Lenovo Vibe X2
recenze

Lenovo Vibe X2

Barevný a chutný sendvič
70

Ještě před pár lety jsme si běžně mohli vybrat mezi telefony různých konstrukcí. Čistě dotykové smartphony však nastolily jistou uniformitu, a proto se každá, byť jen částečná snaha odlišit se, cení. Lenovo Vibe X2 je v záplavě nudných placek světlým bodem pro všechny, kteří nehledí pouze na výkon, ale vyžadují také zajímavý vzhled.

Nepřehlédněte:

Vymanit se z výroby tuctových smartphonů je pro výrobce v poslední době poměrně těžké, čas od času se však najde smartphone, který nabídne nejenom špičkovou funkční výbavu, ale také neotřelý vzhled. Někdy se dokonce podaří něco originálního. Značka mobilních telefonů Lenovo se oficiálně začala prodávat na tuzemském trhu teprve před pár měsíci, její aktuální zástupci však agresivně táhnou proti známější konkurenci. A my musíme uznat, že se jim to daří více než dobře. Dnes recenzované Lenovo Vibe X2 je toho jasným důkazem. Kromě výborné výbavy totiž sází právě na originalitu.

Lenovo Vibe X2 na oficiálních snímcích

Technické parametry Lenovo Vibe X2

Kompletní specifikace
Konstrukce140,2 × 68,6 × 7,3 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6595M, CPU: 4×2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: PowerVR G6200
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 11 500 Kč

Obsah balení: neobyčejně nadstandardní

Na okamžik se zastavíme také u dodávaného balení. Už to samotné totiž vyvolává dojem exkluzivity. Je tvořeno dvěma samostatnými šuplíky, přičemž v horním nalezneme kromě samotného telefonu také dokumentaci a sponu pro vyjmutí slotu pro microSIM kartu. Milým bonusem je také přítomnost plastového krytu na zadního stranu přístroje a ochranné fólie na displej. Ve spodním šuplíčku pak nalezneme synchronizační USB kabel, adaptér do sítě a také špuntová (a nutno podotknout poměrně kvalitní) sluchátka s plochým kabelem. Zkrátka, vše důležité naleznete už v základním balení.

Výčet obsahu základního balení

  • mobilní telefon Lenovo Vibe X2
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • špuntová sluchátka s plochým kabelem
  • čirý plastový kryt na zadní stranu zařízení
  • fólie na displej
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • základní příručka, záruční list
Obsah základního balení

Design a konstrukce: na dosah luxusu

Design, to je jeden z hlavních důvodů, proč byste měli dát Vibe X2 přednost před konkurencí. Při pohledu zepředu zaujme temně černé tvrzené sklo, které nenarušuje žádný rušivý element, tedy ani výrazné logo výrobce, jak je tomu běžné u většiny konkurence. I samotné sluchátko pro hovory je zakryto za černou a nenápadnou mřížkou. Nutno podotknout, že celistvě černá plocha navozuje dojem exkluzivity, stejně jako extra tenké rámečky okolo displeje. Vedle mřížky nalezneme také čočku předního 5Mpx fotoaparátu pro videohovory, průchod senzoru jasu a přiblížení a také notifikační LED diodu, která je přes své malé rozměry dostatečně výrazná. Zamrzí však nemožnost nastavit si různé barevné notifikace pro daná upozornění, ty jsou tak oznamovány pouze modrou barvou.

Lenovo Vibe X2

Proklamovaný „wow“ efekt se však dostaví při pohledu z boku. Bočnice jsou totiž tvořeny hned trojicí různě zabarvených částí, nad které pak vystupuje už jen modul přední skleněné části. Dodám, že Lenovo Vibe X2 se prodává hned v několika barevných variantách, konkrétně v odstínech červené, šedo-stříbrné a námi testované oranžovo zlaté. Designové ztvárnění Lenova Vibe X2 je pastvou pro oči a telefon opravdu vypadá jako slepený z více desek. Je to jakýsi sendvič a originalitou rozhodně oplývá.

Celistvost bočních lišt narušuje pouze přítomnost dvoupolohového tlačítka pro regulaci hlasitosti umístěného na pravé straně, tlačítko pro vypnutí displeje/zařízení, které si své místo našlo hned pod tlačítkem regulace hlasitosti a také slot pro microSIM kartu, jenž vyjmete pouze vsunutím tenkého klíče. Dodáme, že rozměry se zastavily na hodnotě 140 × 69 mm, hloubka je pak velice příjemných 7,3 mm. Hmotnost se zastavila na 120 gramech, což je vzhledem k použití čistě plastových dílů celkem odpovídající hodnota.

Lenovo Vibe X2

Zastavíme se také u zadního krytu, ten bohužel nejde nijak sejmout, což naznačovala už přítomnost slotu pro microSIM kartu na levém boku. Zadní kryt je sice v lesklé povrchové úpravě, na druhou stranu na něm neulpívají otisky prstů a ani není náchylný na různé škrábance. Pokud byste přeci jen měli strach, lze využít služeb dodávaného plastového krytu, který na zadní straně perfektně drží, jeho sundání však není vůbec náročné a není se tak nutné obávat o poškrabání telefonu vlivem agresivního přichycení krytu k tělu smartphonu. Kryt navíc disponuje výřezy, proto není problém ovládat všechna tlačítka s nasazeným krytem. V levém horním rohu zadní části nalezneme čočku 13Mpx fotoaparátu, hned pod ním se nachází přisvětlovací LED dioda. Vpravo od čočky je pak přítomen sekundární mikrofon pro natáčení videoklipů, který zároveň slouží jako odšumující.

Lenovo Vibe X2 ze všech stran

Zhruba v 1/3 zadního krytu nalezneme také lesklé logo výrobce, ve spodní části pak naleznete výstup hlasitého reproduktoru a tři zdánlivě tajemné piny, které slouží pro připojení doplňkového příslušenství s označením VIBE Xtension. Mezi to se řadí náhradní akumulátor (Battery Xtension), případně HiFi Xtension, což je tenký přídavný kryt s Hi-Fi reproduktorem. Příslušenství je revoluční hlavně ve formě nacvaknutí a celkové tenkosti, díky které neudělá na zádech telefonu zbytečnou bouli.

Lenovo Vibe X2

Celkově tak musíme kvalitu konstrukčního zpracování pochválit. Telefon je sice vyrobený kompletně z plastu, avšak při snaze jej prohnout se žádných rušivých zvuků nedočkáte. Díky tenkému profilu, nízké hmotnosti a jemně zaobleným rohům Vibe X2 navíc skvěle padne do ruky.

Lenovo Vibe X2

Baterie a výdrž: lehký nadstandard

Baterie uvnitř zařízení nabídne kapacitu 2 300 mAh a celkově je výdrž poměrně standardní. Vzhledem k výkonnému procesoru, FullHD displeji a různým doplňkovým režimům se průměrná výdrž pohybuje na hranici jednoho dne a je víceméně jedno, jak s telefonem zacházíte. Výdrž však prodloužíte úpravou intenzity jasu displeje a také za pomocí speciálních úsporných režimů, kterých má Lenovo Vibe X2 rovnou trojici. Nejintenzivnější režim maximální úspory energie dokáže prodloužit výdrž až o zhruba dvojnásobek, k dispozici však jsou pouze základní funkce, tedy volání a posílání SMS zpráv. Zbylé režimy se soustředí na omezení výkonu, případně na automatickou úpravu jasu displeje. V případě, že budete často využívat funkce GPS nebo rádi hrajete náročnější 3D hry, baterie se vyčerpá během několika málo hodin.

Baterii bohužel uživatelsky nevyměníte

Samozřejmě jsme nezapomněli provést naše standardizované testy výdrže, v telefonu byla vložena SIM karta, aktualizace na pozadí byly potlačeny, zvuk byl nastaven na 50 % stejně jako jas displeje a telefon streamoval video v rozlišení FullHD (1 080p). Celkem to telefon vydržel 7 hodin a 21 minut, což je lehce nadstandardní výsledek. Rychlost nabíjení také potěší, na 80 % se Vibe X2 nabije za 1 hodinu a 19 minut, na kompletní nabití si počkáte o 24 minut déle.

Zvuk čistě a nahlas

Co se týče zvukové stránky, Vibe X2 opět nijak nezklame, spíše naopak. Hlasitý reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to už ale trochu horší, reproduktor je naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Problémem může být také umístění hlasitého reproduktoru společně s rovnou zadní stranu, díky čemuž se výstup při položení na stůl do jisté míry zkresluje.

Hlasitý reproduktor na zadní straně

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost, přesto poslech nepůsobí nijak rušivým dojmem. Tělo telefonu však (pochopitelně) znatelně vibruje. Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme Vibe X2 vcelku pochválit, přibalená sluchátka rozhodně patří mezi ty lepší. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů, ta je na skvělé úrovni a ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Displej: s úžasem bez výhrad

Přední straně dominuje 5palcový IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů (FullHD), výsledná jemnost je tak špičkových 441 pixelů na palec. Displej se pyšní ukázkovými pozorovacími úhly, líbí se nám také věrné, přesto ale syté barevné podání. Pokud vás však předdefinované barevné podání nezaujme, do jeho nastavení snadno zasáhnete pomocí ulity pro vyvážení barev. V té lze nastavit hned trojici režimů, konkrétně:

Displej je zkrátka špičkový
  • Komfortní režim: chrání vaše oči a je vhodný při dlouhodobém prohlížení webových stránek
  • Superjasný režim: maximální zvýšení jasu displeje, což má však za následek zvýšenou spotřebu energie v pohotovostním režimu
  • Vlastní režim: ruční nastavení hodnot, nastavení tónu, sytosti a kontrastu displeje

Displej Lenova Vibe X2 nabídne také zvýšenou citlivost pro snadné ovládání například v rukavicích, potěší také možnost probudit ho dvojitým poklepáním. Maximální jas je na dostatečné úrovni, hodit se bude také již zmíněný „superjasný“ režim displeje, díky kterému nebude problém s čitelností ani na nejostřejším sluníčku.

Displej je zkrátka špičkový

Účelně je vyřešen také prostor pod displejem. Ten skýtá místo pro standardní ovládací prvky operačního systému Android, jejich grafické zpracování je však trochu odlišné. Lenovo chválíme za příkladnou citlivost kapacitní vrstvy, její podsvícení, které je mimochodem možno regulovat a také za možnost vibrační odezvy. Jedné chyby jsme si však přeci jen všimli, jde o podsvícení kapacitní vrstvy, které prozařuje až na samotný displej. Co tím myslíme? V případě, že máte jas displeje stažený na minimum, prosvítá podsvícení kapacitní vrstvy až na virtuální zástupce v doku. I když se jedná o chybu zpracování, výsledný efekt kuželu vypadá docela zajímavě. Celkově vzato však nemáme co vytknout.

Hardware a výkon: s osmijádrem na palubě

Podobně nekompromisní jako v oblasti vzhledu si Vibe X2 vede i v oblasti výkonu, o ten se totiž stará osmijádrový procesor MediaTek MT6595M. Čtyři jádra na architektuře ARM Cortex-A17 jsou taktována na rovných 2,0 GHz, zbylé čtyři úspornější jádra ARM Cortex-A7 pak na 1,7 GHz. Procesoru sekundují 2 GB operační paměti RAM, přičemž po spuštění je k dispozici 1,2 GB. Interní paměť nabídne velkorysých 32 GB, po spuštění je pro uživatele k dispozici zhruba 25 GB, což je stále velmi slušný prostor. Ten však bohužel bude muset stačit, slot pro paměťové karty totiž bohužel chybí.

Co se týče výkonu, Lenovo Vibe X2 se může hrdě vykročit do porovnání s nejvýkonnějšími smartphony na trhu. Všechny pokyny jsou provedeny během okamžiku, telefon se nezadýchá ani při pokročilém multitaskingu, vše zkrátka funguje bez jakýchkoliv zádrhelů. Vibe X2 poslouží i náruživým multimediálním konzumentům, výkonnostně totiž dostačuje na spuštění i těch nejlepších 3D her, které jsou v současné době pro platformu Android dostupné. Bez jakýchkoliv záseků či restartů, samozřejmě.

Uživatelské prostředí: jako Alenka v říši divů

Lenovo Vibe X2 disponuje operačním systémem Android ve verzi 4.4 KitKat, od výroby je však přítomna poměrně agresivní grafická nadstavba Vibe UI 2.0, která vzhled čistého Androidu zcela maskuje a do prostředí přidává zajímavé funkce navíc. Pojďme se tedy této zajímavé grafické nadstavbě podrobněji podívat na zoubek.

Různé možnosti zamykací obrazovky

Začneme obrazovkou zámku obrazovky. Ta může být hned v osmi verzích, nastavení provedete v menu nastavení pod položkou Téma (Centrum témat). Na výběr máte mezi vytahovacím, případně efektním odemknutím. Centrum témat však seskupuje mnohem širší nastavení, než pouze nastavení zámku obrazovky. Dále zde můžete změnit motiv, respektive téma prostředí, opět máte na výběr z několika možností, v tomto případě ze šesti různých témat. Nastavené téma změní především vzhled ikon, případně zaoblení některých widgetů, menu nastavení vypadá ve všech případech stejně. U každého motivu vidíte také podrobný náhled na to, jak bude po jeho aplikace prostředí telefonu vypadat.

Uživatelské prostředí Vibe UI 2.0

Tím ale rozhodně nekončíme. Centrum témat dále seskupuje nastavení vyzvánění, tapety a dalších věcí, jako je například animace spuštění (na výběr jsou celkem tři), systémové rozhraní (k dispozici pouze režim Age, do budoucna však mohou i dále přibývat), lehce pozměnit můžete také panel upozornění (změní se především barevné podání, opět máte na výběr ze tří možností) a konečně také nastavení zobrazení správy kontaktů a obrazovky pro přijmutí hovoru. I zde je však na výběr pouze jedna možnost (rozhraní Age), jejich samostatná kategorie však naznačuje, že tomu tak nemusí být napořád.

Uživatelské prostředí Vibe UI 2.0

Mezi další vlastnosti nadstavby Vibe UI 2.0 patří také například chybějící menu aplikací, všechny aplikace jsou tak seskupeny na základních obrazovkách. Přesouvání aplikací mezi plochami je úžasně jednoduché, stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně tahat po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou. Další možností, jak přesouvat vícero zástupců je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni zmáčknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně zmáčknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit. Popis zní sice komplikovaně, jakmile si ale na tento způsob zvyknete, nebudete chtít měnit.

Uživatelské prostředí Vibe UI 2.0

Mezi hlavní přednosti grafické nadstavby Vibe UI 2.0 však patří podpora různých gest, pro které je vyhrazena samostatná karta v menu nastavení. Všechny běžné změny provedete v menu nastavení, gesta následně spravujete v kartě s názvem Nastavení funkcí, která se nachází vpravo od samotného nastavení. Vzhledem k množstvím různých gest je Lenovo rozdělilo do speciálních podkategorií, my si je pro větší přehlednost představíme v následujícím výčtu.

Nastavení gest

Gesta jednou rukou

  • Funkce boční klávesy: nastavení možnosti, kdy se displej rozsvítí v případě zmáčknutí tlačítka regulace hlasitosti (jak snížení, tak i zvýšení)
  • Široký dotyk: nastavení vyskakovacího menu v případě širokého dotyku (dotyk celé plochy palce, který si v nastavení nakonfigurujete), nastavit můžete také průhlednost a velikost vyskakovacího menu

Prvky obrazovky

  • Chytré zvednutí: po aktivaci tento režim automaticky zvedne příchozí hovor, pokud vyzvánějící zařízení zvednete a přiložíte k uchu
  • Dvojité poklepání: odemknutí/zamknutí displeje provedete dvojitým poklepáním na displej
  • Rychlé focení: po aktivaci tohoto režimu můžete rychle fotografovat ze zamčené obrazovky, stačí dvakrát poklepat na tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku – automaticky se spustí aplikace fotoaparát, telefon zaostří a pořídí snímek (to vše během zhruba 2 sekund)
  • Gesta kamery: rychlé spuštění aplikace fotoaparát – stačí zařízení s vypnutým displejem zvednout do vodorovné polohy (poloha focení)

Funkce zkratek

  • Chytrý pohotovostní režim: v případě aktivace tohoto režimu se obrazovka rozsvítí, když se na ni podíváte – jinak řečeno, dokud se budete dívat, nezhasne
  • Otáčení obrazovky: nastavení rotace obrazovky
  • Kapesní režim: automaticky zesílí hlasitost vyzvánění v případě, že máte telefon v kapse (je tedy zakryt senzor přiblížení)
  • Snížit hlasitost tónu: automaticky sníží hlasitost vyzvánění v případě, že telefon uchopíte do rukou (využívá funkce akcelerometru)
  • Chytrá scéna: nastavení funkcí, které se mají uskutečnit v dané časové intervaly
Nastavení gest

Jak si můžete povšimnout, nabídka gest a režimů je v Lenovu Vibe X2 velice široká, některá jsou zcela nová, některá Lenovo očividně okoukalo od konkurence. Tak jako tak, většinu z nich někdy využijete a většina z nich čas opravdu ušetří. Prozatím jsme téměř vždy chválili, co se nám však naopak nelíbilo? Především velikost ikon, ty jsou na poměry pětipalcového displeje zbytečně velké a ubírají tak prostor dalším, které by se na danou kartu bez problému vešly. Bohužel, v případě, že se vám grafická nadstavba nelíbí, můžete ji sice vyměnit za některou z volně dostupných v obchodě Google Play, přijdete ale o podporu většiny gest a různých zkratek.

My hodnotíme grafickou nadstavbu Vibe UI 2.0 veskrze pozitivně, i když na někoho může působit přeplácaným a hektickým dojmem. Vše samozřejmě záleží na osobních preferencích daného uživatele, možnost změny je tu ale vždy.

Fotoaparát: trochu velká komprese

Integrovaný fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx, sekunduje mu přisvětlovací LED dioda, funkce automatického ostření a také sekundární mikrofon. Ještě než se pustíme do hodnocení kvality snímků, podíváme se na prostředí samotné.

Prostředí aplikace Fotoaparát je účelně rozvrženo do několika karet nastavení, v těch můžete upravit například poměr stran fotografií (16:9, 4:3), vyvážení bílé, scénický režim, ISO, vodící linky, případně si můžete fotografie zkrášlit některým z přednastavených efektů. U videa je nastavení poměrně strohé, nastavit můžete kvalitu, způsob ostření a zapnout můžete také softwarovou stabilizaci obrazu. Mezi další obecná nastavení patří možnost aktivace přidání polohy ke snímku, trojosé vyrovnání, případně nastavení činnosti blesku. V nastavení nechybí ani možnost uzpůsobení funkce tlačítka pro regulaci hlasitosti, bez problému ho tedy můžete využít i jako jednopolohovou spoušť. V nastavení nám chybí pouze možnost změny zvuku uzávěrky, zvuk nelze ani vypnout, dokonce ani při tichém režimu. Žádné „špionské“ fotky tedy s Vibe X2 nepořídíte. Mezi další dovednosti Vibe X2 v oblasti focení patří možnost pořízení panoramatických snímků. Celkově působí prostředí přehledně, nikde nic nehledáte a na rozdíl od prostředí aplikace Fotoaparát v syrovém Androidu nám přijde aplikace od Lenova uživatelsky přívětivější.

Lenovo Vibe X2

Co se týče přední kamery pro videohovory, s tou lze jak fotografovat, tak také natáčet video (až FullHD). Přední kamera nabídne speciální režim vyhlazení pleti, se kterým se setkáváme čím dál častěji u všech různých výrobců. Snímky mohou mít až 5 Mpx a celkově je jejich kvalita v porovnání s konkurencí rozhodně nadprůměrná, skvěle se hodí například pro sdílení na různé sociální sítě, případně pro potřeby sebeprezentace například na Instagram. Špatně nevypadají ani na monitoru počítače, i zde je však znát poměrně výrazná komprese.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Dost už ale bylo nudné teorie, jak je na tom Vibe X2 s kvalitou pořízených snímků? Snímky pochválíme za věrné podání barev a téměř vždy správné vyhodnocení scény. Povedené jsou také makro snímky. Bohužel je však znát poměrně velká komprese, která snímky do značné míry degraduje. Kvalita výsledných snímků je však i přesto jen lehce nadprůměrná, potenciál však úplně využit nebyl. Inu, posuďte sami.

Videokamera: FullHD stačí

Video lze natáčet až ve FullHD rozlišení, pochválit musíme jak plynulost, o kterou se stará softwarová stabilizace obrazu, tak také za rychlé přeostřování a věrné podání barev. Co se týče výsledků, v podstatě nemáme žádných námitek a Vibe X2 rozhodně nezklame.

Multimediální funkce: je to Android!

Jako každý správný Android, tak i Vibe X2 dokáže zkrátit dlouhou chvíli. Jak již víme, osmijádrový procesor zajistí plynulý chod všech nejnovějších 3D her, hned od výrobce jich navíc pár dostanete (). Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač, pro video je zde přehrávač jak přímo od Lenova ataké Video od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených kodeků .xvid a .avi, bez problému si poradí i s titulky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani přeinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, sluchátka v tomto případě plní roli antény. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení.

Navigace: tady jsem

Lenovo Vibe X2 samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play. Velký 5palcový displej pro tento účel doslova vybízí, integrovaný GPS čip vás rozhodně zdržovat nebude.

Navigace

Telefonní funkce: standard

Aplikace Vytáčení slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+ či WhatsApp. Synchronizace je v tomto ohledu příkladná, okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí, o tom jsme ale již mluvili.

Telefonní funkce

Organizační funkce: vše potřebné

Pro lepší organizaci svého času Lenovo Vibe X2 přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Zprávy a e-mail: zdržovat nebude

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace Zasílání zpráv, případně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv je prakticky identická s tou, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasálání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás, v nastavení si lze zvolit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Zprávy a e-mail

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.4 KitKat, zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo, a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně stažení doplňkových slovníků.

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Internet a konektivita: vše na palubě

Lenovo Vibe X2 je nekompromisní i co se týče konektivity, těšit se tak můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s), LTE (150/50 Mb/s), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Nechybí ani podpora bezdrátové technologie NFC, která skvěle poslouží například pro snadné párování s podporovaným příslušenstvím.

Internetový prohlížeč Google Chrome

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv zádrhelů, výběr tedy bude záviset především na vašich osobních preferencích.

Závěrečné zhodnocení: povedl se!

Lenovo Vibe X2 je po dlouhé době velmi odlišný smartphone. Jeho přednosti jsou víceméně jasné, nabídne skvělou funkční výbavu, které vévodí osmijádrový procesor, podpora NFC a LTE, povedená grafická nadstavba s podporou různých gest a režimů a v neposlední řadě také skvělý displej. Ani v oblasti designu však neztrácí, zařízení je nejenom špičkově konstrukčně zpracováno, ale hlavně se také chlubí neotřelým a jedinečným vzhledem.

Lenovo Vibe X2 je špičkový smartphone

Zklamat by vás tak Lenovo Vibe X2 mohlo především cenou, která se zastavila na hranici 12 000 Kč. I když to není vyloženě hodně, lze sehnat podobně vybavené telefony i pod 10 tisíc korun a v segmentu kolem 12 tisíc už je konkurence poměrně tvrdá. Zde se ale připlácí za styl. Zamrzí také absence paměťových karet, i když integrovaná paměť 32 GB bude pro většinu uživatelů dostatečná. Posledním problémem by mohla být baterie, která je bohužel uživatelsky nevyměnitelná a výdrž je pouze průměrná.

Celkově tak hodnotíme Lenovo Vibe X2 pozitivně. Jedná se o čerstvý vánek mezi nudnými plackami, které vidíme ve světě dotykových smartphonů neustále. Cena je sice vyšší, podle nás je však oprávněná a koupi můžeme doporučit.

Konkurence

Hledat konkurenci pro Lenovo Vibe X2 je poměrně oříšek, dobře vybavených a zároveň krásných smartphonů na trhu není zrovna mnoho. I tak jsme pro vás ale pár konkurentů dohledali.

Huawei Ascend P7

Huawei Ascend P7, který za cenu zhruba 9 000 Kč nabídne 5palcový FullHD displej, 13Mpx fotoaparát nebo třeba čtyřjádrový procesor s taktem 1,8 GHz. Po designové stránce se může pochlubit hlavně tenkým profilem a kovovo-skleněným zpracováním.

Huawei Ascend P7

Xiaomi Mi4

Za cenu okolo 12 000 Kč lze sehnat také Xiaomi Mi4, které nabídne 5palcový FullHD displej, podporu LTE a NFC, 3 GB operační paměti RAM a nebo 13Mpx fotoaparát. Rámeček zařízení je vyroben z nerezové oceli.

Xiaomi Mi4

Nokia Lumia 930

Pokud máte rádi barvy, zaujmout by vás mohla Nokia Lumia 930 za zhruba 12 500 Kč. Pyšní se špičkovým fotoaparátem s rozlišením 20 Mpx, operační systém Windows Phone pak pohání čtyřjádrový procesor Snapdragon 800. Opět se můžete těšit na kovový rámeček.

Nokia Lumia 930
lenovo-vibe-x2
Klady
  • jedinečné zpracování, líbivý vzhled
  • grafická nadstavba Vibe UI 2.0
  • podpora rychlých datových přenosů LTE
  • osmijádrový procesor, 2 GB paměti RAM
  • špičkový displej
  • přítomnost FM rádia
Zápory
  • vestavěná baterie
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
doktor
V závěrečném hodnocení na straně plus píšete LTE a NFC, ale ve specifikaci žádné NFC nemá.
mmm
Konkurence-Xiaomi Mi4, které nabídne 5palcový FullHD displej- nemá LTE a ani NFC- píšete v článku ,že má???
kkk
Cena není 12000 Kč jak referujete ve videu ale 9999 Kč - česká distribuce

http://mobilni-telefony.heureka.cz/lenovo-vibe-x2/#c
Mário Pliska
Mário Pliska
Grafika je PowerVR G600, ne Adreno 330... Taky skoda, ze neumi LTE900 Mhz...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze