Lenovo Vibe Z2
recenze

Lenovo Vibe Z2

Vybroušený diamant z vyšší třídy
49

Zajímavých telefonů vyšší střední třídy není nikdy dost, nové Lenovo Vibe Z2 se rozhodlo konkurovat nejenom zajímavou funkční výbavou, ale i luxusním zpracováním, které si propůjčilo od svého vyspělejšího bratříčka, tedy Lenova Vibe Z2 Pro. S tím má mnohé společné, s jistými ústupky se však přeci jenom budete muset smířit.

Mobilní telefony to mají ve (vyšší) střední třídě poněkud obtížnější. Nestačí pouze zaujmout přijatelnou cenou a zajímavou funkční výbavou, musí přinést něco navíc, zkrátka musí nabídnout něco, čím se od konkurence zřetelně odliší. V Lenovu si uvědomili, že celkový dojem z telefonu nedělá pouze funkční výbava, ale že zákazníci chtějí, aby se smartphony také líbily a dávaly na odiv svoji vyzrálost.

Lenovo Vibe Z2 na oficiálních snímcích

Nepřehlédněte:

To se dnes recenzovanému Lenovu Vibe Z2 rozhodně podařilo. Od Lenova Vibe Z2 Pro si totiž propůjčilo kvalitní konstrukční zpracování a luxusní materiály, kvůli nižší cenovce, která se zastavila na 9 000 Kč, se však musíte smířit s trochu „osekanější“ výbavou. Prakticky největšími ústupky je kvalita displeje a méně výkonný procesor, jinak se jedná o zařízení téměř bez chybičky. Tedy, abychom nepředbíhali. Pojďme se podívat, jak Lenovo Vibe Z2 nakonec v našem dlouhodobém testu dopadlo.

Lenovo Vibe Z2

Lenovo Vibe Z2 – videopohled

Technické parametry Lenovo Vibe Z2

Kompletní specifikace
Konstrukce148,5 × 76,4 × 7,8 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 208 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 9 000 Kč

Design a konstrukce: kde jsme to už jen viděli...

Hned na úvod je nutné zmínit, že design Lenova Vibe Z2 je téměř identický s tím u „vyspělejšího bratříčka“, respektive u modelu Vibe Z2 Pro. Rozdílů pár najdeme, jedná se ale povětšinou o drobnosti, kterých si na první pohled nemusíte ani všimnout. Hlavním rozeznávajícím prvkem je tak (vzhledem k rozličné úhlopříčce) především odlišná velikost a u Lenova Vibe Z2 také o pár desetin milimetru tlustší rámečky po stranách displeje. Začneme pěkně popořadě, kvalitou zpracování a použitými materiály.

Lenovo Vibe Z2

Celá záda telefonu, a to až do boků, jsou tvořena jedním kusem kartáčovaného kovového krytu. Ten narušuje ve vrchní části pouze lesklý plastový modul s 13Mpx fotoaparátem a dvojitou přisvětlovací LED diodou. Boky zařízení jsou zkosené, díky tomu telefon skvěle padne do rukou a navíc nemá tendenci vyklouzávat. Uhlazený design bočních lišt narušuje pouze tlačítko pro ovládání hlasitosti a displeje a také slot pro dvě microSIM karty, který vyjmete pouze po vsunutí tenkého klíče. SIM karty se ukládají do šuplíčku za sebe, tento způsob rozhodně chválíme.

Lenovo Vibe Z2

Co se týče tlačítek pro regulaci hlasitosti a tlačítka pro odemknutí displeje, pochválíme jistý stisk a citelnou zpětnou vazbu, bohužel, tlačítka vyčnívají nad okolní povrch až přespříliš, a kromě nebezpečí odření se dostavil další nepříjemný efekt – tlačítka lehce „chrastí“, jednoduše nejsou v těle zařízení dobře ukotvena. Na dolní straně se nachází kromě vstupu microUSB konektoru také primární mikrofon a hlasitý reproduktor, bohužel, nejedná se o stereo reproduktory, i tak je ovšem výsledná kvalita zvuku více než ucházející. Vstup 3,5milimetrového jack konektoru nalezneme na vrchní straně zařízení.

Lenovo Vibe Z2

Rozměry telefonu jsou vzhledem k 5,5palcovému displeji velice příjemné, konkrétně 148,5 × 76,4 milimetrů, stejně tak potěší i tloušťka pouhých 7,8 milimetrů. Hmotnost je pak vzhledem ke kovové konstrukci naprosto odpovídajících 158 gramů. Přední straně dominuje 5,5palcový IPS displej s HD rozlišením, který je chráněn odolným sklem Gorilla Glass ve verzi 3. Účelně je vyřešeno také místo pod displejem. To skýtá prostor pro standardní ovládací prvky operačního systému Android. Tlačítka jsou podsvětlená, regulovat můžete čas, po který jsou tlačítka podsvětlená (vypnuto, zapnuto, 3 vteřiny), ale také vibrační odezvu kapacitní vrstvy. V prostoru nad displejem pak nalezneme kromě čočky předního fotoaparátu s vysokým rozlišením 8 Mpx také výraznou notifikační LED diodu, která je ovšem v nečinném stavu naprosto neviditelná a také sluchátko kryté jemnou černou mřížkou. Uhlazenost a celistvost přední strany nenarušuje ani výrazné logo výrobce, což chválíme.

Lenovo Vibe Z2

Celkově musíme Lenovo pochválit za velmi tenké rámečky okolo displeje, telefon díky tomu působí ještě více luxusním dojmem. Chválit ale nebudu pouze rámečky, špičkové je rovněž konstrukční zpracování. Telefon je bytelný, neprohne se ani o milimetr a žádné rušivé či skřípavé zvuky zkrátka neuslyšíte. Dorou zprávou je, že i když je zadní kryt kovový, není náchylný na poškrábání. Škrábancům totiž do jisté míry zabraňuje vystouplá čočka integrovaného fotoaparátu, díky které se tak tělo přímo nedotýká podložky a čočka tak po celou dobu testování nejevila žádné známky poškrábání. Na zadní straně pak ještě nalezneme logo výrobce a také plastové předěly. Dodáme, že se Vibe Z2 aktuálně na tuzemském trhu prodává pouze v jedné barevné variantě, konkrétně v titanové.

Lenovo Vibe Z2

Zvuk: potěší

Výstup hlasitého reproduktoru nalezneme na spodní hraně zařízení, to hodnotíme jako správný krok, výstup tak nijak nezkresluje například deska stolu. Co se týče zvukové stránky, Vibe Z2 potěší. Hlasitý reproduktor je opravdu nadprůměrně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. Špatné to není rozhodně ani s kvalitou reprodukce, telefon hraje čistě, zvuk nepůsobí nikterak zkresleně a to ani při nastavení maximální hlasitosti. Zkrátka, poslech vašich oblíbených skladeb je díky výtečnému projevu možný i na hlasitý reproduktor a za jeho kvality se rozhodně stydět nebudete.

Lenovo Vibe Z2

Co se týče kvality výstupu do sluchátek, příliš chválit nebudeme, přibalená sluchátka bohužel nepatří mezi ty lepší. Dokážeme si však představit, že méně náročným posluchačům postačí. Sluchátka dobře drží v uších. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů – ta je na skvělé úrovni a ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Displej: tentokrát v HD

Jedním z největších ústupků oproti Lenovu Z2 Pro je jednoznačně displej. Jeho úhlopříčka se zmenšila ze 6 na 5,5 palců, ale hlavně, rozlišení pokleslo ze špičkových 2 560 × 1 440 pixelů na 1 280 × 720 pixelů, máme tedy tu „čest“ s klasickým HD panelem. Naštěstí, technologie zaručující živé barevné podání IPS zůstala zachována, stejně jako ochrana odolným sklem Gorilla Glass 3 a množství nastavení a možnosti uzpůsobení barevného podání.

Displej je poměrně kvalitní

Maximální jas je na dostatečné úrovni, hodit se bude také „superjasný“ režim displeje, díky kterému nebude problém s čitelností ani na nejostřejším slunci. Příkladně funguje také senzor automatické regulace jasu. Pokud vás však předdefinované barevné podání nezaujme, do jeho nastavení snadno zasáhnete pomocí utility pro vyvážení barev. V té lze nastavit hned trojici režimů, konkrétně:

  • Komfortní režim: chrání vaše oči a je vhodný při dlouhodobém prohlížení webových stránek
  • Superjasný režim: maximální zvýšení jasu displeje, což má však za následek zvýšenou spotřebu energie v pohotovostním režimu
  • Vlastní režim: ruční nastavení hodnot, nastavení tónu, sytosti a kontrastu displeje
Lenovo Vibe Z2

Displej Lenova Vibe Z2 nelze označit jako špatný, i přes nižší jemnost (konkrétně 267 pixelů na palec) je na displej poměrně hezká podívaná a i přes nižší rozlišení nejsou jednotlivé pixely za běžného provozu jakkoli viditelné. Tedy, pokud nemáte zrak jako ostříž.

Baterie a výdrž: 3 000 mAh na palubě

Lenovo Vibe Z2 Pro se chlubilo baterií s opravdu vysokou kapacitou 4 000 mAh, Lenovo Vibe Z2 si musí vystačit se 3 000 mAh. Papírově poměrně výrazné snížení kapacit však není takový problém, jak by se mohlo zdát.. Baterie má na starosti méně žravý displej a úspornější procesor, což ve výsledku znamená téměř vyrovnanou výdrž. Průměrná výdrž se tak pohybuje na hranici dvou dnů a to Vibe Z2 rozhodně nemusíte šetřit. Při opravdu nadměrné zátěži, jako například využívání GPS navigace však telefon samozřejmě vybijete i během jednoho dne. Výdrž telefonu prodloužíte také za pomocí speciálních úsporných režimů. V extra úsporném režimu se vypnou všechny energeticky náročné funkce a k dispozici je pouze volání a posílání SMS zpráv. Výdrž baterie se tak zhruba zdvojnásobí. Kromě toho máte například také možnost omezit výkon procesoru, opět za účelem zvýšení výdrže. I bez speciálních režimů vás však Vibe Z2 výdrží rozhodně nezklame.

Baterie s kapacitou 3 000 mAh se nachází pod zadním krytem

Nezapomněli jsme ani na naše standardizované testy výdrže. V telefonu byla vložena jedna SIM karta, aktualizace na pozadí byly potlačeny, zvuk byl nastaven na 50 % stejně jako jas displeje a telefon streamoval video v rozlišení HD (720p). Celkem to telefon vydržel 8 hodin a 13 minut, což je nadprůměrný výsledek (pro srovnání: Lenovo Vibe Z2 Pro vydrželo streamovat 8 hodin a 42 minut, Meizu MX4 pak 7 hodin a 15 minut. Rychlost nabíjení také potěší, na 80 % se Vibe Z2 nabije za 1 hodinu a 22 minut, na kompletní nabití si počkáte o 31 minut déle.

Hardware: trochu slabší

O výkonnostní složku se v Lenovu Vibe Z2 stará 64bitový procesor Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 s taktem 1,2 GHz na všech čtyřech jádrech, tomu sekundují 2 GB paměti RAM (po spuštění je k dispozici zhruba 1,2 GB). Integrovaná paměť pak činí stále stejných 32 GB, v tomto ohledu si tak Lenovo Vibe Z2 oproti verzi Z2 Pro nepohoršilo. Pro uživatele je dostupných necelých 25 GB. Slot pro paměťové karty bohužel opět chybí, využít však můžete některého z online úložišť.

Výsledky benchmarků

Co se týče výkonu, opět se jedná o další ústupek, se kterým se musíte smířit. Procesor není tolik výkonný, přesto je běžná práce a hraní i náročnějších 3D her bezproblémová. Bohužel, Z2 už nemá výkonu na rozdávání, proto se občas menším zásekům animací nevyhnete. Jedná se ale o ojedinělou situaci, například pokud máte na pozadí spuštěno velké množství aplikací. Tento neduh lze vyřešit čištěním mezipaměti. Nástroj pro vyčištění naleznete přímo v multitaskingové nabídce, což je praktické.

Uživatelské prostředí: Vibe UI 2.0

Lenovo Vibe Z2 disponuje operačním systémem Android ve verzi 4.4 KitKat, od výroby je však přítomna poměrně agresivní grafická nadstavba Vibe UI 2.0, která vzhled čistého Androidu zcela maskuje a do prostředí přidává zajímavé funkce navíc. Bohužel, oproti Lenovu Vibe Z2 Pro neumožňuje Vibe Z2 ve vývojářských možnostech převléknout telefon do prostředí čistého Androidu 4.4 KitKat, změnu prostředí tak budete případně, že by vám povedené prostředí od Lenova nevyhovovalo, muset vyřešit pomocí dodatečného launcheru z obchodu Google Play. Doporučit můžeme například oblíbený Nova launcher (Prime), který jsme pro vás podrobili recenzi.

Různé možnosti zobrazení zamykací obrazovky

Jak již víme, grafická nadstavba Vibe UI 2.0 je poměrně obsáhlá, začneme tedy popořadě, konkrétně obrazovkou zámku obrazovky. Ta může být hned v osmi verzích, nastavení provedete v menu nastavení pod položkou Téma (Centrum témat). Na výběr máte mezi vytahovacím, případně efektním odemknutím. Centrum témat však seskupuje mnohem širší nastavení, než pouze nastavení zámku obrazovky. Dále zde můžete změnit motiv, respektive téma prostředí, opět máte na výběr z několika možností, v tomto případě ze šesti různých témat. Nastavené téma změní především vzhled ikon, případně zaoblení některých widgetů, menu nastavení vypadá ve všech případech stejně. U každého motivu vidíte také podrobný náhled na to, jak bude po jeho aplikace prostředí telefonu vypadat.

Uživatelské prostředí

Tím ale rozhodně nekončíme. Centrum témat dále seskupuje nastavení vyzvánění, tapety a dalších věcí, jako je například animace spuštění (na výběr jsou celkem tři), systémové rozhraní (k dispozici pouze režim Age, do budoucna však mohou i dále přibývat), lehce pozměnit můžete také panel upozornění (změní se především barevné podání, opět máte na výběr ze tří možností) a konečně také nastavení zobrazení správy kontaktů a obrazovky pro přijmutí hovoru. I zde je však na výběr pouze jedna možnost (rozhraní Age), jejich samostatná kategorie však naznačuje, že tomu tak nemusí být napořád. Mezi další vlastnosti nadstavby Vibe UI 2.0 patří také například chybějící menu aplikací, všechny aplikace jsou tak seskupeny na základních obrazovkách. Přesouvání aplikací mezi plochami je úžasně jednoduché, stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně tahat po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou.

Uživatelské prostředí

Další možností, jak přesouvat vícero zástupců je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni zmáčknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně zmáčknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit.

Gesta

Mezi hlavní přednosti grafické nadstavby Vibe UI 2.0 však patří podpora různých gest, pro které je vyhrazena samostatná karta v menu nastavení. Všechny běžné změny provedete v menu nastavení, gesta následně spravujete v kartě s názvem Nastavení funkcí, která se nachází vpravo od samotného nastavení. Vzhledem k množstvím různých gest je Lenovo rozdělilo do speciálních podkategorií, my si je pro větší přehlednost představíme v následujícím výčtu.

  • dvojitým kliknutím probuďte: oblíbená možnost odemknutí displeje – stačí dvakrát klepnout na displej a ten se odemkne, případně opětovným klepnutím zamkne – tato možnost funguje bez problému, pouze probuzení trvá zhruba vteřinu a půl, čili trochu déle, než je obvykl.
  • mimořádně rychlé focení: dvojitým poklepáním na tlačítko domů při vypnuté obrazovce se aktivuje aplikace Fotoaparát
  • potřesením zamkněte: zatřesením zařízení do strany se telefon uzamkne
  • chytrý vytáčecí režim: blok s čísly se přikloní na tu stranu, na kterou zařízení nahnete
  • podsvícení tlačítek hlasitosti: chybný překlad, jedná se o možnost rozsvícení displeje tlačítky pro regulaci hlasitosti
  • široký dotyk: nastavení vyskakovacího menu v případě širokého dotyku (dotyk celé plochy palce, který si v nastavení nakonfigurujete), nastavit můžete také průhlednost a velikost vyskakovacího menu
  • chytrá scéna: nastavení funkcí, které se mají uskutečnit v dané časové intervaly
  • kapesní režim: automaticky zesílí hlasitost vyzvánění v případě, že máte telefon v kapse (je tedy zakryt senzor přiblížení)
  • snížit hlasitost tónu: automaticky sníží hlasitost vyzvánění v případě, že telefon uchopíte do rukou (využívá funkce akcelerometru)

Jak si můžete povšimnout, nabídka gest a režimů je v Lenovu Vibe Z2 velice široká, seznam gest však není totožný s gesty u Lenova Vibe X2 a Z2 Pro, které jsme pro vás nedávno testovali. Některá gesta zůstala, některá vymizela a přibylo i pár dalších, zcela nových. Zkrátka, takový mix z obou zařízení.

Co se mi však naopak na grafické nadstavbě Lenovo Vibe UI 2.0 nelíbí? Především velikost ikon, ty jsou na poměry 5,5palcového displeje zbytečně velké a ubírají tak prostor dalším, které by se na danou kartu bez problému vešly, menším problémem jsou také občasné chyby v překladu (například „podsvícení klávesy hlasitosti“ mělo být vzhledem k souvislostem označeno jako „rozsvícení obrazovky tlačítky hlasitosti“ atp). My ale celkově hodnotíme grafickou nadstavbu Vibe UI 2.0 veskrze pozitivně, i když na někoho může působit přeplácaným a hektickým dojmem. Vše samozřejmě záleží na osobních preferencích daného uživatele, možnost změny je tu ale vždy.

Multimediální funkce: včetně FM rádia

Jako každý správný Android, tak i Vibe Z2 dokáže zkrátit dlouhou chvíli. Jak již víme, čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz nepatří zrovna mezi ty nejrychlejší, přesto vcelku bez problému zvládne i náročnější 3D hry. Občasným zásekům se však nevyhnete. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač, pro video je zde přehrávač jak přímo od Lenova a také Video od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených kodeků .xvid a .avi, bez problému si poradí i s titulky s českými znaky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Poslech FM rádia s podporou RDS si užijete po připojení sluchátek, která opět plní roli antény.

Fotoaparát: 13 Mpx a optická stabilizace

Ještě než se pustíme do hodnocení kvality samotných fotografií, zaměříme se jako obvykle na fotoaparát jako celek, a samozřejmě i na jeho prostředí. Jak již víme, čočka 13Mpx fotoaparátu vyčnívá nad okolní povrch, což má na svědomí přítomnost optické stabilizace snímků. i tak je ovšem čočka chráněna ještě desetinkou milimetru kovovou okruží. Hned vedle čočky se nachází dvojitá přisvětlovací LED dioda, která bez problémů osvítí prostor na vzdálenost zhruba 3 až 4 metrů.

Lenovo Vibe Z2

Prostředí aplikace Fotoaparát je účelně rozvrženo do několika karet nastavení, v těch můžete upravit například poměr stran fotografií (16:9, 4:3), vyvážení bílé, scénický režim, ISO, vodící linky, případně si můžete fotografie zkrášlit některým z přednastavených efektů. U videa je nastavení poměrně strohé, nastavit můžete kvalitu, způsob ostření a zapnout můžete také softwarovou stabilizaci obrazu. Mezi další obecná nastavení patří možnost aktivace přidání polohy ke snímku, trojosé vyrovnání, případně nastavení činnosti blesku. V nastavení nechybí ani možnost uzpůsobení funkce tlačítka pro regulaci hlasitosti, bez problému ho tedy můžete využít i jako jednopolohovou spoušť. V nastavení nám chybí pouze možnost změny zvuku uzávěrky, zvuk nelze ani vypnout, dokonce ani při tichém režimu. Žádné „špionské“ fotky tedy s Vibe Z2 nepořídíte. Mezi další dovednosti Vibe Z2 v oblasti focení patří možnost pořízení panoramatických snímků. Celkově působí prostředí přehledně, nikde nic nehledáte a na rozdíl od prostředí aplikace Fotoaparát v syrovém Androidu nám přijde aplikace od Lenova uživatelsky přívětivější.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Co se týče přední kamery pro videohovory, s tou lze jak fotografovat, tak také natáčet video (až FullHD). Přední kamera nabídne speciální režim vyhlazení pleti, se kterým se setkáváme čím dál častěji u všech různých výrobců. Snímky mohou mít až 8 Mpx a celkově je jejich kvalita v porovnání s konkurencí rozhodně nadprůměrná, skvěle se hodí například pro sdílení na různé sociální sítě, případně pro potřeby sebeprezentace například na Instagram.

Dost už ale bylo teorie, jak je na tom kvalita samotných fotografií? 13Mpx snímač produkuje poměrně kvalitní snímky, které na displeji mobilního telefonu vypadají více než dobře. Bohužel, po přenosu do počítače odhalíte šum a také špatné zachycení detailů u vzdálenějších předmětů. Stále se ale jedná o lehký nadprůměr, kvalitu by navíc mohla vylepšit softwarová aktualizace, která by snížila nastavenou kompresi. Problém nastane také v případě ostrého protisvětla. Prvotřídní jsou ovšem makrosnímky, telefon bez problému zaostří na vzdálenost zhruba 8 centimetrů. Mezi další funkce patří funkce vyhlazení tváře, které je možné regulovat v sedmi krocích, respektive intenzitách.

Ukázkové snímky

Videokamera: FullHD stačí

Video lze natáčet až ve FullHD rozlišení, pochválit musíme jak plynulost, tak také za rychlé přeostřování a věrné podání barev. Co se týče výsledků, v podstatě nemáme žádných větších námitek a Vibe Z2 rozhodně nezklame. Bohužel, na rozdíl od Lenova Vibe Z2 Pro neumožňuje Lenovo Vibe Z2 natáčení zpomalených, případně zrychlených záběrů.

Navigace: rychle a přesně

Lenovo Vibe Z2 samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS a elektromagnetického kompasu, který velmi dobře pomůže při orientaci na mapě. Opět budeme chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play.

Mapy, Navigate a HERE beta

Pokud offline navigaci potřebujete, ale nechcete za ni utrácet peníze, můžeme doporučit aplikaci HERE Beta (HERE Mapy), která je v obchodě Google Play poměrně čerstvě. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zcela zdarma a offline. Navíc – velký 5,5palcový displej pro tento účel doslova vybízí, integrovaný GPS čip vás rozhodně zdržovat nebude. Dodáme, že k dispozici je i předinstalovaná navigační aplikace Navigate (Route 66), jde však pouze o trial verzi.

Stáhnout HERE Beta

Google Play (zdarma)

Telefonní funkce: Dual SIM potěší

Aplikace Vytáčení slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+ či WhatsApp. Synchronizace je v tomto ohledu příkladná, okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype.

Telefonní funkce

Vzhledem k podpoře technologie Dual SIM je v menu nastavení také speciální položka s názvem Nastavení duální karty. Zde můžete aktivovat/zamezit fungování dané SIM karty, zvolit defaultní SIM kartu pro hovory/zprávy a datové připojení a také přesměrování hovorů. Dodáme, že pouze karta s označením 1 zvládá datové přenosy LTE a 3G sítě, u druhé karty se budete muset spolehnout na základní GSM sítě.

SIM karty samozřejmě fungují zároveň v režimu dual standby, v případě, že telefonujete ze SIM 1 a telefon zaeviduje příchozí hovor na druhou SIM kartu, ozve se oznamovací tón. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Organizační funkce: vše potřebné

Při prohlížení organizačních funkcí začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické předinstalované poznámky Evernote, které netřeba představovat. Doporučit můžeme „poznámkovník Keep“ od Googlu. Ten nabídne kromě příkladné synchronizace také barevné označení poznámek, možnost vytvoření nákupního seznamu, případně vás notifikací informuje o nutnosti splnění daného úkolu. Celkově vzato nabídne také mnohem jednodušší prostředí. To vše samozřejmě zdarma.

Organizační funkce

Mezi další organizační aplikace můžeme zařadit aplikaci Hodiny, ta zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Samozřejmě nechybí ani aplikace kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i složitější funkce po přetočení telefonu do vodorovné polohy, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let. Pokud často potřebujete nahrávat svůj hlas, hodit se bude také aplikace Záznamník zvuku, která funguje jako jednoduchý diktafon.

SMS a e-mail: dle pravidel

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace Zasílání zpráv, případně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv je prakticky identická s tou, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu. „Libůstkou“ navíc je možnost nastavení času odeslání. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasílání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás, v nastavení si lze zvolit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Zprávy, Hangouts a E-mail

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.4 KitKat, zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo, a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně stažení doplňkových slovníků. Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému.

Internet a konektivita: zdánlivě kompletní

Lenovo Vibe Z2 si po stránce konektivity vede skvěle, těšit se tak můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s) a LTE (150/50 Mb/s, sítě 800/1800/2100/2600 MHz) – špatnou zprávou je tak chybějící frekvence 900 MHz. Na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Na rozdíl od stylového Lenova Vibe X2, jehož recenzi jste si mohli přečíst ke konci minulého roku, nechybí ani přítomnost bezdrátového NFC, které můžete využít pro snadné spárování telefonu s doplňkovým příslušenstvím, ale v budoucnu samozřejmě také pro placení.

Chrome a UC Browser

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovanou aplikaci UC Browser, což je předinstalovaný prohlížeč od Lenova, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv zádrhelů, výběr tedy bude záviset především na vašich osobních preferencích. Zvolit si samozřejmě můžete i defaultní prohlížeč, který automaticky bude spouštět všechny odkazy, na které se budete přesměrovávat.

Závěrečné zhodnocení: povedl se

Lenovo Vibe Z2 je výborný smartphone vyšší střední třídy, který se může hrdě postavit proti své konkurenci. Vzhledem k tomu, že se u nás značka Lenovo donedávna ještě oficiálně ani neprodávala, jde opravdu o velice příjemné překvapení stejně jako testování Lenova Vibe Z2 Pro, tak i testování Lenova Vibe Z2 v nás zanechalo pozitivní dojem.

Lenovo Vibe Z2 se jednoznačně povedlo

Klady jsou jasné, ale pro rekapitulaci: prvotřídní zpracování, luxusní design a použité materiály, fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a optickou stabilizací, skvěle optimalizované prostředí, baterie s kapacitou 3 000 mAh a také podpora Dual SIM, NFC a LTE. Jako zápor pak můžeme brát nižší rozlišení displeje a méně výkonný procesor, který však pro běžnou práci dostačuje naprosto s přehledem, nezalekne se ani před náročnější 3D hrou.

Celkově tak můžeme nákup bez obav doporučit všem těm, kteří hledají dobře vybavený smartphone se zajímavým designem, a hlavně, se špičkovým konstrukčním zpracováním. Samozřejmě, v cenové hladině okolo 9 000 Kč existuje silná konkurence, pojďme se na ni tedy společně podívat.

Konkurence

Meizu MX4

Pokud bychom měli vybrat konkurenta s velkým „K“, bude to jednoznačně špičkové Meizu MX4, které za cenu 9 000 Kč exceluje 5,4palcovým displejem s FullHD rozlišením, 20Mpx fotoaparátem nebo také osmijádrovým procesorem od MediaTeku. Oželit musíte kompletně kovové tělo, Meizu MX4 se však alespoň pyšní kovovými rámečky.

Meizu MX4

LG G2

Zaujmout by mohl například i výprodejový model LG G2, který za cenu okolo 9 000 Kč nabídne 5,2palcový FullHD displej, 13Mpx fotoaparát nebo například čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s frekvencí 2,26 GHz, který stále nabízí luxusní výkon. Smířit se však musíte s kompletně plastovým tělem.

LG G2

Huawei Ascend P7

Zajímavou volbou by mohl být také Huawei Ascend P7, který za cenu zhruba 9 000 Kč nabídne kovovo-skleněnou konstrukci, 2 GB operační paměti RAM, podporu LTE a také 5palcový displej s FullHD rozlišením. Je tak skvělou alternativou pro ty, kteří se uspokojí s menším displejem, zato ale s mnohem lepším rozlišením. Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a potěší také baterie s kapacitou 2 500 mAh.

Huawei Ascend P7

Nokia Lumia 830

Pokud operačnímu systému zrovna neholdujete, mohla by vás zaujmout Nokia Lumia 830, která za cenu okolo 9 500 Kč nabídne 5palcový displej s HD rozlišením, 1 GB operační paměti RAM a hlavně operační systém Windows Phone 8.1. Potěší také baterie s kapacitou 2 200 mAh a hlavně špičkový fotoaparát s rozlišením 10 Mpx, PureView technologií a optikou Carl Zeiss.

Nokia Lumia 830
lenovo-vibe-z2
Klady
  • optická stabilizace obrazu
  • interní paměť 32 GB
  • luxusní design, kvalita konstrukčního zpracování
  • odladěná grafická nadstavba Vibe UI, 2 GB RAM
  • kapacita baterie 3 000 mAh
  • podpora Dual SIM, LTE a NFC
Zápory
  • neúplná podpora tuzemských LTE frekvencí
  • vystupující čočka fotoaparátu
  • chybí infraport a slot pro paměťové karty
  • malé chyby v překladu prostředí
Diskuze ke článku
dotaz na redakci
Děkuji za recenzi, ale chtěl bych se zeptat, zda máte nějaké informace o nástupci Lenovo vibe Z2 pro.
Jestli nějaký v květnu dorazí.
Předem díky za odpověď
LK
Díky za recenzi, už jsem se ji nemohl dočkat
jarda
Recenze výborná, ale mohli jste mezi konkurenty přidat také samsung galaxy note 3 neo
blue.sun
Inu, čínská masírka pokračuje... Zatímco u Samsungu a Applu vystouplá čočka vadí, protože se telefon kvůli ní kolébá při psaní, tady pomáhá chránit záda před škrábanci...
Zatímco jinde je HD na pěti palcích "tak akorát" nebo na hraně, tady je na 5,5 v pořádku...
U S5 mini popisujete zasekávání jako pomalu běžný stav a u stejně výkonného Lenova jako výjimečný... ačkoli to z používání vypadá stejně.
Chápu, že od dovozců těch čínských strojů máte asi slušný příjem, ale trocha objektivity by nezaškodila. Nebo alespoň názorová konzistence.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze