LG Optimus L3 II
recenze

LG Optimus L3 II

Elegantní mrňous s rychlými daty

Ne každý zákazník je ochotný při koupi chytrého telefonu sáhnout hlouběji do kapsy a místo pokročilých funkcí je pro něj důležitější nízká cena. Otestovali jsme pro vás nové stylové LG Optimus L3 II, které přesně toto splňuje a navíc přidá menší rozměry a elegantní design, který ocení zejména ženy.

LG Optimus L3 II, jak již naznačuje římská číslice v jeho názvu, je nástupcem loňského modelu Optimus L3. Řada L Series, kterou korejské LG představilo loni, nenabízí ty nejnadupanější modely, ale spíš než na výčet pokročilých funkcí se soustředí na elegantní design, precizní zpracování a smysl pro detail. Model Optimus L3 II je přitom nejnižším modelem této řady a jeho funkcemi bychom ho mohli zařadit do nižší třídy, cenovkou pak konkuruje lowendovým smartphonům.

Druhá generace L Series

Nové LG Optimus L3 II existuje ve variantě pro jednu SIM i jako Dual SIM. Na rozdíl od jiných smartphonů, které také existují v obou variantách a vypadají přitom úplně stejně, je Optimus L3 II pro jednu SIM hranatější a disponuje hardwarovým tlačítkem, zatímco Optimus L3 II Dual je naproti tomu zaoblenější a místo hardwarového tlačítka a dvou postranních senzorových tlačítek má rovnou čtyři senzorová tlačítka. LG nicméně kvůli tomu, aby nedocházelo k matení zákazníků, neprodává na jednom trhu obě varianty. V České Republice se tak setkáte oficiálně pouze s jednosimkovou variantou LG Optimus L3 II, kterou jsme otestovali.

Technické parametry LG Optimus L3 II

Kompletní specifikace
Konstrukce102,6 × 61,1 × 11,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:05 hodin
DostupnostQ2 2013, ?

Obsah balení

  • Mobilní telefon
  • Datový kabel
  • Nabíječka
  • sluchátka s mikrofonem
  • manuál

Design a zpracování

Dnešním trendem u smartphonů je stále rostoucí úhlopříčka displeje a s tím i rostoucí rozměry telefonů. Naproti tomu LG Optimus L3 II jde proti tomuto trendu a jedná se skutečně o malá telefon, což ocení spíše drobná a útlá ženská ručka než mužská ruka připomínající svými rozměry lopatu. Letošní model je s rozměry 102,6 x 61,1 x 11,9 milimetrů a hmotností 107 gramů téměř stejně velký, jako loňský Optimus L3 (102,6 × 61,6 × 11,7 milimetrů), co se týče hmotnosti, tak je dokonce ještě o tři gramy lehčí. V kapse nebo kabelce je tak ani neucítíte.

Ačkoli se jedná o plastový telefon, tak překvapivě lacině nevypadá. Může za to i to, že jeho zadní kryt není jednolitý, ale je na něm vytvořena laserem textura, která i na námi testované tmavé variantě vypadá úplně jako broušený kov. Iluze je tak dokonalá, že si musíte sáhnout, abyste se přesvědčili, že se jedná pouze o plast. Kolem celého telefonu se na jeho bocích, horní a spodní straně táhne tenký stříbrný proužek, který také vypadá kovově, telefon opticky rozděluje na dvě poloviny a navíc mu dává další šmrnc a pocit luxusu. Kromě tmavší šedé varianty, pak existuje ještě bílá verze, kterou dle mého názoru ocení spíše ženy.

Přestože je zadní kryt telefonu lesklý, tak i díky své textuře, se nejedná o žádný lapač otisků. Ani při zevrubném pohledu se nám na něm nepodařily žádné otisky objevit. Jinak je tomu u přední strany telefonu, kde už otisky patrné jsou. Té se však budu věnovat později.

Telefon svým půdorysem nejvíce připomíná obdélník, ale přesto je na něm ostrých hran jen minimum. Jeho boky i zadní kryt jsou naopak příjemně zaoblené, takže telefon padne dobře do ruky a nehrozí, že by vás ani při delším držení tlačil.

LG Optimus L3 II – videopohled

Při popisu telefonu začneme zadní stranou, kde nalezneme v její horní části pouze zaoblený černý čtvereček s čočkou fotoaparátu, pod nímž je šedé logo LG. Přisvětlovací dioda zde bohužel chybí. Kvalitě fotoaparátu se budu věnovat ještě později.

Vypínač telefonu najdete na horní straně telefonu vpravo, zatímco vlevo je 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Na levém boku v horní části se pak nachází podlouhlé dvoutlačítko, které reguluje hlasitost. LG si vyhrálo i s takovými detaily, že i na těchto drobných tlačítkách je vytvořena textura, jako by byla z broušeného kovu.

Pravá strana telefonu je prázdná a na spodní straně, pak naleznete symetricky umístění microUSB konektor, který slouží k nabíjení i datovému spojení s počítačem, a vpravo od něj drobný otvor mikrofonu.

Přední straně telefonu, která je u tmavé varianty černá, dominuje displej, který má po stranách poměrně tenký rámeček. Úplně nahoře je podlouhlá stříbrná děrovaná mřížka reproduktoru, který slouží i jako hlasitý reproduktor. Mezi ním a displejem našlo své místo stříbrné logo výrobce. Kromě toho je zde ještě napravo od reproduktoru drobné oko se senzory. To však na rozdíl od bílé varianty není na první pohled téměř vidět, protože splývá s černým rámečkem.

Pod displejem je rozměrné zaoblené hardwarové tlačítko, které je černé se stříbrnými okraji. Ty jsou průsvitné a slouží i jako notifikační dioda, za což zaslouží LG velkou pochvalu, protože, jak hardwarová tlačítka, tak zejména notifikační diody z dnešních smartphonů mizí.

Dioda nesvítí pouze jednou barvou, ale barevně jsou odlišeny různé situace. Při nabíjení svítí červeně a při nabití zeleně. Dále si můžete v nastavení displeje zapnout její signalizaci. Zeleně je signalizován příchozí hovor a zmeškaná událost (zmeškané hovory, zprávy, email), modře je signalizována upomínka v kalendáři, bíle pak stažení aplikace. Při vyzvánění budíku se pak mění všechny barvy. Jen je škoda, že přestože si můžete vybrat, které události chcete signalizovat LED diodou, nemůžete si už vybrat k jednotlivým událostem i barvu blikání. Spokojit se tak musíte pouze s těmi přenastavenými. Toto LG trochu nedotáhlo.

Posledními zbývajícími ovládacími prvky na telefonu jsou dvě senzorická tlačítka po obou stranách hardwarové klávesy. Vlevo je tlačítko zpět a vpravo pak tlačítko pro vyvolání menu. Tlačítka jsou bíle podsvícená a v nastavení si můžete zapnout, zda chcete podsvícení zapnout a jeho délku – 1,5 sekundy, 3 sekundy, 5 sekund nebo stále.

Přesto, že se jedná, jak již jsem řekl výše o čistokrevný plasťák, tak s jeho dílenským zpracováním jsem byl velice spokojen. Telefon je pevný a vše dokonale lícuje. Telefon se nijak nekroutí a ani při silnějším stisku nic nevrže.

Hardware a výkon

Co se týče výkonu, tak nemůžete čekat od L3 II zázraky, ale na druhou stranu to není ani žádná tragédie. V dnešní době, kdy je honba za stále větším počtem jader procesoru a stále vyšší frekvencí, může jeho výbava působit lehce zastarale.

Telefon dostal procesor taktovaný na 1 GHz, třebaže je to pouze jednojádrový MSM7225A, ale i to je oproti předcházející generaci, která byla taktovaná na 600 MHz, znatelný posun k lepšímu. Procesoru pak sekunduje grafický čip Adreno 200, který byl použit již loni, a 512 MB RAM, ze kterých však po zapnutí zbývá jen zhruba 80 MB RAM.

Zvláště velikost operační paměti by se mohla zdát nedostatečná, ale telefon i s touto konfigurací běhá při běžných činnostech poměrně svižně a plynule. Pouze při některých náročnějších činnostech si chvíli počkáte. Během testování jsem se nesetkal s žádným zásekem nebo samovolným restartem. Samozřejmě pro náruživé hráče to není. Takové Angry Birds na telefonu běží plynule, ale na moderní 3D hry můžete rovnou zapomenout.

Interní paměť telefonu má kapacitu 4 GB, ale uživatel má z toho k dispozici 1,74 GB. Pokud by vám tato kapacita nestačila, tak v telefonu nechybí slot pro microSD karty a můžete si tak kapacitu navýšit o dalších až 32 GB. Zde však dejte pozor, že prostor na paměťové kartě nelze využít pro odložení aplikací. Ty mohou být jen v nevelké interní paměti.

Baterie a výdrž

Méně výkonný procesor i malý displej mají nicméně jedno pozitivum, a tím je menší spotřeba energie. Telefon dostal baterii se solidní kapacitou 1540 mAh, která slibuje papírově až 720 hodin v pohotovostním režimu a 9,1 hodin hovoru.

Papírové hodnoty jsou však něco jiného. S telefonem jsem v běžném provozu provedl několik hovorů s celkovou dobou 10 – 15 minut, odeslal několik SMS, několik desítek minut požíval navigaci, a synchronizoval dílem přes mobilní data a doma pak přes Wi-Fi. I tak mi kapacita akumulátoru vydržela bez problémů i dva dny provozu. Pokud jsem používal navigaci celý den, tak v tom případě jsem musel už večer vyhledat zástrčku.

Pro prodloužení výdrže telefonu nabízí Optimus L3 II i úsporný režim s bohatými možnostmi nastavení. Vybrat si můžete při jakém stavu akumulátoru, se má aktivovat a co se má přitom stát. Může se například vypnout automatická synchronizace, Wi-Fi nebo Bluetooth, ale jsou zde i další položky, které si můžete upravit. Jedná se o nastavení jasu displeje, interval vypnutí displeje, podsvícení dotykový tlačítek i blikání notifikačních diod.

Provedl jsem samozřejmě i náš standardní test výdrže, při kterém jsem měl na telefonu nastavený jas displeje na 50 procent, hlasitost na 50 procent, připojená sluchátka a přes zabezpečenou Wi-Fi jsem streamoval z internetu video v rozlišení 360p. S rozlišením 720p, které používáme obvykle u tohoto testu, si telefon neporadil a vůbec je nenačetl. Telefon se vypnul po 8 hodinách a 37 minutách, což je opravdu skvělý výsledek.

V testu nabíjení, se pak LG Optimus L3 II nabilo na 80 procent za 1 hodinu a 42 minut. Dosažení plného nabití mu trvalo 2 hodiny a 5 minut.

Displej

První, co vás napadne při pohledu na displej tohoto telefonu, je, že je opravdu malý. Displej je podle oficiální specifikace typu TFT TN a má úhlopříčku pouhých 3,2 palců, což je stejně jako u první generace L3. Bohužel s displejem z předchozí generace má společné i to, že zvládá zobrazit jen 262 tisíc barev a zejména pak nízké rozlišení.

Rozlišení 240 x 320 pixelů je již dávno nedostatečné a na téhle úhlopříčce nám dává jemnost pouze 125 ppi. V praxi to znamená hrubý rastr, který je patrný i pouhým okem. Řada dnešních aplikací s tak nízkým rozlišením již ani nepočítá.

To platí i u navigace od samotného Googlu. Když chcete navigovat v dopravních prostředcích, tak sice najdete v mapě trasu, ale abyste mohli spustit navigaci, tak musíte odsouhlasit podmínky používání. Jenže když dorolujete až na konec, tak zjistíte, že se na obrazovku již nevešly tlačítka pro přijmutí nebo odmítnutí podmínek používání a navigaci tak nemůžete používat.

Zvuk

Zvuk telefonu je dostatečně hlasitý a kvalitní nejen z hlasitého reproduktoru, ale i z připojených sluchátek. V tomto v případě je však rozhodně lepší sáhnout místo po přibalených sluchátkách po vlastních, kvalitnějších. Zvuk je čistý, poměrně dobře prokreslený bez kovového nádechu i při vyšší hlasitosti.

Uživatelské prostředí

Potěšitelné je, že u tohoto modelu použilo LG Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean. Pokud však preferujete čistý Android, tak vás nepotěším. LG doplnilo Android o svou nadstavbu LG UI. Změny v systému, které přináší, však Android nijak výrazně nemění. Použitá grafika je přitom příjemná a všechny ikonky jsou dostatečně velké i pro větší prsty. V nastavení si kromě toho můžete vybrat i dvě velikosti písma, kromě standardního ještě velké.

Po zapnutí telefonu vás přivítá uzamykací obrazovka. Zhasnutý displej rozsvítíte buď vypínačem na horní straně telefonu, nebo středovým hardwarovým tlačítkem. Zamykací obrazovce dominují velké hodiny s datem. Ve spodní části jsou pak čtyři kulaté ikony – Telefon, Zprávy, Google, Fotoaparát, které představují rychlou volbu. Spustíte je posunutím ikony libovolným směrem. Nad ikonami vlevo je název operátora.

Velice praktické je, že i v zamknutém stavu máte plný přístup k notifikační liště a můžete jí tahem dolů stáhnout. V základní stavu se v ní zobrazuje čas, ukazatel síly signálu a nabití baterie. Kromě toho se zde zobrazují i notifikace a při přehrávání hudby přehrávaná skladba.

Telefon odemknete tak, že se dotknete displeje, přitom se na něm objeví kulaté okénko, ve kterém je vidět výřez pohotovostní obrazovky, a táhnete prstem libovolným směrem. V základě se v horní části roztažené notifikační lišty zobrazuje pět tlačítek. K dalším se dostanete tažením prstu na jejich pásu. Kromě standardních tlačítek, jako je zapínání a vypínání zvuku, mobilních, dat, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, otáčení displeje, synchronizace, zde najdete i tlačítko pro rychlé zapnutí hotspotu, úsporný režim, režim letadlo nebo poznámkový blok Quick Memo, kterému se budu podrobněji věnovat v organizačních funkcích.

Příjemné je, že tito zástupci zde nejsou napevno a můžete si je upravit podle svého. K tomu slouží poslední tlačítko Upravit. Kliknutím se dostanete do nastavení, kde si můžete jednak zapnout nebo vypnout, které z nabízených zástupců zde chcete zobrazit, ale také můžete upravit pořadí, ve kterém jsou zobrazeny a posunout si tak na začátek ty funkce, které používáte nejčastěji.

Pohotovostní obrazovka je rozdělena do tří obrazovek, což je konečný počet a další není možné přidat. Můžete si alespoň nastavit nekonečný pás, aby jednotlivé obrazovky plynule rotovali, takže nikdy nedojdete na konec. Přesto však jsou tři obrazovky nedostatečný počet. Vzhledem k malé velikosti displeje a nízkému rozlišení je tento nedostatek ještě citelnější. Stačí nějaký ten widget, pár zástupců a máte je kompletně zaplněné.

Alespoň, že si můžete vytvářet složky zástupců. Vytvoření složek je snadné. Stačí jen přetáhnout jednoho zástupce přes druhý. Složky můžete pojmenovat dle libosti a můžete si pro snazší odlišení vybrat i jednu z dvanácti barev.

Na všech pohotovostních obrazovkách je u spodního okraje čtveřice ikon. Zleva doprava se jedná o Telefon, Kontakty, Zprávy, Menu. Tyto ikony jsou zde napevno. Není možné měnit jejich pořadí nebo je dokonce nahradit jinými. Nad nimi je pak v podobě bílé čáry indikátor na jaké se právě nacházíte pohotovostní obrazovce.

Menu je rozděleno do tří částí. Na Aplikace, Stahování a Widgety, které se přepínají záložkami v horní části. Samotné menu s aplikacemi je pak tvořeno mřížkou ikon 4x4. Ikony si můžete seřadit buď podle abecedy, nebo podle data stažení. Mezi jednotlivými obrazovkami s ikonami se se pak roluje pohybem do stran. V záložce Stahování pak naleznete pouze ty aplikace, které jste si stáhli z Google Play. Co se týče widgetů, tak je LG v základu poměrně chudé a najdete zde jen nezbytný základ jako je nastavení zkratek, přímá zpráva, přímé vytáčení nebo seznam skladeb.

Multimediální funkce

Optimus L3 II v základu nenabízí žádné hry. Můžete si je však stejně jako aplikace stáhnout nejen z Google Play, ale i z firemního LG World. Toto ovšem v žádném případě není telefon pro hráče. Jednoduché hry, jako například Angry Birds, si na něm bez problémů spustíte. Ačkoli zrovna v případě Angry Birds není hraní vzhledem k malému displeji moc pohodlné. Na náročnější hry však předem rovnou zapomeňte.

Pro své fotografie a videa máte v telefonu k dispozici aplikaci Galerie. Ta kromě obsahu zobrazuje i online alba z Picasy. Zde je trochu škoda, že to samé nenabízí i s alby na Facebooku, jak to nabízí některé konkurenční telefony. U online alb je nicméně příjemné, že si můžete nastavit, aby se synchronizovala pouze, když jste připojeni přes Wi-Fi. To se obzvlášť hodí ve chvíli, kdy máte nízký FUP.

Galerie nabízí několik módu zobrazení. Základem je zobrazení jako Alb, ale můžete si rozdělit obsah do složek i podle lokality, kde byly snímky vytvořeny nebo podle času. Nejméně přehledný je zobrazit „Vše“, čehož dosáhnete pomocí ikonky, které je úplně vpravo. Všechny obrázky se vám tak zobrazí pohromadě. Nicméně se bude jednat pouze o ty, které máte fyzicky v telefonu. Online alba se sem nemíchají. Vedlejší ikonkou, pak můžete přímo z Galerie spustit Fotoaparát.

Možnosti editace nejsou příliš široké. Obrázky můžete otáčet či jednoduše ořezávat. O to širší jsou však možnosti jejich sdílení. Kromě obligátního odeslání emailem, MMS nebo přes Bluetooth záleží čistě jen na aplikacích, které si nainstalujete. Pokud máte Facebook, můžete je poslat na Facebook, jestliže máte Dropbox, jednoduše je do něj nahrajete, atd.

Pro přehrávání hudby máte k dispozici jednoduchý přehrávač hudby, který podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, WAV, WMA. Umí filtrovat podle jednotlivých skladeb, alb a interpretů, vytváření vlastních seznamů skladeb a zobrazení obalů alb. Umí přehrávat náhodně nebo opakovat jednu skladbu pořád dokola.

Vedle ikonek, které toto zapínají, najdete ještě jednu v podobě televizoru s notičkou. Když na kliknete, tak se vám vyhledají další skladby na YouTube podle interpreta a názvu skladby. Přehrávané skladby si můžete i označit hvězdičkou jako oblíbené. Přehrávač nabízí ještě jednu praktickou funkci a to je časovač automatického vypnutí, který si můžete nastavit na 5, 10, 30 nebo 60 minut. To se hodí zejména, pokud jste zvyklí usínat při poslouchání hudby.

Nechybí také jednoduchý ekvalizér s několika předinstalovanými profily, který se nicméně zobrazí pouze s připojenými sluchátky. Vlastní personilazce ekvalizéru umožněna není. Při připojených sluchátkách jsem se nicméně setkal s jednou nepříjemnou chybou, kdy se mi neustále z neznámého důvodu, samo spouštělo hlasové vyhledávání na Googlu a pokaždé to přerušilo přehrávání.

Kromě hudby nabízí telefon i přehrávání videa ve formátech 3GP a MP4. Na běžný formát AVI musíte zapomenout, telefon jej zvládne až s alternativním přehrávačem, například s MX Playerem. Aplikace příliš možnostmi nastavení neoplývá. Videa si můžete zobrazit v podobě seznamu, mřížky nebo složek a řadit podle názvu, data, velikosti či typu. Z dalších možností přehrávač nabízí ještě automatické přehrávání dalšího videa a sdílení videa.

Při přehrávání samotném už příliš možností nenabídne. Kromě základních funkcí je zde už jen roztažení na celou obrazovku a zámeček v pravém rohu, kterým si video uzamknete a při přehrávání z něj nebudete moc vyskočit. Co mě však příjemně překvapilo je skutečnost, že si telefon bez problémů poradil i s českými titulky ve formátu srt.

Pokud by vám nestačilo přehrávání hudby a videa, telefon vám nabídne ještě FM rádio s RDS, které samozřejmě vyžaduje ke svému provozu připojená sluchátka sloužící jako anténa. Rádio umožňuje i uložení šesti stanic do oblíbených, jejíž frekvence se pak objeví na tlačítkách na úvodní straně. Stejně jako hudební přehrávač také rádio nabízí automatické vypnutí.

Fotoaparát

Kromě displeje je fotoaparát druhou oblastí, kde LG u tohoto modelu šetřilo. Nabízí pouze rozlišení tři megapixely a postrádá, jak autofokus, tak i přisvětlovací diodu. Kromě snímků v rozlišení 3 Mpix (2048 x 1536 pixelů), umožňuje pořizovat snímky i v rozlišení 1 Mpix (1280 x 960 pixelů). Nedostatek megapixelů, AF a diody se snaží dohnat funkcemi. Najdete zde kompenzaci expozice až o dvě clonová čísla, nastavení ISO (automaticky, 400, 200,100), vyvážení bílé (automaticky, žárovka, slunečno, zářivka, zataženo), barevný efekt (žádný, jednobarevný, sépie, negativ), samospoušť (3 s, 5 s, 10 s), geotagging.

Vybrat si můžete i ze čtyř zvuků spouště a nechybí ani fotografování pomocí hlasových příkazů. Kromě obligátních „Cheese“, „Smile“ a „Whiskey“ se nezapře, že se jedná o korejský telefon. Zbývajícími hlasovými příkazy jsou totiž „Kimchi“ (korejské národní jídlo) a „LG“. U všech těchto příkazů v nápovědě LG ukáže nejen jejich výslovnost, ale i si je můžete přehrát

Ani tyto dodatečné funkce však fotoaparát nezachrání. Jeho obrazové kvality jsou jedním slovem bída. Fotografie jsou podprůměrné i při dobrém osvětlení, ale při slabším osvětlení jejich kvalita prudce upadá. Fotoaparát poslouží skutečně jen jako nouzové řešení.

LG Optimus L3 II (testovací video) – exteriér, 480p

Fotoaparát také nabízí nahrávání videa, ale ani zde není situace nejrůžovější. Maximum, co zvládne, je rozlišení 640 x 480 pixelů. Kromě toho jsou zde na výběr ještě rozlišení 320 x 240 pixelů a prakticky nepoužitelných 176 x 144 pixelů. O kvalitách obrazového výstupu přitom platí to samé jako u fotografií.

Telefonní funkce

Jednou z nejdůležitějších funkcí každého mobilního telefonu zůstává telefonování. Kvalita hovoru u tohoto telefonu byla zcela bez problémů. Při telefonování jsem slyšel druhou stranu jasně a zřetelně a ani druhá strana si nestěžovala, že by mě slyšela zkresleně. Bez problémů byl i hovor při zapnutém hlasitém odposlechu.

Telefonní seznam nabízí standard Androidu. Při zadávání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě řady telefonních čísel můžete přidat emailové adresy, vybrat skupinu a přiřadit vlastní vyzvánění. Tyto základní možnosti můžete dále rozšířit přidáním dalších polí. K dispozici máte pole: Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky, Události.

Pokud máte z více zdrojů, typicky kontakty v telefonu, na SIM v Googlu a Facebooku, tak kontakty můžete libovolně spojovat a rozdělovat. Návrhy na spojení nejsou nicméně vždy přesné, a pokud dáte zobrazit při spojení všechny kontakty, tak vám bude telefon nabízet všechny kontakty na připojených účtech. Pokud jich máte hodně, tak je to velice nepřehledné. Škoda, že systém nenabízí možnost filtrování těchto návrhů, například jen ty s telefonním číslem nebo z konkrétního účtu.

Zprávy

V této části bych se nejprve rád zmínil o QWERTY klávesnici, kterou je Optimus L3 II v základu vybavený. Vzhledem k malé úhlopříčce displeje jsou zejména v pozici na výšku jednotlivá tlačítka skutečně miniaturní, a pokud máte velké prsty, tak se nevyhnete častým překlepům. S těmi vám sice může do jisté míry pomoci vestavěný slovník, který dokáže opravovat i překlepy, ale poté, co mi neustále špatně napovídal slova, jsem na něj zanevřel. Ani v poloze na šířku, kde se tlačítka zvětší, není situace úplně nejrůžovější. Pokud budete tedy bojovat s překlepy jako já, tak vám doporučuji porozhlédnout se v Google Play po alternativní klávesnici, neboť v základu chybí i alfanumerická klávesnice, která by se na malý displej hodila lépe, než QWERTY varianta.

Na příjem a odesílání SMS a MMS máte v telefonu nativní aplikaci jednoduše pojmenovanou "Zprávy". Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací a LG nabízí i možnost vybrat si jeden ze šesti přednastavených motivů, které zahrnují, jak barvu bublin, tak i pozadí.

Pro správu emailů nabízí LG, tak jako každý smartphone s Androidem samostatnou aplikaci pro Gmail, který podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB, a samostatnou aplikaci E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete, pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace.

Ze sociálních sítí obsahuje Optimus L3 II v základu pouze Google+, který doplňuje aplikace Pokec. Například klient pro Google Talk chybí, což však nevadí, protože Google sjednocuje svou IM komunikaci do nové aplikace Hangouts. Zcela však například chybí klient pro Facebook. Toho si však stejně jako další aplikace jednoduše stáhnete z Google Play.

Organizační funkce

Základní organizační funkci reprezentuje kalendář, ve kterém si můžete zobrazit údaje nejen z telefonu, ale všechny kalendáře z připojených účtů. Jednotlivé kalendáře si přitom můžete barevně odlišit. Kalendář je standardně zobrazen v týdenním pohledu, ale můžete si ho přepnout i na měsíční, denní nebo jako agendu.

Poznámky v telefonu reprezentují dvě aplikace. Kromě aplikace Poznámka, která představuje klasické poznámky z Androidu, si LG přidalo již zmiňovanou aplikaci Quick Memo. Ta má svého zástupce i v notifikační liště na čestném prvním místě. V aplikaci můžete psát své poznámky pouze prstem a ne přes klávesnici. Můžete si však vybrat, zda chcete svou poznámku napsat na „žlutý papírek“ nebo přímo přes obrazovku. To se hodí, když si chcete poznamenat něco přímo k události, která se zobrazuje na displeji. Stejně tak přes tuto aplikaci můžete vytvářet i screenshoty displeje.

Jednotlivé poznámky z obou aplikací můžete ukládat a sdílet. V Quick Memo je přitom ve sdílení první položka právě na Poznámku, takže to co rychle načmáráte v této aplikaci, si jednoduše uložíte do Poznámky a opatříte komentářem.

Potěšující je přítomnost předinstalované aplikace Polaris Viewer. Od tak levného telefonu nemůžeme čekat, že by obsahoval plnohodnotný kancelářský balík. Potěší však alespoň tato aplikace, která nabízí možnost kancelářské dokumenty alespoň prohlížet.

Z dalších funkcí můžeme dále zmínit diktafon nebo opakující se budík, u kterého si nemůžete vybrat melodii buzení, ale můžete si alespoň nastavit, aby budil i v tichém režimu či jak se mají chovat boční tlačítka. V telefonu nechybí ani stopky, odpočet, světový čas nebo jednoduchá kalkulačka.

GPS a navigace

V telefonu nechybí samozřejmě GPS, která má podle specifikace podporu A-GPS. K dalšímu zpřesnění a zrychlení určení polohy můžete zapnout i lokační službu od Googlu, která používá zdroje jako informace o Wi-Fi a informace o mobilních buňkách. Přesto by však mohlo být určení polohy rychlejší. Zvláště při jízdě může trvat určení polohy i kolem 30 – 60 sekund a zvláště v počátku se silnou nepřesností, která se může pohybovat v desítkách až stovkách metrů. V místnosti, kde se jiné smartphony s GPS signálem chytají v řádech sekund, trvalo nalezení polohy minutu a půl.

Pokud však telefon polohu určí a zafixuje, tak jí vcelku drží i ve městě, kde mu stíní vysoké budovy výhled na oblohu. Pokud to tedy shrnu, tak GPS v tomto telefonu jistě použitelná je, ale po spuštění je třeba si někdy počkat a trochu se obrnit trpělivostí.

Co se týče navigačního softwaru, tak zde jste odkázáni po prvním spuštění čistě jen na mapy a navigaci od Googlu. Mapy fungují korektně a navigace vás bez problémů dovede z bodu A do bodu B. Jedinou výjimkou je přitom navigace v hromadných prostředcích. O problému způsobenému nízkým rozlišením displeje, jsem se již zmiňoval v části věnované displeji.

Nevýhodou map od Googlu nicméně je, že přestože již umožňují stažení mapových podkladů do telefonu, pořád při navigaci vyžadují připojení k internetu. Pokud byste raději čistě offline navigaci, budete se muset porozhlédnout po Google Play.

Podporované sítě, datové funkce a internet

Na to, jak se jedná o levný telefon, si Optimus L3 II stojí dobře v otázce podporovaných sítí. Kromě GSM 850/900/1800/1900 MHz zvládá i 3G síť WCDMA 900/2100. Po datové stránce nabízí GPRS a EDGE oboje ve třídě 12 a k tomu i rychlá data HSDPA s rychlostí downloadu až 7,2 Mbit/s.

Další možnosti připojení kromě mobilních dat reprezentují Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 3.0 s A2DP. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0. Telefon připojený přes microUSB můžete synchronizovat s počítačem pomocí programu PC Suite Companion.

K prohlížení internetu nabízí telefon už v základu hned dva prohlížeče. Kromě základního prohlížeče je v něm předinstalovaný i Chrome. Oba prohlížeče fungují bez zadrhnutí a nezadýchávají se ani při otevření více oken. Malou plochu displeje lépe využívá základní prohlížeč, u něhož se ovládací prvky skrývají. Podle mého subjektivního pocitu se ale lépe pracuje s Chromem.

Závěr

Na Optimus L3 II nemůžeme nahlížet stejně na jako na nadupané smartphony a ani tyto ambice nemá. Je určen především jako první smartphone s Androidem a druhou velkou cílovou skupinou jsou pak ženy, pro které je důležitý elegantní design a malé rozměry, tak akorát do kabelky.

Když tedy na tento telefon budeme nahlížet touto optikou a vezmeme v úvahu i to, že se jeho průměrná cena v českých internetových obchodech pohybuje těsně pod třemi tisíci korun, tak můžeme říci, že se nejedná o vyloženě špatný telefon. Jistě má řadu slabých stránek, jako je horší displej s nízkým rozlišením a téměř nepoužitelný fotoaparát, ale na druhou stranu nabízí rychlá data, vcelku svižný systém a zejména pak skutečně dlouhou výdrž.

Konkurence

V cenové hladině 2500 – 4000 Kč je nabídka smartphonů s Androidem poměrně široká. Konkurencí pro LG Optimus L3 III tak je například loňský Samsung Galaxy Pocket, jehož oficiální cena je 2590 Kč. Za své peníze dostanete 2,8" displej, což je o něco méně než u LG, ale má stejné rozlišení, takže je jemnější. Galaxy Pocket má jednojádrový procesor taktovaný na 832 MHz a pouze 256 MB RAM. Další nevýhodou je pak také starší verze Androidu 2.3.

Dalším konkurenčním Samsungem je o něco vyšší Galaxy mini 2, který stojí 3790 Kč. Za to nabídne jednojádrový procesor taktovaný na 800 MHz, 512 MB RAM, 3,27" displej s rozlišením 320 × 480 pixelům, a rychlá data HSDPA a dokonce NFC. Jeho nevýhodou je však také starší verze Androidu 2.3, nicméně tento model obdrží aktualizaci na Android 4.1.

Konkurenční Samsungy

Z letošních modelů je pak žhavým konkurentem pro LG novinka Samsung Galaxy Young za 3790 Kč. Ta nabídne také gigaherzový procesor, 512 MB, 3,2" s rozlišením 320 x 480 pixelů, třímegapixelový fotoaparát, rychlá data HSDPA a Android 4.1.

Z dalších značek můžete sáhnout například po Sony. Cenově bližší je LG model Xperia Tipo, jehož oficiální cena 3190 Kč. Za to nabídne stejně velký displej se stejným rozlišením jako Optimus L3 II, ale o něco slabší procesor s taktem 800 MHz, 512 MB RAM, třímegapixelový fotoaparát a rychlá data WCDMA a HSDPA. Kromě jednosimkové varianty přitom existuje i jako Dual SIM za 2990 Kč. Obě verze běží na Androidu 4.0.

Konkurenční Sony

Novějším modelem od Sony je Xperia E za 3790 Kč nebo za 3989 Kč v případě verze dual. Sony Xperia E má nepatrně větší displej s úhlopříčkou 3,5", ale se stále stejným rozlišením 320 x 480 pixelů, Jeho procesor je taktován také na 1 GHz a RAM má hodnotu 512, je vybavený 3,2Mpix fotoaparátem a běží na Androidu 4.1.

Zajímavou alternativou, pokud netrváte na značkovém mobilu je nově představený Vodafone Smart III, který se začne prodávat od začátku června za standardní cenu 3 177 Kč. Za tyto peníze nabídne čtyřpalcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, 5 Mpix fotoaparátu a především podpory NFC. Spolu s telefonem získáte i 2 NFC štítky.

Pokud nechcete smartphone s Androidem, tak můžete sáhnout například po Huawei Ascend W1 nebo dvojici Nokií Lumia 520 a Lumia 620 s operačním systémem Windows Phone 8. Huawei Ascend W1, který se v českých internetových obchodech v průměru prodává za 4870 Kč, nabízí 4" displej (800 × 480 pixelů), dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB, 4 GB vnitřní paměť a pětimegapixelový fotoaparát.

Levnější z Nokií, Lumia 520, se začne prodávat v nejbližších dnech, by měla stát 4 290 Kč. V její výbavě najdete 4" displej (800 × 480 px), dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB a pětimegapixelový fotoaparát. Vyšší Lumia 620, která má úhlopříčku displeje 3,8" (800 × 480 px) a proti Lumii 520 mimo jiné lepší baterii a NFC, vyjde v průměru na 5880 Kč.

lg-optimus-l3-ii
Klady
  • dlouhá výdrž
  • rychlá data
  • elegantní design
  • malé rozměry
  • cena
Zápory
  • pomalá GPS
  • málo pohotovostních obrazovek
  • nekvalitní fotoaparát
  • malé rozlišení a hrubý rastr
Diskuze ke článku
karel
Aby telefon zasloužil zmínku o "rychlých datech" v nadpisu, očekával bych aspoň podporu HSPA+ 21 a nikoli jen základní HSPA 7,2 (i stařičká Nokie E52 umí HSPA 10)!
SE
V dnešní době vydat "novinku" s rozlišením 240 × 320 to se asi LG pomátnul.
Marek
Budete robit aj recenziu na l7 II?? Prosim, povedzte, ze v dohladnej dobe ano. Kazdy den pozeram, ci ste ju tu nahodou nepridali, lebo som strasne zvedavy na vydzr baterie u toho telefonu, a ked ho lg dobre optimalizovalo, tak by v tomto ohlade mohol spravit dieru do sveta! Naviac ma aj obstojne ine specifikacie, takze si ho chcem kupit, ak bude vyborna ta vydrz a prostredie bu de tak plynule ako na l9ke, lebo niekde som cital, ze je vraj trochu spomalene, co by mi vadilo...
Vendel
Mám za to, že předchozí generace měla takt 800 Mhz, ne 600 Mhz jak je psáno v článku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze