LG G8X ThinQ
recenze

LG G8X ThinQ

Tři displeje v jednom balení
19

LG má na našem trhu novinku spadající spíše do kategorie vlajkových lodí. Zdánlivě jde o obyčejný telefon s výkonným procesorem, velkým displejem, zvýšenou odolností a bezdrátovým nabíjením. Na českém trhu k němu však dostanete ještě masivní pouzdro, ve kterém se ukrývají hned dva další displeje.

Současným trendem jsou skládací telefony, ideálně s ohebným displejem. Najdou se však tací, kteří vám dovolí telefon skládat, ale vystačí si bez ohebného displeje. Například LG G8X ThinQ, které se na českém trhu prodává výhradně v balíčku s velkým sekundárním displejem. Výbavou jde o telefon mířící spíše do vyšší třídy. Vyplatí se tato speciální novinka za bezmála 19 tisíc korun? A co displeje navíc, mají při používání reálný přínos?

LG G8X ThinQ – videorecenze

Technické parametry LG G8X ThinQ

Kompletní specifikace
Konstrukce159,3 × 75,8 × 8,4 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejAMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostprosinec 2019, ?

Obsah balení: vše potřebné

Prodejní balení obsahuje nejen obvyklé věci, jako je telefon, kabel či nabíječku, ale především pouzdro s dalšími dvěma displeji, do kterého telefon vložíte. Nabíjení pak probíhá dalším kabelem s magnetickým konektorem.

LG G8X ThinQ

Konstrukční zpracování: lesklá klasika

Novinky od LG se k nám dostávají sporadicky a pokud, tak většinou opožděně. To je případ i testovaného LG G8X ThinQ. Vzhled samotného telefonu není nijak zajímavý a vychází ze starších přístrojů výrobce. Jde o tenké a relativně lehké zařízení, které je ze všech stran lesklé, což dobře vypadá asi tak minutu, případně do doby, než telefon vezmete do ruky. V ní ale sedí velmi pohodlně, oblé boky chválíme.

Rozmístění ovládacích prvků je příkladné, všechny jsou dobře po ruce. Na levém boku je jedna klávesa oproti zvyklostem navíc. Spouští Google Asistenta a nejde přenastavit. Můžete ho pouze vypnout, i tak se ale po opakovaném stisku Asistent spustí. Všechna tlačítka se tisknou velmi dobře, a to je vůbec nejdůležitější.

Fotoaparáty vůbec nevystupují nad okolní povrch.

Na spodní hraně je nejen USB-C, ale dokonce i 3,5mm jack, což je dnes u lépe vybavených telefonů téměř rarita. Zpracování je robustní, telefon působí pevně. Navíc se chlubí certifikací IP68, což znamená, že odolá prachu a vodě. Díky vojenskému standardu MIL STD-810G by mělo LG přežít také pád na zem. Za velké vyzdvihnutí stojí fotoaparáty, které vůbec nevystupují nad okolní povrch. Tato skutečnost je na dnešních telefonech již takřka unikátní.

LG G8X ThinQ
Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • výrazně zvýšená odolnost
  • nepostrádá 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • lesklý povrch

Displej(e): tři kusy se dvěma výřezy

Čelní straně dominuje 6,4palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a malým výřezem v horní části. Rozhodně patří k tomu lepšímu, má věrné barevné podání i skvělé pozorovací úhly. Potěší nastavitelná funkce Always-on nebo krycí sklíčko Gorilla Glass 6. Přímo do displeje je integrována optická čtečka otisků prstů. Bohužel ale nepatří k těm nejlepším a rozpoznání není spolehlivé. OnePlus či Huawei to umí lépe.

LG G8X ThinQ

Rovnou si k telefonu vezmeme i pouzdro, na kterém jsou dva displeje, ale nepředbíhejme. Zajímá nás ten hlavní, který je zcela identický s tím, který najdete na samotném telefonu. Opět jde o AMOLED panel s 6,4palcovou úhlopříčkou. Rozum zůstává stát nad tím, že i zde je drobný výřez, ačkoliv pro něj není žádný důvod… Jakmile telefon vložíte do pouzdra, dojde do pár vteřin k aktivaci sekundárního zobrazovače a práce či zábava může začít.

Při používání máte několik možností. V prvé řadě lze každý displej používat zvlášť, na každém spustit něco jiného. Oba umí také spolupracovat, třeba v Chromu. V daný moment se ale musíte smířit s tím, že obsah je rozdělený masivními rámečky. V Gmailu lze při psaní zprávy dostat klávesnici na jeden displej a text zprávy na druhý. Totéž funguje i u dalších aplikací, třeba u Messengeru.

Možná vůbec nejlepší využití mají dva displeje při hraní her. Pokud zvolíte takové, které jsou upravené pro ovládání gamepadem, můžete mít na spodním displeji ovládací prvky a na vrchním samotnou hru. Zážitek je o poznání lepší, leč příliš takových her není. Namátkou lze jmenovat Fortnite, Asphalt 9 či Call of Duty. V každém případě je připraveno plovoucí tlačítko, které režimy obou displejů spravuje. Máte možnost přepínat zobrazení, vypínat panely a podobně.

Vybrané hry lze hrát s gamepadem na obou displejích

Kryt s displeji slouží současně jako ochranný. Na svém těle má prostupy pro hudební konektor a reproduktor, nabíjecí konektor je řešen magneticky, což je plus. Upozornit vás ale musíme na to, že zatímco telefon nabízí zvýšenou odolnost (IP68 a MIL STD-810G), kryt s dalším displejem již nikoliv. Čelní strana je zcela lesklá a poslouží jako zrcátko. V podstatě okamžitě je však celá upatlaná. V horní části čelní strany je ještě malý displej, na kterém lze zobrazit čas či notifikace. Se zavřenými displeji lze levým bočním tlačítkem přijmout hovor a také jej vyřídit. Pant krytu působí vcelku robustně a sekundární displej lze otočit klidně až zcela na druhou stranu, pak se deaktivuje. V případě používání krytu s displeji je každopádně nutné smířit se s hmotností 326 gramů.

Suma sumárum: příslušenství zvané Dual Screen je mohutným doplňkem, který přináší spoustu zajímavých možností i mnohá úskalí. Držení již nelze označit za pohodlné, telefon je v sevření krytu těžkopádný. Prozatím je také nedotažené ovládání systému se dvěma displeji. První dny si budete těžce zvykat, jak a co nastavit, abyste měli klávesnici tam, kde chcete mít. Při hraní her máte na displeji hned dvě plovoucí tlačítka, první řeší Dual Screen, druhé pokročilé nastavení her s gamepadem. Pakliže telefonu dáte dostatečný čas, aby vás přesvědčil, lze z Dual Screenu získat jen to dobré. Velké rozměry a vysoká hmotnost bez baterie navíc však zůstávají.

Líbilo se nám
  • špičkový OLED panel
  • skvělá čitelnost
  • funkce Always-on
  • neméně kvalitní sekundární displej
  • možnosti kombinace displejů
Nelíbilo se nám
  • velký výřez v displeji
  • zbytečný výřez v druhém displeji
  • chybí informační dioda
  • Dual Screen není odolný
  • těžkopádnost Dual Screenu
  • špatná čtečka otisků prstů

Zvuk: potěší skoro každého

LG G8X ThinQ se pyšní stereo reproduktory. Hlavní reproduktor je na spodní hraně a sekunduje mu menší ve výřezu v displeji. Společně hrají hlasitě a velice slušně. Samozřejmě mnohem lepšího zážitku se dočkáte skrze sluchátka. Nechybí 3,5mm jack, což je dnes téměř raritní záležitostí. Snadno si tak můžete připojit vlastní sluchátka.

LG G8X ThinQ
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: náročný uživatel bude spokojen

Příslušnost LG G8X ThinQ k těm nejlepším z roku 2019, kdy bylo představeno, shledáváme především v případě hardwaru. Nasazen je výkonný Snapdragon 855 a 6GB operační paměť. Tato kombinace vás nebude v podstatě nikdy limitovat a užijete si i náročné hry. Důkazem budiž výsledek z AnTuTu blížící se hranici 430 tisíc bodů. Více než dostatečná je též 128GB interní paměť, ze které zbývá po prvním zapnutí přibližně 112 GB pro vaše data. Pakliže by to bylo málo, nechybí podpora paměťových karet, teoreticky až do velikosti 2 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • velká interní i operační paměť

Výdrž baterie: klasický den za všech okolností

Ožehavým tématem bude jistě výdrž. Baterie je jen a pouze v telefonu, v krytu nikoliv. Kapacita činí průměrných 4 000 mAh, avšak se dvěma displeji se to může zdát málo. Praxe ukázala, že se ničeho netřeba obávat. Telefon i při náročnějším dni, kdy jsou v provozu oba displeje, vydrží od rána do večera a nijak nevybočuje z průměru. Obavy z rychlého vybíjení se tak zdaleka nenaplnily a LG zvládlo správu spotřeby energie na jedničku. Nic to však nemění na tom, že alespoň malá podpůrná baterie mohla v Dual Screenu být. Kromě klasického nabíjení o výkonu 18 W je k dispozici i bezdrátové, které funguje spolehlivě i skrze kryt.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • podpora bezdrátového nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

U nejvyššího modelu výrobce snad ani nelze očekávat jakkoliv omezenou konektivitu. Máme zde tedy kompletní podporu LTE, 3G i 2G sítí. K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, spojení na kratší vzdálenosti zajišťuje nové Bluetooth 5.0 a NFC. Pro navigaci či zorientování se můžete využít A-GPS včetně elektromagnetického kompasu, nechybí ani ruský GLONASS a evropský systém Galileo.

LG G8X ThinQ
Líbilo se nám
  • kompletní konektivita

Fotoaparát: tentokrát jsou jen dva

Fotoaparáty jsou na zadní straně pouze dva. Co vás však zaujme na první pohled, je, že vůbec nevystupují nad okolní povrch. Velká pochvala pro LG.

LG G8X ThinQ

Hlavní snímač je 12megapixelový a nepostrádá optickou stabilizaci obrazu. Výsledné snímky jsou nadprůměrné takřka za všech podmínek a s kvalitou budete určitě spokojeni. Kvalita mírně klesá jen v noci, kdy se telefon velmi snaží scénu prosvítit, trpí tak ostrost i detaily. Sekundární snímač s 13 megapixely je ultraširokoúhlý, přičemž záběr činí velmi slušných 136°. Kvalita je ucházející, a to je podstatné.

Ukázkové fotografie

Paradoxně zcela nejvyšší rozlišení má čelní kamerka s 32 megapixely, která je pro selfies na sociální sítě jako stvořená.

LG G8X ThinQ

Záznam videa hlavním fotoaparátem je umožněn ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Výsledek rozhodně stojí za to a telefon patří k těm nejlepším, co se záznamu videa po obrazové a zvukové stránce týče.

LG G8X ThinQ (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • fotoaparáty nijak nevystupují nad okolní povrch
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • veskrze slušná kvalita fotografií
Nelíbilo se nám
  • ve zhoršených podmínkách nejisté výsledky, zejména ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • chybí teleobjektiv

Software: komplikovanější LG

Systém je k dnešnímu dni svěřen do rukou Androidu 9.0 Pie a nadstavby od LG, která mění vzhled ikonek, nastavení a eliminuje klasické menu. Přehlednost je dostatečná, optimalizace pak velmi dobrá. Potěší takřka aktuální bezpečností záplaty a příslib výrobce, že Android 10 dorazí v jarních měsících.

Líbilo se nám
  • povedená optimalizace
  • brzy dostane Android 10
Nelíbilo se nám
  • nadstavba může být pro někoho méně přehledná

Zhodnocení

LG G8X ThinQ jakožto samotný telefon nijak zvlášť nešokuje. Vypadá obyčejně, přitahuje otisky prstů a má výřez v displeji: jednoduše vše, co většina konkurentů. Výbava je nekompromisní, včetně výkonného procesoru, bezdrátového nabíjení, zvýšené odolnosti a kvalitních fotoaparátů. K dokonalosti chybí teleobjektiv či lepší čtečka otisků prstů. Cena se na českém trhu pohybuje kolem 19 tisíc, což není málo. Do hry však vstupuje příslušenství v podobě sekundárního displeje, které přeci jen přidanou hodnotu má. Ačkoliv je využití diskutabilní, získáte minimálně velmi originální kus hardwaru.

Konkurenci jako takovou LG G8X ThinQ v podstatě nemá. Respektive mu přímo konkuruje stájový kolega V50 ThinQ, který má tři fotoaparáty či kvalitnější displej a je nepatrně dražší.

LG V50 ThinQ 5G

Rozměry159,2 × 76,1 × 8,3 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Samotnému telefonu by pak konkuroval například Samsung Galaxy S10, ten je levnější a dokáže například lépe fotit i snímat otisk prstu.

Samsung Galaxy S10 128 GB

Rozměry149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin
lg-g8x-thinq
Klady
  • příjemně padne do ruky
  • fotoaparáty nevystupují nad okolní povrch
  • zvýšená odolnost
  • kvalitní displej
  • stereo reproduktory
  • bezdrátové nabíjení
  • dobrá optimalizace prostředí
  • slušný hlavní fotoaparát
  • možnosti Dual Screenu
Zápory
  • Dual Screen je těžkopádný
  • Dual Screen nemá zvýšenou odolnost
  • chybí teleobjektiv
  • lesklé tělo přitahuje otisky prstů
  • špatně fungující čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Pepe
Dá se na sekundární displej dostat nějaká klávesnice třetí strany (např. Smart Keyboard), kterou bych pak používal například pro psaní ve Wordu?
Mio
V skutku odflaknuta recenze, spíš bych řekl, že takové první dojmy nebo rychlý test. Například mizivé testování nočních fotek nebo tvrzení bez dalšího komentáře - "nadstavba může být pro někoho méně přehledná". V čem a kvůli čemu je méně přehledná? Protože je pan recenzent zvyklý na jiné rozvržení menu?
Carda
Kdyby aspoň jeden z těch displayů byl 16:9 tak by se o tom dalo uvažovat. Takhle opět " čím víc nudlí"......
Svenson
Druhý fotoaparát má záběr 136°. Spolu s G8s se tedy jedná o nejširší širokáč na trhu. Stačí kolečkem pro přepínání otočit o trošku víc než zobrazuje ikonka. Hodí se to...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze