Lenovo Yoga Book C930
recenze

Lenovo Yoga Book C930

Klepejte dvakrát
6

Dnešní recenzi začneme ve vší slušnosti – jednoduše zaklepeme. Právě toto gesto je totiž vstupní branou i k novému konvertiblu od Lenova. Model Yoga Book C930 se snaží kombinovat výhody notebooku, možnosti tabletu, praktičnost čtečky elektronických knih a jednoduchost stylusu. Není to už trochu moc? Dokáže ve všech kategoriích obstát? Uvidíme.

Řada Yoga od Lenova vyniká svými technologickými možnostmi. Vyloženou čest ji dělá nový přírůstek zvaný Yoga Book C930, který nabízí dva displeje, 360° konstrukci nebo aktivní pero. Těšit se můžete i na slušnou výdrž, tenkou konstrukci či nízkou hmotnost. Zajímavostí je pak důmyslně zpracované otevírání tohoto netradičního notebooku. Všechny technologické vychytávky si však Lenovo nechá samozřejmě zaplatit a vyvstává tak otázka, zda si vyšší cenu dokáže Yoga Book C930 obhájit.

Technické parametry Lenovo Yoga Book C930

Kompletní specifikace
Konstrukce260,4 × 179,4 × 9,9 mm, 775 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,8" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetIntel Core i5 7Y54, , GPU: Intel HD Graphics 615
PaměťRAM: 4 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor36 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostříjen 2018, 25 000 Kč

Lenovo Yoga Book C930 – videorecenze

Obsah balení: krabička vypadá pěkně

Lenovo si dalo práci i se samotným prodejním balením, které vypadá velmi pěkně a dává tušit, že si s sebou domů odnášíte něco výjimečného. Uvnitř naleznete kromě notebooku adaptér pro nabíjení, propojovací kabel zakončený dvěma USB-C konektory a nakonec ve zvláštní krabičce umístěné aktivní pero.

Konstrukční zpracování: krása na zaklepání

Hned na úvod si řekněme, že zde nemáme zařízení, které můžete rozebírat a měnit k obrazu svému. A jak jsme naznačili, jde o konvertibl. Hlavní výhodou je tedy 360° kloub. V případě dnes testovaného Lenova se jedná o soustavu několika řad kloubů těsně u sebe, která působí vcelku křehkým dojmem. Zatím drží pevně, avšak co se stane po čase lze jen obtížně odhadovat. Již od koupě by někoho mohlo otravovat, že ozdobné spojení kloubů lehce chrastí.

Samotná konstrukce je hliníková, velmi precizně zpracovaná a příjemná na omak. Neulpívají na ní otisky prstů a všechny přechody jsou krásně zahlazené. Jinými slovy dostanete přesně to, co od zařízení očekáváte. Námi testovaná černá varianta je jediná dostupná na českém trhu.

Lenovo Yoga Book C930

Cestovatele nadchne, že Yoga Book C930 je na konvertibl neskutečně tenká – v pase nemá ani centimetr – a lehká – 775 gramů odpovídá větším tabletům, což je fajn. Přenášení v aktovce či jiné tašce jde tak velice snadno a o zařízení takřka nevíte. Existují však podstatně lehčí tablety a zvlášť pak čtečky e-knih.

Na Yoga Book budete často klepat.

S tloušťkou a hmotností úzce souvisí rozevírání. Hmotnost celku je příliš nízká, abyste mohli uchopit víko a zařízení snadno otevřít, a současně moc tenké na potřebnou prohlubeň pro vaše prsty. Lenovo tak přišlo s důmyslným a velmi stylovým řešením. Na Yoga Book prostě zaklepete. Bohužel nedodalo příručku jak a kde přesně, ideálně však zhruba uprostřed a musí jít o dvojí klepnutí, a to ani pomalu, ani rychle. Pokud je konstelace hvězd příznivá, dojde k přepólování magnetů a víko od základny zhruba o centimetr samo odskočí, kdy již zařízení pohodlně otevřete. Bohužel je to systém značně nespolehlivý a při testu jsem se dostal k úspěšnosti zhruba 50 %. Osobně mám tak obavu, že na tento způsob pracovně vytížení uživatelé zanevřou a zařízení otevřou postaru.

Po obvodu zařízení se nachází dvojice reproduktorů. Ty však nedoplňuje jedna podstatná věc – ať hledáme jak hledáme, 3,5mm jack nenacházíme, a jedinými dvěma konektory jsou tak USB-C. Je nasnadě, že pro připojení vlastních drátových sluchátek budete potřebovat redukci. Funguje v podstatě jakákoliv, klidně i ta od telefonu. Dva konektory jsou nezbytným minimem, neboť se dělí nejen o zvuk a přenos dat, ale také samozřejmě o nabíjení.

Lenovo Yoga Book C930

Na pravém boku se nachází ještě nezbytné klávesy. Podlouhlé dvojtlačítko reguluje hlasitost, menší klávesa s hrubší povrchovou úpravou zařízení probouzí k životu.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost
  • prémiové zpracování
  • příjemná tloušťka
  • stylové otevírání zaklepáním
Nelíbilo se nám
  • otevírání na zaklepání není zcela spolehlivé
  • klouby lehce chrastí

Displeje: kvalita především

Po rozevření se nám naskytne pohled na dva displeje. V horní části je ten důležitější. 10,8palcový IPS panel s jemným Quad HD rozlišením a sytými barvami pohladí vaše oči. Rozsah jasu je velký a vyhoví jasnému dni i temné noční místnosti. Je samozřejmě plně dotykový, čehož každý samozřejmě využije. Kvůli tomu ale displej i jeho okolí neustále pokrývají otisky prstů.

Lenovo Yoga Book C930

Sekundární displej ve spodní části je značně odlišný, ačkoliv jeho velikost zůstává nadále 10,8 palců. Typově se však jedná o e-inkový zobrazovač bez dodatečného podsvětlení, který známe ze čteček elektronických knih a objevil se například na YotaPhonu. Tento displej má Full HD rozlišení a rovněž jde ovládat dotyky. Potěší i rychlá obnovovací frekvence. K čemu zde vlastně je? Nabízí hned několik funkcí.

Lenovo Yoga Book C930

V prvé řadě sekundární displej zobrazuje klávesnici. Je to výhoda i nevýhoda naráz. V prvé řadě můžete zařízení proměnit na tablet a nepřekáží vám na zádech fyzická klávesnice, což je plus. Nevýhoda je nasnadě – ačkoliv se Lenovo skutečně snažilo a klávesnice má zcela standardní rozložení i rozestupy kláves, nabízí haptickou odezvu a po stisku tlačítka dojde dokonce k animaci simulující stisk, mechanickou klávesnici takto rozhodně nahradit nelze. Při troše cviku jde psát rychle, jenže překlepům se nevyhnete. Psaní je o něco málo pohodlnější než na obyčejné dotykové klávesnici. Pakliže však vytváříte delší texty, Yoga Book C930 pro vás rozhodně není tím pravým řešením. Nechybí ani touchpad podporující gesta. Má však poměrně malé rozměry a často jsem se nevědomky dostal až na klávesu s mezerníkem.

Pokud zrovna nepotřebujete klávesnici, můžete tento displej přepnout do režimu poznámkového bloku. Zde můžete tahem prstu psát poznámky. Snadno si navíc můžete přenést screenshot z hlavního displeje na spodní. Poslední možnost je čtení elektronických dokumentů, typicky e-knih či PDF souborů. Procházet můžete celé úložiště a čitelnost displeje je skvělá. Na držení v jedné ruce je však zařízení moc velké a ve výsledku i těžké. Je lepší mít tablet položený či jinak nastavený.

Lenovo Yoga Book C930
Líbilo se nám
  • krásné barvy a jemné rozlišení hlavního displeje
  • široké možnosti využití úsporného sekundární E-Ink displeje
Nelíbilo se nám
  • oba displeje se snadno zapatlají
  • sekundární displej nenahradí plnohodnotnou klávesnici

Zvuk: hlavně hlasitě

Jak již víme, po obvodu zařízení se nachází dvojice reproduktorů. Hrají příjemně kvalitně a opravdu nahlas. Bez problémů ozvučí i větší místnost. Na nějaký kvalitní poslech hudby to však samozřejmě není.

Lenovo Yoga Book C930

Když už si s vlastní redukcí připojíte vlastní sluchátka, budete s reprodukcí spokojeni. Piktogram sluchátek najdete u pravého USB-C konektoru, ale jak jsme předpokládali, vůbec nezáleží, do jakého konektoru sluchátka zapojíte. Pokud nemáte redukci, ale naopak sluchátka s USB-C, opět na volbě portu nezáleží.

Líbilo se nám
  • čistě hrající hlasité reproduktory
  • slušný výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon: starší procesor pro méně náročné

V testovaném notebooku se nachází dvoujádrový procesor Intel Core i5 7Y54 společně s integrovanou grafikou Intel HD 615. Jde navíc o starší model, a tak na hraní náročných her musíte zapomenout. Pro tento účel však Yoga Book není stvořen, ostatně malý displej a chybějící mechanická klávesnice mluví za vše.

Procesor doplňuje více než dostatečná 4GB operační paměť typu DDR3 a svižné 256GB SSD úložiště. Pokud by vám prostor reálně převyšující 200 GB přeci jen nestačil, zamiřte na levý bok, kde se nachází klíčkem jištěný šuplíček pro paměťovou microSD kartu.

Líbilo se nám
  • 256GB SSD
Nelíbilo se nám
  • starší procesor

Výdrž baterie: výrobce drží slovo

Nevyjímatelná baterie má kapacitu 36 Wh a výrobce slibuje téměř 9hodinovou výdrž při běžném používání. A můžeme mu dát zapravdu. Například při prohlížení internetu či běžné kancelářské práci se výdrž pravidelně k 9 hodinám blížila.

Lenovo Yoga Book C930
Líbilo se nám
  • 9hodinová výdrž

Konektivita: dostalo se na LTE

Ačkoliv zde vlastně máme notebook, není konektivita bůhvíjaká. Jak již víme, na těle zařízení se nachází dvojice USB-C konektorů, která slouží pro přenos dat, nabíjení i poslech hudby přes sluchátka. Pokud budete chtít připojit starší periferie s USB-A, musíte využít vlastní redukci. Dostalo se na čtečku paměťových karet microSD, která se usazuje do šuplíčku po levé straně. Vedle paměťovky můžete vložit ještě jednu nanoSIM kartu. Po jejím vložení se můžete kdekoliv připojit k LTE síti, což se jistě hodí. Samozřejmost představuje Wi-Fi ac či Bluetooth 5.0.

Líbilo se nám
  • podporuje paměťovku
  • zvládá mobilní data skrze LTE
Nelíbilo se nám
  • málo konektorů

Software: Okna pro myš i prst

Prostředí má pod palcem operační systém Windows 10 Home, který můžete používat buď v desktopovém, nebo tabletovém režimu. Ten druhý je samozřejmě lépe uzpůsobený pro ovládání dotykem, ale pomocí prstu můžete klidně ovládat i desktop. Jelikož jde o plnohodnotná Windows 10, rychle se v nich zorientujete. Nejsou zde zbytečné aplikace navíc a vše běží rychle díky dostatečně výkonnému hardwaru.

O zabezpečení celého systému se může starat čtečka otisků prstů, která má své místo na hraně nad sekundárním displejem. Osobně mi však přidělávala spíše starosti. Ještě bych byl ochoten přimhouřit oko nad zdlouhavým nastavováním, které zabere nad celou minutu. Spolehlivost čtečky je však zcela tristní. Správně načetla můj otisk tak ve třech z deseti pokusů, což mne v některých chvílích přivádělo k šílenství. Abychom neopomněli nic, zmíníme i nezbytnou webkameru se základním 2megapixelovým rozlišením, která je umístěna tradičně nad hlavním displejem.

Líbilo se nám
  • minimum bloatwaru
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • nespolehlivá čtečka otisků prstů

Aktivní pero: s tlačítky i místem pro odložení

Úvodem jsme si řekli, že Lenovo Yoga Book C930 může posloužit i jako zápisník. Prsty jsou ale přeci jen nemotorně tlusté. V prodejním balení proto najdete ještě aktivní pero, kterým lze ovládat oba displeje. To vypadá jako trochu mohutnější propiska, která má na sobě tři tlačítka: dvojtlačítko po boku a jedno tlačítko na horní hraně. Všechna jsou uživatelsky definovatelná – můžete jim přiřadit různé funkce, které mohou, ale nemusí souviset s psaním. Rychle tak lze například spouštět pro vás důležité aplikace. Pero se pohodlně drží a reaguje na tlak. Není tak problém kreslit různě silné čáry. O přísun energie se stará malá AAAA tužková baterie.

Pero je tedy moc fajn, ale kam s ním? I na to Lenovo myslelo. Do těla notebooku by se zdaleka nevešlo. Můžete jej však magneticky připnout na zadní stranu a mít ho tak bezpečně po ruce.

Líbilo se nám
  • programovatelná tlačítka
  • citlivost na tlak

Zhodnocení a konkurence

Lenovo modelem Yoga Book C390 demonstruje své technologické možnosti a my musíme upřímně říci, že výsledek je velmi podařený. Skutečně získáte zařízení 4v1, ovšem jako všechny snahy o podobné kombinace, i tato má své kompromisy. Za 40 tisíc korun tak získáte notebook s Windows 10, kvalitním displejem i dobrou výdrží, ale kvůli chybějící mechanické klávesnici musíte zapomenout na tvorbu delších textů. Jako tablet funguje zařízení skvěle, jen musíte dávat pozor na druhý displej, který sice není aktivní, ale poničit se stále může. Zápisník je to rychlý a pohodlný, díky E-Ink displeji poslouží i jako energeticky úsporná čtečka knih. Souhrnně řečeno však lze říci, že Yoga Book C930 nevyniká v žádné oblasti, a to je poněkud problém. Za 40 tisíc seženete i výkonnější a lépe použitelné stroje, byť ne tak univerzální.

Lenovo Yoga Book C930

Konkurentem se například brzy stane Acer Swift 7 (SF714-52T), který sice nenabízí druhý e-inkový displej, ale v podobně velkém těle má 13palcový displej téměř bez rámečků a nabídne modernější procesor či větší operační paměť. Na českém trhu se má objevit v dubnu a cena má lehce přesáhnout 40 tisíc korun.

Pokud vám jde o zajímavé technologické novinky a současně zvládnete o něco tlustší a těžší zařízení, můžete sáhnout po ASUSu ZenBook 13, který má vylepšený touchpad, lepší procesor, klasickou klávesnici či nadále příjemné rozměry. 13palcový displej má pak velmi malé rámečky. Cena je pak o poznání příznivější – činí jen 25 tisíc korun.

Na trhu je stále také předchůdce, respektive původní Yoga Book, který ještě neměl e-inkový displej. Má také slabší procesor, menší interní paměť i horší hlavní displej. Konstrukce je však velmi podobná a cena aktuálně příznivější – pohybuje se kolem 15 tisíc korun.

lenovo-yoga-book-c930
Klady
  • precizní zpracování
  • kvalitní displeje různých technologií
  • tenká a lehká 360° konstrukce
  • slušná výdrž
  • dobře využitý E-Ink displej
  • podpora LTE
  • programovatelné aktivní pero
  • možnost využití jako čtečky e-knih
Zápory
  • notebooku chybí klasická klávesnice
  • na tablet trochu těžší
  • nedostatek konektorů
  • vyšší cena
  • starší typ procesoru
  • soustava kloubů lehce chrastí
Diskuze ke článku
Kamil Kotlář
Prosím, buď recenze notebooků nedělejte, nebo si nastudujte HW. Pokaždé když čtu u Vás recenzi na notebook, tak máte chybu v procesoru. Není to čtyřjádro, ale dvoujádro. Čtyři má možná tak vlákna a to není to stejné! Přečtěte si o technologii Hyper Threading nebo Simultaneous Multi Threading. Díky
Blue Sun
Blue Sun
Takže pokud to shrneme: psát se na tom vlastně nedá, kvalita zpracování sporná, funkce otevírání polofunkční, chybí jack, doteková klávesnice je bez podsvícení, a jako návdavek máme 4 GB RAM pro Windows (a ještě ke všemu jen v edici Home) za cenu přesahující cenu špičkového notebooku.
Pisálek pak už pro jistotu ani v textu nezmíní, že se sice jedná o "i5", ale ve verzi 7Y54, tedy v extrémně úsporné a nevýkonné.
Chápu, za stylovost se platí a všem, kdo si to koupí to jen a jen přeju. Se vším zlým. Ale kdo chce použitelnost... kupte si radši něco s normální klávesnicí.
Sorryjako.
Anonym
Psat se na tom da dobre ale klavesnice neni podsvicena :(
Samo Kosík
Samo Kosík
Prečo michal pavlicek pise na taj klavesnici slovo "chuj"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze