LG G2 mini
recenze

LG G2 mini

Získá si vás na všech frontách
63

Líbí se vám počínání jihokorejského LG v kategorii vlajkových lodí, ale nechcete obří telefon, nebo naopak platit více než deset tisíc korun? Pak je tu pro vás řešení v podobě modelu G2 mini, který přebírá zajímavý design. Výbava sice zažila škrty, avšak přesto je tu slušný displej, LTE a především kompaktní rozměry a zajímavá cena.

LG G2 mini – oficiální fotografie

Situace v portfoliu LG je aktuálně poněkud matoucí. Po loňském vlajkovém modelu G2 se sice představila zmenšená varianta G2 mini, jenže s velkým odstupem a na trh se dostává vlastně takřka současně s velkým nástupcem G3. Na malou novinku však nemusíme hledět jen jako na mini verzi loňského top modelu.

Jde zejména o telefon střední třídy s rozumně nastavenou cenovkou, který nabízí v kompaktním těle velice dobrou výbavu, která jistě uspokojí i náročnější uživatele. Jmenujme solidní fotoaparát, podporu NFC, LTE nebo nejnovější verzi operačního systému Android.

LG G2 mini – videopohled

Technické parametry LG G2 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce129,6 × 66 × 9,8 mm, 121 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 440 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostduben 2014, 5 990 Kč

Obsah balení

Prodejní balení nikoho nepřekvapí. Vyjma samotného telefonu se v něm nachází pecková sluchátka, USB kabel a koncovka nabíječky.

Obsah balení

Design a konstrukce: po vzoru většího

Po vzhledové stránce vás G2 mini zřejmě neuchvátí, neboť dle očekávání vychází z modelu G2. Oblé tvary a tlačítka na zadní straně nechybí, poznávací znamení jsou tedy dána. Jako celek však novinka nezapře jinou cenovou hladinu a výsledný dojem již není tak luxusní.

LG G2 mini

Čím však G2 mini jednoznačně zaujme, jsou rozměry. Telefon lze opravdu nazvat kompaktním. Schováte jej takřka do jedné ruky a velmi pohodlně se drží. Však na výšku měří pouze 129,6 milimetrů, což je o téměř jeden centimetr méně než model G2 a dokonce méně než kolik měří HTC One mini. Pomáhají tomu, jak je u LG zvykem, tenké rámečky kolem displeje. Šířka telefonu pak činí 66 milimetrů a tloušťka 9,8 milimetrů. Hmotnost 121 gramů je pak v rámci kategorie průměrná.

Zmenšená verze jako kdyby modelu G2 z oka vypadla

Čelní stranu si zabírá displej a tlačítka byste tu hledali marně. Pod displejem je pouze logo a jinak prázdno. LG v podstatě plýtvá prostorem úplně stejně jako HTC, avšak pouze pod displejem. Kolem displeje jsou rámečky velmi tenké. Nad displejem se nachází už jen nezbytná čidla, čelní kamerka a reproduktor. Velká škoda, že LG vypustilo informační LED diodu.

Pravý i levý bok zeje prázdnotou, a proto se podívejme na horní hranu, kde se kromě 3,5mm jack konektoru nachází ještě malá černá tečka. Ano, správně tušíte, že jde o infračervený port pro ovládání televize či domácího kina. Spodní hrana pak vypadá na první pohled zajímavě. MicroUSB konektor je obklopen dvěma luxusně se tvářícími průduchy. Nadšení z přítomnosti stereo reproduktorů opadne ve chvíli, kdy zvuk line jen z pravého průduchu. Tady LG lehce zaváhalo, nicméně stejně klame i u modelu G2.

Tloušťka činí necelý 1 cm
LG G2 mini LG G2
rozměry 129,6 × 66 × 9,8 mm 138,5 × 70,9 × 8,9 mm
hmotnost 121 gramů 143 gramů
úhlopříčka displeje 4,7 palců 5,2 palců
rozlišení displeje 960 × 540 px 1 920 × 1 080 pixelů
jemnost 234 ppi 424 ppi
procesor Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226 4× 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 4× 2,26 GHz
paměť RAM 1 GB 2 GB
interní paměť 8 GB 16 GB
paměťové karty ano ne
fotoaparát 8 Mpx 13 Mpx
cena 6 000 Kč 10 000 Kč

Zadní strana tentokrát neukrývá jen fotoaparát s LED diodou, ale také trojici tlačítek. Ta dnes pochválím, neboť jsou zpracována lépe než na modelech G2 či G3. Jsou výraznější a tudíž snáze nahmatatelná. Stálou kaňkou na kráse je však blízké umístění k čočce fotoaparátu, z čehož plyne, že si ji vždy před fotografováním nezapomeňte očistit od případných otisků prstů. Zadní kryt je plastový s hrubší povrchovou úpravou. Ta nejen že dobře vypadá, ale je i praktická. Nemusíte se obávat otisků prstů, škrábanců a telefon vám nevyklouzne z ruky. Je to však klasický tvrdý plast, který na dotek nepůsobí nijak hodnotně.

LG G2 mini

Dílenské zpracování lze pouze pochválit, a to i přes odnímatelný zadní kryt. Všechny díly k sobě přesně lícují a žádné vrzání se nekoná. Takto bychom si telefon střední třídy představovali.

Baterie a výdrž: dva dny

Pod odnímatelným krytem se nachází nejen sloty pro micro SIM kartu a paměťovou kartu, ale samozřejmě také baterie, mimochodem uživatelsky vyměnitelná. Její kapacita je 2 440 mAh a s ohledem na průměrný hardware a nijak obrovský displej to je kapacita více než slušná. Telefon nás také dle našich očekávání odměnil lehce nadprůměrnou výdrží. Při středně náročném používání (stále na internetu, aktualizace povoleny, vyřízeno 20 minut hovorů, 10 SMS zpráv, hodina strávená čtením internetu, další hodina poslechem hudby) se bez větších problémů dostanete na dvoudenní výdrž a to je příjemné. Stačí totiž jen omezit internet a rázem se G2 mini vyšplhá na třídenní výdrž. Poměrně snadno však energie z baterie vycucnete i za pouhý jeden den. Stačí například hrát hry, sledovat filmy nebo využívat telefon jako přenosný hotspot.

Baterie je uživatelsky vyměnitelná

Při našem testu výdrže, kdy LG G2 mini streamovalo video v kvalitě 720p, s jasem sníženým na 50 %, zvukem posílaným do sluchátek, zakázanými aktualizacemi a připojením k Wi-Fi a 3G, jsme dosáhli času 6 hodin a 55 minut. Konkurenční Desire 610 dosáhl na 6 hodin a 25 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 48 minut. K úplnému nabití si vyhraďte 2 hodiny a 28 minut.

Zvuk: nahlas raději ne

Již výše jsme si postěžovali na pouze jeden reproduktor. Bohužel nejen že je pouze jeden, ale navíc kvalitou neoplývá. Zvuk je plechový, nevýrazný a při vyšší hlasitosti již značně zkreslený. V tomto ohledu tak G2 mini zůstává za očekáváním. Chuť si spravujeme výstupem do sluchátek, který si nás získává poctivými hloubkami, rozumně nastavenými středy a přítomnost výšek.

Displej: nakonec překvapil

V případě displeje panovaly jisté obavy. V únoru, kdy jsme si G2 mini vůbec prvně zkoušeli v Barceloně, nás displej vyloženě zklamal špatnými pozorovacími úhly a mdlými barvami. Jenže, světe div se, LG zřejmě pružně zareagovalo a vyměnilo dodavatele displeje nebo displej samotný. Tentokrát totiž před sebou máme krásný 4,7palcový IPS panel s velmi dobrými pozorovacími úhly i čitelností na slunci.

LG G2 mini

Nadšení by mohlo kazit nižší rozlišení 960 × 540 pixelů, avšak výsledná jemnost 234 ppi není tragédií. LG displej zpracovalo tak šikovně, že rastr není tak viditelný jako například na HTC Desire 610, byť jsou displeje parametrově shodné. O ochranu displeje se pak stará sklíčko Corning Gorilla Glass 2. Jas displeje lze regulovat ručně nebo je tu možnost využít nejnižšího možného jasu v nočních hodinách. Automatická regulace jasu chybí.

Displej se nakonec vcelku povedl

Hardware: jistota střední třídy

Pod kapotou LG G2 mini nalézáme tradiční procesor Qualcomm Snapdragon 400 se čtyřmi jádry a taktem 1,2 GHz. Vše podporuje 1 GB RAM, avšak pro vaše potřeby zbude jen přibližně 250 MB RAM volných. O grafický výkon se postará Adreno 305. Interní paměť nabízí papírově 8 GB, což by bylo jistě pěkné na střední třídu. Realita je nicméně méně veselá. Po prvním zapnutí počítejte se 3,87 GB. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty až do velikosti 32 GB, na které je možné ukládat vše. Nejen multimédia, ale i hry a aplikace.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: animace, kam se podíváš

LG zvolilo operační systém Android 4.4.2 KitKat. Nad celým systémem bdí poměrně masivní nadstavba od LG, která s sebou přináší jak výhody, tak nevýhody. Pojďme si prostředí společně projít.

Odemknutí telefonu provedete buď středovým tlačítkem na zadní straně, nebo dvojitým poklepáním na displej. To je poměrně praktické a osobně jsem tento speciální způsob využíval raději, než nepříliš praktické tlačítko na zadní straně. Odemykací obrazovku můžete obohatit o widgety, které se vrství na levé straně. Uzamknutí telefonu lze opět provést tlačítkem, nebo dvojitým poklepáním na stavovou lištu, případně na zcela prázdné místo na základní obrazovce. Pěkné jsou také efekty při odemčení, kdy se odemykací obrazovka v uvozovkách rozpustí. Při zamknutí si můžete vybrat například efekt starého televizoru.

Odemykací obrazovka

Pohotovostních obrazovek může být maximálně sedm, avšak počet si můžete regulovat. Nastavit si můžete různé efekty přechodů i to, jaká obrazovka bude hlavní. Potěší, že jsou obrazovky průchozí. Z poslední se snadno dostanete na první a naopak. Zastavme se ještě u systémových tlačítek ve spodní části. První inovací je možnost lištu pod nimi zprůhlednit. Celé prostředí pak působí ucelenějším dojmem. Mnohem významnější novinkou je však možnost si tlačítka definovat a přeskládat. Šipka tak může být při levém nebo pravém okraji. Tlačítka mohou být ve formě trojice či čtveřice. Přibýt může tlačítko menu či spuštění Poznámek, naopak zmizet může tlačítko vyvolávající naposledy spuštěné aplikace. Ty následně vyvoláte delším podržením domečku.

Pohotovostní obrazovky s widgety a prostředí s nastavením

Informační lišta je pouze jedna a nikoliv rozdělená do dvou částí, jak by u Androidu mohla být. I ta jediná je však napěchována funkcemi. Nechybí rychlé spuštění bezdrátových funkcí, proužek QSlide aplikací, o kterých ještě bude řeč, dále lišta s regulací jasu displeje a hlasitosti a nakonec samozřejmě také výpis událostí.

Mini aplikace QSlide

Nyní nastal čas si říci něco více o QSlide aplikacích. Jinými slovy jde o mini aplikace, kterých je k dispozici 9, a které lze spustit nad jinou aplikací. Například kalendář, zprávy či vytáčení čísla. Vždy lze spustit až dvě mini aplikace současně. Něco podobného nabízí Samsung a také Sony. LG přidává možnost měnit velikost okna malé aplikace a dokonce také průhlednost okna, což se může hodit.

Hlavní menu nabízí matici 5×5ikon, případně lze navolit zobrazení 4×5 ikon, kdy je vše větší. Aplikace si můžete libovolně přeskládat, případně naházet do složek. Vybrané aplikace můžete nechat skrýt. V režimu úprav lze stažené aplikace také přímo z menu odinstalovat. V prostředí také narazíte na režim Hosta, který umožňuje nakreslením vybraného znaku, třeba loga „G“, aktivovat režim, kdy jsou přístupné jen některé aplikace. LG to doporučuje v případě, že telefon někomu ukazujete nebo půjčujete dětem.

Optimalizace prostředí se LG většinou daří a jako nepovedenou ji nemůžeme označit ani tentokrát. Ve většině případů G2 mini pracuje spolehlivě, animace jsou plynulé, prostředí se neseká. Občas se však setkáte s tím, že se telefon zamyslí a trvá například dvě vteřiny, než se otevře menu aplikací, nebo se naopak vrátíte na domovskou obrazovku. Výrobce by tak na optimalizaci mohl zapracovat, konkurence v podobě například HTC či Xiaomi to umí lépe.

Multimediální funkce: kdo umí více?

Ani v případě LG G2 mini nezačneme multimediální funkce jinde než u hudebního přehrávače. Ten je zastoupen jak klasickou aplikací od Googlu, tak vlastní aplikací od LG, která nese název Hudba. Ta nabízí přehrávání dle ID3 štítků, běžných složek, dokáže se ale spojit i s vaší domácí sítí a případně také cloudovými servery. Praktické. Při přehrávání vidíte velký náhled coveru alba, máte možnost vše sdílet, případně skladbu vyhledat na serveru YouTube. Dostalo se také na ekvalizér, který kromě pěti přednastavených profilů nabízí i jednu pozici pro vás. Pokud vás omrzí vlastní skladby, můžete si naladit i FM rádio s RDS.

Hudební přehrávač

Videopřehrávač v G2 mini je poměrně schopný, paradoxně ale nenápadný. V každém případě si pustíte videa ve formátu AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, a MKV. Omezovat se nemusíte ani kvalitou, FullHD videa nečiní telefonu problémy. Ještě větší radost vám udělá, že G2 mini zvládá externí české titulky. LG se snaží neztrácet na konkurenci a nabízí inteligentní pauzu. Pokud se na video přestanete dívat, dojde k jeho pozastavení. Ve dne vše funguje spolehlivě, večer je to horší. Na to vás ale při zapnutí této funkce telefon sám upozorní. Při přehrávání si také gestem za pomocí dvou prstů můžete video přiblížit, oddálit, dle libosti. Zajímavé, ale v praxi to zřejmě mnohokrát nevyužijete. S videem souvisí i šikovný editor videa, kde můžete stříhat vaše videa, přidávat k nim efekty, text, obrázky, cokoliv vás napadne. Zejména u náročnějších videí však úprava telefonu poměrně trvá.

Galerie je řešena poměrně tradičně. Nabízí dělení na obsah z telefonu, Picasy, zařízení v domácí síti a dalších cloudových služeb. Nechybí základní možnosti úprav obrázků.

V základní nabídce chybí jakákoliv hra a pokud budete mít zájem, musíte si nějakou stáhnout. Slušný výkon vás naštěstí příliš neomezuje a narazíte až u opravdu náročných her, jako je například Real Racing 3, kde již plynulost není vůbec dobrá. Interní paměť sice nabízí reálně prostor jen 3,9 GB, avšak hry můžete po stažení přesunout na paměťovou kartu.

Fotoaparát: slušné výkony

Fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Na optickou stabilizaci obrazu po vzoru většího G2 se ale již zz důvodu snížení ceny nedostalo.

Prostředí se příliš nemění a je přehledné. Základní ovládání je vždy po ruce, jen by si snad LG již mohlo opustit nutnost přepínat mezi režimem fotografování a záznamem videa. Nechybí však ani hlubší nastavení, kde si vyberete režimy, případně vyvážíte bílou, změníte jas či rovnou rozlišení. Maximálního rozlišení dosáhnete jen při poměru stran 4:3. V širokoúhlém formátu je k dispozici rozlišení 6 megapixelů. S čelní kamerkou si LG hlavu příliš nelámalo a nabízí rozlišení jen 1 megapixel. Na kvalitní selfie tak rovnou zapomeňte.

Prostředí fotoaparátu

Výsledná kvalita snímků je na velice dobré úrovni. Fotografie jsou barevně věrné a ostré. Problémem není ani přechod mezi světlými a tmavými místy. Samozřejmě při větším zobrazením si již na fotografii všimnete horších detailů na velkých plochách, avšak mějme na paměti, že před sebou máme telefon střední třídy. Naopak se LG G2 mini velmi dobře daří fotit makro snímky a špatně nevypadají ani snímky v noci, kdy se LG snažilo udržet digitálním šum na uzdě.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Noční snímky a tma s bleskem

Záznam videa nikoho nepřekvapí. Je umožněn ve FullHD rozlišení s 29 snímky za vteřinu a samozřejmě nechybí kontinuální zaostřování. Pokročilejší režimy, jako je zpomalené video (slow-motion), chybí. Kvalita je pak ucházející s věrným podáním barev i ostrostí. S mírným trháním je nutné se u levnějších telefonů smířit.

LG G2 mini (testovací video) – 1088p, 29 FPS

Telefonní funkce: přehledný základ

Mezi telefonními funkcemi netřeba hledat něco inovátorského. Společné prostory sdílejí ikonky Telefon a Kontakty. Ty se dělí na pět záložek. Na první najdete prostor k vytočení čísla, na druhé protokoly volání, třetí je vyhrazena kontaktům, čtvrté vašim oblíbeným číslům a v páté se sdružují případně vámi vytvořené skupiny volajících. Adresář je provázaný se sítí Google+, ze které čerpá fotografie, s Facebookem ve výchozím stavu provázaný není.

Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, ani jedna strana neměla problémy se srozumitelností. Při hovoru se ke slovu dostávají také tlačítka na zadní straně. V tento moment je snad jediná chvíle na jejich obhajobu. Změna hlasitosti při volání je takto pohodlná. Zmínit můžeme i gesto automatického přijmutí hovoru, kdy telefon jen zvednete, čímž se utlumí vyzvánění, a když jej přiložíte k uchu, dojde k přijetí hovoru. Ne vždy to ale funguje dostatečně rychle a občas vám telefon ještě vteřinku u ucha vyzvání, to by ještě chtělo doladit.

Zprávy: klávesnice je pohodlná

Tvorba jakýchkoliv textů probíhá na dotykové QWERTY klávesnici, případně na její české alternativě QWERTZ. Potěší, že LG využilo místo a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Každá klávesa pak obsahuje ještě druhotné znaky, což zrychluje proces tvorby textu. Nejčastěji používaná tečka s čárkou mají vyhraněné vlastní klávesy. Psaní je tedy pohodlné, potěší i odpočítávání napsaných znaků a také informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. Větší pohodlí zajistí i možnost přichytit klávesnici k levé nebo pravé straně tahem prstu po klávesnici daným směrem, což ale na G2 mini není příliš nutné.

O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Google+. Nechybí ani chatovací aplikace Hangouts.

Organizace času a GPS

Kalendář mnoha změn nedoznal a vše začíná ročním přehledem, který se občas může hodit. Měsíční náhled je poměrně přehledný. Zhruba na polovině displeje jsou jednotlivé dny, u každého pak vidíte události i jejich část popisu. Podrobněji se vše vypisuje pod kalendářem, kde je vždy soupis všech událostí aktuálně vybraného dne. Týdenní náhled je tradičně nepřehledný. Při tvorbě nové události lze připojit i odkaz na dříve vytvořenou poznámku v samostatné aplikaci.

Pokročilými funkcemi překypuje kalkulačka, avšak jen v momentě přetočení do horizontální polohy. Poté můžete využívat mocniny, odmocniny, goniometrické funkce, závorky či logaritmy. Samozřejmostí je několik opakovaných budíků, stopky, minutka či aplikace pro světový čas. V telefonu se dále nacházejí dvojí poznámky, které umožňují nejen psát, ale také kreslit, případně k poznámkám vkládat obrázky, fotografie, videa či GPS souřadnice. Nechybí ani úkolovník či aplikace ThinkFree Viewer. Ta je však jen v omezené verzi umožňující čtení dokumentů. Výčet uzavřeme aplikací QuickRemote, která slouží k ovládání vaší televizi či další elektroniky v domácnosti.

Fixace polohy pomocí GPS zabere bez asistence internetu zhruba 20 vteřin. S pomocí internetu se dostanete na čas blížící se 10 až 15 vteřinám. S GPS se samozřejmě pojí Google Mapy a Google Navigace, která dokáže při plánování trasy nabídnout alternativy, vyhnout se dálnicím či placeným úsekům a také na mapě zobrazit aktuální dopravní omezení, jako jsou uzavírky či výkopové práce. Nevýhodou je naopak nutnost být vždy on-line.

Datové funkce a internet: počítejte s LTE

V případě datových funkcí se LG G2 mini může pochlubit špičkovou výbavou. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. LG G2 mini podporuje i LTE, což se s nástupem této nejmodernější sítě v ČR hodí. Dodáváme, že jsou podporována všechna potřebná frekvenční pásma, na kterých sítě LTE v ČR fungují. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n.

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím microUSB konektoru. LG však v tomto případě vynechalo funkci USB OTG. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní NFC placení. Přítomnost infračerveného portu pro ovládání domácí elektroniky jsme již zmiňovali.

Quick Remote

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma. Pokud však Chromu nemůžete přijít na chuť, dobrou službu vám udělá i nativní Prohlížeč z Androidu, který vyniká například možností otevření až 50 oken.

Internetový prohlížeč

Závěrečné zhodnocení: to se povedlo

Jak jsme již načali v úvodu, LG G2 mini přišlo o něco později, ale to vůbec nevadí. Díky tomu totiž jeho cena musela jít dolů a aktuálně se prodává za necelých šest tisíc korun, čímž si říká o svou pozornost. Za své peníze totiž dostanete poměrně zajímavý kousek. Telefon s relativně velkým displejem, ale kompaktními rozměry a dobrou výbavou. Displej si vás pak získá svými barvami. Prostředí založené na nejnovějším Androidu vás pak bude bavit množstvím nastavení a pěkných animací.

LG G2 mini

Vše navíc působí velmi poctivě a řeč je nejen o konstrukčním zpracování, ale i o prostředí. I když za zmínku stojí, že optimalizace by mohla být lepší. Další radost vám udělá baterie se solidní výdrží nebo pěkné fotky produkující fotoaparát. Bonusem navíc je pak přítomnost NFC a LTE.

Vad na kráse telefonu se najde opravdu jen málo. Prostředí jsme již zmínili a dalším problémem může být chybějící informační LED dioda. Nenadchne ani slabší zvuk. Mírné nedostatky hravě vyvažuje cena.

Konkurence

Konkurencí může být nový Samsung Galaxy S III Neo, který láká na lepší displej a fotoaparát či větší interní paměť. Je však větší a chybí mu LTE. Jeho cena je přibližně shodná s G2 mini.

Samsung Galaxy S III

Podobným konkurentem může být Huawei Ascend G6, který vás může zlákat třeba na nižší cenu. Na druhou stranu nabízí menší displej, starší verzi Androidu, slabší baterii a menší úložný prostor.

Huawei Ascend G6

Výbavou i displejem je G2 mini blízké HTC Desire 610, které naláká na špičkový zvuk nebo lépe optimalizované prostředí. V ostatních ohledech už ale vede G2 mini, které je navíc o tisíc korun levnější.

HTC Desire 610

Posledním dnes vybraným konkurentem je Sony Xperia SP. Jeho cena za rok života již klesla na šest tisíc a dostává se tak přímo do konfrontace s LG G2 mini. Sony je celkově větší telefon, byť s podobně velkým displejem. Ten je nicméně kvalitnější.

Sony Xperia SP

Mezi konkurenty lze zahrnout i podstatně levnější telefony. Například Nokii Lumia 635, která také podporuje LTE a vyjde zhruba na 5 000 Kč. Nabízí však již horší displej, menší paměť RAM či slabší baterii. Plusem pro někoho může být nový systém Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 635

Na pět tisíc korun vyjde také stájové LG L90 s takřka shodnou výbavou. Nabízí stejný displej i procesor jako G2 mini. Není však již tak kompaktní a postrádá LTE.

LG L90
lg-g2-mini
Klady
  • slušný fotoaparát
  • příjemná cena
  • infračervený port
  • podpora NFC a LTE
  • možnost odemknout displej poklepáním
  • Android 4.4
  • vcelku zdařilý displej
  • kvalitní zpracování
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • místy hůře optimalizované prostředí
  • chybí informační LED dioda
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor
  • nepodporuje automatickou regulaci jasu
Diskuze ke článku
inkognito
a ma to aj automaticky jas displeja?
Hop
Ano,má.
Voci
Ne, nemá. Telefon pouze ve večerních hodinách může ztlumit displej. Je to ovládané časem a ne intenzitou světla v okolí.
Voci
Nevím jak se Vám mohlo podařit připojit flash disk, když tato funkce není podporována. Mám vyzkoušeno a tato informace je i na stránkách Lg. Flash disk se prostě nepřipojí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze