LG G4c
recenze

LG G4c

Replika plná protikladů
32

Špičkové LG G4 není vzhledem k vysoké ceně pro každého, proto LG představilo i zástupce nižší střední třídy s přídomkem „c“. Tento model se chlubí podobným designem, avšak s výbavou je na tom o poznání hůře. Dnes se proto pokusíme odpovědět si na to, jestli má šanci na úspěch.

LG G4 je špičkou v pravém slova smyslu, i když kupříkladu procesor za konkurencí nepatrně ztrácí. Vše ostatní je už ovšem nekompromisní, displejem počínaje, špičkovým fotoaparátem konče. Je tedy jasné, že se LG snažilo na úspěch své vlajkové lodi navázat a prezentovat své dovednosti i ve střední třídě. Proto se zrodilo LG G4 s přídomkem „c“, které má zaujmout především méně náročné uživatele, kteří však stále nemají hluboko do kapsy. Cenovka 7 000 Kč patří ve střední třídě k těm vyšším, kde už se tolik ústupků neomlouvá.

LG G4c na oficiálních snímcích

A právě zde by mohl nastat problém. Střední třída je doslova napěchovaná přístroji různých značek s různou funkční výbavou.. A některé nedokonalosti v souvislosti s vysokou cenou mohou být pro telefony v tomto segmentu smrtelnými ranami.

LG G4c

Technické parametry LG G4c

Kompletní specifikace
Konstrukce139,7 × 69,8 × 10,2 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
DostupnostQ2 2015, 6 999 Kč

LG G4c – videopohled

Obsah základního balení: vše důležité

Pokud se zaměříme na obsah základního balení, zjistíme, že nechybí nic důležitého. Spolehnout se tedy můžete na synchronizační USB kabel, adaptér do sítě, pecková sluchátka a také na základní dokumentaci.

LG G4c

Výčet obsahu základního balení:

  • mobilní telefon LG G4c
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • pecková sluchátka
  • základní dokumentace, záruční list

Design a konstrukce: téměř jako G4

Při pohledu na LG G4c se téměř nikdo neubrání dojmu, že vidí zmenšenou verzi letošního vlajkového modelu, respektive klasické LG G4. Oba modely se liší především rozměry, novinka totiž nabídne menší, konkrétně 5palcový, displej. Bohužel, ač se displej celkově zmenšil, rámečky okolo něj se nepatrně zvětšily. I zde jde tedy poznat nižší cena a inklinace ke střední třídě. Na první pohled jsou ale oba modely téměř k nerozeznání, což určitě nelze brát jako negativum.

Design novinky je poměrně sympatický

Pod displejem nalezneme pouze logo výrobce, tlačítka pro ovládání systému jsou klasickou součástí operačního systému Android. Nad displejem pak nalezneme senzor jasu, přiblížení a také nezbytné a efektně ukryté sluchátko a přední kameru pro videohovory s rozlišením 5 Mpx. LG se nepouštělo do žádných designových výstřelků a za to výrobce rozhodně chválíme, telefon i přes svoje zaměření působí vcelku reprezentativním dojmem.

LG G4c

Na levém a pravém boku žádná tlačítka nehledejte. Na spodní pak nalezneme kromě primárního mikrofonu také vstup microUSB konektoru, na vrchní vstup 3,5milimetrového jack konektoru a další mikrofon. Tlačítka pro regulaci hlasitosti nikam nezmizela, dle logiky LG jsou umístěna na zadní straně pod čočkou integrovaného fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx. Uprostřed je navíc umístěno také tlačítko pro probuzení/uspání displeje, vše tedy opět na stejném místě, jako v případě LG G4.

LG G4c

Zadní kryt je plastový a bez možnosti jeho výměny za koženou variantu. Na druhou stranu se alespoň může pochlubit zajímavým kosočtvercovým motivem, který nejenom efektně vypadá, ale také se na krytu díky textuře méně zachytávají otisky vašich prstů. Naopak téměř s jistotou bude kryt při méně šetrném zacházení magnetem na vlasové škrábance. Zadní kryt je samozřejmě snímatelný a uchycený je řešeno vaničkovitou formou. Pod skořepinou nalezneme vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 540 mAh a také slot pro paměťové karty microSD a microSIM kartu.

LG G4c

Novinka tak v ničem výrazně nezklamala, naopak. Konstrukční zpracování je téměř ideální, nikde nic nevrže ani nevydává nepříjemné zvuky při snaze telefon promáčknout. Plasty sice nelícují úplně dokonale, na používání to však nemá prakticky žádný vliv. Na závěr doplníme ještě rozměry, které se ustálily na hodnotě 139,7 × 69,8 × 10,2 mm, pouze tloušťka tedy nepatrně povyrostla. Hmotnost 136 gramů je na poměry 5palcového zařízení zcela odpovídající, proto celkově nemáme novince moc co.

Displej: příjemná střední třída

Displej se oproti LG G4 znatelně zmenšil, konkrétně na aktuální hodnotu 5 palců. Na svoji kategorii nabídne očekávané rozlišení 1 280 × 720 pixelů, výsledná jemnost 294 pixelů na palec však zaručuje pixely nerušenou podívanou. Velice povedené je také barevné podání, a to vzhledem k IPS technologii zobrazení, problém nenastane ani s viditelností na přímém slunci, a to díky vcelku vysokému jasu a bezproblémově fungujícímu senzoru okolního osvětlení.

LG G4c

Velkou výhodou 5palcového displeje je také lepší ergonomie, lidé s většími prsty snadno dosáhnout z jednoho rohu do druhého a díky vcelku tenkým rámečkům lze LG G4c považovat za kompaktní zařízení střední třídy.

LG G4c Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Lenovo Vibe Z2
Úhlopříčka displeje 5" 5" 5" 5" 5,5"
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 920 × 1 080 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 294 ppi 294 ppi 294 ppi 441 ppi 267 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Zvuk: nad hranicí průměru

LG G4c je na tom velice podobně jako u model bez přídomku. Hlasitý reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to už ale trochu horší, reproduktor je naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Problémem může být také umístění hlasitého reproduktoru společně s rovnou zadní stranu, díky čemuž se výstup při položení na stůl do jisté míry zkresluje, na druhou stranu mírné prohnutí se snaží onen nepříjemný efekt eliminovat.

LG G4c

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost, přesto poslech nepůsobí nijak rušivým dojmem. Tělo telefonu však (pochopitelně) znatelně vibruje. LG G4c musíme vcelku pochválit za výstup do sluchátek, tedy pokud se bavíme o sluchátkách vlastních, kvalitních. Ta dodávaná postačí maximálně nenáročnému posluchači. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů, ta je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém. Suma sumárum, lehký nadprůměr.

Baterie a výdrž: příjemný nadstandard

Co se týče produktů značky, jednou z výhod je především vyměnitelný akumulátor. I v případě LG G4c se na tento benefit můžete těšit. Pod zadním snímatelným krytem tedy nalezneme baterii s kapacitou 2 540 mAh a rovnou můžeme prozradit, že výdrž je jedním z hlavních plusů LG G4c.

LG G4c Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Xiaomi Mi4 Lenovo Vibe Z2
Stream 8:24 hod. (720p) 7:55 hod. (720p) 7:38 hod. (720p) 7:33 hod. (1 080p) 6:57 hod. (1 080p) 8:18 hod. (720p)
Nabíjení (100 %) 2:00 hod. 1:25 hod. 1:44 hod. 1:11 hod. 3:05 hod. 1:59 hod.
Verze OS Android 5.0.2 Lollipop 5.0.2 Lollipop 5.0.2 Lollipop 4.4.2 KitKat 4.4.4 KitKat 4.4.2 KitKat

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

LG G4c

Novinka totiž bez problémů vydrží i jeden a půl dne, a to se rozhodně nemusíte nikterak omezovat (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 2 hodiny prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií). Většinou ale není problém přežít s LG G4c i dva pracovní dny, přičemž ke sklonku druhého dne se telefon přihlásí o povinný příděl energie. Úsporný režim funguje na principu dočasného vypnutí připojení k Wi-Fi a mobilním datům po čas vypnuté obrazovky, případně potlačí výkon zařízení (opět za účelem dosažení co nejlepší výdrže). Tato možnost se však nijak zvláště neosvědčila, což vysvětlíme v nadcházející kapitole. Ultra úsporný režim novinka nenabídne.

Baterie

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášena k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 8 hodin a 24 minut, což je nadprůměrný výsledek. Potěší také doba nabíjení, na 80 % se LG G4c nabije za 1 hodinu a 21 minuty, na 100 % si počkáte o dalších 39 minut déle.

Hardware: ach ta optimalizace...

Největších ústupků doznala novinka u výkonnostní složky. LG G4c pohání čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 (64bit) s taktem 1,3 GHz, tomu sekunduje pouze 1 GB paměti RAM (po spuštění k dispozici zhruba 500 MB) a 8 GB interní paměti (k dispozici 4 GB). Nechybí alespoň slot pro paměťové karty microSD, a to až do velikosti 128 GB. Ne všechny aplikace na ni však lze přesunout a tak se dříve či později setkáte s nedostatkem paměti. Ať se na vnitřnosti díváme z jakéhokoli úhlu, vždy budou patřit mezi průměrné, což koneckonců dokázaly i naše zkušenosti z testování.

Výsledky benchmark testů

Při běžném listování ploch a pohybu v prostředí na výraznější problémy nenarazíte, ovšem při snaze o pokročilý multitasking nebo při snaze rychlejších přechodů narazíte. Prostředí začne být trhané, animace nedokončené a nezřídka si telefon vynutil i 10 vteřin na vzpamatování, v průběhu kterých různě mizely zástupci na domovských obrazovkách a dokonce také widgety. Upřímně, i dosazení slabšího procesoru by nemělo dle mého soudu limitovat uživatele při běžné práci, což se bohužel u LG G4c stává poměrně často. Co se týče výkonu, na náročné 3D hry to rozhodně není, základní plošinovky jsou však bez problému hratelné. Dodáme, že uvnitř nalezneme OS Android ve verzi 5.0.2 Lollipop s vlastní nadstavbou od LG.

LG G4c Huawei P8 Lite Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Lenovo Vibe Z2
Procesor Snapdragon 410 Huawei Kirin 620 Qualcomm Snapdragon 615 Huawei Kirin 920 Qualcomm Snapdragon 410
Takt procesoru 4×1,3 GHz 8×1,2 GHz 8×1,5 GHz 8×1,7 GHz/td> 4×1,2 GHz
Uživatelská paměť 8 GB 16 GB 8/16 GB 16/32 GB 32 GB
Paměť RAM 1 GB 2 GB 2 GB 3 GB 2 GB
Paměťové karty microSDHC (max. 128 GB) microSDHC (max. 128 GB) microSDHC (max. 32 GB) microSDXC (max. 128 GB) ne

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Grafické prostředí: Android 5.0.2 Lollipop a LG UX

Spolu s novou verzí Androidu LG lehce inovovalo také grafické prostředí nadstavby, i u modelu LG G4c nalezneme verzi prostředí LG UX 4.0. Ta celkově není tolik agresivní, jako u některé konkurence, přesto ve většině zákoutí a různého nastavení vzhled čistého Androidu zcela maskuje. Pochválit rozhodně můžeme například přepracované ikony, které dříve v prostředí LG působily lehce infantilním dojmem. Samozřejmě nechybí některé gesta, například gesto utlumení vyzvánění (hovoru, budíku) položením zařízení displejem dolů, případně automatické spojení hovoru v případě, že vyzvánějící telefon přiložíte k uchu. Tím se zároveň může snížit hlasitost vyzvánějícího telefonu, což je další gesto, které můžete v nastavení aktivovat, či ponechat vypnuté.

Uživatelské prostředí

Skvěle funguje také gesto rychlého náhledu, kdy na zamčené a zhasnuté obrazovce stačí sjet prstem zhruba od poloviny displeje směrem dolů a na vrchní straně displeje se objeví malé a graficky povedené okénko, které jakoby vystoupí z tmy a nabídne pohled na čas, datum, případně notifikace. Tento způsob zobrazení informací je velmi návykový a v případě LG velmi dobře graficky zvládnutý.

Uživatelské prostředí

Další odlišností oproti klasickému Androidu je především rozdělení menu nastavení na karty, přičemž se LG snažilo o logické rozřazení. To se mu celkem povedlo a během chvilky naleznete vše co potřebujete. Líbí se nám také rozdělení menu aplikací na přehledné karty aplikace a widgety. Celé prostředí se snaží působit přívětivým dojmem. Oproti LG G4 bohužel chybí některé pokročilejší režimy, jako například výraznější zásah do lišty s tlačítky pro ovládání systému, případně další, na druhou stranu je stále nutné myslet na to, v jaké třídě se pohybujeme.

Multimediální funkce: bez výhrad, bez nápadu

LG G4c samozřejmě nezaostává ani co se multimediální výbavy týče. Samozřejmostí je hudební přehrávač, který zvládne přehrát téměř jakýkoliv formát, nechybí ani alternativa v podobě aplikace Hudba Play od Googlu s příkladnou synchronizací na všech vašich zařízeních. Integrovaný videopřehrávač si poradí i s videoklipy s koncovkou .avi, problém mu nedělají ani české titulky. Integrovaná Galerie obrázků zvládne také jednoduchou editaci snímků. Potěší i přítomnost FM rádia, které už dávno není automatickou součástí všech nejnovějších smartphonů. Pro správné fungování je však zapotřebí sluchátek, která plní roli antény.

Multimediální funkce

Fotoaparát: podprůměrných 8 Mpx

Jak již víme, čočka 8Mpx fotoaparátu se nachází na zadní straně ve vrchní části uprostřed, hned vedle čočky se nachází přisvětlovací LED dioda, která bez problémů osvítí prostor na vzdálenost zhruba 2 metrů. Focení, respektive ostření je opět velmi rychlé, sázet tak doslova můžete jeden snímek za druhým, využít navíc můžete i rychlého spuštění dvojitým zmáčknutím tlačítka pro regulaci hlasitosti, které se nachází přímo pod objektivem. Tímto tlačítkem lze fotografii také pořídit.

LG G4c

Nastavení samotného fotoaparátu je bohužel žalostné. Nastavit můžete pouze mřížku, která může napomoci při zarovnání objektů, případně poměr stran snímku a způsob pořízení. Nastavit dokonce nemůžete ani takové věci, jako je rozlišení snímku či videa, k těmto podrobnějším nastavením se dostanete až po instalaci některé z doplňkových aplikací z Obchodu Play. Doporučit můžeme například Fotoaparát od Googlu, který funguje spolehlivě a umožní nastavit mnohem více doprovodných funkcí.

Ukázkové fotografie

Výsledné snímky jsou bohužel i na střední třídu relativně za očekáváním. Barevné podání příliš neodpovídá realitě a telefon pořizuje často snímky vybledlé, nelíbí se nám ani nepřesné zaostření a následné pořízení rozmazaných snímků. Špatně na tom LG G4c není alespoň po stránce makro snímků, kdy bez problému zaostří na předmět vzdálený zhruba 8 cm. Další problémy nastanou při zhoršeném osvětlení, kdy má telefon sklony snímky rozmazávat, respektive úroveň detailů je na nižší hodnotě. Nepříjemné jsou také přepaly za velmi jasných dnů. Zkrátka, LG G4c není žádným fotografickým mágem a i samotná aplikace svými možnostmi nastavení stojí daleko za konkurenčním řešením. Zde si novinka příklad ze špičkového LG G4 rozhodně nevzala, což koneckonců můžete posoudit i vy sami.

Videokamera: pěkné FullHD

Snímky jsme nechválili, naopak pochvalu si LG G4c zaslouží u videokamery. LG G4c umožní nahrávání libovolně dlouhých videoklipů v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů, tedy ve FullHD a při 30 snímcích za vteřinu. Na 4K si bohužel musíme nechat zajít chuť, stejně jako na vysokorychlostní záznam. Tak či tak, pořízené videoklipy opět patří k tomu lepšímu, co můžeme ve světě mobilních telefonů spatřit. Kvalitu výsledného záznamu můžete ohodnotit na následujícím příkladu, pro úplnost informací dodáme, že zhruba 20vteřinový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 45 až 50 MB, což je pro toto rozlišení typické. LG sice nedisponuje optickou stabilizací obrazu, přesto jsou výsledné videoklipy vcelku plynulé a bez větších otřesů.

LG G4c (testovací video) – exteriér, 1080p

Navigace: Google Mapy vedou

V LG G4c naleznete jak GPS čip, tak i ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí ani A-GPS, tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 5 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, LG G4c pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Předinstalována je i klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Fungují s potřebou on-line připojení, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z off-line alternativ.

Navigace

Jako obvykle můžeme doporučit aplikaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 380 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zdarma a hlavně zcela offline.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: LG klasika

Telefonní funkce jsou základním pilířem každého telefonu, v LG G4c jsou všechny důležité funkce typicky ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu, Linkedinu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, můžete v nastavení aplikace Telefon daný zdroj vypnout. Provázanost se sociálními sítěmi je tak opravdu znatelná, ke každému kontaktu se může přiřadit také fotografie z Facebooku, popřípadě telefon sám automaticky předvyplní narozeniny a zakomponuje je do vašeho kalendáře, na což pak telefon upozorní. Ne že by LG G4c umělo v tomto ohledu nějaké převratné novinky, na druhou stranu vše co umí, funguje perfektně a vy se tak nemusíte starat a zdržovat se nudným vyplňování kolonek u všech vašich kontaktů.

Telefonní funkce

Při vytváření nového kontaktu vás LG rozhodně nezklame, zadat můžete kromě základů také přezdívku, adresu, webové stránky, poznámku či narozeniny, ty se pak následně synchronizují s vaším kalendářem. Zaměříme se také na kvalitu hovoru, ta je výborná i ve velmi hlučném prostředí, hlasitost reproduktoru pro hovory patří mezi nadprůměrné. Zvuk je velmi výrazný, čistý a ani protistrana si nestěžovala na žádné problémy. V tomto ohledu tedy opět můžeme pochválit a LG se tedy rozhodně nenechalo zahanbit.

Organizační funkce: to už známe

Kancelářské funkce jsou v LG G4c zastoupené kompletně, nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Nechybí ani předinstalovaný software pro práci s dokumenty, který umožní také základní editaci. Když omrzí ruční zadávání znaků v aplikaci QuickMemo, můžeme poznámky nakreslit, a to opět v aplikaci QuickMemo. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie. V nastavení si můžete také zvolit rychlý přístup k některé z aplikací pomocí dlouhého podržení tlačítka pro regulaci hlasitosti na zadní straně telefonu, defaultně je zde přednastavena právě aplikace Quick Memo, poznámky tedy máte doslova na dosah ruky.

Organizační funkce

Pokud by se vám však nelíbilo prostředí aplikace, které možná působí trochu přeplácaným dojmem pro základní poznámky, doporučujeme například aplikaci Google Keep, která svojí jednoduchostí a přehledností předčí většinu běžných „poznámkovníků“, a to i těch placených.

Zprávy a e-mail: vše při starém

Stejně jako u dalších telefonů s operačním systémem Android si můžete zvolit defaultní editor textových a multimediálních zpráv, tedy klasické Zprávy od LG a nebo aplikaci Hangouts, která navíc slučuje i Google chat. Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě standardních funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit. Nechybí zde ani možnost přidávat různé nálepky, emotinky a nebo také přílohy, čímž se zpráva automaticky předělá do multimediální zprávy. Typickou přílohou může být obrázek, krátké video, zvuk nebo také vizitka kontaktu ve formátu vCard. Sdílet můžete také vaší polohu, tu následně otevřete v aplikaci Mapy od Googlu a rovnou se na dané místo můžete nechat navigovat. Sjednávání schůzek s vašimi kamarády je tak mnohem jednodušší, a to i na neznámém místě.

Gmail, Zprávy

Pro e-mailovou komunikaci jsou v LG G4c připraveny hned dvě aplikace, konkrétně E-mail a Gmail. I v tomto případě funguje vše bez problémů, zatímco Gmail nejčastěji zajisté využijete s vaším Google účtem, aplikace E-mail poslouží pro všechny ostatní poskytovatele e-mailových schránek. Dodávat, že obě aplikace fungují naprosto bezproblémově už dnes snad ani nemá smysl.

Konektivita: plná polní

LG G4c zde boduje téměř na plné čáře, kromě základu v podobě GPRS a EDGE, které již nemusíme ani připomínat, nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE do rychlosti až 150 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Potěšující zprávou je přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování s dalšími proprietami nebo pro bezkontaktní platby u mobilních operátorů. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 4.1.

Prohlížení internetu

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Nechybí ani standardní prohlížeč, který je součástí většiny přístrojů s operačním systémem Android. I ten funguje dle očekávání bez problémů, výběr je tedy jen na vás. V oblasti konektivity tedy LG G4c tedy nezbývá než pochválit.

Závěrečné zhodnocení: tohle trochu nevyšlo

Ve střední třídě panuje obrovská konkurence, a proto už ani nepřemýšlíme nad tím, že by se nemuselo něco povést. Výrobci se zkrátka předhání ve všem, v čem jenom mohou. Bohužel, dnes testované LG G4c ukazuje, že výjimka potvrzuje pravidlo.

LG G4c nabídne povedený design, který se inspiroval u dospělého LG G4, což rozhodně není na škodu. Jemné zakřivení konstrukce působí efektně, stejně tak se povedl i displej s HD rozlišením a technologií IPS. Pochválit můžeme jednoznačně plnou konektivitu, výdrž baterie a také podporu microSD karet. Za to vše LG tleskáme, až do této chvíle by to byl jeden ze zajímavých alternativ v segmentu střední třídy.

LG G4c

Bohužel, LG si nesmyslně nechalo ujet vlak optimalizací systému, která bohužel není dobrá. Do jisté míry to odráží výkon čtyřjádrového procesoru Snapdragon 410 a 1 GB paměti RAM, ale i samotná optimalizace by mohla pomoci. V tomto ohledu je novinka dost pozadu za konkurencí a buďme k sobě upřímní – LG zklamalo právě tam, kde každý zájemce očekává 100% funkčnost. Pochválit nemůžeme ani malou interní paměť o kapacitě 8 GB, 16 GB už by se mělo stát všeobecným minimem. Posledním zklamáním jsou výsledky integrovaného fotoaparátu. Rozlišení 8 Mpx vůbec není zlé, výsledky tomu ale příliš neodpovídají.

Suma sumárum, tentokrát se přikloníme na stranu konkurence. Zde za svých 7 000 Kč, což je cena novinky, vždy dostanete víc. Jakmile LG G4c zlevní a poskytne opravné aktualizace systému, můžeme přemýšlet i o jeho doporučení, avšak pouze pro uživatele, kteří se vyrovnají s nízkou pamětí RAM a podprůměrným fotoaparátem.

Konkurence

Huawei P8 Lite

Pokud chcete něco málo ušetřit a přesto získat lépe optimalizované a povedenější zařízení, za cenu 6 500 Kč můžete získat Huawei P8 Lite, který nabídne 5palcový IPS HD displej, osmijádrový procesor a 16 GB interní paměti. LG poráží i v tloušťce, která je příjemných 7,7 milimetrů.

TIP: Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Honor P8 Lite

Vodafone Smart Prime 6

Pokud chcete ušetřit výrazně, může zaujmout také Vodafone Smart prime 6, který za 3 277 Kč nabídne 5palcový HD displej, podporu LTE a NFC, potěší také baterií s kapacitou 2 500 mAh.

TIP: Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Vodafone Smart Prime 6

Honor 6

Velkým konkurentem je Honor 6, který zaujme cenou okolo 7 500 Kč a velice bohatou funkční výbavou. Za tuto cenu totiž nabídne 5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Nechybí podpora LTE, Bluetooth 4.0, zamrzí však absence NFC. Tělo je plastové, přesto ale Honor 6 nepatří mezi ošklivé smartphony.

TIP: Recenze Honor 6 – Hardware až na prvním místě

Honor 6

Sony Xperia M4 Aqua

Pokud by vám nevadilo pár stokorun připlatit, zaujmout by mohla také Sony Xperia M4 Aqua, která za zhruba 7 000 až 7 500 Kč nabídne 5palcový HD displej, 13Mpx fotoaparát a také výkonný osmijádrový procesor. Hlavním plusem je však trochu stylovější konstrukce, velká výhoda spočívá také ve voděodolnosti a prachuvzdornosti.

TIP: Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Sony Xperia M4 Aqua

Meizu M1 Note

Pokud by se vám hodil větší displej, opravdu velkým konkurentem je jednoznačně Meizu M1 Note, které za zhruba 6 000 Kč nabídne špičkový 5,5palcový FullHD displej s technologií IGZO, osmijádrový procesor MediaTek MT6752 a také 13Mpx fotoaparát. Baterie má kapacitu 3 140 mAh.

TIP: Recenzi Meizu M1 Note si můžete přečíst zde.

Meizu M1 Note

Nokia Lumia 830

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Nokia Lumia 830 za zhruba 8 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový HD IPS displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 nebo také 10Mpx fotoaparát s Carl Zeiss optikou.

TIP: Recenze Nokia Lumia 830 – Dostupnější vlajková loď

Nokia Lumia 830
lg-g4c
Klady
  • povedený HD IPS displej
  • podpora paměťových karet microSD
  • špičková konektivita
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • povedený design
  • kvalitní konstrukční zpracování
Zápory
  • vysoká cena (7 000 Kč) vzhledem k zaměření
  • malá interní paměť a paměť RAM
  • nevěrohodné výsledky fotoaparátu
  • špatný výkon a optimalizace systému
Diskuze ke článku
xx
1 GB ram je na Android proste malo a 8 gb vnútornej pamäte tiež nie sú nejaká výhra. Ta cena je dosť prehnana
Redmarx
Bohuzel i LG se uz od Samsungu naucilo silne prestrelovat cenu jejich lowendu, s 1GB RAM to neni zadna stredni trida, ale lowend nekde za 4.000,-. Rozumnejsi teda bude si poridit nejake Lenovo nebo jineho cinana, v tech lowendech jsou bezkonkurencni, LG ma smysl podobne jako Samsung jen u premiovych modelu. Sice je mi proti srsti doporucovat model bez sd slotu, ale za tu cenu mate plnohodnotne LG G2, ktere se stale da sehnat a je proti tehle parodii o dva rady vyse.
Spaidy96
Přesně tak tohle je typická nejnižší třída!!! Už by se to redaktoři mohli konečně naučit a nelhat lidem do očí.Jinak tohle je pro alespoň trochu zkušeného uživatele totálně neprodejný telefon.Bohužel je ale spousty lidí co o telefonech toho moc neví, tak si jej koupí. Jinak by telefony co jsou předražené až o 100% (tenhle o cca 90%) nikdy nikdo nekoupil.Takových je ale u velkých značek hodně. Typicky u Samsungu,HTC,LG jich je hodně
Rudolf
Plánujete recenzi G4 Stylus případě kdy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze