LG G Watch R
recenze

LG G Watch R

Ty první s kulatým displejem
8

Druhé hodinky od LG jsou přímými konkurenty Moto 360, a to nejen kvůli kulatému displeji, který vypadá stále velmi neobvykle. Zaujmou dobrou funkční výbavou, překvapí solidní výdrží baterie a díky aktualizaci Lollipop je i systém Android Wear šikovnější, než dříve. Jsou G Watch R od LG v současnosti tou nejlepší volbou z rozumu mezi chytrými hodinkami?

První LG G Watch, které byly společně se Samsung Gear Live zároveň prvními chytrými hodinkami s Android Wear vůbec, byly jednoduché, s klasickým hranatým tvarem a rozhodně jsme je v průběhu testování nijak zvlášť nechválili. LG přispěchalo poměrně rychle s druhou generací a uvedlo G Watch R, které jsou jiné. Úplně jiné. Zda jsou také lepší, odhalí dnešní recenze.

Přečtěte si recenzi prvních LG G Watch

LG G Watch R

Technické parametry LG G Watch R

Kompletní specifikace
Konstrukce46,4 × 53,6 × 9,7 mm, 62 g, odolnost: IP67
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejPOLED, 1,3" (320 × 320 px), tvar: kruhový
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8212, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor410 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostlistopad 2014, 6 499 Kč

Design a konstrukce: kovové a potápěčské

Vzpomínáte, jak hodinky Motorola Moto 360 vyvolaly poprask? Mohl za to zejména kulatý displej a krásný minimalistický vzhled, se kterým hodinky vypadaly úplně jinak, než do té doby běžný hranatý koncept chytrých hodinek. A LG tento zajímavý trend, který přibližuje chytré hodinky těm klasickým, následuje.

LG G Watch R mají kruhový displej a výraznou lunetu, díky které vypadají opravdu výrazně jako klasické sportovnější hodinky. Jste-li milovníci klasiky a Moto 360 jsou pro vás až moc futuristicky vyhlížející, toto jsou momentálně asi jediné hodinky pro vás.

LG G Watch R – videopohled

Designově G Watch R neohromí tak, jako Moto 360 a oproti renderům jsou v reálu spíše klasičtější. Může za to zejména výrazná luneta, která není otočná, ale zdařile to imituje číslicemi psanými kolmo k displeji, což zaujme zejména u dolní „třicítky“, která je vzhůru nohama. Pokud tedy nemáte rádi imitace, LG vás tímto trochu zklamou, snaží se vypadat trochu jako potápěčské nebo sportovní hodinky, a přitom nejsou. Výrazná luneta sice chrání níže posazený displej, ale její hrany se mohou poškrábat.

Kovové tělo hodinek v černém provedení rozměrově nijak nevybočuje ze standardu chytrých hodinek, oproti Moto 360 jsou s 46,4 × 53,6 milimetry půdorysně mírně rozměrnější, jsou ale zase výrazně tenčí. 9,7 mm je sice stále poměrně hodně, ale rozhodně hodinky nijak nevadí. 62 gramů u na ruce ucítíte, je to ale daň za kovové tělo a větší akumulátor. Po pár dnech používání si však na hmotnost zvyknete.

Tělo je kvalitně zpracované, působí masivně a nemám strach, že by nevydrželo několikaleté běžné nošení. To samé mohu říci o výrazném, dobře použitelném bočním tlačítku s výrazným a jistým stiskem, které je jediným ovládacím prvkem na hodinkách. Pomocí něj aktivujete nebo zhasnete displej, přidržení vás pak přenese do nastavení.

LG G Watch R

K hodinkám je dodáván černý kožený pásek, který je zpočátku značně tuhý, po pár dnech nošení ale povolí, změkne a hodinky se na ruce nosí příjemně, bez výhrad je také zapínací přezka. Uvítal bych ale ještě měkčí pásek. Pokud vám ten dodávaný nevyhovuje, můžete si jej vyměnit za jakýkoliv vlastní díky standardnímu 22milimetrovému úchytu.

Spodní strana hodinek je vyrobena z matného plastu, který je na ruce příjemný, nestudí a neobtěžuje. Na rozdíl od prvních G Watch zde přibyl ještě měřič tepu a opět tu jsou i nabíjecí piny. Tělo hodinek je voděodolné se specifikací IP67, pro běžné umývání rukou si je tak sundávat nemusíte, měřit s nimi své výkony v plaveckém bazénu už by ale rozumné nebylo.

Displej: první kulatý

LG G Watch R jsou první chytré hodinky s Android Wear s kulatým displejem, protože Moto 360 mají ve spodní části displeje rovnou plochu. A díky kulatému displeji jsou rázem zajímavější a zároveň klasičtěji vyhlížející. K hodinkám kruhový ciferník prostě patří.

Díky P-OLED technologii je displej na první pohled povedený a v přímém srovnání vyhrává nad Moto 360. Má krásně saturované barvy a zároveň dokonalou černou, což se hodí právě při zobrazování různých tmavých ciferníků. Zároveň mají špičkový jas a jsou velmi dobře čitelné za jakékoliv situace. Zvolená technologie je zároveň velkou výhodou, pokud si chcete nechat neustále zobrazovat zjednodušené hodiny při vypnutém displeji. Svítí totiž jen ty body, které jsou potřeba a zbytek displeje je zhasnutý, což šetří energii. Potěší také možnost ovládat displej v rukavicích. Displej je ale menší, než by se na hodinky této velikosti slušelo. Musel ustoupit výrazné lunetě a má tak průměr jen 1,3 palce. Rozlišení 320 × 320 pixelů je dostatečné a i když to není žádná extra jemná podívaná, při běžném používání je vše vyhlazené a v tomto ohledu jsem nijak nestrádal.

LG G Watch R

Zpočátku jsem si ale musel zvykat ne neobvyklé uložení displeje, který je uložen níže, než výrazná luneta. Při swipovacích gestech, na kterých je Android Wear založen, tak často zavadíte právě o lunetu. LG se sice snažilo a směrem k displeji lunetu zkosilo a vyhladilo, stále je ale cítit. Po pár dnech už to přestanete vnímat jako problém, stále se ale váš prst bude cítit trochu jako v pasti, bez rozletu.

Baterie a výdrž: nejlepší, ale stále omezené

Android Wear si žádá výkon a s tím jde ruku i větší žravost vzácných miliampérhodin. Díky relativně velké 410mAh baterii a poměrně úspornému procesoru patří ale výdrž mezi Android Wear zařízeními k nejlepším. V porovnání s Moto 360 nebo prvními G Watch je zhruba dvojnásobná.

Při běžném používání s neustále zapnutým displejem se lze dostat na 2 dny provozu, vypnutý displej pak znamená ještě o půl dne navíc, stejně ale musíte druhý večer již nabíjet, takže tato úspora nemá příliš smysl.

LG G Watch R

Nabíjení probíhá stejně jako u prvních G Watch. LG k hodinkám dodává magnetickou nabíječku, na kterou stačí hodinky položit a ony už se samy zacvaknou tak, aby nabíjecí piny nabíječky přilehly k těm na druhé straně hodinek. Škoda je, že je opět k nabíjení potřeba speciální příslušenství a klasickou microUSB nabíječkou nejde hodinky v případě nouze přímo nabít. Nabíjení je poměrně rychlé, na 100 % to trvá zhruba hodinu a deset minut.

Hardware: čtyři jádra a čtyři giga

Stejně jako první G Watch, i ty současné s přídomkem „R“ pohání čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400, i když trochu jiný typ. RAM paměť má kapacitu 512 MB a běžně je volná zhruba polovina z ní. Abyste si do hodinek mohli instalovat aplikace nebo ukládat hudbu, je k dispozici také vnitřní 4GB paměť, ze které máte ale po prvním zapnutí k dispozici jen 3 GB. Pokud ale nemáte moc hudby, kterou byste chtěli poslouchat bez telefonu, mělo by vám to bez problému stačit.

LG G Watch R

Pro prvotní připojení hodinek budete potřebovat telefon nebo tablet alespoň s Androidem 4.3 a vyšším. Jinak už ale kompatibilita není nijak omezena a hodinky budou fungovat se zařízením libovolné značky. Podpora konkurenčních operačních systémů zatím úplně chybí.

Systém a ovládání: Android Wear s Lollipopem

Chytrost hodinek LG G Watch R zajišťuje systém Android Wear, který jsme testovali už u hodinek Motorola Moto 360 a LG G Watch. Protože je systém uzavřený a výrobci si jej nemohou nijak upravit, je zcela stejný i zde. Hodinky během našeho testu ale obdržely update na Lollipop, který přinesl několik nových funkcí.

Karty ála Google Now

U Android Wear se vše točí kolem notifikací, které jsou reprezentovány kartami stejně, jako u Google Now. Pokud tedy už Google Now na svém telefonu používáte, budete se cítit jako doma. Stejné notifikace, které se objevují ve vaší notifikační liště na Androidu, se formou karet objevují na hodinkách a jsou doprovázené vibracemi a krátkým rozsvícením displeje.

Notifikace a jejich akce z Google+ a Gmailu, počasí a přehrávání hudby

Mezi notifikacemi procházíte jako kartami, směrem doprava zahazujete ty, které už nepotřebujete a tak zmizí v nenávratnu. Díky nové aktualizaci Lollipop pak můžete poslední kartu, kterou jste omylem odhodili, do sedmi vteřin vrátit zpět. Swipenutím doleva se pak dostanete k doplňkovým informacím o notifikaci, případně k volbám, které můžete udělat. Například vymazat email, zobrazit počasí na další dny nebo rychle odpovědět na SMS zprávu. Bohužel takovéto kontextové nabídky má naprosté minimum aplikací a u většiny máte jen možnost otevřít notifikaci na telefonu, případně zablokovat notifikace z konkrétní aplikace nadobro.

LG G Watch R

A i u těch aplikací, které doplňkové možnosti mají, chybí některé základní funkce. Třeba u e-mailu bych ocenil možnost přeposlat jej nebo alespoň označit hvězdičkou, ale to není možné. V kartách se zobrazují i kontextové informace z Google Now, jako například počasí, informace o odeslání zásilky, program kin v okolí nebo dojezdová doba do práce či domů. Všechny tyto informace se stahují z telefonu, kde máte Google Now zprovozněn.

Lollipop v Android Wear – videopohled

Napojení na Google Now tak dává na hodinkách velký smysl. Bohužel se ale telefon neřídí hodinkami a někdy jsou tak informace mírně zastaralé, protože jste jednoduše nevyndali telefon déle z kapsy a Google Now v telefonu nemělo důvod například na základě vaší polohy a pohybu vyhodnocovat vhodné informace k zobrazení. Často se například stává, že přijdu na zastávku tramvaje a časy odjezdů všech linek už jsou 10 minut staré a tudíž nepoužitelné. Ještě by chtělo přidat možnost zvolit si pořadí karet, které nyní nemůžete nijak ovlivnit a důležité notifikace jsou často zahrabané hluboko dole.

Update Lollipop přinesl na hodinky i několik nových režimů. Nově si můžete nejen umlčet notifikace tak, jako předtím, ale přibyl i režim v kině nebo divadle, kdy displej zcela zhasne a nerozsvítí jej notifikace, dotyk ani pohyb rukou, vždy jej musíte aktivovat tlačítkem. To je praktické a neoslňujete tak vedle sedícího diváka. Přibyl také režim pro vysoký jas, ten je ale u G Watch R zbytečný. Velmi praktické je, že oba módy můžete rychle aktivovat rychlým dvojitým respektive trojitým stiskem bočního tlačítka.

LG G Watch R

Aplikace i nové vzhledy hodinek

Kromě notifikací toho umí samozřejmě hodinky s Android Wear mnohem více. Ale nečekejte otevřený systém, Google jej poměrně striktně omezil a jediné, co si můžete změnit, jsou v podstatě jen nainstalované aplikace a vzhled hodinek. Takzvané watchfaces jsou v hodinkách už předpřipravené nebo si můžete nové stáhnout z Google Play v telefonu. S aktualizací Lollipop dorazil nejen příval nových ciferníků, ale některé z nich si můžete navíc i jednoduše upravovat přímo v hodinkách, většinou zvolit jejich pozadí či barevnost. Ne vždy to ale funguje spolehlivě a obrazovka pro nastavování občas spadne. Z Google Play v telefonu si můžete stahovat i nové aplikace, kterých je ale zatím jako šafránu a kromě Glympsu, Endomonda, několika kalkulaček a kalendářů tam ze zvučných jmen nenaleznete vůbec nic.

Ovládací aplikace pro Android Wear

Zde je totiž potřeba rozlišovat aplikace, které mají podporu pro hodinky a aplikace, které lze přímo na hodinkách spustit. V dedikované sekci Google Play pro hodinky toto nepoznáte, maximálně podle screenshotů a Google vše zobrazuje dohromady. Jinak by totiž aplikací přímo pro hodinky bylo opravdu pět a půl. V seznamu tak například nechybí aplikace, jako je Facebook, WhatsApp, Wunderlist, které už v telefonu máte nainstalované a pokud vám náhodou nepřijde notifikace, nijak je v hodinkách nespustíte. A když notifikace přijde, nemůžete stejně nic jiného udělat, než ji zahodit nebo otevřít v telefonu a případně máte k dispozici jednu nebo dvě další volby, jako například check-in na Swarmu. Zde je vidět, že je Android Wear na začátku a vývojáři se musí činit.

LG G Watch R

Ovládejte vše hlasem. In English.

Google opět dává přednost hlasovému ovládání. Známým „Ok Google“ a následným povelem můžete spouštět aplikace, funkce nebo diktovat text. Má to ale háček a ne malý. Hodinky nemají češtinu a povely pro start aplikací tak musíte říkat v angličtině a stejný jazyk nastavit i pro rozpoznávání hlasu v telefonu jako primární. Tím pádem ale nemůžete diktovat česká jména, adresy nebo texty zpráv. Musíte si tak vybrat a hlasové ovládání tak u nás není plně použitelné.

Nabídka aplikací na Android Wear

Aplikace a funkce ale můžete spouštět i ručně a díky Lollipopu je to pohodlnější a rychlejší než dříve, stále to má ale k dokonalosti daleko. Základní funkce jsou umístěné v dlouhém seznamu, který lze vyvolat stiskem kdekoliv na ciferníku, nainstalované aplikace jsou ale až úplně dole v další složce a vzhledem k uzavřenosti Android Wear si nemůžete nikam zástupce vytáhnout tak, aby byli víc na očích. Naštěstí ale s aktualizací hodinky nabídnou 4 poslední aplikace a funkce úplně nahoře a dostanete se tak k nim celkem rychle. Sami si ale nemůžete zvolit, které funkce a aplikace se tam ukáží, ani si seznam nijak upravovat.

Navigují i změří tep

Hodinky mohou být nápomocny i při navigování, kde ale také narazíte na problémy, a to pokud narazíte na upozornění, které obsahuje i akci navigování (například navigace na oblíbené místo z Google Now). Hodinky sice zobrazí tlačítko spuštění navigace, ta ale klasicky spustí pouze hledání místa na mapách v telefonu a na hodinkách tak navigaci neuvidíte, dokud nevyndáte telefon z kapsy a navigaci tam nespustíte.

Podoba běžící navigace

Jinak je ale navigace na hodinkách celkem příjemnou funkcí, kterou oceníte především v cizím městě. Jediné, co mi scházelo, je možnost se podívat na základní trasu přímo na mapě. Hodinky totiž zobrazují pouze příští odbočku a její vzdálenost. Těsně před každou změnou směru vás potom upozorní zavibrováním.

Událost v kalendáři a Google Fit

Android Wear má v rukávu i několik základních funkcí, které hodinky splní nehledě na to, zda jste si do nich nainstalovali nějakou aplikaci. Většina z nich je samozřejmě napojena na základní funkce a Google služby v telefonu, ale v doprovodné aplikaci pro telefon (překvapivě pojmenované Android Wear) je můžete nahradit za libovolné aplikace třetích stran, které zastávají podobnou funkci a samozřejmě mají pro hodinky podporu. Místo výchozí Google Keep si tak například můžete poznámky ukládat z hodinek rovnou do Evernote.

Tyto funkce nabízí hodinky v základním menu nebo je můžete ovládat hlasem. Na ostatní povely si potom musíte přijít sami. Samozřejmě fungují i očekávatelné věci, jako vytočení hovoru povelem „call Jméno Volaného“. To ale opět hodinky nezvládnou, pokud máte hlasové ovládání v češtině a se zapnutou angličtinou budete mít zase problém s vyslovováním českých jmen.

Stejně tak samozřejmé je i přijímání hovorů. Displej zobrazí jméno a fotku volajícího. Hovor máte možnost přijmout, odmítnout, anebo odmítnout s rychlou odpovědí jednou z přednastavených zpráv. Ty jsou bohužel pouze anglicky a není možné si je nijak upravit.

Hlasové vytáčení kontaktu. Pokud řeknete pouze „call Martin“ hodinky nabídnou všechny shody z adresáře.

Případný hovor potom samozřejmě musíte obsloužit přímo na telefonu nebo na připojeném Bluetooth sluchátku. Hodinky samotné reproduktor nemají. Mikrofon na levé straně slouží pouze pro hlasové povely a na veškeré notifikace vás hodinky upozorní vibracemi.

Hodinky vám také celý den vám počítají kroky, které se pak synchronizují s aplikací Google Fit. Bohužel to nefunguje příliš spolehlivě a někdy se naměřená aktivita zpětně nepřenese nebo se naopak v aplikaci Fit na telefonu zobrazují neexistující naměřené údaje. Hodinky vám mohou změřit i tep, bohužel do spolehlivosti to má daleko a zejména pokud máte vyšší tepovou frekvenci, například po běhu, liší se hodnoty i o desítky tepů za minutu, v podstatě nemožné je pak získat přesné hodnoty za běhu nebo chůze, to jsou rozdíly ještě větší.

Záhadná hudba vždy v uších

Do hodinek si můžete synchronizovat i staženou hudbu z Google Music, ovšem narazíte na nemožnost vybrat si, jaké skladby chcete přenést. Pokud jich tedy máte více, než 4 GB, kolik činí vnitřní paměť hodinek (volná paměť je přitom jen 3 GB), musíte to nechat na Googlu a nechat se překvapit, co vám do hodinek pošle. Poté už jen stačí připojit Bluetooth sluchátka a můžete vyrazit například na běhání bez telefonu s hudbou v uších.

Ruční spouštění aplikací, poznámky z Google Keep a ovládání hudebního přehrávače na telefonu

Ze základních funkcí nepotěš kalendář. Ten pouze zobrazuje základní údaje a v kontrastu s veškerými ostatními kartami, které Android Wear zobrazuje, nenabízí zhola žádné akce, takže ani možnost navigace na případné místo schůzky nebo alespoň otevření záznamu na telefonu.

Systém jako takový je plynulý, jen občas se setkáte se sekanými animacemi. Jejich výskyt se paradoxně zvýšil s příchodem updatu na Lollipop, po kterém musíte často také velmi dlouho čekat na načtení ciferníků při jejich změně. I když update některé nedostatky odstranil a potěší zejména snadnější přístup k nejpoužívanějším funkcím a možnost vrátit omylem odhozenou kartu, stále zamrzí nedokonalost a nedotaženost konceptu, který je zatím značně omezený, a uživatel nad ním nemá téměř žádnou kontrolu. Zatím také schází větší množství aplikací, kterými by bylo možno hodinky učinit ještě chytřejšími.

LG G Watch R

Závěr: ty nejlepší na trhu

Prodejní balení

LG G Watch R nejsou nejhezčí chytré hodinky na trhu, přičemž tento titul by mohl náležet Motorolám Moto 360 nebo Asus Zenwatch, aspirují ale na titul celkově nejpovedenějších hodinek. Mají výborný a zároveň zajímavý kulatý displej, který je sice utopený pod výraznou lunetou, ale na to si zvyknete. Dále pak potěší kvalitní konstrukcí, snadno ovladatelným tlačítkem i možností ovládat displej v rukavicích a už relativně použitelnou dvoudenní výdrží baterie.

Alternativy s Android Wear: Motorola Moto 360, Samsung Gear Live a Asus Zenwatch

Pokud jste inovátoři a lidé prahnoucí po nových technologiích, používáte Android telefon, jste zvyklí na Google Now a jste zároveň ochotni překousnout některé nedostatky systému Android Wear, jsou v současnosti LG G Watch na českém trhu zřejmě nejlepší volbou. Vypadají jako klasické sportovní hodinky, a pokud je to váš styl, nic podobného na trhu není a v nejbližší době ani nebude. V Česku se prodávají například v obchodě LG v pražské Galerii Harfa, cena se pohybuje kolem 6 300 Kč.

lg-g-watch-r
Klady
  • mnoho ciferníků na výběr
  • rychlý systém
  • kvalitní zpracování a kovové tělo
  • výdrž baterie 2-3 dny
  • zajímavý kulatý a kvalitní displej
Zápory
  • displej by mohl být větší
  • při gestech na displeji trochu vadí okolní luneta
  • nespolehlivé měření tepu
  • nedotaženost konceptu Android Wear
  • velmi málo aplikací na Android Wear
Diskuze ke článku
René
Ty hodinky jsou ale ošklivoučké. Fujky fuj.
Driver
Recenze super. Chyběl mi tam záběr na psaní textu sms nebo webový prohlížeč. Tento model mě nezaujal ale vypadá dobře a určitě zaboduje. Magnetická kolébka je bomba. U GearS mám vždy 10 nebo 20 sekund problém připojit správně dock. U Gear2 to bylo otázkou 3sekund. Mám ještě jeden pohled. Je to jako u smartphone. Když chcete jen volat nebo sledovat čas, stačí vám malé zařízení. Jakmile ale začněte využívat smartphone pořádné, zjistíte, že i 6" je málo. Totéž SmartWatch. I na GearS mám pocit, že je display malý a takových 25% navíc by už bylo akorát. A proto zvažte, zda ty které SmartWatch nemají display příliš malý. Poznáte to jednoduše. Napište 160 znaků smsky. Byť takto je používat nebudete, tento test Vám naznačí, jestli je display dost velký právě pro Vás. To,co vypadá při koupi jako ok je za měsíc veeeelmi maličké. ...
Jerry
Jako majitel Sony Smartwatch 3 můžu zcela zodpovědně říct, že Android Wear je zatím šunt, neodvážil bych se to nazvat ani betaverzí. Prakticky nic to v současnosti neumí a využijí to maximálně hračičiky jako já, kteří rádi zkoušejí nové věci.

Pokud chcete něco použitelného,. kupte si Samsung Tizen hodinky. Minimálně rok budou použitelnější.
slávek
absolutní zbytečnost...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze