LG Optimus 4X HD
recenze

LG Optimus 4X HD

čtyři jádra stačí, drahoušku

Zatímco dvoujádrový smartphone uvedlo LG jako první, čtyřjádrový smartphone uvádí na trh až po Samsung a HTC. LG Optimus 4X HD je přímým konkurentem špičkových modelů Samsung Galaxy S III a HTC One X. Je LG Optimus 4X HD důstojným soupeřem?To se dozvíte v naší dnešní recenzi.

LG vloni na konci března jako první uvedlo na trh smartphone poháněný dvoujádrovým procesorem. Jednalo se o LG Optimus 2X a ve své době se jednalo o nejvýkonnější smartphone na trhu. Rok 2012 je však rokem čtyřjádrových procesorů a v této pomyslné soutěži skončilo LG až na třetím místě.

TIP! Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

LG Optimus 4X HD - oficiální snímky černé varianty

Předběhl ho totiž Samsung se svou vlajkovou lodí Galaxy SIII a také HTC s modelem One X, které na trh dorazilo jako první. LG nyní přichází se svou odpovědí na tyto špičkové smartphony a uvádí LG Optimus 4X HD. Nabídne velmi podobné parametry, což z něj dělá přímého konkurenta již zmíněných modelů od Samsungu a HTC. Kdo z tohoto souboje vyjde jako vítěz?

LG Optimus 4X HD - oficiální snímky bílé varianty

Technické parametry LG Optimus 4X HD

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 68,1 × 8,9 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 28 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 11 300 Kč

LG Optimus 4X HD – videopohled

Design a konstrukce

LG Optimus 4X se řadí mezi největší smartphony na trhu. Nabízí totiž obří 4,7“ displej s HD rozlišením, což se logicky odrazilo také na celkových rozměrech. Ty jsou konkrétně 132,4 × 68,1 × 8,9 mm a jedna ruka už má s takovým obrem opravdu co dělat. Na druhou stranu nejsou rozměry díky úzkému rámečku kolem displeje nijak přerostlé a LG je vzhledem k velikosti displeje ještě únosně velký. Naštěstí se však velké rozměry nepodepsaly výrazněji na hmotnosti, která činí 133 gramů.

Design je sice jednoduchý, ale v bílé barvě je LG Optimus 4X HD opravdu sympaťák

Nižší hmotnost má LG Optimus 4X především kvůli použitým materiálům. Prakticky celý telefon je z plastu, nicméně je nutno podotknout, že v ruce působí mnohem lépe, než všemi opěvovaný Samsung Galaxy S III. Plastové není pouze krycí sklo displeje, bohužel se však nejedná o Gorilla Glass jako u předchůdce Optimus 2X, ale pouze o klasické minerální sklo. Ačkoli je ale LG Optimus 4X HD z plastu, tělo je zpracované přímo ukázkově. Nesetkáte se z žádným povrzáváním, vše hezky lícuje a konstrukce je pevná.

Designově LG Optimus 4X pravděpodobně nijak extra nezaujme. Jedná se zkrátka o velkou placku s lehce zaoblenými rohy a…a to je vlastně všechno. LG Optimus 4X je zkrátka dokonalá placka, jejíž profil nenarušuje ani čočka fotoaparátu. Tloušťku 8,9 mm si tudíž drží po celém těle. Pojďme si však samotné tělo popsat trochu blíže.

Přední straně doslova dominuje již zmiňovaný dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palce. Ten nabízí zobrazovací technologii IPS a jemné HD rozlišení. Nad displejem uvidíme mřížku telefonního reproduktoru, přední kamerku a senzory okolního osvětlení a přiblížení. Pod displejem pak nalezneme tradiční trojici senzorových kláves určených pro ovládání operačního systému Android.

Záda telefonu tvoří plastový kryt, který drží pevně a působí velmi solidně. Má na sobě lehce hrubší vzorek, díky němuž telefon v ruce příliš neklouže, a především na zadním krytu nejsou vidět otisky prstů. Jinak rovnou plochu narušuje pouze čočka fotoaparátu s přisvětlovací LED a malá mřížka hlavního reproduktoru. Pod samotným krytem se nachází především baterie, potěší však také slot na microSD kartu až do kapacity 64 GB a také slot na SIM kartu běžné velikosti.

Očekávat spoustu ovládacích prvků na hranách zařízení je zde zbytečné. Pravá hrana je naprosto prázdná. Škoda, že se nedostalo alespoň na spoušť fotoaparátu, která je u Androidu už bohužel vzácností, a přitom je tak praktická. Na levé hraně se nachází pouze kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti. Chybí například HDMI konektor, který by takto drahému multimediálnímu přístroji jistě slušel.

Spodní hrana nabízí microUSB konektor a na horní hraně naleznete 3,5mm jack konektor společně s tlačítkem pro vypnutí/zapnutí displeje. Umístění vypínacího tlačítka na horní hraně je u takto velkého zařízení opravdu nesmyslné, prakticky se nedá ovládat. Je potřeba telefon v ruce nepřirozeně přesouvat a hrozí tak například vyklouznutí z ruky. V tomto rozhodně patří palec nahoru Samsungu, který tlačítka zapínání umisťuje na bok přístroje.

Porovnání s konkurencí

Telefon LG Optimus 4X HD Samsung Galaxy SIII HTC One X Sony Xperia S
Rozměry 132,4 × 68,1 × 8,9 mm 136,6 × 70,6 × 8,6 mm 134,4 × 69,9 × 9,3 mm 128 × 64 × 10,6 mm
Hmotnost 133 g 133 g 130 g 144 g
Velikost displeje 4,7" 4,8" 4,7" 4,3"
Rozlišení 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 312 ppi 306 ppi 312 ppi 342 ppi
Čipset nVidia Tegra 3 Samsung Exynos 4412 nVidia Tegra 3 Qualcomm S3 MSM8260
Počet jader 4+1 4 4+1 2
Takt procesoru 1,5 GHz 1,4 GHz 1,5 GHz 1,5 GHz
Paměť RAM 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
Interní paměť 16 GB 16, 32, 64 GB 32 GB 32 GB
Paměťové karty ano ano ne ne
Fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx 8 Mpx 12 Mpx
Baterie 2 150 mAh 2 100 mAh 1 800 mAh 1 750 mAh

Baterie a výdrž

Pokud pravidelně sledujete mobilenet.cz, tak vám jistě neunikl článek s prvními dojmy z LG Optimus 4X HD. Právě výdrž baterie byla jedním z hlavních bodů zmíněného článku a bude pravděpodobně jedním z hlavních faktorů, které budou ovlivňovat rozhodnutí potenciálních zájemců o čtyřjádrový mobil.

TIP! LG Optimus 4X HD v redakci: první dojmy z korejského čtyřjádra

LG Optimus 4X je vybaven baterií, která nese zvláštní označení. Kapacita je totiž, cituji: „2 100 mAh (Min) / 2 150 mAh (Typical)“. Znamená to tudíž, že baterie by měla mít minimálně 2 100 mAh, ale může mít o něco málo víc. Nicméně důležitější je samotná výdrž, která by se měla podle výrobce pohybovat kolem 9 hodin surfování na internetu, téměř 15 hodin hovoru či 52 hodin přehrávání hudby.

Pod zadním krytem se skrývá baterie a anténa NFC

V našem standardizovaném testu jsme se s výdrží při prohlížení internetu dostali něco málo přes 7 hodin. To je samo o sobě opravdu dobrá hodnota a překonává dokonce i Samsung Galaxy SIII, ovšem nemá to nic dočinění se standardním používáním takto výkonného multimediálního zařízení.

A proto se podíváme na řekněme standardnější používání. Zde už jsou výsledy bohužel mnohem horší. Příklad jednoho z klidnějších dnů - na pozadí se aktualizoval email (cca 4 zprávy denně), Facebook (cca 6-7 notifikací), Google+ (1-2 notifikace) a byly připojeny standardní synchronizační a komunikační služby včetně Google Talku, zhruba 20 minut jsem surfoval na internetu, vyfotil jsem cca 20 fotografií, chvíli standardně procházel menu a…a to je vlastně vše. Žádné hry, žádné hovory, žádné chatování a podobně. Při tomto využití telefon vydrží zhruba půl dne, což rozhodně není dobré. Pokud telefon prakticky nepoužíváte a provedete jen pár hovorů a pošlete pár SMS, dá se dostat s výdrží na jeden celý den.

Bohužel je to skutečně tak. V prvních dojmech jsme výdrž baterie celkem zkritizovali a zmínili jsme také extrémní zahřívání přístroje. V domnění, že se jedná o vadný kus, jsme požádali zastoupení LG o nový. Bohužel se však situace opakuje i zde, a i podle ohlasů uživatelů na internetu je výdrž baterie skutečně Achillovou patou LG Optimus 4X HD. Zařízení jsme testovali s nejnovější verzí softwaru V10d, snad situaci zlepší updaty softwaru, které například dokázaly vyřešit zpočátku tristní výdrž Sony Xperia S. Snad se tedy časem také dočkáme výdrže, kterou nabízejí konkurenti od Samsungu a HTC, přičemž hlavně druhý Korejec je na tom výrazně lépe.

Nastavení úsporného režimu

Výdrž můžete ještě trochu zlepšit tím, že snížíte jas na minimum nebo aktivujete úsporný režim třeba u 50 % baterie. Ten pak dokáže vypnout automatické synchronizace, Wi-Fi, Bluetooth, vibrace, snížit jas displeje či zkrátit interval vypnutí obrazovky. Můžete také vypnout síť 3G, protože například přepínání mezi 2G a 3G je velký žrout energie. Ale opět musím opakovat – k čemu je vám velký výkon, když ho nemůžete naplno využívat?

Zvuk a hudební výstup

LG Optimus 4X nabízí klasickou sestavu hlavního reproduktoru a 3,5mm jack konektoru. Bohužel se nedostalo na stereo reproduktory, což je trochu škoda.

Kvalita zvuku hlavního reproduktoru je špatná, 3,5mm jack konektor však exceluje

Hlasitý reproduktor na zadní straně se může pyšnit slušnou hlasitostí, takže by se vám nemělo stát, že přeslechnete například příchozí hovor. Nicméně co se kvality zvuku týče, trpí reproduktor tradičnímu neduhy. Je to především neschopnost vykreslit basovou složku, stejně jako slévání středů a výšek. Bohužel na tyto vlastnosti jsme si u hlavních reproduktorů již prakticky zvykli, na druhou stranu hudbu posloucháme stejně spíše přes sluchátka.

Zde naopak patří LG Optimus 4X slova chvály. Zvukový výstup 3,5mm jack konektoru je velmi dobrý a patří k těm nejlepším, které můžete dnes v telefonech najít. Hloubky můžete slyšet velmi čistě a zároveň od sebe snadno rozlišíte také výšky a středy. Pokud si ještě pohrajete s ekvalizérem a připojíte kvalitní sluchátka, tak si můžete poslech hudby z LG Optimus 4X opravdu užít.

Displej a ovládání

LG Optimus 4X nabízí, stejně jako HTC One X, dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palců, tedy o 0,1 palce méně, než Galaxy S III. Displej je tak už opravdu velký, což s sebou přináší mnoho výhod, ale také nevýhod. Nejdříve si řekneme klady displeje u LG Optimus 4X.

Pozorovací úhly displeje LG Optimus 4X jsou velmi dobré

Samotné LG označuje displej jako True HD IPS. Jedná se tedy o IPS zobrazovač s rozlišením 1280 x 720 pixelů a je nutno podotknout, že je opravdu velmi hezký. Displej je jemný, má věrné barevné podání a je i dostatečně jasný. Také pozorovací úhly jsou velmi dobré a barvy se nijak nezkreslují ani při pohledu z velkého úhlu. Velký displej je také vhodný na pohodlnou konzumaci obsahu – ať už surfování na internetu, sledování fotek a videí nebo například čtení e-knih.

Bohužel nese displej i jednu nevýhodu, a tou je především čitelnost na slunci. Ta je u LG Optimus 4X bohužel trochu horší a pokud zvýšíte jas na maximum, tak zase dostává zabrat baterie. Budete muset zkrátka udělat nějaký rozumný kompromis. Oproti Samsungu Galaxy S III, který má čitelnost na slunci velmi špatnou, je na tom ale LG o poznání lépe.

Ovládání telefonu zprostředkovávání samotný dotykový displej. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní, reakce i přesnost jsou naprosto vyhovující. Dalšími ovládacími prvky je trojice senzorových kláves pod displejem – domů, zpět a možnosti. Ačkoliv se může zdát, že jsou blízko displeje, nechtěných dotyků bylo minimum. Také citlivost tlačítek byla dobrá, pouze podsvětlení u bílé varianty by mohlo být výraznější. U černé problém není.

Co se týče ovládání, tak musíme zmínit ještě jednu drobnost. Je to vypínací tlačítko telefonu, které je umístěno na horní hraně telefonu. U telefonu této velikosti je to opravdu nešťastné umístění a při testování nám to skutečně překáželo. Telefon musíte v ruce nepřirozeně posouvat a samotné tlačítko je celkem malé, takže se i špatně nahmatává. Jak jsme již zmínili, zde patří palec nahoru Samsungu, který umísťuje vypínací tlačítko na bok telefonů.

Ať už jsme ale o ovládání řekli cokoliv, rozhodující je především velikost LG Optimus 4X. Displej s úhlopříčkou 4,7 palců je opravdu velký a počítejte s tím, že pokud máte menší ruce, tak ho nebudete moc pohodlně ovládat. Pokud chcete na něco kliknout v horní části displeje, musíte telefon v ruce přesouvat. Poté ho zase přesunout zpět, když chcete na něco kliknout ve spodní části. Psaní jednou rukou je možné pouze tak, že si telefon položíte na prsty, což již ovšem zavání upuštěním na zem.

Proto si rozhodně před koupením podobně velkého zařízení zajděte do nějakého obchodu a na vlastní kůži si vyzkoušejte, že vám takto velký displej nebude překážet a že jej zvládnete ovládat. Na druhou stranu LG Optimus 4X HD je z trojice Galaxy SIII x One X x Optimus 4X HD zdaleka nejkompaktnější a i přes nízkou tloušťku nabízí baterii s nejvyšší kapacitou.

Uživatelské prostředí

Zatímco loňský LG Optimus 2X se pravděpodobně updatu na Ice Cream Sandwich nedočká, letošní LG Optimus 4X již s Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich vybalíte z krabice. Nenajdete zde však čistý Android, LG totiž použilo vlastní grafickou nadstavbu.

Nejlepší představu o uživatelském prostředí si uděláte ze screenshotů a našeho videopohledu, ale musíme uznat, že se nadstavba vcelku povedla. Je jednoduchá, přehledná a hlavně – neseká se. LG si na optimalizaci dalo evidentně záležet a tak se v menu nesetkáte s žádným zamrzáváním či sekáním.

Domovská obrazovka a náhled složky

Domovská obrazovka může mít až 7 stránek, stejně jako u jiných Androidů. Na tyto stránky si můžete umístit zástupce aplikací, widgety nebo celé složky s aplikacemi. Pokud to widget umožňuje, můžete také měnit jeho velikost. Ve spodní části se nachází lišta, která se při pohybu mezi stránkami nemění. Zde si můžete umístit až 6 zástupců nebo sem přesunout celou složku. Vůbec celá práce se složkami na domovské obrazovce je velmi pohodlná a složky můžete vytvářet i v samotném menu s aplikacemi.

Z horní hrany se tradičně dá vysunout notifikační lišta, která je rozšířená o praktické ovládací prvky. Tam si můžete nastavit některou z mnoha rychlých voleb jako je profil vyzvánění, Bluetooth, Wi-Fi, NFC, jas displeje, GPS a další. Nabízí také rychlý přístup do nastavení.

Menu s aplikacemi - vše, stažení, widgety a dvojí rozložení

To je tvořeno standardní maticí ikon, která je ještě rozdělena na tři záložky. V jedné vidíte všechny aplikace, které se v zařízení nachází. Druhá záložka nabízí pohled na stažené aplikace a poslední záložka vám zobrazí widgety. Můžete si také nechat zobrazit ikony v rozložení 4x5 ikon nebo 5x6 ikon. Nicméně rozložení 5x6 je opravdu nepřehledné, takže díky za 4x5.

Nastavení je také upravené podle LG

LG použilo nástavbu nejen na domovskou obrazovku a menu, jak tomu většinou bývalo, ale prostředí LG nalezneme i v nastavení. Na screenshotech si můžete prohlédnout, jak LG upravilo celé nastavení. Subjektivně mi toto zobrazení přijde mnohem přehlednější, než v případě čistého Androidu.

LG si dalo na uživatelském prostředí skutečně záležet, pochvala míří především na dobrou optimalizaci prostředí, které se nijak neseká. Samozřejmě si můžete nahrát také jiný launcher (například launcher ze Samsungu Galaxy SIII), ale samotné prostředí od LG je velmi kvalitní.

Hardware a výkon

LG Optimus 4X v sobě nese nejnovější čipset nVidia Tegra 3. Ten nabízí celkem 4+1 jádra procesoru o taktu 1,5 GHz společně s 12jádrovým grafickým čipem nVidia. Tato mocně znějící konfigurace se stará o celý běh operačního systému Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. V dnešní době se jedná o špičku, kterou v mobilních zařízení můžete najít, a to se odráží také na výkonu.

Aby vše běželo tak jak má, má čipset k dispozici celkem 1 GB paměti RAM, přičemž běžné máte k dispozici zhruba polovinu. Vnitřní paměť zařízení je papírově 16 GB, uživatel má však k dispozici pouze 12,2 GB. Kam se ztratily téměř 4 GB paměti bohužel nikdo neví. Naštěstí si však chybějící paměť můžete lehce doplnit pomocí paměťových karet microSD až do kapacity 64 GB.

LG Optimus 4X si poradí prakticky se všemi nejnáročnějšími aplikacemi, které dnes pro Android najdete. Plynule si můžete zahrát například náročné 3D hry jako je Dead Trigger nebo GTA III.

Dead Trigger a GTA III

Níže si můžete prohlédnout také výsledky benchmark testů, ve kterých dosahuje LG Optimus 4X skvělých výsledků. V testu Quadrant Standard za sebou nechává dokonce i hlavního konkurenta, HTC One X. Dalším testem byl AnTuTu Benchmark, SmartBench a NenaMark2, kde LG dosáhlo také skvělých výsledků. Na Samsung Galaxy S III s Exynosem však celkem výrazně ztrácel.

Quadrant Standard (1), AnTuTu Benchmark (2, 3), NenaMark2 (4, 5, 6), Smartbench 2012 (7)

Vysoký výkon s sebou však také nese jednu nevýhodu. Tou je celkem vysoké zahřívání zařízení, především v jeho horní části. V prvních dojmech jsme se tomuto věnovali celkem dost a také z tohoto důvodu jsme požádali LG o jiný kus modelu Optimus 4X. U druhého kusu již byla situace lepší a zahřívání nebylo tak extrémní, jako u prvního kusu. Nicméně stejně čekejte, že při náročnější činnosti se vám telefon může celkem nepříjemně zahřát.

Fotoaparát a videokamera

LG Optimus 4X dostal do vínku fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, který je vybaven automatickým ostřením i přisvětlovací LED. Samotný fotoaparát nabízí opravdu bohaté možnosti nastavení, ale díru do světa s fotoaparátem LG Optimus 4X rozhodně neuděláte.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Využít můžeme režimu focení panoramata, sekvenční snímání nebo HDR. Panoramata však LG Optimus 4X prakticky fotit neumí. Během testování se mi nepodařilo zachytit ani jedno panorama, které by bylo přijatelně ostré. Je to pravděpodobně proto, že LG Optimus 4X zachytává panorama jako sekvenci videosnímků, které následně softwarově poskládá vedle sebe. Výsledky však nejsou nijak dobré.

Bohužel panorama není silná stránka LG Optimus 4X HD

Příjemným zpestřením může být režim HDR, které ovšem nefunguje úplně tak, jak bychom si představovali. Místo toho, aby se zvýraznily rozdíly mezi světlými a tmavými oblastmi se zdá, že fotografie je pouze zesvětlená, možná spíše přesvětlená. Všimnout si toho můžete na následujících snímcích.

První snímek vždy bez HDR, druhý s aktivním HDR

Dále u fotoaparátu nalezneme mnohá nastavení jako je nastavení jasu, vyvážení bílé, hodnota ISO, režim scény (normální, portrét, na šířku, sport a noc) či možnosti zaostření – automatika nebo sledování obličeje.

Pokud bychom ale měli hodnotit kvalitu klasických fotografií, LG Optimus 4X bohužel spadá spíše do podprůměru. Především vzhledem k tomu, že se snaží řadit do kategorie těch nejvybavenějších smartphonů po bok Samsungu Galaxy S III a HTC One X, by měly být výsledky fotoaparátu rozhodně lepší.

Fotografie jsou sice barevně celkem věrné, ale chybí jim ostrost a i za dobrého světla na nich můžeme vidět značné množství šumu. Například Samsung Galaxy S III podává mnohem lepší výsledky, přičemž papírově se fotoaparáty zdají shodné.

LG Optimus 4X si samozřejmě poradí také s videem. Dokáže zaznamenávat video v rozlišení FullHD, tedy 1920x1080 pixelů rychlostí 28 snímků za sekundu. Video se nahrává ve formátu mp4. Pokud se podíváte na testovací video, můžete si všimnout, že ani natáčení videa není rozhodně tou silnější stránkou LG Optimus 4X. Především automatické ostření nepracuje úplně tak, jak bychom si představovali, a docela to telefonu trvá.

LG Optimus 4X HD (testovací video) – 1080p, exteriér

Zajímavou funkcí jsou však speciální efekty, které dokáže LG Optimus 4X ve vašem videu použít. Dokáže totiž umístit osobu do prostředí diskotéky, vesmíru nebo soumraku a to pomocí technologie nahrazení pozadí. Stačí když telefon položíte na stabilní plochu a nasměrujete na nějaký, nejlépe jednobarevný, povrch. Následně se na pozadí objeví zvolené prostředí a do videa může vstoupit osoba. Ta je tímto jakoby „vložena“ do jiného prostředí.

LG Optimus 4X HD (testovací video) – efekty

Je jasné, že tato funkce nebude fungovat úplně perfektně, ale je s tím celkem legrace. Využít můžete ještě speciálních efektů, které využívají rozpoznání obličeje. Ten pak video automaticky zdeformuje a osoba má následně například velká ústa, velké oči, velký nos nebo zmáčknutý obličej. Opět je zde použitelnost takřka žádná, ale jde přeci o legraci. Bohužel se však taková videa natáčí pouze v rozlišení VGA.

Multimédia a zábava

Co do multimediální výbavy, v LG Optimus 4X by vám nemělo hned v základu chybět téměř nic. Pro hudební maniaky je připraven povedený hudební přehrávač, který dovede přehledně třídit skladby podle ID3 tagů do kategorií Skladby, Alba, Interpreti a Seznamy skladeb. Těm, kteří mají v ID3 značení trochu nepořádek, se určitě hodí také možnost zobrazení po složkách.

Hudební přehrávač - skladby, alba, interpreti, seznamy a složky

V samotném přehrávači si můžete jednoduše nastavit opakování, náhodné přehrávání nebo zobrazit text skladby, pokud je dostupný v paměti zařízení. V pravém dolním rohu se také nachází tlačítko pro zapnutí funkce Dolby Mobile, ale doporučuji se jej raději nedotýkat, protože zvuk, který tato funkce vytvoří, je příšerný a zní tak, jako byste hodili telefon do plechového sudu.

Hudební přehrávač

U hudebního přehrávače potěší také ekvalizér (pojmenovaný jako zvukový efekt), který nabízí několik přednastavených možností – ztišení basů, zesílení výšek, zesílení basů, efekt zvýraznění zvuku sluchátek, již zmíněný Dolby Mobile, nebo si můžete ekvalizér upravit sami. Je škoda, že si nemůžete nastavený ekvalizér uložit a nastavit si jich tak podle sebe třeba několik. Jak už jsme ale popsali výše, je výstup do sluchátek velmi kvalitní a LG spolehlivě poslouží jako dobrý hudební přehrávač. Hudbu si můžete přehrát ve formátech AAC, AMR, MP3, OGG, WAV či FLAC.

Videopřehrávač se opravdu povedl

Přítomen je také praktický videopřehrávač, který nabízí více možností, než jen Play&Pause. V přehrávači se nám také zobrazuje tlačítko pro Dolby Mobile, a i zde je výsledek stejně strašný, tudíž nepoužívat. Nicméně další ovládací prvky jsou již velmi praktické. Při sledování filmu si například u časové osy můžete nechat zobrazit náhled scény, a to dokonce přímo přehrávaný (jakýsi obraz v obrazu). Velice zajímavá funkce, kterou ovšem u FullHD videa už telefon nestíhá, a video je občas trhané. Běžné přehrávání FullHD však zvládá bez zaváhání.

Videopřehrávač se opravdu povedl

Kromě zmíněného náhledu ještě videopřehrávač nabídne rychlý přístup k ostatním videím, možnost upravovat rychlost přehrávání v rozsahu 0,5 až 2.0 a ikonka zámečku je pravděpodobně jednou z nejlepších funkcí celého přehrávače. Po kliknutí na zámeček se totiž vypnout všechny ovládací prvky a vy se tak nemusíte bát, že byste se během sledování videa nechtěně překlikli na domovskou obrazovku či si pozastavili video.

Videa dokáže přehrát ve formátech 3GP, MP4, MKV a AVI. Nechybí dokonce ani podpora titulků ve formátu SRT, takže si můžete sledovat filmy i s textovým doprovodem. Titulky můžete také nastavovat - můžete měnit velikost, barvu nebo styl písma.

FM Rádio

Pokud nebudete mít dostatek skladeb ve své hudební knihovně, můžete také využít vestavěný FM přijímač. Nabízí také automatické ladění s možností ukládání jednotlivých stanic. Kvalita příjmu však není úplně ideální, hodně záleží jaká máte sluchátka. Chybí také podpora RDS.

Funkce SmartShare

Do sekce multimédií spadá také funkce SmartShare, díky které můžete využívat streamování multimédií v domácí síti. Hudba, videa, obrázky…to vše můžete mít uložené v počítači a přes Wi-Fi si to nechat přehrávat do vašeho telefonu. Škoda, že LG Optimus 4X nemá HDMI konektor, streamování videa do televize by mohlo být takto velmi příjemné.

Aplikace Media Home

LG dále pro média připravilo také aplikace Media Home. Naleznete zde pohromadě všechny videa, fotografie a hudbu. Nicméně tato aplikace nenabízí ani polovinu možností, co samotné přehrávače, takže samotná přítomnost této aplikace je víceméně zbytečná.

Aplikace Media Home

LG Optimus 4X má skutečně velký potenciál pro zábavné vyžití. Vysoký výkon a velký displej jsou přímo ideální pro nejrůznější hry a podobně. Vše můžete stahovat z obchodu Google Play a díky nVidii Tegra 3 můžete využít i speciálně optimalizované hry pro tento čipset, sdružené v Tegra Zone. Můžeme rozhodně doporučit skvělou českou hru Dead Trigger, legendární GTA III nebo akční 3D střílečku Shadowgun.

Google Play

Bohužel v LG Optimus 4X nenalezneme přeinstalovaného žádného pořádného klienta pro sociální sítě. Je zde pouze funkce Social+, která vám prostřednictvím widgetu dokáže zobrazit zeď Facebooku nebo Twitteru a poradí si se synchronizací kontaktů či sdílením multimédií. Kvalitního klienta si ovšem budete muset stáhnout z Google Play.

Telefonování a adresář

Telefonní aplikace nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Je klasicky rozdělená na čtyři záložky. První záložka obsahuje pouze číselník, na druhé záložce se nachází protokol hovorů. Zde se zobrazují všechny přijaté, nepřijaté a odchozí hovory. Šikovnou funkcí je pokročilé filtrování protokolu hovorů, kdy si můžete nechat zobrazit například jen odchozí hovory z určitého datového rozsahu.

Třetí záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Ta je opět rozdělena do záložek, tentokrát do tří. První záložka ukazuje skupiny kontaktů. Skupiny v telefonu, skupiny synchronizované z emailových účtů nebo z Facebooku. Druhá záložka je samotný seznam kontaktů a na poslední záložce nalezneme oblíbené kontakty.

Kontakty a karta kontaktu

Samotná karta kontaktů je na velkém displeji opravdu přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje, přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky, a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Zprávy a klávesnice

Co se týče zpráv, LG Optimus 4X zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP.

Aplikace Gmail

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu. Ta je velmi povedená tak, jak jsme u Androidu zvyklí. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá.

Aplikace Gmail

Čtení emailů je díky velkému displeji skutečně pohodlné. Jediná škoda je, že nelze využívat Pinch-to-Zoom pro zvětšování emailu. Také řazení e-mailů při rozvětvených konverzacích není někdy příliš logické. Svou jednoduchostí připomíná psaní nového e-mailu trochu systém Windows Phone od Microsoftu. Při odepisování na email je však prostředí naopak trochu nepřehledné. Hodí se sice funkce pro připojení citace nebo její vložení přímo do emailu, ale samotné prostředí psaní emailu se nám zdá lehce chaotické.

Volba klávesnice, klasická klávesnice a mobilní klávesnice

Klávesnice u LG Optimus 4X těží především z velkého displeje, a tak je psaní víceméně pohodlné. Vybrat si můžete celkem ze 4 druhů klávesnice, přičemž v poloze na šířku se vám vždy zobrazí QWERTY klávesnice. Vybrat si jinak můžete z klasické QWERTY klávesnice (bohužel rozložení QWERTZ není možné), telefonní klávesnice (tři znaky na klávesu), ručního psaní nebo klávesnice Shape Writer.

Mobilní klávesnici asi moc často používat nebudete, výhodu má pouze v lepším ovládání jednou rukou. Ruční psaní již zní trochu lépe, ale pravděpodobně jej používat také nebudete, jelikož jeho přesnost je takřka nulová a vyžaduje to hodně tréninku, než napíšete smysluplnou větu. Jako nejlepší volba se tedy ukazuje standardní QWERTY klávesnice nebo metoda Shape Writer, které funguje stejně, jako známá klávesnice Swype.

Shape Writer, ruční psaní a hlasové zadávání

LG má však pravděpodobně také trochu zmatek v označování klávesnic, protože v nastavení si například můžete zvolit francouzskou QWERTY či QWERTZ, i když francouzská klávesnice je primárně AZERTY. Tu naopak najdete u anglické klávesnice. Asi se v Koreji špatně podívali, kde se jak píše.

Na závěr ještě musíme zmínit hlasové vyhledvání a zadávání, které využívá rozpoznání hlasu od Google a funguje velmi dobře. Pouze interpunkce činí hlasovému zadávání trochu problém, ale například na rychlou odpověď během jízdy autem je to velice užitečná funkce.

Organizační funkce a GPS

LG Optimus 4X HD již v základu nabízí mnoho pokročilých organizačních funkci. Začněme tedy hezky postupně a proč ne rovnou u kalendáře. Kolega Honza Pospíšil ve video-pohledu velmi hezky ukázal, jak vypadá prostředí kalendáře. Jeho rozdělení na náhled kalendáře a lištu s denním náhledem, týdenním náhledem a agendou je velmi praktické.

Kalendář v rozložení - měsíc/den, měsíc/týden. měsíc/agenda, den, týden, agenda

Můžete si tak pohodlně zobrazit jakýkoliv den v daném měsíci a detaily o dnu a týdnu se vám ukáží v liště pod měsíčním zobrazením. Lištu rozdělující měsíc a den/týden/agendu si navíc můžete vytáhnout výše, takže budete mít ještě lepší přehled o nadcházejících událostech. Samozřejmostí je plná synchronizace s Exchange nebo s účtem Google včetně dalších kalendářů rozdělených podle jednotlivých barev.

Polaris Office - Excel

Velkým plusem LG Optimus 4X je přítomná aplikace Polaris Office v plné verzi, která vám poslouží nejen jako pohodlný správce souborů, ale především jako prohlížeč a editor dokumentů Word, Excel nebo Powerpoint a také obsahuje integraci cloudové služby Box.

Polaris Office - Word

Aplikace Polaris Office nabízí opravdu nepřeberné možnosti, i když editor dokumentů je možná až příliš složitý. Přeci se stále jedná o mobilní zařízení a editor dokumentů by měl být zaměřen spíše na jednoduchou rychlou úpravu. Polaris Office má však tolik možností, že se v tom nejspíš občas zamotáte. Zda je to dobře či špatně, si však nejspíš musí každý určit sám.

Budík - budíky, časovač, světový čas a stopky

Nechybí také standardní funkce jako je poznámkový blok, hlasový záznamník nebo aplikace budíku, která nabízí celkem čtyři funkce. Na první záložce si můžete nastavit prakticky neomezený počet budíků, každý na jiný den, hodinu, s jiným tónem a podobně. Druhá záložka nabízí klasický časovač a na třetí najdete světový čas. Naskládejte si hezky pod sebe jednotlivá města a mějte neustále přehled o tom, kolik je hodin na druhé straně zeměkoule. A nakonec poslední záložka – klasické jednoduché stopky s funkcí mezičasu.

QuickMemo

Vrátíme se ještě na chvilku k poznámkám, protože LG Optimus 4X neobsahuje pouze obyčejný poznámkový blok. Po vysunutí horní notifikační lišty se totiž ve zkratkách nachází aplikace QuickMemo, která je velice šikovná. Díky ní můžete okamžitě pořídit screenshoty obrazovky, dokreslit do něj například vtipný komentář a následně několika kliknutími uložit nebo sdílet, kam je libo. Opravdu šikovná funkce pokud potřebujete něco rychle poznamenat a ještě lépe i s obrázkem.

Na závěr této kapitoly si ještě řekneme něco o GPS. LG Optimus 4X samozřejmě disponuje GPS čipem i s asistovaným připojením (A-GPS). Díky tomu je zachycení GPS signálu otázkou několika okamžiků a hned můžete využívat například předinstalované Google Mapy.

Google Mapy jsou jedny z nejlepších map, které můžete v mobilu mít

Google Mapy se nijak neliší od aplikace, kterou jistě mnoho z vás zná z nejrůznějších Androidích telefonů. Jedná se o jednu z nekvalitnějších mapových aplikací vůbec, a to především kvůli podrobnostem, které obsahuje. Práce s mapami je velmi rychlá a pohodlná, nemusíte se bát žádného sekání, a tak je vaším jediným omezením načítání map z internetu. I to lze však již trochu eliminovat, neboť Google Mapy nově podporují offline režim, kdy si můžete do zařízení stáhnout určenou oblast, a tu pak prohlížet klidně i bez internetu.

Kromě samotných map nabízí Google Mapy také hlasovou navigaci, integraci služby Google Latitude nebo Místa, která vám pomohou v okamžiku najít například restauraci, kavárnu, bankomat a spoustu dalších míst, která mohou přijít vhod.

Internet a konektivita

Po datové stránce se LG Optimus 4X nemá za co stydět. Poradí si bez problému s 2G i s 3G sítí. Na internet se pak můžete dostat jak přes GPRS/EDGE, tak přes rychlé HSPA+, které umožňuje teoretickou rychlost stahování až 21 Mbps. Pokud by vám mobilní internet nestačil, je samozřejmě připraven přijímač Wi-Fi 802.11 b/g/n. Bezdrátovou konektivitu završuje Bluetooth ve verzi 4.0 a především technologie NFC, která si konečně začíná získávat na světě výraznější prostor. Díky tomu lze posílat například kontakty, webové adresy a další textové informace skrze Android Beam na jiný Android telefon.

Abyste mohli využít všech možností internetového připojení, je také třeba pořádný internetový prohlížeč. Ten samozřejmě LG Optimus 4X nechybí a jak jsme u Androidu zvyklí, je skutečně povedený.

Internetový prohlížeč

Prohlížení stránek je rychlé a pohodlné, nesetkáte se s žádnými prodlevami, čekáním ani zasekáváním – vysoký výkon je opravdu znát. Prohlížeč umí samozřejmě pracovat se záložkami a otvírat více karet najednou. Šikovná je také funkce „Vyžádat web pro počítač“, která vám nechá zobrazit plnou verzi webu namísto mobilní, nebo možnost uložení stránky pro čtení offline.

Internetový prohlížeč

Ovšem ani prohlížeč Androidu není zcela bezchybný, a tak se například musíme nově vyrovnat s absencí technologie Flash, na kterou byli uživatelé Androidu odjakživa zvyklí. Setkal jsem se také s problémem ohledně cookies, kdy se z nějakého důvodu během testování internetového prohlížeče nejspíš zaplnila paměť a náš web mobilenet.cz poté nešel načíst s chybou „Bad request“. Vyřešilo to až vymazání cookies. Nicméně to jsou pouze takové specifické drobnosti, v celkovém měřítku je prohlížení internetu na LG Optimus 4X opravdu dobré, k čemuž kromě vysokého výkonu pomáhá také velký displej. Pro ještě lepší zážitek si však můžete stáhnout jiný prohlížeč, například Google Chrome, který zážitek z webu posouvá ještě dále.

Závěr a zhodnocení

Zhodnotit LG Optimus 4X je bohužel velmi těžké. Je to zařízení, které vás dokáže zaujmout, stejně jako zklamat. Ve prospěch LG Optimus 4X rozhodně mluví velký a kvalitní displej, vysoký výkon díky čipsetu nVidia Tegra 3 nebo kvalitní zvukový výstup. Potěší rozhodně také Android ve verzi 4.0.3 a především také velmi dobře odladěné uživatelské prostředí od LG. LG Optimus 4X HD se povedlo také konstrukčně, protože i když je komplet z plastů, nikde nic nevrže, neprohýbá se a v ruce působí o poznání solidněji než například Samsung Galaxy SIII.

Čím vás ovšem LG Optimus 4X HD může odradit, je především špatná výdrž baterie, podprůměrné výsledky fotoaparátu a nadměrné zahřívání při náročnějších úkonech. Ve výbavě také není nic, co by vás nějakým způsobem zaujalo. Funkce jako SmartShare nebo kancelářský balík jsou již dnes samozřejmostí. Navíc se v LG Optimus 4X prakticky vůbec nepočítá se sociálními sítěmi. V základu nenajdete nic kromě pluginu Social+, který ovšem v systému normálně nepostřehnete a slouží pouze pro sdílení na Facebook a Twitter. Všechno si tak budete muset doinstalovat sami z Google Play. Zamrzí také absence HDMI konektoru.

Ve prospěch LG Optimus 4X nemluví ani jeho cena, která se již nyní ze šedého dovozu pohybuje kolem 13 000 Kč. Prvních několik týdnů jej však bude oficiálně prodávat pouze T-Mobile za cenu 13 799 Kč, a to pouze v černé variantě. Na volný trh se pak dostane oficiálně až v září.

Vybírat mezi LG Optimus 4X HD, Samsungem Galaxy S III a HTC One X rozhodně nebude lehké. Na druhé dva konkurenty však LG vzhledem k výše uvedému občas ztrácí a spíše bude „tím třetím“. Na Samsung i HTC ztrácí nové LG svým fotoaparátem i horší výdrží baterie, nevýhodou je také mírně horší softwarová výbava. Na druhou stranu je z čtyřjádrové trojice nejmenší, potěší výbornou optimalizací softwaru. Pokud však odpovídajícím způsobem klesne cena a výrobci se podaří napravit výdrž baterie, bude Optimus 4X HD zajímavou alternativou k Samsungu a HTC.

Konkurenti

Prakticky jedinými konkurenty LG Optimus 4X jsou již mnohokráte zmiňované modely Samsung Galaxy S III a HTC One X.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III je samozvaným králem dnešních smartphonů, který v současnosti zastiňuje ostatní konkurenty také zásluhou masivní propagace. Nicméně se jinak jedná o špičkový smartphone, který nabídne především skvělou výdrž, plnou datovou konektivitu a v neposlední řadě velký Super AMOLED displej s HD rozlišením a množství zajímavých softwarových prvků. Z nevýhod bychom mohli zmínit například nepřesvědčivé zpracování z levných materiálů nebo horší čitelnost displeje na slunci.

HTC One X

Druhým hlavním konkurentem je HTC One X, které zatím vede především cenou pohybující se kolem 13 000 Kč z oficiální distribuce. Navíc nabídne špičkové zpracování, taktéž čipset nVidia Tegra 3 nebo velkou interní paměť. Bohužel však nenabízí slot na paměťové karty, baterii nevyměníte a ne každému přirostlo prostředí Sense k srdci.

Sony Xperia S

Dalším konkurentem by mohl být například Sony Xperia S, který nabídne taktéž HD displej, ovšem s menšími rozměry a tudíž jemnějším zobrazením. O výkon se stará dvoujádrový procesor od Qualcommu, a rovněž aktuálně již Android 4.0. Nevýhody tohoto modelu jsou však například málo citlivé senzorové klávesy, nevyměnitelná baterie nebo absence slotu na paměťové karty.

lg-optimus-4x-hd
Klady
  • vtipné efekty videokamery
  • kvalitní konstrukce
  • skvělé odladěné uživatelské prostředí
  • NFC a Android Beam
  • kancelářský balík Polaris Office v plné verzi
  • velmi dobrý zvukový výstup
  • vysoký výkon
  • kvalitní displej
Zápory
  • podprůměrný fotoaparát (zejména v této kategorii zařízení)
  • nadměrné zahřívání při náročnějších úkonech
  • vypínací tlačítko na horní hraně
  • absence HDMI konektoru
  • špatná výdrž baterie
  • chybějící klienti sociáních sítí
Diskuze ke článku
Trey Sand
Vcelku povedená recenze, prakticky skoro všechny klady i zápory zde byli vystiženy. Až na pár drobností a tou je že s novou aktualizací už Fotoaparát doznal zlepšení a taky lépe zaostřuje. A u té baterie je trošku zvláštní to že mě poměrně dlouho vydrží :-) uplně stejně jako u LG optimus 3D :-) zde přikládám screenshot http://i49.tinypic.com/fuoqj8.jpg :-) 35 minut navigace přes Google+data+poslouchání hudby, hodinová aktualizace facebooku,twitteru a google+, na začátku 15 minut hraní dead triggeru, 5x5minut hovorů, 32 smsek a jas na 65 procent s automatikou + 6 hodin spánek(obrazovka vypnutá) :-) a nabíjel jsem ho na potřetí plný režim(uplné vybití a nabití). Verze Softwaru je V10D :-)
Trey Sand
Ještě bych doplnil ze jsou v balení dva NFC štítky ;-) a paměťového karty jdou do velikosti 64gb ;-) + vylepšení pc suite s podporou propojení mobilu s pc přes WiFi.
kazan
Diky za skvelou recenzi.Telefonek opravdu pekny,skoda toho celkem spatnyho fotaku,hlavne teda to panorama nestoji na nic.I když normalni fotky nevypadaji tak zle,daleko lepsi než z optimusu 2x.
mrk
"Pokud telefon prakticky nepoužíváte a provedete jen pár hovorů a pošlete pár SMS, dá se dostat s výdrží na jeden celý den."

To je vtip?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze