Lenovo Yoga 910
recenze

Lenovo Yoga 910

Fešný, ale nevychovaný maratonec
3

360stupňová konvertibilní konstrukce, aktuální Core i7 „účkové řady“, 16 GB RAM, 512GB SSD nebo 14palcový 4K displej, a to v celohliníkovém těle tenčím než 15 milimetrů a lehčím než 1,4 kilogramu – takovými ohromujícími specifikacemi se může pochlubit strop spotřebitelské řady Yoga od Lenova, prémiový model 910 v maximální výbavě. Oslní stejně jako na papíře i v praxi?

Prodeje chytrých telefonů stagnují a zájem zákazníků o tablety poslední dobou klesá, ale existuje subkategorie obdobných přenosných zařízení, která se těší růstu. Jsou jimi zařízení 2v1, ovšem jejich výrobci si nemohou dovolit usnout na vavřínech. Celkový trh s počítači totiž už několikátým rokem setrvale upadá, adopce Windows 10 zdaleka neprobíhá tak rychle, jak by si Microsoft přál, a největší rozkvět z hlediska inovací se odehrál v době nástupu Windows 8. Pro některé je to již vzdálené období, takže si ho pamatují mlhavě. Někteří celou éru Windows 8 v zájmu zachování zdravého rozumu raději úplně vytěsnili z paměti. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, plyne z toho jediné – segment konvertibilních zařízení by si setsakramentsky zasloužil nějakou oživující injekci. Stane se jí vrcholný spotřebitelský model pro rok 2017 od největšího výrobce počítačů?

Lenovo Yoga 910

Technické parametry Lenovo Yoga 910 13IKB 80VF001PCK

Kompletní specifikace
Konstrukce323 × 224,5 × 14,3 mm, 1 380 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 840 × 2 160 px)
ChipsetIntel Core i7-7500U, CPU: 2×2,7 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor78 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostprosinec 2016, ?

Lenovo Yoga 910 – videopohled

Konfigurace: i se sklem na zádech

K zodpovězení výše uvedené klíčové otázky se však možná ani nedostaneme, neboť se hodlám už takto zkraje recenze pokusit o redaktorskou sebevraždu. Všechny parametry testované konfigurace za 50 tisíc korun jsem sice v úvodu a tabulce uvedl pravdivě, ale když jsem o ní hovořil jako o vrcholu, pravda to tak úplně nebyla. A čeho horšího než uvedení v omyl se může redaktor dopustit? Přihodilo se nám, že již po natočení videorecenze, jejíhož textu jsem autorem, e-shopy za cenu 55 tisíc zalistovaly Yogu 910 Glass s Core i7-7500U, 16 GB RAM, 4K displejem a s – oproti našemu modelu dvojnásobným – 1TB SSD úložištěm. Krom vzorkované a sklem překryté zadní strany víka u dražší verze však už žádný jiný rozdíl nenajdete, tak snad prominete.

Pokud dojdeme na úplně opačný konec spektra konfigurací, rozdílů pochopitelně najdeme víc. Za nižší cenu 35 tisíc budete muset akceptovat procesor Core i5-7200U, 8GB RAM a 256GB SSD. Dostačuje-li vám to, ale Core i7 se nechcete vzdát, našetřete si 40 tisíc a očekávejte zlatou barvu šasi místo stříbrné.

Lenovo Yoga 910

Jak jsme se na vlastní kůži přesvědčili, vlivem relativního mládí testovaného produktu nelze vyloučit, že se časem výběr ještě rozšíří. Kéž by jednou dorazila varianta s Full HD displejem.

Nelíbilo se nám:

  • nenabízí se konfigurace s Full HD displejem

Obsah balení a příslušenství: bída s nouzí

Dlouze mne trápilo dilema, jestli tuto kapitolu vůbec otevírat. V balení totiž najdete krom dokumentace už jen nerozpojitelnou 45W nabíječku s délkou kabelu 1,8 metru a jediné originální příslušenství v podobě pouzdra koupíte pouze v zahraničí. Krabice se zabudovanými magnety tuto regulérní bídu opravdu, ale opravdu nezachrání. Vážené Lenovo, takhle skutečně ne.

Líbila se nám:

  • prémiová krabice

Nelíbilo se nám:

  • že v ní mimo základu nic není

Design a konstrukce: více notebook než konvertibl

S koncepcí 360stupňového kloubu přišlo před lety právě Lenovo, a tak by jeden předpokládal, že budou všechny konstrukční prvky dotaženy k dokonalosti. Ne vždy se však u Yogy 910 podařilo najít rovnováhu mezi estetikou a funkčností.

Tělo


Výrobce se dušuje, že stroj disponuje celohliníkovým tělem, avšak při pohledu zblízka a na omak by mnozí hádali plast. Může za to převážně matná povrchová úprava a pravděpodobně malá tloušťka použitého materiálu. Při poklepání na dno základny dokonce uslyšíte dutý zvuk. Naopak chválíme velmi dobrou schopnost odolávat otiskům prstů. Místo nich se sice na šasi kumulují jakési drobné šmouhy, které na pohled působí jako škrábance, ale přeleštěním se jich velmi snadno zbavíte.

Jestli je hliník krom pantu někde opravdu znát, jsou to broušené a tudíž lesklejší hrany víka i základny. Úkos směrem dovnitř měl nejspíš zajistit snazší otevírání, avšak tento úmysl se zcela míjí účinkem. A svůj podíl na tom má též poměrně silný magnet. Otevření jednou rukou je tak možné jen při maximálním soustředění a když zapojíte i ruku druhou, stále nemáte zcela vyhráno. Že by nová forma zabezpečení před neautorizovaným přístupem?

Kloub


Zkušenosti Číňanů s daným form-factorem dokládá unikátní pant ve stylu řemínku hodinek, který žádný jiný výrobce nenabízí. Dozajista jde o úctyhodný inženýrský počin, ale nemůžeme se zbavit dojmu, že primární přínos tohoto řešení spočívá pouze v jeho exkluzivitě. Drobné dílky, ze kterých se kloub skládá, například zrovna nekorespondují s okolními jednolitými plochami. Přestože se od minula situace zlepšila, ani tentokrát není nemožné dílky přimět k chrastění.

Extraordinérní pant z funkčního hlediska nepřináší žádné vylepšení konvenčního řešení, jaké známe např. z nižších řad Yoga. Poskytuje sice ucházející tuhost i dynamiku, ale ani nedostatky se mu nevyhnuly. Celkově by si mohl po rozevření udržovat větší stabilitu, aby se displejová část ve vzpřímeném stavu samovolně nesklápěla, když použijete dotyky, nebo když zařízení prudčeji zdvihnete. Obojí nás trápilo.

Na pouhé pozlátko pak kloub v našich očích degraduje stěžejní fakt, že se táhne po celé zadní hraně základny, čímž brání kriticky důležitému odtoku horkého vzduchu. Vzhledem k tomu a protože se „watchband hinge“ špatně překládá, navrhuji mu výstižněji říkat „blyštivé chrastítko z Číny“.

Polohovatelnost


Když párkrát přejdete z režimu tabletu do stojanu a zpět, vyjde najevo, že jsme tu svědky zjevných ústupků stran praktičnosti ve prospěch estetiky a jednoduchosti. Postrádali jsme totiž vyšší stupeň povrchové ochrany. Šasi vlastně není – krom standardního notebookového režimu, kdy přijde na řadu obligátní čtveřice gumových nožiček – nijak chráněno. Při položení v režimu tabletu nebo stojanu spočívá stroj přímo na holém hliníkovém těle, což vytváří ideální podmínky pro vznik škrábanců.

Pokud používáte konvertibl jako tablet, pochopitelně musíte přijmout mnoho kompromisů, ale u 14,3 mm tenkého zařízení byste jejich přírůst nad obvyklý stav rozhodně neočekávali. Přesto se 360stupňový konvertibl za poloviční cenu používá jako tablet snadněji. Nejvíce diskomfortu způsobují ostré hrany, které se vám zařezávají do dlaně, ať už máte obrazovku v horizontální či vertikální orientaci. Pohodlnosti by přispělo, kdyby se záda víka a základny přitahovala magnetem, ale ani tuhle vlastnost mnohem levnějších strojů tady nenajdete. Posledním hřebíčkem do rakve extravagantního pantu se pak stává fakt, že v tabletovém režimu mezi gumovými nožičkami základny a zády víka zbytečně vzniká několikamilimetrová mezera. Prostě blyštivé chrastítko…

Pevnost


Alespoň že u vnitřní kostry je vše na svém místě. I díky použití karbonových vláken nemáte šanci při běžném používání přimět základnu k jakémukoliv skřípání nebo prohýbání. Zvláštní pochvalu si zaslouží víko, jehož torzní pevnost bych se nebál označit za excelentní. Být tužšího kloubu a větších rámečků kolem displeje, klidně bych zařízení za víko i zvedal. V případě držení za roh základny však nemusíte mít sebemenší obavy. Zkrátka řemeslo jak se patří.

Líbilo se nám:

  • kompaktní rozměry bez ošizeného výkonu
  • kvalitní dílenské zpracování
  • povrch účinně odpuzuje otisky prstů
  • pant unikátní konstrukce poskytuje slušnou tuhost

Nelíbilo se nám:

  • krom notebookového režimu není tělo nijak chráněno
  • chrastící pant ve stylu řemínku hodinek pouze na okrasu, …
  • …ba co hůř, blokuje výdechy horkého vzduchu
  • v tabletovém režimu do rukou řežou ostré hrany
  • víko se při zavřeném stavu obtížně odklápí
  • u konkurence jsou prémiové materiály více znát

Displej: obousměrný pr4K v rukou ostrostřelce

Opravdu velmi tenké rámečky svírají kvalitní dotykový 4K zobrazovač s IPS technologií. Ten s minimálním rozestupem pokrývá lesklé sklo, které spolu s pevným víkem předchází vlnění obrazu i při silnějším tlaku. Už tato slova prozrazují, že se hodnocení displeje ve srovnání s designem ponese v pozitivnějším duchu, avšak také tady najdeme nějaká „ale“…

Jak jste si možná všimli z obrázků okolo, o velikosti rámečku v jednom směru nelze jako o tenkém hovořit. Ano, je to ten spodní s webkamerou. Někteří moji kolegové to omlouvají tím, že do prostoru displeje s poměrem stran 16:9 a tak tenkými rámečky nelze vměstnat plnohodnotný touchpad a klávesnici. Při oproštění se od dogmat se nicméně nabízí minimálně dvě řešení: pozměnit poměr stran obrazovky, nebo touchpad nahradit dotykovou hardwarovou klávesnicí á la BlackBerry KEYone. Při využívání gest, kdy tah prstu začíná na hraně obrazovky nebo dokonce mimo ní, zaregistrujete i další temnou stránku tohoto řešení, a sice že vám prst drhne o vyvýšený vnější okraj. Za mě tedy malé minus za polovičatost, s jakou se výrobce k eliminaci rámečků postavil. Kéž by displej vypadal jako v reKLAMě…

Jelikož jsem osobně skeptický vůči přínosu 4K i u 50palcových televizí, asi vás nepřekvapí, že UHD u notebooků nefandím už vůbec. Vždyť i tvůrci 4K obsahu netlačí jako hlavní výhodu samotné rozlišení, ale vysoký dynamický rozsah. HDR však ještě pořádně nedorazilo ani do stolních monitorů, tudíž jeho absence u konvertiblu znamená, že 4K působí víc škody než užitku: spotřeba energie bude vyšší, protože střeva musí obhospodařovat násobně vyšší množství pixelů, u mnohých aplikací narazíte na nekompatibilitu, takže uživatelské rozhraní bude mikroskopické, rozmazané nebo jinak rozhašené, a u graficky náročných aplikací jako her si budete muset vybrat, jestli snesete nízký framerate, nebo neostré detaily. Dokud jsem 4K na tak malé ploše viděl jen v obchodě, domníval jsem se, že to s tou ztrátou ostrosti při nižším než nativním rozlišení, typicky Full HD, nebude tak zlé, vždyť jemnost rastru je enormní. Po možnosti důkladného otestování jsem však výrazně změnil názor. Nejvíce nesoulad rozlišení displeje a obrazu odnáší jemnější grafické prvky, u hry typicky ukazatele nebo nabídky menu. I pokud nehrajete a domníváte se, že stažením rozlišení v operačním systému bez vedlejších efektů pošetříte baterii, jste na omylu – zakrátko budete sahat po telefonu a vytáčet očního s tím, že potřebujete minimálně tři dioptrie. Souhlasím, že výše uvedené postoje jsou značně subjektivní, nicméně by Lenovo mohlo alespoň umožnit volbu. Osobně bych pak raději sáhl po Full HD.

Podsvícení si vede výborně, neboť všemu, co na něm lze pokazit, se zde podařilo vyhnout, alespoň tedy u našeho kusu. Nerovnoměrnost nebyla znát ani ve tmě při jeho maximální intenzitě. Ačkoliv si na příslušné fotografii můžete všimnout světlejších ploch ve spodních rozích, ve skutečnosti bývalo patrné spíš drobné zkreslení způsobené ne-absolutními pozorovacími úhly. I tak byly vysoce nadstandardní. Také rozsah jasu si zaslouží chválu. Zvlášť za tmy si moje oči šetrný podsvit vysloveně užívaly. Používání na slunci není nemožné, ale někteří konkurenti dosahují o něco vyšších hodnot maximálního jasu. A do takových podmínek se více hodí antireflexní filtr. Samozřejmě nechybí senzor pro automatickou regulaci jasu, který funguje zcela obvykle.

95 procent sRGB, 74 procent RGB – reprodukce barev je tak velmi slušná. Na IPS překvapí ucházející černá a syté barvy, snad jen bílá přetéká moc do růžova, což naštěstí můžete napravit v „Ovládacím panelu pro HD grafiku Intel“.

Podle zdroje blízkého výrobci se dočkáme rovněž varianty s podporou aktivního stylusu, avšak momentálně u nás prodávané modely digitizérem nedisponují. Po přihlédnutí k pořizovací ceně a skutečnosti, že nedávno představená Yoga 720 s aktivním perem pracovat umí, si tak musíme opět postesknout.

Líbilo se nám:

  • široký rozsah jasu
  • velmi rovnoměrné podsvícení
  • pozorovací úhly blízké OLEDu
  • vysoká ochrana displeje

Nelíbilo se nám:

  • navzdory vysoké ceně chybí digitizér
  • polovičatě provedené smrsknutí rámečků
  • 4K přináší víc problémů než užitku

Zvuk: lepší vést drátem do ucha

Pokud vás předchozí kapitola navnadila na projekci nějakého pořádného bijáku, na použití stereo reproduktorů vespod základny raději zapomeňte – displeji rovného partnera i přes podpis JBL zdaleka nepředstavují. Jejich výkony nejsou nijak tragické, nicméně chybějící hloubky, plechový nádech a chrchlání už při 75procentní hlasitosti i u pouhých systémových zvuků není něco, co za svoje dva platy očekáváte.

Lenovo Yoga 910

V systému najdete předinstalovanou utilitu Dolby Audio. Značně sice umí modifikovat i zvuk vycházející z reproduktorů, ale mnohem lepších výsledků dosahuje v kooperaci s 3,5mm jackem, kde můžeme hovořit o nadstandardních výkonech.

Líbilo se nám:

  • předinstalovaný ekvalizér
  • slušný sluchátkový výstup

Nelíbilo se nám:

  • reproduktory neodpovídají cenové třídě

Webkamera s mikrofonem: mazej do fitka

Pokud máte anorektické obavy, že vás bude okolí považovat za obézní, možná vás vyděsilo netypické umístění HD webkamery pod displejem. Můžu potvrdit, že vaše obavy mají reálný základ, protože v notebookovém režimu skutečně vypadáte jako Jabba Hutt z Hvězdných válek. Není však zapotřebí kameru doživotně oslepit krytkou, stačí jen zařízení přeskládat do režimu stojanu, kdy se čočka ocitne přesně tam, kde jste na ní zvyklí. Ani tak bohužel nebudete mít jistotu, že si vyslechnete, jak jste krásní, protože vás i při dostatku světla druhá strana uvidí neostře a příliš tmavě. Asi netřeba dodávat, že za stmívání není použití takřka vůbec možné.

Lenovo Yoga 910

Duální mikrofon, jehož uši najdete po stranách webkamery, potěší nízkou úrovní šumu, na čemž má jistě svůj podíl i deklarovaná technologie pro potlačení hluku.

Líbilo se nám:

  • může ve vás vzbudit zájem o zdravý životní styl
  • nízký šum v zaznamenaném zvuku

Nelíbilo se nám:

  • urážlivá kvalita obrazu
  • v notebookovém režimu nepotěší umístění kamery

Tradiční vstupní zařízení a čtečka otisků prstů

Pokud byste chtěli zařízení využívat jen jako výkonný tablet, oceníte, že se klávesnice i touchpad při přepnutí do tohoto režimu bleskově deaktivují. Nejspíš vás ale Yoga 910 zajímá coby notebook a budete chtít vědět, jak si tato vstupní zařízení vedou při aktivním používání.

Klávesnice: spokojenost


Rozložení QWERTZ klávesnice s českým potiskem je víceméně standardní, tedy až na pravý Shift, který vyžaduje zvykání. Pokud však písmena s háčkem nepíšete jeho prostřednictvím, což se tady zvrhává na přesun kurzoru na vrchní řádek, v pohodlném psaní vám nic bránit nebude, byť na ThinkPady v tomto ohledu Yoga 910 nemá. Hýbete-li často kurzorem v textovém či jiném editoru šipkami na klávesnici, oceníte jejich provedení v plné velikosti. Režim funkčních tlačítek lze měnit za běhu v předinstalované utilitě.

Při jemném přejetí působí klávesy solidně, což však neplatí pro ty větší jako mezerník, Caps Lock či Backspace, které vydávají lacinější zvuk. Při psaní to ale nijak nevadí. Hodně pocitová záležitost je také prohýbání mřížky klávesnice, zde naopak Yoga 910 boduje.

S podsvícením klávesnice přijdete do styku buďto aktivací Caps Locku, kdy na této klávese začne zářit tečka, nebo kombinací kláves Fn + mezerník, kterou cyklujete mezi dvěma stupni intenzity podsvícení všech kláves. Na tak prémiový notebook by nicméně podsvícení mohlo být rovnoměrnější a nemuselo by prosvítat pod klávesami.

Touchpad: větší spokojenost


Touchpadu se těžko něco vyčítá. Reaguje nadstandardně rychle, pohnout kurzorem omylem dlaní je zhola nemožné a gesta zvládá levou zadní, byť se mi občas stávalo, že to trojprsté pro přepínání aplikací nefungovalo spolehlivě. Všichni ale víme, jak jsou na tom s doladěností Windows 10, nemluvě o tom, že tříprstá gesta celkově nejsou zcela kompatibilní se stavbou lidské ruky, takže pro nalezení viníka nemusíme chodit daleko. Co však na operační systém zcela jistě svést nelze, je svolnost touchpadu ke stisku jen v dolních 70 procentech. Bohužel nic neobvyklého.

Čtečka otisků prstů: největší spokojenost


Čtečka otisků prstů je vysoce spolehlivá a poradí si i s lehce vlhkým prstem. Přihlášení trvá jednu, respektive tři vteřiny, a to v závislosti na tom, jestli jste počítač jen zamkli, nebo jej spouštíte poprvé. Senzor zůstává ve střehu i v režimu tabletu a stanu, ale obtížně se pak nahmatává. V režimu stojanu zůstává všem lidem pod 125 let nepřístupná.

Pro probuzení počítače ze spánku nestačí jako u telefonu pouze přiložit prst – nejdříve musíte stisknout klávesu. V tomto ohledu by se počítačový svět mohl poučit od toho telefonního.

Líbilo se nám:

  • celkově zdařilé provedení
  • šipky plné velikosti
  • indikace Caps Locku přímo na klávese
  • přepínání režimu funkčního tlačítka přímo v OS

Nelíbilo se nám:

  • nerovnoměrné a prosvítající podsvícení klávesnice
  • nestandardní umístění pravého Shiftu

Procesor, grafika a chlazení: bzzzzzzzzzzzzz...

Navzdory nízké tloušťce nedošlo k ústupkům pokud jde o výpočetní výkon, a tak v útrobách tepe procesor Intel Core i7-7500U. Základní takt činí 2,7 GHz, ten maximální po aktivaci Turbo Boostu 3,5 GHz. Výkon tak dostačuje také na náročnější aktivity jako editace obrázků nebo střih videa ve vysokém rozlišení. Ani hraní vám nezůstane zapovězeno, byť z nových titulů v maximálních detailech budete mít přinejlepším slideshow. Vlivem absence dedikovaného grafického čipu totiž obraz obstarává pouze integrovaný Intel HD Graphics 620.

Vyspělost procesoru aktuální řady Kaby Lake bohužel ostře kontrastuje se zdejší dvojicí podřadných větráčků, které práci inženýrů z laboratoří Intelu degradují. Naběhnou i při lehké práci a hlavně jsou vždy při používání slyšet. Na vině bohužel není jen vyšší úroveň produkovaného hluku, ale též jeho pískavý charakter. Je až s podivem, že takový prcek překřičí i midtower.

Větráčky jsem se ani nepokoušel umravnit utilitami třetích stran, protože už ve výchozím nastavení se část šasi nad klávesnicí citelně zahřívala. Původně jsem se domníval, že se točí i při nulové zátěži, ale to po aktualizaci ovladačů WLAN pominulo. Teploty se nikdy nedostaly mimo kontrolu, ale při vyšším důrazu na air-flow by mohly být nižší a používání tedy příjemnější.

Lenovo Yoga 910

Při maximálním zatížení všech jader klesne takt z 3,5 GHz na 3 GHz v řádu jednotek minut. Po čtvrt hodině už procesor nezvládá pracovat ani na základní frekvenci, ale statečně se drží nad 2,5 GHz. Pokud zapřáhnete i grafický čip, takt jde víceméně okamžitě pod 2,5 GHz. Za deset minut spadne až na 1,6 GHz a dále už neklesá.

V BIOSu lze volit mezi třemi úrovněmi výkonu, ale výrazněji se projevuje jen „High Performance“, kdy zůstává Turbo Boost déle aktivní.

Líbilo se nám:

  • ve své kategorii velmi dobrý výkon
  • po updatu ovladačů větráky v klidu utichnou

Nelíbilo se nám:

  • nepříjemně hlasité chlazení
  • větráky se točí i při lehké zátěži
  • poměrně agresivní throttling
  • bez blokace výdechů by se méně zahříval

Úložiště a operační paměť: sportovní autobus

Potřebujete-li alespoň 512GB SSD úložiště a 16 GB RAM, moc jiných voleb než Yogu 910 nemáte. A pokud vám záleží i na rychlosti jejich komunikace, najít konkurenta vám dá už opravdu pořádně zabrat. Pamětmi DDR4 na frekvenci 2 133 MHz a vysokokapacitním SSDčkem s rozhraním NVMe a rychlostí čtení až 3,2 GB/s se jen tak někdo chlubit nemůže.

Pokud byste časem 512 GB vypotřebovali, můžete SSD upgradovat. Vyměnit můžete také modul zajišťující bezdrátovou konektivitu. 16 GB RAM vám však bude muset vystačit napořád, protože paměťové moduly v dual-channel zapojení jsou napevno připájeny k základní desce.

Předinstalovaná Windows 10 a další software si ze 450gigabajtové systémové partition ukousnou 31,5 GB. Chcete-li si dát práci s odinstalováním zbytného, můžete z SSD vydolovat dalších 10 GB, čímž se dostáváme k 430 GB připraveným pro vaše data. Druhý viditelný oddíl o velikosti 25 GB je určený souborům pro obnovu.

Líbilo se nám:

  • více než dostatek gigabajtů
  • bleskurychlost
  • upgradovatelnost SSD

Nelíbilo se nám:

  • neupgradovatelnost RAM

Operační systém a doprovodný software: zaplavená Windows 10

Roli operačního systému plní kdo jiný než Windows 10 Anniversary Update, zde ve výbavě Home. Od poslední recenze jsem si s nimi opět stihl užít mnoho „příjemných“ chvil, tentokrát se to dokonce neobešlo bez volání na podporu a provedení servisního zásahu. Ano, stále mluvím o Windows: nabídka obnovy avizovala reset do továrního nastavení, avšak výsledkem byla vždy jen čistá instalace naposledy používané verze, nikoliv té implicitní.

Lenovo pravděpodobně pozlacuje vnitřní stranu šasi, protože i při tak vysoké ceně bylo zapotřebí požádat softwarové partnery, aby vám stroj zadotovali. Té „štědrosti“ byl McAfee (antivirus LiveSafe), Netflix (stejnojmenný klient pro streamování filmů a pořadů), Microsoft (Office 2016 Trial), Cyberlink (fotoeditor Lenovo Photo Master) a další.

Až budete tento bloatware odinstalovávat, dejte si pozor, abyste s nimi omylem neodstranili utility. Ty od Lenova patří mezi to lepší, s čím se na notebooku můžete setkat. Krom již zmíněného ekvalizéru Dolby Audio a Ovládacího panelu pro HD grafiku Intel oceníte Lenovo Companion (optimalizace běhu systému á la CCleaner, softwarové aktualizace, …), Lenovo Settings (nastavení displeje, klávesnice, mikrofonu, …) a jeho součást v podobě ukazatele stavu baterie na hlavním panelu (přímo v ikoně ukazuje míru nabití, poskytuje rychlý přístup do správy napájení apod.).

Už na to padla řeč. Těžko říct, koho za to přesně vinit. Microsoft a jeho Windows? Vývojáře třetích stran? 4K displej? Každopádně se připravte na to, že čas od času narazíte na aplikaci, která nebude vypadat jak by měla.

Líbilo se nám:

  • užitečné utility

Nelíbilo se nám:

  • bloatware high-endu nesluší
  • Windows 10 před sebou mají ještě dlouhou cestu
  • Microsoft Office jen v trialové verzi
  • klopýtající připravenost softwaru pro 4K

Výdrž baterie: MacBook v ohrožení?

Uživatelsky nevyměnitelná baterie o slušné kapacitě 78 Wh slibuje dlouhou výdrž. A realita tyto předpoklady potvrzuje. V našem sjednoceném testu přehrávání streamovaného Full HD videa přes Wi-Fi umřela baterie až po 10 hodinách a surfování zvládla po stejně dlouhou dobu. To je na daný hardware a tenký profil těla zařízení úctyhodný výsledek.

S velkou kapacitou baterie jde ruku v ruce i delší nabíjení přes zadní USB-C port. 80 % dosáhnete za 2 hodiny a 33 minut, během nichž tak-tak zvládnete projekci Metropolisu. Do nahlášení stovky si můžete čas zkrátit třeba 3 a ¾hodinovým režisérským sestřihem Lawrence z Arábie.

Stav baterie při nabíjení Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 34 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 54 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 72 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 91 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 111 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 132 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 153 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 175 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 227 minut

Líbilo se nám:

  • vysoce nadprůměrná výdrž
  • univerzální nabíjecí port

Nelíbilo se nám:

  • dokument Shoah (613 minut) se vypne těsně před koncem

Porty, tlačítka a indikátory

Portová výbava: USB 2.0 a žádný Thunderbolt


Yoga 910 vsází na ultramobilitu, a tak není překvapením, že muselo dojít k ústupkům v oblasti konektivity. K dispozici tak máte pouze:

  • 1× USB-C s podporou protokolu USB 2.0 a nabíjení
  • 1× USB-C s podporou protokolů USB 3.1 a DisplayPort 1.2 (2160p@60)
  • 1× USB 3.0 plné velikosti s funkcí „Always On“ (napájený i po vypnutí)
  • 1× 3,5mm jack s podporou headsetu

Prostor postranních hran tak musely vyklidit čtečka paměťových karet nebo třeba HDMI. To lze omluvit nedostatkem prostoru na bočnicích, avšak pro absenci Thunderboltu přes USB-C žádnou omluvu nenacházím.

Tlačítka a indikátory: hra na schovávanou


Omlouvám se, znovu jsem se dopustil nepřesnosti. Pakovat se totiž musela i některá hardwarová tlačítka a označit stávající stav množným číslem mohlo být zavádějící. Najdete zde pouze zapuštěnou „Lenovo OneKey“ ťupku pro vyvolání menu obnovy a zapínač, a to na pravé hraně. Jako takový má jistý stisk, ale vlivem podlouhlého tvaru, malých rozměrů a umístění v prohlubni se nepoužívá pohodlně. Při regulaci hlasitosti nebo aktivaci zámku obrazovky musíte spoléhat pouze na notifikační centrum operačního systému.

U nabíjecího portu naleznete dvoubarevnou indikační diodu nabíjení, na protější hraně pak jednobarevný indikátor zapnutí. Ponocující si budou pochvalovat, že nijak neoslňují, ostatní si postěžují, že z typické pozice uživatele nejsou vůbec vidět.

Líbilo se nám:

  • dvojice moderních USB-C portů
  • USB 3.0 plné velikosti

Nelíbilo se nám:

  • chybí podpora protokolu Thunderbolt
  • jedno USB-C nekomunikuje plnou rychlostí
  • možností kabelové konektivity by mohlo být víc
  • chybí tlačítka pro regulaci hlasitosti

Bezdrátová konektivita: nebudete MIMO

Vzduchem můžete komunikovat pomocí Bluetooth 4.1 a Wi-Fi ac s technologií MIMO 2×2. Na Bluetooth se dá máloco pokazit, u Wi-Fi bývají rozdíly větší. Yoga 910 bezesporu patří k těm lepším, především při malé vzdálenosti od routeru, kdy jsem na frekvenci 2,4 GHz naměřil rychlosti 61,37/29,92 Mbps. Pokud notebook od routeru dělí zeď, download klesl na 47,37 Mbps, přitom Acer Aspire R 14 za stejných podmínek dosahoval 57 Mbps. V celém průběhu testování nedošlo k jedinému výpadku signálu.

Poslušnému hardwaru však reputaci kazil software. Jak jsem již nakousl, předinstalované ovladače WLAN trvale zatěžovaly procesor, takže se větrák točil non-stop. Byť po mne instalátor v jedné chvíli požadoval vložení optického disku do neexistující mechaniky, update ovladačů naštěstí problém vyřešil, což nelze říct o dlouhodobé nevraživosti mezi Windows 10 a mým NASem, kde spor nadále trvá. Zatímco na jiném notebooku potíže po aktualizaci na Anniversary Update vymizely, u Yogy 910 se stejnou verzí operačního systému problém pokračoval. Při jednom spuštění se NAS v pořádku hlásil, po restartu už byl nedostupný. Stačil další restart a NAS opět komunikoval. Restartoval jsem znovu a NAS se z Průzkumníka opět ztratil…

Líbilo se nám:

  • nadstandardní rychlosti Wi-Fi
  • urputně si drží signál

Nelíbilo se nám:

  • žádné rekordy neláme
  • trable na straně softwaru

Zhodnocení: „Pančiteli, co znamená ‚deal-breaker‘?“

Pokud byste věděli, do čeho jdete, mohli byste být spokojeni. Vynikající hardwarová výbava, kvalitní vstupní zařízení, špičkový displej, pevná konstrukce, velká baterie, … Lenovo Yoga 910 si ve většině klíčových ohledech vede výborně, byť ne perfektně. Nějaká ta muška jako zranitelné šasi nebo zlá webkamera a reproduktory je však naprosté nic vedle značně nekultivovaného chlazení. Tento nedostatek se o to hůře promíjí, že si Lenovo za Yogu 910 řekne poměrně nadsazených 50 tisíc korun. V tomto cenovém patru se nic neodpouští a už vůbec ne tak školácká chyba, jakou nevídáme ani u strojů za zlomek ceny. Na jednu stranu tak bez výčitek svědomí nemůžeme dát ke koupi obecné doporučení, ovšem zároveň musíme konstatovat, že žádný stejně vybavený stroj za podobné peníze v Česku nenajdete. Kdo se s Yogou 910 může alespoň v něčem měřit?

Konkurence: 8 statečných

Argument, že by modelu 910 slušela nižší cena, podporuje ASUS ZenBook Flip UX360UAK (BB358R), který podobně schopnou trojici CPU, RAM a SSD nabídne za podstatně příznivějších 35 tisíc. Předinstalovaný operační systém je navíc ve výbavě Professional, součást balení tvoří také ochranné pouzdro a konektivita a rozšiřitelnost jsou na tom lépe. Nechybí ani čtečka otisků a dokonce nebudete postrádat čtečku paměťových karet. ZenBook má však ve všech ohledech horší displej a též nižší výdrž baterie.

Lenovo Yoga 910

Výrazně (přesněji 10 tisíc) ušetříte i zvolením Aceru Spin 7 (NX.GKPEC.003). Co se vnitřností týká, ve všech ohledech si vede hůře, ale zase beze zbytku vyřeší největší slabinu Yogy 910. Spin 7 si totiž díky úspornějšímu procesoru Core i7-7Y75 vystačí jen s pasivním chlazením. V kombinaci s 256GB SSD tak má zcela bezhlučný provoz. Vynechání aktivního chladiče umožnilo i srazit tloušťku na necelých 11 milimetrů. Obejít se ale budete muset bez čtečky otisků prstů.

Acer Spin 7

Pokud je pro vás cena 50 tisíc akceptovatelná, jen prostě chcete něco jiného, poohlédněte se po Dellu XPS 13 Touch (N-9365-N2-711S). Podobně jako Spin 7, taky XPS 13 Touch pohání pasivně chlazený procesor Core i7-7Y75. To se však tentokrát nepromítlo do tloušťky, ale do o 200 gramů nižší váhy oproti Yoze 910. Displej je srovnatelný, nechybí jak čtečka otisků, tak čtečka paměťových karet, a těšit se můžete dokonce na USB-C s podporou protokolu Thunderbolt. Stejně jako u Aceru budete muset oželet výkon.

Dell XPS 13 2-in-1

V dané cenové relaci představuje zajímavou volbu i horká novinka od HP, model EliteBook x360 1030 G2 (Z2W74EA#BCM). Yoga má sice dvojnásobnou kapacitu operační paměti i úložiště, ale výkonově si vede o chlup hůře. Stejně jako XPS 13 Touch, i EliteBook si rozumí s Thunderboltem. Pokud jde o čtečky, krom té pro otisky prstů a paměťové karty se může pochlubit i čtečkou čipových karet Smart Card.

EliteBook 360

Přihoďte pětitisícovku a už můžete mít i Microsoft Surface Book s „Performance Base“, čímž se myslí dedikovaný grafický čip NVIDIA v základně. Oddělitelný 13,5palcový displej s rozlišením 3 000 × 2 000 bodů v sobě pak ukrývá „účkové“ Core i5, 8GB RAM a 256GB SSD. Vestavěný digitizér si poradí s aktivním perem, které najdete v balení. Horší je to s lokální dostupností.

Microsoft Surface Book

Je-li vám značka Lenovo sympatická, můžete se poohlédnout i po předchůdci Yoga 900 nebo zavítat do řady ThinkPad Yoga, kde se na váš zájem těší modely 460 a P40 (na obrázku).

TIP! Recenze Lenovo Yoga 900 – Ultraelegán

Lenovo ThinkPad Yoga P40
lenovo-yoga-910
Klady
  • špičkový displej
  • precizní dílenské zpracování
  • dlouhá výdrž na baterii
  • vysoký výkon ve své kategorii
  • velmi slušná vstupní zařízení
  • stabilní a rychlá Wi-Fi
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • neustále slyšitelné aktivní chlazení
  • vysoká cena
  • hloupé ergonomické nedostatky
  • nekonvenční pant jen na okrasu
  • žádný Thunderbolt, čtečka paměťovek ani HDMI
  • ustudná webkamera a slabší reproduktory
  • chybí verze s Full HD displejem, 4K přináší problémy
Diskuze ke článku
René
Líbila se nám:
prémiová krabice
Nelíbilo se nám:
že v ní mimo základu nic není

:))))))
hjuik
No tak to jo,za 50K proč ne? :D :D :D :D Tvl mám za 40K Mac a to se mi to zdálo celkem dost :D :D Tak tohle fakt ne,mazec :D :D Jinak pěkná recenze;-)
Pavel
Mé skoro 5 let staré lenovo thinkpad t430, mužů bez problémů zapínat čtečkou otisků. Holt 5 let vývoje a mnohem vyšší cenovka jsou znat..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze