Lenovo Yoga Tab 3 Pro
recenze

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Jedinečný, ale ne bez chyb
4

V říši tabletů lze málokdy narazit na něco výjimečného, neboť se většina výrobců drží zažitého standardu, který zkrátka vyhovuje většině. Lenovo však znovu ukazuje, že pokud se chce, lze vymyslet prakticky cokoli. Dnes máme radost, že vám můžeme představit již druhou generaci tabletu s projektorem uvnitř kloubu. V dnešní recenzi si povíme, na jaké nedostatky jsme narazili.

Bez mučení přiznáváme, že nás první generace tabletu s integrovaným projektorem od Lenova opravdu zaujala. Naší pozornost upoutalo už to, že tablet nabídl 13palcovou úhlopříčku se špičkovým QHD rozlišením a typický kloub, ale nápad umístit v kloubu zařízení projektor nás nadchl. Ačkoliv cena nebyla na poměry takto výjimečného zařízení přemrštěná, velkého úspěchu se tento tablet nedočkal. Proč? Vadila nám v některých oblastech nedostatečná optimalizace, kdy se tablet i přes nadprůměrné vnitřnosti dost často zasekával. Lenovo nenechalo nic náhodě a opravné aktualizace vypouštělo téměř každý týden. Než však bylo dosaženo uspokojivé kvality firmwaru, bohužel pro Lenovo většina lidí tablet vrátilo a o jeho nákupu již znovu nepřemýšlelo.

Lenovo Yoga Tab 3 pro na oficiálních snímcích výrobce

Lenovo však nechtělo nechat takto zajímavý koncept usnout a představilo jeho již druhou generaci. Ta nabídne menší úhlopříčku, kvalitnější vnitřnosti a samozřejmě také vylepšený projektor, který navíc trochu změnil umístění. Některé věci z výbavy ubyly, některé naopak přibyly. Jak to celé dopadlo a hlavně to, jak se novinka jako celek povedla, si prozradíme v dnešní recenzi.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Technické parametry Lenovo Yoga Tab 3 Pro LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce247 × 179,2 × 9,2 mm, 620 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom, CPU: 4×2,24 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor10 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:46 hodin
Dostupnostprosinec 2015, 17 000 Kč

Lenovo Yoga Tab 3 Pro – videopohled

Obsah balení: klasický základ

V elegantní tenké krabičce s výrazným reliéfem nalezneme kromě samotného tabletu také příslušenství. To je velmi vkusně vyskládáno v malých krabičkách, přičemž každý kousek má svoje místo. Na balení si Lenovo dává záležet: postupně vyndávání přibaleného příslušenství z luxusní kazety připomíná slavnostní akt. V kazetě nalezneme synchronizační USB kabel a výkonný adaptér do sítě (12 A 5V). Klasickou USB nabíječkou byste tablet nenabili. Z příslušenství se už můžete těšit pouze na příručky a základní dokumentaci – více se toho nevešlo.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Úvodní srovnání

Vzhledem k tomu, že první i druhá generace tabletů s projektorem nabízí některé zajímavosti, které první či naopak druhá generace chybí, představíme si oba tablety v tabulce specifikací. V té si zvýrazníme to, na co se můžete těšit, respektive to, co již nová generace bohužel nenabízí.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 10,1'' Lenovo Yoga Tablet 2 Pro 13,3''
Rozměry 179,2 × 247 × 9,2 mm 333 × 223 × 12,6 mm
Hmotnost 620 gramů 948 gramů
Materiál konstrukce sklo/kov/koženka/plast sklo/kov/plast
Úhlopříčka displeje 10,1 palců 13,3 palců
Rozlišení displeje 2 560 × 1 600 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 299 PPI 221 PPI
Technologie zobrazení IPS TFT IPS TFT
Technologie AnyPen ano ne
Zvukový výstup Dolby Atmos Audio Dolby Atmos Audio
Vlastní subwoofer ne ano, JBL
Integrovaný projektor ano ano
Světelnost projektoru 50 ANSI lumenů 35 až 45 ANSI lumenů
Hardwarové ladění ostrosti ne ano
Softwarové ladění ostrosti ano ano
Rozlišení projektoru WVGA (852 × 480 pixelů) WVGA (852 × 480 pixelů)
Multifunkční stojánek ano ano
GPS ano ano
LTE verze ano, prodává se ano, neprodávala se u nás
Počet reproduktorů
Procesor Intel Atom x5-Z8500 Intel Atom Z3745
Takt procesoru 4× 2,24 GHz 4× 1,86 GHz
Paměť RAM 2 GB LPDDR3 2 GB
Interní paměť 32 GB 32 GB
Paměťové karty ano, až 128 GB ano, až 128 GB
Primární fotoaparát 13 Mpx 8 Mpx
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 1,6 Mpx
Kapacita baterie 10 200 mAh 9 600 mAh
Cena 16 999 Kč neprodává se

Jak si můžete v naší srovnávací tabulce povšimnout, ne vše se u novinky zlepšilo, i když většina samozřejmě ano. Nejvíce nás mrzí ztráta hardwarového kolečka pro regulaci ostření projektoru a také ztráta vlastního 8W subwooferu. Lenovo se snažilo tuto ztrátu vykompenzovat nasazením hned čtveřice reproduktorů od společnosti JBL, zvuková složka prostorového zvuku Dolby Atmos zůstala zachována také. Potěší také větší baterie, i když se tentokrát nachází v tenčí a menší konstrukci. Příjemné je také to, že novinka se bude na tuzemský trh dodávat v LTE verzi, tedy se slotem na SIM kartu. Původní verze existovala rovněž v LTE verzi, ale ta se na tuzemský trh oficiální nedodávala.

Design a konstrukce: s puncem luxusu

U velkých tabletů je občas velmi obtížné nastolit takový design, který by zaujal a zároveň nepůsobil křečovitě. Společnosti Lenovo se všeobecně daří vytvářet zajímavé tablety, a to především vzhledem k jejímu zajímavému nápadu s multifunkčním stojánkem. Ten samozřejmě přebírá i nejnovější přírůstek Yoga Tab 3 Pro. Začneme ale popořadě, a to právě největší dominantou tabletu – kloubem.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lidé se na tento „prvek“ tváří různě, některým vyhovuje, jiným překáží. Záleží na úchopu, ale třeba při držení tabletu na výšku poslouží kloub jako velmi povedená a ergonomická rukojeť, což je vzhledem k poměrně výrazné hmotnosti 620 gramů opravdu zapotřebí. Tabletu měří na výšku 247 a na šířku 179,2 mm, což je výrazný posun k lepšímu oproti původní generaci. Tento úbytek má samozřejmě na svědomí hlavně zmenšení úhlopříčky displeje, a to konkrétně z 13,3 na 10,1 palců, ale Lenovo zapracovalo také na zmenšení rámečků okolo displeje, čímž bylo dosaženo zmenšení ještě znatelnějšího. Co rovněž potěší je snížení tloušťky z 12,6 na 9,2 milimetrů. Novinka tedy již nepůsobí jako notebook s utrženou klávesnicí, ale jako poměrně snadno přenosné zařízení, které se vejde do každého batohu či menší tašky.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Hmotnost přes půl kilogramu je stále cítit, v ruce se tablet pronese. A právě pro tyto případy je k dispozici z kovu vyrobený výklopný stojánek, který k samozřejmému režimu tabletu přidá hned 3 další způsoby použití. Stojánek zajistí nastavení sklonu tabletu tak, aby bylo pohodlné sledování videa („stojan“), psaní textů („plátno“) a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na očko, které lze využít při zavěšení tabletu, například v kuchyni při vaření. Pokud se tablet přeci jen rozhodnete držet v ruce, kloub poslouží jako jednoduché madlo, tedy alespoň pokud se rozhodnete jej držet na výšku jako knihu („portrét“). V případě, že budete držet tablet na šířku se sklopeným stojánkem, je použití trochu komplikovanější. Výhodou je, že Lenovo Yoga Tab 3 Pro oproti svému předchůdci nemá předvolené jen 2 polohy stojánku – dobře drží téměř v jakémkoliv úhlu, který neodporuje fyzikálním zákonům.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Na přední straně se kromě 10,1palcového displeje nachází také webkamera pro videohovory s rozlišením 5 Mpx a také čtveřice stereo reproduktorů, které jsou umístěné po stranách kloubu. Chybět samozřejmě nemůže ani senzor okolního jasu, jenž se nachází hned vedle kamery. Záda tabletu prošly velkou obměnou, když oproti klasickému plastu vsadilo Lenovo na umělou kůži („polyuretan leather“). Tu takřka nelze rozeznat od pravé kůže. Na omak je velmi jemná, navíc při snaze o promáčknutí působí jako polštářek – velmi příjemně pruží a nemáte tak pocit, že hned pod kůží se nachází plastový výlisek.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Tělo Yoga Tab 3 Pro je velmi pevné, a to i přes kombinaci hned několika materiálů (plast, kov, sklo, umělá kůže). Po odklopení stojánku, který ve své uzavřené pozici jistí kovové tlačítko, se dostaneme k části, kde je slot jak pro paměťovou kartu, tak také pro nanoSIM kartu. Tento dvojslot se nachází ještě pod jednou malou plastovou záslepkou - tu můžeme pochválit za její precizní usazení. Nemáme strach, že by se během několika týdnů začala sama odchlipovat.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Čočku fotoaparátu nalezneme na boční straně kloubu, tedy na té, která se při otáčení stojánku nehýbe. Čočka fotoaparátu tedy neustále směřuje směrem před vámi. Pomalu ale jistě se dostáváme také k umístění projektoru. Ten se totiž přestěhoval z ploché části kloubu přímo na otočnou část stojánku, takže projektor směřuje před vás a nikoliv na bok, jako tomu bylo u předchozí generace. Nastavení projektoru je nově mnohem snazší: tablet stačí položit na pevnou podložku a kloubem otáčet tak dlouho, dokud nebude umístění projekce ideální. U původní verze bylo nutné tablet natočit bokem a zarovnání výstupu korigovat velmi citlivým sklápěním stojánku.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro – detaily

Vzhledem k tomu, že boční zkosené části kloubu zůstaly prázdné, Lenovo do nich zakomponovalo hardwarová tlačítka. Tím prvním je samozřejmě tlačítko pro vypnutí a zapnutí displeje, na opačné straně se pak nachází tlačítko pro vypnutí nebo zapnutí integrovaného projektoru. Tlačítko nestačí pouze krátce stisknout – pro aktivaci projektoru je nutný zhruba 5vteřinový stisk. Dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti se nachází na pravé straně tabletu, stejně tak zde naleznete i výstup 3,5milimetrového jack konektoru, který u tabletů značky Lenovo neustále mění svojí pozici. Pokud se vrátíme zpět k dvoupolohovému tlačítku, zamrzí, že se nepřizpůsobuje orientaci tabletu. Pokud tedy tablet otočíte vzhůru nohama, tlačítkem pro zvýšení hlasitosti se stává to, kterým při normální orientaci hlasitost snižujete.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Pokud bychom hodnotili konstrukční zpracování jako celek, pochválíme kovový stojánek i kvalitu použitých materiálů. Co se týče ergonomie, vzhledem ke zmenšení půdorysných rozměrů a hmotnosti se jedná o mnohem použitelnější zařízení, které vám ruce neutrhne. Benefit v podobě kovového stojánku přetrvává. Za nás tedy spokojenost, a to jak po konstrukční, tak také ergonomické stránce.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • použité materiály
  • multifunkční stojánek

Nelíbilo se nám:

  • kloub může někomu překážet

Displej: jedna velká chlouba

Jedním z největších taháků nového Yoga Tabu 3 Pro je bezesporu displej, který nabídne 10,1palcovou úhlopříčku, na které se rozprostírá Quad HD rozlišení, tedy 2 560 × 1 440 pixelů. To dává výslednou jemnost 299 pixelů na palec, což je na daný typ zařízení špičková hodnota. Nebudeme chválit jenom za jemnost displeje, ale také za příkladné pozorovací úhly a progresivní barevné podání, které má na svědomí použitá IPS technologie. Co oproti předchozí generaci potěší rovněž jsou minimální rámečky okolo displeje, alespoň v levé, pravé a vrchní části. Zde je znatelný velký krok kupředu, neb displej Lenovo Yoga Tabletu 2 Pro byl o poznání více zapuštěný.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Zastavíme se na okamžik také u senzoru okolního jasu. Ten funguje poměrně spolehlivě na přímém denním slunci, kde automatika okamžitě nastaví intenzitu jasu na maximum. Při klasických světelných podmínkách však automatický režim poměrně „šetří“, a tak je občas nutné ručně přidat na intenzitě. Pokud bychom měli zhodnotit maximální jas, je na velmi dobré úrovni a větší problémy nebudou ani při velmi ostrém poledním slunci. Co se týče odolnosti, ochranné sklo Gorilla Glass chybí, avšak Lenovo si s krycím sklem „pohrálo“ a displej je tedy velice příjemný na dotek. Během celého testu se na něm navíc neobjevil jediný, byť jen vlasový škrábanec.

Zastavíme se ještě u technologie AnyPen, kterou novinka disponuje. Tato technologie není pro majitele některého z předchozích tabletů od Lenova neznámá – jedná se o speciální vlastnost displeje, díky které na něm můžete kreslit a psát jakýmkoli předmětem, typicky například obyčejnou tužkou. Rozpoznávání je velmi dobré, avšak je potřeba dbát na to, aby se vaše dlaň nedotýkala obrazovky. V takovém případě Lenovo nesprávně vyhodnotí tento dotyk jako další snahu na displej něco napsat.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní jemnost
  • technologie AnyPen

Zvuk: Dolby Audio

Přední stereo reproduktory nasměrované přímo k uživateli hrají nadprůměrně kvalitně. Tento fakt podporuje také režim Dolby Audio. Reproduktory jsou celkově velmi hlasité, čisté a mají skvělý prostorový zvuk. Mrzuté je, že ač Lenovo navýšilo počet středovýškových reproduktorů ze 2 na 4, opomnělo již samostatnou 8W subbasovou jednotku, kterou se chlubila právě předchozí verze. Stále se ovšem jedná o výstup nadprůměrně kvalitní, zvláště pak na poměry tabletů.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

V nastavení zvuku rozhodně potěší široká možnost modifikace a přednastavené profily jako hry a film. Zamrzí však jedna malá drobnost, a to u tlačítek pro regulaci hlasitosti. Co se týče reprodukce přes zvukový výstup, ta je z hlediska kvality opět skvělá, ovšem v základu se nedočkáte žádných sluchátek. To je opět ústupek oproti předchozí generaci, kde byla přibalená povedená sluchátka značky JBL.

Líbilo se nám:

  • čtveřice reproduktorů

Nelíbilo se nám:

  • absence samostatné subbasové jednotky
  • tlačítko regulace hlasitosti nemění funkčnost v závislosti na poloze

Baterie a výdrž

V tiskových materiálech se Lenovo chlubí, že by Yoga Tab 3 Pro měl vydržet až 18 hodin při běžném provozu. Oněch 18 hodin by měla zajistit baterie s enormní kapacitou 10 200 mAh. Laboratorní podmínky a skutečnost se téměř vždy liší, avšak v případě Tab 3 Pro nijak citelně. Při běžném, ale aktivním používání, které zahrnuje surfování po internetu, poslech oblíbených skladeb skrze hlasité reproduktory a psaní textů, vydrží tablet zhruba 15 až 16 hodin. Výdrž je proměnlivá a záleží i na ostatních faktorech, například na využívání integrovaného projektoru, GPS nebo hraní náročnějších her. V takovém případě jde samozřejmě množství energie uložené v baterii prudce dolů. Pokud se zaměříme na výdrž baterie pouze v případě aktivního pikoprojektoru a sledování filmů, dostaneme se někam okolo 6 hodin, ale opět záleží na dalším nastavení a kupříkladu taková vypnutá synchronizace na pozadí a Wi-Fi může přidat až 30 minut promítání navíc. 6 hodin je už ale dostatečná porce i na dva celovečerní filmy s přestávkou na krátké surfování po webu.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro
Baterie je uživatelsky nevyměnitelná

Samozřejmě nemůžeme opomenout ani náš standardizovaný test výdrže, který spočívá ve streamování 1080p videa na zabezpečené Wi-Fi s plným signálem, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek. Aktualizace jsou během testu potlačeny. V takových podmínkách zvládne Lenovo Yoga Tab 3 Pro pracovat nadstandardních 12 hodin a 49 minut. Jen pro srovnání: takový Yoga Tablet 2 Pro zvládne stream přehrávat 9 hodin a 33 minut, Apple iPad Air necelých 9 hodin. V běžném provozu lze počítat s dvoudenní výdrží. Co se týká nabíjení, z 0 na 80 % se Lenovo Yoga Tab 3 Pro dobije během 2 hodin a 15 minut. Úplné dobití z 0 na 100 % bude trvat 2 hodiny a 45 minut, avšak za podmínky nabíjení dodávaným adaptérem s vysokou účinností. Vzhledem k vysoké kapacitě baterie je nabíjení enormně rychlé, za což opět velmi chválíme.

Líbilo se nám:

  • velmi rychlé nabíjení
  • slušná výdrž baterie

Hardware a výkon: slušná čtyři jádra

Lenovo Yoga Tab 3 Pro vsází na čtyřjádrový Intel Atom x5-Z8500 o frekvenci 2,24 GHz. K dispozici má 2 GB RAM pro běh samotných aplikací, kde po prvním spuštění zůstane 1,2 GB volných. U 32GB verze vám po prvním zapnutí zůstane pro dlouhodobé ukládání dat 22 GB. Paměť lze rozšířit microSD kartou, a to až do velikosti 128 GB. Na kartu lze také přesouvat aplikace, což je jednoznačně plus. Jako operační systém stále slouží Android ve verzi 5.1 Lollipop.

Výsledky benchmark testů

Pokud se podíváme na optimalizaci jako takovou, tablet povětšinou odváděl svoji práci spolehlivě. Bohužel nastaly i momenty, kdy se tablet bezdůvodně začal trochu sekat a animace nebyly tak plynulé jako zpočátku. Občas pomohlo tablet restartovat, občas bylo nutné přežít pár nepěkných záseků. V součtu nás ale nezklamal, i když malé problémy zamrzely.

Uživatelské prostředí: je to Lollipop!

Lenovo se konečně začalo trochu více krotit. I když to na první pohled vypadá, že se Lenovo stále nezbavilo svého nutkání dosazovat drastickou uživatelskou nadstavbu, nově už nechybí menu aplikací a i samotné nastavení je převzato ze syrové verze operačního systému. Prostředí obsahuje dvojici výsuvných rolet. Ta první se nachází klasicky nahoře a jedná se o notifikační lištu zmeškaných událostí, ve které navíc naleznete také rychlé přepínače projekce, Wi-Fi, Bluetooth, mobilních sítí a další. Doplňková lišta se vytahuje z pravého boku displeje doprostřed obrazovky.

Uživatelské prostředí

Sekundární lišta funguje na podobném principu jako lišta u iPhonů a iPadů. Najdete zde rychlý vstup do internetového prohlížeče, můžete zde také nastavit orientaci obrazu a vypnout či zapnout projekci. Potěší také rychlý vstup do několika aplikací, konkrétně do aplikace Fotoaparát, Diktafon, Evernote a Skicák. Výhodou je také to, že pokud její přínos neshledáváte důležitým, můžete ji v nastavení zcela deaktivovat. Dodáme, že prostředí operačního systému se umí na všech místech zobrazit jak na šířku, tak i na výšku. Lenovo si neodpustilo ani vlastní aplikace v podobě SYNCit HD a SHAREit. Tyto aplikace vám například umožní sdílet obsah nebo uložit důležitá data jako například kontakty.

Uživatelské prostředí

Jinak se ovšem jedná o téměř čistý Android. Rozpoznat, že jde o produkt značky Lenova, jde pouze nahlédnutím do správy widgetů. Zde nalezneme klasické widgety jako efektně zpracované počasí nebo okénko, které vás okamžitě nasměruje do interního přehrávače videa. Lenovo musíme pochválit, že se konečně oprostilo od náročného grafického prostředí, které bylo spíše na efekt, než že by sloužilo pro samotnou funkčnost.

Líbilo se nám:

  • svižný procesor, velká paměť ROM
  • paměťové karty
  • přehledná grafická nadstavba

Nelíbilo se nám:

  • občasné záseky

Pikoprojektor

A dostáváme se k asi nejzajímavější funkci celého tabletu, a to k zabudovanému projektoru, který se nachází přibližně ve 3/4 délky kloubu. Nabídne rozlišení WVGA, tedy 852 × 480 pixelů. Ve světě velkých projektorových zařízení se nejedná o nic světoborného a běžně vídáme i HD, respektive Full HD projektory, ale na poměry tabletů se jedná o velmi slušné rozlišení, které pro základní domácí použití bohatě postačuje. Svítivost projektoru dosahuje 50 lumenů, což je opět na poměry zabudovaného projektoru velice slušná a ještě zhruba o 10 lumenů vyšší hodnota než u předchozí verze. Samostatné projektory mají svítivost samozřejmě mnohem vyšší, ale opět za daň toho, že se jedná o samostatnou jednotku, navíc napájenou z běžné elektrické sítě. Kdybychom si svítivost měli převést na běžné použití, svit postačí na práci v zatemněné místnosti, nově už ale není zapotřebí absolutní tma. Projektor dokáže vaše oblíbené filmy roztáhnout až na 2,5metrovou úhlopříčku, a to stále bez ztráty většiny detailů. Pro běžného filmového fanouška, který si stahuje filmy o velikosti 700 MB, je tento styl projekce naprosto dostatečný.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Co se týče používání projektoru, na zábavu je nejdříve nutné se náležitě připravit. Samozřejmostí je nahrání multimediálního obsahu do tabletu. Následně je nutné vyklopit stojánek do požadovaného úhlu. Dalším potřebným krokem je použití softwarového kruhového posuvníku, který slouží pro doostřování, kdy stačí namířit projektor na zeď a posuvníkem pohybovat tak dlouho, dokud obraz na zdi není nejlépe ostrý. Někdy to zabere 5 vteřin, někdy si budete muset pohrát i minutu, vše záleží na okolnostech a také na tom, jestli jsou u filmu i titulky (právě na těch poznáte, že doostření ještě není ideální). Je ovšem trochu škoda, že u novinky chybí hardwarový jezdec, který je na podobné případy možná spolehlivější.

Nastavení projektoru

V obsahu, který si můžete promítnout na zeď, nejste ničím limitováni. Promítnout si tedy můžete samotné prostředí OS, hry, filmy, prezentace, obrázky nebo slideshow. Vše, co tablet dokáže přelouskat, přelouská také samotný projektor. Ve spojení s internetovým prohlížečem se také jedná o zajímavého pomocníka, ovšem na on-line streamování seriálů to moc není, protože v takovém případě je nutné stáhnout vhodný prohlížeč/přehrávač s podporou Flashe. Ale to je celkově „problém“ operačního systému Android.

Zastavíme se ještě u nastavení projektoru. V menu nastavení lze upravit svítivost (jas, který je nezávislý na jasu displeje), upravit lze také barevné podání a lichoběžníkové zkreslení, které se projevuje většinou při špatném náklonu, respektive když je tablet nízko a promítací plocha vysoko. S tím si tablet od Lenova poradí automaticky, stačí mu to pouze povolit v menu nastavení. Dále tu máme možnost vypnutí displeje po spuštění projektoru (což je ideální při sledování filmů) a nechybí ani krátká interaktivní příručka. K ovládání projektoru můžete použít buď samotnou aplikaci „Promítání“ nebo stačí spustit video v oblíbeném přehrávači (například VLC), zapnout projektor a tablet se postará o zbytek – vypne se displej, vy nastavíte stojánek a filmový večer může propuknout. Za nás hodnotíme projektor jednoznačně pozitivně, ač nedostačuje svojí svítivostí na promítání během dne. V ostatních ohledech se však jedná o bonus navíc, který navíc nepatří mezi levnou záležitost, pokud se rozhodnete koupit si kapesní projektor samostatně.

Zmíníme ještě jednu velkou výhodu, kterou má novinka oproti své předchozí verzi. Nabízí totiž možnost ovládání displeje i v takovém případě, kdy pohasne (samozřejmě aby šetřil drahocennou energii). Displej je i po svém pohasnutí (v případě aktivní projekce) aktivní a pokud tedy ovládáte prsty prostředí na vypnuté obrazovce, stále funguje, jako by byl aktivní. K rozpoznání umístění dopomáhají malá bílá kolečka, která simulují váš dotyk. S tím si Lenovo opravdu vyhrálo a za nás dostává palec nahoru.

Líbilo se nám:

  • kvalitní obraz projekce

Nelíbilo se nám:

  • chybí hardwarový posuvník ostření

Fotoaparát: 13Mpx bez diody

Lenovo Yoga Tab 3 Pro nabídne 13Mpx fotoaparát bez přisvícení, ale s automatickým i dotykovým fokusem. Světelnost objektivu je f/2,2, a tak na fotografie ze zhoršených světelných podmínek nebude úplně vhodný. Čočka fotoaparátu se nachází na boku kloubu, tedy na stacionární pozici, která nepodléhá změně polohy stojánku. Při klasickém držení jej lze i zakrýt a při focení je na to třeba myslet. Prostředí aplikace fotoaparátu je maximálně jednoduché. V pravé části se pouze rozhodujete, zda budete fotit nebo natáčet Full HD video, vybrat si zde můžete i některý z doprovodných režimů (panorama, noční krajina, makro).

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Stručné nastavení je v pravé části pod ikonou ozubeného kola, v němž nalezneme možnosti jako nastavení barevného efektu nebo vzorkování. Kvalita odpovídá očekávání. Fotky jsou při dobrém světle ostré, čočka ale nedostačuje na focení jednolitých objektů, například stromů. Pro zachycení momentu, případně na sociální sítě, ale naprosto postačují, stejně tak můžeme pochválit makro snímky – typicky focení dokumentů nedělá Lenovu Yoga Tab 3 Pro sebemenší problém.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Kvalitu fotografií můžete díky přiloženým ukázkám ohodnotit sami, za nás je hodnotíme jako průměrné. Co fotoaparát sráží asi nejvíce je rychlost focení, dříve než stihne tablet zaostřit, začne se většině uživatelů klepat ruka. Přední kamera s rozlišením 5 Mpx poslouží především k videohovorům.

Nelíbilo se nám:

  • chybí přisvětlovací LED dioda
  • pomalé zaostřování

Videokamera: Full HD standard

Natáčet můžete i videa, a to ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Videa se ukládají ve formátu 3GP. I v tomto případě pozorujeme šum. Videa nejsou špičková, ale na běžné momenty postačí. Celkově se však kvalita zdá lepší než u fotografií, zamrzí pouze absence byť jen softwarové stabilizace obrazu, protože vzhledem k velikosti tabletu je dost obtížné natočit videoklipy, které nepůsobí roztřeseným dojmem. Nahrávat lze i videa v nižším rozlišení, konkrétně HD a VGA. Slow-motion režim bohužel chybí.

Líbilo se nám:

  • i bez optické stabilizace plynulý záznam

Nelíbilo se nám:

  • chybí slow-motion video

Multimediální funkce: zábava na třetí

Velký displej Lenova Yoga Tab 3 Pro přímo vybízí ke zpracování a konzumaci multimediálního obsahu. Projektor jsme si již popsali, to ale rozhodně není vše. Hračičky ocení možnost Skicáku od Lenova. Ten umožní dělat poznámky a náčrty, například na právě zachycený obrázek (například webové stránky). Můžete si ale vytvořit i čistý skicák a ten využít jako takové omalovánky. Představivosti se meze nekladou, výsledek samozřejmě můžete prezentovat skrze integrovaný projektor. Přenos navíc funguje v reálném čase a vy tedy můžete obohatit nudné prezentace o různé náčrtky.

Multimediální funkce

Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikace Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávače. Pro video je zde přehrávač přímo od Lenova. Ten se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbeného kodeku XviD a kontejneru .AVI, bez problému ovšem nejsou titulky. Občas se zadaří, občas je nutné vyměnit interní přehrávač například za kvalitní a volně dostupné VLC. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. Co se týče her, budete muset zavítat do Obchodu Play, protože v tabletu žádné předinstalované nejsou. My dodáme, že Yoga Tab 3 Pro rozjede bez problému jakékoliv náročné 3D hry, kupříkladu Asphalt 8 nebo GTA. Zkrátka, na palubě je vše důležité na ukrácení dlouhé chvíle a co chybí, to snadno doinstalujete.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní multimediální předpoklady

Organizační funkce: vše potřebné

V takto velkém tabletu samozřejmě nemůže chybět ani zástup organizačních funkcí a i tuto složku má Lenovo vyřešeno výborně, kupříkladu takový kalendář, jenž se může pochlubit nejenom množstvím zobrazených informací, ale také přehledností. Celkově si dokážeme představit využívat jej jako primární. Skvěle funguje synchronizace s Google kalendářem, nechat si můžete zobrazit také svátky a další podrobnosti. Stejně dobře funguje i aplikace E-mail, případně Gmail, která po aktualizaci zvládá spravovat i více účtů a nejste omezeni pouze na maily od Googlu.

Organizační funkce

Podrobné organizační funkce naleznete i pod položkou hodiny, kde je kromě samotného budíku také světový čas, minutka a také stopky. Z dalších funkcí můžeme zmínit přehledný záznamník zvuku a kalkulačku. V tomto ohledu je zkrátka Lenovo Yoga Tab 3 Pro vybaven jako leckterý smartphone, navíc funkce, které vám chybí, snadno přidáte prostřednictvím aplikací třetích stran z obchodu Google Play.

Líbilo se nám:

  • kvalitní kalendář

Navigace: GPS k dispozici

GPS a GLONASS modul rozhodně oceníte, a to nejen k automobilové navigaci. Využít lze samozřejmě Google mapy, ale příliš si nepomůžete. Za plnohodnotnou a kvalitní navigaci si musíte zaplatit. V obchodě Google Play jich naštěstí najdete dost, případně stále můžete využít služeb bezplatné navigace HERE. Co se týče citlivosti, jsme poměrně spokojeni, v případě aktivní Wi-Fi je nalezení polohy otázkou pár vteřin, nalezení polohy v případě studeného startu bez asistence zabere zhruba 20 sekund.

Navigace

Líbilo se nám:

  • možnost stažení map do mezipaměti

Data a internet: kompletní včetně LTE

V námi testované LTE variantě jsme mohli prověřit kromě Wi-Fi 801 b/g/n také LTE, a to dokonce s podporou všech tuzemských pásem. Samozřejmě nechybí ani Bluetooth 4.0. Obě bezdrátové technologie fungují bez problémů. Potěší také to, že vzhledem k přítomnosti sítí mobilních operátorů lze přes tablet zasílat a také přijímat SMS zprávy, a to díky jednoduchému editoru. Volat na tablet (ani z tabletu) bohužel nejde – to je Lenovem uměle blokováno, zřejmě aby tolik nemrzela absence headsetu v balení.

Google Chrome

K brouzdání internetem je předinstalovaný Google Chrome. Využít můžete nejen jeho plynulého chodu, ale také synchronizaci záložek třeba s vaším počítačem.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE

Závěrečné zhodnocení: multimediální svět

Nebudeme si nic nalhávat: Lenovo Yoga Tab 3 Pro na nás udělal stejně velký dojem jako jeho předchozí generace, a to ne pouze svým kvalitním displejem, ale také funkcemi, které se ve světě tabletů jen tak nevidí. Pokud bychom tedy měli zhodnotit tablet jako celek, napadá nás přirovnání k pověstnému „multimediálnímu centru ve vašich rukách“.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Klady jsou víceméně jasné: kromě špičkového displeje tablet upoutá velice dobrým zvukovým projevem, který mají na svědomí hned 4 reproduktory. Potěší také jedinečný projektor, kterým nejenom že uděláte dojem na své kamarády, ale skvěle poslouží i pro dlouhé filmové večery. Kapacita baterie vcelku s přehledem zvládne dva celovečerní filmy, v případě nutnosti jde používat projektor i s připojenou nabíječkou. Povedlo se také zpřehlednit prostředí. Potěší i integrované fotoaparáty, kterými zaznamenáte alespoň to nejnutnější.

Integrovaná paměť o velikosti 32 GB by náročnějšímu filmovému fanouškovi nemusela stačit, a tak je velmi dobře, že lze do těla tabletu umístit i paměťovou kartu o velikosti až 128 GB. Co se týče stojánku a konstrukce samotné, jedná se o něco, co si buď zamilujete, nebo naopak. Stojánek díky svému kovovému provedení funguje skvěle, stejně tak chválíme nespočet možností úhlu sklonu. S kloubem však může nastat problém při držení tabletu na šířku. Při držení na výšku však poslouží jako ergonomická rukojeť, a tak jde o dvousečnou zbraň.

Zaměříme se také na nedokonalosti. Hlavním problémem může být místy špatná optimalizace, která trochu kazí dojem. Pro opravdu náročné zákazníky může být problém i v tom, že integrovaný pikoprojektor nemá dostatečnou svítivost na používání za běžného dne. Z drobností zamrzí absence hardwarového posuvníku pro ostření projektoru, absence samostatné subbasové jednotky a také to, že tlačítka regulace hlasitosti neumějí měnit funkčnost dle polohy. Největším problémem se však může stát cena, která se v případě LTE varianty zastavila na hodnotě 17 tisíc Kč.

Konkurence

Lenovo Yoga Tab 3 Pro poměrně v klidu, protože žádný jiný tablet dostupný na tuzemském trhu nenabízí to, co právě Lenovo. Spojení velkého displeje, projektoru a také vysokokapacitní baterie s rychlým nabíjením, to je zkrátka unikum. Přesto se pokusíme nějaké tablety jako konkurenty najít. Nabízí se například Sony Xperia Z4 Tablet, který za zhruba 16 000 Kč nabídne voděodolnou konstrukci, 10,1palcový displej s QHD rozlišením, osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994 a 3 GB RAM. Ve výbavě však citelně chybí podpora LTE – to nabídne až verze za 19 tisíc.

Apple iPad Air 2, Sony Xperia Z4 Tablet, Samsung Galaxy Tab S 10.5 LTE

Alternativou může být Samsung Galaxy Tab S , který za 14 tisíc nabídne 10,5palcový displej s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů, 3 GB RAM, LTE a osmijádrový procesor Exynos. Pakliže se vám nelíbí konkurence s Androidem, zaujmout by mohl například Apple iPad Air 2 ve své LTE verzi. Za cenu 17 tisíc se nabízí základní 16GB varianta bez možnosti rozšíření. Za tuto cenu získáte 9,7palcový displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů, velmi tenkou kovovou konstrukci a také 8Mpx fotoaparát.

lenovo-yoga-tab-3-pro
Klady
  • špičkový 10,1palcový displej s QHD rozlišením
  • příjemné rozměry a tloušťka
  • zadní část s imitací kůže
  • multifunkční projektor v kloubu
  • vysoká výdrž na jedno nabití
  • slot na nanoSIM, podpora LTE a GPS
  • možnost psát a přijímat SMS zprávy
  • výkonný a úsporný procesor
  • kvalitní zvuk, čtveřice reproduktorů
  • multifunkční kovový stojánek
Zápory
  • nemožnost telefonovat přes GSM
  • časté softwarové bugy
  • chybí hardwarové ostření projektoru
Diskuze ke článku
ANO
17k za tablet s androidem je samozrejme totalni nesmysl, nechcete vyzkouset, jestli tam jde nahrat windows? Nebo je to zamcene? Ale tak nejak tusim, ze to bude zamkle proti instalaci OS, tahle "ficura" bude vyhrazena stejnemu tabletu, akorat o pulku drazsimu:(
Tod
Jak je to s doplňkovou klávesnicí? Teoreticky by na něj měla pasovat i ta z minule řady?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze