Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
recenze

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

S projektorem v kloubu
3

Výrobci tabletů se dnes předhánějí v rozlišení displeje, konstrukčním zpracování a samozřejmě také v ceně. Dlouhou dobu ale chyběla nějaká funkce, která by možnosti tabletů rozšířila. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro není klasickým tabletem, úhlopříčka 13 palců směřuje Yogu k nahrazení notebooku, integrovaný PICO projektor je pak onou přidanou hodnotou navíc.

Rozměrově se většina tabletů drží úhlopříčky v rozmezí 7 až 10,1 palců, což se postupem času stalo jakýmsi nepsaným pravidlem. Do 7palcové úhlopříčky se zařízením přezdívá tabletofony, respektive, jedná se o chytré smartphony s velkou úhlopříčkou, typicky 5,5 až 6,5 palce. Na druhé straně pak stojí konvertibly, ultrabooky a samozřejmě také notebooky s úhlopříčkou větší než 10,1 palce. Jak už to tak ale bývá, výjimka potvrzuje pravidlo a Lenovo ukázalo, že se změn rozhodně nebojí.

Nové Lenovo Yoga Tablet 2 Pro na oficiálních snímcích výrobce

Nepřehlédněte:

Nový tablet Lenovo Yoga Tablet 2 Pro totiž nabídne 13palcovou úhlopříčku, což je hodnota, kterou se chlubí většina ultrabooků. Samozřejmě nechybí pověstný stojánek umístěný v kloubu baterie a mimo to i jedna velmi nevšední vlastnost – a to PICO projektor. Ano, nový tablet od Lenova má v kloubu umístěný také malý projektor, který se spolu se stojánkem stává jednou z jeho hlavních devíz. Další výbava se již nijak zvlášť nevymyká, nevymyká se naštěstí ani cena, která se drží u hladiny 13 000 Kč. To je za takto vybavený a svým způsobem výjimečný tablet vcelku dobrá nabídka. Jak to už ale bývá, ne vše je perfektní a i na nedokonalosti obřího tabletu od Lenova se v dnešní recenzi zaměříme.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – videopohled

Technické parametry Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce333 × 223 × 12,6 mm, 948 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát8 Mpx, , autofocus
ChipsetIntel Atom Z3745, CPU: 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor9 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:40 hodin
Dostupnostříjen 2014, 13 000 Kč

Obsah základního balení: sluchátka nechybí

Zastavíme se na okamžik také u základního balení, které je na poměry tabletů bohatší, než obvykle. Mimo standardního adaptéru do sítě a datového kabelu, který zároveň slouží jako nabíječka, totiž v balení nalezneme také poměrně kvalitní špuntová sluchátka, které pro Lenovo přichystala a dodala značka JBL. O kvalitní zvuk je tedy postaráno a jedná se oproti konkurenci o zajímavý bonus navíc. Nechybí ani základní dokumentace a záruční list. Podrobnější návod je pak k dohledání na internetu.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Výčet obsahu základního balení:

  • tablet Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
  • cestovní adaptér do sítě
  • synchronizační USB kabel
  • špuntová sluchátka
  • manuál, záruční list

Design a konstrukce: typický kloub se stojánkem

Pokud bychom měli zmínit dva hlavní prvky, díky kterým rozeznáte tablet Lenovo od konkurence, bude to jednoznačně kloub umístěný ve spodní části a zároveň také stojánek, jenž je umístěn v polovině kloubu. Začneme ale již zmíněným kloubem. Lidé se na tento prvek tváří různě, některým vyhovuje, jiným překáží. Záleží na úchopu, ale třeba při držení tabletu na výšku poslouží kloub jako velmi povedená a ergonomická rukojeť, což je vzhledem k hmotnosti zařízení, konkrétně 948 gramů, opravdu zapotřebí. Však jen o trochu více váží MacBook Air 11, který má navíc oproti tabletu Yoga také kompletní klávesnici. Když už se bavíme o hmotnosti, sluší se zmínit také rozměry. Ty jsou konkrétně 333 × 223 × 12,6 mm, opět se tedy bavíme o ultrabookových rozměrech. Když už jsme srovnávali hmotnost s MacBookem Air 11, srovnáme si také rozměry, tentokrát však s MacBookem Air 13. Ten měří 325 × 227 × 3 až 17 mm, tedy až na tloušťku v nejtlustším místě jsou rozměry velmi podobné. Opět je tu ale komfort z úplné klávesnice. Na delší držení tabletu v jedné ruce to tedy opravdu není.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Mnohem lepší bude využít stojánek, který je v případě Lenova Yogy Tabletu 2 Pro kovový, a přidává tedy na stabilitě. Lze jej použít i jako oporu pro psaní a tablet dostat do sklonu pohodlného k psaní. Poslední možností a novinkou je plné vyklopení a využití očka ve stojánku. Lenovo Yoga Tablet 2 si tak můžete pověsit, a to třeba v kuchyni, kdy vaše pracovní plocha bude plná. Stojánek má předvolené pouze dvě polohy, jednu jako stojánek kolem 80 stupňů a druhou pro zavěšení, téměř 180 stupňů, ale vůbec na ně nemusíte brát ohled, s jistotou drží i mimo aretaci a variabilita je opravdu široká.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Na přední straně se kromě 13palcového displeje nachází také sekundární kamera pro videohovory s rozlišením 1,6 Mpx a také dvojice stereo reproduktorů, které jsou umístěné po stranách kloubu. Chybět samozřejmě nemůže ani senzor okolního jasu, ten se nachází hned vedle kamery. Velkou nevýhodou jsou jednoznačně široké rámečky okolo displeje. Kvůli tomu displej působí nejenom zapuštěným dojmem, ale také se zbytečně zvětšují rozměry samotného zařízení. Záda tabletu jsou z plastu a kryt je pro tablety typicky neodnímatelný. Yoga Tablet 2 Pro je ale poměrně pevný, a to i s plastovým tělem. Pokud ale použijete větší sílu, mírnou vůli zpozorujete. Mimo 8Mpx fotoaparátu zaujme vaši pozornost kovový stojánek. Po jeho odklopení, které se provádí tlačítkem, navíc uvidíte zakrytovaný slot pro paměťovou kartu microSD, a také výřez, kam by se zasunovala microSIM karta. Ten je však zaslepený, operátorskou konektivitu tedy u Yoga Tablet 2 Pro bohužel nečekejte. Velkou zajímavostí je také další reproduktor, tentokrát basový od společnosti JBL. Díky tomu je novinka vhodná i pro poslech hudby.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Konečně se dostáváme na boky samotného zařízení, a samozřejmě také na boky kloubů. Na levé straně zařízení nalezneme tlačítko pro regulaci hlasitosti a také vstup microUSB konektoru, na pravém boku pak nalezneme pouze vstup 3,5milimetrového konektoru. Ten se obvykle nacházel na kruhové části kloubu, nově však musel uvolnit prostor mnohem zajímavější věc – PICO projektor. Ten umožní sledování vašich oblíbených filmů na mnohem větší úhlopříčce. Projektoru se podrobně budeme věnovat později, co se týče jeho ovládání, jsou na těle ještě dvě speciální tlačítka/polohovače. Na levém boku totiž je tlačítko pro zapnutí a vypnutí projektoru, na kloubu pak plastový posuvný jezdec, který využijete především pro zaostření obrazu. Na pravém boku kloubu pak už najdeme pouze tlačítko pro odemknutí/vypnutí tabletu, to je navíc efektně podsvíceno notifikační LED diodou.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Pokud bychom hodnotili konstrukční zpracování jako celek, pochválíme kovový stojánek i kvalitu plastových materiálů. Co se týče ergonomie, kvůli (na tablet) obrovským rozměrům a hmotnosti se stejně nepředpokládá, že budete tablet neustále držet v ruce, proto ani nijak nehodnotíme vyšší hmotnost a rozměry jako takové. Pokud už přeci jen tablet (na výšku) do rukou vezmete, kloub poslouží jako poměrně příjemná rukojeť.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Displej: QHD panel

Jedním z největších taháků nového Yoga Tabletu 2 Pro je bezesporu displej, který nabídne 13,3palcovou úhlopříčku, na které se rozprostírá Quad HD rozlišení, tedy konkrétně 2 560 × 1 440 pixelů. To dává výslednou jemnost 221 pixelů na palec, což sice není žádná převratná hodnota, na druhou stranu ve světě takto velkých displejů jde stále poměrně o vzácnost. Vzhledem k velikosti úhlopříčky, která odpovídá té u ultrabooků, je jemnost velice slušná a Lenovo tedy rozhodně můžeme pochválit. A to nejenom za jemnost displeje, ale také za příkladné pozorovací úhly a progresivní barevné podání, které má na svědomí použitá IPS technologie.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Zastavíme se na okamžik také u senzoru okolního jasu. Ten funguje poměrně spolehlivě na přímém denním slunci, kde automatika okamžitě nastaví intenzitu jasu na maximum, při klasických světelných podmínkách však automatický režim poměrně „šetří“, a tak je občas nutné přidat trochu na intenzitě. Pokud bychom měli zhodnotit maximální jas, je na velmi dobré úrovni a větší problémy nebudou ani při velmi ostrém poledním slunci. Co se týče odolnosti, ochranné sklo Gorilla Glass chybí, Lenovo si však s krycím sklem „pohrálo“ a displej je tedy velice příjemný na dotek. Během celého testu se na něm neobjevil ani jediný, byť jen vlasový, škrábanec.

PICO projektor

A dostáváme se asi k nejzajímavější funkci celého tabletu, a to k zabudovanému projektoru, který se nachází na pravém kloubu tabletu, tedy na místě, kde tablety Lenovo většinou mají vstup pro 3,5milimetrový jack konektor. Projektor nabídne rozlišení WVGA, respektive 854 × 480 pixelů. Ve světě velkých projektorových zařízení se nejedná o nic světoborného a jsme zvyklí i na HD, respektive FullHD projektory, na poměry tabletů se ale jedná o velmi slušné rozlišení, které pro základní domácí použití bohatě postačuje. Co se týče svítivosti projektoru, ta je v rozmezí 35 až 45 lumenů, což je opět na poměry zabudovaného projektoru velice slušná hodnota. Samostatné projektory mají svítivost samozřejmě mnohem vyšší, ale opět za daň toho, že se jedná o samostatnou jednotku, tablet má mnoho dalších využít. Kdybychom si svítivost měli převést na běžné použití, svit postačí na práci v zatemněné místnosti, ideálně samozřejmě v úplné tmě. Projektor dokáže zvětšit vaše oblíbené filmy na 2 až 2,5metrovou úhlopříčku, a to stále bez ztráty většiny detailů. Pro běžného filmového fanouška, který si stahuje filmy o velikosti 700 MB je tento styl projekce naprosto dostatečný.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Co se týče používání projektoru, na zábavu je nejdříve nutné se náležitě připravit. Samozřejmostí je nahrání multimediálního obsahu do tabletu, následně je nutné vyklopit stojánek do pravého úhlu k tabletu. V takovém rozložení se totiž tablet po položení na pevnou podložku přesně nasměruje a projektor vyzařuje obsah na zeď rovně. Dalším potřebným prvkem je posuvný jezdec na boku kloubu, který je plastový a slouží pro doostřování. Jednoduše tedy stačí namířit projektor na zeď a posuvníkem jezdit tak dlouho, dokud obraz na zdi není dokonale ostrý. Někdy to zabere 5 vteřin, někdy si budete muset pohrát i minutu, vše záleží na okolnostech a také na tom, jestli jsou u filmu i titulky (právě na těch poznáte, že doostření ještě není kompletní). Je ovšem trochu škoda, že posuvník má trochu tužší chod, a tak je někdy správné nastavení poměrně oříšek. Na pravém boku je ještě tlačítko pro zapnutí a vypnutí samotného projektoru, to je hardwarové a stejně povedené, jako tlačítko regulace hlasitosti.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Co se týče obsahu, který si můžete promítnout na zeď, nejste ničím limitováni. Promítnout si tedy můžete samotné prostředí, hry, filmy, prezentace, obrázky a nebo slideshow. Vše, co tablet dokáže přelouskat, přelouská také samotný projektor, což je plus. Ve spojení s internetovým prohlížečem se také jedná o zajímavého pomocníka, na on-line streamování seriálů to ovšem moc není, v tomto případě je nutné stáhnout vhodný přehrávač s podporou Flashe. Ale to je celkově „problém“ operačního systému Android.

Projektor a jeho nastavení

Zastavíme se ještě u doprovodného nastavení projektoru. V menu nastavení lze upravit svítivost (jas, který je nezávislý na jasu displeje), upravit lze také barevné podání a lichoběžníkové zkreslení, které se projevuje většinou při špatném náklonu, respektive když je tablet nízko a promítací plocha vysoko. S tím si tablet od Lenova poradí automaticky, stačí mu to pouze povolit v menu nastavení. Dále tu máme možnost vypnutí displeje po spuštění projektoru (což je ideální při sledování filmů) a nechybí ani krátká interaktivní příručka. K ovládání projektoru můžete použít buď samotnou aplikaci „Projekce“ anebo stačí spustit váš oblíbený film v oblíbeném přehrávači (například VLC), zapnout projektor a tablet se postará o zbytek – vypne se displej, vy nastavíte stojánek a filmový večer může propuknout. Za nás hodnotíme projektor jednoznačně pozitivně, ač nedostačuje svojí svítivostí na promítání během dne. V ostatních ohledech se však jedná o bonus navíc, který navíc nepatří mezi levnou záležitost, pokud se rozhodnete koupit si kapesní projektor samostatně.

Aplikace Projekce

Zvuk: Dolby Audio

Přední stereo reproduktory nasměrované přímo k uživateli hrají nadprůměrně kvalitně, tento fakt podporuje také Dolby Audio režim, kterým se nové Lenovo pyšní. Reproduktory jsou celkově velmi hlasité, čisté a mají skvělý prostorový zvuk. U mobilních telefonů a tabletů často upozorňujeme na absenci basové složky, což je u přenosných zařízení celkem logické, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro nám však doslova vytřel zrak. Na zadní straně se totiž nachází samostatný 8W subwoober, respektive subbasová jednotka, a to rovnou od společnosti JBL. Ta celou kvalitní reprodukci dostává ještě o kus výše a mezi tablety budete jen velmi těžko hledat kvalitnější výstup.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

V nastavení zvuku rozhodně potěší široká možnost modifikace a přednastavené profily jako hry a film. Potěší také drobnost v podobě přizpůsobení ovládání hlasitosti. Klasická tlačítka pro zvýšení a snížení hlasitosti se nastavují dle orientace tabletu a vrchní tlačítko tak logicky vždy slouží k přidání hlasitosti. Po zvukové stránce do reproduktorů tedy absolutní spokojenost. Co se týče reprodukce do sluchátek, ta je opět skvělá, a to díky přibaleným špuntovým sluchátkům, které pro Lenovo opět dodala společnosti JBL. Lenovo vás tedy potěší ve všech směrech.

Baterie a výdrž

V tiskových materiálech se Lenovo chlubí, že by Yoga Tablet 2 Pro měl vydržet až 15 hodin při běžném provozu, oněch 15 hodin by měla zajistit nevyměnitelná baterie s kapacitou 9 600 mAh. Je jasné, že laboratorní podmínky a skutečnost se téměř vždy liší, bohužel nejinak je tomu i u Yoga Tabletu 2 Pro. Při běžném, ale aktivním používání, které zahrnuje surfování po internetu, poslech oblíbených skladeb skrze hlasité reproduktory a psaní textů vydrží tablet zhruba 9 až 11 hodin, tato výdrž je proměnlivá a záleží i na ostatních faktorech, například na využívání integrovaného projektoru, GPS nebo hraní náročnějších her. V takovém případě jde samozřejmě kapacita baterie prudce dolů. Pokud se zaměříme na výdrž baterie pouze v případě aktivního PICO projektoru a sledování filmů, dostaneme se někam okolo 3 až 4 hodin, opět záleží na dalším nastavení a kupříkladu taková vypnutá synchronizace na pozadí a Wi-Fi můžete přidat až 30 minut promítání navíc.

Samozřejmě nemůžeme opomenout ani náš standardizovaný test výdrže, který obsahuje streamování 1080p videa na zabezpečené Wi-Fi s plným signálem, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek. Aktualizace jsou během testu potlačeny. V takových podmínkách zvládne Lenovo Yoga Tablet 2 pracovat 9 hodin a 33 minut. 15 hodin to není, ale výsledek je to i tak poměrně slušný. Měřit jej můžeme s opravdovými vytrvalci typu Sony Xperia Z2 Tablet s výsledkem 11 hodin a 44 minut. V tomto srovnání Yoga překoná například Apple iPad Air 2 s téměř 9 hodinami. V běžném provozu lze počítat s dvoudenní výdrží. Co se týká nabíjení, z 0 na 80 % se Lenovo Yoga Tablet 2 Pro dobije během 3 hodin a 32 minut, na 100 % si počkáte ještě další hodinu a 8 minut. Celkově tedy dobití z 0 na 100 % bude trvat 4 hodiny a 40 minut, a to za předpokladu, že budete nabíjet dodávanou nabíječkou s vyšším napětím.

Hardware a výkon: slušná čtyři jádra

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro sází na čtyřjádrový Intel Atom Z3745 o frekvenci 1,86 GHz. K dispozici má také 2 GB RAM pro běh samotných aplikací, kde po prvním spuštění zůstane 1,2 GB volných. U 32GB verze vám po prvním zapnutí zůstane 22 GB. Paměť lze rozšířit microSD kartou, a to až do velikosti 64 GB. Na kartu lze také přesouvat aplikace, což je jednoznačně plus. Jako operační systém stále slouží Android ve verzi 4.4 KitKat. Co se týče optimalizace jako takové, povídání můžeme rozdělit na dvě samostatné části. Ta první bude popisovat chování tabletu při začátku testování, druhá pak současný stav. V momentě, když jsme dostali tablet k testování, se jednalo o téměř nepoužitelné zařízení. Neustálé záseky a pády aplikací znemožňovaly bezproblémové používání, což vzhledem k nemalé ceně tabletu bylo velkým překvapením.

Výsledky benchmark testů

Nejeden zákazník tablet dokonce reklamloval a požadoval vrácení peněz. To, že to celé nebylo jen výmyslem malé skupiny uživatelů, dokázal i fakt, že během zhruba jednoho měsíce se Yoga Tablet 2 Pro zhruba 5× ozval s novými aktualizacemi systému. Ty tablet dovedly až do současného stavu, kdy se jedná o špičkově odladěný přístroj, který nabídne plynulé animace, scrollování a samozřejmě také pokročilý multitasking. Nově tedy vše v pořádku, mírná pachuť předchozích verzí systému nám však na patře přeci jenom zůstala. Co se týče výkonu jako takového, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro nemá problém ani s náročnými 3D hrami, které si užijete i na maximální detaily. Společně se špičkovou reprodukcí a obrovským displejem pak můžete očekávat famózní zážitek.

Uživatelské prostředí: je to KitKat

Co se týče uživatelského prostředí, znalci smartphonů Lenovo budou jako doma. I u tabletu totiž Lenovo použilo styl domovských obrazovek, které zároveň slouží i jako menu aplikací, to klasické menu totiž launcher od Lenova nenabízí. Lenovo řadí nově instalované aplikace do složek, což je praktické, na druhou stranu to celkově práci spíše zdržuje. Komu by tento styl rozesetí aplikací nevyhovoval, není problém doinstalovat launcher alternativní, nám se osvědčil kupříkladu Nova launcher, který skvěle funguje i na smartphonech. Prostředí obsahuje také dvě rolety, ta vrchní nabídne přístup ke zmeškaným událostem, spodní pak funguje na podobném principu jako lišta u iPhonů a iPadů, respektive zde najdeme rychlé zástupce (nastavení jasu, zapnutí Wi-Fi, Bluetooth, projektoru a další) a samozřejmě také vstup do nastavení. Tento styl je přehledný a účelný, na druhou stranu chvíli budete ovládací prvky hledat v notifikační liště. Dodáme, že prostředí se samozřejmě umí zobrazit jak na šířku, tak i na výšku.

Uživatelské prostředí

Přínosnou funkcí je také možnost spuštění několika aplikací zároveň, jejich počet je omezen na tři. Velikost okna lze sice měnit a libovolně posouvat, ale jste omezeni ve výběru aplikací na E-mail, Galerii, Chrome, Prohlížeč souborů, Kalkulačku, Video a UC Browser HD. Lenovo si neodpustilo ani vlastní aplikace v podobě Security HD, SYNCit HD, SHAREit a CLONEit. Tyto aplikace vás například ochrání před nechtěnou reklamou, umožní sdílet obsah nebo uložit důležitá data jako například kontakty. Když už se bavíme o aplikacích, zastavíme se také u jejich přeskupování, to totiž funguje stejně jednoduše a efektně, jako u smartphonů značky Lenova. stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně „tahat“ po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou.

Uživatelské prostředí může být orientováno i na výšku

Další možností, jak přesouvat vícero zástupců je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni zmáčknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně zmáčknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit. Popis zní sice komplikovaně, jakmile si ale na tento způsob zvyknete, nebudete chtít měnit.

Dalším bonusem grafické nadstavby od Lenova je také možnost změny animace přechodů, uzpůsobení tónu displeje (automaticky nebo manuálně) a potěší také možnost automatického uspořádávání ikon na domovské obrazovce. Celkově tedy můžeme grafickou nadstavbu pochválit.

Fotoaparát: 8Mpx bez diody

Lenovo Yoga Tablet 2 pro nabídne 8Mpx fotoaparát bez přisvícení, ale s autofocusem a touchfocusem, světelnost objektivu je f/2,2, na fotografie ze zhoršených světelných podmínek to tedy úplně nebude. Čočka fotoaparátu se nachází zadní straně, a to konkrétně v části subwooferu v průřezu stojánku. Při klasickém držení jej lze i zakrýt a při focení je na to třeba myslet, na druhou stranu může stojánek dobře posloužit například při focení dokumentů. Prostředí aplikace fotoaparátu je maximálně jednoduché. V pravé části se pouze rozhodujete, zda budete fotit nebo natáčet FullHD video, vybrat si zde můžete i některý z doprovodných režimů (panorama, noční krajina, makro).

Uživatelské prostředí aplikace Fotoaparát

Stručné nastavení je v levé části, v něm nalezneme možnosti jako nastavení ISO, barevného efektu nebo také vzorkování. Kvalita fotek odpovídá očekávání. Fotky jsou při dobrém světle ostré, ale vzhledem k vyšší hodnotě ISO se potýkají s větším šumem. Pro zachycení momentu, případně na sociální sítě, ale naprosto postačují, stejně tak můžeme pochválit makro snímky, typicky focení dokumentů nedělá Lenovu Yoga Tablet 2 Pro sebemenší problém. Kvalitu fotografií můžete ohodnotit sami, za nás je hodnotíme Jako průměrnéPřední kamera s rozlišením 1,6 Mpx poslouží především k videohovorům. Na kvalitní selfie sice není, ale většinou stačí, tedy alespoň na nouzové videohovory mimo domov.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Natáčet můžete i videa a to FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Videa se ukládají ve formátu 3gp. I v tomto případe zpozorujeme šum, videa nejsou špičková, ale na běžné momenty postačí. Celkově se však kvalita zdá lepší, než u fotografií, zamrzí pouze absence byť jen softwarové stabilizace obrazu, protože vzhledem k velikosti tabletu je dost obtížné natočit videoklipy, které nepůsobí roztřeseným dojmem. Nahrávat lze i videa v nižším rozlišení, konkrétně HD a VGA. Slow-motion režim bohužel chybí.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – testovací video, exteriér (1080p)

Multimediální funkce: zábava na třetí

Velký displej Lenova Yoga Tablet 2 Pro přímo vybízí ke zpracování a konzumaci multimediálního obsahu. Projektor jsme si již popsali, to ale rozhodně není vše. Hračičky ocení možnost Skicáku od Lenova. Ten umožní dělat poznámky a náčrty, a to jak na právě zachycenou stránku (například webu), můžete si ale vytvořit i čistý skicák a ten využít jako takové omalovánky. Představivosti se meze nekladou, výsledek samozřejmě můžete prezentovat skrze integrovaný projektor. Přenos navíc funguje v reálném čase, vy tedy můžete obohatit nudné prezentace o různé náčrtky, které podtrhnou vaši připravenost a zasvěcenost k danému tématu. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikace Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávače, pro video je zde přehrávač jak přímo od Lenova, tak iVideo od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených kodeků .xvid a .avi, bez problému si poradí i s titulky s českými znaky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Co se týče her, budete muset zavítat do Obchodu Play, protože předinstalované hry v tabletu nejsou. My dodáme, že Yoga Tablet 2 Pro rozjede bez problému jakékoliv náročné 3D hry, kupříkladu Asphalt 8 nebo GTA. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení, co chybí, to snadno doinstalujete.

Organizační funkce: vše potřebné

V takto velkém tabletu samozřejmě nemůže chybět ani zástup organizačních funkcí, i tuto složku má Lenovo vyřešeno výborně. Kupříkladu takový kalendář, ten se může pochlubit nejenom množstvím zobrazených informací, ale také přehledností a celkově si dokážeme představit využívat kalendář jako primární. Skvěle funguje synchronizace s Google kalendářem, nechat si můžete zobrazit také svátky a další podrobnosti. Stejně funkční je i aplikace E-mail, případně Gmail, která po aktualizaci zvládá spravovat i více účtů a nejste omezeni pouze na maily od Googlu.

Organizační funkce

K otvírání MS Office dokumentů a PDF souborů slouží předinstalovaná aplikace Kingsoft Office. MS Office dokumenty lze navíc i modifikovat a editor vám dokonce zobrazí i historii úprav, to každá aplikace třetích stran neumí. Podrobné organizační funkce naleznete i pod položkou hodiny, zde je kromě samotného budíku také světový čas, minutka a také stopky. Z dalších funkcí můžeme zmínit přehledný záznamník zvuku a kalkulačku. Zkrátka v tomto ohledu je Lenovo Yoga Tablet 2 Pro vybaven jako leckterý smartphone, navíc funkce, které vám chybí, snadno doinstalujete skrze aplikace třetích stran z obchodu Google Play.

Navigace: GPS k dispozici

GPS modul rozhodně oceníte, a to nejen k automobilové navigaci. Především k ní však Lenovo tíhne, protože do tabletu již předinstalovalo aplikaci Route 66. Ta dokonce nabídne stažení offline map. Nadšení ovšem rychle opadne po zjištění, že se jedná o trial verzi a za pár dní vás aplikace požádá o platbu. Využít lze samozřejmě i Google mapy, ale příliš si nepomůžete. Za plnohodnotnou a kvalitní navigaci si musíte zaplatit, v obchodě Google Play jich naštěstí najdete dost, případně stále můžete využít služeb bezplatné navigace HERE od Nokie. Co se týče citlivosti, jsme poměrně spokojeni, v případě aktivní Wi-Fi je nalezení polohy otázkou pár vteřin, nalezení polohy v případě studeného startu bez asistence zabere zhruba 20 sekund.

Navigace

Data a internet: u nás bez LTE

V námi testované „Wi-Fi only“ variantě jsme mohli prověřit pouze Wi-Fi 801 b/g/n a samozřejmě také Bluetooth 4.0. Obě bezdrátové technologie fungují bez problémů, co se týče citlivosti, je na tom novinka o trochu lépe, než klasický Lenovo Yoga Tablet 2. Pod zadní krytkou je i výřez pro umístění SIM karty, ten je ovšem zaslepený. Problém je v tom, že u nás se LTE varianta neprodává, a jak se můžete sami přesvědčit, i v zahraničí je velmi omezeně k dostání. S největší pravděpodobnostní si tak budete muset vystačit s Wi-Fi, případně použít váš smartphone na sdílení připojení.

Internetový prohlížeč Google Chrome

K brouzdání internetem je předinstalovaný Google Chrome. Využít můžete nejen jeho plynulého chodu, ale také synchronizaci záložek třeba s vaším počítačem. Pokud by vám Chrome nevyhovoval, je možné použít i UC Browser HD s integrovanou čtečkou a možností nočního čtení, kdy zamění bílou barvu za šedivou. Oba prohlížeče fungují dobře, my však dáváme přednost ověřené a možná trochu rychlejší klasice v podobě Google Chrome.

Závěrečné zhodnocení: povedený všeuměl

Nebudeme skrývat, že na nás Lenovo Yoga Tablet 2 Pro udělal dojem. A to ne pouze svým obrovským a kvalitním displejem, ale také funkcemi a dovednostmi, které se ve světě tabletů jen tak nevidí. Pokud bychom tedy měli zhodnotit tablet jako celek dvěma slovy, použijeme spojení: povedený všeuměl.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Klady jsou víceméně jasné, pro zopakování si je ale znovu připomeneme. Kromě špičkového displeje tablet upoutá velice dobrým zvukovým výstupem, který mají na svědomí jak stereo reproduktory, tak také samostatná subbasová jednotka od společnosti JBL, což je samo o sobě záruka kvality. Potěší také dodávaná sluchátka, která zaujmou i náročnější posluchače, opět z dílen společnosti JBL. Opomenout nesmíme ani jedinečný projektor, kterým nejenom že uděláte dojem na své kolegy, ale skvěle poslouží i pro dlouhé filmové večery. Kapacita baterie vcelku s přehledem zvládne dva celovečerní filmy, v případě nutnosti jde používat projektor i s připojenou nabíječkou. Povedlo se také samotné prostředí, které je po sériích aktualizací skvěle odladěné a tak v podstatě není co bychom mu vytkli. Potěší také integrované fotoaparáty, kterými zaznamenáte alespoň to nejnutnější.

Integrovaná paměť o velikosti 32 GB by náročnějšímu filmovému fanouškovi nemusela stačit, a tak je velmi dobře, že do těla tabletu lze umístit i paměťovou kartu o velikosti až 64 GB. Co se týče stojánku a konstrukce samotné, jedná se o něco, co si buď zamilujete, nebo naopak. Stojánek díky svému kovovému provedení funguje skvěle, stejně tak chválíme nespočet možností úhlu sklonu, problém však může nastat s kloubem, který trochu znesnadňuje držení tabletu na šířku. Při držení na výšku však poslouží jako ergonomická rukojeť, jde tedy o dvousečnou zbraň. Ani cena 13 000 Kč není přestřelená, vzhledem k nabízeným funkcím a možnostem využití.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Zaměříme se také na nedokonalosti. Hlavním problémem může být nedostupnost varianty LTE na tuzemském trhu, což značí nutnost dělat z vašeho smartphonu router, případně neustále hledat Wi-Fi sítě. Co nás zamrzelo, byla také počáteční špatná optimalizace, i když ta už je naštěstí posledními aktualizacemi zažehnána. Pro opravdu náročné klienty může být problém i v tom, že integrovaný PICO projektor nemá dostatečnou svítivost na používání za běžného dne. Poslední věcí, za kterou ovšem tablet jako takový nemůže, je menší problém v operačním systému. Kdyby novinka disponovala Windows 8, bylo by způsobů využití mnohem více, než s Androidem, alespoň co se instalace různých pokročilejších aplikací týká. To už je ale věc, kterou si musí rozhodnout zákazník před nákupem, Android rozhodně není nikterak špatnou volbou. Za nás tablet určitě můžeme doporučit, a to jak filmovým, tak také hudebním fanouškům a také pro všechny, kteří chtějí nahradit svůj notebook něčím trochu jednodušším na používání.

Co se týče konkurence, může se Lenovo Yoga Tablet 2 Pro poměrně smát, protože žádný jiný tablet dostupný na tuzemském trhu nenabízí to, co právě Lenovo. Spojení obrovského displeje, projektoru a vlastní 8W subbasové jednotky, to je zkrátka unikum. Navíc za cenu, za kterou se běžně prodávají základní verze tabletu od Applu. Přesto se pokusíme nějaké tablety jako konkurenty najít, i když s Yogou Tablet 2 Pro se moc srovnávat nemohou.

Konkurence

Pokud nepotřebujete tak velký displej a projektor je pro vás zbytečností, zaujmout by vás mohl kolega z vlastní stáje, konkrétně Lenovo Yoga Tablet 2 (10" Android) bez přídomku Pro. Ten nabídne 10,1palcový FullHD displej, stereo reproduktory zůstaly zachovány, chybí však samostatná subbasová jednotka. Tablet nabídne stejnou konstrukci včetně příjemného stojánku, který umožní různé režimy použití. Stejný je také procesor, paměť RAM, interní paměť je však poloviční, avšak stále s možností jejího dodatečného rozšíření. Cena verze Wi-Fi only je zhruba 7 000 Kč, což je značná finanční úspora.

Lenovo Yoga Tablet 2 10'' (Android)

Alternativou v tomto směru může být i model Lenovo Yoga Tablet 2 10 LTE, který existuje v konfiguraci s operačním systémem Windows 8. Za cenu zhruba 12 000 Kč nabídne 10,1palcovou úhlopříčku s FullHD rozlišením, procesor Intel Atom Z3745 s taktem 1,33 GHz a také interní paměť s kapacitou 32 GB. Potěšujícím bonusem je také Bluetooth klávesnice přímo v balení, LTE konektivita pak zajistí mobilitu kdekoli na cestách.

Lenovo Yoga Tablet 2 LTE

Zajímavým kandidátem by mohl být i Samsung Galaxy Tab S 10.5 LTE, který, jak už název napovídá, nabídne 10,5palcový displej s QuadHD rozlišením. Tablet existuje také ve verzi LTE, která je dostupná za zhruba 14 000 Kč. Ve funkční výbavě nechybí podpora GPS, Bluetooth a samozřejmě také Wi-Fi. Jako povedený se dá označit i design, potěší také čtečka otisků prstů, která funguje jako autorizační prvek.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Zajímavou alternativou může být také Sony Xperia Z2 Tablet s 10,1palcovou úhlopříčkou a FullHD rozlišením, podporou LTE a také s voděodolnou konstrukcí. Potěší také 3 GB paměti RAM, to vše za cenu okolo 14 000 Kč.

Sony Xperia Z2 Tablet

Do jisté míry může dnešnímu Lenovo Yoga Tablet 2 pro konkurovat také Lenovo MiiX 2 11'', což je tablet s klávesnicí, která funguje zároveň jako dokovací stanice. I tento tablet se může pochlubit subwooferem JBL, ten je však umístěn na doku s klávesnicí. Smířit se však musíte s absencí projektoru. Co se týče výbavy, tablet nabídne 11,6palcový FullHD zobrazovač, operační systém je zde Windows 8.1, pro běžnou práci je tedy asi vhodnější. Potěší také „notebookové“ úložiště 256 GB/128/64 SSD. Jedná se tedy více o pracovní nástroj, než notebook jako takový. Cena je v závislosti na verzi od 15 000 Kč.

Lenovo Miix 2 11

Pokud se vám Android a Windows vyloženě příčí, nezbude vám o mnoho více, než si pořídit Apple iPad, ideálně verzi iPad Air 2. Ta startuje na částce 13 490 Kč za Wi-Fi verzi s 16GB interní pamětí, čím více paměti budete chtít, tím více budete muset připlácet. 64 GB vyjde už na nemalých 16 190 Kč, základní verze s LTE modemem navíc je pak k dostání za 16 990 Kč (16 GB). Ve výbavě dále nalezneme operační systémem iOS 8.3, 9,7palcový displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů nebo třeba čtečku otisků prstů. Potěší také hmotnost okolo 450 gramů.

Apple iPad Air 2
lenovo-yoga-tablet-2-pro
Klady
  • praktický a variabilní stojánek
  • slušná výdrž baterie
  • PICO projektor
  • sluchátka JBL v základním balení
  • stereo reproduktory, 8W subbasová jednotka JBL
  • odladěné prostředí, povedená grafická nadstavba
Zápory
  • vysoká hmotnost, nepraktické držení
  • nerovnoměrné vyvážení hmotnosti
Diskuze ke článku
František
moc se mi líbí, ale je to tak, že ta přídavná klávesnice se dělá jen k verzi s úhlopříčkou 10 palců nebo existuje stejná klávesnice i pro tuhle 13 palcovou?
SASASs
ne
Tester
K té konkurenci: Zapoměli jste zmínit, že jednou z hlavních předností Lenovo Miix je také podstatně silnější hardware - Core i3/i5 s HD 4200 a 4/8GB RAM :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze