LG Optimus L5 II
recenze

LG Optimus L5 II

Hranatý střed podruhé
23

S novým rokem LG přichystalo další generaci svých telefonů rodinky Optimus L. Tentokrát se na redakční test dostavil prostřední model Optimus L5 II, který láká na malé rozměry, do kterých však přesto vměstnal čtyřpalcový displej, dále na Android 4.1 či příjemnou cenu. Dokáže obstát v tvrdé konkurenci?

Jihokorejské LG zažívá v posledních letech slušný obrat k lepšímu. Vsadilo na líbivý a rozeznatelný design, jehož poznávacím znamením jsou ostřejší hrany a charakteristické hlavní tlačítko pod displejem, nabízí pestrou škálu telefonů napříč všemi cenovými relacemi a solidní jsou i startovací ceny nových modelů. Optimus L5 II samozřejmě přímo navazuje na loňský Optimus L5 a snaží se decentně vylepšovat. To je nejvíce vidět u displeje. Potěší také kompaktní rozměry, Android 4.1 Jelly Bean či alespoň na papíře silná baterie. Jak obstál v našem redakčním testu?

LG Optimus L5 II - oficiální fotografie

Technické parametry LG Optimus L5 II

Kompletní specifikace
Konstrukce117,5 × 62,2 × 9,2 mm, 103,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 24 FPS
ChipsetMediaTek 6575, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:58 hodin
Dostupnostčerven 2013, ?

Obsah balení

V prodejním balení najdete vyjma telefonu klasické příslušenství. USB kabel, koncovku nabíječky a pecková sluchátka. Jinými slovy tradiční obsah u většiny dnešních telefonů.

Design a konstrukce

Jihokorejské LG se u svých modelů řady L drží nepsaného pravidla vzhledu. Ten vsází na ostřeji střižené hrany a kvádrovitý vzhled, čímž se do jisté míry odlišuje od konkurence a můžeme říci, že bezpečně poznáte, o jakou značku jde. Výjimku samozřejmě netvoří ani Optimus L5 II, který vypadá možná až roztomile. Mohou za to především jeho malé rozměry, které činí na výšku 117,5 milimetrů, na šířku 62,2 milimetrů a tloušťka je příjemných 9,2 milimetrů. Hmotnost se zastavila na 103 gramech.

Telefon opravdu působí v záplavě dnešních obrů jako malý skřítek, který padne velmi dobře do ruky, snadno jej všude schováte a v kapse jej takřka neucítíte. Přitom nabídne 4palcový displej. Za to vděčí šikovně zaobleným bokům, které navíc spolu s ostrými rohy vytvářejí zajímavou kombinaci.

Čelní stranu zabírá displej, logo výrobce nad ním a pás tlačítek pod ním. V něm se nachází hardwarové tlačítko Home, které je barevně podsvětleno. Zeleně bliká na zmeškanou událost, je-li událostí více, poblikávání se zrychlí. Pokud se jedná o událost z kalendáře, jde o modré blikání. Stažení aplikace je indikováno bílým blikáním, vybití baterie červeným. Při zapínání telefonu a případně při zvonícím budíku hraje tlačítko všemi barvami. Vše si lze nastavit a případně nechat zapnutá jen některé vizuální upozornění. Variabilitu nastavení a možnost na první pohled z dálky při pohledu na telefon poznat, o jakou novou událost jde, musím u LG Optimus L5 II opravdu pochválit, je to velmi šikovné.

Hardwarové tlačítko Home funguje jako různobarevná informační dioda

Přesuneme se postupně k bokům přístroje, kde se nachází konektory a tlačítka. Nejvíce tlačítek je na levém boku, kde figuruje kolébková klávesa ovládající hlasitost a speciální klávesa, která pořídí screenshot obrazovky a spustí aplikací rychlých poznámek. Její funkci nicméně můžete přenastavit a může sloužit jako rychlé spuštění fotoaparátu či editoru zpráv. Na horní straně je pouze 3,5 mm jack konektor. Odemykací tlačítko hledejte v horní části pravého boku. Nyní si musím postěžovat na velmi nízký zdvih všech tlačítek a s tím související horší ovladatelnost. Zamrzí to především u často používané odemykací klávesy. Výčet zakončujeme na spodní straně, kde se nachází micro USB konektor.

Tlačítka po stranách se hůře tisknou

Zadní stranu se LG snažilo oživit a šedý plast má na sobě vizuální úpravu, která připomíná broušený kov. Na pohled opravdu velmi pěkné, telefon je ale samozřejmě celý plastový, avšak precizně zpracovaný. Nedochází k žádnému povrzávání, a to ani při sebe silnějším promačkání. Bez výtek je rovněž zadní kryt, který je odnímatelný.

Zadní strana připomíná broušený kov, jde však jen o plast

Baterie a výdrž

LG do svého modelu nižší třídy umístilo uživatelsky výměnný akumulátor s kapacitou 1700 mAh, což vypadá velmi nadějně. Případné těšení na slušnou výdrž ale ihned utnu, neboť Optimus L5 II neoslnil. Jedná se o další jednodenní telefon při středně náročném používání, které zahrnuje zhruba 20 minut hovoru, 10 SMS zpráv a neustálé připojení k internetu na Wi-Fi či 3G síti. Pokud byste omezili internet, lze se s telefonem dostat i na dva dny. Hodně pomůže také snížení jasu displeje.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže, při kterém byl telefon připojen k 3G síti, zabezpečené Wi-Fi a streamoval video v kvalitě 360p do dodávaných sluchátek na 50% hlasitost s jasem displeje na 50%. Výsledná výdrž byla 3 hodiny a 39 minut. Nijak slavně nedopadl ani test nabíjení, kdy z úplného vybití na 80% to telefonu trvá 1 hodinu a 50 minut. Na úplném nabití si vyšetřete dlouhé 2 hodiny a 58 minut.

Zvuk

Hlasitý reproduktor vás potěší svým opravdu hlasitým projevem, rozhodně jej nepřeslechnete. Při poslechu na maximální hlasitost se sice občas ozve lehké zapraskání, nicméně to lze telefonu v této kategorii odpustit. Výstup do sluchátek není vůbec špatný a vše degradují jen velmi obyčejná dodávaná sluchátka. Postačí však zapojit jen o něco kvalitnější a středně náročný posluchač již bude spokojen. Nechybí hloubky, které ale nepotápí výšky a zvuk nepůsobí plechově.

Displej

Povedenou částí telefonu je rozhodně displej, který je typu TFT IPS. Čitelnost z ostrých úhlů je bravurní, stejně tak na ostrém denním světle jsem neměl žádné větší problémy. Samozřejmě za předpokladu, že je nastaven nejvyšší jas. Lehce zamrzí, že v nastavení nenalezneme automatickou regulaci jasu. Velikostně displej nabízí 4 palce a rozlišení 800 x 480 pixelů, což je více než dostatečné a rastr pouhým okem neuvidíte. V tomto ohledu tedy LG není co vytknout. Ostatní by se od něj mohli učit. Málokterá konkurence nabídne v této cenové hladině podobně kvalitní displej.

Hardware

Po hardwarové stránce se LG nijak nevytáhlo. Použilo pouze jednojádrový procesor MediaTek MT6575 s taktem 1 GHz. Velikost paměti RAM rovněž neohromí. Z 512 MB RAM vám po zapnutí zůstane zhruba 140 MB RAM. Zbývá zmínit grafický akcelerátor PowerVR SGX531. Níže už se můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmark testech.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Prostředí telefonu zajišťuje Android 4.1.2 Jelly Bean, nad který ale LG dalo vlastní nadstavbu, která kompletně mění grafickou podobu. Je však nutno říci, že vše působí velmi zdařilým dojmem. Hodí se možnosti změny velikosti písma a na výběr je i ze dvou fontů. Vše nicméně začíná na odemykací obrazovce, kterou rozsvítíte bočním odemykacím tlačítkem, nebo hardwarovou klávesou pod displejem. To se hodí, neboť jak jsem psal výše, boční tlačítka nebudete mít nejspíše zrovna dvakrát v oblibě. Zamykací obrazovce dominují velké hodiny s datem. Ve spodní části jsou pak čtyři kulaté ikony – Telefon, Zprávy, Google, Fotoaparát, které představují rychlou volbu. Spustíte je posunutím ikony libovolným směrem. Nad ikonami vlevo je název operátora.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Telefon odemknete tak, že se dotknete displeje, přitom se na něm objeví kulaté okénko, ve kterém je vidět výřez pohotovostní obrazovky, a táhnete prstem libovolným směrem. V základě se v horní části roztažené notifikační lišty zobrazuje pět tlačítek. K dalším se dostanete tažením prstu na jejich pásu. Kromě standardních tlačítek, jako je zapínání a vypínání zvuku, mobilních, dat, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, otáčení displeje, synchronizace, zde najdete i tlačítko pro rychlé zapnutí hotspotu, úsporný režim, režim letadlo nebo poznámkový blok Quick Memo, kterému se budu podrobněji věnovat v organizačních funkcích.

Příjemné je, že tito zástupci zde nejsou napevno a můžete si je upravit podle svého. K tomu slouží poslední tlačítko Upravit. Kliknutím se dostanete do nastavení, kde si můžete jednak zapnout nebo vypnout, které z nabízených zástupců zde chcete zobrazit, ale také můžete upravit pořadí, ve kterém jsou zobrazeny a posunout si tak na začátek ty funkce, které používáte nejčastěji.

Pohotovostních obrazovek je maximálně pět, můžete si však jejich počet zkorigovat na menší, pokud vám to stačí. Na každou můžete umístit zástupce aplikací, widgety, případně vytvářet složky. Pěkné jsou možnosti efektu při přechodu mezi obrazovkami, lze si rovněž nastavit cyklický přechod z poslední na první obrazovku. Na všech pohotovostních obrazovkách je u spodního okraje čtveřice ikon. Zleva doprava se jedná o Telefon, Kontakty, Zprávy, Menu. Tyto ikony jsou zde napevno. Není možné měnit jejich pořadí nebo je dokonce nahradit jinými. Nad nimi je pak v podobě bílé čáry indikátor ukazující, na jaké se právě nacházíte pohotovostní obrazovce.

Menu aplikací je rozděleno do tří částí. Na Aplikace, Stahování a Widgety, které se přepínají záložkami v horní části. Samotné menu s aplikacemi je pak tvořeno mřížkou ikon 4x5. Ikony si můžete seřadit buď podle abecedy, nebo podle data stažení. Mezi jednotlivými obrazovkami s ikonami se se pak roluje pohybem do stran. V záložce Stahování pak naleznete pouze ty aplikace, které jste si stáhli z Google Play. Co se týče widgetů, tak je LG v základu poměrně chudé a najdete zde jen nezbytný základ jako je nastavení zkratek, přímá zpráva, přímé vytáčení nebo seznam skladeb.

Plynulost prostředí je při běžné práci relativně slušná. Jakmile však v rychlejším sledu otevřete více aplikací, telefon začne být líný a čas od času si na zobrazení klidně i seznamu aplikací počkáte. Po pár minutách klidu se systém opět srovná. Není tedy problém v optimalizaci, jako spíše v nedostatečném výkonu telefonu. Na obranu LG však lze říci, že tento model stále míří na spíše méně náročné uživatele, kteří nebudou otevírat například deset aplikací naráz.

Mutlimediální funkce

Tuto kapitolu recenze nemůžeme začít jinde, než u přehrávače hudby, který podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, WAV, WMA. Umí filtrovat podle jednotlivých skladeb, alb a interpretů, vytváření vlastních seznamů skladeb a zobrazení obalů alb. Umí přehrávat náhodně nebo opakovat jednu skladbu pořád dokola. Vedle ikonek, které toto zapínají, najdete ještě jednu v podobě televizoru s notičkou. Když na ni kliknete, tak se vám vyhledají další skladby na YouTube podle interpreta a názvu skladby. Přehrávané skladby si můžete i označit hvězdičkou jako oblíbené. Přehrávač nabízí ještě jednu praktickou funkci, a tou je časovač automatického vypnutí, který si můžete nastavit na 5, 10, 30 nebo 60 minut. To se hodí zejména, pokud jste zvyklí usínat při poslouchání hudby. Nechybí také jednoduchý ekvalizér s několika předinstalovanými profily, který se nicméně zobrazí pouze s připojenými sluchátky, a navíc jsou přednastavené profily vcelku nevýrazné. Vlastní personalizace ekvalizéru umožněna není.

Hudební přehrávač

V nabídce objevíte také video přehrávač, který je překvapivě vcelku schopný. Poradí si s formátem AVI a také kodeky DivX a Xvid. Dokonce mu nečiní problém zobrazit externí titulky, a to včetně českých znaků. Pozor si jen dejte na rozlišení. Videa v kvalitě 720p jsou již značně trhaná.

Videopřehrávač

Pro své fotografie a videa máte v telefonu k dispozici aplikaci Galerie. Ta kromě obsahu zobrazuje i online alba z Picasy. Zde je trochu škoda, že to samé nenabízí i s alby na Facebooku, jak to nabízí některé konkurenční telefony. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, avšak spousty si jich stáhnete z obchodu Google Play. Výkonově sice LG neoslní, nicméně na všechny běžné hry typu Angry Birds či Subway Surfers stačí. Interní paměť poskytuje prostor zhruba 2,2 GB, ale aplikace dále není možné přesouvat na paměťovou kartu, na což musíte myslet, pokud stahujete mnoho her a aplikací.

Fotoaparát

LG Optimus L5 II osadilo fotoaparátem s rozlišením 5 megapixelů, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Obzvlášť ta potěší, neboť se u telefonů této kategorie stále vyskytuje spíše výjimečně. Aplikace fotoaparátu je poměrně dobře zpracována. Po pravé straně je přepínání režimů fotoaparátu a kamery, spoušť a vstup do galerie. Po levém boku pak již různé nastavení. Pořízení snímku může být provedeno například hlasovým povelem „Smile“, „Cheese“ nebo „LG“. Vždy ale s anglickou výslovností. Dále si lze nastavit hodnotu ISO, expozici, vyvážení bílé, scény či barevné efekty. Příjemná je možnost si přeskládat položky, které mají být rychle vidět na levém boku.

Kvalita fotografií je spíše průměrná, v rámci třídy bychom ji mohli označit za lehce nadprůměrnou. Potěší věrné podání barev. Telefonu samozřejmě nejvíce svědčí dostatek světla, tudíž exteriéry. V nich se dočkáte i nejlepších detailů a dobré práce se světlem. Bez větších problémů telefon zvládá i makro snímky.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Video je s ohledem na nižší výkon možné zaznamenávat pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů a se 24 snímky za vteřinu. Využitelné je tudíž víceméně jen na displeji telefonu.

LG Optimus L5 II (testovací video) – exteriér, 480p

Telefonní seznam

Telefonní seznam nabízí standard operačního systému Android. Při zadávání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě řady telefonních čísel můžete přidat emailové adresy, vybrat skupinu a přiřadit vlastní vyzvánění. Tyto základní možnosti můžete dále rozšířit přidáním dalších polí. K dispozici máte pole: Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky, Události.

Pokud máte z více zdrojů, typicky kontakty v telefonu, na SIM v Googlu a Facebooku, tak kontakty můžete libovolně spojovat a rozdělovat. Návrhy na spojení nejsou nicméně vždy přesné, a pokud dáte zobrazit při spojení všechny kontakty, tak vám bude telefon nabízet všechny kontakty na připojených účtech. Pokud jich máte hodně, tak je to velice nepřehledné. Škoda, že systém nenabízí možnost filtrování těchto návrhů, například jen ty s telefonním číslem nebo z konkrétního účtu. Kvalita hovoru je na velmi slušné úrovni z mého i pohledu opačné strany.

Zprávy a e-maily

Tvorba veškerých textů probíhá výhradně na LG klávesnici typu QWERTY. V režimu na výšku si však v nastavení můžete vybrat klávesnici alfanumerickou, která může vyhovovat o něco více. Telefon dokáže napovídat slova, která údajně chcete napsat, a po tečce automaticky napíše velké písmeno. Pokud chcete při psaní skrýt klávesnici, stačí po ni přejet prstem směrem dolů.

Na příjem a odesílání SMS a MMS máte v telefonu nativní aplikaci jednoduše pojmenovanou "Zprávy". Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací a LG nabízí i možnost vybrat si jeden ze šesti přednastavených motivů, které zahrnují, jak barvu bublin, tak i pozadí.

Pro správu emailů nabízí LG, tak jako každý smartphone s Androidem samostatnou aplikaci pro Gmail, který podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB, a samostatnou aplikaci E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete, pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace.

Ze sociálních sítí obsahuje Optimus L5 II v základu pouze Google+, který doplňují aplikace Pokec a Talk. Google však obě sjednocuje pod novou aplikaci Hangouts. Zcela však například chybí klient pro Facebook. Toho si však stejně jako další aplikace jednoduše stáhnete z Google Play.

Organizační funkce a GPS

Základem je samozřejmě kalendář, který LG přepracovalo k obrazu svému. Nabízí samozřejmě všechny druhy náhledů, které navíc lze kombinovat povytažením lišty ze spodní části displeje. Můžete tak vidět měsíční náhled a pod ním i výpis na konkrétní den, což je praktické. Kombinovat můžete více kalendářů, ty jsou pak barevně odlišeny.

Kalendář

Poznámky v telefonu reprezentují dvě aplikace. Kromě aplikace Poznámka, která představuje klasické poznámky z Androidu, si LG přidalo již zmiňovanou aplikaci Quick Memo. Ta má svého zástupce i v notifikační liště na čestném prvním místě. V aplikaci můžete psát své poznámky pouze prstem a ne přes klávesnici. Můžete si však vybrat, zda chcete svou poznámku napsat na „žlutý papírek“ nebo přímo přes obrazovku. To se hodí, když si chcete poznamenat něco přímo k události, která se zobrazuje na displeji. Stejně tak přes tuto aplikaci můžete vytvářet i screenshoty displeje. Jednotlivé poznámky z obou aplikací můžete ukládat a sdílet. V Quick Memo je přitom ve sdílení první položka právě na Poznámku, takže to co rychle načmáráte v této aplikaci, si jednoduše uložíte do Poznámky a opatříte komentářem.

Z dalších funkcí můžeme dále zmínit aplikaci Polaris Office, která zvládá prohlížet dokumenty MS Office, nikoliv však editovat či vytvářet, diktafon nebo opakující se budík, u kterého si nemůžete vybrat melodii buzení, ale můžete si alespoň nastavit, aby budil i v tichém režimu či jak se mají chovat boční tlačítka. V telefonu nechybí ani stopky, odpočet, světový čas nebo jednoduchá kalkulačka.

Telefonu neschází ani GPS, jehož práce je poměrně rychlá v rámci třídy. Fixace polohy s asistencí internetu trvá zhruba 30 vteřin. Bez internetu však zabere i dvě či tři minuty. Co se týče navigačního softwaru, tak zde jste odkázáni po prvním spuštění čistě jen na mapy a navigaci od Googlu. Mapy fungují korektně a navigace vás bez problémů dovede z bodu A do bodu B. Nevýhodou map od Googlu nicméně je, že přestože již umožňují stažení velmi omezeného množství mapových podkladů do telefonu, pořád při navigaci vyžadují připojení k internetu. Pokud byste raději čistě offline navigaci, budete se muset porozhlédnout na Google Play, takovou totiž Google nabídnout nedokáže.

Google mapy

Datové funkce a internet

I nižší model, který mOptimus L5 II je, se může pochlubit standardní nabídkou datových služeb. Kromě GSM 850/900/1800/1900 MHz zvládá i 3G síť WCDMA 900/2100. Po datové stránce nabízí GPRS a EDGE oboje ve třídě 12 a k tomu i rychlá data HSDPA s rychlostí downloadu až 7,2 Mbit/s. Další možnosti připojení kromě mobilních dat reprezentují Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0 s A2DP a také NFC s funkcí Android Beam pro rychlé posílání souborů či odkazů na další telefony s NFC. Přítomnost této bezdrátové komunikace u takto levného telefonu velmi chválíme. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0. Telefon připojený přes microUSB můžete synchronizovat s počítačem pomocí programu PC Suite Companion. Kdo hledá telefon s podporou USB host, musí se poohlédnout jinde. Optimus L5 II jej nepodporuje.

K prohlížení internetu nabízí telefon už v základu hned dva prohlížeče. Kromě základního prohlížeče je v něm předinstalovaný i Chrome. Oba prohlížeče fungují bez zadrhnutí a nezadýchávají se ani při otevření více oken, kterých může být maximálně 16. Plochu displeje lépe využívá základní prohlížeč, u něhož se ovládací prvky skrývají. Chrome zase nabízí možnost synchronizace záložek s vaším stolním Chromem, nicméně je jako aplikace náročnější a tedy je s ním občas méně pohodlná práce vzhledem k omezenému výkonu telefonu.

Zhodnocení a konkurence

Druhá generace Optimusu L5 má poměrně dobře našlápnuto. Zkouší zaujmout líbivým designem a v dnešní době jistě spousta zákazníků ocení kapesní rozměry. Přitom byl ale zachován dostatečně velký displej s úhlopříčkou 4 palce, který je navíc na danou třídu vysoce kvalitní. Cílovou skupinou tak mohou být děti, ale také ženy netoužící po obřím telefonu, který se ani nevejde do menší kabelky.

Svou výbavou Optimus L5 II uspokojí nenáročné či mírně náročné uživatele. Nabízí novější Android 4.1 Jelly Bean, avšak slabou hardwarovou výbavu, která vás při snaze o větší práci bude ihned limitovat. Na běžnou komunikaci, kdy budete telefonovat, psát textovky, e-maily, občas mrknete na internet či si pustíte muziku a zahrajete jednodušší hru, však tento model bohatě stačí.

Zamrzet kromě hardwaru mohou hůře ovladatelná tlačítka na bocích, jen průměrný fotoaparát nebo dlouhá doba nabíjení. Potěší naopak praktické barevně blikající hlavní tlačítko. Důležitým kritériem bude jednoznačně cena, která se aktuálně pohybuje lehce pod hranicí 4 000 Kč. Existuje nějaká vážně konkurence?

Pro LG bohužel ano, a rovnou velmi vážná. Za podobné peníze lze sehnat Huawei Ascend Y300, který sice neohromí oslňující výkonem, ale přesto strčí Optimus L5 II hravě do kapsy. Designem však zákazníky na svou stranu může strhnout LG. Náročnějším uživatelům nicméně rozhodně doporučuji spíše Huawei s výjimkou těch, kteří požadují NFC, které Huawei postrádá. Svůj trumf tasí finská Nokia. Je jím novinka Lumia 520 se systémem Windows Phone 8, která LG výkonově doslova zadupe. Nabízí také lepší fotoaparát, avšak bez diody. Zaujmout by vás mohl právě svižný a spolehlivý systém Windows Phone 8, který je v této cenové kategorii zařízení mnohdy plynulejší, než levné telefony s Androidem. Cena je sice vyšší, ale jde jen o zhruba 300 Kč.

Nejbližší konkurenti: Huawei Ascend Y300 a Nokia Lumia 520

Dalším konkurentem je Alcatel One Touch Star, který také patří mezi stylovější zařízení a rovněž se chlubí vysoce kvalitním displejem. Navíc nabízí i dva sloty na SIM kartu. Na druhou stranu mu chybí NFC. Alcatel je nicméně už o více než 1000 Kč dražší. O stejnou částku navíc si připlatíte v případě Xperie J od Sony, která zaujme designem či relativně velkým displejem. Výkonově však také neoslní. Zajímavý konkurent se rýsuje ze stáje Samsung. Každým dnem na náš trh dorazí Samsung Galaxy Trend, který však nabízí slabší fotoaparát, ale naproti tomu dvoujádrový procesor.

Dražší konkurent, který oslní displejem či slotem pro dvě SIM karty - Alcatel One Touch Star, konkuruje také dvojice Sony Xperia J a Samsung Galaxy Trend
lg-optimus-l5-ii
Klady
  • informační LED dioda ve formě tlačítka
  • NFC
  • aplikace Quick Memo
  • Android 4.1.2
  • velmi dobrý TFT IPS displej
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • prostředí se místy seká
  • aplikace nemožné přesouvat na paměťovou kartu
  • natáčí pouze VGA video
  • slabý výkon
Diskuze ke článku
Dodo
Pekný fónik, s malími rozmermi... nebyť slabého hardware super telefon... Píšete tu o spolahlivo fungujucej automatike podsvietenia displeja ,no podla mojich info nou tento model ako je u LG zvykom nedisponuje.. alebo?
Majo
Podareny telefon. To že nefunguje presúvanie aplikacii na SD kartu je problemom LG alebo androidu? Neda sa to nejako vyriešit?
Jarda
Dobrý den, plánujete recenzi LG Optimus L7 II, mám o telefon zájem a rád bych si přečetl českou recenzi.Děkuji.
kubik393
Překvapily mne problémy s přehráváním videa. Můj telefon má taktéž jednojádrový procesor, grafiku PowerVR SGX 530 a 720p nahraje i přehraje bez problémů, dokonce načte i 1080p ale to se většinou brzy po zahájení přehrávání zasekne. Problém bude zřejmě v procesoru MediaTek, určitě se jedná o starší architekturu ARM A7, můj Texas Instruments OMAP 3620 je už A9 a rozdíl např. proti Snapdragonu S1 je citelný (Motorola Milestone 2 vs. HTC Desire). Ovšem problémy s videem dnes trápí i většinu levných dvoujader, takže vlastně není tento nedostatek tak neobvyklý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze