Lenovo Yoga 710 (14")
recenze

Lenovo Yoga 710 (14")

Zaostřeno na masy
10

Dobře vybavený notebook s kvalitní konstrukcí a přijatelnou cenovkou. Takový cíl si stanovilo Lenovo při výrobě Yogy 710. Na uživatele to jen zřídkakdy nezapůsobí. Yoga 710 v sobě ale ukrývá mnohem více zbraní. Jednou z nich je i 14palcový displej. Přestože je velmi žádaný, již tak často jej nepotkáváme. K němu Lenovo přidalo jen minimální rámečky a Full HD rozlišení.

Lenovo má ve svém portfoliu nepřeberné množství zařízení s rozlišnými konstrukcemi, displeji, výkonem a také v něm nechybí nevšední zařízení, jakým byl například nedávno testovaný Lenovo Yoga Book. Ty nejúspěšnější kousky jsou ale většinou nenápadné a na první pohled byste je velmi snadno přehlédli. Přesně taková je i dnes testovaná Yoga 710.

Lenovo Yoga 710 14" – videopohled

Technické parametry Lenovo Yoga 710 14" 80V4001CCK

Kompletní specifikace
Konstrukce223 × 322 × 17,3 mm, 1 550 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7-7500U, CPU: 2×2,7 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Pro
Akumulátor52 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 28 000 Kč

Nenápadný, ničím nevyčnívající, prostě další kovový konvertibl. I tak by se dal model 710 zprvu popsat. Lenovo ale láká na zcela jiné prvky, kterými může být 14palcový Full HD displej, úsporné, avšak stále výkonné procesory Intel Core i5 či i7 spolu s 8 GB RAM a úložným prostorem 256 GB. Všechny tyto komponenty jsou pak skryty v bytelném kovovém těle, které jen tak něco nerozhází. K tomu připočtěte téměř nulové rámečky okolo displeje. Za variantu s Intel Core i5 Kaby Lake zaplatíte 24 tisíc. Za námi testovanou variantu s Intel Core i7 pak 28 tisíc, a to je mimořádně dobrá nabídka. Udělalo Lenovo vůbec někde chybu, nebo před sebou máme nadějný hybridní notebook pro masy?

Oficiální snímky

Obsah balení: zase krok zpět

Jak jsme u ThinkPadů chválili, že Lenovo konečně začalo pracovat i na prvním dojmu po koupi a krabice vypadaly „méně kancelářsky“, tak tady se vrátíme do historie, kdy jste nevěděli, zda si kupujete banány či notebook. Bohužel i obsah je chudý a mimo nerozpojitelného adaptéru o délce pouhý metr a půl a zařízení samotného už vás nic nečeká. Budiž Lenovu odpuštěno, protože cena se někde srazit musela.

Nelíbilo se nám:

  • chudé balení

Design a konstrukce: tichá voda břehy mele

V zavřeném stavu a ještě v tmavém provedení vypadá Yoga 710 velmi nenápadně. V detailnějším pohledu si ale všimnete zbroušených hran víka displeje, čehož bylo dosaženo díky hliníkové a mimochodem velmi bytelné konstrukci. Hliník ucítíte na celém šasi a rozhodně si stěžovat nebudete. Notebook navíc vyrostl do menších rozměrů než běžné 14palcové notebooky, zejména díky velmi úzkým rámečkům po stranách displeje. Pokud tak máte strach, že by byla „Sedmset-desítka“ velká na přenášení, pak vás obav mohu zbavit. Její celkové rozměry jsou 322 × 223 × 17,3 cm. Pas hodný modelky to tedy není, ale ostatní rozměry jsou velmi dobré.

Lenovo Yoga 710 14\"

TIP: Recenze Lenovo Yoga Book – Klávesnice jen jako

Když už jsme u pasu, jistě čekáte nepřeberné množství portů. Proč také ne? Na základnu by se vešly, ale ouha, zklamu vás. Bohužel máte k dispozici pouze dvojici USB 3.0, microHDMI a 3,5mm jack. K tomu přidejte slot na SD karty a krasojízda končí. Proč se Lenovo nerozhodlo oproti předchůdci konečně integrovat klasické plné HDMI a proč zcela chybí USB-C, je nám záhadou. Můžete namítat, že takto vybavený notebook bude potřebám běžného uživatele dostačovat. Otázkou je, proč by měl být pouze dostačující, když by základna pobrala větší porci portů. Těch pár korun navíc by si uživatel jistě rád zaplatil.

Lenovo Yoga 710 14\"

A když už jsme u negativ konstrukce, vezměme je všechna najednou. Fyzické tlačítko mimo klávesnici nabízí Yoga 710 jen jedno jediné na pravém boku a slouží pro vypnutí a zapnutí. Tlačítka pro regulaci hlasitosti tento kousek navzdory konvertibilní konstrukci nemá. V režimu tabletu je tak změna hlasitosti cestou ke ztrátě nervů.

To by byl první pohled. A co první dotyk? Ta tíha! Ne že by 1 550 gramů bylo moc, ale v ruce působí zařízení jako závaží. Na bytelnosti to přidává, na pohodlnosti už méně. Tím však negativa ke konstrukci končí a po otevření notebooku vás čeká už jen radost. Zbroušené hrany základny a její ztenčující se tendence směrem ke kloubům je pastva pro oči. Displej se u kloubů jemně naklání k uživateli a celý tento koncept na vás spolu s téměř bezrámečkovým displejem dýchne luxusem. Musím také pochválit výbornou klávesnici s regulovatelným podsvícením, které je rovnoměrné a dobře viditelné i za dne. Ta se velmi podobá klávesnicím v pracovních noteboocích ThinkPad, jež patří k jedněm z nejlepších. Ani touchpad vás nezklame a patří k lepšímu průměru. V případě, že si zapomenete na cestu vzít myš, pak nad jejím zapomenutím neprobrečíte celý víkend. Gró řady Yoga ale bezesporu spočívá v konvertibilitě, kterou obstarávají tužší dvojité klouby. Víko s displejem tak více než stabilně drží v jakékoli pozici, otevřít notebook jednou rukou se vám však nepovede. Přesto jsme za tužší klouby rádi a jen neradi vzpomínáme na HP Spectre x360, pro jehož volnost kloubů neexistuje omluva.

Celkově je Yoga velmi dobře zpracovaná a chválím také umístění výdechů ventilátorů na hraně základny u kloubu, které si jen tak nezakryjete. Jak působí v zavřeném stavu notebook trochu mdle, pak po otevření se nestačíte divit. Jsou tu ale jisté kompromisy, které si výrobce mohl odpustit. Tím je jistě chybějící tlačítko na regulaci hlasitosti. Menší množství portů sice zamrzí a nedává smysl, ale ubrané pohodlí uživatele zabolí o mnoho víc.

Líbilo se nám:

  • velmi dobré zpracování
  • kvalitní materiály
  • úzké rámečky displeje
  • dobře umístěný výdech ventilátorů
  • skvělá klávesnice
  • dobrý touchpad
  • velmi stabilní víko displeje díky tuhým kloubům

Nelíbilo se nám:

  • menší množství portů a absence USB-C
  • chybějící tlačítko regulace hlasitosti

Displej: jak Lenovo nakouklo k Dellu

Tenké rámečky, které při letmém pohledu sotva spatříte. Takové má Dell XPS 13 nebo 15 a Lenovo udělalo jen dobře, že se tu inspirovalo. Rámečky tu jistě uvidíte, ale především nahoře a dole. Po stranách displej působí jako edge-to-edge, na což velké množství uživatelů slyší. Díky takové konstrukci získáváte dojem luxusního zařízení, v čemž vás utvrzuje i samotný multi-touch IPS panel s Full HD rozlišením.

Lenovo Yoga 710 14\"

Full HD rozlišení na 14 palcích naprosto dostačuje a pokud chcete přeci jen nějaké pixely vidět, musíte se hodně snažit, protože 157 PPI je velmi dobrá hodnota. Pokud tedy nejste rozmazlení QHD či, jak výrobci rádi zmiňují, 4K rozlišením. Chválu si notebook zaslouží i za velmi dobré pozorovací úhly, barevné podání nebo automatickou regulaci jasu, která funguje na výbornou. V případě, že si jas chcete regulovat sami, pak se připravte na širokou škálu od úplného vypnutí jasu až po intenzivní záři, která však nezabrání odleskům na tvrzeném krycím sklu displeje. Slunce tedy není dobrý společník. Sklo ale zase ochrání displej před nechtěnými škrábanci, jeho oleofóbní vrstva pak před otisky prstů.

Líbilo se nám:

  • edge-to-edge displej
  • automatická regulace jasu
  • barevné podání
  • účinná oleofóbní vrstva krycího skla

Nelíbilo se nám:

  • značné odlesky na slunci

Zvuk a webkamera: reproduktory JBL

Stejná pohádka se opakuje stále dokola. Výrobci si tak nějak už zvykli, že do notebooku dávají HD kameru, jejíž zobrazovací schopnosti nejsou na velké úrovni. Když potkáte Full HD (v tomto musíme naopak řadu Spectre od HP pochválit), tak jsou to Vánoce. I tady se bohužel musíte smířit s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a zejména za zhoršených světelných podmínek bych videohovory spíše odložila na jiný čas.

Lenovo Yoga 710 14\"

To se zvukem to Lenovo vzalo z opačného konce a spolupracovalo s JBL. Doplňkový software tu sice není, avšak reproduktory jsou na vyšší úrovni než u konkurence, a i ty basy na notebook ujdou. Navíc se jedná o jedno z nehlasitějších zařízení, takže základ na dobré vztahy se sousedy to nebude. Pokud jsou vaše uši citlivé, stále doporučuji spíše využít 3,5mm jack a externí reproduktory či vyhovující sluchátka.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrné zvukové podání
  • vysoká úroveň hlasitosti

Nelíbilo se nám:

  • pouze HD webkamera
Lenovo Yoga 710 14\"

Hardware a výkon: představujeme Kaby Lake

Procesor a operační paměť

Lenovo Yoga je poměrně nový notebook představený před pár měsíci, a tedy již výrobci nic nebránilo osadit nejnovější rodinu procesorů Kaby Lake. V našem konkrétním modelu najdete úspornou verzi dvoujádrového Intelu Core i7-7500U s taktem 2,7 GHz, jenž se umí automaticky přetaktovat až na 3,5 GHz. V méně vybaveném kousku na našem trhu pak najdete Intel Core i5-7200U s taktem 2,5 GHz a maximem 3,1 GHz.

Přestože Intel prezentoval tento – oproti předchůdci taktéž 14nm – procesor jako mezikrok, tak musím podotknout, že rozdíl poznáte. Procesor má více síly a poznáte to při každém úkonu. Není na to ale sám a pomáhá mu taktéž 8 GB RAM DDR4 (2 133 MHz), za což musíme Lenovo dvojnásobně pochválit. Běžná práce na notebooku je svižnější a pokud se vyžíváte v programování či jen velmi rádi aktivně používáte náročný multitasking, budete překvapeni, co nový procesor spolu s operační pamětí DDR4 dokáže.

Grafika

Nový procesor, nový integrovaný grafický čip. Zde tedy narazíte na Intel HD 620, který doznal poměrně zásadních změn. Nejenže si nový procesor s tímto grafickým čipem mnohem lépe poradí se 4K obsahem, ale i hraní je o něco lepší zážitek. Určitě neočekávejte, že budete hrát to nejnovější, ale pro sváteční a nenáročné hráče to stačit bude. My jsme si vyzkoušeli Dota 2 Reborn na střední detaily a notebooku to zvlášť problém nedělalo. Na posledního Hitmana však zapomeňte a Yoga se hru ani moc nepokoušela rozjet.

Úložiště

Rychlé SSD je v této cenové kategorii již samozřejmé. V našem modelu se nachází 256GB SSD typu M.2. Trochu zamrzelo, že Lenovo již v tomto modelu neosadilo větší 512GB SSD, a to zejména při zjištění, že zde uživateli zbyde k jeho potřebám pouze okolo 150 GB z reálných 197 GB, což je tristní.

Líbilo se nám:

  • nejnovější procesor Kaby Lake
  • operační paměť DDR4

Nelíbilo se nám:

  • výsledná kapacita 256GB SSD disku
  • absence varianty s 512GB SSD

Operační systém: naše oblíbené utility

Nadpis by mohl znít ironicky, ale opak je pravdou. Utility většinou nebývají zrovna dvakrát chválené, protože povětšinou zabírají akorát místo, jsou nepoužitelné a člověk je ve výsledku považuje za bloatware. Lenovo má ale jiný přístup a jak jsme již v mnoha recenzích zmiňovali, tak programy jako Lenovo Settings čí Lenovo Companion nejsou k zahození. První zmiňovaný vám pomůže na jednom místě nastavit vše možné od sítí až po jas či hlasitost, druhý se pak stará o aktualizace a údržbu, třeba jako známý CCleaner. Neznalí uživatelé tak mohou provádět základní údržbu. K této dvojici přibyl také Lenovo App Explorer, který vám nabídne stažení oblíbených aplikací v čele se Spotify, Facebookem či Skypem, aktualizuje je a zároveň poskytne dobrý přehled, co je v notebooku již nainstalováno. Chod zařízení má na starost operační systém Windows 10 Pro.

Líbilo se nám:

  • užitečné utility
  • Windows 10 ve verzi Pro

Baterie a výdrž: tady už musí být háček

Narazili jsme konečně na slabinu? Ale kdepak. Výrobce se i v tomto bodě stále snaží zlepšovat a v tomto případě se mu to daří. Díky Li-Ion akumulátoru s kapacitou 53 Wh slibuje Lenovo výdrž až 8 hodin přehrávání Full HD videa. Protože prozatímní recenze byly kladné, zařízení jsme pořádně zatížili. Při běžné práci s aktivovanou Wi-Fi se reálná výdrž pohybuje okolo 7 hodin. Přehrávání Full HD na poloviční hodnotu jasu a zvuku si vychutnáte okolo 5 hodin a v případě, že zatížíte všechny komponenty na maximum, pak se notebook vybije za 2 hodiny. Tyto údaje dají znát, že Yoga se jen tak něčeho nezalekne a bez napájecího adaptéru si poradí celkem dlouhou dobu. Dlouho ale trvá také nabíjení. Do plné kapacity baterie se dostanete za dvě a půl hodiny, což už tak dobré není.

Líbilo se nám:

  • velmi solidní výdrž

Nelíbilo se nám:

  • dlouhá doba nabíjení

Komunikace: Wi-Fi a BT musí stačit

Z hlediska komunikace počítejte pouze s nezbytným základem – stabilní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.1. Mobilní sítě bohužel využívat nemůžete, ale Yoga není primárně pracovní zařízení, takže jde spíše o drobnější výtku.

Závěr: zaměřeno na masy

Lenovo Yoga 710 rozhodně není začátečníkem ve svém oboru. Vsází na to, na co uživatelé slyší, a přestože menší kompromisy nechybí, nejsou nějak zásadní. Překvapil nás výkon zajištěný procesory Kaby Lake a také operační paměť DDR4, která u této cenové kategorie není běžná. Konstrukce a zpracování je na vysoké úrovni a klávesnice spolu s touchpadem vám budou při práci pomáhat, nikoli vás zdržovat. Podsvícení klávesnice je pak už jen příjemným bonusem.

TIP: Nové MacBooky Pro – omezená RAM, nejrychlejší SSD i lepší zvuk

Lenovo Yoga 710 14\"

Yoga 710 je ale také konvertibl, a proto i dotykový displej, rozsah jasu a tuhost kloubů, bez kterých by to nebylo možné, jsou podstatné. Lenovo si to i tentokrát velmi dobře pohlídalo a díky téměř neviditelným postranním rámečkům vypadá notebook jako luxusní zařízení, kterému byste tipli cenovku mnohem vyšší než je v našem případě 28 tisíc korun.

Konkurence

Z hlediska konkurence na trhu moc 14palcových konvertiblů nenajdeme. Budeme se tedy soustředit na 13palcové, na které narazíte nejčastěji.

Prvním sokem se stal Asus ZenBook Flip UX360UA, který je i potenciálním zabijákem. Za 25 tisíc nabídne o něco slabší Intel Core i5-6200U, zato ale máte k dispozici půlterabajtové SSD. Ve variantě za 29 tisíc si můžete na 13palcovém displeji vychutnat QHD+ rozlišení a procesor Intel Core i7 Skylake.

TIP: Asus ZenBook Flip UX360CA: zenově konvertibilní

ASUS ZenBook Flip UX360CA

Další konkurent přichází z řad Dellu. Dell Inspiron 13z Touch (5000) nabídne za 25 tisíc procesor Intel Core i7 7200U, ostatní parametry jsou až na 13palcový displej identické. Konstrukce ale není kovová.

Dell Inspiron 13z Touch (5000)

Za 29 tisíc si také můžete pořídit Yogu 900 s procesorem Intel Core i7 Skylake a rozlišením displeje 3 200 × 1 800 pixelů. Ostatní parametry se opět až na velikost displeje shodují.

TIP: Recenze Lenovo Yoga 900 – Ultraelegán

Lenovo Yoga 900
lenovo-yoga-710-14
Klady
  • kvalitní zpracování a materiály
  • displej téměř bez postranních rámečků
  • dobrá výdrž
  • dobré zvukové podání reproduktorů
  • operační paměť DDR4
Zápory
  • chudé balení
  • menší množství portů
  • absence USB-C
  • chybějící tlačítko regulace hlasitosti
  • ve výsledku malá kapacita SSD
Diskuze ke článku
Pítrsan
Milá redakce, děkuji za pěknou recenzi!
Na začátku zmiňujete slabší z procesorů Intel Core i5 Skylake - předpokládám, že se jedná o překlep? Z označení v tabulce, ale i dále v textu je již správně uvedeno Kaby Lake.
4748
mely jsme ve firme 3 yogy vsechy se podelaly zkusenost s lenovackym servisem = lenovo nekupovat. mimochodem tyhle konfigurace jsou tak mozna na prohlizeni netu
Jirka T.
Baterie??? O ní ani nepadlo ani slovo...
Tomáš
Ahoj, prosím co to je za wallpaper?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze