LG G5
recenze

LG G5

Focení může být zábava
117

Letošní vlajková loď společnosti LG byla možná nejočekávanějším smartphonem této značky za dlouhou dobu. Model LG G5 totiž od začátku lákal nejen na špičkovou výbavu, ale především na modulární konstrukci – k telefonu si totiž můžete připojit různá rozšíření. Jak se LG tento krok povedl a jaké je nové LG G5 se dozvíte v naší recenzi.

Pokud bychom hledali smolaře roku, nebo alespoň první půlky roku, jasným adeptem by bylo korejské LG. Uvedení jeho letošní vlajkové lodi na trh se potýkalo s velkými problémy a ani nyní, fakticky čtyři měsíce po představení modelu LG G5, není situace stále vyřešená. První kroky tedy LG určitě nevyšly podle jeho představ.

LG G5 na oficiálních fotografiích

Novinka se bude snažit soupeřit s top modely ostatních výrobců, jako jsou Samsung Galaxy S7 nebo HTC 10. LG se rozhodně nedá upřít snaha o inovace, ale možná právě kvůli tomu výrobce přehlédl některé nedostatky. Jsou to však detaily natolik závažné, aby model G5 rovnou poslaly do věčných lovišť, nebo jsou to jen drobnosti?

Obsah balení

  • LG G5
  • nabíjecí adaptér s USB-C portem
  • nabíjecí kabel s USB-C konektory na obou koncích
  • špuntová sluchátka s funkcí handsfree
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • brožurky a manuály

Technické parametry LG G5

Kompletní specifikace
Konstrukce149,4 × 73,9 × 7,7 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016,

LG G5 – videopohled

Design a konstrukce: kovové tělo, plastový povrch

Po vzhledové stránce se LG G5 opravdu povedlo. Výrazně zaoblené hrany mezi dnešními hranatými telefony celkem vyčnívají, ale rozhodně se nedá říct, že by zařízení nevypadalo moderně. Díky zaobleným hranám se telefon velmi dobře drží a pomáhají tomu také střízlivé rozměry. Se svou velikostí 149,4 × 73,9 mm je model G5 trochu větší než ostatní vlajkové lodě, ale tloušťkou pouhých 7,7 mm se řadí naopak mezi nejtenčí. Hmotností 159 gramů pak z řady nijak nevybočuje a to samé platí také u barevných provedení: v nabídce jsou stříbrná, růžová, zlatá a titanově šedá varianta.

Pohodlnému držení pomáhá také povrchová úprava přístroje. LG vyrobilo skelet telefonu z jednoho kusu hliníku, který pokrylo speciálním plastovým nátěrem. Tento povrch možná není na dotyk tak příjemný jako chladivý kov, na druhou stranu ale neklouže, úchop je jistější a telefon se pak i lépe ovládá. Zajímavým prvkem je mírné zahnutí předního skla v horní části, což vytváří zajímavé odlesky.

LG G5 jsme testovali v růžovém provedení

Konstrukce však skrývá také některé podivnosti. Například ostrá stříbrná linka po obvodu přístroje, která ze začátku trochu řeže do rukou, je na několika místech přerušená a vypadá, jako by tam byl oprýskaný lak. Je to tak ale už z výroby a jedná se pravděpodobně o předěly pro antény. Nejvíce diskutovaný problém se však týká brady telefonu, kterou lze oddělit pomocí tlačítka na levém boku a místo níž můžete připojit různé moduly. Výrobce je hromadně označuje jako LG Friends neboli přátelé a jedná se třeba o grip LG Cam Plus pro pohodlnější focení, který pro vás také testujeme.

Řemeslné provedení tohoto řešení se bohužel nepovedlo. Brada sice drží pevně a nijak se nehýbe, ale mezi bradou a tělem přístroje vzniká patrná mezera, která u prémiového zařízení rozhodně nemá své místo. Jelikož se jedná o jednu z klíčových funkcí, tak musím říct, že z kvality provedení jsem byl opravdu zklamaný a celkově tomuto řešení nedávám velkou naději na úspěch. Manipulace s moduly je obtížná a musíte počítat s tím, že telefon se během výměny modulu vypne a restart telefonu trvá minutu a půl! K modulům se však ještě vrátím později v recenzi.

Téměř celou přední stranu, až na zmíněnou bradu, kryje odolné sklo Gorilla Glass 4, pod kterým se skrývá 5,3" IPS LCD displej. Nad ním své místo našla 8Mpx selfie-kamerka, běžné senzory, telefonní reproduktor a také notifikační LED. Ta je vždy příjemným prvkem a potěší o to více, že její barvy a chování si může uživatel do velké míry přizpůsobit.

Na pravém boku se skrývá šuplíček se slotem pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSDXC, levý bok obsahuje pouze kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti a již zmíněné tlačítko pro oddělení modulární části telefonu. S tou úzce souvisí také to, jaké prvky budete mít na spodní hraně. V základním provedení jsou to USB-C port, hlavní mikrofon a hlasitý reproduktor. Na horní hraně se nachází 3,5mm jack pro sluchátka, infračervená dioda a sekundární mikrofon.

Z hladké plochy zad vystupují dva důležité prvky. Jedním z nich je čtečka otisků prstů, jež zároveň slouží jako zamykací klávesa. Provedení čtečky však rozhodně není perfektní, tlačítko pod ní má znatelnou vůli a při dotyku nepříjemně cvaká. Výtky mám také ke spolehlivosti čtečky, protože jsem často telefon odemkl teprve na druhý nebo třetí pokus. Co však LG ztrácí na čtečce, to kompenzuje fotoaparátem. Ten tvoří dominantní prvek celé zadní strany přístroje a zároveň bude i největším tahákem, protože novinka od LG se celkem úspěšně snaží dostat na trůn dnešních fotomobilů.

Líbilo se nám:

  • povedený design
  • kovové tělo
  • velmi dobré zpracování hlavní části přístroje

Nelíbilo se nám:

  • špatné zpracování modulární části
  • některé konstrukční detaily (např. stříbrná linka)
  • horší zpracování a spolehlivost čtečky otisků prstů

Displej a ovládání: mírné zklamání

LG u své letošní vlajkové lodi zvolilo 5,3" Quantum IPS LCD displej s QHD rozlišením a jemností 554 PPI. Na první pohled vypadá perfektně, je krásně ostrý, má skvělé podání barev i široké pozorovací úhly, … To však mají všechny dnešní vrcholné modely. Pak přichází na řadu detaily jako například čitelnost na slunci, kde model G5 nepodává tak jisté výsledky, nebo nerovnoměrné podsvětlení při zobrazení tmavé plochy. Při běžném použití displej opravdu exceluje, ale jsou to právě tyto drobné detaily, které ve výsledku dělají největší rozdíl, a konkurence je v tomto ohledu prostě dál.

Displej LG G5 je skvělý, ale proti konkurenci v některých ohledech zaostává

Znáte pojem Glance Screen? Jedná se o speciální funkci AMOLED displejů u smartphonů řady Lumia, díky které se na displeji zobrazují základní informace o času nebo událostech i v zamknutém stavu. Funkce Always-On se totéž snaží přenést také na LCD displej a daří se to překvapivě dobře. Přes den je vidět opravdu jen důležitý text a i při naprosté tmě podsvícení displeje sotva zaznamenáte.

Veškerou navigaci v systému obstarává dotykový displej. Bohužel chybí možnost ovládání v rukavicích, ale popravdě neznám nikoho, kdo by tuto funkci někdy použil. Mnohem lepší využití má rozhodně funkce probuzení a uspání telefonu poklepáním na displej, která naopak nechybí.

Líbilo se nám:

  • skvělé vlastnosti při běžném používání
  • lehce zahnuté krycí sklo Gorilla Glass 4
  • funkce Always-On

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na slunci
  • nerovnoměrné podsvícení při zobrazení černé plochy

Zvuk a kvalita reprodukce: padáme do průměru

Po zvukové stránce LG nijak nepřekvapí. Hlasitý reproduktor na spodní hraně bez problémů uslyšíte, i když telefon leží na stole. Snadno si jej ale zakryjete rukou třeba při sledování videa na šířku. Svými vlastnostmi nijak nevyčnívá – jedná se o klasický mobilní reproduktor bez výraznější kresby a s omezeným rozsahem.

LG G5

Sluchátkový výstup naopak podává velmi dobré výkony, které můžete ještě trochu popostrčit díky předinstalovanému ekvalizéru. Pokud ale patříte mezi audiofily, můžete utratit více než 5 tisíc korun za samostatný audio modul LG Hi-Fi Plus, který obsahuje samostatný DAC převodník od společnosti Bang & Olufsen a slibuje ještě lepší zvukové vlastnosti. Zatím jsme jej sice nemohli otestovat, ale podle zahraničních kolegů zůstávají jeho výsledky spíše za očekáváním.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrý zvukový 3,5mm výstup

Nelíbilo se nám:

  • horší hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: vyměnitelná baterie jako bonus

U modelu G5 výrobce použil akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 2 800 mAh. To sice na první pohled není mnoho, na druhou stranu ale LG G5 i tak zvládne bez jakýchkoli problémů celodenní zátěž a ještě si nechá nějakou energii v zásobě. Pokud budete pracovat s povedeným softwarem pro správu baterie, dokážete se dostat i na den a půl nebo dva dny výdrže. S výkonnou USB-C nabíječkou v balení pak kompletní nabití trvá méně než dvě hodiny a pozitivní také je, že model G5 má jako jeden z mála dnešních smartphonů vyměnitelnou baterii. Výrobce nabízí také externí nabíječku, což může být pro některé uživatele dobrá zpráva.

LG G5
LG G5 má vyměnitelnou baterii, což je dnes v této kategorii už rarita

Při našem redakčním testu výdrže telefony přehrávají video, a to za následujících podmínek: jeho rozlišení co nejlépe odpovídá rozlišení displeje, data přichází z internetu přes Wi-Fi, telefon je připojen do mobilní sítě a jas displeje a hlasitost zvuku vedoucího do sluchátek jsou nastaveny na 50 %. LG se tohoto úkolu zhostilo velmi dobře a baterie se odporoučela po více než devíti hodinách (548 minut). Kapacita baterie tedy evidentně není všechno, protože LG za sebou nechalo i konkurenty s většími akumulátory.

Líbilo se nám:

  • solidní výdrž na jedno nabití
  • vyměnitelná baterie
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • vyjmutí baterie při výměně modulů

Hardware a výkon: vlajková loď bez kompromisů

LG G5 je po hardwarové stránce vlajková loď bez kompromisů. Ve výbavě se nachází to nejlepší, co dnes na trhu najdeme, samozřejmě v čele s výkonným čipsetem Qualcomm Snapdragon 820. Jeho srdcem je quad-core procesor o taktu 2,1 GHz, grafický výkon obstarává GPU Adreno 530 a k dispozici jsou 4 GB paměti RAM. Po restartu zbývá volná asi polovina, při běžném používání se paměť RAM zaplní zhruba ze dvou třetin. LG tedy s pamětí pracuje velmi dobře.

LG G5
Detail povrchové úpravy LG G5 – kov je skrytý pod plastovým nátěrem (viz video)

I to je jeden z důvodů, proč model G5 běží naprosto spolehlivě. Celkový chod systému je prostý jakéhokoli zpomalování, zasekávání a podobně. Během testování jsem se ani jednou nesetkal se situací, že by se zařízení zadýchalo nebo zaseklo. V tomto ohledu odvedli v LG opravdu skvělou práci a zařízení využívá svého hardwaru opravdu naplno.

Výsledky benchmark testů AnTuTU, Geekbench 3 a Vellamo

Model G5 se vyrábí pouze v jedné paměťové variantě, a to sice 32GB. Uživatel má však dostupných pouze cca 22 GB prostoru, takže rozhodně potěší možnost rozšíření paměti pomocí paměťových karet microSDXC. Nedávno byla Samsungem představena karta s kapacitou 256 GB a ta by snad mohla dostačovat již každému.

HTC 10 Samsung Galaxy S7 LG G5 Huawei P9 Microsoft Lumia 950
rozměry 145,9 × 71,9 × 9,0 mm 142,4 × 69,6 × 7,9 mm 149,4 × 73,9 × 7,7 mm 145 × 70,9 × 7 mm 145 × 73,2 × 8,2 mm
hmotnost 161 gramů 152 gramů 159 gramů 144 gramů 150 gramů
typ a velikost displeje Super LCD 5; 5,2 palců Super AMOLED; 5,1 palců IPS; 5,3 palců IPS; 5,2 palců AMOLED; 5,2 palců
rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px (565 PPI) 2 560 × 1 440 px (576 PPI) 2 560 × 1 440 px (554 PPI) 1 920 × 1 080 px (424 PPI) 2 560 × 1 440 px (565 PPI)
procesor Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996; 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, 14 nm Samsung Exynos 8 Octa 8890; 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, 14 nm Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996; 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, 14 nm Huawei Kirin 955; 4×2,5 GHz + 4×1,8 GHz, 16 nm Qualcomm Snapdragon 808 MSM8992; 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz
operační paměť 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB / 3 GB 3 GB
interní paměť 32 GB / 64 GB 32 GB / 64 GB 32 GB 32 GB / 64 GB 32 GB
paměťové karty ano - 2 000 GB ano - 200 GB ano - 2 000 GB ano - 128 GB ano - 2 000 GB
operační systém Android 6.0 Android 6.0 Android 6.0 Android 6.0 Windows 10 Mobile
hlavní fotoaparát 12 Mpx (f/1,8), laserový AF + OIS 12 Mpx (f/1,7) + OIS 16 Mpx (f/1,8), laserový AF + OIS 12 Mpx (f/2,2), laserový AF + OIS 20 Mpx (f/1,9) + OIS
čelní fotoaparát 5 Mpx + OIS 5 Mpx 8 Mpx 8 Mpx 5 Mpx
baterie 3 000 mAh 3 000 mAh 2 800 mAh 3 000 mAh 3 000 mAh
typ konektoru USB-C microUSB USB-C USB-C USB-C
čtečka otisků prstů ano ano ano ano ne
zvýšená odolnost ne ano - IP68 ne ne ne
bezdrátové nabíjení ne ano ne ne ano
stereo reproduktory ano ne ne ne ne
infraport ne ne ano ne ne

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet
  • výkonný hardware
  • dobrá práce s pamětí

LG Friends: korejské představy o modularitě

Model LG G5 je někdy označován jako první modulární smartphone na světě. S tímto tvrzením ale zásadně nesouhlasím. Za modulární telefon považuji spíše Project Ara, k LG G5 pouze můžete připojovat různé periferie navíc. Nemůžete si například vyměnit fotoaparát za jiný, můžete ale připojit speciální příslušenství v podobě gripu LG Cam Plus. Důležitější ovšem je, jakým způsobem se s tímto příslušenstvím pracuje.

Takto vypadá rozložené LG G5

Výrobce pro model G5 vytvořil samostatnou kategorii příslušenství, kterou nazval LG Friends (přátelé). Každý výměnný modul je tzv. přítel, nicméně ne každý produkt kategorie přátel má podobu zásuvného modulu. Řadí se tam totiž také brýle pro virtuální realitu, 360° kamera nebo dálkově ovládaný robot a tyto k telefonu samozřejmě není potřeba připojovat napevno.

Toho času jsou pro model G5 dostupné dva moduly a popravdě řečeno, ani jeden za moc nestojí. LG Cam Plus, který slouží jako grip pro lepší držení telefonu při focení, je ergonomicky úplně mimo a jeho jedinou výhodou je vestavěný 1 200mAh akumulátor, který dokáže prodloužit výdrž. Již zmíněný modul LG Hi-Fi Plus pro zlepšení zvukového výstupu také spíše nesplňuje očekávání, mimo jiné i kvůli ceně vyšší než 5 tisíc korun.

Osobně jsem přesvědčen, že se LG ubírá slepou uličkou. Práce s moduly je složitá a nepohodlná, mechanické provedení má velké rezervy a nejasnosti panují také ohledně budoucí kompatibility. A koneckonců samotné LG G5 podle mého názoru není modulární smartphone. Pouze nabízí jiné řešení pro připojení zajímavého příslušenství, ale v podstatě se nijak neliší například od různých krytů pro iPhone. Blíže se tomuto tématu budu věnovat v samostatném článku, který vyjde na mobilenet.cz.

Líbilo se nám:

  • možnost rozšíření telefonu
  • otevřená platforma i pro ostatní vývojáře
  • dobře umístěná tlačítka na boku

Nelíbilo se nám:

  • zpracování tohoto systému
  • ceny modulů
  • pravděpodobné problémy s kompatibilitou do budoucna

Operační systém a uživatelské prostředí: výrobce zapracoval

Jako operační systém byl u modelu G5 samozřejmě zvolen Android, konkrétně verze 6.0.1 Marshmallow. LG pak zapracovalo nejen na samotné optimalizaci, ale také na různých vylepšeních a extra funkcích a změny se dočkalo také uživatelské prostředí, které si můžete do jisté míry přizpůsobit svým potřebám.

Domovská obrazovka v rozložení Plocha

Hned na začátku si můžete vybrat celkem ze tří základních rozložení domovské obrazovky. Rozložení „Plocha“ poskytuje základní rozložení všech prvků přímo na plochách a chybí samostatné menu s aplikacemi. Rozložení „EasyHome“ je zjednodušené prostředí určené pro uživatele, kteří si vystačí se základním zobrazením ikonek bez widgetů. Poslední volba „Domov a app drawer“ pak vychází z klasického Android rozhraní s jednotlivými plochami a samostatným menu s aplikacemi.

Domovská obrazovka v rozložení EasyHome a App drawer, notifikační lišta s rychlým nastavením

Uživatelské prostředí jako takové se mi velmi líbilo a myslím si, že výrobce zde odvedl dobrou práci. Prostředí je přehledné, graficky dobře zpracované a vylepšit si jej můžete také pomocí různých motivů, které lze stahovat z internetu. Velmi dobré zpracování má také notifikační lišta, se kterou se pracuje příjemně. Můžete si v ní uspořádat rychlé volby a snadno se dostanete také k nastavení jasu a hlasitosti nebo sdílení souborů.

Funkce Capture+ a QSlide

V liště s rychlými volbami najdete také funkci Capture+, užitečného pomocníka pro vytváření poznámek. Jakmile funkci spustíte, můžete si do aktuální obrazovky telefonu začít kreslit, psát poznámky nebo si udělat výřez. Výsledek se pak ukládá do poznámek nebo do galerie fotografií. Dále pak zaujme funkce QSlide, díky níž si můžete aplikace od LG zmenšit do malého plovoucího okna na displeji, přičemž maximálně můžete takto zmenšit dvě aplikace současně.

Systémové nastavení

Nastavení doznalo ve výchozím stavu velkých úprav. Jednotlivé položky jsou rozděleny do několika záložek, mezi kterými se pohybujete pomocí gest. Ze začátku sice chvíli trvá, než si na rozložení zvyknete, ale je to pouze otázka času. Za zmínku rozhodně stojí bohaté možnosti nastavení mnoha funkcí, například integrace cloudových služeb nebo funkce Smart Settings – když přijdete domů, automaticky zapne Wi-Fi a tichý režim vyzvánění; když připojíte Bluetooth sluchátka, spustí Spotify a podobně. Jenom škoda, že k dispozici jsou pouze profily „Doma“ a „Když nejste doma“ a další profily si nelze vytvořit.

Obrazovka Smart Bulletin

Speciální obrazovku Smart Bulletin po aktivaci najdete vlevo od domovské obrazovky a dokáže zobrazit různé informace z jiných aplikací. Můžete si zobrazit kalendář a hudební přehrávač, rychle se dostanete k dálkovému ovladači nebo vytvoříte poznámku v aplikaci Evernote. Další rozšíření obrazovky Smart Bulletin lze stáhnout z internetového obchodu LG SmartWorld, ale zatím je nabídka velmi omezená.

LG se však nevyvarovalo ani některých chybek – tak třeba po restartu zařízení se z nějakého důvodu spouští budík nebo se mi vracely již zahozené notifikace z notifikační lišty, což bylo občas trochu nepříjemné. Jiných problémů jsem si ale během testování nevšiml, takže tyto drobnosti se snad brzy odstraní v nějaké aktualizaci.

Líbilo se nám:

  • několik možností rozložení UI
  • skvělé zpracování notifikační lišty
  • přehledné nastavení
  • praktická obrazovka Smart Bulletin

Nelíbilo se nám:

  • drobné softwarové chyby

Fotoaparát a videokamera: kandidát na trůn

Pokud sledujete můj profil na Twitteru, tak jste nemohli přehlédnout, že jsem velmi často postoval ukázkové fotografie pořízené LG G5. Pravdou totiž je, že už dlouho mne focení s telefonem nebavilo tak, jako právě s G5! Fotoaparát je zkrátka geniální, užijete si s ním spoustu zábavy a především kvalita fotografií je skvělá.

LG se pustilo do experimentu s duálním fotoaparátem podobně jako Huawei u svého modelu P9. Šlo na to však trochu jinak a podle mého názoru se jim to jednoznačně povedlo lépe. Hlavní fotoaparát má standardní optiku se skvělou světelností f/1.8, optickou stabilizaci a automatické ostření. Obraz zaznamenává čip s rozlišením 16 Mpx.

LG G5
Venkovní snímky za denního světla
Snímky z interiéru při denním osvětlení a umělém osvětlení
Selfie
LG G5
Porovnání klasické a širokoúhlé fotografie
LG G5
Detail a makro
Snímky při špatném osvětlení

Fotografie z hlavního fotoaparátu jsou jedním slovem vynikající. LG se jednoznačně řadí mezi nejlepší fotomobily na trhu, jeho výsledky jsou stabilní a fotografie velmi kvalitní ve většině situací. Za denního světla jsou fotografie krásně prokreslené, ostré, plné detailů a mají hloubku. Barvy jsou možná trochu sytější než ve skutečnosti, ale důležité je, že celkově snímky vypadají opravdu dobře. Při horším osvětlení nastupuje nevyhnutelný digitální šum, ale fotografie se stále řadí mezi to nejlepší a telefon citlivě vyvažuje úroveň odšumování a zachování detailů.

Druhý zadní fotoaparát sice nabízí pouze 8Mpx rozlišení a chybí mu automatické ostření i optická stabilizace, ale jeho hlavní výhoda spočívá v širokoúhlé čočce se záběrem o šířce 135°! LG navíc oba fotoaparáty dokázalo velmi citlivě spojit do jedné aplikace tak, že s nimi můžete pracovat přesně jak potřebujete, a přidalo také zajímavé efekty, které umí spojit obrazy z obou snímačů do jednoho zajímavého snímku. To co vám dovolí širokoúhlá čočka je opravdu pozoruhodné a přestože fotografie nejsou zdaleka tak kvalitní jako z druhého fotoaparátu, vypadají prostě skvěle. Do jednoho záběru dostanete celé panorama Prahy nebo žižkovský vysílač.

Prostředí fotoaparátu

Nesmím opomenout ani skvělou aplikaci fotoaparátu s jednoduchým a přehledným prostředím. Nabízí opravdu mnoho možností a funkcí, různé režimy focení, skládání snímků ze všech tří fotoaparátů (dva zadní a jeden přední) a především opravdu povedený manuální režim. Tam si můžete nastavit prakticky vše od vyvážení bílé až po čas závěrky. Limitováni budete pouze vlastní fantazií a fyzickými možnostmi snímače. Snímky v manuálním režimu můžete dokonce ukládat i do formátu RAW.

Solidní výsledky podává také přední 8Mpx fotoaparát, u kterého trochu zamrzí, že LG nepoužilo také čočku s širším ohniskem. LG G5 si poradí také s nahráváním videa, a to až do rozlišení 4k. Pro natáčení lze použít oba zadní fotoaparáty, ale musíte počítat s tím, že pouze hlavní snímač má optickou stabilizaci a u druhého dokáže digitální stabilizace obraz dost rozvlnit – viz druhá polovina testovacího videa. Celkově video není špatné, ale oproti konkurenci je jeho kvalita trochu horší.

Líbilo se nám:

  • skvělé výsledky hlavního fotoaparátu
  • povedená aplikace pro focení
  • širokoúhlá čočka druhého fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • horší kvalita videa oproti konkurenci

Multimediální funkce a aplikace: pestrá nabídka v základu

Aplikační základna je už od začátku vcelku pestrá. Kromě klasických aplikací od Googlu, které s dovolením přeskočím, protože jsou u každého Android smartphonu stejné, připravilo LG také několik vlastních. Začneme typicky hudebním přehrávačem s podporou hudebních formátů MP3, AAC a AAC+. Ten dokáže pracovat nejen s hudební knihovnou podle ID3 tagů, ale umí vám zobrazit také složky a integruje cloudové služby Google Drive, Box, Dropbox nebo OneDrive.

Hudební přehrávač

Prostředí i ovládání je velmi jednoduché a potěší propracovaný ekvalizér, který umí také měnit celkovou úroveň tónů tak, že například z Eminema uděláte jednoho z chipmunků. Je to sice hloupost, ale zábavná. A pokud nebudete mít chuť na vlastní hudbu, můžete využít integrované FM rádio s podporou RDS.

Galerie fotografií

Galerie integruje nejen fotografie, ale také videozáznamy. Skvělá je možnost třídění obsahu podle toho, zda se jedná o fotografii, video nebo třeba fotku pořízenou nějakým konkrétním režimem fotoaparátu. Opět nechybí integrace cloudových služeb, která je obecně u LG G5 zpracovaná opravdu skvěle. Součást Galerie také tvoří editor fotografií a videa a vhod přijde funkce přehrávání videa v samostatném okně pomocí funkce QSlide. Škoda jen, že tuto funkci nelze použít například u aplikace YouTube.

Složky s aplikacemi, počasí a správce souborů

V telefonu se nachází předinstalované aplikace pro sociální sítě Facebook a Instagram, stejně jako oblíbený poznámkový blok Evernote. Kromě nich zaujme také základní aplikace pro předpověď počasí nebo kvalitní správce souborů. V něm můžete pohodlně pracovat s kompletním souborovým systémem zařízení a stejně jako v jiných aplikacích ani zde nechybí integrace již zmíněných cloudových služeb.

Obchod LG SmartWorld

Aplikace LG SmartWorld je vlastně takový obchod s různými druhy rozšíření přímo od LG. Najdete zde různé aplikace nebo motivy uživatelského prostředí, ale také nové motivy pro klávesnici, písmo, vyzvánění nebo 360° tapetu. Po aktivaci takové tapety se vám na její místo nastaví panoramatický obrázek, který se pohybuje podle toho, jak s telefonem pohybujete vy. Efektní, ale pouze na vyzkoušení – když jsem si ji nechal aktivní delší dobu, začal být tento pohyb spíš obtěžující.

Aplikace LG Health

Stejně jako ostatní výrobci, tak i LG samozřejmě nabízí pro sledování aktivity vlastní platformu jménem LG Health. Umí to samé co jiné aplikace podobného typu, jen s tím rozdílem, že není tak rozšířená, takže osobně jsem zůstal u Google Fit. Zmíním ještě QuickRemote a jak už možná tušíte z názvu, jedná se o správu dálkového ovládání, které LG G5 dokáže zastoupit díky infračervené diodě na horní hraně.

Líbilo se nám:

  • vynikající integrace cloudových služeb
  • funkce QSlide
  • povedený správce souborů

Telefonování, adresář a zprávy: LG na to jde po svém

Telefonní funkce a kontakty jsou u LG sloučeny do jedné společné aplikace. Ta se dělí na čtyři klasické záložky – Vytočit, Záznamy hovorů, Kontakty a Skupiny. V první záložce se nachází pouze číselník, takže se nemusíte bát, že by se vás telefon snažil přímo vytočit. Záznamy hovorů ukazují přehled všech příchozích, odchozích a zmeškaných hovorů s možností zobrazení detailů o každém z nich a Kontakty obsahují… no kontakty.

Telefonní aplikace

Adresář zcela odpovídá tomu, na co jsme u dnešních smartphonů zvyklí. K dispozici máte mnoho podrobností ke každému kontaktu a samozřejmost představuje možnost synchronizace s Gmailem, MS Exchange a dalšími službami. U každého kontaktu si můžete nastavit nejen samostatné vyzvánění pro hovory, ale i pro zprávy, a dokonce si můžete ke každému kontaktu nastavit jinou barvu blikání notifikační LED.

Kontakty

SMS zprávy pro sebe mají samostatnou aplikaci Zprávy, ve které jsou všechny textovky řazeny do konverzací podle kontaktů. V aplikaci si můžete měnit barevné téma, ale třeba i aktivovat odfiltrovávání spamu nejen podle čísla odesílatele, ale také podle klíčových slov. Oceňuji také funkci plánování odeslání zprávy, takže si můžete třeba s předstihem připravit SMS zprávu rodičům k narozeninám, která se odešle právě včas.

SMS zprávy a klávesnice

Práci s e-maily umožňuje aplikace Gmail od Googlu, která samozřejmě ve výbavě nechybí a všichni ji dobře znáte, ale stejně tak je zde i e-mailový klient přímo od LG. Ten si poradí s protokoly POP, IMAP i MS Exchange a pro základní práci s e-maily plně dostačuje. Závěrem ještě zmíním výchozí klávesnici, kterou LG G5 nabízí. Ta je jedním slovem otřesná a už dlouho jsem se nesetkal s klávesnicí, u které by predikce a oprava slov fungovala tak špatně. Rozhodně jí doporučuji nahradit jinou klávesnicí.

Líbilo se nám:

  • různé možnosti nastavení notifikační LED
  • velmi dobrá práce s SMS zprávami

Nelíbilo se nám:

  • velmi špatná základní klávesnice

Organizační funkce a GPS: z kapsy do kalendáře

Základem organizace vašeho času je jistě kalendář. Ten LG v G5 zpracovalo velmi dobře, má příjemné uživatelské prostředí a rozložení prvků typické pro většinu podobných aplikací. Umí zobrazit váš program v rozložení dne, týdne, měsíce, roku nebo agendy a zároveň zastupuje funkci úkolovníku.

Kalendář od LG

Spolehnout se můžete na podporu synchronizace mnoha různých kalendářů včetně Google nebo MS Exchange a aplikace nabízí zajímavou funkci „Kapsa s událostmi“. Díky ní můžete přidávat události přetáhnutím obrázků, textu, poznámek, úkolů nebo GPS polohy z „kapsy událostí“ přímo do kalendáře. Do této „kapsy“ pak zmíněné položky dostanete klasicky pomocí nabídky „Sdílet“ kdekoliv v prostředí telefonu. Šikovné vylepšení.

Aplikace Google a QuickMemo+

Kancelářský balík zde zastupují aplikace Dokumenty, Tabulky a Prezentace od Googlu. Mezi standardní výbavu patří i Hodiny, Kalkulačka nebo Diktafon. Poznámkový blok zastupuje vynikající aplikace QuickMemo+. Do té se vám mohou ukládat poznámky pořízené pomocí funkce Capture+ (viz kapitola o operačním systému) nebo si vytváříte poznámky sami. Možností máte opravdu spoustu, a to včetně pokročilých nástrojů pro kreslení a psaní rukou.

Pro navigování jsou připraveny Google Mapy, které si umí získávat polohu ze satelitů GPS i GLONASS. Vyhledávání polohy je velmi rychlé a spojení spolehlivé. S LG G5 jsem absolvoval i pár cest autem s pomocí navigace a nevyskytl se jediný problém.

Líbilo se nám:

  • povedený kalendář
  • aplikace QuickMemo+

Konektivita a internet: připraven na vše

V oblasti konektivity nedělá LG žádné kompromisy. Kromě 2G a 3G sítí nechybí ani podpora LTE na frekvencích 700/800/850/900/1800/2100/2600 MHz a model G5 je připraven také na technologii VoLTE a VoWiFi, tedy možnost telefonování skrze LTE a Wi-Fi sítě. Wi-Fi je tedy podporováno také, konkrétně protokoly 802.11 a/b/g/n/ac, a můžete skrze něj používat také technologii Miracast.

Přítomné je Bluetooth 4.2 BLE, NFC, infraport nebo funkce MirrorLink. Nic nechybí. Systémový konektor zastupuje USB-C, ale s malou nevýhodou – balení obsahuje pouze nabíjecí kabel s USB-C konektory na obou stranách. Připojení k počítači tedy budete muset nejspíš řešit jinak. Pokud tedy nemáte už USB-C i na něm.

Surfování na internetu vám umožní známý prohlížeč Google Chrome se všemi svými výhodami i nevýhodami. Je velmi rychlý, celkově skvěle zpracovaný a pokud využíváte Chrome také na vašem počítači, můžete si užít i synchronizaci záložek, hesel a podobně. Dlouhodobě špatná situace panuje v ohledu práce s multimédii a internetová videa mohou mít často problémy s přehráváním. I proto se snažím většinou přehrávat obsah v samostatných aplikacích.

Líbilo se nám:

  • podpora všech LTE pásem
  • infraport
  • podpora VoLTE a VoWiFi

Nelíbilo se nám:

  • v balení je pouze kabel s USB-C na obou koncích

Závěr a zhodnocení: těžký souboj o zákazníka

LG G5 pro mne bylo velmi příjemným překvapením a zároveň tak trochu smolařem. Veskrze se totiž jedná o špičkový smartphone, který doplácí na naprosto nesmyslné chyby. Nespolehlivá čtečka otisků prstů, konstrukční nedostatky, … To jsou prostě věci, které se u špičkového smartphonů nesmí objevit. Takzvanou modularitu nemá smysl moc komentovat, protože je to podle mne naprosto slepá ulička. Tedy alespoň v tom provedení, v jakém ho LG aktuálně prezentuje. Jsou to naprosto hloupé nedostatky, které ovšem v segmentu nejvybavenějších telefonů výrazně vyčnívají – v negativním smyslu.

LG G5

Na druhou stranu ale musím uznat, že G5 je rozhodně jedním z nejzajímavějších smartphonů letošního roku. Vynikající výbava, solidní výdrž baterie, skvěle zpracovaný software s mnoha šikovnými aplikacemi a funkcemi, ukázková integrace cloudových služeb, povedený design a hlavně geniální a zábavný fotoaparát. Koneckonců i ta konstrukce se opravdu povedla, pokud bychom přehlédli modulární bradu přístroje.

LG mne však zaujalo ještě jednou věcí – ten telefon mne zkrátka bavil. Po celou dobu, co jsem telefon testoval, jsem s ním neměl žádné vážnější problémy, vše fungovalo jak mělo a každou chvíli jsem objevil nějakou zajímavou novinku. I proto jsem asi ochotný telefonu některé drobnosti odpustit. No a samozřejmě fotoaparát, ten se LG opravdu povedl a podle mého názoru se bude jednat o ten nejvážnější argument pro koupi. Zapomeňte na modularitu. Pokud je vaší vášní mobilní fotografie… jděte do LG!

Konkurence

Konkurence LG G5 je naprosto zřejmá. Se svou cenovkou na hranici dvaceti tisíc korun jde přímo proti vlajkovým lodím jako Samsung Galaxy S7, HTC 10 nebo iPhone 6s. Každý z těchto modelů má své typické vlastnosti a rozhodovat tak budou muset hlavně vaše preference.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 mnozí označují za letošního krále všech smartphonů a při pohledu na jeho specifikace se není čemu divit. S LG G5 si však po hardwarové stránce v ničem nezadá a rozhodující slovo tak budou mít jiné parametry. Například kvalitnější konstrukce Samsungu s certifikací IP68. V oblasti fotoaparátu je souboj také velmi vyrovnaný, ale v tomto ohledu se osobně přikláním k LG.

HTC 10

HTC 10 je možná jednou z posledních šancí, jak může tchajwanské HTC zaujmout zákazníky, a proto do něj dali úplně všechno. Vynikající konstrukce, výkonný hardware, skvělý software i optimalizace, solidní baterie. Bude to ale stačit? Pokud toužíte po poctivém kovovém smartphonu, pak určitě ano. Ale pokud chcete více fotit, i HTC 10 opět trochu ztrácí.

iPhone 6s a 6s Plus

Konkurenci z USA zastupují modely Apple iPhone 6s a případně Apple iPhone 6s Plus. U obou modelů musíte počítat s dramatickým rozdílem co do velikosti v obou směrech, což ale pro někoho může být plus. V oblasti softwaru a hardwarové výbavy si tyto modely nemají moc co vyčítat. Oba iPhony mají proti LG kvalitnější konstrukci a dokáží lépe pracovat s videem, G5 však vrací úder svým fotoaparátem. Zde bude asi rozhodujícím faktorem softwarová platforma.

lg-g5
Klady
  • vynikající konektivita
  • skvěle propracovaný software
  • kovové tělo s dobrou ergonomií
  • možnost rozšíření o různé moduly
  • solidní výdrž baterie
  • výkonný hardware
  • nastavitelná notifikační LED
  • povedený design
  • špičkový fotoaparát
  • širokoúhlý druhý fotoaparát
Zápory
  • chybí certifikace odolnosti
  • horší kvalita displeje oproti konkurenci
  • konstrukční nedostatky
  • zpracování modulární části zařízení
  • horší zpracování čtečky otisků prstů
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Naposledy upraveno: 13. 6. 2016 10:48
To se vážně nedá číst, myslím tuhle "diskuzi". Za chvíli sem kvůli Absolonu Novákovi a jeho komplexům nebude nikdo chodit.
Absolon Novak
Absolon Novak
Samsung S7 s camera senzorem ISOCELL za 10$ se musí stydět při srovnání s fotografiemi z G5.
blue.sun
Jo, fotky jsou fajn, i když na můj vkus stále moc doostřené. V tom vychází líp třeba HTC 10 a Lumia 950, jejich kresba je měkčí, přitom stejně detailní. LG je tak na úrovni S7 a iPhonu 6s, i podobně podává barvy.
Zbytek ovšem stojí za starou belu na to, že se má jednat o vrchol nabídky LG. Konstrukce je bída, moduly nic noc neumí, povrchová úprava dost sporná, displej slabší. To se v nejvyšší třídě neodpouští.
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Skvělá recenze
Hlavní fotoaparát 16mpx by měl být stejný jako je u G4 či V10.. jelikož vlastním V10 tak sám můžu říct že fotí luxusně a hlavně v manuálním režimu. O proti S7 se mi líbí více podání barev. iPhone bych s tím moc nesrovnaval tak rozhodně kvalita není tak perfektní jako u LG či S7... Špatně ale nefoti taky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze