Lenovo Yoga 720 (13")
recenze

Lenovo Yoga 720 (13")

Slušivý společník na práci i zábavu
8

Otestovali jsme nejnovější verzi Yogy 720 s procesorem Intel Core osmé generace. Nejde o žádnou revoluci, ale pouze o další vývojový krok na cestě této dnes již ikonické řady zařízení 2v1. A byť to není dokonalý stroj, je to rozhodně jeden z mých oblíbenců. Má totiž slušný výkon, parádní displej a vypadá zkrátka skvěle.

Nová Yoga 720 nepřináší do světa notebooků nic nového, přesto jde o zajímavý stroj, který může kdekoho za 26 tisíc korun zaujmout. Nevypadá sice tak originálně jako Yoga devítistovkové řady se svým „hodinkovým“ pantem, ale určitě ani neurazí. Jedná se o stejně tenkou a lehkou konstrukci, kterou známe už z předešlých generací, ale nyní v ní tepou procesory Intel Core osmé generace. Majitele poslední generace tedy nejspíš nechá chladnými, ale nové zájemce mohou nové procesory přeci jen zaujmout.

Lenovo Yoga 720 (13\")

Lenovo Yoga 720-13KBR Intel Core i5

Konstrukce310 × 213 × 14,3 mm, 1 315 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (48 Wh)

Obsah balení: jen jeden bonus

V balení toho s notebookem zrovna moc nenajdete. Samotná Yoga je zabalena pouze v tenkém obalu, který jako odolné pouzdro skutečně fungovat nebude. Krom toho zde poté spočívá jen nabíjecí adaptér s USB-C koncovkou a pár prospektů. To je tedy velmi chudá výbava, ale úplně na dně krabice narazíte na velmi příjemný bonus, a to aktivní stylus Lenovo Active Pen 2.

Konstrukční zpracování: tence a precizně

Yogu 720 poznáte hned na první pohled, jelikož design se za ty generace zas tak moc nezměnil, což ale platí o většině podobných notebooků. V každém případě tu máme naprosto výborně zpracované hliníkové tělo, jehož víko zdobí jen decentní nápis Yoga. K dispozici je přitom v naší kovově-šedé nebo ve stříbrné či měděné barvě. Na první pohled na mě notebook zapůsobil a stejně tak i na každého, kdo s ním přišel do styku. Vypadá zkrátka draze a tenkost pouhých 14 milimetrů a váha 1,3 kilogramů tento fakt jen podtrhují.

Navíc je Yoga 720 opravdu prvotřídně vyrobena. Víko se moc neohýbá, celá konstrukce je pevná jako z kamene a ani prohýbání ve středu klávesnice není vůbec nijak výrazné. Dobrá práce. Vysoká tuhost pantů může některé odlákat, ale jiné naopak přilákat. Jak už bývá u Yoga zařízení zvykem, dotykový displej se zde dá přetočit o 360 stupňů, takže musí být panty pořádně tuhé, což tedy rozhodně jsou. To ovšem znamená, že jednou rukou víko opravdu nezvedne, a celkově není manipulace s náklonem displeje jednou rukou zrovna snadná.

Veledůležitou součástí každého notebooku je však také klávesnice. A ta se naštěstí Lenovu opět povedla. Chiclet klávesnice je tu hezky prostorná, klávesy jsou dobře rozmístěné a mají velmi příjemný a především relativně výrazný stisk s hezkým kliknutím. Podobné přístroje mají často také mnohem mělčí zdvih než Yoga, která vám tak dá při každém zmáčknutí klávesy pořádnou fyzickou odezvu. Osobně jsem u podobných strojů zvyklí právě na mělké klávesy, na kterých se mi hůře píše, takže jsem byl Yogou velmi mile překvapený a psalo se mi na ní velice pohodlně. Jen ty zvláštně namačkané šipky v rohu klávesnice vyžadují trochu zvyku.

Pochvalu zaslouží ovšem také velmi dobré podsvícení klávesnice, které je téměř dokonale rovnoměrné, což není bohužel standardem. Všechna tlačítka jsou jasně vidět a mají na sobě výrazné symboly. Vybrat si můžete rovněž ze dvou stupňů jasu, nebo jej můžete zcela vypnout. Na nějaké hlubší nastavování rovnou zapomeňte, to najdete spíše u herních strojů a tím Yoga opravdu není.

Na klávesnici si nemohu stěžovat a ani proti touchpadu nemám zlého slova.

Na klávesnici si zkrátka nemohu stěžovat a ani proti touchpadu nemám zlého slova . Ten má tlačítka integrovaná přímo v sobě a nechybí samozřejmě ani podpora gest. Je přesný, na velikost notebooku vcelku prostorný, nikdy nezazlobil a má příjemný povrch, po kterém prst bez problémů klouže. Každé zmáčknutí touchpadu je navíc výrazné a vydá hezky mechanický zvuk, ale nezní nijak levně či rozbitě jako občas u jiných výrobců.

Díky nasazenému SSD je notebook hned po zmáčknutí podsvětleného vypínacího tlačítka na pravém boku probuzen ze spánku a nasazenou rychlost vám nezkazí ani zdlouhavé přihlašování do systému. Přihlášení a odemčení je totiž otázkou tří sekund díky Windows Hello nebo velmi rychlé a spolehlivé čtečce otisků prstů. Ta mohla být sice integrována rovnou ve vypínacím tlačítku, ale takhle na pravé straně pod klávesnicí je k ní alespoň mnohem lepší přístup. Rozhodně je toto umístění mnohem lepší než vlevo či přímo v touchpadu.

Nejvíce mě Yoga potrápila až svým aktivním chlazením, které je pro mě asi tím největším zklamáním z celého testování. Nejde o to, že by počítač nestíhalo chladit, ale větráčky umí být na tak malé zařízení až překvapivě hlučné, a především se zapínají z ničeho nic i při prostém brouzdání webu. Jste v relativním tichu, prohlížíte si web, díváte se na video a najednou se větráčky zblázní a začnou funět na vysoké otáčky. Po pár sekundách se poté zase uklidní a je na nějakou tu hodinu opět ticho.

Občas se však větráčky zblázní i na delší dobu při dlouhodobé kancelářské práci, byť Správce úloh nic výjimečného neukazuje. Zkrátka si dělají, co jen chtějí, ale musím uznat, že alespoň odvádějí svou práci znamenitě. Notebook se nikdy při běžném používání ani na chvilku nijak zvlášť nezahříval a bez problému se sním dělá i na klíně. Jen když zkusíte zapnout nějakou tu náročnější hru, tak se začne trochu potit, ale tomu se nevyhnete u žádného počítače. Pokud by však displej neustále nezakrýval otvory větrání, mohl na tom být notebook ještě lépe.

Líbilo se nám
  • skvěle zpracovaná konstrukce
  • výborná podsvětlená klávesnice
  • dobrý touchpad
  • návyková čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • hlasité větráčky...
  • …které se roztáčí na vysoké obrátky zcela náhodně

Displej: nezbývá než se kochat

Funkci zobrazovače má na starosti 13,3palcový dotykový Full HD IPS panel a vypadá skutečně k světu. Barvy jsou nádherně živě, pozorovací úhly skvělé a dokonce ani černá není úplně nejhorší. Rozsah jasu je velmi dobrý a na poměry podobných zařízení může být až nadstandardně jasný. Silné slunce sice lesklému displeji dá zabrat, ale tak už to holt bývá. Kupodivu jsem využil i automatickou regulaci jasu, která sice přizpůsobuje jas příšerně pomalu, ale vždy najde hodnotu, která je pro dané osvětlení tak akorát.

Speciální filtr od Lenova ovšem viditelnosti kupodivu skutečně trochu pomáhá, takže to není taková tragédie. Musím vypíchnout, že má displej naprosto okamžitou odezvu a je radost si po něm patlat či psát v balení přidávaným perem. Ono totiž to patlání ani nezanechává tolik nečistot, jak jsem už u dotykových notebooků zvyklý. Šmouhy na něm sice stále jsou, ale vůbec si jich nevšimnete. Mastnota a jiné nečistoty se na něm zkrátka tolik nedrží.

Při prvním pohledu na displej si však nikdo nevšímá hned jeho barev, ale spíše tenkých rámečku po bocích a nad displejem, což se každému ihned zalíbilo. Díky tomu může být notebook menší než jiní konkurenti se stejně velkým displejem, avšak musíte se smířit s enormně velkým spodním rámečkem. Osobně mi to však nevadilo, a dokonce se ukázal při dotykovém ovládání i jako praktický, jelikož máte k výše položené obrazovce lepší přístup a lépe se ovládá.

Líbilo se nám
  • parádní Full HD displej
  • tenké rámečky po bocích a nad displejem
  • slušný rozsah jasu
Nelíbilo se nám
  • někoho může odrazovat masivní spodní rámeček

Zvuk a webkamera: špatné to není

Pokud půjdeme podél hran, nalezneme vepředu dospod namířenou dvojici stereo reproduktorů JBL s technologií Dolby Audio Premium. Na danou velikost a tenkost zařízení nejsou úplně špatné. Jsou hlasité a i na maximální hlasitost hrají relativně čistě. Jen nečekejte výrazné basy a měkký povrch zvuk samozřejmě utlumí. Potěšil mě ovšem vcelku schopný software Dolby Atmos, díky kterému můžete zvuk ještě trochu poladit. Základní dynamický režim se mi však zdál subjektivně nejlepší, jelikož se dobře přizpůsoboval právě přehrávanému zvuku.

Skvělá je také zpráva, že i přes velký spodní rámeček nechalo Lenovo webkamerku nad displejem, takže se nemusíte potýkat s divnými úhly záběru. Její obraz v maximálně HD rozlišení už je ovšem horší a rozhodně za umělého osvětlení, za kterého video hovory přeci jen probíhají nejčastěji, nevypadá obraz vůbec dobře. Ve spodním rámečku je tak jen dvojice mikrofonů, což upřímně není šťastné umístění. Jsou totiž hned nad dlouhou linkou větracích otvorů pro větráčky, takže z nich neustále zachycují i ten sebemenší hluk. Tohle se moc nepovedlo.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita zvuku
  • hlasitý výstup
  • užitečný software na úpravu zvuku
  • webkamera nad displejem
Nelíbilo se nám
  • reproduktory směřují dolů
  • kvalita HD webkamerky
  • nešikovně umístěné mikrofony

Výkon hardwaru: na práci postačí

V naší verzi Yogy 720 tepe procesor Intel Core i5 (koupit si můžete i verzi s procesorem i7) osmé generace a doplňuje jej 8 GB DDR4 RAM, což si bez problémů poradí i s trochu náročnější editací fotek a videí. Ani 30 otevřených stránek v Chromu, mezi kterými jsem neustále přepínal a pracoval, nedokázaly notebook citelně zpomalit. Co mi dělalo velkou radost je velmi rychlé NVMe SSD, které má sice „jen“ 256 GB, ale to mému používání bohatě stačí. Doby stahování všeho možného jsou již dávno za mnou a když už velké místo potřebuji, mám vždy externí disk.

Lenovo Yoga 720-13KBR

SSD je tu opravdu rychlejší než u spousty konkurentů za podobnou cenu, a jde to během používání opravdu poznat. A pokud vám přijde 256 GB opravdu málo, je na trhu i verze s 512GB SSD, ale ta už vás bude stát mnohem více peněz, jelikož přichází se silnějším procesorem a jemnějším displejem.

Náladu mi tak při používání kazilo jen hlučné větrání. Chlazení jako takové musím ovšem pochválit, jelikož se notebook ani při největší zátěži či při hraní nijak nepříjemně nezahříval. Při běžné práci jej můžete mít bez problémů na klíně a žádného zvýšení teploty si nikdy ani nevšimnete. A hry mě ostatně přivádí také ke grafice, kterou tu zastává pouze integrovaná grafika HD Graphics 620 od Intelu.

Jde rozhodně o schopný grafický čip, ale nové či zkrátka jen náročnější tituly nerozjede zcela plynule ani na nejnižší nastavení. Třeba třetí díl Zaklínače dokázal počítač rozběhnout na minimální nastavení a rozlišení místy maximálně ve 20 FPS, ale někdy šlo snímkování i pod 15 FPS. Na pár starších her či graficky nenáročných titulů to ovšem postačí.

Líbilo se nám
  • slušná porce výkonu
  • velmi rychlé SSD
  • účinné chlazení

Výdrž baterie: dobrá, ale ne skvělá

Nevyměnitelná baterie má zde 48 Wh, což není úplně špatná hodnota na tak tenké tělo. Počítač vydrží na maximální jas a s připojením na Wi-Fi zcela běžně zhruba 7 hodin (plus minus 30 minut). To není úplně špatná hodnota, a navíc vám stejně dlouho vydrží i přehrávat Full HD video přes Wi-Fi. Od dané velikosti baterie a úspornějšího hardwaru bych ovšem očekával trochu víc.

Lenovo Yoga 720-13KBR

Pokud jsem notebooku občas trochu více zatopil občasným sledování videí, prací na internetu a občasnou a velmi lehkou editací fotek, propadla se výdrž rychle na méně jak 6 hodin a pod herním náporem jste bez šťávy za něco málo přes 2 hodiny. Rád vidím ale rychlé nabíjení skrz USB-C, kdy se notebook dostával z posledních 10 na 100 procent za 2 hodinky. Pokud jej ale necháte dojít až na nulu, počkáte si ještě o nějakých 25 minut déle.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení skrz USB-C
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být lepší

Software: zkrátka Windows 10

Kapitola o systému bude pravděpodobně tou nejkratší. Na rozdíl od telefonů mají všichni výrobci počítačů prostředí Windows 10 na chlup stejné. Připomenout mohu jen fakt, že tu běží „Okna“ jako po másle. Nikdy jsem na nic nečekal, sekání a podobné neduhy se mi vyhnuly obloukem a start počítače je otázkou 7 sekund, přičemž po přiložení prstu ke čtečce přes Windows Hello se dostanete na plochu za nějaké 3 sekundy.

Lenovo Yoga 720-13KBR

Lenovo nabízí samozřejmě pár vlastních aplikací, které umí být opravdu užitečné, ať už jde o správu baterie, různé nástroje, nastavení pera, zkratky klávesnice či hraní si se zvukem. Zamrzí však hromada nepotřebného bloatwaru v podobě několika her z Microsoft Store. Přesto je však situace omezena na minimum a až vás přestane konečně otravovat po vypršení trial doby McAfee Antivirus, už vás nebude nikdy nic otravovat. Rozhodně vám Lenovo své jméno a aplikace nikdy nijak necpe.

Líbilo se nám
  • rychlý start systému
  • bezproblémový chod
Nelíbilo se nám
  • předinstalované hry

Konektivita: slušná, ale ne dokonalá

Na daný typ zařízení má Yoga 720 v době „jednoportových“ notebooků slušnou výbavu. Co mě nikdy nezklamalo byla Wi-Fi ac a spoleh byl za celou dobu používání také na Bluetooth ve starší specifikaci 4.1. Na levém boku zařízení najdeme potom dva USB-C porty, přičemž oba slouží pro nabíjení i rychlý přenos dat či propojení s monitorem. Jedno z nich přitom v sobě ukrývá dokonce i podporu Thunderbolt 3, což rozhodně mnoho uživatelů uvítá.

Vedle těchto portů už je na levé straně jen 3,5mm jack pro sluchátka a na druhé straně narazíme pouze na klasické USB-A 3.0 a vypínací tlačítko. Slot pro SD či microSD kartu tu bohužel tedy chybí, a to je třeba pro mě jako člověka, který velice často potřebuje pracovat s fotkami z karty, velmi nepříjemná zpráva. Tahat s sebou neustále adaptér není opravdu to nejpohodlnější řešení, obzvláště když i řada tenčích strojů alespoň ten microSD slot má. Za to patří Lenovu palec dolů. Napravit!

Líbilo se nám
  • USB-A i dva USB-C porty
  • spolehlivá Wi-Fi
  • Thunderbolt 3
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťové karty

Stylus Lenovo Active Pen 2: bezva pomocník

V balení přidané pero Lenovo Active Pen 2 rozezná 4 096 bodů tlaků a patří mezi ta nejlepší pera, která výrobci ke svým zařízením nabízejí. Je opravdu potěšení s ním čmárat po displeji, je vyrobeno z kovu a běží na jednu baterii, kterou tedy budete muset občas vyměnit. Vyměnit ostatně můžete i hroty pera, které dostanete pro jistotu ještě další tři náhradní.

Kvituji ale dvojici tlačítek na boku a jedno tlačítko na vrchu, kdy si můžete všechno snadno namapovat třeba na otevření své oblíbené aplikace a podobně. Jde prostě o skvělou přidanou hodnotu, navíc k peru dostanete i vtipný držák, který se zasune do USB-A. Není to sice praktické řešení, ale nemusíte pero někde válet a máte ho vždy po ruce, takže jej zase tak snadno neztratíte.

Líbilo se nám
  • kvalita pera
  • držák do USB portu v balení
  • velmi dobrá přidaná hodnota

Zhodnocení: doporučení si určitě zaslouží

Jak jsem řekl již v samotném úvodu, Yoga 720 se stala jedním z mých neoblíbenějších konvertiblů za poslední rok a byla radost jí používat. Byť ty nevychované a hlasité větráčky mi rozhodně v dohledné době chybět nebudou. Také bych ocenil alespoň microSD slot, o něco lepší výdrž baterie, web kamera je stejně otřesná jako u většiny jiných notebooků a příště to chce přemístit i ty mikrofony. S displejem, který většinou brání větrání, bohužel bez většího zásahu do konstrukce Lenovo nic neudělá. Krom těchto výtek se ovšem jedná o opravdu povedený stroj.

Lenovo Yoga 720-13KBR

Konstrukce je prostě špičková, dotykový displej s tenkými rámečky parádní, výkonu máte dost, SSD pracuje bleskově, rychlá čtečka otisků prstů je skutečně návyková, výbava portů není na tento typ zařízení vůbec špatná, klávesnice a touchpad jsou prostě výborné a povedené pero představuje příjemný bonus. I tak sice nebude naše verze Yogy 720 za nemalých 26 tisíc korun každému po chuti, ale dostanete za to opravdu odpovídající stroj, který bude určitě dobře sloužit.

Někdo může vidět výhodně koupi předchozí generaci Yogy 720, která vyjde o tisíc korun levněji. Jde v podstatě o stejné stroje, jen ten novější dostal novější procesory. Ty ovšem dělají podle dostupných testů velký rozdíl a zejména právě nový procesor i5 bývá v určitých úkonech o 50 až 100 procent rychlejší než předchozí generace. Ani pokrok v grafice není vůbec zanedbatelný, takže za mě si tisíc korun navíc připlatit vyplatí.

„Za hodně peněz málo muziky“ zde ale prostě ani tak neplatí – dostanete to, za co si platíte, jen si musíte ujasnit, za co vlastně vůbec ty peníze chcete dát. Třeba na hraní her a náročnou editaci videí či práci s 3D grafikou Yoga prostě nikdy nebude, ale to ani nikdy být neměla. Jde prostě jen o parádní notebook pro běžné uživatele, do práce či do školy. A víte co? Já bych byl se svou koupí spokojený.

Konkurence

První jasnou konkurencí musí být předchozí generace Yogy 720, kterou jsem již výše zmínil. Jedná se o stejný stroj, který má pouze slabší procesory sedmé generace namísto osmé. V případě naší verze s Intel Core i5 ovšem stojí o nějakých tisíc korun méně.

Lenovo Yoga 720 (13")

Konstrukce310 × 213 × 14,3 mm, 1 315 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (3 840 × 2 160 px)
ProcesorIntel Core i7-7500U, 2×2,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (48 Wh)

Za stejnou cenu seženete i ASUS Transformer Pro, což je konvertibilní zařízení s odnímatelnou klávesnicí. Jedná se o skvělé zpracovaný stroj s jemnějším, ale i menším, 12,6palcovým displejem. Procesor zastává Intel Core i5 sedmé generace, SSD i RAM mají stejnou velikost jako Yoga 720 a v balení dostanete krom klávesnice také stylus.

ASUS Transformer Pro T304UA-BC005R

Konstrukce298 × 208 × 8,3 mm, 850 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,6" (2 880 × 1 920 px)
ProcesorIntel Core i7-7500U, 2×2,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (39 Wh)

Také Dell nabízí za 26 a půl tisíc korun třeba model Inspiron 13z (5000) s dotykovým displejem, který se dá otáčet o 360 stupňů jako u Lenova. Nabízí ovšem za tuto cenu procesor i7 osmé generace, ale jinak je hardware stejný. Dell má každopádně větší rámečky kolem displeje a celkově je výrazně větší a těžší.

Dell Inspiron 13z

Dokonce i Apple má za 26 tisíc v nabídce svůj stroj, ale nejde o konvertibilní zařízení. MacBook Air 13 z roku 2015 je už dlouholetou stálicí a prakticky tou nejlevnější vstupenkou do světa Mac OS. Konstrukce je i dnes parádně zpracovaná, ale v hardwaru Mac nepochybně zaostává.

Apple MacBook Air 13 (2015) Z0RJ00081

Konstrukce325 × 227 × 17 mm, 1 350 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 13,3" (1 440 × 900 px)
ProcesorIntel Core i7 5650U, 2×2,2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (54 Wh)
lenovo-yoga-720-13kbr
Klady
  • skvěle zpracovaná konstrukce
  • výborná klávesnice a touchpad
  • parádní displej s tenkými rámečky
  • slušná porce výkonu
  • rychlé SSD
  • rychlé nabíjenní skrz USB-C
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • Thunderbolt 3
  • aktivní stylus v balení
Zápory
  • hlasité a otravné větráčky
  • chybí čtečka paměťových karet
  • výdrž by mohla být lepší
  • reproduktory vespod konstrukce
  • špatná webkamera a mikrofony
Diskuze ke článku
Martin
Jsem hrdým majitelem 15" verze se 7. generací i5 a nemůžu si vynachválit konstrukci laptopu. Ta by měla být shodná s testovaným modelem. Co bych z hlediska vzhledu vytkl oběma modelům, je použití "prohnutých" tlačítek, které na mě působí mírně archaicky. Jsem zastáncem čtvercového tvaru.
Jakub
čiže čo si kúpiť tento notebok čo má: hlasité a otravné větráčky, chybí čtečka paměťových karet, výdrž by mohla být lepší,reproduktory vespod konstrukce,špatná webkamera a mikrofony. alebo macbook kde tieto všetky negatíva niesu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze