LG G4s
recenze

LG G4s

Očesaná variace

Ne každý si může dovolit vlajkovou loď za 20 tisíc korun, o tom samozřejmě vědí i výrobci mobilních telefonů. Dnes recenzované LG G4s je přímou alternativou ke špičkovému modelu G4, od kterého si propůjčilo jak design, tak také některé funkční vlastnosti. Někde ale LG samozřejmě ořezávalo více, takže se pojďme podívat na výsledek.

LG G4 je špičkový smartphone, který nabídne špičkový fotoaparát, šestijádrový procesor Snapdragon 808 nebo velmi povedený, ač plastový, design. Cena postupem času klesla na velmi příjemných 14 000 Kč za koženou variantu, což však stále nelze označit za „lidovku“. Jako alternativu pro širší masu LG vypustilo model G4s, který nabídne téměř shodný design, rozloučit se ovšem musíme s koženými zády a nekompromisní funkční výbavou. Samotná cena zařízení klesla na 8 000 Kč a v dnešní recenzi si odpovíme na to, jestli je nastavená cena vzhledem k funkční výbavě oprávněná. Konkurence ve vyšší střední třídě je totiž nemilosrdná.

LG G4s na oficiálních snímcích výrobce

Technické parametry LG G4s

Kompletní specifikace
Konstrukce142,7 × 72,6 × 9,9 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,7 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostčervenec 2015, 9 999 Kč

LG G4s – videopohled

Obsah základního balení: chudý standard

  • mobilní telefon LG G4s
  • synchronizační USB kabel
  • cestovní adaptér do sítě
  • pecková sluchátka
  • dokumentace, záruční list
LG G4s

Design a konstrukce: tohle jsme už viděli

Pokud byste viděli LG G4 v plastovém provedení a hned potom LG G4s, mohli byste si myslet, že vidíte dva stejné telefony. LG se opravdu snažilo připodobnit novinku co nejvíce vlajkové lodi G4 a výsledek lze označit jako povedený. Rozdílů je pomálu, tím nejvýraznějším je zmenšení úhlopříčky z 5,5 na 5,2 palce, což je ovšem patrné jen při rozsvíceném displeji a přímém srovnání. Přední stranu zaplňuje kromě displeje také logo LG ve spodní straně, to je bohužel možná až příliš výrazné a lesklé, narušuje tedy celistvý dojem z přední části. V prostoru nad displejem nalezneme čočku přední kamery pro videohovory, průchod senzoru jasu a také přiblížení. Chybět samozřejmě nemůže ani typické sluchátko pro hovory a notifikační LED dioda, která je i přes svoji malou velikost poměrně výrazná.

LG G4s

Další odlišností je umístění 3,5milimetrového jack konektoru. Zatímco u modelu G4s se nachází na vrchní straně, LG G4 mělo jack konektor na spodní straně vedle microUSB konektoru. Další rozmístění prvků je již shodné, stejně jako pro LG typická tlačítka na zadní straně. Zde opět nalezneme tlačítko pro regulaci hlasitosti včetně tlačítka pro probuzení zařízení z režimu spánku. Nad nimi je poté výrazná čočka integrovaného fotoaparátu, které sekunduje dvojtónová přosvětlovací LED dioda a po její levé straně také okénko laserového senzoru pro rychlejší ostření.

LG G4s

Zadní kryt nabídne poměrně výraznou designovou úpravu, na dotek je však kryt hladký a efekt je tedy pouze šikovnou iluzí. V ruce telefon možná až zbytečně moc klouže, na druhou stranu otisky prstů a malé vlasové škrábance jsou téměř neviditelné. Za to určitě LG chválíme. Dle standardů je zadní kryt snímatelný, pod ním nalezneme baterii s kapacitou 2 300 mAh a slot pro microSD a microSIM kartu. Oba sloty jsou umístěné nad sebou, což zpočátku může působit trochu chaoticky, ve výsledku je to ale velmi účelné řešení. Slotem pro druhou SIM kartu novinka nedisponuje.

LG G4s

Dalším odlišujícím prvkem na zadním krytu je modelové vyobrazení. Zatímco model G4 měl své označení na spodní straně zadního krytu, u modelu G4s toto označení chybí. Stejný je však výdech hlasitého reproduktoru v levém spodní části. Dodáme, že stejně jako LG G4, tak i model G4s nabídne lehce prohnutou konstrukci, která lépe sedí v ruce. Nejedná se samozřejmě o tak výrazné prohnutí jako u LG G Flex 2, ovšem při položení na rovnou plochu milimetrové zahnutí odhalíte. I tento malý detail působí vcelku futuristickým dojmem a zařízení padne do rukou opravdu ukázkově, i přes své větší rozměry.

LG G4s

Když už jsme u rozměrů, novinka měří 142,7 × 72,6 × 9,9 milimetrů, hmotnost se ustálila na 139 gramech. Telefon je dostupný hned ve dvou barevných variantách, konkrétně v bílé a titanově šedé. Obě barevné varianty korespondují s těmi v případě modelu G4, ani zde se tedy žádné překvapení nekoná. Vzhledem k odlišným rozměrům bohužel nelze spekulovat ani nad tím, že byste si kožený kryt „vypůjčili“ z modelu G4, G4s je tedy odsouzen k plastové budoucnosti. Celkově ovšem kvalitu konstrukčního zpracování jednoznačně chválíme, LG plastové telefony umí, nikde nic neskřípe a ani zadní výměnný kryt není strašákem do budoucna, na svém místě drží jako přibitý.

LG G4s Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Lenovo Vibe Z2
Rozměry 142,7 × 72,6 × 9,9 mm 143 × 70,1 × 7,7 mm 145,5 × 72,6 × 7,3 mm 139,8 × 68,8 × 7,5 mm 148,5 × 76,4 × 7,8 mm
Hmotnost 139 gramů 131 gramů 140 gramů 135 gramů 158 gramů
Konstrukce (materiál) plast plast sklo/plast plast broušený kov/sklo

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Displej: příjemné překvapení

Displej se oproti LG G4 zmenšil, to už víme, konkrétně na aktuální hodnotu 5,2 palců. Displej nabídne očekávané rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, jemnost tedy činí vynikajících 424 pixelů na palec. Velice povedené je také barevné podání, a to vzhledem k IPS technologii zobrazení, problém nenastane ani s viditelností na přímém slunci, a to díky vysokému jasu a bezproblémově fungujícímu senzoru okolního osvětlení.

LG G4s

Velkou výhodou 5,2palcového displeje je také lepší ergonomie, uživatelé s většími prsty snadno dosáhnou z jednoho rohu do druhého a díky vcelku tenkým rámečkům lze LG G4s považovat za skvělou alternativu. Potěšující zprávou je také přítomnost odolného skla.

Zvuk: příjemné „poslouchatelno“

LG G4s je na tom velice podobně jako model bez přídomku. Hlasitý reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to už ale trochu horší, reproduktor je naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Problémem může být také umístění hlasitého reproduktoru společně s rovnou zadní stranou, kvůli čemuž se výstup při položení na stůl do jisté míry zkresluje, na druhou stranu se mírné prohnutí snaží onen nepříjemný efekt eliminovat.

LG G4s

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost, přesto poslech nepůsobí nijak rušivým dojmem. Tělo telefonu však (pochopitelně) znatelně vibruje. LG G4s musíme vcelku pochválit za výstup do sluchátek, tedy pokud se bavíme o sluchátkách vlastních, kvalitních. Ta dodávaná, pecková, postačí maximálně nenáročnému posluchači. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů, ta je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém. Suma sumárum, příjemný nadprůměr.

Baterie a výdrž: příjemný nadstandard

Jednou z hlavních výhod všech zařízení LG je uživatelsky vyměnitelná baterie. I v případě LG G4s se na tento benefit můžete těšit, tentokrát se navíc bude zřejmě hodit více než obvykle. Pod zadním snímatelným krytem totiž nalezneme baterii s kapacitou 2 300 mAh (o 700 mAh méně než v případě LG G4) a rovnou můžeme prozradit, že výdrž je jedním z větších problémů této novinky.

LG G4s

Pokud budete telefon aktivně využívat (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 2 hodiny prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií), většinou se z LG G4s stane klasický jednodenní smartphone. Většinou ale není problém přežít s LG G4s i den a půl, na druhou stranu za cenu vypnuté synchronizace na pozadí a GPS. Úsporný režim funguje na principu dočasného vypnutí připojení k Wi-Fi a mobilním datům po čas vypnuté obrazovky, případně potlačí výkon zařízení (opět za účelem dosažení co nejlepší výdrže). Tato možnost se však nijak zvláště neosvědčila. Ultra úsporný režim novinka nenabídne.

LG G4s Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Xiaomi Mi4 Lenovo Vibe Z2
Stream 6:24 hod. (1080p) 7:55 hod. (720p) 7:38 hod. (720p) 7:33 hod. (1 080p) 6:57 hod. (1 080p) 8:18 hod. (720p)
Nabíjení (100 %) 2:03 hod. (720p) 1:25 hod. 1:44 hod. 1:11 hod. 3:05 hod. 1:59 hod.
Verze OS Android 5.1.1 Lollipop 5.0.2 Lollipop 5.0.2 Lollipop 4.4.2 KitKat 4.4.4 KitKat 4.4.2 KitKat

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 1080p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášena k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 24 minut, což je podprůměrný výsledek. Potěší alespoň doba nabíjení, na 80 % se LG G4c nabije za 1 hodinu a 43 minuty, na 100 % si počkáte o dalších 20 minut déle.

Hardware: škoda paměti RAM

Největších ústupků bohužel, jak už je zvykem, doznala novinka u výkonnostní složky. LG G4s pohání osmijádrový procesor Snapdragon 615 s taktem 1,5 GHz, respektive 1 GHz. Na tom by celkově nebylo vůbec nic špatného, LG si bohužel neodpustilo ani osekávání paměti RAM, a tak tak nabídne kapacitu pouze 1,5 GB (po spuštění k dispozici zhruba 600 MB) a 8 GB interní paměti (k dispozici 3,2 GB). Nechybí alespoň slot pro paměťové karty microSD, a to až do velikosti 128 GB. Ne všechny aplikace na ni však lze přesunout, a tak se dříve či později setkáte s nedostatkem paměti. To má za následek špatně optimalizované animace, záseky, vynucené restarty a také ne příliš plynulý chod, ať už jste kdekoli. Dodáme, že grafický akcelerátor je v tomto případě Adreno 405.

Výsledky benchmark testů

Při snaze o pokročilý multitasking nebo při snaze o rychlejší přechody narazíte. Prostředí začne být trhané, animace nedokončené a nezřídka si telefon vynutil i čas na vzpamatování. Co se týče výkonu, náročnější 3D hry G4s sice zvládne, ovšem i zde je malá paměť velkým strašákem. Dodáme, že uvnitř nalezneme OS Android ve verzi 5.1 Lollipop s vlastní nadstavbou od LG.

LG G4s

TIP: Pokud zavítáte do vývojářských možností zařízení, můžete zde nastavit i rychlost animací. V základu je nastavená hodnota „1“, pokud ovšem tuto hodnotu změníte na „0“ a vypnete tedy animace napříč celým systémem, telefon se citelně zrychlí a začne reagovat svižněji na vaše požadavky. Po změně nastavení je vždy nutné udělat restart. Pokud by vám chybějící animace jakkoliv chyběly, lze je stejným způsobem opětovně aktivovat.

Uživatelské prostředí: jasně a přehledně

Spolu s novou verzí Androidu LG lehce inovovalo také grafické prostředí nadstavby, i u modelu LG G4s nalezneme verzi prostředí LG UX 4.0. Ta celkově není tolik agresivní jako u některé konkurence, přesto ve vzhled čistého Androidu zcela maskuje. Pochválit rozhodně můžeme například přepracované ikony, které dříve v prostředí LG působily dětským dojmem. Samozřejmě nechybí některé gesta, například gesto utlumení vyzvánění (hovoru, budíku) položením zařízení displejem dolů, případně automatické spojení hovoru v případě, že vyzvánějící telefon přiložíte k uchu. Tím se zároveň může snížit hlasitost vyzvánějícího telefonu, což je další gesto, které můžete v nastavení aktivovat/ponechat vypnuté.

Uživatelské prostředí

Skvěle funguje také gesto rychlého náhledu, kdy na zamčené a zhasnuté obrazovce stačí sjet prstem zhruba od poloviny displeje směrem dolů a na vrchní straně displeje se objeví malé a graficky povedené okénko, které jakoby vystoupí z tmy a nabídne pohled na čas, datum, případně notifikace. Tento způsob zobrazení informací je velmi návykový a v případě LG velmi dobře graficky zvládnutý.

Uživatelské prostředí

Další odlišností oproti klasickému Androidu je především rozdělení menu nastavení na karty, přičemž se LG snažilo o logické rozřazení. To se mu celkem povedlo a během chvilky naleznete vše co potřebujete. Líbí se nám také rozdělení menu aplikací na přehledné karty aplikace a widgety. Celé prostředí se snaží působit přívětivým dojmem. Oproti LG G4 bohužel chybí některé pokročilejší režimy, jako například výraznější zásah do lišty s tlačítky pro ovládání systému, avšak středně náročným uživatelům bude nastavení jistě dostačovat.

Multimediální funkce: klasika

LG G4s samozřejmě nezaostává ani co se multimediální výbavy týče. Samozřejmostí je hudební přehrávač, který zvládne přehrát téměř jakýkoliv formát, nechybí ani alternativa v podobě aplikace Hudba Play od Googlu s příkladnou synchronizací na všech vašich zařízeních. Integrovaný videopřehrávač si poradí i s videoklipy s koncovkou .avi, problém mu nedělají ani české titulky. Integrovaná Galerie obrázků zvládne také jednoduchou editaci snímků. Potěší i přítomnost FM rádia, které už dávno není automatickou součástí všech nejnovějších smartphonů. Pro správné fungování je však zapotřebí sluchátek, která plní roli antény.

Multimediální funkce

Fotoaparát: líný žák

Fotoaparát nabízí 8Mpx rozlišení, dvojtónovou přisvětlovací LED diodu, která bez problémů osvítí prostor na vzdálenost zhruba 2 metrů, a také technologii laserového ostření. Focení, respektive ostření je opět velmi rychlé, sázet tak doslova můžete jeden snímek za druhým, využít navíc můžete i rychlého spuštění dvojitým zmáčknutím tlačítka pro regulaci hlasitosti, které se nachází přímo pod objektivem. Tímto tlačítkem lze fotografii také pořídit, což usnadní manipulaci a navíc se jedná o velmi intuitivní proces.

LG G4s

Základní nastavení samotného fotoaparátu je bohužel žalostné. Nastavit můžete pouze mřížku, která může napomoci při zarovnání objektů, případně poměr stran snímku a způsob pořízení. V základu dokonce nemůžete nastavit ani takové věci, jako je rozlišení snímku či videa. LG si však naštěstí přichystalo i speciální profesionální režim, ve kterém můžete nastavit například hodnotu ISO, vyvážení bílé, způsob ostření a další atributy fotografování. I tak ovšem působí nastavení vcelku hektickým dojmem a změna daného režimu je málo viditelná. Pokud to s fotografováním budete myslet opravdu vážně, nakonec s největší pravděpodobností sáhnete po některé z aplikačních alternativ, například po Fotoaparátu od Googlu.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Výsledné snímky jsou vzhledem k vyšší střední třídě pod očekáváním. Barevné podání sice realitě odpovídá povětšinou dokonale, nelíbí se nám však citlivost na protisvětlo a také tvorba zamlžených snímků v případě špatného přeostření. LG G4s má bohužel problém také s fotografováním stromů a podobných detailních ploch, které se následně po přiblížení slévají v jednu nepěknou mazanici. Špatně na tom LG G4s není alespoň po stránce makro snímků, kdy bez problému zaostří na předmět vzdálený zhruba 8 cm. Další problémy ale nastanou při zhoršeném osvětlení, kdy má telefon sklony snímky rozmazávat. Zkrátka, LG G4s není žádným fotografickým mágem a i samotná aplikace svými možnostmi nastavení stojí daleko za konkurenčním řešením. Z celého fotoaparátu jsme tak lehce zklamáni, zvláště pak když se LG rozhodlo pro dosazení laserového ostření. Dodáme, že sekundární kamera pro videohovory nabídne rozlišení 5 Mpx a její kvalita je lehce nadprůměrná.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: pěkné FullHD

Fotografie jsme příliš nechválili, naopak pochvalu si LG G4s zaslouží u videokamery. LG G4s umožní nahrávání libovolně dlouhých videoklipů v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Na 4K si bohužel musíme nechat zajít chuť, stejně jako na vysokorychlostní záznam. Tak či tak, pořízené videoklipy opět patří k tomu lepšímu, co můžeme ve světě mobilních telefonů spatřit. Kvalitu výsledného záznamu můžete ohodnotit na následujícím příkladu, pro úplnost informací dodáme, že zhruba 20vteřinový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 45 až 50 MB, což je pro toto rozlišení typické. LG sice nedisponuje optickou stabilizací obrazu, přesto jsou výsledné videoklipy vcelku plynulé a bez větších otřesů.

LG G4s – testovací video, exteriér (1080p)

Navigace: Google Mapy nebo HERE?

V LG G4s naleznete jak GPS čip, tak i ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí ani A-GPS, tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 5 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, LG G4s pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Předinstalována je i klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Fungují s potřebou on-line připojení, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z off-line alternativ.

Google Mapy

Jako obvykle můžeme doporučit skvělou automobilovou navigaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 380 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše offline a hlavně – zcela zdarma.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: LG klasika

V LG G4s jsou všechny důležité telefonní funkce typicky ukryty pod položkou Telefon. LG se naštěstí nepouštělo do žádných experimentů, a tak aplikace seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu, Linkedinu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, můžete v nastavení aplikace Telefon daný zdroj vypnout. Provázanost se sociálními sítěmi je tak opravdu znatelná, ke každému kontaktu se může přiřadit také fotografie z Facebooku, popřípadě telefon sám automaticky předvyplní narozeniny a zakomponuje je do vašeho kalendáře, na což pak telefon upozorní.

Telefonní funkce

Při vytváření nového kontaktu vás LG rozhodně nezklame, zadat můžete kromě základů také přezdívku, adresu, webové stránky, poznámku či narozeniny, ty se pak následně synchronizují s vaším kalendářem. Zaměříme se také na kvalitu hovoru, ta je výborná i ve velmi hlučném prostředí, hlasitost reproduktoru pro hovory patří mezi nadprůměrné. Zvuk je velmi výrazný, čistý a ani protistrana si nestěžovala na žádné problémy.

Organizační funkce: to už známe

Kancelářské funkce jsou v LG G4s zastoupené v kompletní podobě, nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Nechybí ani předinstalovaný software pro práci s dokumenty, který umožní také základní editaci. Když omrzí ruční zadávání znaků v aplikaci QuickMemo, můžeme poznámky nakreslit, a to opět v aplikaci QuickMemo. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie. V nastavení si můžete také zvolit rychlý přístup k některé z aplikací pomocí dlouhého podržení tlačítka pro regulaci hlasitosti na zadní straně telefonu, defaultně je zde přednastavena právě aplikace Quick Memo.

Organizační funkce

Pokud by se vám však nelíbilo prostředí aplikace, které možná působí trochu přeplácaným dojmem pro základní poznámky, doporučujeme například aplikaci Google Keep, která svojí jednoduchostí a přehledností předčí většinu běžných „poznámkovníků“, a to i těch placených.

Zprávy a e-mail: vše při starém

Stejně jako u dalších telefonů s operačním systémem Android si můžete zvolit defaultní editor textových a multimediálních zpráv, tedy klasické Zprávy od LG a nebo aplikaci Hangouts, která navíc slučuje i Google chat. Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě běžných funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit. Nechybí zde ani možnost přidávat různé nálepky, emotinky nebo přílohy, čímž se zpráva automaticky předělá do multimediální zprávy. Typickou přílohou může být obrázek, krátké video, zvuk nebo také vizitka kontaktu ve formátu vCard. Sdílet můžete také vaší polohu, tu následně otevřete v aplikaci Mapy od Googlu a rovnou se na dané místo můžete nechat navigovat. Sjednávání schůzek s vašimi kamarády je tak mnohem jednodušší, a to i na neznámém místě.

Vytváření textové zprávy

Pro e-mailovou komunikaci jsou v LG G4s připraveny hned dvě aplikace, konkrétně E-mail a Gmail. I v tomto případě funguje vše bez problémů, zatímco Gmail nejčastěji zajisté využijete s vaším Google účtem, aplikace E-mail poslouží pro všechny ostatní poskytovatele e-mailových schránek.

Konektivita: plná polní

LG G4s boduje téměř na plné čáře i v otázce konektivity, kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE do rychlosti až 150 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Potěšující zprávou je rovněž přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování s dalšími proprietami nebo pro bezkontaktní platby u mobilních operátorů. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 4.1.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Nechybí ani standardní prohlížeč, který je součástí většiny přístrojů s operačním systémem Android – výběr je tedy jen na vás. V oblasti konektivity tedy LG G4s tedy nezbývá než pochválit, v ničem si nezadá ani s mnohem dražšími kousky.

Závěrečné zhodnocení: škoda nedodělků

Hodnocení LG G4s by bylo mnohem snazší, kdyby se výrobce nesnažil ušetřit na tom nejdůležitějším. Takto je konečný verdikt poměrně zkomplikovaný.

LG G4s

LG G4s jistě mělo potenciál stát se prodávaným a oblíbeným modelem vyšší střední třídy, a to především díky svému líbivému designu, povedenému FullHD displeji a velmi slušné výbavě. Například z konektivity nechybí téměř nic důležitého. Stejně tak i videokamera nás potěšila. Bohužel, LG se však snažilo šetřit tam, kde se to nevyplácí a u operačního systému Android dvojnásob. Samozřejmě mluvíme o paměti RAM a interní paměti, které jsou vzhledem ke své nízké velikosti velmi omezujícím faktorem. Trhanými animacemi to pouze začíná, v průběhu času (jak telefon zaplňujete daty) se bohužel dočkáte i záseků a nezřídka i vynucených restartů.

Je to velká škoda, kdyby LG nasadilo alespoň 16 GB interní paměti a 2 GB RAM, věříme, že by naše hodnocení bylo o mnoho pozitivnější. Takto je velmi složité přemýšlet nad tím, že za vcelku osekaný model požaduje výrobce nemalých 8 000 Kč. I zde tedy doporučujeme poohlédnout se u konkurence, která je v této cenové relaci velmi agresivní a navíc i povedená.

Konkurence

LG G3

LG G3 je už sice starší model, stále ovšem nabídne špičkové vnitřnosti a povedený design. Potěší kupříkladu 5,5palcový QHD displej, 13Mpx fotoaparát s laserovým ostřením a optickou stabilizací obrazu nebo také procesor Snapdragon 801. 16GB varianta tohoto modelu se prodává za necelých 9 000 Kč. Pokud potřebujete dvojnásobnou paměť ROM, zaplatíte necelých 10 000 Kč.

TIP: Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3 je stále špička

Huawei P8 Lite

Zajímavou a navíc levnější alternativou může být například P8 Lite od Huawei, který za zhruba 6 500 Kč nabídne 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát nebo velmi tenkou konstrukci 7,7 milimetrů. Potěší také 16 GB interní paměti a 2 GB operační paměti.

TIP: Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Huawei P8 Lite

Honor 6

Velkým konkurentem je Honor 6, který zaujme cenou okolo 7 500 Kč a velice bohatou funkční výbavou. Za tuto cenu totiž nabídne 5palcový FullHD IPS displej, kvalitnější 13Mpx fotoaparát nebo osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Nechybí podpora LTE, Bluetooth 4.0, zamrzí však absence NFC. Tělo je plastové, přesto ale Honor 6 nepatří mezi ošklivé smartphony.

TIP: Recenze Honor 6 – Hardware až na prvním místě

Honor 6

Sony Xperia M4 Aqua

Zaujmout by mohla také Sony Xperia M4 Aqua, která za zhruba 7 000 nabídne 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát a také osmijádrový procesor. Hlavním plusem je voděodolnost, prachuvzdornost a 2 GB paměti RAM.

TIP: Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Sony Xperia M4 Aqua

Lenovo Vibe Z2 a X2

Za stejnou cenu, za jakou se prodává Xperia M4 Aqua, lze zakoupit také Lenovo Vibe Z2. Ten za 7 000 Kč nabídne 5,5palcový IPS HD displej, 2 GB paměti RAM a 32 GB interní paměti. Co se týče procesoru, spolehnout se můžete na čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410. Zamrzí ovšem absence paměťových karet. To stejné platí i o trochu dražším Lenovu Vibe X2, to se ovšem chlubí 5palcovým FullHD IPS displejem, 32GB interní pamětí a luxusním sendvičovým designem. Celkově se navíc jedná o velmi profesionálně zvládnuté zařízení s osmijádrovým procesorem MediaTek.

TIP: Recenzi Lenova Vibe Z2 si můžete přečíst zde.

TIP: Recenzi Lenova Vibe X2 si můžete přečíst zde.

Lenovo Vibe Z2 a X2

Meizu M2 Note

Pokud by se vám hodil větší displej a navíc byste chtěli ušetřit, opravdu velkým konkurentem je jednoznačně Meizu M2 note, které za zhruba 5 000 Kč nabídne špičkový 5,5palcový FullHD displej s technologií IGZO, osmijádrový procesor a také 13Mpx fotoaparát.

Meizu m2 note
Meizu M2 note

Nokia Lumia 830

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Nokia Lumia 830 za zhruba 8 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový HD IPS displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 nebo 10Mpx fotoaparát s Carl Zeiss optikou.

TIP: Recenze Nokia Lumia 830 – Dostupnější vlajková loď

Nokia Lumia 830
lg-g4s
Klady
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • podpora paměťových karet
  • rychlé laserové ostření
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • povedený design
  • jemný a kvalitní FullHD displej
  • konektivita včetně LTE
Zápory
  • podprůměrná sluchátka v balení
  • záseky animací
  • slabá výdrž baterie
  • nízká hodnota RAM a interní paměti
  • absence infračerveného portu
  • poměr ceny a výkonu
Diskuze ke článku
Tomáš Dušek
Tomáš Dušek
Průměrná výbava za tuhle cenu, špatný nápad.
Jana
To rači g2 je levnější a daleko lepší
amigo
zbytocny a slabo predajny model..
Nick Cave
Bude také recenze LG G4 Stylus?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze