LG G3
recenze

LG G3

černý kůň s QHD displejem

Jihokorejské LG se vytasilo jako poslední se svou vlajkovou lodí pojmenovanou G3, která měla dost času zareagovat na dříve představenou konkurenci. Výrobce opět zvolil tenké rámečky, díky kterým si mohl dovolit větší displej, přidal tlačítka na zadní stranu, nekompromisní výbavu a hned několik trumfů. Není G3 tím pověstným černým koněm, který nakonec všechny předběhne?

LG G3 bylo světu představeno koncem května a na londýnské premiéře jsme nechyběli ani my. Zhruba za měsíc se dostalo do prodeje. Jde o přímého nástupce loňského modelu LG G2, se kterým má společný design, tlačítka na zadní straně nebo snahu o co nejmenší šířku v kombinaci s velkým displejem. Výrobce tudíž vycházel z osvědčeného konceptu. Vědom si však pozdního příchodu na trh, připravil si několik trumfů. Tím největším, a pro mnohé nejlákavějším, je QHD displej.

LG G3

Rozhodně však LG nesází jen na jednu kartu a také zbylá výbava se řadí k absolutní špičce letošního roku. Máme tu laserové ostření u fotoaparátu s optickou stabilizací, integrované bezdrátové nabíjení, špičkový výpočetní výkon a celkově ultimátní výbavu. Navíc překvapí slušnou cenou. Stane „Gé-Trojka“ na samotném vrcholu, nebo jsme během testování přeci jen našli místa, kde by LG ještě mohlo zabrat?

LG G3 – oficiální fotografie

Technické parametry LG G3 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,3 × 74,6 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,46 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostčerven 2014,

LG G3 – videopohled

Obsah balení: chudý styl

Už samotnou krabičkou by výrobce rád budil dojem, že jste si z obchodu právě přinesli prémiové zařízení. Zkosené linie horní části nebo barevné sladění se samotným telefonem působí velmi elegantně, naše kombinace hnědé a zlaté vypadá opravdu dobře. Obsahem pak již ale výrobce nepřekvapí. USB kabel, koncovka nabíječky a špuntová sluchátka jsou standardem.

Design a konstrukce: předchůdce nezapře

Jak jsem naznačil již v úvodu, designovou linii nastolilo LG již v loňském roce a pro rok letošní nebylo mnoho důvodů ji měnit. Proto najdeme na G3 mnoho společných prvků s předchůdcem v podobě modelu G2. Například mírně baculatý design způsobený větší šířkou telefonu, případně velmi zaoblené boky. Nejvíce však podobnost připomínají chybějící tlačítka pod displejem. Novinka nicméně musí přinést něco svěžího a výrobce zvolil imitaci broušeného kovu. Ta je vidět nejen na spodním pruhu pod displejem, ale i na celém zadním krytu. Ačkoliv jde pouze o vizuální efekt a vše je plastové, vypadá to pěkně.

LG G3

Zcela dle očekávání novinka povyrostla. Oproti loňskému modelu je to 8 milimetrů na výšku a necelé 4 milimetry na šířku. Tloušťka zůstala shodná. Rozměry tak činí 146,3 × 74,6 × 8,9 milimetrů. Nutno podotknout, že co do výšky je LG G3 mezi vlajkovými loděmi druhé nejmenší, vede Samsung Galaxy S5. Naopak co se týče šířky, je G3 nejširší. V případě tloušťky spadá do průměru, jak se můžete přesvědčit ze srovnávací tabulky níže. Nutno však podotknout, že LG G3 nabízí jednoznačně největší displej a svou roli také hrají tenké rámečky kolem displeje. Ve srovnání s modelem G2 jsou však přeci jen o nepatrný kousek širší.

Design LG G3 působí vcelku luxusně

Hmotnost se u G3 zastavila na hodnotě 149 gramů, což je o pouhých 6 gramů více ve srovnání s modelem G2. Hmotnost hodnotíme velice kladně, neboť i ve srovnání s hlavními konkurenty vychází více než dobře.

LG G3
LG G3 LG G2 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2
rozměry 146,3 × 74,6 × 8,9 mm 138,5 × 70,9 × 8,9 mm 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 142 × 70,5 × 8,1 mm 146,8 × 73,3 × 8,2 mm
hmotnost 149 gramů 143 gramů 160 gramů 145 gramů 158 gramů
typ SIM karty micro SIM micro SIM nano SIM micro SIM micro SIM
zvýšená odolnost ne ne IPx3 IP67 IP55/58

Čelní strana je na LG G3 více než u jakéhokoliv jiného telefonu zabrána displejem. Nad ním zbyl jen tenký prostor pro reproduktor, čelní kamerku, nezbytná čidla a informační LED diodu. Ta zeleným blikáním informuje o zmeškaných událostech. Její funkci můžete vypnout, nebo například eliminovat pouze na hovory. Měnit barvu dle typu události však nelze. Pod displejem se nachází již pouze logo výrobce.

Čelní stranu zabírá především displej

Boky přístroje zejí prázdnotou a konektorová výbava se nastěhovala na spodní stranu. Především přítomnost 3,5mm jack konektoru chválím. Na horní hraně se pak nachází jeden z trojice mikrofonů a také malé okénko infračerveného portu.

Po stranách tlačítka nehledejte

Dle očekávání se vše další, co je na telefonu podstatné, nachází na zadní straně. Ta vypadá v námi testované zlaté variantě opravdu velmi zdařile. V redakci testujeme ještě druhý, šedivý kus, který vypadá o poznání usedleji, stále však velmi elegantně. V horní partii se v malém oválu nachází fotoaparát, kterému dělají společnost tři tlačítka. Odemykací klávesa a dvě tlačítka regulující hlasitost. Celá trojice je nicméně poměrně zapuštěná a netiskne se ideálně. Abyste tlačítka vzadu mohli stisknout, je potřeba se palcem zapřít zepředu a telefon zajistit, aby vám při tomto úkonu nevyskočil. Chce to cvik a zvyk. Fotoaparátu dělá společnost dvojitý LED diodový blesk a také laserový autofocus, o kterém v recenzi ještě bude řeč. Výčet prvků zadní strany končíme malým reproduktorem ve spodní části.

S ohledem na větší rozměry se již telefon v jedné ruce nedrží nejpohodlněji. Zaoblené hrany jsou navíc poměrně kluzké a je zde poměrně reálné riziko, že vám telefon vypadne z dlaně. Osobně mi při testování G3 několikrát mírně proklouzla. Typicky se to stává ve chvílích, kdy jste rozmístěním ovládacích prvků a kvůli velikému displeji nuceni přehmátnout.

Konstrukční zpracování se výrobci povedlo na jedničku, a to i přes odnímatelný zadní kryt. Ten lze totiž sejmout opravdu až po vyvinutí značné síly a jeho povrzávání tudíž nehrozí. Pod krytem se pak nachází nejen baterie, ale také slot pro micro SIM kartu a paměťovou kartu. I další části telefony působí velice bytelně. Ano, je to plast a ne prémiový kov, který by si LG určitě mohlo dovolit, ale telefon vypadá i tak velmi dobře a imitace kovu je to opravdu velmi zdařilá, a to i na dotek.

Celkově vypadá telefon oproti Galaxy S5 prémiověji, na Xperii Z2 od Sony a HTC One (M8) s jejich kovovými ušlechtilými materiály ale ztrácí. Design, zpracování a celkový dojem je ale hoden vlajkové lodi, LG G3 působí reprezentativně a na první pohled je jasné, že jde o špičkový přístroj. Na konkurenci od Samsungu a Sony ztrácí absencí odolnosti proti vodě a prachu, na svoje LG si tak musíte dávat pozor.

Baterie a výdrž: nevymaní se z průměru

LG si je dobře vědomo, že představilo telefon s velkým displejem, který navíc nabízí QHD rozlišení. Navzdory tomu však kapacitu baterie nenavýšilo a setkáváme se opět se 3 000 mAh. Otázka je tak jasná. Bude to stačit? Taková Xperia Z2 nabízí o 200 mAh více, na druhou stranu další konkurenční vlajkové lodě mají kapacity nižší, mají ovšem také menší displeje. Rovnou řekněme, že výdrž není nijak oslňující a místo navyšování rozlišení a úhlopříčky displeje mohlo LG dumat nad tím, jak zvýšit pohotovostní dobu.

Zadní kryt je odnímatelný

Aktuálně totiž LG G3 přežije klasický jeden pracovní den. Pokud telefonu odpojím zhruba v osm hodin ráno z nabíječky a po celý den se spoléhám na jas regulovaný automatikou, synchronizace je zapnutá, neustále se pohybuji mezi připojením k Wi-Fi a sítěmi 3G, hodinku strávím čtením zpráv na internetu a hodinku poslechem hudby, zbývá večer kolem osmé zhruba 30 až 40 % baterie. Dost na to, aby telefon přežil ještě například večerní posezení s přáteli, ale příliš málo na to, abyste nabíječku potřebovali až v průběhu druhého dne. V případě náročného používání se G3 odporoučí bez problému už v pozdním odpoledni, naopak pokud telefon nebudete takřka vůbec používat a budou vám pouze chodit notifikace, lze se dostat na dva dny. Prodloužit výdrž může úsporný režim, který například sníží jas a podtaktuje procesor. Chybí však extra úsporný režim, který vídáme u konkurentů.

Při našich standardizovaných testech výdrže, kdy byl telefon přihlášen k Wi-Fi, připojen do 3G sítě, jas displeje regulován automaticky, aktualizace potlačeny a bylo streamováno video v kvalitě 1080p, LG G3 dosáhlo na čas 7 hodin a 10 minut. To je pouze o 10 minut méně než v případě LG G2, a o 18 minut méně ve srovnání s HTC One (M8). Další konkurenty a jejich časy najdete v tabulce.

Při měření rychlosti nabíjení jsme naměřili čas 1 hodina a 34 minut pro nabití z nuly na 80 %, a 2 hodiny a 3 minuty do plného nabití, což jsou při dané kapacitě slušné výsledky. Nabíjet můžete nejen klasicky kabelem, ale také pohodlně bezdrátově. Netřeba navíc dokupovat speciální kryt, vše je už integrováno. LG se tak přidává po bok například Nokie, která již nějakou dobu integrované bezdrátové nabíjení přináší. LG s tím má ostatně také zkušenosti, protože bezdrátové nabíjení nabízí u Nexus telefonů, které vyrábí. Investici se nicméně nevyhnete. Bezdrátová nabíječka není součástí balení.

LG G3 LG G2 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2
kapacita baterie 3 000 mAh 3 000 mAh 2 600 mAh 2 800 mAh 3 200 mAh
výdrž při testu 7:10 hodin 7:20 hodin 7:02 hodin 6:34 hodin 7:43 hodin
nabíjení do 80 % 1:34 hodin 2:00 hodin 1:47 hodin 1:11 hodin 1:49 hodin
nabíjení do 100 % 2:03 hodin 2:38 hodin 2:42 hodin 1:54 hodin 2:14 hodin

Zvuk: hudební sluch nemá

Zvuková stránka nepatří mezi ty nejsilnější v případě modelu G3. Výrobce zřejmě ve snaze udržet rozměry na únosné míře zvolil cestu jen jednoho reproduktoru, který je navíc na zadní straně. Bezpečně jej tedy částečně ucpete, pokud telefon leží na zadní straně. Na druhou stranu je 1W reproduktor opravdu hlasitý, což se hodí do hlučných prostředí. Stinnou stránku tvoří zvuk nevalné kvality. Optikou vlajkových lodí zní LG G3 jednoznačně nejhůře. Zvuk je plechový a s nevýraznými basy.

Chuť si spravíte až s výstupem do sluchátek, který je už naopak výborný. Kvalitní jsou navíc i dodávaná špuntová sluchátka. Při reprodukci nechybí důraz na hloubky a výšky, nicméně se neutápí ani potřebné středy.

Displej: vynesený trumf

Dostáváme se dost možná k té nejdůležitější části celé recenze. LG se totiž rozhodlo, že do toho praští a pustí se do trháku. Veškerá známá konkurence si pro letošní rok ponechala již v podstatě standardní rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů. LG s modelem G3 vsadilo na mnohem vyšší kalibr a nasadilo QHD displej (neplést s qHD displeji). Konkrétní rozlišení činí 2 560 × 1 440 pixelů a výsledná jemnost na 5,5palcovém displeji činí 534 ppi. Tomu se nerovná žádný z letošních konkurentů. Nejblíže je HTC One (M8) s jemností 441 ppi.

LG G3

Otázkou nyní je, zda je takové rozlišení k něčemu zapotřebí. Většina z nás nemá tak vysoké rozlišení na notebooku, ba co více, ani na televizi. Nač jej potom mít na telefonu? LG moc dobře ví, že čísla prodávají a ve srovnávacích tabulkách to vypadá dobře. Stejně tak LG nelze upřít, že je displej dokonale jemný, ikonky i písmo zcela vyhlazené. Osobně jsem dlouze porovnával displeje LG G3 a HTC One (M7), jehož jemnost činí 467 ppi. Osobně jsem nenašel žádný rozdíl, rozdíl není při totožné grafice viditelný z běžné pozorovací vzdálenosti ani při srovnání se Samsungem Galaxy S5, HTC One (M8), Sony Xperia Z2 nebo Lumií 930. Pokud by vám tak někdo neřekl, že jde o QHD displej, nepoznáte to. Rozdíl je zaznamentalný pouze při opravdu detailním zkoumání.

Vysoké rozlišení ale přináší větší nároky na programátory aplikací. Zatímco systémová grafika a písmo jsou dokonale vyhlazené a LG se zde opravdu snažilo, aby QHD rozlišení vyniklo a zvolilo tenčí font, než v případě LG G2, některé aplikace s takto vysokým rozlišením nepočítají a více než na FullHD displeji vynikne kostičkovaná grafika některých ikonek a někdy nepřirozeně vyhlazované písmo.

Displej je špičkový

Displej je jinak typu IPS a pyšní se dostatečně vysokým jasem, věrným podáním barev a skvělými pozorovacími úhly. Na druhou stranu poměrně překvapivě bojuje s ostrým sluncem, kdy i nejvyšší jas má hodně práce s tím, abyste ještě něco přečetli. Samotný jas lze pak regulovat ručně nebo vše nechat na spolehlivě fungující automatice. Zamrzí však, že displej nenabízí vyšší citlivost pro ovládání například v rukavicích.

. Jak si řekneme i dále, LG G3 podporuje probuzení poklepáním na zamknutý displej, což je velmi praktické. Během veškeré práce s prostředím vás telefon bedlivě sleduje a dokud budete svůj zrak upírat na displej, nedovolí mu zhasnout. Tento chytrý režim však dnes již všichni dobře známe.

LG G3 LG G2 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2
úhlopříčka displeje 5,5 palců 5,2 palců 5 palců 5,1 palců 5,2 palců
rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost 534 ppi 424 ppi 441 ppi 432 ppi 424 ppi

Hardware: potřebné maximum

Pod kapotou LG G3 se skrývá to nejsilnější, co výrobce aktuálně mohl nasadit. Jde tedy o čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 (typ AC) s taktem 2,5 GHz. Notovat si může se 3 GB paměti RAM, ze kterých zbývá přibližně 1,4 GB volných po startu. Na trhu však narazíte i na LG G3 se 2 GB RAM, které se pojí s menší interní pamětí 16 GB. Námi testovaný kousek nabídne 32 GB, ze kterých je vám k dispozici přibližně 25,5 GB. Komu by kapacita nestačila, může do „Gé-Trojky“ vložit až 128GB paměťovou kartu, na kterou lze přesouvat i aplikace. O grafickou akceleraci se stará moderní Adreno 330, které vám zajistí přístup ke všem náročným hrám. Co to všechno znamená? Jedním slovem ultimátní výkon, který vystačí na jakoukoliv hru nebo aplikaci.

LG G3 LG G2 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2
procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4× 2,46 GHz Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 4× 2,26 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4× 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4× 2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4× 2,3 GHz
operační paměť RAM 2 GB / 3 GB 2 GB 2 GB 2 GB 3 GB
grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330
interní paměť 16 GB / 32 GB 16 GB 16 GB 16 GB / 32 GB 16 GB
paměťové karty ano ne ano ano ano

V tabulce níže se můžete podívat na výsledky v námi tradičně vybraných benchmarcích a následné porovnání s nejbližšími konkurenty.

LG G3 LG G2 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2
AnTuTu 31 579 33 539 36 288 35 495 33 848
Quadrant 22 487 20 261 23 825 21 373 17 777
Nenamark 1 59,6 FPS 58,3 FPS 59,4 FPS - 59,8 FPS
Nenamark 2 59,9 FPS 58 FPS 59,4 FPS 60,0 FPS 59,7 FPS

Uživatelské prostředí: občas to drhne

LG nasadilo do svého vlajkového modelu operační systém Android 4.4.2 KitKat a využilo také své nadstavby LG UI 2.0. Ta celé prostředí poměrně zásadním stylem mění a lze říci, že se jedná o poměrně hutnou nadstavbu.

Vše nicméně začíná odemčením telefonu. Tento úkon můžete provézt buď tlačítkem na zadní straně, což je klasická forma, ale vzhledem k umístění tlačítka vzadu ne vždy pohodlná. Alternativou, která je poměrně návyková, je poklepání na displej. Stejným stylem lze telefon i zamknout, stačí buď poklepat kdekoliv na displeji, jste-li na odemykací obrazovce, nebo poklepat na informační lištu, jste-li kdekoliv jinde v prostředí, což se ukázalo jako spolehlivé řešení. LG přináší také zabezpečení KnockCode, kde si zvolíte přesný typ poklepání, bez kterého telefon neodemknete. Stačí poklepat na zhasnutém displeji na správná místa a voilà je odemčeno. Je to výborná alternativa k mnohdy pomalejšímu PIN kódu, znaku nebo heslu.

Odemykací obrazovka

Odemykací obrazovka poskytuje obvyklé informace a pokud si to v nastavení povolíte, nabídne i možnost přidávat na ni widgety. Oku lahodí pěkné animace při odemčení, které si opět můžete nastavit dle vaší preference.

Nošením dříví do lesa je popisování pohotovostních obrazovek. Stojí tak za zmínku, že jsou průchozí, avšak poté, co si to povolíte v nastavení. Určitě nesmíme opomenout novou obrazovku od LG, která se nachází vždy zcela vlevo a nelze se ubránit dojmu, že se LG vydává podobnou cestou jako HTC s BlinkFeed. LG nicméně prozatím na své unikátní obrazovce sdružuje velký krokoměr v rámci aplikace LG Health a dále zajímavé tipy pro využití telefonu. Pokud vám tato obrazovka nevyhovuje, jednoduše ji stejně jako kteroukoliv další odstraníte. Za zmínku dále stojí nový widget od LG, který kombinuje počasí s časem a datem. Přidává navrch ještě tipy, kde se dozvíte, na co si při aktuálním počasí dávat pozor. Vyjma počasí vám například i připomene schůzku či zda jste neměli někomu případně zavolat po zmeškaném hovoru. Ty však ne vždy spolehlivě fungují. Zejména věta „Je jasno, téměř bez mraků“, působí při silné bouřce opravdu úsměvně.

Pohotovostní obrazovky s widgety a prostředí s nastavením

Stavová lišta překypuje informacemi, neboť LG zvolilo pouze jednu obrazovku. O místo se tudíž dělí nejen zástupci rychlého spuštění funkcí, ale také změna jasu displeje, hlasitost vyzvánění a samozřejmě notifikace zmeškaných událostí.

Grafická podoba naposledy spuštěných aplikací je sestavena do mřížky 3×3 náhledy, přičemž ukončit můžete vše nebo jednotlivé aplikace. Zde se patrně prvně setkáte s možností dvojitého okna. Oč jde? Displej se rozdělí na dvě okna a vy tak máte možnost pracovat například s e-mailovým klientem a kalendářem zároveň bez nutnosti neustále přepínat aplikace. Pohodlnější přístup k této vychytávce vede přes dlouhé přidržení klávesy se šipkou.

Ta se standardně nachází v samém spodním okraji displeje zcela vlevo. Nevyhovuje? Žádný problém. LG dokáže tlačítka přeskupit a šipka může být klidně zcela vpravo. Navíc se nemusíte omezovat jen na tři základní tlačítka, ale navýšit jejich počet až na pět. Snadno pak jediným dotykem stáhnete stavovou lištu nebo vyvoláte kontextové menu. Můžete rovněž nastavit, zda má být lišta s tlačítky průhledná, případně v jakých aplikacích se má skrývat.

Hlavní menu je rozestavěno do mřížky 5×5 ikonek, avšak na výběr je i mřížka 4×5 ikonek, kdy jsou ikony nepatrně větší. V nastavení si dále můžete zvětšit písmo, to se však menu netýká, případně i změnit font. Aplikace v menu můžete libovolně přeskládat, mazat nebo skrývat.

Hlavní menu

Ovládání velkého displeje není jednou rukou zrovna jednoduché a i LG si je toho vědomo. Přidalo proto možnost si veškeré klávesnice připnout k levému či pravému okraji. Týká se to nejen při psaní textu, ale i vytáčení čísla nebo zadávání PIN kódu. K ideálu nicméně chybí možnost snadno klávesnici zvětšit na celou původní plochu. Vždy je nutné znovu navštívit hluboké nastavení.

Veškeré grafické prvky, přehršel animací i další doplňky dávají telefonu zabrat a bohužel si LG nedalo dostatečnou práci s optimalizací. Poměrně častým jevem jsou trhané animace, běžně v případech, kdy opustíte aplikaci a hodláte ihned vstoupit do menu. Přechod na domovské obrazovky telefon ještě zvládne, otevření menu už je však opravdu sekané. V tomto ohledu je HTC One (M8) nebo Sony Xperia Z2 mnohem dále. Na druhou stranu může LG vše vylepšit aktualizací. Až na tento neduh je ale jinak telefon velmi rychlý, v podstatě nikdy vás nezdržuje a výkon je opravdu znát. I náročné aplikace se spouští rychle a jejich používání je bryskní. V přímém porovnání je ale opět vidět, že je například Sony nebo HTC rychlejší.

Opomenout nesmíme ani fakt, že se LG G3 poměrně citelně zahřívá, především při delší práci s náročnějšími aplikacemi. Typicky jsme to zaznamenali při používání navigace, hraní her, používání fotoaparátu nebo při přehrávání videa. Zahřívá se horní část zadní strany a například po hodině neustálé práce s výše zmíněnými aplikacemi, je oblast kolem tlačítek a fotoaparátu již opravdu horká a držení telefonu v těchto místech není příjemné.

Multimediální výbava: přečtete i titulky

Ani v případě LG G3 nezačneme multimediální funkce jinde než u hudebního přehrávače. Ten je zastoupen jak klasickou aplikací od Googlu, tak vlastní aplikací od LG, která nese název Hudba. Ta nabízí přehrávání dle ID3 štítků, běžných složek, dokáže se ale spojit i s vaší domácí sítí a případně také cloudovými servery. Praktické. Při přehrávání vidíte velký náhled coveru alba, máte možnost vše sdílet, případně skladbu vyhledat na serveru YouTube. Dostalo se také na ekvalizér, který kromě pěti přednastavených profilů nabízí i jednu pozici pro vás. Pokud vás omrzí vlastní skladby, můžete si naladit i FM rádio s RDS.

Video přehrávač v G3 je poměrně schopný, paradoxně ale nenápadný. V každém případě si pustíte videa ve formátu AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, a MKV. Omezovat se nemusíte ani kvalitou, FullHD videa nečiní telefonu problémy a zvládne přehrát i videa v rozlišení 2 160p. Ještě větší radost vám udělá, že G2 zvládá externí české titulky. Video si můžete také zmenšit do malého okna a pokračovat v práci na telefonu, zatímco video se bude přehrávat.

Videopřehrávač

Galerie je řešena poměrně tradičně. Nabízí dělení na obsah z telefonu, Picasy, zařízení v domácí síti a dalších cloudových služeb. Nechybí základní možnosti úprav obrázků.

Galerie

V základní nabídce nehledejte žádné hry. Díky vysokému výkonu si však z obchodu Google Play můžete stáhnout jakoukoliv hru a vždy si ji zahrajete. Zcela plynule na LG G3 běží i náročná závodní hra Real Racing 3 při plných detailech. Nutno dodat, že tato hra zatím není pro telefon oficiálně dostupná a instalovali jsme stažením APK souboru. Místa je v telefonu dostatečně, především u 32GB varianty a komu by to nestačilo, jsou podporovány paměťové karty. Aplikace jde navíc na kartu i přesouvat.

Fotoaparát: příjemné překvapení

LG do G3 nasadilo 13megapixelový fotoaparát, který nabízí automatické ostření, dvojitou přisvětlovací LED diodu či pomocné ostření laserem. Optika nabízí světelnost f/2.4 a velikost snímače činí 1/3,06". Za zmínku stojí i ceněná optická stabilizace obrazu, kterou má opravdu málokterý telefon, z konkurenčních vlajkových lodí jen Nokia Lumia 930.

LG G3

Prostředí fotoaparátu

Samotná aplikace fotoaparátu je vyvedena v klasické formě, která klade důraz na maximální prostor pro snímanou scénu a snadný přístup všech funkcí. Nechybí samostatná spoušť pro pořízení snímku i zahájení záznamu. Vstup do galerie asi netřeba ani zmiňovat. To vše se nachází při pravé straně aplikace. Na opačné straně je nejprve kontextové tlačítko, skládající se ze tří vertikálně sestavených teček. Jeho funkcí je odkrýt či naopak schovat další nabídku.

V jejím rámci můžete rychle nastavit blesk, kde jsou k dispozici režimy, trvale zapnuto, vypnuto či automatika. Druhá ikonka přepíná z čelního na zadní fotoaparát. Téhož kroku docílíte také tahem prstu od spodního či horního kraje (v horizontální poloze) směrem ke středu. Třetí ikonka přepíná čtyři základní režimy. Vybírat můžete automatiku, kouzelné zaměření (možnost změny ostření po pořízení snímku), Panorama či dvojité snímání, kdy pořídíte snímek z čelního i hlavního fotoaparátu v jedem moment.

Prostředí fotoaparátu je přehledné

Poslední ikonka vás vpustí do podrobného nastavení. Zde se nachází HDR režim a hned dále volba rozlišení. V případě fotografií se nejvyšší možné rozlišení 13 megapixelů pojí s poměrem stran 4:3. Preferujete-li širokoúhlé snímky, budete muset přepnout na 10 megapixelů. Další volbou je hlasová spoušť. Můžete vyslovit slova „Číz“, „Smile“, „Whiskey“, „Kimči“ nebo „El dží“ a dojde k pořízení snímku. Funguje to velmi spolehlivě.

Nastavení je rychle po ruce

Posledním nastavením je mřížka a volba úložiště, kde vyberete interní paměť nebo vaší paměťovou kartu.

Fotografování a laserový autofocus

LG G3 nabízí hned několik možných způsobů, jak pořídit fotografii. Můžete využít spoušť na displeji, kterou lze i přidržet a pořídit tak sérii několika snímků za sebou. Další možností jsou tlačítka hlasitosti na zadní straně. Bohužel právě jejich specifické umístění těsně vedle čočky fotoaparátu jim škodí a v podstatě vždy si dáte část prstu do záběru. Třetí možností je samospoušť s intervaly 3 a 10 vteřin. Poslední možností je hlasové spoušť, kterou jsme si představili výše. Nejpraktičtější hardwarová spoušť na boku bohužel chybí. Celý fotoaparát lze pak spustit i z uzamknutého displeje pomocí přidržení tlačítka s hlasitostí po dobu dvou vteřin. Poté ihned naběhne fotoaparát.

LG G3

Jedním z trumfů, který LG G3 může vytáhnout z rukávu, je laserový autofocus. Ten se nachází v černém oválu vedle fotoaparátu. Jeho úkolem je urychlit zaostřování scény a navíc umí pomoci například v šeru. V prvé řadě je však celý proces ostření na snímanou scénu opravdu rychlejší. Nutno však dodat, že velmi záleží, s jakým telefonem LG G3 budete srovnávat a rovněž za jakých podmínek.

Například v místech s dobrým osvětlením ostří stejně rychle jako LG G3 i většina současných vlajkových lodí, rozdíl opravdu příliš nepoznáte. Pokud se však světelné podmínky zhorší, je rychlost LG G3 již patrná. Totéž platí také na jednobarevné a rovné plochy, kde telefony mají problém na něco zaostřit, LG G3 použije lase a má zaostřeno v okamžiku. Tento způsob zaostřování se hodí také při focení rychle se pohybujících objektů, které se k vám například přibližují a motají se všude kolem. Kdo se někdy pokoušel mobilem vyfotit malé děti, když pobíhají kolem a hrají si, určitě ví, o čem mluvím.

Další výhoda laserového ostření spočívá při fotografování s bleskem. Pokud je šero, nebo prostě jen potřebujete použít LED diodu, většina telefonů si scénu musí zaostřit a jelikož na ni nevidí, přisvítí si bleskem. To však například může zmást lidi, které hodláte fotit, protože si myslí, že už je hotovo. Případně můžete někoho i oslnit. LG G3 k ostření žádné světlo nepotřebuje, vyšle jednoduše laser, který není vidět. LED diodu pak použije až pro samotné pořízení scény.

Sečteno a podtrženo, laserový autofocus je velmi šikovnou funkcí, jejíž přednosti se projeví vždy ve ztížených podmínkách, kde její přítomnost jistě doceníte.

Ukázkové snímky

Přejděme již k samotnému focení. To probíhá velmi rychle a v podstatě můžete pořizovat jeden snímek za druhým i v plném rozlišení 13 megapixelů. Ještě více než rychlost vás však určitě potěší kvalita fotografií. Snímky jsou dokonale ostré po celé ploše, barevné podání je věrné, vyvažování bílé probíhá spolehlivě a G3 si také nadprůměrně dobře si poradí se světlem. Nevznikají temné místa, ani nepěkné přepaly.

Exteriér

Při slunném dni tedy pořídíte nadprůměrné snímky. Nadšení nicméně převažuje i nadále. Kvalitní fotografie zvládnete s pomocí LG G3 pořídit také v noci, pouze za pouličního osvětlení. Snímky takřka netrpí digitálním šumem a díky optické stabilizace nedochází k nechtěnému rozmazání. Podobně skvěle G3 jdou snímky textu či jiné makro snímky.

Interiér
Snímky v noci / ve tmě
Makro

Pohrát si můžete také s režimem kouzelného zaměření. Ten neumí nic jiného, než pořízenou fotografii přeostřit, tak jak je dnes zvykem. Při pořízení snímku na displeji uvidíte, jak telefon snímanou scénu zabírá ze všech možných vzdáleností a ostří na všechny objekty. Následně se fotka se všemi informacemi uloží. Poté ji můžete přeostřit. Avšak jen jednou. Kvalita je na velmi slušné úrovni, což se ale s ohledem na výše popsané výkony dalo očekávat.

Možnost přeostřit scénu

Čelní kamerka

V letošním roce se často skloňuje slovo selfie, tedy fotografie skupinky lidí, většinou pořízená čelním fotoaparátem. Pro tuto „in“ věc je LG vybaveno jen částečně. Čelní kamerka dosahuje rozlišení pouze 2 megapixely, což je už poměrně málo. Kvalita se proto ihned projeví neostrostí a slévajícími se detaily, které spatříte již na displeji telefonu.

Fotografie z čelní kamerky

Na druhou stranu LG nabízí speciální mód pro použití obou fotoaparátů v jeden moment nebo také pořízení selfie za pomocí gesta. Stačí zvednout dlaň, tu telefon zaměří, a následným sevřením v pěst dojde ke spuštění samospouště s časem 3 vteřiny. To je akorát, abyste schovali ruku a vykouzlili nějaký pěkný úsměv.

Záznam videa: 4K

V případě záznamu videa hodlá LG G3 také útočit na mety nejvyšší. Maximální možné rozlišení činí 3 840 × 2 160 pixelů, jde tedy o záznam 4K videa. Bohužel snímkovací frekvence je jen 30 FPS, což nikoho neoslní a na velké televizi už příliš dobře nevypadá. Ještě více zamrzí, že LG nepřidalo vyšší framerate ani u nižšího rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, kde se stále musíte spokojit s 30 snímky. Snímkovací frekvence 120 FPS se dočkáte až u rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Nízké rozlišení se však nehodí ani pro přehrávání na displeji telefonu.

Samotná kvalita videa, pokud odhlédneme od nižší plynulosti, je velmi dobrá. Optická stabilizace obrazu opět pracuje na jedničku a záběr se vůbec netřese. Rozhodně také není trhaný. Naopak se můžete těšit na ostrou podívanou. Zvuk je nahráván ve stereu prostřednictvím 3 mikrofonů. Běžná škála zvuků G3 nedělá problémy, jen záznamy koncertů, kde je hlasitá hudba a důraz na hloubky, vykouzlí spíše „ticho“, než věrohodný záznam. K záporům lze připočíst také značné zahřívání telefonu. Pokud například natočíte zhruba 5 minut dlouhé video, je jedno v jakém rozlišení, je horní část telefon značně teplá.

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 720p, 120 FPS

Telefonní funkce: známá klasika

Mezi telefonními funkcemi netřeba hledat něco inovátorského. Společné prostory sdílejí ikonky Telefon a Kontakty. Ty se dělí na pět záložek. Na první najdete prostor k vytočení čísla, na druhé protokoly volání, třetí je vyhrazena kontaktům, čtvrté vašim oblíbeným číslům a v páté se sdružují případně vámi vytvořené skupiny volajících. Adresář je provázaný se sítí Google +, ze které čerpá fotografie, s Facebookem ve výchozím stavu nikoliv. Zajímavostí je možnost si ke každému kontaktu kromě vyzvánění přiřadit také různobarevné blikání LED diody. Na výběr je devět barev. Můžete tedy rovnou poznat, od koho máte zmeškaný hovor, což je velmi praktické.

Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, ani jedna strana neměla problémy se srozumitelností. Při hovoru se ke slovu dostávají také tlačítka na zadní straně. V tento moment je snad jediná chvíle na jejich obhajobu. Změna hlasitosti při volání je takto pohodlná. Zmínit můžeme i gesto automatického přijmutí hovoru, kdy telefon jen zvednete, čímž se utlumí vyzvánění, a když jej přiložíte k uchu, dojde k přijetí hovoru.

Zprávy: pohodlí především

Tvorba jakýchkoliv textů probíhá na dotykové QWERTY či QWERTZ klávesnici. Přepnout však lze ve vertikální poloze na klávesnici alfanumerickou. Potěší, že LG využilo místo a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Každá klávesa pak obsahuje ještě druhotné znaky, což zrychluje proces tvorby textu. Nejčastěji používaná tečka s čárkou mají vyhraněné vlastní klávesy. Psaní je tedy pohodlné, potěší i odpočítávání napsaných znaků a také informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. Větší pohodlí zajistí i možnost přichytit klávesnici k levé nebo pravé straně tahem prstu po klávesnici daným směrem, klávesnici si můžete dokonce i zvýšit nebo si upravit zobrazená tlačítka.

Zprávy a úpravy klávesnic

O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Google+. Nechybí ani chatovací aplikace Hangouts, kterou lze nastavit i jako výchozí aplikaci pro SMS zprávy.

Gmail

Organizace času a GPS: přehlednost na prvním místě

Kalendář se částečně inspiroval u Samsungu. Alespoň to se mi vybavilo ve chvíli, kdy jsem zjistil, že mezi volbami návrhu figuruje také zobrazení všech 12 měsíců najednou. Měsíční náhled využívá displeje s jemným rozlišením a přímo v kolonkách s dny již vypisuje zadané události. Pokud máte do tří událostí za den, je vše vcelku přehledné. Při větším množství událostí je však již nutné využít jeden z podrobnějších náhledů. Týdenní náhled je však tradičně nepřehledný a volba tak padne na denní náhled či agendu. Při tvorbě nové události lze připojit i odkaz na dříve vytvořenou poznámku v samostatné aplikaci.

Kalendář

Pokročilými funkcemi překypuje kalkulačka, avšak jen v momentě přetočení do horizontální polohy. Poté můžete využívat mocniny, odmocniny, goniometrické funkce, závorky či logaritmy. Samozřejmostí je několik opakovaných budíků, stopky, minutka či aplikace pro světový čas. V telefonu se dále nacházejí poznámky QucikMemo+, které lze zadávat vyťukáním textu, ručním psaním nebo pomocí fotoaparátu. Nechybí ani úkolovník či aplikace ThinkFRee Viewer. Ta je však jen v omezené verzi umožňující čtení dokumentů. U nejvybavenějšího telefonu výrobce je to poměrně zarážející. Výčet uzavřeme aplikací QuickRemote, která slouží k ovládání vaší televize a další elektroniky v domácnosti a pojí se s přítomností infaportu.

Fixace polohy pomocí GPS zabere bez asistence internetu zhruba 20 až 30 vteřin, což je vcelku slušná rychlost. S pomocí internetu se dostanete na čas okolo necelých 10 vteřin. S GPS se samozřejmě pojí Google Mapy a Google Navigace, která dokáže při plánování trasy nabídnout alternativy, vyhnout se dálnicím či placeným úsekům a také na mapě zobrazit aktuální dopravní omezení, jako jsou uzavírky či výkopové práce. Nevýhodou je naopak nutnost být vždy on-line.

Datové funkce: na rychlá data se spolehněte

Špičkový telefon nemá sebemenší problémy s připojením k okolnímu světu. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. LG G3 podporuje i LTE, což se s nástupem této nejmodernější sítě v ČR hodí. Potěší zároveň informace, že si G3 poradí s pásmy 800 / 900 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz, tedy se všemi, které u nás potřebujete. Maximální rychlost stahování činí 150 Mb/s. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, LG G3 chytí signál i v místech daleko od vysílače.

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím microUSB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG. Snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v obchodě Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní NFC placení. Nesmíme opomenout již výše zmíněný infraport pro ovládání domácí eletkroniky.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma. Pokud však Chromu nemůžete přijít na chuť, dobrou službu vám udělá i nativní Prohlížeč z Androidu, který vyniká například možností otevření až 50 oken.

Závěrečné zhodnocení

LG stejně jako loni vyčkalo, s čím přijde v úvodu roku konkurence a s odstupem několika měsíců s rozhodujícím úderem zareagovalo. Vývoj telefonu samozřejmě probíhá dlouhou dobu, ale ten, kdo přijde poslední, má vždy výhodu v možnosti reagovat na dobře hodnocené funkce konkurence, minimálně v softwarové oblasti. Dle očekávání se výrobce drží loni nastoleného designového směru a v tomto ohledu je G3 je malým evolučním krokem od G2. Nicméně i přes větší rozměry a mírně baculatý vzhled budí LG G3 reprezentativní dojem. Zejména v námi testované zlaté variantě. Příkladné je konstrukční zpracování, chválíme za odnímatelný zadní kryt a tenké rámečky, které dovolují držet rozměry na uzdě i přes velký displej.

LG G3

Ten narostl až na 5,5palců a pro zachování vysoké jemnosti LG sáhlo mezi své trumfy. Nasadilo totiž QHD displej, čímž veškeré konkurenci ukázalo záda. Že by však šlo o trumf, kvůli kterému nemají další vlajkové lodě žádnou šanci, říci nelze, rozdíl téměř nepoznáte. Pro mnohé ale bude důležitý pocit, že mají v kapse to nejlepší, co je dnes v mobilech možno najít. Hodí se také šikovný Knock On nebo Knock Code.

Jihokorejský výrobce se pokoušel vytvořit telefon bez kompromisů i v dalších oblastech. Má špičkový výkon a výbornou celkovou výbavu. Nepovedlo se mu to nicméně například u výdrže, kde opět stojíme na jednodenní omezenosti, nebo u hlasitého reproduktoru, který svou kvalitou rozhodně neoslní a u vlajkových lodí jsme již zvyklí slýchávat lepší repráčky.

Prostředí výrobce vyšperkoval maximem možného nastavení, které se vždy snaží vyjít uživateli vstříc, co je jen a jen dobře. Přehršel animací, grafický prvků a další serepetiček však přináší i tíhu zodpovědnosti za optimalizaci. A v tomto případě LG zaváhalo. Zpomalené či přímo trhané animace nejsou ničím neobvyklým a většina konkurence umí prostředí zpracovat mnohem lépe.

To je nicméně asi jediný opravdu zásadní problém. Ve zbylé výbavě nás skvělými výkony překvapil fotoaparát, který podává opravdu vynikající výsledky nejen díky optické stabilizace, je navíc i rychlý díky laserovému ostření. Líbí se nám propracovaný seznam kontaktů i precizně zpracované organizační funkce. V případě spojení s okolním světem se rovněž můžete spolehnout na všechny možné kabelové i bezdrátové spojení včetně LTE a NFC.

Jednoznačným plusem, které LG G3 v závěru nemůžeme upřít, je cena. Za námi testovaný kus s 32GB pamětí zaplatíte 15 000 Kč, což je vždy o něco méně než za konkurenční model. Pakliže vám stačí menší úložný prostor a o třetinu menší paměť RAM, zůstane vám v kapse ještě tisícikoruna navíc. Celkově lze říci, že LG s modelem G3 udělalo správný krok dopředu. Nabídlo telefon špičkových kvalit, ovšem za cenu, která je mnohdy níže než u konkurence, byť jde jen o pár tisíc korun. A to může rozhodnout. Pokud tedy chcete vlajkovou loď a nepotřebujete nutně kovové tělo nebo voděodolnost, je LG G3 výbornou volbou. A opravdu je tím černým koněm, který na cílové rovince předběhl konkurenci. Nabízí totiž více za nižší cenu.

Konkurence

Vybranou konkurenci vezmeme dle abecedního pořádku. Začínáme tudíž HTC One (M8), které LG deklasuje hodnotnějšími materiály, lepším zvukovým podáním nebo lépe optimalizovaným prostředím. LG odpovídá kvalitnějším fotoaparátem, větší interní pamětí nebo větším a kvalitnějším displejem. Cena je v případě LG zhruba o 2 000 Kč níže a pokud vyloženě neprahnete po kovu, je volba jasná, LG vyhrává.

HTC One (M8)

Konkurentem ze stáje Microsoftu je Nokia Lumia 930, jejíž trumfem je kovové tělo, kompaktnější rozměry, svižné prostředí, alternativní systém Windows Phone 8.1 může rovněž zaujmout a Nokia dokáže LG překonat i v některých situacích kvalitnějším fotoaparátem. Trumfem LG je větší displej či podpora paměťových karet a některé zajímavé funkce navíc, jako je laserové ostření nebo infraport. Cena je ve srovnání přibližně shodná.

Nokia Lumia 930

Opomenout rozhodně nemůžeme Samsung Galaxy S5, který je výbavou velmi blízce srovnatelný s LG. G3 nicméně nabízí kvalitnější displej, větší paměť RAM a je levnější o zhruba 2 000 Kč. Výhodou Samsungu je odolnost proti vodě a prachu, zaujme také čtečkou otisků prstů nebo měřičem tepu.

Samsung Galaxy S5

Posledním konkurentem je samozřejmě Sony Xperia Z2, která láká na skleněnou konstrukci. Díky tomu a hranatému vzhledu je však větší než LG G3 a přesto nabízí menší a méně kvalitní displej. Xperia Z2 nicméně kontruje lépe optimalizovaným prostředím nebo odolností vůči vodě. Její cena je však přibližně o 2 500 Kč vyšší.

Sony Xperia Z2

Jistým konkurentem může být ještě OnePlusOne, který nabízí špičkový hardware i displej. Navíc se jeho cena pohybuje kolem 10 tisíc Kč. Na druhou stranu se neprodává v České republice, což může být jistým handicapem. Nutno také dodat, že nepodporuje všechna LTE pásma, která v ČR potřebujeme.

lg-g3
Klady
  • laserový autofocus a optická stabilizace obrazu fotoaparátu
  • podpora LTE (150 Mb/s)
  • záznam 4K videa
  • velice slušný fotoaparát
  • aplikace lze přesouvat na paměťovou kartu
  • 3 GB paměti RAM a 32GB vnitřní paměť
  • nízká cena
  • tenké rámečky kolem displeje
  • kvalitní zpracování
  • 5,5palcový displej s QHD rozlišením
  • špičkový výpočetní výkon
  • integrované bezdrátové nabíjení
Zápory
  • chybí zvýšená odolnost
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor
  • místy horší optimalizace prostředí
  • horší čitelnost displeje na slunci
Diskuze ke článku
JacoBee
Chybějcí zvýšená odolnost jako mínus?
Vážně :D...
Petr Piňos
Petr Piňos
A ne? Mit vodoodolnost jdu do nej, mam g2 a lepsi tel jsem nevidel.. takto budu muset k sony :/
Ukrutor
Dobrý den,
telefon vlastnim, s chuti jsem si přečetl pěknou recenzi. Za mě několik poznámek:
1) u mě k žádným zasekům ani neplynulostem nedochází
2) českou QWERTZ klávesnici lze v menu normálně nastavit
3) dost mě zaujala zmínka o Real Racing 3, mě Google Play píše že pro toto zařízení není hra kompatibilní, což mě docela mrzí
Přecházel jsem z Galaxy S4 a musím říct, že téměř po všech stránkách je to výrazný krok kupředu. Souhlasit musím s velkou návykovostí na odemknutí poklepáním.
Jako výtku bych uvedl mizernou přesnost krokoměru, telefon začne počítak klidně až po deseti krocích a celkově napočítá podstatně méně. V tomhle za S4 zaostává, to mě mrzí, vcelku dost jsem tuto funkci zvyklí používat.
Snad to nějaká aktualizace napraví :-)
tomas
taky jsem majitelem g3 a měl bych pár výtek,
real racing 3 mi google play nenašel jak jste ho dostal do g3ky?
qwertz klávesnice se dá nastavit stačí se tam trošku pohrabat:)
i na naprostém slunečním záření nemám problém s viditelnosti možná někteří hůř vidi,nevím a to snižování jasu na 90% se da vypnout
ja teda rozdíl mezi qhd displejem poznám na první pohled, stačí si sehnat nějaký obsah třeba wallpapery v rozlišení qhd a hned je vidět více detailu
baterie mi vydrží stejně jako když jsem měl s5ku
každý top smartphone topi, s5 topila srovnatelne a z2 topi ještě víc než g3

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze