LG G2
recenze

LG G2

Návrat mezi elitu

Jihokorejské LG už má i na našem trhu špičkový telefon s těmi nejmodernějšími funkcemi, který se směle může rovnat s těmi úplně nejlepšími. V mnohém je i předčí. Dorazil vlajkový model G2, který může zaujmout velkým displejem s tenkými rámečky či špičkovou výbavou. Nejvíce se nám však zaryje do paměti tlačítky, která jsou nezvykle umístěna na zadní straně.

Nedávno jsme srovnávali nejlépe vybavené telefony s Androidem a LG mezi nimi letos chybělo. Až doposud na náš trh žádnou vlajkovou loď pro letošní rok nepřineslo. To se mění až nyní s modelem G2, kterým by se výrobce rád navrátil tam, kam patří. Mezi smetánku. Že to není přehnaný cíl, dokazuje výbava čítající více než pět palců velký displej s vysokým rozlišením, čtyřjádrový procesor Snapdragon 800, 2 GB RAM nebo 13megapixelový fotoaparát. Hned ze začátku však můžeme naznačit i kaňku na kráse v podobě malé interní paměti bez možnosti rozšíření. Naše recenze se pokusí odhalit, zda „Gé-Dvojka“ může silné trojice v podobě Samsungu Galaxy S4, HTC One a Xperia Z1 konkurovat.

LG G2 - oficiální fotografie

Technické parametry LG G2

Kompletní specifikace
Konstrukce138,5 × 70,9 × 8,9 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,26 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostříjen 2013, 12 999 Kč

LG G2 – videopohled

Obsah balení

V základním balení velké hody nečekejte. Špuntová sluchátka, USB kabel a koncovka nabíječky. Zajímavý je pouze klíček k otevření šuplíčku SIM karty. Ten není jen ve tvaru obyčejného drátku, ale je tvarovaný do loga G.

Obsah balení

Design a konstrukce: migrující tlačítka

Vzhled telefonu je jihokorejský. Proč? Poměrně silně totiž připomíná design konkurenčního Samsungu Galaxy S4. LG vsadilo na oválné tvary a rovněž velmi oblíbené tenké okraje kolem displeje. Výška činí 138,5 milimetrů, šířka 70,9 milimetrů, tloušťka 8,9 milimetrů a hmotnost se zastavila na stále příjemných 143 gramech. Všechny hodnoty jsou velmi blízké hlavnímu konkurentovi Galaxy S4, který je pouze o jeden milimetr tenčí a o 13 gramů lehčí, což je skoro zanedbatelné. Dle dnešní módy bylo pod displej umístěno také logo výrobce, neboť by se nad displej ani nevešlo. Tam již sídlí reproduktor, čelní kamerka a také informační LED dioda, která zeleným blikáním oznamuje zmeškané události. Kvituji její velikost, nepřehlédnete ji.

Displej zasahující až k okrajům vypadá dobře

Zastavme se ještě chvíli u materiálů. Tady LG spíše zklamalo. Dočkali jsme se obyčejných plastů, navíc lesklých. Opatlaná je neustále nejen čelní, ale i zadní strana. Díky zaobleným tvarům a hladkému plastu má telefon rovněž tendenci vypadávat z dlaně, což praktické není, jako takový ale padne do ruky dobře.

Boky LG G2 jsou nezvykle prázdné. Nikde žádná tlačítka, pouze na spodní straně najdete 3,5 mm jack konektor a také micro USB konektor. Na stejné straně se nacházejí také mřížky, pod kterými by se mohly ukrývat reproduktory. Bohužel jedna mřížka je pouze designovým prvkem a reproduktory tak nejsou stereo. Škoda. Za zmínku stojí ještě infračervený port na horní straně, kterým lze ovládat například televizi.

Tlačítka po stranách byste hledali marně

Chybějící tlačítka na boční straně se přesunula na záda telefonu. Konkrétně tvoří hlouček společně s fotoaparátem. Pod ním se nachází zrcadlová odemykací klávesa, která je obklopena tlačítky se šipkami. Ty mají při zobrazené uzamykací obrazovce přiřazené funkce spuštění aplikace QuickMemo (horní šipka) a fotoaparátu (dolní šipka). Nejpoužívanější odemykací tlačítko je mírně vyvýšeno, aby se lépe tisklo. Krok LG je sice odvážný, ale obávám se, že se příliš neuchytí a skončí v kategorii nezdařených experimentů. Tlačítka na zadní straně totiž nejsou příliš pohodlná. Zatímco kdyby byla na pravém boku, máte je přímo pod palcem, nyní je nutné před stiskem telefon přidržet palcem na boku a mnohdy i přehmátnout. Tudíž tedy uděláte totéž, jako by tlačítka byla na pravém boku. V případě G2 musíte navíc stisknout ono tlačítko na zadní straně.


Ta se totiž přesunula na zadní stranu

Zapomenout nesmíme ani na kvalitu konstrukčního zpracování. I přes zmíněné plasty je telefon pevný a nic nikde nevrže. To je výhoda použití nerozebíratelné konstrukce. Nevýhody jsou hned dvě. Tou první je SIM karta v šuplíčku, který bez speciálního kusu drátku jednoduše neotevřete. Druhým záporem je, že pouze jeden šuplíček věští absenci paměťových karet. Ale k tomu se ještě dostaneme. Samotný povrch má na zadní straně nenápadnou povrchovou úpravu, avšak stále je telefon v ruce spíše kluzký.

Baterie a výdrž

Opomenout třetí nevýhodou konstrukce LG G2 je nepřístupná baterie. Musíme tudíž věřit výrobci, že přibalil opravdu akumulátor s kapacitou 3 000 mAh, což je v rámci kategorie nadprůměrná kapacita. Nutno podotknout, že se mAh promítly do výdrže a při běžném, středně náročném používání, kdy jste neustále on-line, vyřídíte 20 minut hovorů, 20 SMS, strávíte hodinu na internetu a další hodinku poslechem hudby, se dostanete na dvoudenní výdrž. Při omezení připojení k internetu nejsou tři dny nereálné. Naopak pokud telefonu naložíte více, budete nuceni dobíjet každý večer, jeden den dá ale telefon až na výjimky vždy, výdrž lze tedy hodnotit jako dobrou.

SIM karta se vkládá do šuplíčku, který se odemyká klíčkem s logem G

Provedli jsme také test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p, kdy byl telefon připojen k Wi-Fi a 3G síti, jas displeje na 50 % a hlasitost do dodávaných sluchátek také na 50 %. Aktualizace byly potlačeny. Výdrž se zastavila na skvělých 7 hodinách a 20 minutách. I syntetický test tak potvrzuje velmi dobrou výdrž. Nabíjení trvá 2 hodiny do 80% a plné nabití zabere 2 hodiny a 38 minut.

Zvuk

Zvukové kvality lehce degraduje použití pouze jednoho reproduktoru, byť by LG bylo rádo, abychom si mysleli, že nabízí dva. Kvalita hlasité reprodukce je lehce nadprůměrná, rozhodně předčí například Xperii Z. Na etalon v podobě HTC One však zdaleka nemá. Zvuk je ale čistý, dostatečně hlasitý a navíc i poslouchatelný. Pochvalná slova můžeme psát i v případě výstupu do sluchátek. Při poslechu přes dodávané špunty je reprodukce kvalitní, nechybí ji důraz na hloubky a zároveň tím netrpí výšky. Výborná je reprodukce do kvalitních sluchátek, LG osloví a uspokojí i náročné posluchače. G2, jako první telefon na trhu, dokáže reprodukovat 24bitový zvuk s frekvencí 192 KHz. To je kvalita zvuku, kterou produkují profesionální zvuková studia, a mnohem lepší než s jakou se setkáte na klasických CD. Abyste si ale takovou kvalitu užili, je potřeba mít v telefonu v této kvalitě obsah, což rozhodně běžné není. Po zapojení sluchátek přijde vhod funkce Plug and Pop, která, když zapojíte sluchátka, ukáže rychlou nabídku s nejčastěji používanými multimediálními funkcemi.

Displej: téměř bez okrajů

Poslední, ale největší. I takto bychom mohli charakterizovat displej LG G2, který je oproti svým konkurentům větší i přesto, že telefon má rozměry přístroje spíše s 4,8 nebo 5palcovým displejem, a to díky pouze 2,65 mm tenkým rámečkům. Displej v G2 nabízí úhlopříčku 5,2 palce, je to tedy zatím největší displej ze všech vlajkových lodí konkurenčních výrobců (nepočítáme-li tabletofony). Úhlopříčka však lehce znesnadňuje ovládání jednou rukou. Občas je tudíž nutné přehmátnout. Nabídne samozřejmě špičkové rozlišení FullHD, tedy 1920 x 1080 pixelů, což vytváří jemnost špičkových 424 PPI. Jednotlivé body nemáte šanci rozeznat. Typově se jedná o TFT IPS panel, a to už samo o sobě dává vědět, že budeme mít tu čest s velmi kvalitním displejem, kde je černá černou a bílá bílou. Je skvěle čitelný z ostrých úhlů, zobrazené barvy vypadají věrně a zprávy si přečtete i venku za ostrého podzimního slunka. V tomto ohledu tedy G2 patří k absolutní špičce. Displej je chráněn krycím sklíčkem Gorilla Glass 2 a po testování na něm prozatím nejsou ani malé škrábance.

Displej je špičkový

Hardware

Špičkové jsou také hardwarové parametry, mezi kterými najdeme čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 od Qualcommu s taktem 2,26 GHz, kterému sekundují 2 GB RAM. Reálně však zbývá po zapnutí jen zhruba 850 MB RAM. Herní výkon zaručuje grafický akcelerátor Adreno 330. Jak procesor tak grafická karta představují vedle nVidia Tegra 4 to nejlepší, co dnes můžete chtít a mít v mobilním telefonu. Interní paměť čítá 16 GB, ale k ní se dostaneme v recenzi později. Níže už se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech. I přes moderní procesor je výkon o něco slabší než u konkurence se stejným čipsetem.

Benchmark testy

Prostředí: se spoustou vychytávek

LG pro svůj vlajkový model zvolilo operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean. Zde bychom ale již spíše očekávali nejnovější verzi 4.3, na kterou mimochodem většina starších konkurentů pomalu přechází. LG si tak mohlo vytvořit příjemný náskok. Nad celým systémem bdí poměrně masivní nadstavba od LG, která s sebou přináší jak výhody, tak nevýhody. Pojďme si prostředí společně projít.

Odemknutí telefonu provedete buď středovým tlačítkem na zadní straně, nebo dvojitým poklepáním na displej. To je poměrně praktické a osobně jsem tento speciální způsob využíval raději, než nepříliš praktické tlačítko na zadní straně. Odemykací obrazovka vychází z možností Androidu 4.2 a můžete ji tudíž obohatit o widgety, které se vrství na levé straně. Na pravé straně se tahem nachází fotoaparát. Uzamknutí telefonu lze opět provést tlačítkem, nebo dvojitým poklepáním na stavovou lištu, případně zcela prázdné místo na základní obrazovce. Pěkné jsou také efekty při odemčení, kdy se odemykací obrazovka v uvozovkách rozpustí. Při zamknutí si můžete vybrat například efekt starého televizoru.

Odemykací obrazovka

Pohotovostních obrazovek může být maximálně sedm, avšak počet si můžete regulovat. Nastavit si můžete různé efekty přechodů i to, jaká obrazovka bude hlavní. Potěší, že jsou obrazovky průchozí. Z poslední se snadno dostanete na první a naopak. Zastavme se ještě u systémových tlačítek ve spodní části. První inovací je možnost lištu pod nimi zprůhlednit. Celé prostředí pak působí ucelenějším dojmem. Mnohem významnější novinkou je však možnost si tlačítka definovat a přeskládat. Šipka tak může být při levém nebo pravém okraji. Tlačítka mohou být ve formě trojice či čtveřice. Přibýt může tlačítko menu či spuštění Poznámek, naopak zmizet může tlačítko vyvolávající naposledy spuštěné aplikace. Ty následně vyvoláte delším podržením domečku.

Pohotovostní displeje

U naposledy spuštěných aplikací chvíli zůstaneme. Jejich podoba je klasická, ale LG přidalo jakousi alternativu. Pokud při spuštění podporované aplikace využijete gesto, kdy třemi prsty táhnete doleva, aplikace se minimalizuje. To se jmenuje Slide Aside a tímto způsobem lze schovat až tři aplikace a opačným tahem je vyvolat. Vertikálním tahem jednoho prstu pak aplikace z tohoto seznamu smažete. Nejde však o ukončení, neboť v klasickém seznamu naposledy spuštěných aplikací i nadále zůstanou. Jde o šikovnou věc, která však pro svou náročnější obsluhu zřejmě nebude často využívána, neboť jde o duplicitní funkci.

Mini aplikace a naposledy spuštěné aplikace ve dvou zobrazeních

Informační lišta je pouze jediná a nikoliv dvojí, jak by u Androidu 4.2 mohla být. I ta jediná je však napěchována funkcemi. Nechybí rychlé spuštění bezdrátových funkcí, proužek QSlide aplikací, o kterých ještě bude řeč, dále lišta s regulací jasu displeje a hlasitosti a nakonec samozřejmě také výpis událostí.

Nyní nastal čas si říci něco více o QSlide aplikacích. Jinými slovy jde o mini aplikace, kterých je k dispozici 9, a které lze spustit nad jinou aplikací. Například kalendář, zprávy či vytáčení čísla. Vždy lze spustit až dvě mini aplikace současně. Něco podobného nabízí Samsung a také Sony. LG přidává možnost měnit velikost okna malé aplikace a dokonce také průhlednost okna, což se může hodit.

Hlavní menu nabízí matici 5x5ikon, případně lze navolit zobrazení 4x5 ikon, kdy je vše větší. Aplikace si můžete libovolně přeskládat, případně naházet do složek. Vybrané aplikace můžete nechat skrýt. V režimu úprav lze stažené aplikace také přímo z menu odinstalovat. V prostředí také narazíte na režim Hosta, který umožňuje nakreslením vybraného znaku, třeba loga „G“, aktivovat režim, kdy jsou přístupné jen některé aplikace. LG to doporučuje v případě, že telefon někomu ukazujete nebo půjčujete dětem.

Moderní procesor a Android 4.2, to je spojení, které by mělo zaručit skvěle svižný chod. Mělo, ale bohužel. Mohutná nadstavba od LG si žádá péči a tu LG mírně podcenilo. Některé úkony tak trochu nečekaně déle trvají. Například vstup do nastavení může zabrat i tři vteřiny. Podobně dlouhá je i cesta zpět. Nutno však říci, že třeba pohyb mezi zaplněnými pohotovostními obrazovkami je skvěle plynulý včetně náročných animací. Jde tedy o to jiak svižné prostředí jen doladit, což by LG mohlo, nebo spíše mělo, učinit v nejbližší aktualizaci.

Multimediální funkce

Ani v případě LG G2 nezačneme multimediální funkce jinde než u hudebního přehrávače. Ten je zastoupen jak klasickou aplikací od Googlu, tak vlastní aplikací od LG, která nese název Hudba. Ta nabízí přehrávání dle ID3 štítků, běžných složek, dokáže se ale spojit i s vaší domácí sítí a případně také cloudovými servery. Praktické. Při přehrávání vidíte velký náhled coveru alba, máte možnost vše sdílet, případně skladbu vyhledat na serveru YouTube. Dostalo se také na ekvalizér, který kromě pěti přednastavených profilů nabízí i jednu pozici pro vás. Pokud vás omrzí vlastní skladby, můžete si naladit i FM rádio s RDS.

Hudební přehrávač

Video přehrávač v G2 je poměrně schopný, paradoxně ale nenápadný. V každém případě si pustíte videa ve formátu AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, a MKV. Omezovat se nemusíte ani kvalitou, FullHD videa nečiní telefonu problémy. Ještě větší radost vám udělá, že G2 zvládá externí české titulky. LG se snaží neztrácet na konkurenci a nabízí inteligentní pauzu. Pokud se na video přestanete dívat, dojde k jeho pozastavení. Ve dne vše funguje spolehlivě, večer je to horší. Na to vás ale při zapnutí této funkce telefon sám upozorní. S videem souvisí i šikovný editor videa, kde můžete stříhat vaše videa, přidávat k nim efekty, text, obrázky, cokoliv vás napadne. Zejména u náročnějších videí však úprava telefonu poměrně trvá.

Videopřehrávač

Galerie je řešena poměrně tradičně. Nabízí dělení na obsah z telefonu, Picasy, zařízení v domácí síti a dalších cloudových služeb. Nechybí základní možnosti úprav obrázků.

Galerie

V základní nabídce nehledejte žádné hry. Díky vysokému výkonu si však z obchodu Google Play můžete stáhnout jakoukoliv hru a vždy si ji zahrajete. Zcela plynule na LG G2 běží i náročná závodní hra Real Racing 3. S náročnými hrami nicméně souvisí jedno omezení, kterým je interní paměť s pouhými 16 GB. Z této hodnoty je vám k dispozici jen 10,62 GB a více z telefonu nedostanete. Podporovány nejsou ani paměťové karty, což je velká škoda a celkově možná největší mínus celého telefonu. Multimediální vyžití je díky tomu značně omezeno. Prodej 32GB verze, která také existuje, zatím oficiálně v České republice plánován není, což je škoda. I když by byla dražší, stejně by byla cenově velmi zajímavá a řada lidí by větší paměť uvítala.

Fotoaparát

Fotoaparát by měl chloubou modelu G2. Nabízí 13 megapixelů, automatické ostření i přisvětlovací LED diodu, co je ale hlavní, také optickou stabilizaci, což je u dnešních telefonů až na pár výjimek unikum. Samotné čočka se pyšní safírovým sklíčkem, které má bránit poškrábání a otiskům prstů. Škrábancům zatím odolává, ale otisky prstů zachycuje snadno. Prostředí je hezky zpracované a přehledné. Mezi nastavením nechybí několik režimů, mezi kterými může zaujmout duální režim, kdy jsou v činnosti oba fotoaparáty zároveň, což jsme mohli poprvé vidět u korejské konkurence – vlajkové lodi Galaxy S4. Vhod může přijít i režim „Fotit a vymazat“, kdy z pořízeného snímku můžete dotykem prstu odstranit některé objekty.

V hlubším nastavení najdete ISO, režimy zaostření, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť HDR, Panorama či nastavení tlačítek hlasitosti, která mohou suplovat chybějící hardwarovou spoušť. Bohužel vzhledem k umístění tlačítek na zadní straně, navíc v blízkosti fotoaparátu, je toto nastavení vcelku bezpředmětné.

Výsledná kvalita fotografií je velmi nadprůměrná. Snímky vynikají výbornou ostrostí i věrným barevným podáním. I za ubývajícího světla, typicky při zataženém dni, případě v podvečer, jsou snímky stále dostatečně kvalitní. V tomto ohledu si LG G2 opět nezadá se současnou špičkou a má jeden z nejlepších fotoaparátů na trhu vůbec. Navrch přidává totiž i optickou stabilizaci, což je málo vídaný jev. Ta by měla zařídit například lepší fotografie a videa ve zhrošených světelných podmínkách. Realita ovšem tak růžová není. Rozmazané snímky jsou poměrně běžnou záležitostí, optická stabilizace vás v noci zcela nespasí, mírně ale pomáhá.

Ukázkové fotografie

Testovací snímky 16:9 (10 Mpx)

Testovací snímky 4:3 (13 Mpx)

Chloubou G2 je i video, které je samozřejmě možné natáčet v rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Někteří konkurenti ale zvládnou už i 4K, to zde nečekejte. Málo vídaným jevem však je možnost zaznamenat scénu se snímkovací frekvencí 58 FPS. Takovéto pokusy jsme zde již viděli, nicméně takřka vždy bylo nutné snížit rozlišení. U G2 to již nutné není. Samotné video je pak velmi kvalitní, barevné podání věrné a naprosto ukázkově funguje i automatické ostření. Hodit se může funkce audio zoom, která zacílí na zvuk, který vychází z místa scény, na kterou míříte telefonem.

LG G2 (testovací video) – 1080p, exteriér (58 FPS)

LG G2 (testovací video) - 1920 x 1080 px (58 FPS) (31,97 MB, mp4)

LG G2 (testovací video) – exteriér, 1080p

LG G2 (testovací video 2) - 1920 x 1080 px (58 FPS) (101,79 MB, mp4)

LG G2 (testovací video) – 1080p, exteriér

Telefonní funkce

Mezi telefonními funkcemi netřeba hledat něco inovátorského. Společné prostory sdílejí ikonky Telefon a Kontakty. Ty se dělí na pět záložek. Na první najdete prostor k vytočení čísla, na druhé protokoly volání, třetí je vyhrazena kontaktům, čtvrté vašim oblíbeným číslům a v páté se sdružují případně vámi vytvořené skupiny volajících. Adresář je provázaný se sítí Google +, ze které čerpá fotografie s Facebookem ve výchozím stavu nikoliv. Zajímavostí je možnost si ke každému kontaktu kromě vyzvánění přiřadit také různobarevné blikání LED diody. Na výběr je devět barev. Můžete tedy rovnou poznat, od koho máte zmeškaný hovor, což je velmi praktické.

Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, ani jedna strana neměla problémy se srozumitelností. Při hovoru se ke slovu dostávají také tlačítka na zadní straně. V tento moment je snad jediná chvíle na jejich obhajobu. Změna hlasitosti při volání je takto pohodlná. Zmínit můžeme i gesto automatického přijmutí hovoru, kdy telefon jen zvednete, čímž se utlumí vyzvánění, a když jej přiložíte k uchu, dojde k přijetí hovoru. Ne vždy to ale funguje dostatečně rychle a občas vám telefon ještě vteřinku u ucha vyzvání, to by ještě chtělo doladit.

Zprávy

Tvorba jakýchkoliv textů probíhá na dotykové QWERTY klávesnici. Česká QWERTZ alternativa k dispozici není. Přepnout však lze ve vertikální poloze na klávesnici alfanumerickou. Potěší, že LG využilo místo a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Každá klávesa pak obsahuje ještě druhotné znaky, což zrychluje proces tvorby textu. Nejčastěji používaná tečka s čárkou mají vyhraněné vlastní klávesy. Psaní je tedy pohodlné, potěší i odpočítávání napsaných znaků a také informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. Větší pohodlí zajistí i možnost přichytit klávesnici k levé nebo pravé straně tahem prstu po klávesnici daným směrem. Moc se nám líbí i funkce Text Link, kdy můžete pouhým kliknutím automaticky uložit například schůzku do kalendáře z SMS.

O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Google+. Nechybí ani chatovací aplikace Hangouts, která nahradila aplikace Talk a Pokec.

Organizace času a GPS

Kalendář se částečně inspiroval u Samsungu. Alespoň to se mi vybavilo ve chvíli, kdy jsem zjistil, že mezi volbami návrhu figuruje také zobrazení všech 12 měsíců najednou. Měsíční náhled je poměrně přehledný. Zhruba na polovině displeje jsou jednotlivé dny, u každého pak vidíte události i jejich část popisu. Podrobněji se vše vypisuje pod kalendářem, kde je vždy soupis všech událostí aktuálně vybraného dne. Týdenní náhled je tradičně nepřehledný. Při tvorbě nové události lze připojit i odkaz na dříve vytvořenou poznámku v samostatné aplikaci.

Kalendář

Pokročilými funkcemi překypuje kalkulačka, avšak jen v momentě přetočení do horizontální polohy. Poté můžete využívat mocniny, odmocniny, goniometrické funkce, závorky či logaritmy. Samozřejmostí je několik opakovaných budíků, stopky, minutku či aplikace pro světový čas. V telefonu se dále nacházejí dvojí poznámky. Kromě klasických i v podobě aplikace Notebooks, která umožňuje nejen psát, ale také kreslit, případně k poznámkám vkládat obrázky, fotografie, videa či GPS souřadnice. Nechybí ani úkolovník či aplikace Polaris Office 5. Ta je však jen v omezené verzi umožňující čtení dokumentů. U nejvybavenějšího telefonu výrobce je to poměrně zarážející. Výčet uzavřeme aplikací QuickRemote, která slouží k ovládání vaší televizi či další elektroniky v domácnosti.

Fixace polohy pomocí GPS zabere bez asistence internetu zhruba dvě minuty, což není vyloženě oslňující výkon. S pomocí internetu se dostanete na čas blížící se jedné minutě, což také není příliš dobrá hodnota. S GPS se samozřejmě pojí Google Mapy a Google Navigace, která dokáže při plánování trasy nabídnout alternativy, vyhnout se dálnicím či placeným úsekům a také na mapě zobrazit aktuální dopravní omezení, jako jsou uzavírky či výkopové práce. Nevýhodou je naopak nutnost být vždy on-line.

Datové funkce a internet

Špičkový telefon nemá sebemenší problémy s připojením k okolnímu světu. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. LG G2 podporuje i LTE, což se s nástupem této nejmodernější sítě v ČR hodí. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, LG G2 chytí signál i v místech daleko od vysílače.

Internetový prohlížeč

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím micro USB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG. Snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní NFC placení, které však zatím v České republice na rozdíl například od Samsungů nebo Sony nefunguje. Blýská se ale na dobré časy i v této oblasti.

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma. Pokud však chromu nemůžete přijít na chuť, dobrou službu vám udělá i nativní Prohlížeč z Androidu, který vyniká například možností otevření až 50 oken.

Závěrečné zhodnocení

LG se vrací a vrací se v plné síle, to můžeme říci rovnou. Pokud již někdo s LG nepočítal, šlo o unáhlené rozhodnutí. Nejnovější model G2 totiž dokáže řádně potrápit všechny špičkové modely konkurenčních výrobců. Silným argumentem pro LG bude cena, která startuje na necelých 13 000 Kč, což je méně než v případě většiny konkurentů.

Tah s tlačítky na zadní straně LG vyšel, ovšem jen částečně. O telefonu se v této souvislosti hodně mluví, telefon bezpečně poznáte, ale to je asi tak vše. Tlačítka na zadní straně nejsou pohodlná a věštíme tomuto řešení jepičí život. Navíc budou při rozhodování na stát na misce vah s nápisem zápor. Samotný vzhled telefonu je sázka na jistotu dnešní doby. Oválné tvary ještě stále táhnou a tenké rámečky jsou dneska „in“. Kdo je nemá, jakoby nebyl. Kladně hodnotím seskupení všech konektorů na spodní stranu. Méně nadšen jsem již pouze z jednoho reproduktoru.

Displej LG G2 je parádní. Velký, jemný, skvěle čitelný. Stejně se můžeme rozplývat nad fotoaparátem, který se povedl a produkuje kvalitní snímky. Pochvalu si zaslouží také výdrž, která je na dnešní dobu lehce nadprůměrná. Prostředí vzbuzuje jisté rozpaky. LG se za každou cenu snaží vyrovnat Samsungu. To už samo o sobě není nic dobrého, výrobce by měl přijít s vlastním směrem. LG se ale inspiruje nejen designem, ale také mnoha animacemi a především gesty. Těch je však méně než u domácího konkurenta. Navíc je celé prostředí mírně nedotažené a zasloužilo by ještě optimalizaci. Na druhou stranu nelze LG upřít snahu. Jde například o průhledné mini aplikace, případně značně modifikovatelnou lištu se systémovými tlačítky.

Zřejmě největším problémem po tlačítkách na zadní straně bude úložný prostor. Je ho žalostně málo. 10 GB nestačí. Telefon natáčí velkoobjemová videa, produkuje velké fotografie, zvládá ty nejnáročnější hry. Bohužel brzy zjistíte, že tato data není kam ukládat. Slot pro paměťovou kartu chybí a přitom po něm všichni volají.

Konkurence

Konkurentem číslo jedna bude Samsung Galaxy S4, který je designově velmi podobný. Hlavní výhodou Samsungu je slot pro paměťové karty, LG zase kontruje výkonnějším procesorem a v některých ohledech i lepším fotoaparátem. V ostatních ohledech jsou si oba stroje velmi vyrovnané. Samsung je nicméně o zhruba 1 500 Kč dražší.

Samsung Galaxy S4

Dalším konkurentem je HTC One. To LG zadupe hodnotnějšími materiály, mnohem lepším podáním zvuku z reproduktorů či lépe optimalizovanýmb prostředí. LG úder vrací větším displejem, výkonnějším procesorem či mnohem lepším fotoaparátem. Ani HTC nepodporuje paměťové karty, jenže jeho interní paměť je dvojnásobná. Cena je opět o zhruba 1 500 Kč vyšší.

HTC One

Svého konkurenta má také Sony. Vlastně má konkurenty dva. Prvním je Xperia Z, která výbavou LG G2 zdatně konkuruje. LG je sice výkonnější, lépe fotí, má lepší displej a pohodlněji se drží, nicméně Xperia Z je odolná a má slot pro paměťové karty. Cena Xperia Z je zhruba o 1 500 Kč níže než u LG G2. Sony však již stihlo vypustit lepší model, kterým je Xperia Z1, který nabízí stejný typ procesoru a jako bonus je stále odolná. Cenově je však Xperia Z1 o 4 000 Kč dražší, což je už citelný rozdíl. Tentýž případ platí pro Apple iPhone 5s a Nokia Lumia 1020. Oba jsou o mnoho dražší a nenabízejí FullHD displeje. Nokia však vévodí fotoaparátem, iPhone 5S třeba hodnotnými materiály či čtečkou otisků prstů.

Sony Xperia Z a Sony Xperia Z1
Vzdálení konkurenti: Apple iPhone 5s a Nokia Lumia 1020
lg-g2
Klady
  • příznivá cena
  • dobrá výdrž
  • FullHD video s 58 FPS
  • výkonný hardware
  • upravitelný panel se systémovými tlačítky
  • mini aplikace
  • povedený 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací
  • velmi kvalitní FullHD True IPS displej
  • rozumné rozměry
  • chytré funkce a gesta
  • kvalitní zvuk do sluchátek
  • výborná datová výbava
Zápory
  • tlačítka na zadní straně jsou nepraktická
  • drobné nedostatky v optimalizaci prostředí
  • kluzké plasty
  • absence paměťových karet
  • malá interní paměť
  • neumí vytvářet a editovat Office dokumenty
  • pomalejší GPS
Diskuze ke článku
stolc
Telefon by mal i potencial, ale ta mala pamet a integrovana baterka ho zabija.
Baterka by este isla prekusnut, ale 10GB volna pamet bez karet je sialene malo...
Noxius
preklikol som si rovno recenziu na baterku a až tam začal čítať :

- Opomenout třetí nevýhodou konstrukce LG G2

- Naopak pokud telefonu naložíte více, budete nuceni dobíjet každý večer, jeden telefon dá ale telefon až na výjimky vždy, výdrž lze tedy hodnotit jako dobrou.

. to čo sú za bludy preboha ? to po sebe ani nekontrolujete čo píšete ?
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Boha jeho, proč , když někdo pochválí, se hned musí projevit nějaký troll a hanět? Po pravdě, četl jsem na mobilenet i lepší recenze, alei tak se sem rád podívám a vždy rád pochválím dobrou práci,protože pochvala je motor a dává druhým lidem chuť a motivaci do práce. A když budou mít motivaci, třeba se zlepší i to,co dnes není zcela dokonalé. Prudit umí každý. P.S. Která konkurence u nás je daleko před mobilenetem? Snad ne mobilmania? Já jen aby mi něco neuniklo.
appletractor
Jen je nechte hádat se,je to velká legrace
a zpestření po obědě.Ostatně,...uvítal bych nějakou Mobilenet klubovnu, kde by si to mohli dotyční pánové vyříkat ručně a my ostatní bychom je mohli nad zákuskem sledovat, např. přes novou G2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze