LG G6
recenze

LG G6

Nejlepší LG všech dob
45

Korejské LG bylo vždy považováno za jednoho z nejvýznamnějších hráčů v mobilním světě, ale poslední dobou se jim lepí smůla na paty. Jejich smartphony rozhodně nejsou špatné, jenže větší úspěch se ne a ne dostavit. Tento vývoj by měla zvrátit letošní novinka, která vsází na obří displej, miniaturní rámečky nebo skvělý duální fotoaparát. Podaří se LG G6 na trhu uspět, nebo to bude další fiasko?

Nápaditost. Tento termín se podle mnohých v oblasti chytrých telefonů prakticky vytratil a slyšel jsem stovky nářků nad tím, že všechny dnešní telefony jsou jenom černé placky bez nápadu. Já si to však nemyslím a minimálně LG mi dává za pravdu. Tomuto výrobci totiž jednoznačně nechybí odvaha. Připomeňme si například LG Optimus 2X, první smartphone na světě s dvoujádrovým procesorem – mimochodem moje recenze tohoto modelu vyšla na mobilenetu přesně před šesti lety! Slušné retro.

Pak tu bylo LG V10 se dvěma displeji, LG G5 s modulární konstrukcí a letos – LG G6, vůbec první smartphone s QHD+ displejem a poměrem stran 18:9. Na první pohled se zdá, že LG vzalo téměř všechny výhody loňské „gé pětky“, odstranilo všechny nedostatky a výsledkem by měl být perfektní smartphone. Otázka tedy zní – je LG G6 perfektní smartphone?

Obsah balení:

  • LG G6
  • Špuntová stereo sluchátka s handsfree
  • Datový kabel USB-C
  • Nabíječka s USB konektorem
  • Brožurky a manuály

Technické parametry LG G6

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostduben 2017, 20 490 Kč

LG G6 – videopohled

Design a konstrukce: nečekaně odolné

Designově se podle mého názoru LG G6 skutečně povedlo. Vcelku jednoduchý design se oprostil od jakékoliv extravagance a naopak spoléhá na elegantní hladké linie. Na rozdíl od mnohé konkurence nemá nijak zahnutý displej a lehké zaoblení je zřetelné pouze na zadní straně. Díky tomu telefon lépe padne do ruky, i když ostřejší hrany trochu řežou.

LG G6

Lesklá skleněná záda dnes nejsou nic neobvyklého a já určitě nejsem odpůrce tohoto řešení. Nejspíš bych se ale vyhnul černé barvě, protože se opravdu hodně upatlává a jsou na ní vidět všechny drobné škrábance. Radši bych zvolil některou z těch světlejších – bílou nebo platinovou. Vzpomínám si, že už na MWC v Barceloně mne nejvíce oslovila právě varianta Ice Platinum.

LG splňuje také vojenský standard odolnosti MIL-STD 810G, k němuž se vážou o poznání náročnější zkoušky.

LG G6 má bytelný kovový rám, který svírají dvě skleněné plochy – záda jsou vyrobena z odolného skla Gorilla Glass 5, ale displej a čočku zadního fotoaparátu chrání starší generace Gorilla Glass 3. Osobně mi není vůbec jasné, proč se LG k tomuto kroku rozhodlo, ale pokud to někdo víte, podělte se s námi v diskuzi. Použití méně odolné verze skla mne překvapilo ještě z jednoho důvodu – model G6 se totiž může pyšnit odolnou konstrukcí!

Nebavíme se zde však pouze o odolnosti IP68, která se už naštěstí stává u lepších smartphonů nepsaným standardem (dle údajů výrobce by měl telefon ve vodě vydržet 30 min při hloubce 1,5 m, kde panuje tlak 15 kPa).

LG splňuje také vojenský standard odolnosti MIL-STD 810G, k němuž se vážou o poznání náročnější zkoušky. Zahrnují celkem 14 různých testů: například extrémní teploty nebo šokové teplotní změny, slaná mlha, pády z výšky 1,2 metru, odolnost proti prachu a písku nebo ponoření do vody. LG samozřejmě nedoporučuje tyto testy provádět doma, ale je fajn vědět, že telefon snese trochu drsnější zacházení. Ve spojení s nějakým příjemným krytem by tak telefon mohl klidně zvládnout roli odolného společníka do terénní práce nebo do přírody. (Kompletní seznam testovacích procedur certifikace MIL-STD 810G najdete zde.)

Rozměry 148,9 × 71,9 × 7,9 mm odpovídají tomu, na co jsme u dnešních pětipalcových smartphonů zvyklí. Jenže LG G6 není jako ostatní a do tohoto těla ukrylo IPS LCD s úhlopříčkou 5,7 palců! Velký displej zabírající téměř 80 % čelní plochy je jedním z hlavních poznávacích znamení nového LG G6. Všimněte si tenkých rámečků nejenom po stranách, ale také dole a nahoře. Kromě displeje už vpředu nalezneme jen telefonní reproduktor, senzory a přední 5Mpx kamerku, která pořizuje opravdu hezké fotky a chlubí se širokoúhlým záběrem 100°.

Na zádech své místo našla další typická vlastnost nových telefonů LG – duální fotoaparát kombinující klasickou a širokoúhlou čočku. Kromě něj se na zádech nachází také čtečka otisků prstů, která má znatelně lepší zpracování než u loňské G5ky a funguje naprosto spolehlivě. Pomocí ní můžete zařízení zamykat i odemykat, ale můžete tak učinit i poklepáním na displej (funkce Knock ON).

Spodní hrana skrývá mřížku reproduktoru, mikrofon a konektor USB-C, horní pak 3,5mm jack a druhý mikrofon. Na levém boku své místo našly klávesy ovládání hlasitosti a z pravého můžete vytáhnout šuplíček pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSD.

Líbilo se nám:

  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
  • odolnost IP68 a MIL-STD 810G
  • kovový rám
  • tenké rámečky displeje

Nelíbilo se nám:

  • starší generace Gorilla Glass 3 na displeji a čočce fotoaparátu
  • černá varianta se snadno upatlává

Displej a zobrazení: obraz jako víno

Displej je jedním z hlavních parametrů, na který letošní novinka od LG láká. Jsme totiž v roce 2017, v roce miniaturizace rámečků kolem displeje. A zatímco třeba Huawei nebo HTC to ještě evidentně nepochopili, LG se stává jedním z prvních výrobců, kteří tento trend reflektují. Za uživatele mohu vzkázat pouze jasné – děkujeme.

Přestože Samsung dotáhl koncept minimálních rámečků ještě o kousek dál, LG zde také odvedlo pořádný kus práce. Pro představu – iPhone 7 má boční rámečky zhruba 3–4 mm široké, LG G6 se dostalo na dva! Ještě viditelnější rozdíl spatříme u horního a spodního rámečku, kde se LG dostalo na cca 8 milimetrů, což činí oproti iPhonu 7 polovinu! Celková využitá plocha displeje v poměru k velikosti celého přístroje se tak dostala téměř k hranici 80 %. Je to sice o něco méně než u Samsungu, ale přesto klobouk dolů.

LG G6

Samotný displej typu IPS LCD nabízí rozlišení QHD+. Ptáte se, co znamená ono „plus“? Znamená, že displej má nestandardní poměr stran 18:9, a je tedy trochu „nudlovitější“ než standardní displeje s poměrem 16:9. Osobně mi tento zvláštní poměr vůbec nevadil, ale musím uznat, že obsah, který by takový displej zcela zaplnil, se zatím shání těžko. Aplikace s tím většinou nemají problém, ale třeba videa na internetu ještě ano. Osobně si však myslím, že se obsah v tomto poměru stran bude pomalu, ale jistě objevovat.

Zobrazovací vlastnosti jsou špičkové a zde LG mohu jenom chválit. Displej má krásné barvy, velmi jemný rastr (565 PPI) a ani čitelnost na slunci nijak výrazně nezaostává. Podporuje také technologii HDR a s kompatibilním obsahem dokáže vytvořit opravdu zajímavou podívanou, kterou na běžném displeji neuvidíte.

Výrobce nezapomněl ani na užitečnou funkci Always-on display, což zní u LCD displeje docela bizarně. Kupodivu to však funguje vcelku dobře, na vypnutém displeji se zobrazuje čas a zmeškané notifikace, uživatel má však jen minimum možností, jak obsah upravit. Potěší již aplikovaná ochranná fólie a hodně se mi líbí zaoblené rohy displeje. Úhel zaoblení však mohl korespondovat s hranami telefonu, takhle se spolu tyto dva prvky trochu tlučou.

Líbilo se nám:

  • skvělý poměr velikosti displeje k velikosti přístroje
  • kvalitní zobrazovací schopnosti
  • jemnost 565 PPI
  • Always-On display

Nelíbilo se nám:

  • omezené možnosti nastavení funkce Always-On display
  • kulaté rohy nekorespondují s tvarem těla

Zvukový výstup: pohodlně celý den

Po zvukové stránce mne LG G6 malinko zklamalo. Výstup 3,5mm jacku nevykazuje žádné odchylky od standardu a poslech do sluchátek odpovídá tomu, na co jsme dnes u smartphonů zvyklí. Dokonce i špuntová sluchátka dodávaná v balení jsou vcelku slušná a jistě mnoha uživatelům budou dostačovat.

LG G6 v bílé barvě

Hlasitý výstup skrze mono reproduktor na spodní hraně však postrádá hloubku, je nevyvážený a na poslech hudby ne úplně vhodný. LG ale slibuje velmi kvalitní nahrávání zvuku v Hi-Fi kvalitě! Díky dvěma speciálním mikrofonům by mělo zvládnout skvěle zachytit například velmi hlasitý koncert. Bohužel jsem se během testování na žádný takový nedostal, ale pokud se mi to ještě podaří, určitě sem informaci doplním.

Líbilo se nám:

  • kvalitní záznam zvuku
  • přítomnost 3,5mm jack konektoru

Nelíbilo se nám:

  • chybí stereo reproduktory
  • na našem trhu absence 32bit DAC převodníku

Baterie a výdrž: celodenní držák

Akumulátor o kapacitě 3 300 mAh poskytuje LG G6 dostatek energie na celý den náročného provozu. Ačkoliv kvůli funkci Always-on display je podsvícení neustále zapnuté, byť na minimální úroveň, nezdálo se mi, že by to mělo nějaký zásadní vliv na výdrž baterie. Během celého testování se mi nestalo, že by telefon nevydržel až do večera a čísla z našeho testu výdrže to jenom potvrzují.

LG G6 v černé barvě

Při přehrávání streamovaného videa přes Wi-Fi, připojením do 4G sítě, jasem a hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek na 50 % a vypnutými ostatními procesy na pozadí vydrželo LG G6 přehrávat Full HD video bezmála 10 hodin. Nabíjení z 0 na 100 % pak zabere méně než dvě hodiny.

Líbilo se nám:

  • solidní výdrž baterie

Nelíbilo se nám:

  • nabíjení by mohlo být rychlejší

Hardware a výkon: „flashback“

Vnitřní výbava LG G6 je předmětem mnoha debat. Faktem totiž je, že se jedná vlastně o hardware z roku 2016 v těle z roku 2017. Najdeme zde čipset Qualcomm Snapdragon 821 a 4 GB paměti RAM, což samo o sobě není vůbec špatné, ale konkurence už nabízí například výkonnější Snapdragon 835.

Výsledky benchmark testů

V benchmark testech se model G6 umístil jen těsně nad loňským modelem G5 a například model Galaxy S8 od Samsungu jej překonal o více než 20 %. Tvrdý výkon samozřejmě není všechno, ale pokud chcete mít v telefonu jenom to nejlepší a nejaktuálnější železo, budete se asi muset podívat jinam.

Chcete 64 GB paměti? Pak musíte do Asie. Pro možnost bezdrátového nabíjení byste zase museli vyrazit do USA…

Pomocí paměťové karty si můžete rozšířit úložiště telefonu a mnoho z vás to jistě také udělá. LG G6 totiž u nás nabízí pouze 32 GB vnitřní paměti (zhruba 21 GB volných) a tady to začne být docela zajímavé. LG totiž celkem výrazně svou vlajkovou loď pro jednotlivé trhy upravilo a je myslím každému jasné, že Evropa dostala tu nejslabší verzi.

Chcete 64 GB paměti? Pak musíte do Asie. Pro možnost bezdrátového nabíjení byste zase museli vyrazit do USA a prémiový 32bit DAC převodník (podobný tomu v modelu LG V20) je dokonce dostupný jen v Koreji a možná několika dalších zemích. Tyhle hry na „specifický trh“ opravdu nemám rád a LG za tohle rozhodně patří palec dolů.

Při běžném provozu si však nevšimnete ani chybějícího DAC převodníku, ani slabšího hardwaru. LG G6 je rychlé jako blesk a poradí si bez potíží i s náročnějšími operacemi, nejnovějšími hrami a podobně. Sice jsem ho párkrát dokázal zadýchat, ale stalo se to skutečně jen sporadicky a po zbytek testování šlapalo LG jako hodinky.

Líbilo se nám:

  • plynulý běh systému i aplikací
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • oproti konkurenci slabší hardware
  • rozdílná výbava pro různé trhy
  • u nás malá interní paměť

Operační systém a prostředí: starší Android nepotěší

U operačního systému si postěžuji malinko více – LG totiž nenasadilo nejnovější verzi systému Android, a proto zde najdeme pouze Android 7.0 Nougat. Doufejme, že LG přijde s aktualizací co nejdříve a ukáže tak, že o své produkty doopravdy pečuje. Ne že by na tom tak moc záleželo, přesto… jde přeci o novou vlajkovou loď. Ta by měla mít ten nejaktuálnější možný systém.

Prostředí LG UX 6.0

Pochvalu si naopak zaslouží uživatelské prostředí LG UX 6.0. LG zapracovalo na své grafické nadstavbě, zachovalo například grafické prvky, ale přidalo nějaká zajímavá vylepšení. Například těží z poměru stran displeje – dokáže rozdělit obrazovku přesně na dva čtverce a vy tak můžete pracovat se dvěma stejně velkými okny. Bohužel si však nelze nastavit jednu obrazovku výrazně větší, maximální poměr velikosti oken je zhruba 3:2.

Nastavení systému a funkcí

Rozložení obrazovky nechává LG čistě na vás. Sami si můžete vybrat, zda budete mít všechny aplikace přímo na ploše (tak jako iOS), případně si aktivujete variantu s klasickou nabídkou aplikací. Stejně tak si můžete vybrat mezi mnoha motivy, styly ikonek a dokonce si také upravit rozložení ovládacích kláves systému. Tlačítko Zpět vlevo nebo vpravo? Notifikační lišta na jeden klik? Žádný problém!

Nastavení systému a funkcí

Uživatele s horším zrakem jistě potěší podrobné nastavení velikosti písma, ikonek a dalšího obsahu. Z horní hrany pak lze stáhnout lištu s rychlým nastavením, jež obsahuje celkem 20 šikovných zkratek, které si lze uspořádat podle sebe. A to také nejlépe popisuje celé LG UX 6.0. Můžete si jej zkrátka uzpůsobit podle sebe. Do nejmenších detailů. To se mi líbí.

Líbilo se nám:

  • vynikající prostředí LG UX 6.0
  • spousta zajímavých funkcí a vychytávek
  • mnoho možností personalizace

Nelíbilo se nám:

  • starší verze softwaru

Aplikace a multimédia: nabito funkcemi

LG G6 je na dnešní poměry vcelku nabité funkcemi a výrobce předinstaloval mnoho zajímavých aplikací. Přímo v základu najdete například aplikace Facebook, Instagram nebo Evernote a nechybí obligátní balíček Google aplikací - YouTube, Gmail, Mapy, Hudba Play, kancelářský balík Google Docs nebo nová komunikační platforma Duo.

Aplikace Facebook, Instagram, Google a LG Smart World

Aplikace LG Smart World vám dá přístup ke spoustě obsahu jako jsou aplikace, motivy, písma nebo tapety. Uživatelé LG G6 zde navíc mohou uplatnit jednu zajímavou odměnu – stáhnout si různé hry a další prémiový obsah v hodnotě 200 dolarů zcela zdarma. Nevím, jestli bych zrovna kvůli této akci hned běžel do obchodu pro LG G6, ale případné zájemce to jistě potěší.

Hudební přehrávač

Jsem velmi rád, že LG do výbavy přibalilo také kvalitní hudební přehrávač a nenechává uživatele trpět s výchozí aplikací Hudba Play. Přehrávač od LG si poradí se všemi běžnými formáty, má jednoduché a přehledné uživatelské prostředí a nechybí ani funkce jako ekvalizér, seznamy skladeb (podle ID3 tagů nebo složek) nebo přehrávání přímo z cloudových úložišť.

Galerie obrázků

Cloudová úložiště podporuje také aplikace Galerie, ve které si můžete prohlížet fotografie a videa. Ta je také velmi povedená, přehledná a umožňuje filtrovat obsah podle mnoha kritérií. Vhod určitě přijde funkce Koš, kdy odstraněné fotografie zůstanou v zařízení ještě 7 dnů, než se úplně smažou. A pokud máte strach, že by vám tak v telefonu někdo našel nějaké „kompro“, můžete si aplikaci klidně zamknout pomocí hesla nebo otisku prstu. Aspoň se vám tak nestane, že kvůli vám padne vláda.

Aplikace LG Health a Smart Doctor

Pro všechny uživatele posedlé zdravým životním stylem je připravena aplikace LG Health. Ta dokáže sledovat vaši denní aktivitu a podporuje také synchronizaci se službou Google Fit. Smart Doctor je předinstalovaná diagnostika, která dokáže nejen otestovat hardwarové prvky přístroje, ale také spravovat paměť zařízení nebo nastavit úsporný režim.

Další zajímavou aplikaci představuje HD Audio Rekordér, v podstatě pokročilejší diktafon, který umožňuje nastavovat různé vlastnosti záznamu. Překvapivě dokáže nahrávat do formátu FLAC, což jistě potěší nejednoho audiofila.

Aplikace HD Audio Rekordér a FM rádio

Vestavěné FM rádio sice pro audiofily není úplně svatý grál, běžného uživatele však jistě potěší. Stejně jako oficiální technická podpora RemoteCall Service od LG, díky které se může servisní pracovník na dálku připojit do vašeho telefonu, když budete mít nějaký vážnější problém. Zaujme přítomnost aplikace LG Friends Manager, kterou známe z předchozího modelu G5. LG G6 s žádnými výměnnými moduly vyloženě nepočítá, ale třeba jejich 360° kamerku tak budete moci připojit snáze.

Líbilo se nám:

  • několik šikovných aplikací
  • přítomnost FM rádia
  • integrace cloudových služeb do Galerie a Hudby

Fotoaparát a video: dvě jsou víc než jedna

Dvě čočky fotoaparátu nabízí více možností než jedna a když je navíc jedna z nich širokoúhlá, je jasné, že tu na nás čeká spousta zábavy! A na to LG vsází také u modelu G6, který opět přináší kombinaci klasické a širokoúhlé čočky fotoaparátu. Proti loňskému modelu G5 se srovnalo rozlišení a oba fotoaparáty mají 13Mpx čip. Mírné změny nastaly u optiky – první fotoaparát má fixní 2× optický zoom, rozsah 71°a světelnost f/1.8. Druhý pak slouží pro zachycení širokoúhlého záběru v rozsahu 125° a světelnost f/2.4 také není špatná.

Prostředí aplikace fotoaparátu

Dohromady oba fotoaparáty pracují velmi dobře, telefon například plynule zoomuje až do 2× přiblížení, což se někdy může hodit. Občas to ale trošičku překáží a vy zjistíte, že chcete něco vyfotit a scéna je prostě moc blízko. Oba fotoaparáty mají automatické fázové ostření a optickou stabilizaci a nabízí obrovskou hromadu možností, jak si fotografování opravdu užít.

Manuální režim fotoaparátu

Například fotografická aplikace od LG je naprosto skvělá, nabízí spoustu funkcí a nastavení. A manuální mód? Prostě geniální! Nejen pro focení, ale také pro natáčení videa. Kdy naposledy jste u telefonu mohli ovládat úroveň redukce šumu při natáčení videa? Fotoaparát také počítá s atypickým displejem, a proto je výchozí rozlišení fotografií 8,7 Mpx při poměru stran 18:9. Kromě toho můžete využít také speciální režim čtverec, který umožňuje rychlý náhled pořízené fotky, porovnání snímků, vytvoření koláže čtyř fotek do mřížky nebo využití vodícího snímku.

Fotografie z exteriéru za denního světla
Fotografie z interiéru za denního světla
Fotografie s porovnáním klasického a širokoúhlého záběru
Fotografie makro záběrů
Fotografie exteriéru za slabého osvětlení

Jen škoda, že výsledky fotoaparátu nesplnily všechna očekávání. Videa jsou opravdu parádní a fotografie také, nicméně na ty nejlepší zatím nestačí. V tmavších místech se vyskytuje až moc šumu a automatický HDR režim někdy dokáže dost pokazit barevnou kompozici – hlavně u výrazných barev, které pak působí opravdu nepřirozeně. Problémy jsem zaznamenal také u ostrosti některých snímků, především pak v rozích a na okrajích.

Neberte mne špatně – G6ka pořizuje opravdu krásné snímky, její limity jsou však ještě o kousek dál a výrobce by mohl výsledné fotografie ještě trochu vylepšit. LG by mělo během května údajně vydat aktualizaci, která některé vrtochy fotoaparátu opraví, a věřte mi, že držím LG palce. Pokud se to povede, bude model G6 jeden z nejlepších fotomobilů na trhu. Stejně jako předchozí LG G5.

Video má však LG G6 velmi dobré a skvěle během natáčení pracuje nejen optická stabilizace, ale také přepínání mezi čočkami. Díky plně manuálnímu režimu si navíc můžete opravdu precizně vyhrát s nastavením kompozice, upravit si veškeré potřebné detaily, pracovat s ostřením a dokonce i nastavit redukci okolního šumu nebo zesílit/zeslabit nahrávání zvuku. Opravdový fajnšmekr ocení dokonce přítomnost funkce focus peaking, tedy barevné zvýraznění ostrých hran, tak jak jej známe z běžných kamer. Maximální kvalita videa činí 4K při 30 snímcích za vteřinu a nahrávat lze také zpomalené video HD 720p při 120 FPS.

LG G6 – testovací video, 4K, 30 FPS

LG G6 – testovací video, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • duální fotoaparát
  • skvělý manuální režim pro fotografie i video
  • kvalitní fotografie a video
  • mnoho zábavných funkcí a režimů
  • přítomnost funkce focus peaking

Nelíbilo se nám:

  • fotografie v některých ohledech na konkurenci ztrácí
  • slow-motion video není moc kvalitní

Telefonní funkce a organizátor: běžná výbava

Co by byl telefon bez telefonní aplikace, i když si myslím, že klasické hovory v dnešní internetové době využíváme méně a méně. Telefonní aplikace se dělí na čtyři klasické obrazovky – číselník, protokol hovorů, kontakty a skupiny kontaktů. Kvalita hovorů je naprosto bezproblémová, ale chyběla mi možnost hledání kontaktů psaním v číselníku. Naopak šikovná je zkratka SMS zpráv, takže si můžete na poslední chvíli rozmyslet, jestli někomu zavoláte nebo se spokojíte s esemeskou.

Funkce QSlide a aplikace Kalendář

Některé aplikace také podporují funkci QSlide, díky které se aplikace přesune do plovoucího okna. Telefonní aplikace je jednou z nich, z dalších můžeme jmenovat například přehledný Kalendář. Ten má LG velmi dobře zpracovaný, nabízí různé typy náhledů a samozřejmě i synchronizaci s online kalendáři. Zajímavá je funkce „Kapsa s událostmi“, která v sobě nabízí události z různých zdrojů, které si pak můžete přidávat do kalendáře.

Poznámky QuickMemo+ a Úkolovník

Poznámkový blok QuickMemo+ umí pracovat s poznámkami nejen v telefonu, ale také na Google účtu nebo v Evernote. Kromě klasických poznámek si můžete také kreslit nebo vkládat fotografie, což neplatí u úkolovníku. Tam sice nepřidáte ani obrázky ani kresby, stejně jako poznámkový blok však podporuje integraci Google účtu a navíc ještě MS Exchange, Yahoo! nebo LG účet.

Aplikace Hodiny

Aplikace hodin se klasicky dělí na světový čas, budík, časovač a stopky. Nechybí ani klasická kalkulačka, základní e-mailový klient, solidní správce souborů a vhod přijde také aplikace LG Mobile Switch, díky které můžete přenést data z vašeho předchozího telefonu do nového LG G6.

Líbilo se nám:

  • povedený kalendář a poznámkový blok
  • synchronizace s online službami

Nelíbilo se nám:

  • pouze některé aplikace podporují QSlide

Konektivita a internet: bez ztráty kytičky

U nejvyššího modelu každého výrobce snad ani nelze očekávat jakkoliv omezenou konektivitu. Pokud se tedy nebavíme o Xiaomi, ale tam lze stále argumentovat tím, že jejich modely nejsou určeny pro evropské trhy. U LG to naštěstí neplatí a s evropskými sítěmi počítá. Máme zde tedy kompletní podporu LTE, 3G i 2G sítí a u některých operátorů funguje také volání přes LTE sítě, tzv. VoLTE.

K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, spojení na kratší vzdálenosti zajišťuje starší Bluetooth 4.2 a NFC. Pro navigaci či zorientování se můžete využít A-GPS včetně elektromagnetického kompasu, o technologiích GLONASS nebo BeiDou výrobce bohužel mlčí.

Internetový prohlížeč Google Chrome

O předinstalovaném prohlížeči Google Chrome už jsme toho napsali tuny a jsem si jistý, že znovu to číst nechcete. Ve zkratce tedy jenom zmíním, že se jedná o jeden z nejlepších prohlížečů na trhu a drtivá většina uživatelů je s ním více než spokojená.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora mobilních sítí

Nelíbilo se nám:

  • chybí Bluetooth 5.0
  • absence GLONASS a BeiDou

Závěr a zhodnocení: nejlepší LG všech dob

LG G6 je po všech stránkách velice kvalitní smartphone a rozhodně se za něj výrobce nemusí stydět. Ano, není úplně perfektní – u fotoaparátu by bylo ještě zapotřebí zapracovat na kvalitě fotografií, proti konkurenci zde máme trochu slabší hardware a osobně mi dost vadí, že LG ochudilo evropskou verzi svého vlajkového modelu o bezdrátové nabíjení, 32bit DAC převodník nebo variantu s větším interním úložištěm.

LG G6

Na druhé misce vah ovšem stojí perfektní konstrukce, která se pyšní nejen odolností IP68, ale také MIL-STD 510G. Dále například obrovský a kvalitní displej s minimalistickými rámečky, dostatečně výkonný hardware, opravdu povedený a zábavný fotoaparát s geniálním manuálním režimem, kvalitní čtečka otisků prstů a v neposlední řadě mnoho softwarových vychytávek, které si LG připravilo do svého nového prostředí LG UX 6.0.

Proti konkurenci má navíc LG ještě jednu výraznou výhodu – LG G6 totiž teď u českého Vodafonu můžete koupit za neuvěřitelných 16 tisíc korun! Poslední top model od LG, který měl skutečně high-end výbavu a zároveň bezkonkurenční cenu, bylo LG G2. Zdá se, že LG G6 v tomto ohledu dokáže navázat. Tolik muziky vám za tyhle peníze dnes asi jiný telefon nenabídne.

LG G6

Když se však podíváme na běžný trh, tak tam stojí LG G6 kolem 19 tisíc, a to už je nebezpečně blízko ostatní konkurenci jako například Samsung Galaxy S8, podle mnoha názorů nejlepší smartphone současnosti. Galaxy S8 vede hlavně u displeje, který vypadá zkrátka lépe! Neberte mne špatně, LG udělalo u displeje opravdu velký kus práce, ale Samsung dotáhl koncept minimálních rámečků ještě o kousek dál.

Na druhou stranu LG nabídne třeba duální fotoaparát a díky tomu s ním zachytíte fotky, které Samsung prostě nezvládne. LG vám umožní objevit nové způsoby focení mobilem, a to se počítá. A počítat rozhodně musíme také s LG G6 jako celkem, protože tenhle kousek se opravdu povedl.

Konkurence

O hlavním konkurentovi jsem v dnešní recenzi mluvil několikrát a jmenuje se samozřejmě Samsung Galaxy S8. Můžeme ho vidět všude – Samsung vrazil do marketingu svého aktuálního klenotu tolik peněz, až se skoro zdá, že nikdo jiný dnes smartphony nevyrábí. Však taky má Samsung co napravovat po tom průšvihu s Galaxy Note 7. Zcela objektivně však musím uznat, že se mu to povedlo.

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 nabízí vyšší výkon, různé zajímavé vychytávky, například DeX, a po konstrukční stránce vypadá ještě o malinko lépe než LG G6. Jeho „bezrámečkový“ displej je aktuálně asi nejlepší na trhu a ostatní telefony vedle něj vypadají… zastarale. Na druhou stranu LG se rozhodně nemusí stydět, v ničem výrazně nezaostává a nabízí například zábavnější fotoaparát nebo konzervativnější design. Navíc zde máme rozdíl v ceně 3–6 tisíc korun (podle prodejce), a to je hodně silný argument.

Huawei P10

Dalšího konkurenta jednoznačně ztělesňuje Huawei P10, letošní top model čínského výrobce Huawei. V přímém srovnání LG vítězí po stránce výkonu, displeje a dost možná i fotoaparátu. Navíc zde máme podobnou cenu okolo 16 tisíc korun, která je pro srovnání klíčová. V takovém případě Huawei zaujme nejspíš hlavně ty uživatele, kteří chtějí čtečku otisku prstů vepředu.

Sony Xperia XZ Premium

Japonské Sony zanedlouho na trh vypustí novinku Sony Xperia XZ Premium. Tento obří smartphone nabídne 5,5palcový 4K displej, kvalitní stereo reproduktory, výkonnější hardware a navíc novou generaci fotoaparátu od Sony, který dokáže zachytit HD video rychlostí neuvěřitelných 960 snímků za sekundu! LG G6 v tomto případě boduje hlavně kompaktnější konstrukcí a samozřejmě také duálním fotoaparátem. Sony by mělo svou novinku začít prodávat na hranici 20 tisíc korun během několika týdnů.

lg-g6
Klady
  • skvělý duální fotoaparát s perfektním manuálním režimem
  • vynikající prostředí LG UX 6.0
  • solidní výdrž baterie
  • skvělý poměr velikosti displeje k velikosti přístroje
  • tenké rámečky displeje
  • odolnost IP68 a MIL-STD 810G
  • povedený design
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • absence GLONASS a BeiDou
  • fotografie v některých ohledech na konkurenci ztrácí
  • rozdílná výbava pro různé trhy
  • slabší hardware proti konkurenci
  • chybí stereo reproduktory
  • černá varianta se snadno upatlává
  • starší generace Gorilla Glass 3 na displeji a čočce fotoaparátu
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Jen ať se LG daří, tohle vypadá povedeně!
Petr Zatloukal (Dragis)
Petr Zatloukal (Dragis)
Těž fandím LG, já už to nemohu slyšet samsung samsung S8 S8+ nejlepší mobil nemyslím si to. Taky má ještě chyby a né že néé, samořejmě nic proti každému kdo má samsung raději. Nicméně rozhodoval jsem se mezi LG V20 a LG G6 půjdu do LG G6 má stejnou úhlopříčku displeje avšak kompaktnější rozměry telefonu. Jo a Vojta skvělá práce recenze na jedničku.....
Lukáš Košík
Lukáš Košík
Naposledy upraveno: 11. 5. 2017 02:28
Často od redaktorů slýchávám názor, že výkon je dostatečný na všechny aplikace a hry. K tomu asi toliko. V prosinci 2015 - tedy před rokem a půl jsem si koupil LG G4. V tu dobu byl na trhu půl roku - takže teď je 2 roky starý. Nutno podotknout, že G4 na rozdíl od G6 nemělo rok starý procesor, ale nový Snapdragon 808, který na nejlepší Snapdragon 810 jen mírně ztrácel. Ve skutečnosti díky přehřívání byl možná 808 lepší volbou, než 810. https://www.youtube.com/watch?v=HltGLYZLySs Když na něm teď spustím Antutu, dostanu se na nějakých 70 tisíc bodů. Nicméně tolik teď dosahují telefony v cenových relacích od 6 tisíc korun. A na dnešní top modely ztrácí propastných 100 tisíc bodů - tedy více, než jednou tolik. Samozřejmě ani v reálném používání už to není tak rychlé, jako to bývalo před 2 lety. Ale tam, kde jsem já s G4 po roce a půl, můžete být s G6 klidně už za půl roku od zakoupení. Takže až budete kupovat nový "skoro" top model, zkuste přemýšlet, že ho nebudete mít na měsíc, ale třeba na dva, tři roky. :)
Lukáš
Je to dobrý telefon, klidně bych si ho koupil, ale díky osekané verzi co se k nám dováží bych si to rozmyslel. Tohle se mi nelíbí. Procesor bych neřešil, tam je výkonu dostatek i do budoucna, za 19k je to drahé, to raději S8 která vypadá a je v mnoha věcech lepší. Jako majitel S7 ale vyčkám, letošní top modely vynechám, osobně se mi nezamlouvá ani cesta kterou se vydal Samsung se svým zahnutým dispejem o velkých úhlopříčkách. To opravdu raději toto LG..... ale.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze