LG G Flex
recenze

LG G Flex

Zahnutý kutil

Máme před sebou další krok směrem kupředu nebo naopak úkrok stranou, který zapadne v zapomnění? To ukáže až čas. Jedním z průkopníků zahnutých telefonů však navždy bude LG Flex s šestipalcovým HD displejem, který se nespoléhá jen na efekt ohnutí, ale láká i na samoopravovací záda. Vyplatí se nemalá investice za originální vzhled?

LG představilo svůj první zakřivený telefon v říjnu loňského roku, ale bohužel světový primát si nepřipsalo. Předběhl jej Samsung s modelem Galaxy Round. LG však přeci jen může být na koni. Samsung svůj model prodává pouze na domácím trhu v Jižní Koreji. Naproti tomu LG s G Flexem expanduje na většinu světových trhů a tento měsíc doputoval „křivák“ také k nám do České republiky.

LG G Flex

Nesnaží se však zaujmout jen zakřiveným tělem. Želízkem v ohni jsou také samoopravovací záda, která dokáží drobné škrábance zcela zacelit. Špatně to nevypadá ani s výbavou, kde nechybí výkonný procesor, dostatek RAM i kvalitní fotoaparát. Snad jen „pouze“ HD displej by na šesti palcích mohl někoho zarazit.

Technické parametry LG G Flex

Kompletní specifikace
Konstrukce160,5 × 81,6 × 7,9 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejPOLED, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,26 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostúnor 2014, 19 900 Kč

LG G Flex – videopohled

Obsah balení

V základním balení nehledejte nic nečekaného. Kromě stohu papírů, které stejně nikdo nečteme, objevíte špuntová sluchátka, USB kabel a také samozřejmě koncovku nabíječky. LG přeci jen u drahého modelu mohlo přidat nějaký příjemný bonus.

Design a konstrukce

Pokud dnešním telefonům vyčítáme jejich uniformnost a stále se opakující vzhled, měli bychom u LG G Flex jásat. Pryč s všední fádností, telefon je zahnutý. To LG nelze upřít. Zahnuté telefony jsme tu ještě neměli a na G Flex se budou doslova lepit pohledy kolemjdoucích. Nejvíce vše vynikne ve chvíli, kdy například telefon položíte před sebe na stůl. V tu chvíli nebude nikdo řešit, že je to vlastně jen další obří „plácačka“, kterou výrobce mírně zahnul s ohledem na aktuální technologické možnosti.

Z tohoto důvodu si tedy LG pochvalu zaslouží, ale nic převratného, po stránce vzhledu samozřejmě, nevymyslelo. I tak se ale telefon líbí a i v tmavě šedém odstínů působí reprezentativním dojmem. Chybí však nějaký více oživující prvek, který by přebral štafetu po prohnutí, které dříve či později zevšední.

Prohnutí na telefonu osloví každého ve vašem okolí

Rozměry telefonu jsou samozřejmě velké, přeci jen zde máme šestipalcový tabletofon. Výška 160,5 milimetrů by ještě ani moc nevadila, ale šířka přes 80 milimetrů již menší ruce nepotěší. Tloušťka pouhých 7,9 milimetrů už je považována za jakési nepsané pravidlo pro úspěch na trhu. Hmotnost 177 gramů pak nevybočuje z průměru, opět samozřejmě s ohledem na velikost zařízení.

LG G Flex

Dalším poznávacím znamením mohou být tlačítka. Ta jsou po vzoru vlajkového modelu G2 opět na zadní straně. Do odemykací klávesy je navíc integrována efektně vypadající LED dioda, která vás upozorňuje různě barevným blikáním na zmeškané události. Říkáte si, že je na špatném místě? Na to LG myslelo a přidalo ještě jednu diodu nad displej. V nastavení blikání můžete nastavit. Nejde jen o události, ale také například barvu blikání.

Tlačítka jsou po vzoru modelu G2 na zadní straně

Pakliže hledáte konektory, všechny se tentokrát soustředily na spodní stranu. Termínem všechny myslím jen 3,5 mm jack konektor a micro USB konektor. Žádná specialitka navíc se bohužel nekoná.

Konstrukce celého telefonu bude vždy sledovaná. Je plastová a ohebná. Vydrží? Nezlomí se? Prozatím se zdá, že vše nějaký čas vydrží, telefon si nechá líbit i narovnání do roviny, avšak příliš často to nedělejte. Z intenzity vašeho tlaku na telefon při snaze jej narovnat totiž poznáte, že časté opakování by již mohlo zanechat nevratné následky.

Zakřivený telefon: k čemu je dobrý?

Od představení prvního zakřiveného telefonu si snad všichni klademe otázku, k čemu je to vlastně dobré. Nabízí se hned několik možností. Díky zahnutí by se s telefonem mohlo lépe telefonovat, mikrofon by měl být blíže ústům. Bohužel, G Flex je tak velký, že tato možná výhoda se v praxi vytrácí.

Dále LG uvádí jako výhodu fakt, že prohnutím displeje ve vertikálním směru lze prstem dosáhnout výše na displej. To je samozřejmě pravda, obsloužíte větší plochu displeje. V kontrastu s obří úhlopříčkou vás to ale moc zajímat nebude. Přehmatávání, nebo ještě lépe, ovládání dvěma rukama, se často nevyhnete.

V ruce se prohnutí projeví pohodlím

Třetím bodem do party je lepší vtáhnutí do děje. Typicky pokud budete hrát nějakou hru, nebo sledovat video. Na stejném principu fungují zakřivené televize či plátna kin. Rozdíl je však v úhlopříčce. Šest palců, které nabízí LG, je stále dost málo na to, aby tento kýžený efekt vynikl.

Dostáváme se ke čtvrté výhodě, která již může být považována za praktickou. Díky zakřivení celé konstrukce, je displej extrémně pružný a pokud bychom telefon rozebrali, bylo by jej možné v podstatě srolovat. Výhodou jest, že pokud by vám telefon spadl, s displejem by se nemělo nic stát. Samozřejmě vyjma škrábancům. K celkovému poškození nebo prasknutí by dojít nemělo.

K dobru můžeme přihodit ještě pátou výhodu, která má však s výše zmíněnou čtveřicí pramálo společného. Zakřivený telefon bude minimálně několik měsíců hitem mezi vašimi přáteli. Především pak možnost telefon narovnat se setká s nevěřícnými pohledy okolí. Jak jsem ale upozorňoval výše, časté opakování se nedoporučuje.

Jsem kutil

LG tentokrát nevsadilo na jeden velký trumf, ale má v rukávu ještě druhý. Tím je samoopravovací zadní kryt. Nachází se na něm speciální vrstva z nano vláken, která dokáže za pár minut zcela zacelit drobné škrábance, které vzniknou běžným nošením telefonu a jeho pokládáním na podložky. Že nejde jen o marketingový tahák se můžete přesvědčit na našem testovacím videu. Pozor si však musíte dát na větší, respektive hlubší škrábance, které již z krytu nezmizí.

LG G Flex – ukázka samoopravovacích zad

Baterie a výdrž

LG svůj zakřivený model podpořilo vcelku silnou baterií o kapacitě 3 500 mAh. S přihlédnutím k displeji to již však jako nějaké pohotovostní hody nevypadá. V každém případě se nebojte, že by vám telefon nevydržel ani pár hodin. Při středně náročném využívání, kdy budete neustále on-line, vyřídíte 10 minut hovoru a 10 SMS zpráv, hodinku strávíte poslechem hudby a hodinku prohlížením internetu, se bez větších problémů dostane na 1,5denní výdrž. Dva dny tedy nečiní LG G Flex nijak zásadní problém. Samozřejmě největším žroutem energie je displej a s jeho aktivitou padají procenta baterie. Tím chci říci, že lze telefon vybít i za pár hodin. Stejně tak se mi ale povedlo docílit 4denní výdrže, kdy telefon byl v podstatě jen na přijmu.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval video v kvalitě 720p do dodávaných sluchátek (jas na 50%, zvuk na 50%), byl připojen k Wi-Fi a přihlášen do 3G sítě. Výsledná výdrž vyšplhala na 7 hodin a 52 minut.

Nabíjení telefonu z 0 % na 80 % zabere 1 hodinu a 57 minut. K úplnému nabití bude zapotřebí 2 hodin a 30 minut.

Zvuk

Po zvukové stránce se LG řadí k tomu lepšímu. Reproduktor na zadní straně je umístěn až úplně dole a díky zakřivené konstrukci se nedotýká podložky, tudíž není utěsněn. Jeho reprodukce je hlasitá i vcelku kvalitní, i když pocitu plechového dojmu se zřejmě neubráníte. Mnohem častěji však přeci jen budete využívat 3,5 mm výstup. Poměrně schopná jsou i dobře vypadající dodávaná špuntová sluchátka. Pro běžné poslouchání zcela dostačují, nabízí dynamické podání, kde nechybí hloubky a neztrácí se středy.

Displej

U svého prvního zakřiveného modelu se LG rozhodlo vsadit na POLED (plastický) displej s úhlopříčkou 6 palců, což rozhodně není málo. Rozlišení se z důvodu zakřivení drželo spíše při zemi a čekejte „pouze“ 1280 × 720 pixelů. Výsledná jemnost činí 245 PPI, což na drahý telefon opravdu není mnoho. Nicméně rastr při běžném používání vidět rozhodně není. Čeho si všimnete spíše, je nepříjemný digitálním šum, který displej trápí a mírně tak degraduje celkovou podívanou. Inu, daň za ohebnost.

Displej patří ke kvalitním, díky prohnutí ho však trápí digitální šum

Displej musím pochválit za velmi dobrou čitelnost na venkovním světle i z ostrých úhlů. Sice bych jej nezařadil na naprostou špičku, například HTC One vypadá z velmi ostrého úhlu ještě o něco lépe, avšak ve výsledku si na LG přečtete vždy a všechno. V nastavení displeje objevíte automatickou regulaci jasu nebo také možnost regulovat barvy. Líbí se vám syté barvičky? Není problém. Preferujete naopak přirozenější podání? Stačí jeden dotyk na správnou volbu a nádech barev na displej se v okamžiku změní. Každý si přijde na své. Zmínit si zaslouží i funkce sledování obličeje, což znamená, že displej nezhasne v momentě, kdy se na něj díváte.

Hardware

Špičkové jsou u G Flex hardwarové parametry, mezi kterými najdeme čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 od Qualcommu s taktem 2,26 GHz, kterému sekundují 2 GB RAM. Reálně však zbývá po zapnutí jen zhruba 950 MB RAM. Herní výkon zaručuje grafický akcelerátor Adreno 330. Jak procesor tak grafická karta představují vedle nVidia Tegra 4 to nejlepší, co dnes můžete chtít a mít v mobilním telefonu. Interní paměť čítá 32 GB, ale k ní se dostaneme v recenzi později.

Benchmarky

Uživatelské prostředí

LG pro svůj zakřivený model zvolilo operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean. Zde bychom ale již spíše očekávali novější verzi. Aktualizace však velmi pravděpodobně tento model nemine. Nad celým systémem bdí poměrně masivní nadstavba od LG, která s sebou přináší jak výhody, tak nevýhody. Pojďme si prostředí společně projít.

Odemknutí telefonu provedete buď středovým tlačítkem na zadní straně, nebo dvojitým poklepáním na displej. To je poměrně praktické a osobně jsem tento speciální způsob využíval raději, než nepříliš praktické tlačítko na zadní straně. Odemykací obrazovka vychází z možností Androidu 4.2 a můžete ji tudíž obohatit o widgety, které se vrství na levé straně. Na pravé straně se tahem nachází fotoaparát. Pěkně vypadá i efekt zapojení sluchátek. V místě konektoru se na displeji objeví obrázek jack konektoru a následně se na odemykací obrazovce objeví nabídka funkcí, které lze se sluchátky využívat. Uzamknutí telefonu lze opět provést tlačítkem, nebo dvojitým poklepáním na stavovou lištu, případně zcela prázdné místo na základní obrazovce. Pěkné jsou také efekty při odemčení, kdy se odemykací obrazovka v uvozovkách rozpustí. Při zamknutí si můžete vybrat například efekt starého televizoru.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek může být maximálně sedm, avšak počet si můžete regulovat. Nastavit si můžete různé efekty přechodů i to, jaká obrazovka bude hlavní. Potěší, že jsou obrazovky průchozí. Z poslední se snadno dostanete na první a naopak. Zastavme se ještě u systémových tlačítek ve spodní části. Máte možnost lištu pod nimi zprůhlednit. Celé prostředí pak působí ucelenějším dojmem. Mnohem významnější je však možnost si tlačítka definovat a přeskládat. Šipka tak může být při levém nebo pravém okraji. Tlačítka mohou být ve formě trojice či čtveřice. Přibýt může tlačítko menu či spuštění Poznámek, naopak zmizet může tlačítko vyvolávající naposledy spuštěné aplikace. Ty následně vyvoláte delším podržením domečku. Velký displej poměrně znesnadňuje ovládání a tak jistě oceníte možnost si skupinku tlačítek připnout k pravému nebo levému okraji. V ten moment dosáhnete na celou trojici či čtveřici tlačítek pohodlně palcem jedné ruky.

U naposledy spuštěných aplikací chvíli zůstaneme. Jejich podoba je klasická, ale LG přidalo jakousi alternativu. Pokud při spuštění podporované aplikace využijete gesto, kdy třemi prsty táhnete doleva, aplikace se minimalizuje. To se jmenuje Slide Aside a tímto způsobem lze schovat až tři aplikace a opačným tahem je vyvolat. Vertikálním tahem jednoho prstu pak aplikace z tohoto seznamu smažete. Nejde však o ukončení, neboť v klasickém seznamu naposledy spuštěných aplikací i nadále zůstanou. Jde o šikovnou věc, která však pro svou náročnější obsluhu zřejmě nebude často využívána, neboť jde o duplicitní funkci.

Informační lišta je pouze jediná a nikoliv dvojí, jak by u Androidu 4.2 mohla být. I ta jediná je však napěchována funkcemi. Nechybí rychlé spuštění bezdrátových funkcí, proužek QSlide aplikací, o kterých ještě bude řeč, dále lišta s regulací jasu displeje a hlasitosti a nakonec samozřejmě také výpis událostí.

Nyní nastal čas si říci něco více o QSlide aplikacích. Jinými slovy jde o mini aplikace, kterých je k dispozici 9, a které lze spustit nad jinou aplikací. Například kalendář, zprávy či vytáčení čísla. Vždy lze spustit až dvě mini aplikace současně. Něco podobného nabízí Samsung a také Sony. LG přidává možnost měnit velikost okna malé aplikace a dokonce také průhlednost okna, což se může hodit.

Kromě mini aplikací můžete na G Flex využít ještě další šikovnou funkci, ke které velký displej přímo vybízí. Na mysli mám samozřejmě používání dvou aplikací naráz. Postačí déle přidržet klávesu se šipkou a poté z nabídky vybrat aplikaci, kterou chcete k aktuální spustit. Displej se rozdělí na dvě poloviny a obě aplikace běží. Můžete tak například na jedné sledovat video a v druhé odepisovat na zprávu. Okna jdou jedním dotykem prohodit, případně zavřít či maximalizovat.

Hlavní menu nabízí mnoho nastavení

Hlavní menu nabízí matici 5x5ikon, případně lze navolit zobrazení 4x5 ikon, kdy je vše větší. Aplikace si můžete libovolně přeskládat, případně naházet do složek. Vybrané aplikace můžete nechat skrýt. V režimu úprav lze stažené aplikace také přímo z menu odinstalovat. V prostředí také narazíte na režim Hosta, který umožňuje nakreslením vybraného znaku, třeba loga „G“, aktivovat režim, kdy jsou přístupné jen některé aplikace. LG to doporučuje v případě, že telefon někomu ukazujete nebo půjčujete dětem.

Moderní procesor a Android 4.2.2, to je kombinace, u které se již očekává příkladný běh i při náročných operacích. Osobně si však vzpomínám, že například LG G2, které nabízí podobný hardware, mělo občas značné problémy. Ty se však na G Flex nevyskytují. Ne že bych LG nevěřil, že se poučili z chyb, nicméně za rychlejším chodem bude s největší pravděpodobností stát HD displej, který není tak náročný na vykreslování jako FullHD displej v modelu G2. Při používání G Flexu jsem se nesetkal s nějakým zadrhnutím či neplynulou animací.

Multimediální funkce

Ani v případě LG G Flex nezačneme multimediální funkce jinde než u hudebního přehrávače. Ten je zastoupen jak klasickou aplikací od Googlu, tak vlastní aplikací od LG, která nese název Hudba. Ta nabízí přehrávání dle ID3 štítků, běžných složek, dokáže se ale spojit i s vaší domácí sítí a případně také cloudovými servery. Praktické. Při přehrávání vidíte velký náhled coveru alba, máte možnost vše sdílet, případně skladbu vyhledat na serveru YouTube. Dostalo se také na ekvalizér, který kromě pěti přednastavených profilů nabízí i jednu pozici pro vás. Pokud vás omrzí vlastní skladby, můžete si naladit i FM rádio s RDS.

Hudební přeharávač

Video přehrávač v G Flex je poměrně schopný, paradoxně ale nenápadný. V každém případě si pustíte videa ve formátu AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, a MKV. Omezovat se nemusíte ani kvalitou, FullHD videa nečiní telefonu problémy. Ještě větší radost vám udělá, že G Flex zvládá externí české titulky. LG se snaží neztrácet na konkurenci a nabízí inteligentní pauzu. Pokud se na video přestanete dívat, dojde k jeho pozastavení. Ve dne vše funguje spolehlivě, večer je to horší. Na to vás ale při zapnutí této funkce telefon sám upozorní. S videem souvisí i šikovný editor videa, kde můžete stříhat vaše videa, přidávat k nim efekty, text, obrázky, cokoliv vás napadne. Zejména u náročnějších videí však úprava telefonu poměrně trvá.

Galerie

V základní nabídce nehledejte žádné hry. Díky vysokému výkonu si však z obchodu Google Play můžete stáhnout jakoukoliv hru a vždy si ji zahrajete. Zcela plynule na LG G Flex běží i náročná závodní hra Real Racing 3. S náročnými hrami nicméně souvisí jedno omezení, kterým je absence slotu pro paměťové karty. Spolehnout se musíte na 32GB interní úložiště, kdy z této hodnoty je vám k dispozici zhruba 25 GB a více z telefonu nedostanete. Zde LG mohlo s ohledem na cenu telefonu sáhnout po 64GB úložišti.

Fotoaparát

LG G Flex nabízí 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí aplikace působí oproti konkurenci trošku složitěji. Chybět by někomu mohla klávesa pro spuštění záznamu videa, u LG je stále nutné nejprve přepnout na režim kamery. Jinak je nastavení bohaté, nechybí režimy, hodnota ISO, připnutí digitální stabilizace či další efekty. Oproti vlajkovému modelu G2 však chybí optická stabilizace. Nechybí čelní kamerka, jejíž maximální rozlišení činí 2 megapixely.

Kvalita fotoaparátu patří jednoznačně k tomu lepšímu, co lze dnes na českém trhu najít. Věrné je podání barev, spokojeni budete i ostrostí. G Flex si také dobře poradí s ostrými přechody světla.

Ukázkové fotografie



Ukázkové snímky
Noční fotky

Umožněn je také záznam videa a to buď v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a možností připnutí stabilizace, nebo v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 59 snímky za vteřinu, ovšem bez stabilizace. Pro opravdové moderní nadšence je přichystána i kvalita Ultra HD, což je rozlišení 3840 x 2160 pixelů, při které počítejte s 30 snímky za vteřinu.

LG G Flex (testovací video) – 1080p, exteriér

LG G Flex (testovací video) 3840 x 2160 pixelů, 30 FPS (63,48 MB, mp4)

Telefonní funkce

Mezi telefonními funkcemi netřeba hledat něco inovátorského. Společné prostory sdílejí ikonky Telefon a Kontakty. Ty se dělí na pět záložek. Na první najdete prostor k vytočení čísla, na druhé protokoly volání, třetí je vyhrazena kontaktům, čtvrté vašim oblíbeným číslům a v páté se sdružují případně vámi vytvořené skupiny volajících. Adresář je provázaný se sítí Google +, ze které čerpá fotografie s Facebookem ve výchozím stavu nikoliv. Zajímavostí je možnost si ke každému kontaktu kromě vyzvánění přiřadit také různobarevné blikání LED diody. Na výběr je devět barev. Můžete tedy rovnou poznat, od koho máte zmeškaný hovor, což je velmi praktické.

Kvalita hovoru je na velmi slušné úrovni, ani jedna strana neměla problémy se srozumitelností. Při hovoru se ke slovu dostávají také tlačítka na zadní straně. V tento moment je snad jediná chvíle na jejich obhajobu. Změna hlasitosti při volání je takto pohodlná. Zmínit můžeme i gesto automatického přijmutí hovoru, kdy telefon jen zvednete, čímž se utlumí vyzvánění, a když jej přiložíte k uchu, dojde k přijetí hovoru. Ne vždy to ale funguje dostatečně rychle a občas vám telefon ještě vteřinku u ucha vyzvání, to by ještě chtělo doladit.

Zprávy

Tvorba jakýchkoliv textů probíhá na dotykové QWERTY klávesnici. Česká QWERTZ alternativa k dispozici není. Přepnout však lze ve vertikální poloze na klávesnici alfanumerickou. Potěší, že LG využilo místo a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Každá klávesa pak obsahuje ještě druhotné znaky, což zrychluje proces tvorby textu. Nejčastěji používaná tečka s čárkou mají vyhraněné vlastní klávesy. Psaní je tedy pohodlné, potěší i odpočítávání napsaných znaků a také informace o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí. Větší pohodlí zajistí i možnost přichytit klávesnici k levé nebo pravé straně tahem prstu po klávesnici daným směrem. Moc se nám líbí i funkce Text Link, kdy můžete pouhým kliknutím automaticky uložit například schůzku do kalendáře z SMS.

Zprávy

O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi. Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Google+. Nechybí ani chatovací aplikace Hangouts.

Organizace času a GPS

Kalendář se částečně inspiroval u Samsungu. Alespoň to se mi vybavilo ve chvíli, kdy jsem zjistil, že mezi volbami návrhu figuruje také zobrazení všech 12 měsíců najednou. Měsíční náhled je poměrně přehledný. Zhruba na polovině displeje jsou jednotlivé dny, u každého pak vidíte události i jejich část popisu. Podrobněji se vše vypisuje pod kalendářem, kde je vždy soupis všech událostí aktuálně vybraného dne. Týdenní náhled je tradičně nepřehledný. Při tvorbě nové události lze připojit i odkaz na dříve vytvořenou poznámku v samostatné aplikaci.

Kalendář

Pokročilými funkcemi překypuje kalkulačka, avšak jen v momentě přetočení do horizontální polohy. Poté můžete využívat mocniny, odmocniny, goniometrické funkce, závorky či logaritmy. Samozřejmostí je několik opakovaných budíků, stopky, minutku či aplikace pro světový čas. V telefonu se dále nacházejí dvojí poznámky. Kromě klasických i v podobě aplikace Notebooks, která umožňuje nejen psát, ale také kreslit, případně k poznámkám vkládat obrázky, fotografie, videa či GPS souřadnice. Nechybí ani úkolovník či aplikace Polaris Office 5. Ta je však jen v omezené verzi umožňující čtení dokumentů. U takto drahého telefonu výrobce je to poměrně zarážející. Výčet uzavřeme aplikací QuickRemote, která slouží k ovládání vaší televizi či další elektroniky v domácnosti.

Podoba kalkulačky

Fixace polohy pomocí GPS zabere bez asistence internetu zhruba necelou minutu, což je ještě poměrně slušné. S pomocí internetu se dostanete na zhruba 20 vteřin na otevřeném prostranství, což už je vcelku běžná rychlost. S GPS se samozřejmě pojí Google Mapy a Google Navigace, která dokáže při plánování trasy nabídnout alternativy, vyhnout se dálnicím či placeným úsekům a také na mapě zobrazit aktuální dopravní omezení, jako jsou uzavírky či výkopové práce. Nevýhodou je naopak nutnost být vždy on-line.

Datové funkce a internet

Špičkový telefon nemá sebemenší problémy s připojením k okolnímu světu. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. LG G Flex podporuje i LTE, což se s nástupem této nejmodernější sítě v ČR hodí. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, LG G Flex chytí signál i v místech daleko od vysílače.

Internetový prohlížeč

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím micro USB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG. Snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní NFC placení, které však zatím v České republice na rozdíl například od Samsungů nebo Sony nefunguje. Blýská se ale na dobré časy i v této oblasti.

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma. Pokud však chromu nemůžete přijít na chuť, dobrou službu vám udělá i nativní Prohlížeč z Androidu, který vyniká například možností otevření až 50 oken.

Závěrečné zhodnocení

LG sice nebylo první se zakřiveným telefonem, nicméně jako první jej dokázala nabídnout široké veřejnosti a to se počítá. Menší z jihokorejských výrobců ukázal, že umí zabrat a musí se s ním při technologickém pokroku vždy počítat. Model G Flex totiž jen zakřivený a zbytek nic. Stále jde o špičkově vybavený telefon, který se navíc umí i sám opravit.

Zakřivení nepřináší žádné dramatické výhody. Telefon je možná o něco odolnější a lépe vypadá. Ve výsledku je to ale velký tabletofon. Rovnou tak přejděme k displeji, který má 6 palců a HD rozlišení. Ano, to není mnoho, ale osobně jsem se nesetkal s někým, který by displej kritizoval za jemnost. To už bude spíše vadit digitální šum, který jde zřejmě na vrub ohnuté konstrukci. Působí to mnohdy rušivě, především na bílých plochách. S ohledem na premiéru technologie jsem však ochoten přimhouřit oči.

LG G Flex

Výbava je už pak zcela nekompromisní a nebude vám tak zřejmě chybět vůbec nic. LG se sice mohlo pochlapit a přidat třeba nejnovější Android, nicméně aktuální verze šlape jako hodinky a neutaháte ji. Alespoň mně se to během testování nepovedlo. Takovou optimalizaci bych uvítal u každého Androidu.

Třešničkou na dortu mohou být softwarové vychytávky těžící z velkého displeje, onen již zmíněný zadní kryt, který zajistí zmizení drobných škrábanců, nebo třeba záznam videa ve 4K rozlišení. Obhajoba ceny, která se jen o pár drobných nedostala nad 20 000 Kč je však těžká. LG G Flex tu však není proto, aby se stal masovou záležitostí, ale aby ukázal, jakým směrem se telefony mohou dát. Pokud tedy prahnete po technologické novince, za kterou si výrobce nechá připlatit zhruba 5 000 Kč, budete spokojeni. Dostanete zahnutý telefon, co se sám opraví. Můžete si být jisti, že nikdo jiný ve vašem okolí jej zřejmě mít nebude.

Konkurence

V případě konkurence si řekněme rovnou, že žádná v podstatě není. Jediným jiným zahnutým telefonem na světě je Samsung Galaxy Round a ten se prodává jen v Jižní Koreji. Ale pokud od tohoto odhlédneme, nabízí se rovnou LG G2, které je výbavou v podstatě stejné jako G Flex. Jen má menší displej, zato s vyšším rozlišením, hůře optimalizované prostředí a není zakřivené. V každém případě ušetříte bezmála 8 000 Kč.

LG G2

Dále tu máme Sony Xperia Z1, která se absenci zařkivení a samoopravovacích zad snaží kompenzovat zvýšenou odolností. To je také fajn. Fajn je také cena, která je zhruba o 5 000 Kč níže, přičemž hardwarová výbava je špičková.

Sony Xperia Z1

Přidejme také šestipalcovou konkurenci ze stáje Nokia. Lumia 1520 nabízí kvalitnější displej, neboť má vyšší rozlišení. Zajímavé je bezdrátové nabíjení. Výkon podobný, avšak prostředí zajišťuje Windows Phone 8, který je vždy plynulý. Cena je nižší zhruba o 4 500 Kč. Tabletofonovou konkurencí je i Samsung Galaxy Note 3, který má kvalitnější displej, výborný stylus S-Pen a mnoho funkcí. Cena je o zhruba 3 000 Kč nižší. Pokud hledáte velký telefon, nabízí se ještě Asus FonePad Note 6, který se chlubí stylusem.

Nokia Lumia 1520, Samsung Galaxy Note 3 a Asus FonePad Note 6
lg-g-flex
Klady
  • samoopravovací záda
  • zajímavá prohnutá konstrukce
  • plná datová výbava
  • softwarové vychytávky
  • dobře optimalizované prostředí
  • rychlý hardware se špičkovým procesorem
  • zdařilý design
  • dobrý jas a pozorovací úhly displeje
Zápory
  • vyšší cena
  • starší Android
  • jen 32 GB interní paměti bez možnosti rozšíření
  • nižší rozlišení displeje
  • displej trpí digitálním šumem
Diskuze ke článku
tom
Da se nosit v kapse?
Franta
Nějak mi tu chybí zmínka o Nexus S a galaxy nexus
lada
Jen takový "dizajnový" výkřik. Ale zle to nevypadá..
BadRich
Dobrý den,
neví někdo jestli LG G Flex od T-mobile je brandovaný, a jestli ano jestli je na něj aktualizace na 4.4 android?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze