu, ale i obrazového materiálu. Hlavní myšlenkou je spíše poznámka, v niž budou vloženy obrázky, ručně malovaný text a další prvky grafiky. Jednotlivé poznámky jsou pak zobrazovány v náhledu, připomínajícím uspořádání knih v knihovně.

Další aplikací jsou již samotné poznámky. U nich naopak budeme vkládat pouze text ale je tu i možnost vložení přílohy. Další možností, jak od sebe vzájemně odlišit jednotlivé poznámky, je volba barevného pozadí. A kdo má hodně starostí a povinností, nalezne spolehlivého pomocníka v úkolech. Nový úkol může mít tři stupně priority. Pokud je libo, nechybí nastavení časového upozornění i poznámky.

Aplikace notebook a poznámky. Notebook aplikace je zaměřená na vkládání obrazového materiálu, plus text

Při cestě do zahraničí zanechme slovník doma, novinka jej totiž zastoupí, alespoň částečně. Dvě aplikace totiž usnadní tápání v zahraničí. První aplikace QuickTranslator pomocí fotoaparátu detekuje slova, odstavce či celé pasáže a následně jej přeloží do jednoho z desítek jazyků. Nevýhodou aplikace je fakt, že nepodporuje překládání do českého jazyku, některé jiné jazyky si ale můžete nahrát do paměti pro pozdější off-line použití.

Stejná situace platí i pro slovník, který podporuje množství jazyků. Kancelářské dokumenty ve formátech doc, xdoc, ppt, pdf otevře aplikace Polaris Office. Záměrně zmiňuji, že jej pouze otevře, nikoliv už je needituje. Nicméně od novinky bychom už chtěli asi moc, kdybychom očekávali plnohodnotnou aplikaci pro správu dokumentů. Pokud přemýšlíte nad tím, proč máte v zařízení tak málo místa a stále si nejste vědomi toho, kam se volné místo zatoulalo, částečně vám pomůže správce souborů. S jeho asistencí ihned zjistíte, kde co máte uložené.

QuickTranslator - aplikace na rozpoznávání textu pomocí fotoaparátu, která jej následně přeloží. Česká lokalizace zatím chybí

GPS modul mě příjemně překvapil svojí rychlostí doby fixace satelitů. Při prvním tzv. studeném startu dokázal během pěti vteřin zafixovat kolem osmi satelitů, během dvaceti vteřin pak bylo zafixováno na třináct satelitů. Výrobce nepřipravil žádnou alternativní aplikaci, která by sloužila pro plnohodnotnou navigaci. Jediným a osamoceným zástupcem tak jsou Google Mapy, které jsou velmi kvalitní, neobejdete se však u nich bez připojení k internetu.

Datové funkce

Až na chybějící technologii LTE si nemáme opravdu nač stěžovat a Optimus L9 II nabídne vše, co můžete v dnešní době chtít a potřebovat. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n s velmi dobrým dosahem vysílače, poté technologie 3G s nadstavbami HSUPA 5,76 Mb/s a HSPA+ DC s rychlostí 42 Mb/s či Bluetooth 4.0. Nezapomnělo se ani na NFC, díky kterému můžete načítat tagy, posílat soubory nebo se rychle párovat s příslušenstvím. Bezkontaktní placení u O2 a GE Money Bank však u tohoto telefonu zatím podporováno není, i když Secure Element na SIM kartě podporuje. Komunikace s PC probíhá také přes microUSB konektor 2.0 a připojení je realizováno přes protokol MTP.

Výchozí internetový prohlížeč je pomalejší a méně výkonnější než druhá alternativa Chrome

Prohlížení internetových stránek usnadní hned dvě aplikace. První je vestavěný prohlížeč, druhý pak Chrome. První jmenovaný měl občas problémy s plynulostí a načítáním stránek. Chrome jej zcela překonal a zastínil, navíc potěší snadnou synchronizací dat s vaším stolním prohlížečem Chrom. Po celou dobu pak měl v mých očích tu nejvyšší prioritu.

Zhodnocení

V době psaní článku se průměrná cena této novinky pohybuje kolem částky 6999 Kč s DPH. Řeknete si, že to je výborná cena, která vzhledem k neméně výborné výbavě pravděpodobně nemá konkurenci. A do značené míry máte pravdu. Mezi silné stránky tohoto LG patří elegantní a stylový vzhled, celkově dobrá odladěnost prostředí, výborný a velký HD displej, který je v této třídě velmi vzácný, vysoký výkon, špičkový zvuk, dobrá datová výbava i nadstandardní výdrž mezi Androidy.

Na druhou stranu je tu řada hloupých a zbytečných nedostatků, jako je chybějící čidlo regulující jas displeje. Druhou neodpustitelnou věcí je špatný fotoaparát a nepotěší ani konstrukční zpracování zadního krytu. Chcete-li tedy telefon, který kvalitně fotí, určitě se poohlédněte jinde. Na druhou stranu můžeme doufat, že se výkony fotoaparátu s aktualizací zlepší. Odpustit by se naopak dalo chybějící podsvícení kláves a chybějící LED dioda.

Sečteno podtrženo, LG Optimus L9 II je opravdu výbornou volbou pro lidi, kteří hledají kvalitní telefon střední třídy s dobrým poměrem ceny a výkonu, který navíc velmi dobře vypadá. Zaujme vyváženými výkony ve všech ohledech a často přináší výbavu, která v této cenové relaci není vůbec běžná, spíše je stále vzácností. Překousnout ale budete muset pár věcí, zejména pak absence čidla pro automatickou regulaci jasu displeje.

Konkurence

V nákupním hledáčku najdeme opravdu bohaté množství konkurentů, které LG ohrozí nebo jej dokonce zastíní, LG však vždy kontruje cenou a celkovou vyváženou výbavou. Asi nejžhavějším favoritem se v poslední době stala Nokia Lumia 920. Nabídne o něco menší displej, který lze ovládat pomocí rukavic, 32GB interní nerozšiřitelnou paměť a disponuje fotoaparátem, který má v nočních podmínkách bezkonkurenční kvalitu fotek. Nechybí ani optická stabilizace a svižný systém Windows Phone 8.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

Zajímavou alternativou může být štíhlý Alcatel One Touch Idol Ultra. Jeho nejslabším článkem je pouze 16 GB interní paměť, absence NFC a špatný zvukový výstup. Nedostatky se snaží kompenzovat dobrou výdrží, špičkovým AMOLED displejem a kvalitním fotoaparátem.

Alcatel Idol Ultra - oficiální fotografie

Svůj kus koláče se bude snažit urvat i Prestigio 5044. Nabídne vydařený IPS displej, lehce nadprůměrný fotoaparát či dobrou výdrž baterie. Oproti tomu ztrácí v absenci NFC a zvukové schopnosti jsou pouze průměrné. Argumentem, proč jej zakoupit, může být i flipové pouzdro v balení.

Velkým konkurentem pak je Huawei Honor 2. Jakékoliv konkurenci se vzdaluje svými stereo reproduktory, nadprůměrně hodnoty podává i v oblasti výdrže a taktéž fotoaparát patří mezi ty lepší. I samotný výkon, podpořený čtyřjádrovým procesorem není nejhorší. Nechybí ani 4,5 displej s HD rozlišením. Telefon ale bohužel stále disponuje o tři generace starší verzí systému Android 4.0. Telefon je však o něco dražší než LG.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

Sony Xperia SP se honosí menším, 4,6 palcovým displejem a jemným HD rozlišením, horší je podání barev a především pozorovací úhly. Výhody spočívají ve velké baterii 2370 mAh a LTE. Frajeřinkou je i barevná informační lišta nebo hodnotné zpracování s kovovým rámem. Nedostatkem je cena vyšší přibližně o dva tisíce korun. A to není málo.

Sony Xperia SP - oficiální fotografie
lg-optimus-l9-ii
Klady
  • uživatelsky přístupná baterie a slot na paměťové karty
  • abnormální vysoká úroveň hlasitosti ve sluchátku
  • velmi slušný zvukový výstup do sluchátek
  • aplikace host chránící soukromí
  • konektivita včetně NFC
  • povedený TFT IPS HD displej s jemným rozlišením
  • dlouhá pohotovostní výdrž
  • výborný video přehrávač
  • infraport a výborná aplikace pro ovládání domácí elektroniky
  • poměrně nízká hmotnost, ergonomický tvar
  • elegantní a hodnotný vzhled
  • propracované uživatelské prostředí
Zápory
  • microUSB nepodporuje USB Host
  • horší dílenské zpracování
  • nekvalitní fotoaparát
  • chybí čidlo regulující jas displeje
Diskuze ke článku
otik
Nez recenzi vypustite prectete si ji po sobe a opravte preklepy. Kdyz pisete zjistete si spravne specifikace - L9 II ma dve a ne ctyri jadra..
Dosah
Jaky je dosah infra portu na televizi ?
Proto7
Cena je fajn, ale za to dnes kupim aj xperiu t a to je stale lepsia volba.
L9 II
Obsahuje balenie aj tie NFC nalepky alebo ako sa volajú?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze