Lenovo Z6 Pro
recenze

Lenovo Z6 Pro

Podařený comeback, nebo krok vedle?
47

Lenovo Z6 Pro je špičkově vybavený smartphone, který se chlubí kvalitním AMOLED displejem, čtveřicí fotoaparátů a extrémním výkonem. Rovněž cenovka 14 tisíc korun je více než konkurenceschopná a z telefonu na první pohled činí ideální volbu pro všechny, kteří vyžadují perfektní poměr cena/výkon. Došlo i na kompromisy, nebo lze nákup jednoznačně doporučit?

Čínské Lenovo, které od Googlu před pár lety odkoupilo světoznámou značku Motorola, mělo dlouhou dobu poměrně jasnou strategii: na západní trh dodávalo smartphony Motorola, zatímco telefony s logem Lenovo byly nabízeny primárně v domácí Asii. Po delší době se však tato značka vrací i na český trh. Lenovo Z6 Pro je přitom špičkově vybavený telefon a nestojí mnoho. Jak jsem s ním byl spokojen vám prozradím v této recenzi.

Lenovo Z6 Pro – videorecenze

Technické parametry Lenovo Z6 Pro 128 GB + 8 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce157,5 × 74,6 × 8,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2019, 13 990 Kč

Obsah balení: bez sluchátek, zato s pouzdrem

Černá krabička je zpracována velmi pěkně a podobně jako u některých smartphonů Motorola obsahuje vytahovací šuplíček se vším podstatným. Zde najdeme kromě telefonu samotného také průhledné ochranné pouzdro z plastu a praktickou redukci z USB-A na USB-C. Za přítomnost této redukce chválím a přijde vhod zejména v případě, že váš počítač nedisponuje USB-C konektorem, který najdeme na obou koncích dobíjecího/datového kabelu.

Lenovo Z6 Pro

Přítomná je dokonce i ochranná fólie, kterou si stačí nainstalovat na displej. U té výrobce garantuje bezproblémové používání v displeji integrované čtečky otisků prstů. Výčet obsahu balení lze zakončit zmínkou o 27W nabíjecím adaptéru.

Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro
  • redukce z USB-A na USB-C
  • 27W nabíjecí adaptér
  • ochranná fólie na displej

Konstrukční zpracování: konzervativní elegán

Lenovo Z6 Pro je, stejně jako valná většina dnešních smartphonů, při pohledu na přední stranu poměrně nenápadným telefonem a pozornost ve vás vzbudí až při prohlédnutí čtveřice snímačů na zádech. První tři z nich (hlavní, ultraširokoúhlý a teleobjektiv) se nachází v podlouhlém oválu a dedikovaná kamerka pro natáčení videa potom samostatně pod nimi. Tento objektiv zdobí rovněž decentní červený kroužek, který je v pěkném kontrastu s modrými (gradientními) zády.

Povrch zad hází líbivé, avšak poměrně decentní odlesky, se kterými nebudou mít problém ani konzervativci, kteří na sebe nechtějí příliš upozorňovat. Na závěr dodejme, že vedle přisvětlovací LED je také time-of-flight senzor, který je, stejně jako dioda, umístěn přímo pod sklem. Díky zvolené barvě na zádech naštěstí neulpívá tolik otisků, přestože se občasnému leštění nevyhnete.

Na horní straně najdeme 3,5mm jack.

Zajímavý je rovněž pohled na horní stranu, kde najdeme 3,5mm jack, který je v dnešní době spíše zářnou výjimkou. Na straně pravé je klasická kolébka ovládání hlasitosti a vypínací tlačítko, zatímco spodní strana se stala domovem USB-C konektoru a mřížce hlasitého reproduktoru. Zařízení se se svou hmotností 185 gramů vcelku pohodlně drží a dodávané ochranné pouzdro by jej mělo ochránit před škrábanci a nečistotami. Pochválit lze rovněž přítomnost šuplíčku pro dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci jedné SIM a jedné microSD paměťové karty. S ohledem na klasickou konstrukci je snad pouze trochu škoda absence zvýšené odolnosti.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • povedený design
  • otisky na zádech nejsou příliš viditelné
Nelíbilo se nám
  • absence zvýšené ochrany

Displej: jedním slovem špičkový

Jedním z taháků telefonu je AMOLED displej s uhlopříčkou 6,39 palce, který se chlubí krásnými barvami i skvělým podáním černé. Navíc mu nechybí podpora HDR10 a u dolního rámečku můžeme najít optickou čtečku otisků prstů, která funguje velmi svižně a uživatel si může vybrat hned z několika efektů odemknutí. Na horní straně pak je kapkovitý výřez, v němž se ukrývá 32Mpx selfie kamerka. Rozlišení 2 340 × 1 080 pixelových bodů a výsledná jemnost displeje 403 pixelů na palec je zcela dostačující, stejně jako maximální či naopak minimální jas, který oceníte v noci, když jdete spát.

Lenovo Z6 Pro
Líbilo se nám
  • špičkové podání barev
  • svižná čtečka otisků prstů
  • skvělý maximální i minimální jas
  • dostatečná jemnost

Zvuk: nemá se zač stydět

Hlasitý reproduktor na spodní straně hraje poměrně hlasitě a ani kvalitou nezklame. Lenovo Z6 Pro má navíc jako jedna z mála vlajkových lodí stále 3,5mm jack, za což si zaslouží velký palec nahoru. Výstup do sluchátek je dostatečně hlasitý a nemohu si stěžovat ani na kvalitu. Můžete jej navíc upravit v nastavení zvuku, kde sídlí aplikace Dolby Atmos s několika různými režimy.

Lenovo Z6 Pro
Líbilo se nám
  • slušný hlasitý reproduktor
  • kvalitní výstup do sluchátek
  • aplikace Dolby Atmos

Výkon hardwaru: takřka nedostižný

Dostatek výkonu zajišťuje Snapdragon 855 spolu s 8 GB operační paměti typu LPDDR4X, díky čemuž si můžete bez obav zahrát na plné detaily jakoukoliv hru. Výsledek potvrzuje i AnTuTu, kde telefon nasbíral přes 400 000 bodů. Zcela dostačující je pro většinu uživatelů rovněž 128GB úložiště, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných přibližně 110 GB. Úložiště lze navíc rozšířit až o 1TB paměťovou kartu typu microSD.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • možnost rozšířit úložiště až o 1 TB
  • RAM typu LPDDR4X

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

Nabíjení bez problémů obstará dodávaný 27W adaptér. Telefon lze však překvapivě nabíjet pouze 18 W. Na rozdíl od iPhonů, kdy je většina modelů dodávaná s adaptérem, který zdaleka nenaplňuje potenciál nabíjecího výkonu zařízení, se tak Lenovo rozhodlo přibalit adaptér výkonnější, než je potřeba. Jde o poměrně nevídaný krok, který lze hodnotit spíše pozitivně. 4 000mAh baterie s přehledem zvládne jeden den, ale při střídmějším používání klidně i déle. S výdrží jsem tak byl spokojen. Telefon ovšem nepodporuje bezdrátové nabíjení, což zcela nekoresponduje s možností „zvuky bezdrátového nabíjení“, kterou najdete v nastavení.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 31 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 47 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 58 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 71 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 86 minut
Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • 18W nabíjení
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: bez NFC, vážně?

Z konektivity na první pohled nic důležitého neschází a telefon podporuje Wi-Fi standard 802.11 a/b/g/n/ac i Bluetooth 5.0 s podporou aptX HD. Pro bezpečnou navigaci k cíli nechybí GPS, Glonass či BDS a potěší rovněž podpora FM rádia. Po kratším hledání v nastavení a zkoumání možností notifikační roletky však zjistíte, že telefon nepodporuje NFC, které je pro většinu uživatelů důležité kvůli podpoře bezkontaktních plateb. Pokud jste tedy zvyklí platit telefonem, nebo o tom v budoucnu uvažujete, Lenovo Z6 Pro rozhodně není pro vás.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • absence NFC

Fotoaparát: fantastická čtyřka

Jak již bylo zmíněno, čtveřice snímačů je umístěna pěkně pod sebou. Úplně nahoře najdeme 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv, který disponuje, na rozdíl od naprosté většiny konkurence, automatickým ostřením a lze jej využít rovněž k pořizování makro snímků již od vzdálenosti dvou centimetrů. Není však vybaven optickou stabilizací ani nenabízí korekci efektu rybího oka. Za dobrého světla pořizuje obvykle velmi pěkné snímky s vysokým dynamickým rozsahem a mezi ultraširokoúhlými objektivy jde, již jen kvůli přítomnosti autofocusu, o nadprůměr.

Pod ním se nachází standardní snímač o rozlišení 48 megapixelů a slušné světelnosti f/1.8, který se chlubí technologií skládání čtyř pixelů do jednoho, takže mají výsledné snímky 12Mpx rozlišení.

Pro zachycení vzdálených předmětů poslouží 8megapixelový teleobjektiv, který se kvůli horší světelností f/2.2 aktivuje pouze při dostatku světla, a v šeru vám tak zůstane k dispozici namísto zoomu optického pouze přiblížení digitální. Snímky z 8megapixelového fotoaparátu jsou navíc z nějakého důvodu automaticky přepočítány na 12 megapxelů. Kvalita je však přesto velmi dobrá a rozdíl oproti hlavnímu snímači není až tak markantní.

Pravděpodobně nejzajímavější je dedikovaná 2megapixelová kamerka pro natáčení Full HD videí, která jako jediná ze zmíněných senzorů podporuje optickou stabilizaci. Ta se spustí buď automaticky, pokud telefon usoudí, že je to potřeba, nebo při aktivaci sportovního či nočního režimu. Pořízená videa vypadají pěkně, nechybí jim detaily a přítomnost OIS lze rozhodně znát.

Aplikace fotoaparátu by zasloužila vylepšit.

Celkově musím fotoaparát Lenovo Z6 Pro pochválit. Snímky z hlavního snímače jsou ostré a obvykle mají skvělý kontrast i podání barev. Stejně tak jsem byl spokojen s ostatními snímači. Pouze samotná aplikace fotoaparátu by si zasloužila vylepšit. Pokud chcete například dvojnásobný zoom, nezbývá vám než použít gesto „pinch to zoom“, případně opravdu nepodařený posuvník, u kterého je přepínání poměrně zdlouhavé, nepřesné a rozhodně velmi nepohodlné. Alespoň, že ultraširokoúhlý objektiv či makro režim lze spustit klasickým tlačítkem. I tak by však mohlo Lenovo na aplikaci trochu zapracovat a alespoň přepínání mezi fotoaparáty zjednodušit.

Lenovo Z6 Pro testovací video 2160p 30 FPS

Lenovo Z6 Pro testovací video 1080p 30 FPS

U videa, které lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS, potěší opravdu rychlé přeostřování, které se jen tak běžně nevidí. Zmiňovaná snímkovací frekvence je bohužel nejvyšší, jakou lze nastavit, přestože by telefonu na 4K 60 FPS výkon nescházel. Pochválit lze rovněž noční režim, který se řadí mezi to nejlepší, co jsme mohli vidět, a klidně se dá srovnat s konkurencí od Huawei či Googlu. Pořízení nočního snímku zabere pouze krátkou chvílí a výsledné fotografie mají obvykle velmi slušnou úroveň detailů a netrpí digitálním šumem.

Líbilo se nám
  • kvalitní výstup z fotoaparátů
  • dedikovaný objektiv pro natáčení videa
  • ultraširokoúhlý objektiv i teleobjektiv
Nelíbilo se nám
  • chybí možnost natáčet 4K v 60 FPS
  • absence OIS u hlavního snímače

Software: ZUI 11 nenadchne

Hladkému chodu systému napomáhá kromě výkonného hardwaru také Android 9 s nadstavbou ZUI 11, která je občas mírně nepřehledná a čisté prostředí, na které jsme zvyklí z nových Motorol, by se mi osobně zamlouvalo více. Příliš mi nevyhovovalo ani ovládání gesty U-touch, které častokrát adekvátně nereagovalo. Co se mi naopak líbilo, je gesto známé ze smartphonů Motorola, kdy rychlým otočením telefonu aktivujete fotoaparát. Kromě toho prostředí ZUI upravuje také design obrazovky se spuštěnými aplikacemi či notifikační roletku. Změny se dočkalo také prostředí nastavení, které by rovněž zasloužilo zpřehlednit.

Líbilo se nám
  • užitečné gesto známé ze smartphonů Motorola
Nelíbilo se nám
  • nepříliš dobře fungující gesta
  • čistý Android by byl lepší volbou

Zhodnocení

Lenovo Z6 Pro je na první pohled takřka bezchybný telefon. Má podařené fotoaparáty, velký, ale i kvalitní displej s integrovanou čtečkou otisků prstů a výkonu na rozdávání. Má tedy vlastně vůbec nějakou slabinu? Tou nejzásadnější je bohužel absence NFC, s telefonem tedy bezkontaktně nezaplatíte. Stejně tak by někomu mohla scházet zvýšená ochrana IP68 či možnost bezdrátového nabíjení a vhod by přišla rovněž optická stabilizace hlavního snímače. I tyto mínusy vám však může některým snadno vykompenzovat cena. Lenovo Z6 Pro se totiž v České republice prodává za 13 990 Kč, čímž šlape na paty konkurenci od Xiaomi.

Lenovo Z6 Pro

Konkurence

Vlajkové Xiaomi Mi 9 rovněž (oficiálně) nedisponuje zvýšenou ochranou IP, ale alespoň nabídne NFC i superrychlé 27W bezdrátové nabíjení. Nechybí ani trojice fotoaparátů či podařený displej s integrovanou čtečkou otisků prstů. Zamrzet může snad jen nižší kapacita baterie.

Xiaomi Mi 9 8 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Další alternativou může být ASUS ZenFone 6, který za podobnou cenu nabídne displej bez výřez typu IPS LCD, Snapdragon 855 a originální výklopný fotoaparát, který potěší zejména milovníky selfies.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh
lenovo-z6-pro
Klady
  • skvělý displej se čtečkou otisků prstů
  • velmi slušný výstup fotoaparátů
  • solidní výdrž
  • špičkový výkon
  • bohatý obsah balení
  • 3,5mm jack
  • nechybí teleobjektiv ani ultraširokoúhlý fotoaparát
Zápory
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • absence zvýšené odolnosti
  • chybí NFC
  • nelze natáčet 4K v 60 FPS
Diskuze ke článku
Loid
Lenovo? Krok vedle!
Khan
Ty jo... za Lenovo 14k. A bez NFC. Hodne stesti...
Jméno
Takže v podstate z portfólia Lenovo nie je žiaden telefón, ktorý by mal NFC, IP68, bezdrôtové nabíjanie a OIS? Teda žiaden konkurent pre súčasné vlajkové lode iných značiek?
Carda
Další nudloidní mobil s výřezem a bradou který má tak originální design jako 30 jiných mobilů :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze