Lenovo Yoga Smart Tab
recenze

Lenovo Yoga Smart Tab

Chytrý asistent na druhou
7

Lenovo Yoga Smart Tab přináší zpět praktický stojánek i pokročilou integraci chytrého asistenta od Googlu. Jak se používá a komu bych jej doporučil? To se dočtete na řádcích níže.

Lenovo Yoga Smart Tab představuje nejnovější přírůstek do rodiny Yoga tabletů, které se proslavily praktickým polohovatelným stojánkem integrovaným přímo v těle zařízení. Pomyslným esem v rukávu tohoto tabletu je navíc možnost jej využívat jako plnohodnotný domácí chytrý asistent. Jak se nový Yoga Smart Tab povedl prozradím v recenzi, ještě předtím se však pojďme podívat na obsah balení.

Lenovo Yoga Smart Tab – videorecenze

Technické parametry Lenovo Yoga Smart Tab

Kompletní specifikace
Konstrukce242 × 166 × 8,5 mm, 580 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 200 × 1 920 px)
Fotoaparát8 Mpx,
ChipsetQualcomm Snapdragon 439, CPU: 2×2 GHz + 6×1,45 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:54 hodin
Dostupnostprosinec 2019, 7 690 Kč

Obsah balení: žalostných 10 W

V elegantní černé krabičce najdeme kromě tabletu a základních příruček také kabel typu USB-A/USB-C včetně napájecího adaptéru s výkonem pouhých 10 W.

Lenovo Yoga Smart Tab
Nelíbilo se nám
  • nízký výkon napájecího adaptéru

Konstrukční zpracování: s citem pro ergonomii

Co se mi opravdu líbilo, je praktický otočný stojánek, který tablet umožňuje používat v několika různých režimech a dokonce si jej díky otvoru ve stojánku můžete i pověsit. Stojánek navíc působí bytelně, má příjemnou tuhost a obsahuje „pojistku“ v podobě tlačítka umístěného pod 8Mpx fotoaparátem, který je přinejlepším průměrný a poslouží spíše pro nouzové případy.

Yoga Smart Tab se velmi příjemně drží.

Kvalitě zpracování nemám co vytknout: použité materiály působí kvalitně a dílenské zpracování je na vysoké úrovni. Nikde nic nevrže a z tabletu mám velmi dobrý pocit. Díky specifickému tvaru, kde má tablet na jedné straně „váleček“, v němž jsou umístěny reproduktory, stojánek (a pod ním chytře schovaný slot pro paměťovou kartu o velikosti až 256 GB), se Yoga Smart Tab velmi příjemně drží v jedné ruce například při čtení v posteli. V režimu stojánku zase disponuje slušnou stabilitou, takže se jen tak nepřevrhne. Hmotnost 580 gramů je přitom podle mého názoru přijatelná a umožňuje pohodlné používání.

Z konektorové výbavy pak potěší USB-C i 3,5mm jack. Na těle pochopitelně neschází ani základní ovládací prvky v podobě vypínacího tlačítka a u něj přidružené kolébky hlasitosti. Obě tlačítka nabízejí příjemný stisk i odezvu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • dobrá ergonomie
  • chytře ukrytý slot na paměťovou kartu
  • praktický stojánek

Displej: pěkná podívaná

Lenovo vsadilo na 10,1palcový IPS LCD displej, který vypadá pěkně a chlubí se dobrými pozorovacími úhly i možností upravení barevného podání. Stěžovat si nelze ani na slušné rozlišení 1 200 × 1 920 pixelů s výslednou jemností 224 pixelů na palec, které bohatě postačí ke konzumaci médií. Co mě mírně zklamalo, je automatická regulace jasu, která zpravidla nechávala displej zbytečně tmavý i v hodně světlém prostředí, což však v budoucnu, doufejme, vyřeší aktualizace. Odemykání obličejem pomocí 5Mpx přední kamerky naopak fungovalo příkladně a nemám mu co vytknout.

Lenovo Yoga Smart Tab
Líbilo se nám
  • dostatečně jemné rozlišení
  • dobré pozorovací úhly
Nelíbilo se nám
  • nespolehlivá automatická regulace jasu

Zvuk: královský poslech

Co je rozhodně potřeba vyzdvihnout, jsou reproduktory umístěné po stranách, na nichž se podílela společnost JBL a výsledek jednoznačně stojí za to. Yoga Smart Tab mě i všechny mé známé překvapil až nečekaně vysokou hlasitostí i kvalitou reprodukce a s klidem si dovolím tvrdit, že bez větších potíží nahradí i menší přenosné bezdrátové reproduktory. S ohledem na velikost zařízení překvapí zejména hutné basy, které bych od takto kompaktního tabletu opravdu nečekal. Lenovo Yoga Smart Tab je tak naprosto ideálním zařízením k poslechu hudby či sledování videí.

Lenovo Yoga Smart Tab
Líbilo se nám
  • zcela nadprůměrná kvalita reprodukce
  • vysoká hlasitost
  • hutné basy

Výkon hardwaru: zaspal dobu

Na dlouhé výdrži se nepochybně podepsala i slabší hardwarová výbava v podobě Snapdragonu 439, se kterým se setkáte v hlavně low-endových telefonech. Naštěstí mu dělají společnost alespoň 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Pokud nejste nároční a na tabletu převážně brouzdáte na internetu, případně si čtete knížky nebo sledujete videa, pravděpodobně výrazný nedostatek výkonu nepocítíte. I tak mě ovšem volba Lenova osadit tablet tímto čipsetem zklamala, a to obzvlášť s ohledem na cenu, která rozhodně není nejnižší.

Líbilo se nám
  • 4 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • slabší čipset Snapdragon 439

Výdrž baterie: neurazí ani nenadchne

Nižší výkon napájecího adaptéru zákonitě pocítíte při nabíjení, které zabere bezmála čtyři hodiny. Baterie o kapacitě 7 000 mAh vás na druhou stranu odmění relativně dlouhou výdrží, a tablet tak budete nabíjet zhruba dvakrát až třikrát za týden. Pokud jej půjčíte na hraní dětem, je pochopitelně potřeba počítat s častějším nabíjením.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 57 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 81 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 104 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 125 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 148 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 175 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 198 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 231 minut
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení dodávanýma adaptérem

Software a konektivita: Android 9 Pie

Po softwarové stránce na uživatele čeká Android 9 Pie, který měl v době testování listopadové bezpečnostní záplaty. Výrobce navíc systém obohatil i o pár funkcí, jako je například „Dětský režim“ či možností rychlého pořízení screenshotu, natáčení obrazovky či aktivace režimu ochrany zraku, který eliminuje modré světlo.

Režim chytrého asistenta nefunguje vždy zcela spolehlivě.

Velkou přidanou hodnotou Lenovo Yoga Smart Tabu má být schopnost fungovat jako plnohodnotný chytrý domácí asistent. V případě, že necháte tablet připojený k nabíječce po dobu alespoň 20 sekund, se promění v chytrého asistenta s velkým displejem. Z testování bohužel musím konstatovat, že tablet ne vždy reagoval na hlasové pokyny a občas nedošlo ani k aktivaci režimu. S podobným chováním jsem se bohužel setkal i během představení na veletrhu IFA v Berlíně. Pochopitelně je také třeba počítat s tím, že Google Asistent stále nepodporuje češtinu, takže musíte mluvit anglicky, nebo využít jiný podporovaný jazyk.

Zmínit musím podporu Wi-Fi standardu 802.11 b/g/n/ac či Bluetooth verze 4.2. Polohové služby ani NFC tablet nenabízí.

Líbilo se nám
  • Android 9 Pie s listopadovými bezpečnostními záplatami
  • dětský režim a další praktické funkce
Nelíbilo se nám
  • režim chytrého asistenta nefunguje vždy zcela spolehlivě

Zhodnocení

Lenovo Yoga Smart Tab by mohl být sympatickým tabletem pro rodinné využití. Bohužel jej však zbytečně degraduje slabší čipset a příliš vysoká cena, která činí necelých 8 tisíc korun.

Lenovo Yoga Smart Tab

Konkurence

Za příplatek dva tisíce korun lze přitom pořídit klasický iPad s 10,2" displejem, který má mnohem více výkonu a nabízí podporu chytrého pera Apple Pencil, případně o dva tisíce korun levnější Samsung Galaxy Tab A 2019 se srovnatelnou výbavou.

Apple iPad (10,2") 128 GB LTE

Rozměry250,6 × 174,1 × 7,5 mm, 483 g
DisplejTFT IPS, 10,2" (2 160 × 1 620 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorApple A10,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor8 827 mAh, doba nabíjení: 4:01 hodin

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) Wi-Fi

Rozměry245 × 149 × 7,5 mm, 460 g
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,8 GHz + 6×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor6 150 mAh, doba nabíjení: 3:29 hodin
lenovo-yoga-smart-tab-
Klady
  • slušná výdrž
  • dobrá ergonomie
  • praktický stojánek
  • skvělé hlasité reproduktory
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • slabší hardware
  • ne vždy spolehlivě fungující režim chytrého asistenta
Diskuze ke článku
Chelsea
Škoda zdrojů přírodních i výrobních.
Fbio
Škoda, kdysi jsem tuto řadu měl. Kvalitní konstrukce, těch poloh do kterých se dal tablet nastavit, vše super. Ale skoro nulová podpora to zabila. Moc bych neočekával, že něco opraví aktualizací..... A ten procesor..... no to už ani nekomentuji.
Calebos
Ta cestina. Autor clanku neslysel o interpunkci asi ani v radiu. :D
Siki
Pokud vím, tak maximální dovolený proud konektoru USB je 2A. Při napájecím napětí 5V je to 5x2=10W. Není to "žalostných 10W", ale těch samých 10W jako všude jinde, jenom vám tentokrát nelžou, že to má výkon jaderné elektrárny. Je to asi jako kdysi kazeťák od vietnamců z tržnice na baterky s výkonem 2500W a ten samý prodával sony se štítkem 15W. To jenom tak k zamyšlení...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze