LG Optimus G
recenze

LG Optimus G

Samuraj s křehkým tělem

LG Optimus G nabídne originální styl a umí udělat dojem. Jeho výbava je špičková a v dané cenové kategorii nemusí mít přemožitele. Na druhou stranu, bude realita stejně tak působivá jako papírové parametry? Jak si povede opěvovaný fotoaparát? Co onen ohromný výkon? Nejsou to jen plané řeči? To vše jsme zjistili v průběhu testování a vy si náš verdikt můžete přečíst v recenzi.

Optimus G byl představen v září minulého roku. Výrobce dal jeho příchod náležitě najevo. Připravil velké množství propagačních videí a naznačoval, že se jedná o zařízení, které nemá konkurenci. Jedná se například o upoutávky na nejlepší technologii fotoaparátu, na vylepšenou technologii baterie či perfektní multitasking.

LG Optimus G - oficiální fotografie

Málokdo by čekal, že od představení až po zahájení prodeje v České republice uplyne více jak půl roku. Konkurence za tu dobu představila lépe vybavená zařízení. Má novinka stále co nabídnout? Její specifikace nejsou vůbec k zahození, a za současnou cenu může být králem. Ve svých rukou totiž drží trumfy jako čtyřjádrový procesor nejnovější generace Snapdragon Pro, 2 GB RAM, 13megapixelový fotoaparát, tělo tvořené skleněnými plochami nebo různá softwarová vylepšení a gesta.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová prémiová sluchátka
Prémiová sluchátka vypadají opravdu luxusně, ovšem luxusní už není jejich zvukový výstup

Technické parametry LG Optimus G

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 68,9 × 8,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 208 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 13 000 Kč

LG Optimus G – videopohled

Design a konstrukce

Design telefonu je velmi podobný dalšímu produktu na trhu, kterým je LG Nexus 4. Vzhledem ke stejnému výrobci a podobné výbavě zařízení si LG hlavu s designem příliš nelámalo a obě zařízení jsou si dost podobná. A to je dobře, protože ani Nexus 4, ani Optimus G nevypadají naživo vůbec špatně. Patrným rozdílem je kulatější design u Nexusu 4, charakter obou telefonů je ale podobný.

Obě zařízení mají totiž skleněná záda (minerální sklo Gorilla Glass) a pod tímto sklem se vyjímá vrstva s prvky způsobujícími odlesky. Nexus 4 má však zajímavější úpravu, v případě Optimusu G není vzor až tak výrazný a samotné vzorování je také konzervativnější. Stále je to ale velmi zajímavý prvek, který telefon odlišuje od konkurence.

LG Optimus G – je opravdu elegantní telefon, který právem přitahuje pozornost okolí

LG Optimus G přináší rovněž pevnou konstrukci bez možnosti vyjmout baterii a kromě zadní strany je i ta přední chráněna minerálním sklem Gorilla Glass 2. Naštěstí obě strany nijak výrazně nepřitahují mastnoty ani nemají sklon se výrazně upatlávat.

Ačkoliv se k telefonům chovám s největší opatrností, přední ochranné sklo novinky již vykazuje množství škrábanců. Na druhou stranu, tento neduh se asi bude lišit kus od kusu, což je přinejmenším zvláštní. Zatímco první prodejní kousek se velmi rychle poškrábal, druhý nevykazuje téměř žádné škrábance, a to při stejném používání po stejnou dobu. Každopádně takové množství škrábanců jako u prvního kousku jsem v tak krátkém čase u žádného jiného zařízení nikdy nezaznamenal. Jde vůbec o Gorilla Glass? Každopádně doporučuji na displej ihned po zakoupení nalepit ochrannou fólii, případně si zakoupit ochranný kryt.

Kde mne škrábance nepřekvapily, je zadní kryt, kde je ale jejich výskyt paradoxně v menší míře v porovnání s přední stranou, i když se na zadní straně vyskytuje první generace skla Gorilla Glass. Zvláštní, když telefon pokládám zády na rovný povrch. Spíše by tomu mělo být naopak. Cenu za největšího lapače škrábanců si s náskokem odnese pravděpodobně plastová krytka "chránící" optiku fotoaparátu. Přitom tato krytka je mírně zapuštěná v kovovém lemu, která ohraničuje samotný fotoaparát a k poškrábání by tak dojít nemělo.

Dotykový displej je perfektně čitelných ze všech možných úhlů

Pokud bychom očekávali specifické konektory nebo klávesy, zůstaneme zklamáni. Na levém boku se nachází titěrná dvojklávesa sloužící pro ovládání hlasitosti. Na pravém boku je pak dobře přístupná klávesa pro vypnutí nebo odemčení telefonu. Obě klávesy jsou dobře nahmatatelné a bez problému je lze ovládat jednou rukou.

Dominantním ovládacím prvkem bude vedle dotykového displeje trojice senzorových kláves. To je rozdíl oproti Nexusu 4, který používá tlačítka na displeji. Zde vám nebudou ubírat cenné pixely a ve tmě nebo za zhoršených světelných podmínek jsou bíle podsvícené. Lepšímu ovládání vypomůže i vibrační odezva. Citlivost kláves je velmi dobrá. Jakmile klávesy zhasnou, nelze je na přední straně rozeznat. Vizuálně totiž nejsou nijak odlišeny a splývají s černým pozadím předního krytu.

Za poslední dobu si nevzpomínám, jestli nějaké zařízení LG kromě posledního Nexusu 4 disponovalo informační LED diodou. Novinka ji ale má a přijaté události dokáže výrazně indikovat zeleným poblikáváním po neomezenou dobu. V nastavení telefonu si můžeme určit, pro které události má dioda upozorňovat.

Svým provedením, vzhledem i použitím skla v přední i zadní části telefonu vím, že v ruce držím exkluzivní zařízení a novinka tak skutečně působí. Pří držení telefonu v ruce nic nevrže, vše perfektně sedí a lícuje. Na bocích telefonu jsou použity kvalitní plasty, které tento pocit umocňují. Za zpracování si tedy LG zaslouží jedničku. Vyměnit ještě plastové prvky za kov, byl by pocit exkluzivity dokonalý. Samotná ergonomie je věcí názoru. Optimus G není žádný drobek a jeho rozměry 131,9 × 68,9 × 8,5 milimetrů plně odpovídají velikosti displeje. Telefon je sice o malinko menší, než jeho kolega Nexus 4, drží a ovládá se ale o něco hůře kvůli hranatějšímu půdorysu. Rohy telefonu jsou jen mírně zaoblené a často jsem se neobešel bez přehmatávání. Konkurenční Galaxy S III, HTC One X+ nebo Nexus 4 se v ruce tedy drží o něco lépe. Nepočítáme-li těžkotonážní Lumii 920, je ze srovnatelných telefonů Optimus G se svými 145 gramy nejtěžší. Díky hodnotnému zpracování vám ale hmotnost přijde odpovídající a nejedná se o žádnou tragédii.

Rozměry Hmotnost
LG Optimus G 131,9 × 68,9 × 8,5 mm 145 gramů
HTC One X+ 134,4 × 69,9 × 8,9 mm 135 gramů
Samsung Galaxy S III 136,6 × 70,6 × 8,6 mm 133 gramů
LG Nexus 4 133,9 × 68,7 × 9,1 mm 139 gramů
Sony Xperia T 129,4 × 67,3 × 9,4 mm 139 gramů
Nokia Lumia 920 130 × 70,8 × 10,7 mm 185 gramů

Displej

Ukázkou špičkové technologie je použitý TFT IPS True+ displej s úhlopříčkou 4,7 palce a výborným rozlišením 768 x 1280 bodů. Ne, není to FullHD a Optimus G tak spadá spíše do minulé generace vlajkových lodí. Jemnost je ale i tak krásných 318 ppi, což je pro lidské oko více než dostatečné a pixely budete hledat opravdu těžko. Navíc se výrobce chlubí i technologií Zerogap Touch. To znamená vynechání jedné vrstvy mezi displejem a ochranným sklem, které je díky tomu blíže displeji. To v praxi přináší lepší zobrazení barev i zlepšení čitelnosti.

Barevné podání odpovídá víceméně realitě a rohodně nečekejte přesaturované nebo naopak vybledlé barvy, vše je tak, jak má být. Perfektní je i zobrazení bílé. I s nastaveným jasem na hodnotu 55% je displej velmi dobře čitelný na přímém slunci. Jak jsem ale psal už výše, výrazně mě zklamalo ochranné sklo Gorilla Glass 2, které příliš nechrání a po krátké době vykazuje množství škrábanců. Stejně na tom bylo i Galaxy S III a Nokia Lumia 920 s tímto typem skla.

Úhlopříčka Rozlišení PPI (jemnost)
LG Optimus G 4,7 palců 1280 × 768 bodů 318
HTC One X+ 4,7 palců 1280 × 720 bodů 312
Samsung Galaxy S III 4,8 palců 1280 × 720 bodů 306
LG Nexus 4 4,7 palců 1280 × 768 bodů 318
Sony Xperia T 4,55 palce 1280 × 720 bodů 323
Nokia Lumia 920 4,5 palce 1280 × 768 bodů 332

Zvuk

Na zadní straně ve spodní části najdeme velmi hlasitý, ale také nepříliš kvalitní hlasový reproduktor. Radši bych oželel vysokou hlasitost a zapracoval na kvalitě výsledné reprodukce, která zcela postrádá basy a zaměřuje se jen na agresivní výšky. Během hlasového hovoru jsem protější stranu dobře slyšel, ale hlas mohl být výraznější. Vše působilo víceméně vyváženým dojmem.

A co výstup do sluchátek? Když jsem uviděl "prémiová" sluchátka v balení, musel jsem je hned zkusit. Kabel má speciální úpravu, díky níž se sluchátka nezamotají. Jak jsem pak naznačil, jsou kovová. Vše tak nasvědčuje tomu, že poslech by mohl být skutečně jinde, než na co jsme u dodávaných sluchátek zvyklí. I když se sluchátka mají "zahořet" desítky hodin, než se skutečně rozehrají, tak prvotní dojmy z poslechu jsou naprosto otřesné. Sluchátka zcela zanevřela na podání basů, v životě jsem neslyšel tak agresivní a extrémní výšky a stačil mi poslech na cestě do práce a zpět jsem je raději už nepoužil. Pokud bývá zvykem, že většina výrobců přibaluje nekvalitní "pecky", pak LG zabalilo nekvalitní pecky do pěkného kovového kabátku a tím vše hasne. Při použití vlastních, lepších sluchátek jsem na kvalitu výstupu nemohl stěžovat. Zvuk nebyl ochuzen o basy, ani o dobře prokreslené výšky. I když jsem kvalitu výstupu vnímal jako velmi dobrou, na současnou špičku přeci jen něco ztrácí.

Baterie a výdrž

Kapacita baterie Li-pol 2100 mAh není nijak závratná, spíše je v této kategorii zařízení průměrná. I přesto očekávám dobré hodnoty pohotovostní výdrže. Podle promo videa i informací je tato baterie technologicky vylepšená a patří mezi to nejlepší, co divize LG vyprodukovala. Od nové technologie bychom měli očekávat delší životnost a díky specifické výrobě i delší výdrž. V útrobách nastavení telefonu najdeme navíc dva režimy, které mohou dále pozitivně ovlivnit konečnou výdrž. Úsporný režim a eko režim, přičemž druhý režim podstatně snižuje takt procesoru.

Ve standardním režimu pohotovostní výdrž není nijak překvapující. Telefon vydrží od ranních hodin až do večera při standardním používání, které zahrnuje textovou komunikaci, deset minut hlasových hovorů a neustále zapnutá data a synchronizaci a vyřizování e-mailů, sociálních sítí a dalších funkcí. Optimus G se tak zařadí do klasického jednodenního průměru. Ekonomický režim prodlužuje výdrž, ale nijak zásadně. Rozdíl oproti „plnému“ nasazení byl pouze několik hodin k dobru navíc. I když jsem tento režim aktivoval, nepozoroval jsem zpomalení reakcí ani zhoršení odezvy systému, takže bych možná doporučoval jej používat standardně. I těch pár hodin se někdy hodí, zvlášť v případě náročnějšího používání.

Optika fotoaparátu je velmi náchylná na poškrábání, je chráněna pouze plastem

Poslední možností jak výrazně ovlivnit výdrž je úsporný režim. Pohotovostní výdrž se sice může až dvojnásobně prodloužit, to vše na úkor dat, konektivity, snížení jasu a případně deaktivované synchronizace.

Nevynechali jsme ani standardizované testy výdrže. Telefon se dokázal nabít za 136 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 99 minut. V obou případech se jedná o dobré výsledky. A při přehrávání videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením ve Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 5 hodin a 12 minut .

Hardware

V těle telefonu se ukrývá vysoký výkon s čipsetem z dílen Qualcommu, konkrétně APQ8064 Snapdragon Pro a čtyřjádrovým procesorem taktovaným na frekvenci 1,5 GHz. Vysoký grafický výkon zajistí Adreno 320. Doplňuje jej operační paměť RAM s kapacitou 2 GB RAM, přitom běžný uživatel může čerpat z celkové paměti 1,8 GB. Po zapnutí si systém řekne přibližně o 600 MB a při běžném provozu tak máte opravdu královskou porci volného místa k zaplnění aplikacemi. V průběhu používání se tak nemusíte bát o jakékoliv nedostatky v tomto směru. Jak si vede nové LG v benchmarcích vám přinášíme v tabulkách a screenshotech níže. Úložné prostory poskytují místo o kapacitě 25,04 GB. Slot na paměťovou kartu bohužel chybí.

Benchmark testy zleva - Quadrant, SmartBench 2012, CF-Bench, AnTuTu a Linpack multi/single
Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu CF-Bench
LG Optimus G 6 119 4 276 / 3 089 17 694 16 827
HTC One X+ 6 972 5 037 / 2 519 14 459
LG Nexus 4 4 610 3 208 / 3 306
Sony Xperia T 5 623 3 237 / 2 850 8 234 9 347
Samsung Galaxy S III 5 512 4 179 / 1 598 9 930 13 637

Uživatelské prostředí

V novince je verze Androidu 4.1.2 (20b), obohaceným o nadstavbu LG. Prostředí výrobce je graficky zdařilé a nešetřilo se ani v počtu nainstalovaných aplikací. Notifikační lišta je mírně "přehuštěná", skrývá totiž panel s cca 15-ti zástupci, předem dané aplikace můžeme ale obměnit za jiné a vše si tak přizpůsobit k obrazu svému. Výborně. To ale není vše, pod zástupci aplikací jsou totiž dále aplikace Qslide. V tomto režimu můžeme spustit aplikaci, která se poté objeví v popředí v okně nad otevřenou aplikací tak, jak to známe už u jiných výrobců.

Velikost okna aplikace může být tahem zmenšena nebo zvětšena, okno můžeme zneviditelnit posuvnou lištou. Těch aplikací může být několik, pak ale dochází k zahuštění displeje a ke snížení přehlednosti. V režimu Qslide mohou být pouze některé předefinované aplikace. Možná by nebylo od věci, kdyby uživatel měl volnou ruku v tom, kterou aplikaci si bude chtít "shodit" na popředí pohotovostní obrazovky a pracovat s ní tak dál. Uzamykací obrazovka je osazena čtyřmi zástupci, které mohou být nahrazeny za jakékoliv jiné. Efekt odemčení obrazovky může doprovázet několik efektů. Třeba kapka rosy, zvlnění listu nebo rozprostření inkoustu. Maximální počet pohotovostních obrazovek je sedm. Každá z ploch může nést widgety, jejich velikost je ovšem pevně daná.

Qslide aplikace na popředí pohotovostní obrazovky - její okno může mít libovolnou velikost a nastavit můžeme i průhlednost okna

Výkon telefonu je vskutku ohromný, až v tuto chvíli neužitelný. Přinejmenším ne pro běžné operace a činnosti s telefonem. I když grafická nadstavba není nijak náročná, pozastavil jsem se nad tím, že při běžné práci s telefonem je využito z paměti RAM přibližná hodnota 1 GB. A přitom na pozadí bylo spuštěno pár aplikací, které nejsou nijak náročné. I tak ale zbývá mnoho paměti RAM k využití.

Plynulost systému a svižnost systému hodnotím mezi jedničkou a dvojkou. Ke dvojce se přikláním z důvodu, že některé úkony trvají nepřijatelné dlouho, například trvá 4 sekundy, než se otevřou přijaté zprávy. To bych u takto výkonného stroje nečekal. U kontaktů je načtení položek rychlejší, ale také jsem zde pocítil prodlevu. Další zpomalení jsou patrná i v nastavení při návratu do hlavního menu. U takto výkonného zařízení jsou prodlevy kdekoliv nehledě na množství spuštěných aplikací zcela nepřijatelné. LG tak má před sebou ještě kus cesty a rezervy, kde může optimalizovat své zařízení.

Úsporný režim znatelně prodlužuje pohotovostní výdrž, výraznější přínos ekonomického režimu jsem v praxi ale nezaznamenal

Nastínil jsem již softwarovou funkci Qslide. Líbí se mi i funkce "chytrá obrazovka", kdy telefon prostřednictvím přední kamery detekuje pohled očí v přímém úhlu k ploše displeje. Po tuto dobu nedojde k zhasnutí displeje. Že toto odněkud znáte? Ano, funguje to stejně jako známé Smart Stay u Samsungů. V denní podmínkách tato funkce fungovala na 100%, pří zhoršení světelných podmínek už pak záleželo na intenzitě světla. Přední fotoaparát pak občas nerozpoznal můj zrak a displej zhasnul i když jsem se na něj díval. Dalším vylepšením jsou i různá gesta v systému pro náhledy obrázků nebo přiblížení videa.

Přehled spuštěných aplikací, využití paměti RAM a možnost změny prostředí výběrem 4 napevno daných témat

V systému je přeinstalovaný i vlastní market aplikací a her s názvem SmartWorld. Jeho nabídka se ale nijak neliší od marketu Google Play. Ostatně ten je také přítomen. Jedna z vlastností, která LG nadstavbu odlišuje od konkurence, je velké množství typů fontů. Typ písma se vztahuje na celé prostředí a z nabídky si vybere opravdu každý, jak konzervativní uživatelé, tak ti, co si potrpí na graficky zajímavé písmo nebo a zrůdnosti typu Comic Sans.

Multimédia

Již na prodejním balení si můžeme všimnout jednu z „fičur“ která se jmenuje Dolby Music. Při přehrávání hudby do sluchátek nebo videa můžeme hudební projev obohatit o hutnou basovou složku a LG tak láká na dobrý hudební zážitek. Co ale softwarová výbava? Samotný hudební přehrávač nabízí standardní komfort. Hudba je řazena podle alb, interpretů či složek. Nechybí ani ekvalizér, jeho zvukové profily ovšem nejsou zcela typické a překlad je trochu krkolomný (ztišení basů, zvýraznění zvuku sluchátek, zesilovač vokálů, výšek a další). Nakonec je tu i jeden upravitelný profil, který si můžete přizpůsobit zcela podle vás, což je velmi dobře.

Galerie obrázků využívá gest, pomocí kterých můžeme zvětšovat náhledy jednotlivých alb. Na ploše displeje tak mohou být náhledy v řazení 2 x 2 nebo 5 x 7. Galerie zároveň stahuje obsah z Google účtu. Se sociálními sítěmi už ale není propojená a na zobrazení alb z Facebooku přímo v Galerii tak zapomeňte.

Vestavěný videopřehrávač najdeme v aplikaci Video a jak se na dnešní dobu sluší a patří, opět pracuje s gesty. Během přehrávaného videa můžeme dvěma gesty roztahovat obraz nebo upravovat jas. Zároveň video může běžet v malém okně na pohotovostní obrazovce jako widget. Okno lze libovolně přesouvat a upravovat jeho velikost. I když video stále běží, nedochází k sekání. Opět funkce, kterou jsme mohli už před zhruba rokem vidět u jiné korejské vlajkové lodi, ale stále potěší jako zajímavost, i praktická pomůcka.

Videopřehrávač podporuje titulky a umí korektně zobrazit české znaky. Přehrávač může běžet na pozadí i v tzv. režimu QSlide

Mezi podporované formáty patří mp4, avi a MKV. I soubor ve FullHD rozlišení byl plynule přehrán, nezapomnělo se samozřejmě ani na kontejnery divX, xVid. Potěší i podpora titulků, korektně zobrazí dokonce i české znaky, což rozhodně není samozřejmost a LG velmi chválíme. Velikost titulků může být manuálně upravena, a dokonce se dá měnit i jejich barva a můžeme si i vybrat, kam jej na obrazovce umístíme. S videopřehrávačem si tak LG opravdu hodně vyhrálo. Aplikace Video Wiz pracuje s různými efekty, které mohou být přidány k fotkám nebo videím. V telefonu se nachází i aplikace Editor Videa. Video může být různě sestříháno i zkráceno. Přidat lze i několik videí za sebou a na základě toho může vzniknout menší klip.

Editor videí a aplikace VideoWiz

V praxi jsem vyzkoušel samozřejmě i výkonnost Adrena 320 a celého čipsetu na hře Real Racing 3. Tato hra je velmi problémová a některá zařízení mají problém jednak ji spustit, a když už, tak grafická stránka je špatná. Hra byla ale na Optimusu G zcela plynulá a grafika byla špičková. I ostatní hry jako Spiderman nebo Bards Tale byly dobře hratelné. Hledáte-li herní telefon, může být Optimus G dobrým kandidátem.

Hra Real Racing 3

Fotoaparát

Skoro dvouminutové video výrobce se zaměřuje na vychvalování schopností nového 13Mpx fotoaparátu. Můžeme vidět, že si je výrobce jist svým fotoaparátem, je na něj náležitě pyšný a o sebevědomá prohlášení není nouze. Hned v úvodu vypouští slogan "world´s best image quality". Avizuje, že jeho velmi malý senzor 1/3,06" podává obdivuhodné výsledky. Jedná se o typ CMOS BSI z dílen Sony, ale LG prostřednictvím své divize Innotek do něj integrovalo řadu vylepšení. Výsledkem je kombinace těch nejlepších technologií.

Prostředí fotoaparátu ničím novým nepřekvapí, neuškodila by nová grafika

Přitom fyzika je neúprosná a je takřka pravidlem, že malý senzor a vysoká hustota pixelů nemohou přinést přinejmenším nic, než šum a rozporuplnou kvalitu. Jak si tedy vede LG v praxi? Když jsem poprvé vstoupil do prostředí fotoaparátu, překvapila mne stále stejná "šablona". Prostředí fotoaparátů LG se léta vyhýbá větším inovacím.

Za horších světelných podmínek jsou snímky velmi nekvalitní

Jedinými novinkami za poslední léta jsou pouze hlasové ovládání fotoaparátu (čím, kimsi, ldží, prazdroj pardon whisky a smile) a režim Time Machine. Tento režim je v podstatě sekvenčním režimem, který pořídí několik snímků v krátkém čase. Hodí se tak pro zachycení rychle pohybujících se objektů. Další funkce jsou jak přes "kopírák". Spoušť fotoaparátu je poměrně rychlá, ale zdaleka ne tak rychlá jako u současných Xperií či HTC.

Naopak, za denního světla jsou snímky opravdu špičkové

A jak si vede "světově nejlepší fotoaparát" s kombinací těch "nejlepších" technologií? Už v listopadu minulého roku jsme měli krátkou možnost si vyzkoušet tuto novinku v pobočce LG. Začnu odzadu a podíváme se rovnou na nejhorší výkony. Za nočních podmínek jsou snímky bohužel nekvalitní a zašuměné. Může za to i zbytečně vysoká hodnota citlivosti ISO 1600, kterou mobil automaticky nastavuje. Pokud je zamračeno a slunce bychom hledali jen stěží, jsou snímky s přimhouřením obou očí průměrné. Je vidět, že malý senzor potřebuje ideální světlo a jakékoliv obezličky a pomůcky zákony fyziky nepřechytračí. Za slunečných podmínek jsou snímky kvalitou zcela jinde. . Za dobrých světelných podmínek jsou snímky opravdu vynikající. Komprese je velmi malá, úroveň detailů vysoká. V téhle kategorii se řadí LG mezi elitu fotomobilů. Názorně tady vidíme, jak propastný rozdíl v kvalitě snímků může být, pokud jsou pořízený v horších podmínkách a ideálních světelných podmínkách

První fotka byla pořízena se znečištěnou optikou, třetí fotka je zase následkem špatného automatického zaostření

Do výsledné kvality fotek navíc výrazně promlouvá jeden činitel, kterým je ochranné sklo. U Optimusu 2X jsme již zmiňovali "opar" na fotkách, které způsoboval plastový kryt. Možná se to zdá neuvěřitelné, ale podobný "plast" zřejmě i díky škrábancům kryje fotoaparát zi de. Tento ochranný prvek se snadno patlá a mastí a rázem máte na fotografiích typický šedý závoj. Proto přikládáme srovnání fotografií z čistého a "zašpiněného" fotoaparátu. Pokud na internetu uvidíte některé fotky s šedým závojem z Optimusu G, můžete si být jisti, že si jejich autor jen zapomněl očistit čočku. Ne vždy na to je ale čas a je škoda, že je na toto LG tak náchylné.

Panoramatický snímek by mohl mít větší rozlišení

Během testu se mi do rukou dostaly dva Optimusy G, a podotýkám že obě finální prodejní verze. Zatímco první Optimus G fungoval spolehlivě, fotoaparát druhého zařízení jednal nepředvídatelně. Automatické zaostřování z 80% nefungovalo, a když už, musel jsem dlouho čekat, než došlo k zaostření scény. Většinou jsem musel manuálně zaostřit. Některé snímky byly rovnoměrně ostré po celé své ploše, některé snímky byly ostré pouze v určitých partiích fotografie. Třeba pravá strana byla ostrá, střed byl rozmazaný. Před koupí tak doporučuji fotoaparát vyzkoušet, protože je možné, že je takto postižených kousků v prodeji více.

Fotoaparát - rozlišení HW spoušť fotoaparátu HDR foto/video Speciální funkce Přední kamera
LG Optimus G 13 megapixelu ne ano / ne Time Machine, Voice Shutter 1,3 megapixelů
HTC One X+ 8 megapixelů ne ano / ne ne 1,6 megapixelů
Samsung Galaxy S III 8 megapixelů ne ano / ne nejlepší obličej 1,9 megapixelu
LG Nexus 4 8 megapixelu ne ano / ne panorama 360° 1,3 megapixelů
Sony Xperia T 13 megapixelu ano ano / ne super auto 1,3 megapixely
Nokia Lumia 920 8,7 megapixelu ano ne / ne ne 1,3 megapixelu

Pořízená videa jsou nahrávána v rozlišení 1920 x 1080 bodů, ve formátu MP4 s mono zvukem. Obrazová kvalita je dobrá, jen zvuk občas působí velmi nekvalitně, a je zde prostor pro zlepšení. Snímkovací frekvence pořízeného videa je 29 snímků za vteřinu s datovou stopou 17 Mb/s.

LG Optimus G (testovací video) – 1080p, exteriér

LG Optimus G (testovací video) – 1080p, exteriér

Telefonní seznam

Prostředí telefonního seznamu nabídne bílé pozadí a výrobce nezvolil příliš násilnou formu synchronizace dat se sociálními sítěmi. Pokud jsme se přihlásili pod sociální síť, tak telefonní kontakt pouze poukázal na profil zde umístěný. Statusy, sdílený multimediální obsah a další věci – nic takového se nekoná, pro tento obsah si musíte zajít do aplikací k tomu určených. To se v dnešní době už příliš nenosí, na druhou stranu řada lidí, kteří takovému provázání neholdují, to ocení. Vlastní kontakty jsou automatický zálohovány na Google účet, se kterým se samozřejmě i synchronizují, sekundární možností je pak záloha na paměťovou kartu. Mrzí mne, že kontakty neumí stáhnout přiřazený obrázek ve vysokém rozlišení z Google účtu. Velmi jednoduše je možné ke kontaktu přiřadit melodii, obrázek a velké množství různých typů čísel, událostí a poznámek.

Prostředí telefonního seznamu nic speciálního nenabídne

Zprávy

Tradiční pojetí zpráv je narušeno pokročilými možnostmi konfigurace barevného pozadí došlých zpráv. Tzv. maska nabídne šest barevných šablon, které změní jak pozadí zpráv tak i zobrazení okna zprávy v došlé konverzaci zpráv. Množství přijatých zpráv může být usměrněno vlastnoručním nastavením limitu zpráv. Výchozí stav je 500.

Softwarová QWERTY klávesnice patří svým rozložením a ergonomií mezi jednu z nejlepších, co jsem za poslední dobu v telefonech používal. Mezi jednotlivými znaky jsou velké rozestupy a znaky jsou logicky uspořádány. Během psaní na klávesnici byly překlepy zcela ojedinělé. Kdo má slabiny v pravopisu, může si aktivovat automatické opravy textu. Pro staromilce má LG další možnost, jak psát text, protože může být zvolena i alfanumerická klávesnice.

Pozadí zpráv může mít různobarevnou šablonu

E-mailová korespondence je obsluhována dvěma klienty. Pokročilým a všem jistě dobře známým Gmail klientem s mnoha chytrými funkcemi a předinstalovaným klientem, jehož jednoduchost může leckomu vadit. Ocenil bych alespoň pár softwarových ikon pro nejpoužívanější funkce.

Organizační funkce a GPS

Užitečným a promyšleným pomocníkem jsou poznámky, respektive aplikace QuickMemo. Spuštění aplikace je možné buď z notifikační lišty nebo současným podržením klávesy hlasitosti (snížení a zvýšení hlasitosti). Okamžitě se může pořídit screenshot, na který si můžete napsat nebo nakreslit, co potřebujete. V prostředí aplikace si můžeme zvolit tloušťku hrotu, typ pera i barvu malované stopy. Jistější formou psaní bude standardní zadávání znaků. Výsledná poznámka může být vylepšena o různé přílohy. Nakonec poznámku můžeme uložit nebo ji sdílet se světem.

Aplikace kalendáře a její rozhraní mi jde na ruku. Nevím, jestli si výrobce čte mé recenze či zná mé potřeby, ale dokázal vyvinout kalendář, který přesně splňuje mé požadavky a představy. Ty se totiž týkají přehlednosti a schopnosti zobrazit události daného dne, a to bez zbytečného klikání. Nabízí i rychlé přepínání mezi týdny, měsíci a dny. Události dne jsou vždy vzorně zobrazeny ve spodní části displeje, tak to má být. Ovšem během testování jsem narazil na problém se synchronizací kalendáře.

S aplikací QuickMemo je možné kdekoliv v prostředí telefonu vytvářet kreslené či psané poznámky

Automatická synchronizace byla zaškrtnutá, účet Google byl aktivní a přesto jsem zničehonic měl před sebou kalendář s prázdným místem nezobrazující žádnou událost. Inu kliknu na synchronizovat nyní. Nic se nestalo. Odhlásil jsem se a přihlásil ke Google účtu znova a události se naštěstí objevily. Nakonec jsem došel k názoru, že za tím pravděpodobně stojí aktivace spořícího režimu. Jeho deaktivace ale ponechala původní nastavení a nevrátila tak chování telefonu do běžného režimu. I tyto chybky snad výrobce časem odstraní.

Velice užitečnou aplikací je Quick Translator, která umožňuje překlad pouhým vyfocením textu. V databázi slovníku je kolem dvaceti různých jazyků včetně českého jazyka. Vyzkoušel jsem nastavení překladu z anglického do českého jazyka. Aplikace poskytuje možnost zvolit si překlad jednotlivého slova, řádku nebo odstavce. Pro překlad textu stačí samotného namíření fotoaparátu. Dojde ke kontinuálnímu zaostření a přeložení textu v několika významech s příslušnou výslovností. U překládaného slova byla úspěšnost skoro 90%. Pokud jsem chtěl přeložit celý odstavec, výsledkem byl mix všeho možného, dokonce některá slova zřejmě spadala do jazyka mnou neidentifikovatelného. Přesto se mi aplikace zalíbila a její využití a možnosti se mi líbí a věřím tomu, že své uplatnění najde. Přeci jen je lepší nechat si "naskenovat" text než jej ručně vyťukávat.

Quick Translator

Aplikace Polaris Office umí editovat, číst i vytvářet nové dokumenty ve formátu (doc, docx, ppt, xls, xlsx, ppt, pptx a text). V editoru dokumentů je celá řada nástrojů. Je možné vložit tabulky, grafy, upravovat text na základě různých velikostí, kurzív zarovnání. Užitečnou vlastností je možnost exportu například wordovského dokumentu do pdf formátu.

Co se GPS týče, zde Optimus G nijak skvělý není. S fixací GPS jsem často nebyl příliš spokojen. Fixace je pomalejší, a to i tehdy, když jsem měl aktivovánu asistenci dat operátora. Od spuštění (a nejenom při prvním startu, ale i dalších startech) trvalo většinou kolem 15 sekund, než došlo k upřesnění polohy na desítky metrů. K rychlé navigaci v městské džungli tak Optimus G moc ideální není.

V uzavřených prostorech pak i s pomocí operátora byla fixace žalostně dlouhá až pomalá . LG do novinky nepřidalo žádnou vlastní aplikace určenou pro navigaci. Uživatel si tak bude muset vystačit pouze s Google mapami.

Pokud patříte mezi uživatele, kteří do svého zařízení instalují kvanta aplikací a her, oceníte přehledného správce aplikací. V této aplikaci jedním kliknutím odinstalujete aplikace. Snazší manipulaci se soubory v interní paměti zpříjemní vestavěný správce souborů.

Datové funkce

Výrobce opravdu viditelným způsobem přikládá význam všelijakým formám synchronizace a sdílení obsahu s různými zařízeními. Přiznám se, že ze začátku jsem měl trochu hokej v tom, která aplikace k čemu slouží. Například FileShare aplikace sdílí obsah skrze bezdrátové sítě Wi-Fi s ostatními zařízeními. Další aplikace ve svém základu nabídne obdobnou myšlenku. Jmenuje se SmartShare a přes DLNA (Wi-Fi) taktéž sdílí data. Inu, funkcemi napěchován až po střechu.

Aplikace FileShare a SmartShare pro sdílení obsahu s ostatními zařízeními

Obří výkon je předpokladem pro rychlé a svižné prohlížení stránek. Realita má slova jen potvrzuje. Prohlížeč je výborně optimalizovaný, načítání i těch nejnáročnějších stránek je okamžité. Přibližování i oddalování stránek je plynulé. Jedním z důvodů, kdy má výkonná hardwarová výbava smysl, je právě oblast internetu a prohlížení stránek. Ne vždy jsem u výkonného zařízení zaregistroval tak plynulé a rychlé reakce v internetovém prohlížeči, jako u LG Optimus G.

Mezi datovými technologiemi září zejména moderní technologie LTE. Její využití v našich končinách je zatím ale zcela zanedbatelné. Možná už za pár měsíců ale… Uživatelé zatím budou spíše slyšet na přítomnost bezdrátových sítí Wi-Fi a/b/g/n. Neméně zajímavá technologie je i HSPA+ DC s maximální rychlostí stahování dat 43,2 Mb/s. Soubory uložené v paměti telefonu mohou být sdíleny přes Bluetooth 4.0 nebo Wi-Fi Direct.

Integrovaný NFC čip v kombinaci s aplikací Beam podporuje sdílení dat, spárování s bezdrátovým příslušenstvím (kolébky, headsety a jiné periferie) a také elektronické bezkontaktní platby.

Zhodnocení

Novinka od LG přišla na trh se značným zpožděním. Nebylo by na tom nic špatného, ale mnozí kdo Optimus G vážně chtěli, si mezitím pořídili něco jiného. I přes svoji cenu má čím oslovit. Nabídne výtečné zpracování s povedeným designem. Textura s reflexními prvky pak jasně říká, že LG Optimus G je stylový telefon. Hodnotně působící skleněný povrch má ale problém se škrábanci, kterých na něm přibývá i přes to, že má být chráněn sklem Gorilla Glass. Dvojnásob to platí o čočce fotoaparátu, která je zřejmě kryta obyčejným plastem a škrábe se opravdu hodně rychle.

Vedle toho Optimus G nechce být vnímán pouze jako stylový telefon, ale zejména chce oslovit svým výkonem. Ten je skutečně znát. Nejedná se jen o řádky ve specifikacích výrobce. Systém je dobře odladěný a většina úkonů je, až na výjimky, prováděna ihned. Na optimalizaci však prostor stále je.

Svým barevným podáním mne učaroval i dotykový displej IPS HD+. Ten nabídne skutečně úchvatnou podívanou, krásné zobrazení barev a příkladné podání bílé a i přes absenci FullHD rozlišení byl v mých očích tento typ displeje špičkou.

Fotoaparát na mne působil všelijak. Jeho prostředí graficky nepůsobí nijak moderně, po funkční stránce je to průměr, ale kromě funkce „Time machine“ mohl výrobce nabídnout něco extra. Obrazová kvalita snímků není taková, jak ji vyzdvihuje výrobce. Za denního světla jsou snímky velmi dobré, a rozhodně patří do horních partií v seznamu nejlepších fotomobilů. Za zhoršených podmínek či nočních podmínek pak byly fotky zcela nekvalitní, výrazně horší než u konkurence. Zde se naplno projevilo vysoké rozlišení snímače i jeho malé rozměry.

Tak trochu jsem očekával i lepší hudební výstup do sluchátek. Ne, že by byl špatný, to ne. Ale podobně vybavená konkurence v této cenové skupině nabídne lepší výsledky. Ani reproduktor nebyl příliš kvalitní. Byl sice hlasitý, ale na úkor kvality.

Konkurence

Nejsilnější konkurencí bude Samsung Galaxy S III. V některých obchodech české distribuce se prodává skoro o dva tisíce levněji. Nabídne o něco větší úhlopříčku displeje, jeho fotoaparát nabídne menší rozlišení. Obrazová kvalita je ale u Samsungu na vyšší úrovni. Mnohým může vadit jeho plastový vzhled. Naopak silnou výhodou je možnost výměny baterie, která déle vydrží, i slot na paměťové karty, který se vždycky hodí.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Galaxy S III – Nekompromisní král

Pak je tu takřka za stejnou prodávající se One X+. Jeho interní paměť je oproti LG. Rovněž má zabudovanou baterii. One X+ má ale velmi slušnou pohotovostní výdrž. Fotoaparát má menší rozlišení, ale jeho výsledky jsou velmi dobré zejména ve zhoršených světelných podmínkách. Taktéž nabídne špičkové dílenské zpracování, za což vděčí použití polykarbonátu. One X+ se pyšní i špičkovým hudebním výstupem.

HTC One X+ - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC One X+ – Král letošních Androidů

Další konkurencí je Xperia T

. Má fotoaparát se stejným rozlišením a dokonce i senzorem, jako LG. Na rozdíl od LG jsou fotky špatné, a to jak za denního světla, tak i za nočních podmínek. Kvalita snímků je výrazněna ovlivněna kompresí. Dotykový displej má technologii TFT TN s vylepšením barev Bravia Engine. Zobrazovací schopnosti jsou ale spíše průměrné, a to zejména pozorovací úhly. Ani zvukový výstup neodpovídá konkurenci špičkových zařízení. Vše možná zachraňuje jen cenovka kolem deseti tisíc korun.
Sony Xperia T - oficiální fotografie

TIP: Recenze Sony Xperia T – Tajný agent mezi smartphony

Stylovým konkurentem z vlastní stáje je LG Nexus 4. Nabídne podobnou, ale výraznější úpravu zad , která jsou taktéž tvořena sklem. Hardwarová výbava je na chlup stejná. Je tvořena čtyřjádrovým procesorem Snapdragon S4 Pro a pamětí RAM 2 GB. Mezi slabiny patří menší interní 16 GB paměť a fotoaparát se slabším rozlišením 8 megapixelů, který má velmi špatný obrazový výstup.

LG Nexus 4 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Google Nexus 4 – Blyštivé mámení s čistým Androidem

Z trochu jiné kategorie přichází Nokia Lumia 920. Má pouze dvoujádrový procesor a slabší grafiku, to ale ničemu nevadí a je stejně svižná a rychlá. Nabídne 4,5 palcový dotykový displej s HD rozlišením a speciální vrstvou, která umožňuje ovládání v rukavicích či jinými předměty. Bezkonkurenční náskok pak získává svým 8,7Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu, který exceluje zejména v nočních podmínkách a v tuto chvíli patří mezi špičku. Zaujme také bezdrátovým nabíjením. Mínusem je ale výrazně vyšší hmotnost, která přesáhla 180 gramů.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Nokia Lumia 920 – Finský návrat na vrchol

Nakonec si neodpustím ještě jednoho zástupce s Windows Phone, a tím je Ativ S od Samsungu. Má o chlup větší úhlopříčku dotykového displeje 4,8 palce. Pod kapotou pracuje dvoujádrový procesor S4 Snapdragon a paměť RAM s hodnotou 1 GB. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 megapixelů, ale jeho výsledky jsou spíše průměrné. Povedený je design, který evokuje kovové materiály, i když je celý telefon opět jen z plastu. Výhodou ATIVu S je vyměnitelná baterie a slot na paměťové karty.

Samsung Ativ S - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung ATIV S – První konzervativní okna

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon LG Optimus G zakoupit.

lg-optimus-g
Klady
  • kvalita hudebního výstupu
  • notifikační LED dioda je velmi silná
  • přítomnost ekonomického a úsporného režimu
  • za slunečných podmínek excelentní snímky z fotoaparátu
  • brilantní zobrazovací schopnosti TFT IPS+ displeje
  • špičkové dílenské zpracování a hodnotné materiály
  • NFC, LTE a rychlé HSDPA
  • špičkový zážitek při prohlížení internetu
  • velmi povedený vestavěný video přehrávač
  • nezhasínání displeje díky funkci chytrá obrazovka
  • bohaté uživatelské prostředí včetně funkcí Qslide
  • vysoký výkon, vhodný také pro nejnáročnější hry
Zápory
  • občasné prodlevy a zpomalení v systému
  • prémiová sluchátka v balení hrají velmi špatně
  • umaštěné sklo fotoaparátu produkuje špatné snímky
  • optika fotoaparátu je chráněna pouze plastem, který se škrábe
  • ochranné sklo na přední straně displeje se snadno poškrábe
  • pomalejší fixace GPS
  • špatné výsledky fotoaparátu v noci
Diskuze ke článku
Refael
Naposledy upraveno: 18. 4. 2013 11:42
V Evrope jste pozadu, tady v Aussie uz behem 14 dnu obdrzim v objednavce nastupce tohoto modelu LG F240S Optimus G Pro;-).
Ba ne, nesmeji se vam VUBEC. Je smutne a VELIKOU chybou LG, ze misto G Pro zacal od ledna prodavat defacto lonsky model.
Kazdopadne jsem byl i tak zvedav na recenzi Gcka, ze ktereho G Pro vychazi. Maji mnoho spolecneho.
Snad se LG uz polepsi v aktualizacich a Gcko a i "me" G Pro nepujde stejnou cestou Optimusu 2X.
joovi
Zdravím, zajímalo by mě jestli Optimus G podporuje také bezdrátové nabíjení? Díky
Refael
Co se tyce zhasinani displeje podle oci, funguje to take s brylemi? Nemyslim slunecnimi;-).
Michal Ostrava
Hmm tak za ty peníze ne,když už lg tak postarší ale stále velmi dobrý LG Optimus 4X HD ,tegra 3 pořád dobrá a tento telefon se dá koupit za krásných 7800Kč

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze