Lenovo Vibe Z2 Pro
recenze

Lenovo Vibe Z2 Pro

Bez slitování a kompromisů
63

Je tomu pár měsíců, co se smartphony značky Lenovo začaly oficiálně distribuovat také na tuzemský trh, od té doby se nám do rukou dostává jeden zajímavý kousek za druhým. Jedním příkladem za všechny je Lenovo Vibe Z2 Pro, které potěší zejména příznivce nekompromisních tabletofonů. Bude tím pravým předvánočním překvapením?

Tabletofony jsou obvykle velmi specifická zařízení, kterým dominuje obrovský displej a do jisté míry mají skloubit výhody smartphonu a tabletu. Ne vždy se to ale podaří přesně tak, jak výrobce zamýšlel, to však není případ dnes recenzovaného Lenova Vibe Z2 Pro.

Lenovo Vibe Z2 Pro na oficiálních snímcích výrobce

Nepřehlédněte:

Značka Lenovo se tímto modelem pustila možná trochu do neprobádaných vod (respektive do vod špičkově vybavených tabletofonů, které mohou soupeřit s nejvybavenějšími telefony současnosti), vyvarovala se však téměř všech dětských chyb a na trh vyslala nekompromisní zařízení, které si bude hledat konkurenci jen velice obtížně. A o to přesně jde.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Technické parametry Lenovo Vibe Z2 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 81,3 × 7,7 mm, 179 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:07 hodin
Dostupnostříjen 2014, 18 000 Kč

Lenovo Vibe Z2 Pro – videopohled

Úvodní srovnání

Lenovo Vibe Z2 Pro Samsung Galaxy Note 4 Apple iPhone 6 Plus LG G3
Rozměry 156 × 81,3 × 7,7 mm 153,5 × 78,6 × 8,5 mm 158,1 × 77,8 × 7,1 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm
Hmotnost 179 gramů 176 gramů 172 gramů 149 gramů
Úhlopříčka displeje 6 palců 5,7 palců 5,5 palců 5,5 palců
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 490 ppi 515 ppi 401 ppi 534 ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon 801 4×2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 805 4×2,7 GHz Apple A8 2×1,4 GHz Qualcomm Snapdragon 801 4×2,46 GHz
Paměť RAM 3 GB 3 GB 1 GB 3 GB
Interní paměť 32 GB 32 GB 16 GB / 64 GB / 128 GB 16 GB / 32 GB
Paměťové karty ne ano ne ano
Fotoaparát 16 Mpx 16 Mpx 8 Mpx 13 Mpx
Optická stabilizace ano ano ano ano
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 3,7 Mpx 1,2 Mpx 2,1 Mpx
Operační systém Android 4.4 Android 4.4 iOS 8 Android 4.4
Čtečka otisků prstů ne ano ano ne
Cena 14 000 Kč 21 500 Kč 21 000 Kč (16GB verze) 13 000 Kč (32GB verze)

Obsah základního balení: místo pro fólii

Nejdříve se zastavíme také u dodávaného balení. V papírové krabici nalezneme ve vrchní části samotný mobilní telefon, hned pod ním se pak nachází papírová obálka s nezbytnou dokumentací, záručním listem a také s ochrannou fólií na displej. V přihrádkách pod obálkou pak nalezneme standardní sestavu příslušenství, tedy datový kabel (s plochým kabelem), adaptér do sítě a také špuntová a velmi dobře hrající sluchátka. Plastové pouzdro na zadní stranu po vzoru Vibe X2 se bohužel nekoná, i tak se ovšem jedná o příjemný nadstandard.

Obsah základního balení

Výčet obsahu základního balení:

  • mobilní telefon Lenovo Vibe Z2 Pro
  • synchronizační USB kabel s plochým kabelem
  • adaptér do sítě
  • „špuntová“ sluchátka s plochým kabelem
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • ochranná fólie na displej
  • základní dokumentace, záruční list

Design a konstrukce: kovový elegán

Už samotný vzhled Lenova Vibe Z2 Pro dává na vědomí, že se nejedná o žádný low-end. Celá záda telefonu, a to až do boků, jsou tvořena jedním kusem kartáčovaného kovového krytu. Ten narušuje ve vrchní části pouze lesklý plastový modul s 16Mpx fotoaparátem a dvojitou přisvětlovací LED diodou. Boky zařízení jsou zkosené, díky tomu telefon skvěle padne do rukou a navíc nemá tendenci vyklouzávat.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Uhlazený design bočních lišt narušují pouze tlačítko pro ovládání hlasitosti a displeje a také slot pro dvě microSIM karty, který vyjmete pouze po vsunutí tenkého klíče. SIM karty se ukládají do šuplíčku za sebe, tento způsob rozhodně chválíme. Pochválit musíme také stisk a odezvu tlačítek pro regulaci hlasitosti a tlačítka pro odemknutí displeje. Díky příjemnému zdvihu je každý tisk zřetelný, přesto se však nestává, že byste tlačítka zmáčkli omylem, například v kapse kalhot. Na dolní straně se nachází kromě vstupu microUSB konektoru také primární mikrofon a hlasitý reproduktor, bohužel, nejedná se o stereo reproduktory, i tak je ovšem výsledná kvalita zvuku více než ucházející. O tom však až později. Vstup 3,5milimetrového jack konektoru nalezneme na vrchní straně zařízení.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Rozměry telefonu jsou vzhledem k 6palcovému displeji velice příjemné, konkrétně 156 × 81,3 milimetru, stejně tak potěší i tloušťka pouhých 7,7 milimetrů. Hmotnost je pak trochu nadprůměrných 179 gramů, což má na svědomí bytelné kovové zpracování. Přední straně dominuje 6palcový IPS displej se špičkovým rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. Displej je krytý odolným sklem Gorilla Glass v jeho třetí verzi.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Účelně je vyřešeno také místo pod displejem. To skýtá prostor pro standardní ovládací prvky operačního systému Android. Tlačítka jsou podsvětlená, regulovat můžete čas, po který jsou tlačítka podsvětlená (vypnuto, zapnuto, 3 vteřiny), ale také vibrační odezvu kapacitní vrstvy. V prostoru nad displejem pak nalezneme kromě čočky předního fotoaparátu s rozlišením 5 Mpx také výraznou notifikační LED diodu, která je ovšem v nečinném stavu naprosto neviditelná a také sluchátko kryté jemnou černou mřížkou. Uhlazenost a celistvost přední strany nenarušuje ani výrazné logo výrobce, což chválíme.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Celkově musíme Lenovo pochválit za velmi tenké rámečky okolo displeje, telefon díky tomu působí ještě více luxusním dojmem. Chválit ale nebudu pouze rámečky, špičkové je rovněž konstrukční zpracování. Telefon je bytelný, neprohne se ani o milimetr a žádné rušivé či skřípavé zvuky zkrátka neuslyšíte. Dorou zprávou je, že i když je zadní kryt kovový, není náchylný na poškrábání. Škrábancům totiž do jisté míry zabraňuje vystouplá čočka integrovaného fotoaparátu, díky které se tak tělo přímo nedotýká podložky. Na zadní straně pak ještě nalezneme logo výrobce a také plastové čáry antén. Dodáme, že se Vibe Z2 Pro prodává aktuálně pouze v jedné barevné variantě, konkrétně v černo-šedé barvě.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Baterie a výdrž: 4 000 mAh na palubě

Baterie uvnitř zařízení nabídne vysoce nadprůměrnou kapacitu 4 000 mAh a celkově je tak výdrž nadstandardní, a to i vzhledem k výkonnému procesoru, QHD displeji a různým doplňkovým režimům. Průměrná výdrž se pohybuje na hranici dvou dnů a to Vibe Z2 Pro rozhodně nemusíte šetřit. Při opravdu nadměrné zátěži, jako například využívání GPS navigace však telefon samozřejmě vybijete i během jednoho dne. Výdrž telefonu prodloužíte také za pomocí speciálních úsporných režimů. Telefon navíc disponuje speciálním nastavením Síly, které se ukrývá rovnou v rychlých přepínačích notifikační lišty. Zde můžete kontrolovat aktuální stav nabití, předpokládaný čas výdrže baterie a můžete zde právě nastavit také režimy úspory baterie. V Nouzovém režimu se vypnou všechny energeticky náročné funkce a k dispozici je pouze volání a posílání SMS zpráv. Výdrž baterie se tak zhruba zdvojnásobí. Režimy úspory energie lze navíc zapnout v přednastavený interval, typicky tedy po dobu spánku.

Baterie nabídne kapacitu 4 000 mAh

Lenovo však šlo ještě dál a ve správci napájení je možné také rychlé vypnutí datových sítí, Wi-Fi, nastavení časového limitu displeje, případně je zde i možnost aktivace funkce Smart Light, která automaticky upravuje jas displeje. Tato funkce se řídí nejenom čidlem okolního světla, jako je tomu běžné u konkurence, ale také v závislosti na tom, jakou činnost se smartphonem aktuálně provádíte.

Nezapomněli jsme ani na naše standardizované testy výdrže. V telefonu byla vložena jedna SIM karta, aktualizace na pozadí byly potlačeny, zvuk byl nastaven na 50 % stejně jako jas displeje a telefon streamoval video v rozlišení FullHD (1 080p). Celkem to telefon vydržel 8 hodin a 42 minut, což je nadprůměrný výsledek (pro srovnání: LG G3 vydrželo streamovat 7 hodin a 10 minut, Huawei Ascend Mate 7 pak 9 hodin a 40 minut). Rychlost nabíjení také potěší, na 80 % se Vibe Z2 Pro nabije za 1 hodinu a 35 minut, na kompletní nabití si počkáte o 32 minut déle.

Zvuk: čistě a nahlas

Výstup hlasitého reproduktoru nalezneme na spodní hraně zařízení, oproti Vibe X2 je to tak posun směrem k lepšímu, protože výstup nijak nezakrývá deska stolu nebo cokoli jiného. Co se týče zvukové stránky, Vibe Z2 Pro opět potěší. Hlasitý reproduktor na zadní straně je opravdu nadprůměrně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. Špatné to není rozhodně ani s kvalitou reprodukce, telefon hraje čistě, zvuk nepůsobí nikterak zkresleně a to ani při nastavení maximální hlasitosti. Zkrátka, poslech vašich oblíbených skladeb je díky výtečnému projevu možný i na hlasitý reproduktor a za jeho kvality se rozhodně stydět nebudete..

Lenovo Vibe Z2 Pro

Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme Lenovo pochválit, přibalená sluchátka rozhodně patří mezi ty lepší a dokážeme si představit, že méně nároční posluchači je nebudou muset vyměňovat za kvalitnější. Sluchátka navíc dobře drží v uších, a to i přesto, že v balení nenalezneme žádné náhradní plastové náušníky, plochý kabel pak zaručuje to, že se nezamotávají do sebe. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů, ta je na skvělé úrovni a ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Displej: QHD IPS špička

Přední straně dominuje 6palcový IPS TFT displej se špičkovým rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů, výsledná jemnost je tak výtečných 490 pixelů na palec. Displej je krytý odolným sklem Gorilla Glass 3 (zaručena je tedy obrana proti škrábancům, což můžeme potvrdit) a pyšní se ukázkovými pozorovacími úhly. Líbí se mi také věrné, přesto ale syté barevné podání.

Displej je špičkový

Maximální jas je na dostatečné úrovni, hodit se bude také „superjasný“ režim displeje, díky kterému nebude problém s čitelností ani na nejostřejším slunci. Pokud vás však předdefinované barevné podání nezaujme, do jeho nastavení snadno zasáhnete pomocí utility pro vyvážení barev. V té lze nastavit hned trojici režimů, konkrétně:

  • Komfortní režim: chrání vaše oči a je vhodný při dlouhodobém prohlížení webových stránek
  • Superjasný režim: maximální zvýšení jasu displeje, což má však za následek zvýšenou spotřebu energie v pohotovostním režimu
  • Vlastní režim: ruční nastavení hodnot, nastavení tónu, sytosti a kontrastu displeje
Nastavení displeje

Zkrátka, pastva pro oči. Lenovo chválíme i za příkladnou citlivost kapacitní vrstvy, její podsvícení, které je mimochodem možno regulovat a také za možnost vibrační odezvy.

Hardware a výkon: nekompromisní bestie

Naprosto bez kompromisů je Lenovo Vibe Z2 Pro i v oblasti výkonu, o ten se totiž stará čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, kterému sekundují 3 GB paměti RAM (po spuštění je k dispozici zhruba 1,6 GB). Integrovaná paměť pak činí 32 GB, přičemž pro uživatele je dostupných zhruba 25 GB. Slot pro paměťové karty bohužel chybí, využít však můžete některého z online úložišť.

Výsledky benchmark testů

Co se týče výkonu, Lenovo Vibe Z2 Pro se může hrdě vykročit do porovnání s nejvýkonnějšími smartphony na trhu. Všechny pokyny jsou provedeny během okamžiku, telefon se nezadýchá ani při pokročilém multitaskingu, vše zkrátka funguje bez jakýchkoliv zádrhelů. Vibe Z2 Pro poslouží i náruživým multimediálním konzumentům, výkonnostně totiž dostačuje na spuštění i těch nejlepších 3D her, které jsou v současné době pro platformu Android dostupné. Bez jakýchkoliv záseků či restartů a ještě na hodně dlouhou dobu, samozřejmě.

Uživatelské prostředí: vyberte si

Lenovo Vibe Z2 Pro disponuje operačním systémem Android ve verzi 4.4 KitKat, od výroby je však přítomna poměrně agresivní grafická nadstavba Vibe UI 2.0, která vzhled čistého Androidu zcela maskuje a do prostředí přidává zajímavé funkce navíc. Aby však Lenovo zbytečně neriskovalo a neodradilo si konzervativnější uživatele, dává Vibe Z2 Pro možnost volby. Ve vývojářských možnostech v nastavení telefonu si totiž lze aktivovat i čistou podobu operačního systému Android. Pojďme se tedy této „schizofrenii“ podívat na zoubek.

Vibe UI 2.0

Začneme grafickou nadstavbou Vibe UI 2.0, konkrétně obrazovkou zámku obrazovky. Ta může být hned v osmi verzích, nastavení provedete v menu nastavení pod položkou Téma (Centrum témat). Na výběr máte mezi vytahovacím, případně efektním odemknutím. Centrum témat však seskupuje mnohem širší nastavení, než pouze nastavení zámku obrazovky. Dále zde můžete změnit motiv, respektive téma prostředí, opět máte na výběr z několika možností, v tomto případě ze šesti různých témat. Nastavené téma změní především vzhled ikon, případně zaoblení některých widgetů, menu nastavení vypadá ve všech případech stejně. U každého motivu vidíte také podrobný náhled na to, jak bude po jeho aplikace prostředí telefonu vypadat.

Různé možnosti zobrazení zamykací obrazovky

Tím ale rozhodně nekončíme. Centrum témat dále seskupuje nastavení vyzvánění, tapety a dalších věcí, jako je například animace spuštění (na výběr jsou celkem tři), systémové rozhraní (k dispozici pouze režim Age, do budoucna však mohou i dále přibývat), lehce pozměnit můžete také panel upozornění (změní se především barevné podání, opět máte na výběr ze tří možností) a konečně také nastavení zobrazení správy kontaktů a obrazovky pro přijmutí hovoru. I zde je však na výběr pouze jedna možnost (rozhraní Age), jejich samostatná kategorie však naznačuje, že tomu tak nemusí být napořád.

Uživatelské prostředí

Mezi další vlastnosti nadstavby Vibe UI 2.0 patří také například chybějící menu aplikací, všechny aplikace jsou tak seskupeny na základních obrazovkách. Přesouvání aplikací mezi plochami je úžasně jednoduché, stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně tahat po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou.

Uživatelské prostředí

Další možností, jak přesouvat vícero zástupců je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni zmáčknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně zmáčknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit.

Uživatelské prostředí a přechod do Android UI

Mezi hlavní přednosti grafické nadstavby Vibe UI 2.0 však patří podpora různých gest, pro které je vyhrazena samostatná karta v menu nastavení. Všechny běžné změny provedete v menu nastavení, gesta následně spravujete v kartě s názvem Nastavení funkcí, která se nachází vpravo od samotného nastavení. Vzhledem k množstvím různých gest je Lenovo rozdělilo do speciálních podkategorií, my si je pro větší přehlednost představíme v následujícím výčtu.

Gesta a ulity

Jednou rukou a gesta

  • 3D gesta: pomocí těchto gest můžete ovládat některé předinstalované aplikace, například aplikaci Telefon (přijmutí/odmítnutí hovoru), aplikaci Video (hlasitost, přehrávání) nebo hudební přehrávač/li>
  • Mikroobrazovka jednou rukou: nakreslením písmena C v prostředí telefonu se obrazovka zmenší – zmenšenou velikost můžete ještě dále upravovat, v prostředí se objeví také tlačítka pro ovládání systému (kontextové tlačítko, tlačítko domů a šipka zpět)
  • Potřesením zamkněte: zatřesením telefonu do boku zařízení uzamknete
  • Chytrý vytáčecí program: číselník se přikloní k levému nebo pravému boku, podle toho, na jaký směr telefon nahnete – uprostřed se číselník umístí pouze v případě, že je tato funkce vypnutá

Typy zástupců

  • Podsvícení klávesy hlasitosti: odemknutí zařízení tlačítky pro regulaci hlasitosti (viz chyby v překladu prostředí)
  • Široký dotyk: nastavení vyskakovacího menu v případě širokého dotyku (dotyk celé plochy palce, který si v nastavení nakonfigurujete), nastavit můžete také průhlednost a velikost vyskakovacího menu

Chytré ovládání

  • Je-li obrazovka ve vodorovné poloze, deaktivuje se tlačítko Domů: eliminace tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku ve vodorovné poloze

Hovory a hlasové služby

  • Kapesní režim: automaticky zesílí hlasitost vyzvánění v případě, že máte telefon v kapse (je tedy zakryt senzor přiblížení)
  • Snížit hlasitost tónu: automaticky sníží hlasitost vyzvánění v případě, že telefon uchopíte do rukou (využívá funkce akcelerometru)

Jak si můžete povšimnout, nabídka gest a režimů je v Lenovu Vibe Z2 Pro je velice široká, seznam gest však není totožný s gesty u Lenova Vibe X2, které jsme pro vás nedávno testovali. Některá gesta zůstala, některá vymizela a přibylo i pár dalších, zcela nových. Nové gesta mají především usnadňovat používání takto velkého displeje jednou rukou.

Prozatím jsme téměř vždy chválili, co se nám však naopak nelíbilo? Především velikost ikon, ty jsou na poměry šestipalcového displeje zbytečně velké a ubírají tak prostor dalším, které by se na danou kartu bez problému vešly, menším problémem jsou také občasné chyby v překladu (například „podsvícení klávesy hlasitosti“ mělo být vzhledem k souvislostem označeno jako „rozsvícení obrazovky tlačítky hlasitosti“ atp). My ale celkově hodnotíme grafickou nadstavbu Vibe UI 2.0 veskrze pozitivně, i když na někoho může působit přeplácaným a hektickým dojmem. Vše samozřejmě záleží na osobních preferencích daného uživatele, možnost změny je tu ale vždy.

Gesta a utility

Android 4.4.4 KitKat

Pokud se vám grafická nadstavba Vibe UI nelíbí, nemusíte zoufat. Lenovo se rozhodlo, že umožní přepnutí se do standardního prostředí operačního systému Android ve verzi 4.4 KitKat. Stačí pouze aktivovat vývojářské možnosti (v nastavení – info o telefonu 7× poklepat na sestavení) a následně potvrdit restart zařízení. Telefon informuje o přepnutí (switching to Google UI) a po restartu se objeví staré známé a hlavně syrové prostředí Androidu. Tedy, syrové...

Android 4.4 KitKat

Co se nezměnilo je zamykací obrazovka, tapety a ikony předinstalované od výrobce, vše ostatní podlehlo syrovému vzhledu, což si můžete ověřit na screenshotech. Nutno ovšem podotknout, že v tomto prostředí nefungují žádné gesta ani nic podobného, o všechny výhody Vibe UI tak přijdete a telefon tak přijde o jeden ze svých hlavních benefitů, respektive „o něco navíc“. Změnou prošla jak úvodní obrazovka, tak také styl zobrazení (nově už menu aplikací existuje), změnila se také notifikační lišta a panel rychlých zástupců, to je již zcela pod taktovkou Android UI. Více se o změněné grafické nadstavbě bavit nemusíme, prostředí je zkrátka kompletně čisté, tak jak ho z Androidu 4.4.

Android 4.4 KitKat

Multimediální funkce: pohrajte si

Jako každý správný Android, tak i Vibe Z2 Pro dokáže zkrátit dlouhou chvíli. Jak již víme, čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz zajistí plynulý chod všech nejnovějších 3D her. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač, pro video je zde přehrávač jak přímo od Lenova a také Video od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených kodeků .xvid a .avi, bez problému si poradí i s titulky s českými znaky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani přeinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, sluchátka v tomto případě plní roli antény. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení.

Fotoaparát: 16 Mpx a optická stabilizace

Ještě než se pustíme do hodnocení kvality samotných fotografií, zaměříme se na fotoaparát jako celek, a samozřejmě i na jeho prostředí. Jak již víme, čočka fotoaparátu vyčnívá nad okolní povrch, Lenovo se tento fakt nesnažilo ani nikterak maskovat a na čočku ještě upozornilo červeným lemováním, které má zároveň za úkol chránit samotnou čočku před případným poškrábáním při položení na desku stolu. Musíme uznat, že červené lemování působí zajímavě, chtělo by se říci až agresivně a Lenovo tak právem upozorňuje na kvality čipu.

Lenovo Vibe Z2 Pro

V krátkosti se zaměříme také na prostředí aplikace Fotoaparát. Stejně tak, jako si můžete vybrat grafickou nadstavbu Vibe UI nebo Android UI, máte na výběr i ze dvou prostředí fotoaparátu. Ano, čtete správně. Lenovo si přichystalo hned dvě prostředí, která se liší hlavně možnostmi úprav. První prostředí aplikace fotoaparát je označeno jako „Chytrý fotoaparát“, my bychom ho však označili jako prostředí, ve kterém vám Lenovo nedovolí upravit téměř nic. Veškeré kouzlo spočívá v tom, že vám aplikace sama nastaví scénu tak, aby byla co možná nejoptimálnější, nastavit můžete pak pouze kvalitu videa, způsob záznamu, chytrou identifikaci scény, blesk, režim fotografování nebo poměr stran fotografie a GPS polohu. Nastavení probíhá pomocí kruhového přepínače, což působí efektně. I v tomto režimu můžete fotit panoramata nebo přidat speciální efekt, to je ovšem vše, co můžete.

Prostředí aplikace Chytrý fotoaparát

Mnohem zajímavější je však „Profesionální fotoaparát“, ke kterému se přepnete přes nabídku „Chytrého fotoaparátu“. Tato verze prostředí dovolí mnohem více úprav a podrobného nastavení a opravdu naplňuje svůj název. Tak například, u fotografií můžete nastavit poměr stran, režim, zobrazení profesionálních informací na displeji (ISO), HDR, vodící linky, způsob ostření, způsob měření, případně můžete aktivovat dvouprstou separaci AE/AF. Mezi obecné nastavení pak patří možnost navolení, jakou funkci bude naplňovat tlačítko pro regulaci hlasitosti, můžete vypnout/zapnout informace o poloze, trojosé vyrovnání, případně můžete všechno nastavení restartovat do původní podoby. U videa je pak nastavení více strohé, nastavit můžete kvalitu videa, způsob záznamu a také způsob ostření. Mezi další speciální režimy Profesionálního fotoaparátu patří kromě panoramatických snímků také režim super noční krajina (vhodný pro focení za sníženého osvětlení), umělecké HDR nebo režim trajektorie.

Prostředí aplikace „Profesionální fotoaparát“

Dost už ale bylo teorie, jak je na tom kvalita samotných fotografií? 16Mpx snímač produkuje opravdu velmi kvalitní snímky, které se mohou pochlubit nízkou mírou šumu, věrným barevným podáním, perfektními makro snímky a v neposlední řadě výtečnou ostrostí. Telefon si téměř vždy poradí s veškerým nastavením na automatický režim (respektive z prostředí aplikace „Chytrý fotoaparát“), problém nenastane ani s protisvětlem. Optická stabilizace obrazu opravdu funguje a Lenovu tak vystouplou čočku fotoaparátu rozhodně odpouštíme. Fotoaparát se tak zkrátka povedl a za jeho výsledky se nemusíte stydět ani při prohlížení na monitoru počítače. Doplníme, že přední fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx a dokáže nahrávat také FullHD videoklipy. Mezi další funkce patří funkce vyhlazení tváře, které je možné regulovat v sedmi krocích, respektive intenzitách.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: 4K na scénu

Také výsledky z videokamery patří mezi to nejlepší, s čím se aktuálně můžete ve světě špičkových tabletofonů setkat. Videa lze nahrávat v maximálním rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů, respektive ve 4K rozlišení. Vybrat si však lze i nižší rozlišení, konkrétně 2K, FullHD a nebo HD. Nahrávat můžete také zpomalené videoklipy, bohužel však v maximálním rozlišení 720p při 120 snímcích za vteřinu. Dodáme, že zhruba 20sekundový záznam v nejvyšším rozlišení 4K zabere v paměti zařízení zhruba 250 MB. Celkově hodnotíme kvalitu záznamu jako špičkovou, a to jak z hledika plynulosti, tak i obrazové kvality.

Lenovo Vibe Z2 Pro – testovací video, 1080p, noc

Lenovo Vibe Z2 Pro – testovací video, 1080p, den

Navigace: rychlá a přesná

Lenovo Vibe Z2 Pro samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS a elektromagnetického kompasu, který velmi dobře pomůže při orientaci na mapě. Opět budeme chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play.

Mapy, Navigate a HERE beta

Pokud offline navigaci potřebujete, ale nechcete za ni utrácet peníze, můžeme doporučit aplikaci HERE Beta (HERE Mapy), která je v obchodě Google Play poměrně čerstvě. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zcela zdarma a offline. Navíc – velký 6palcový displej pro tento účel doslova vybízí, integrovaný GPS čip vás rozhodně zdržovat nebude. Dodáme, že k dispozici je i předinstalovaná navigační aplikace Navigate (Route 66), jde však pouze o trial verzi.

Stáhnout HERE Beta

Google Play (zdarma)

Telefonní funkce: standard

Aplikace Vytáčení slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+ či WhatsApp. Synchronizace je v tomto ohledu příkladná, okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype.

Telefonní funkce

Vzhledem k podpoře technologie DualSIM je v menu nastavení také speciální položka s názvem Nastavení duální karty. Zde můžete aktivovat/zamezit fungování dané SIM karty, zvolit defaultní SIM kartu pro hovory/zprávy a datové připojení a také přesměrování hovorů. Dodáme, že pouze karta s označením 1 zvládá datové přenosy LTE a 3G sítě, u druhé karty se budete muset spolehnout na základní GSM sítě. SIM karty samozřejmě fungují zároveň v režimu dual standby, v případě, že telefonujete ze SIM 1 a telefon zaeviduje příchozí hovor na druhou SIM kartu, ozve se oznamovací tón. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Organizační funkce: vše potřebné

Pro lepší organizaci svého času Lenovo Vibe Z2 Pro přichystalo hned několik základních aplikací. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 50 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické předinstalované poznámky Evernote, které netřeba představovat. Doporučit můžeme „poznámkovník Keep“ od Googlu. Ten nabídne kromě příkladné synchronizace také barevné označení poznámek, možnost vytvoření nákupního seznamu, případně vás notifikací informuje o nutnosti splnění daného úkolu. Celkově vzato nabídne také mnohem jednodušší prostředí. To vše samozřejmě zdarma.

Organizační funkce

Mezi další organizační aplikace můžeme zařadit aplikaci Hodiny, ta zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Samozřejmě nechybí ani aplikace kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i složitější funkce po přetočení telefonu do vodorovné polohy, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let. Pokud často potřebujete nahrávat svůj hlas, hodit se bude také aplikace Záznamník zvuku, která funguje jako jednoduchý diktafon.

Zprávy a e-mail: zdržovat nebude

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace Zasílání zpráv, případně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv je prakticky identická s tou, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu. „Libůstkou“ navíc je možnost nastavení času odeslání. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasílání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás, v nastavení si lze zvolit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Zprávy, Hangouts a E-mail

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.4 KitKat, zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo, a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně stažení doplňkových slovníků. Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, novinkou je pouze změněný „Material Design“ u aplikací společnosti Google.

Internet a konektivita: kompletní

Lenovo Vibe Z2 Pro si po stránce konektivity vede skvěle, těšit se tak můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s), LTE (150/50 Mb/s, sítě 800/1800/2100/2600 MHz), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Na rozdíl od Lenova Vibe X2 nechybí ani přítomnost bezdrátového NFC, které můžete využít pro snadné spárování telefonu s doplňkovým příslušenstvím, ale v budoucnu samozřejmě také pro placení.

Chrome a UC Browser

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovanou aplikaci UC Browser, což je předinstalovaný prohlížeč od Lenova, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv zádrhelů, výběr tedy bude záviset především na vašich osobních preferencích. Zvolit si samozřejmě můžete i defaultní prohlížeč, který automaticky bude spouštět všechny odkazy, na které se budete přesměrovávat.

Závěrečné zhodnocení: pan dokonalý

Lenovo Vibe Z2 Pro je nekompromisní tabletofon, který bude hledat konkurenci jen obtížně. Vzhledem k tomu, že se u nás značka Lenovo donedávna ještě oficiálně ani neprodávala, jde opravdu o velice příjemné překvapení a testování této novinky v nás zanechalo opravdu příjemné pocity.

Klady jsou jasné, ale pro rekapitulaci: špičkový 6palcový IPS displej s Quad HD rozlišením, výkonný čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s 3 GB paměti RAM, podpora LTE, NFC a dokonce i Dual SIM, baterie s vysokou kapacitou 4 000 mAh a dobrou výdrží a v neposlední řadě také špičkové zpracování, kde použití kovu už jen podtrhuje dojem exkluzivity a navozuje pocit luxusu. Opomenout nesmíme ani kvalitní výsledky 16Mpx fotoaparátu s optickou stabilizací obrazu a možnost nahrávat videoklipy až v rozlišení 4K. Zkrátka, nekompromisní, krásný a špičkově vybavený tabletofon.

Lenovo Vibe Z2 Pro je špičkový smartphone

V podstatě jsme se po čas celého našeho testování snažili dohledat chyby, avšak hledání nedostatků bylo poměrně obtížné. Tím oním nedostatkem by mohl být například chybějící slot pro paměťové karty microSD, pro puntičkáře bychom také mohli zmínit absenci infraportu pro ovládání domácí techniky. Vlastnost, bez které bychom se rozhodně obešli je také vystupující čočka fotoaparátu, to je však daň za optickou stabilizaci obrazu, i když je pravda, že některé telefony i přes přítomnost optické stabilizace obrazu vystouplý fotoaparát nemají. Zmíníme také občasné záseky prostředí, kdy telefon přestal reagovat na povely dotykové obrazovky, každopádně to se nám během celého testu stalo zhruba dvakrát, a to ještě při enormní zátěži a nízké kapacitě baterie. Lze to tedy přisoudit aktuálním a ne úplně příznivým podmínkám, navíc bezesporu tento neduh může Lenovo napravit opravnou aktualizací systému. Jinak je vše takřka dokonalé.

Konkurence

Lenovo Vibe Z2 Pro je díky svému vzhledu a poměrně přijatelné ceně jedno z nejzajímavějších špičkově vybavených zařízení s velkým displejem, které by určitě nemělo při výběru nového zařízení ujít vaší pozornosti. Pokud se ovšem rozhodnete hledat alternativu, budete muset zapátrat mezi těmi nejvybranějšími smartphony současnosti. Z konkurentů se pak nabízí například:

Huawei Ascend Mate 7

Špičkový Huawei Ascend Mate 7, který za zhruba 13 000 Kč nabídne 6palcový displej s HD rozlišení, podporu NFC a LTE, 2 GB operační paměti nebo také čtečku otisků prstů a baterii s kapacitou 4 100 mAh.

Huawei Ascend Mate 7

Samsung Galaxy Note 4

Pokud oceníte přítomnost stylusu, zaujmout by vás mohl nejnovější člen rodiny Note od Samsungu, respektive model Galaxy Note 4. Ten nabídne špičkový 5,7palcový Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 x 1 440, 3 GB operační paměti RAM a nebo 16Mpx fotoaparát. Baterie nabídne kapacitu 3 220 mAh.

Samsung Galaxy Note 4

Apple iPhone 6 Plus

Pokud nemáte hluboko do kapsy a nelíbí se vám operační systém Android, mohl by vás zaujmout nejnovější přírůstek do rodiny Apple smartphonů, respektive model iPhone 6 Plus. Ten nabídne 5,5palcový displej s FullHD rozlišením, procesor Apple A8 a nebo také 8Mpx fotoaparát. Samozřejmostí je podpora LTE, potěší rovněž tloušťka 7,1 milimetru.

Apple iPhone 6 Plus

Nokia Lumia 1520

Z řad Windows Phone zařízení by mohla zaujmout například Nokia Lumia 1520, která za zhruba 12 000 Kč nabídne 6palcový FullHD displej, 2 GB paměti RAM, 20Mpx fotoaparát nebo čtyřjádrový Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz.

Nokia Lumia 1520
lenovo-vibe-z2-pro
Klady
  • špičkový QHD displej
  • podpora dualSIM, LTE a NFC
  • kapacita baterie 4 000 mAh
  • výborný fotoaparát a 4K videokamera
  • čtyřjádrový Snaprdragon 801, 3 GB RAM
  • odladěná grafická nadstavba Vibe UI
  • luxusní design, kvalita konstrukčního zpracování
  • interní paměť 32 GB
Zápory
  • vystupující čočka fotoaparátu
  • chybí infraport a slot pro paměťové karty
  • malé chyby v překladu prostředí
Diskuze ke článku
Fero
Recenzia je super, len realita o telefone je niekde inde. Restarty, katastrofalne video, zvuk ani nehorim. Pripajam link a este doplnam uvedené video na mojej starej S4 zvuk a obraz super.
Test Lenovo Vibe Z2 pro na koncerte :-(: http://youtu.be/k2MInmHIVZM
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Naposledy upraveno: 22. 12. 2014 12:26
Tak já nevím ,ale bud byl pan redaktor u psaní recenze fotoaparátu opilý nebo špatně vidí :D
Protože co je to za mazanici? Tohle že je špičkový fotoaparát? No takový Note 3 nebo 4 či iPhone 6 Plus fotí mnohem lépe a Nokii Lumii ani netřeba zmiňovat. Osobně tohle Lenovo se mi designově sice líbí ,ale nějakých 14K bych za něj nedal teda. Za takovou cenu si radši koupím starý dobrý Note 3. Sice pravda nebudu mít QHD display ,ale zato budu mít slot pro pam. karty a mnohem lepší fotoaparát :)
Jakub Herget
Jakub Herget
výborný fotoaparát????? to myslíte vážně??
Jana
No myslím že note 4 fotí lepe....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze