Lenovo Vibe X
recenze

Lenovo Vibe X

Designový šperk se slabou myslí
10

V redakci se nám na pár týdnů zabydlel další zástupce rozrůstající se rodiny smartphonů značky Lenovo. Tentokrát se jedná o designově velice vydařený kousek Lenovo Vibe X, který se právě designově řadí na absolutní špičku. Dokáže však zaujmout také výbavou?

Za zapůjčení modelu Lenovo Vibe X děkujeme obchodu lenovomobile.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Společnost Lenovo se v segmentu chytrých telefonů v posledních měsících prosazuje čím dál více a vzhledem k jejich nedávné akvizici mobilní divize společnosti Motorola je jasné, že smartphony budou i nadále pro Lenovo významným produktem.

Jedním z nejzajímavějších telefonů, který tato společnost v poslední době uvedla na trh, je bezesporu Lenovo Vibe X. Nabízí velice zajímavé parametry, špičkovou konstrukci a především design, který jistě osloví nejednoho potenciálního zájemce.

Lenovo Vibe X – oficiální snímky

Obsah balení

  • Lenovo Vibe X
  • adaptér nabíječky s USB konektorem
  • micro USB kabel pro nabíjení a propojení s počítačem
  • stereo headset s funkcí handsfree
  • brožurky a manuály

Obsah balení se může lišit podle prodejce, pozn. redakce

Technické parametry Lenovo Vibe X

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 72 × 6,9 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2013, ?

Lenovo Vibe X – videopohled

Design a konstrukce

Začneme rovnou hned asi nejsilnější stránkou Lenovo Vibe X a to sice designem. Lenovo Vibe X je zkrátka skvost! Smartphonů, které by designově vyčnívaly z nekonečné řady černých placek je zoufale málo a těch, které jsou designově navíc nejen odlišné, ale také skutečně povedené, je ještě méně. Lenovo Vibe X je však jedním z nich.

Do karet modelu Vibe X hraje mnoho zajímavých designových prvků, které však dohromady velice hezky ladí a vytvářejí tak skutečně povedené zařízení. Všimněme si například velice tenké konstrukce s oblými tvary. Krycí sklo displeje je na svých okrajích lehce zahnuté a tak vytváří velice zajímavý efekt při manipulaci se zařízením. Tenká stříbrná linie táhnoucí se kolem těla přístroje se ve spodní části rozšiřuje až na záda přístroje, které jsou sice z plastu, ovšem vybavena velice příjemnou a dobře vypadající povrchovou úpravou.

V tomto ohledu tak nemáme modelu Vibe X prakticky co vytknout. Vypadá zkrátka skvěle a stejně tak působí i v ruce. Zmiňme ještě, že Vibe X patří k zařízením s 5" displejem, a tak vás jistě nepřekvapí rozměry 144 × 72 mm, potěší však tloušťka pouhých 6,9 mm a ještě příjemnější je hmotnost, která se zastavila na velice slušných 122 gramech. Vděčí za ní hlavně kompletně plastové konstrukci, nicméně samotné zpracování je vynikající. Telefon je krásně pevný, nikde nic nevrže ani se neprohýbá a z konstrukce máme opravdu dobrý pocit.

Pojďme si nyní Lenovo Vibe X prohlédnout hezky kolem dokola. Přední strana modelu Vibe X je prakticky celá vyhrazena pro prostorný 5" dotykový displej s FullHD rozlišením. Nad displejem se nachází mřížka telefonního reproduktoru, který je zároveň také hlasitým reproduktorem. V mřížce si můžeme všimnout také notifikační LED, která ovšem dokáže upozornit pouze na hovory a zprávy a nelze ji nijak spravovat. Dále se nad displejem nechází čočka předního fotoaparátu a samozřejmě klasická sada senzorů osvětlení a přiblížení. Pod displejem své místo našla trojice senzorových kláves pro ovládání operačního systému Android – tlačítka Domů, Menu a Zpět.

Na zadní straně telefonu si můžeme povšimnout především zajímavého povrchu krytu. Kryt je sice plastový, ale díky tomuto vzorkování působí na omak velice příjemně. Zároveň na něm nejsou vidět otisky prstů ani drobné oděrky. Kromě loga výrobce se na zadní straně nachází především čočka hlavního fotoaparátu s rozlišením 13 Mpx, přisvětlovací LED a otvor sekundárního mikrofonu mezi nimi.

Pravý bok, slot na micro SIM kartu, spodní a horní hrana

Pravý bok je vyhrazen pouze pro kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a nalezneme zde ukrytý šuplíček pro zasunutí micro SIM karty telefonu, do kterého se dostanete pouze pomocí přiloženého nástroje v balení, nebo špendlíkem a podobně. Ano, tušíte správně – Lenovo Vibe X nemá odnímatelný zadní kryt a společně s tím tedy ani vyměnitelnou baterii. Na spodní hraně se pak nachází microUSB konektor pro nabíjení a propojení s počítačem a horní hrana je osazena pouze 3,5mm jack konektorem pro sluchátka.

Levý bok je vyhrazen pouze pro tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje nebo displeje. Toto umístění se může na první pohled zdát jako skvělé, bohužel ve skutečnosti tomu tak není. Ocení ho snad pouze uživatelé, kteří drží telefon v levé ruce. Pro ostatní je však toto umístění opravdu nepohodlné, protože prstem na něj normálně nedosáhnete a tak jako tak musíte přehmánout. Navíc se může stát, že místo zamčení nebo odemčení telefonu stisknete klávesu hlasitosti, neboť se v tomto místě opíráte palcem.

Zvuk a kvalita reprodukce

Co se zvukových kvalit týče, tak v tomto ohledu spadá Lenovo Vibe X do klasického průměru jak u hlasité reprodukce, tak u kvality výstupu 3,5mm jack konektoru. Hlasitý reproduktor trpí klasickými neduhy, na které jsme u většiny smartphonů zvyklí. Téměř žádné hloubky, přebuzené výšky a typická “plechovost” zvukového podání. Nicméně potěší dostatečná hlasitost, takže vyzvánění rozhodně hned tak nepřeslechnete a o to přeci u hlasitého reproduktoru jde především. Zajímavé také je, že Lenovo Vibe X nabízí pouze jeden reproduktor! Hlasitou reprodukci stejně jako telefonní hovory tak uslyšíte vždy z reproduktoru nad displejem.

Zajímavostí je, že hlasitý i telefonní reproduktor se skrývají pod jednou mřížkou

U výstupu 3,5mm jack konektoru bude hodně záležet na tom, jaká sluchátka k telefonu připojíte a zda případně použijete ekvalizér. Sluchátka dodávaná v balení potěší svou ergonomií a pro běžný poslech postačí i co se kvality zvuku týče. Nic pro audiofily, ale rozhodně lepší než mnohá sluchátka jiných rádoby renomovaných výrobců. Samotná kvalita hudebního výstupu z telefonu spadá do průměru a například hlasitost by mohla být rozhodně vyšší.

Baterie a výdrž

Výdrž baterie je dnes bohužel obecným problémem v segmentu chytrých telefonů a u málokterého se dá říct, že je jeho výdrž opravdu dobrá. Bohužel, Lenovo Vibe X k podobným přístrojům nepatří, protože výdrž baterie rozhodně není jednou ze silných stránek. Výrobce musel kvůli designu a štíhlému pasu modelu Vibe X zvolit baterii s kapacitou pouhých 2 000 mAh.

Přístroj tak vydrží maximálně jeden den lehčího používání, pokud však budete na telefonu online na Facebooku, Twitteru, emailu, budete psát SMS, volat a případně číst internet, zkrátka telefon budete používat aktivně, tak se o dobití přihlásí již odpoledne.

Menší baterie by však mohla znamenat také rychlejší nabíjení, bohužel však prodejce v balení dává nabíječku, která do telefonu posílá pouze 500 mA, což je opravdu málo a kompletní nabití tak zabere klidně tři hodiny a více. Přitom dnes je již standardem mít nabíječky s proudem 1-2A, taková nabíječka by si s Lenovem poradila snadno. Nicméně nabíječka se může u různých prodejců lišit.

Displej a kvalita zobrazení

Displej Lenovo Vibe X je dalším atributem, ve kterém tento model boduje. Již dávno neplatí, že nejkvalitnější displeje najdeme pouze ve vlajkových lodích výrobců s cenou přes patnáct tisíc. Lenovo Vibe X si drží cenu kolem 8 000 Kč a přesto nabídne displej, který by mu mohly leckteré dražší modely závidět.

Výrobce zvolil špičkový zobrazovač typu IPS LCD s úhlopříčkou 5 palců a rozlišením FullHD, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. Displej je tedy perfektně jemný (441 ppi) a lidské oko není prakticky schopno rozpoznat jednotlivé pixely. Obraz je krásně ostrý, velmi je to znát například u drobného písma. Displej je navíc krytý tvrzeným sklem Gorilla Glass, takže by mělo být také odolnější vůči poškrábání a podobně.

Vynikající jsou však také další vlastnosti osazeného zobrazovače. Displej má skvělé pozorovací úhly – nehrozí žádné zkreslování barev při pohledu z úhlu. To samé se týká i samotné kvality zobrazení barev. Barvy jsou věrné a jas displeje dostatečný i na to, abyste si mohli přečíst mobilenet.cz i na přímém slunci. Můžeme tedy s klidným svědomím konstatovat, že ve své cenové kategorii patří Lenovo Vibe X rozhodně mezi zařízení s nejkvalitnějším displejem na trhu. A nejen ve své kategorii.

Hardware a výkon

Zatím jsme Lenovo Vibe X veskrze chválili. Zpracování, design, konstrukce, displej… to vše jsou zatím velice silné stránky Lenovo Vibe X. Nyní se však dostáváme do sekce, kde s chválou budeme trochu šetřit. Lenovo Vibe X sice papírově nabízí více než atraktivní hardwarové parametry, ve skutečnosti je však situace trochu jiná.

Začneme klasicky seznámením s papírovými parametry. Lenovo Vibe X pohání čtyřjádrový procesor Mediatek 6589, který má každé ze čtyř jader taktováno na 1,3 GHz. K dispozici má také graficky čip PowerVR SGX544, celkem 2 GB RAM a vnitřní paměť o kapacitě 16 GB. Podle samotných parametrů se tedy zdá, že Lenovo Vibe X nabízí za málo peněz opravdu spoustu muziky. Vždyť podobné specifikace nabízí i vlajkové lodě výrobců.

Je však potřeba vzít v potaz pravidlo, že větší počet jader procesoru automaticky neznamená větší výkon a to je přesně případ velké části čipsetů, nejen od Mediateku. Ve skutečnosti je totiž tento čipset mnohem méně výkonný než dvoujádrový Snapdragon S4 od Qualcommu. A právě to je jedna z příčin, proč Lenovu Vibe X často dochází dech. Výkon je bohužel jeho slabší stránkou.

Výsledky benchmark testů

Telefon jsme testovali s oficiální ROM S960_ROW_S126_lenovomobile.cz_131203. U výchozího Lenovo launcheru je viditelné cukání při přechodu mezi stránkami i při kompletně smazaném telefonu. Při použití alternativního launcheru (APEX) je situace lepší, nicméně prodlevy a čekání přichází již po krátké době společně s tím, jak s telefonem pracujete. Jakmile máte na plochách více widgetů (v našem případě 3 plochy a celkem 4 až 5 widgetů), tak je již viditelné zpomalení přechodů a prodlevy při otevírání aplikací a nabídek. Pokud navíc telefon na pozadí něco stahuje nebo instaluje, například aktualizace z Google Play, tak jsou občas prodlevy opravdu dlouhé a otravné.

Problémy může někomu činit také vnitřní paměť zařízení. Uživatel má totiž k dispozici pouze 12 GB paměti z celkových 16 GB. Občas si tak říkám, jestli by se tento fakt nedal klasifikovat jako podvod na uživatele. Například Samsung dokáže u 16GB smartphonu uživateli sebrat klidně celých 6 GB - to je zhruba 37 % paměti, kterou výrobce u produktu prezentuje, ale uživatel ji nemůže využít.

Operační systém a uživatelské prostředí

Lenovo Vibe X je dalším členem nekonečné rodiny s operačním systémem Android. Nachází se v něm operační systém Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Informace o tom, zda tento model získá update na verzi 4.4 KitKat bohužel nemáme, ale náš skromný odhad je, že s updatem se příliš nepočítá. Čínští výrobci sice již dokáží vyrobit velice atraktivní zařízení, ale následná podpora stále není jejich silnou stránkou.

Domovská obrazovka a Motivy

Výchozí uživatelské prostředí je tvořeno launcherem přímo z dílny Lenova, který se jmenuje příznačně Lenovo launcher. Jedná se o celkem nevzhlednou nástavbu, která rozhodně nepatří mezi nejpovedenější, ať už mluvíme o vzhledu, přehlednosti nebo optimalizaci. Její vzhled však můžete vylepšit pomocí dostupných motivů, které můžete stahovat přímo z nastavení launcheru. Nedá se říct, že by se tam nacházela nějaká umělecká díla, ale rozhodně by se některé motivy mohly někomu zalíbit.

Domovská obrazovka – odinstalování aplikací a správa widgetů

Uživatelské prostředí je tedy tvořeno klasicky obrazovkami, na kterých jsou umístěny ikonky všech aplikací a widgety, všechno dohromady. Lenovo launcher nenabízí samostatné menu s aplikacemi a všechny aplikace tak vidíte přímo na domovské ploše, podobně jako u iOS, Emotion UI od Huawei nebo BlackBerry 10. Na plochy si můžete samozřejmě přidávat různé widgety, kterých v základu sice není moc, ale nechybí základní widgety, jako je Google Now, kalendář, Gmail a podobně. Z horního hrany displeje můžete samozřejmě stáhnout notifikační lištu, kterou výrobce opatřil také tlačítky rychlých nastavení, což rozhodně vítáme.

Notifikační lišta a nastavení

Co se nám však líbí, je způsob, jakým Lenovo zpracovalo nabídku nastavení. I když není tak obsáhlá jako u běžného Androidu, například sekce pro baterii chybí, zjednodušení je spíše ku prospěchu. Pro běžného uživatele je tak nastavení mnohem přehlednější. Tomu pomáhá také rozdělení do tří karet – Časté, Vylepšení a Systém. Co se skrývá v kartách Časté a Systém asi tušíte, nicméně zajímavosti čekají v kartě Vylepšení.

Nastavení a Vylepšení

Zde totiž výrobce připravil řadu zajímavých vychytávek, díky kterým můžete upravit různé funkce telefonu. Z našeho pohledu mezi nejzajímavější patří například chytré odemknutí gestem na displeji, kapesní režim (pomocí senzoru přiblížení telefon pozná, že je v kapse, zabrání tak nechtěnému zapnutí a zvýší hlasitost vyzvánění) nebo chytrý příjem hovoru, kdy telefon přijme hovor ve chvíli, kdy jej přiložíte k uchu. Kromě toho však v nastavení nalezneme i další šikovné funkce, jako je například naplánování automatického zapnutí a vypnutí telefonu.

Další zajímavostí je nastavení centra oznámení, které umožňuje například přiřadit prioritu některým typům notifikací, zakázat některým aplikacím zobrazovat notifikace v liště nebo vám ukáže v informační liště rychlost přenosu dat v síti. Zmínit také musíme, že, narozdíl od dříve testovaného modelu Lenovo P780, je prostředí kompletně přeloženo do češtiny a nesetkáte se ani s angličtinou ani s čínštinou. V tomto ohledu odvedli v lenovomobile.cz opravdu dobrou práci.

Správce naposledy spuštěných a běžících aplikací a Google Now

Ovládání Lenovo Vibe X obstarává především dotykový displej, ale zapomenout nesmíme ani na senzorové klávesy pod displejem. Jejich primární funkce je pravděpodobně každému jasná, při delším stisku se však vyvolají další funkce. Přidržením tlačítka Domů spustíte funkci Google Now, o které jste si toho již na mobilenet.cz mohli přečíst spoustu. Přidržením tlačítka Menu pak vyvoláte seznam naposledy spuštěných aplikací s možností vyčištění paměti jejich ukončením, nebo můžete aplikace zamknout, takže se ukončovat nebudou.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát Lenovo Vibe X nás hned zpočátku zaujal. Slibuje totiž rozlišení skvělých 13 Mpx, což je stejná hodnota, kterou se chlubil například loňský Samsung Galaxy S4. U zařízení v této cenové kategorii nás tento parametr velice mile překvapil, velice rychle však přišlo vystřízlivění. Stejně jako v případě procesoru, kde počet jader zdaleka neurčuje výkon, totiž u fotoaparátu počet megapixelů ani zdaleka neurčuje výslednou kvalitu fotografií. Lenovo Vibe X totiž svými fotografickými kvalitami spadá do lehkého podprůměru.

Prostředí fotoaparátu

Samotná aplikace pro fotografování přitom nabízí opravdu spoustu možností. Sice se nemůže chlubit přehledným nebo intuitivním ovládáním, to opravdu ne, ale dostupných funkcí a nastavení je opravdu spousta. Kromě klasických parametrů jako je vyvážení bílé, nastavení expozice nebo ISO, máte k dispozici také ohromný výběr nejrůznějších efektů na úpravu barev i celé kompozice. Široký je také výběr režimů focení – od panoramata, přes makro až po HDR nebo PIP (Picture-In-Picture). V tomto ohledu jsou možnosti skutečně obsáhlé.

Exteriér – denní světlo
Exteriér – podvečer
Exteriér ve dne, detail a použití blesku (poslední dva snímky)

O to víc zamrzí samotné výsledky fotoaparátu. Rozlišení 13 Mpx je zkrátka na takto malý čip vysoké a výsledkem je opravdu vysoká hladina šumu. Pokud zkrátka nemáte naprosto jasné denní světlo, tak je výsledek opravdu slabý a v šeru již fotografie nejen ztrácí veškeré detaily, ale fotoaparát má často vůbec problémy správně zaostřit. Při dobrém osvětlení jsou fotografie vcelku průměrné, chybí jim však ostrost. Se zhoršujícím se osvětlením jde kvalita fotografií rapidně dolů a bohužel často nepomáhá ani přisvětlovací LED.

Lenovo Vibe X (testovací video) – 1080p, exteriér

Fotoaparát dokáže natáčet také video a to sice rovnou ve FullHD rozlišení při 30 fps, bohužel ale do formátu 3GP. Samotný výstup velmi koresponduje s celkovými výsledky fotoaparátu. Ve videu je jasně vidět, že telefon má problém ostřit, komprese znatelně „čtverečkuje“ jednolité barevné plochy a někdy se video dokonce zasekává, což můžeme připsat slabšímu hardwaru. Jakmile natáčíte v HD rozlišení, což je dle našeho názoru tak jako tak ve většině případů zcela dostačující, je kvalita trochu lepší.

Multimediální funkce a aplikace

Podívejme se nyní společně na to, jaké funkce nám Lenovo přichystalo v samotném systému. Začneme nejdříve pohledem na multimediální aplikace, jako první se nabízí galerie fotografií. Ta v sobě skrývá zajímavé překvapení, k tomu se však ještě vrátíme. Teď musíme zmínit, že hlavní obrazovka galerie se skládá z dvou záložek – Fotografie a Album.

Galerie a editor fotografií

Zatímco na kartě fotografií jsou všechny snímky řazené podle času nebo typu fotografie, v záložce alb jsou roztříděné do jednotlivých složek. Zajímavé je, že u alb můžete nastavit viditelnost a tak některá alba skrýt z klasického seznamu fotografií, takže se k nim jen tak někdo nedostane. Potěší také vcelku propracovaný, i když ne moc přehledný, editor fotografií a bohaté možnosti sdílení. Bohužel však při větším počtu fotografií telefon znatelně zpomalí a prohlížení není úplně plynulé.

Galerie obrázků - tvorba koláže a GIF animací

A nyní již ke zmíněnému překvapení. Nachází se skryté v levém dolním rohu a jsou to dvě zajímavé funkce. První z nich umí z vybraných fotografií vytvořit celkem hezkou koláž, kterou si můžete nasdílet například na Facebook. Druhou funkcí je možnost vytváření GIF animací přímo z vašeho telefonu. Můžete volit různá rozlišení výsledné animace, která se může skládat z 18 až 48 snímků, což už nabízí mnoho prostoru pro kreativitu, nemyslíte? Pokud vám však galerie od Lenovo nebude příjemná, můžete používat také aplikaci Fotky, která nabízí také mnoho možností a zobrazuje například také online fotografie z Google+.

Videopřehrávač

Dále zde máme také videopřehrávač, který je sice velice jednoduchý, ale nabízí několik příjemných funkcí. Jednou z nich je například možnost záznamu screenshotu přehrávaného videa, možnost editovat jas videa, možnost zamčení ovládacích prvků a potěší také paměť, kde jste u kterého videa skončili se sledováním. Poradí si také s FullHD videem, na kterém si zcela vychutnáte velice jemný displej, při vyšším bitratu však opět můžeme pozorovat nedostatek výkonu.

Hudební přehrávač Hudba Play

Hudební přehrávač v modelu Vibe X zastupuje aplikace Hudba Play, která si poradí s hudbou uloženou v telefonu stejně jako s poslechem online. K dispozici je řazení skladeb podle žánrů, interpretů, alb nebo skladeb. Nechybí ani seznamy skladeb a možnost nastavení vlastního ekvalizéru. V samotném přehrávači pak máte k dispozici standardní ovládání s možností opakování skladeb, vytváření seznamů a podobně. Přehrávač si poradí se všemi běžnými hudebními formáty. Lenovo Vibe X nabízí také klasické FM rádio s podporou RDS.

Aplikace od Google a YouTube

Co do multimediálního tématu můžeme ještě zmínit oficiální YouTube aplikaci od Googlu, která nesmí chybět v žádném Androidu. Nechybí ani další aplikace od Googlu, jako je obchod s aplikacemi Google (Obchod) Play, Gmail, Google Mapy, prohlížeč Chrome nebo aplikace Hangouts. V telefonu dokonce najdete předinstalovanou závodní hru Asphalt 7, ovšem tu nelze spustit. Podle chybové hlášky snad proto, že v telefonu musí být nainstalovány ještě další aplikace od Gameloftu, což je tedy dost podivné.

Pokud se podíváme na další aplikace, které Lenovo do svého modelu Vibe X přichystalo, tak jich zrovna moc není. Zmínit můžeme například svítilnu pro rozsvícení přisvětlovací LED fotoaparátu, funkci mobilního Wi-Fi Hotspotu nebo podrobný manuál, který vám pomůže seznámit se s telefonem. Výrobce myslel také na sociální sítě, takže v telefonu nalezneme předinstalované aplikace Google+ a Facebook.

V telefonu se nachází také aplikace Zprávy a Počasí, což je vcelku jednoduchý, ale povedený agregátor zpráv z nejrůznějších zdrojů – nutno zmínit, že především z českých, a dokáže vám také zobrazit počasí. Tím však již v této sekci výčet předinstalovaných aplikací končí a vidíte, že jich opravdu není mnoho. Naštěstí však všechno může zachránit obchod s aplikacemi Google Play.

Telefonování, adresář a zprávy

Aplikace telefonu

Telefonování, adresář a zprávy výrobce spojil do jedné aplikace, do které se dostanete přes ikonky Telefon, SMS a MMS, Kontakty nebo Hovory. Aplikace je rozdělená na čtyři části, z nichž každá zobrazuje jednu funkci. První záložka je vyhrazena pro samotný telefon a vidíte zde především číselník, který dokáže postupným psaním rovnou vyhledávat v kontaktech. V této části aplikace naleznete také protokol hovorů.

Adresář a kontakty

Druhá záložka je vyhrazena pro adresář. Práce s kontakty se prakticky v ničem neliší od ostatních Android zařízení a kromě podrobného nastavení detailů u každého z kontaktů nechybí ani možnost bezdrátové synchronizace, práce se skupinami nebo oblíbenými kontakty. Přímo v aplikaci je také zabudovaný import a export kontaktů, což se velmi hodí například pro zálohování, potěší také funkce sloučení duplicitních kontaktů.

SMS zprávy a klávesnice

Poslední záložka nabízí práci se zprávami SMS a MMS. Aplikace pro práci s smskami je vcelku propracovaná. Šikovné je například filtrování seznamu zpráv podle kontaktů nebo přečtení. Samotné psaní probíhá v konverzacích s jednotlivými kontakty, jen je škoda, že bubliny nejdou například barevně více přizpůsobit. Můžete však celou telefonní aplikaci upravit změnou motivu, kterých je na výběr několik a jsou obsaženy v motivech samotného Lenovo launcheru. V telefonní aplikaci se také nachází celá řada nejrůznějších nastavení. Je sice trochu netradičně řešeno, ale je velice podrobné. Za zmínku pak také rozhodně stojí pop-up notifikace, které vám dokáží přímo v okně uprostřed displeje zobrazit konkrétní přijatou SMS.

Aplikace Gmail a Emailový klient

Co se týče práce se emaily, tak v tomto ohledu by cílové skupině tohoto modelu nemělo nic chybět. Kromě klasického Gmail klienta, který si poradí pouze s Google účty, se v modelu Vibe X nachází také jednoduchý emailový klient s podporou IMAP, POP nebo Exchange. Nic extra si od tohoto klienta neslibujte, nicméně na základní komunikaci jistě postačí. Výbavu zpráv doplňuje aplikace Google Hangouts, pomocí které můžete zůstat v kontaktu se svými přáteli a známými a můžete si ji nastavit také jako výchozí aplikaci pro SMS zprávy.

Organizér a GPS

Začněme klasicky kalendářem. Výrobce lehce upravil klasický Android kalendář a změna rozhodně nebyla k horšímu. Kalendář standardně nabízí pouze zobrazení agendy nebo celého měsíce, kdy se pod maticí dnů zobrazuje agenda aktuálně vybraného dne. Jeho ovládání je sice trochu kostrbaté, ale kalendář je přehledný a subjektivně také hezky zpracovaný. Pracovat samozřejmě můžete s větším množstvím kalendářů rozlišených podle barev, přidávat nové události, upomínky nebo narozeniny a nesmí chybět ani bezdrátová synchronizace například s Google účtem.

Kalendář

Další funkcí, kterou v této sekci můžeme zmínit, je správce souborů. Ten je jednoduchý, ale velice funkční. V základním rozhraní vám nabízí filtry pro zobrazení dat určitých typů – hudba, fotografie, videa, dokumenty, instalační balíčky APK a archivy. Ačkoliv s archivy správce souborů pracovat umí, naopak s dokumenty si neporadí a kancelářský balík si tak budete muset dodatečně nainstalovat. Jinak však správce souborů nabídne vše, co bychom od podobné aplikace čekali a přidává navíc možnosti záložek a historie procházení.

Správce souborů

V Lenovu Vibe X také nalezneme standardní sestavu praktických aplikací, jako je kalkulačka, diktafon, aplikace hodin rozdělená na budík, stopky, časovač a světový čas nebo praktický kompas, který vám zobrazí také geografické souřadnice.

Užitečné aplikace předinstalované v Lenovo Vibe X

Tím se pomalu dostáváme k GPS. Lenovo Vibe X samozřejmě nepostrádá klasický A-GPS čip, který dokáže vaši polohu lokalizovat během pár chvil. Samozřejmě pokud máte dostupné datové služby, pomocí kterých se určení polohy značně urychlí. Jako mapová aplikace jsou zde klasické Google Mapy, které všichni jistě známe a o jejich kvalitách tak pravděpodobně nemá cenu se rozepisovat.

Google Maps

Konektivita a Internet

Lenovo Vibe X si poradí jak s 2G, tak i s 3G sítěmi. Na LTE se bohužel nedostalo, ale v této cenové kategorii se podpora LTE zatím stále vyskytuje spíše sporadicky, i když i v ČR je podpora LTE nyní stále aktuálnější a určitě by přítomnost LTE potěšila nejen uživatele Ratměřic. Na internet se tedy dostanete skrze internet operátora, nechybí však ani podpora Wi-Fi. Bezdrátové sítě zastupuje také Bluetooth 4.0. Na NFC se bohužel nedostalo.

Internetový prohlížeč

Internetové prohlížeče nalezneme v modelu Vibe X celkem dva. Můžete si vybrat mezi klasickým Android prohlížečem nebo prohlížečem Google Chrome. Ve výsledku je prakticky jedno, který z prohlížečů budete používat, jejich výkony jsou srovnatelné. Pouze Chrome získává plusové body za možnost synchronizace hesel, záložek a otevřených karet s vaším stolním počítačem. Jinak oba prohlížeče nabízí velmi podobné funkce, vykreslování stránek je rychlé, pouze pohyb po náročnějších webových stránkách činí zařízení občas trochu potíže.

Závěr a zhodnocení

Lenovo Vibe X je bezesporu velice zajímavé zařízení a to hned v několika ohledech. Jeho nejvýraznější předností je samozřejmě design! Ten je zkrátka skvělý a Lenovo Vibe X skutečně vyčnívá v záplavě černých placek bez nápadu. Špičková je také konstrukce a je opravdu úchvatné, že se výrobci podařilo sestrojit zařízení, které je tenké pouhých 6,9 mm, váží pouze 122 gramů a přesto je jeho konstrukce pevná a působí opravdu kvalitním dojmem.

Lenovo Vibe X – oficiální snímky

Plus si Lenovo Vibe X zaslouží také za opravdu povedený displej. Pět palců s FullHD rozlišením zde odvádí skutečně skvělou práci a je radost se na tak povedený zobrazovač dívat. Displej se však také bohužel podepisuje celkem výrazně na výdrži telefonu, která rozhodně nepatří k jeho přednostem. To samé platí také o výkonu, kterého Lenovo Vibe X rozhodně nemá na rozdávání. Telefon se po několika dnech znatelně zpomalí a opět nám ukazuje, že čtyřjádrový procesor ani zdaleka neimplikuje rychlé reakce a svižný OS.

Lenovo Vibe X - oficiální snímky

Lenovo Vibe X pokulhává také v oblasti fotoaparátu, který slibujíc vysoké rozlišení bohužel nezvládá zachytit fotografie úplně ideálně. Při slabším osvětlení jsou pak výsledky doslova tristní. I přes tyto nevýhody si však Lenovo Vibe X jistě najde spokojené uživatele. Mohou to být například ti, kteří nepotřebují nejvýkonnější smartphone, ale záleží jim například více na vzhledu. Nebo hledají opravdu kvalitní displej, protože Lenovo Vibe X ve své kategorii nabízí rozhodně jeden z nejlepších.

Konkurence

Alcatel One Touch Idol X

Konkurence Lenovo Vibe X číhá na každém rohu, protože právě v segmentu zařízení s cenou kolem 8 tisíc korun se snaží realizovat mnoho výrobců. Jedním z hlavních konkurentů může být krajan Alcatel Idol X, který je prakticky hardwarovou kopií Lenovo Vibe X. Stejný displej, čipset, paměť, fotoaparát a podobně. Oba modely mají také Android 4.2 Jelly Bean a co do odladěnosti jsou na tom velmi podobně. Hlavní slovo tak v tomto případě bude mít pravděpodobně design a celkový dojem, který jednotlivé modely na případné zájemce udělají.

Huawei Ascend D2

V kategorii velkých dotykových telefonů s cenou kolem 8 tisíc korun se však snaží prosadit i další. Je to například několik modelů od výrobce Gigabyte, THL, ZOPO nebo Huawei například s modelem Huawei Ascend D2. Ten nabízí srovnatelný displej, fotoaparát i hardware, ale má méně kvalitní konstrukci. Na druhou stranu se do tlustšího těla vešla větší baterie a také větší vnitřní paměť.

BlackBerry Z10

Pokud bychom se měli podívat i na jiné platformy, než pouze Android, tak zde žádné opravdové konkurenty nenajdeme. Můžeme zmínit například BlackBerry Z10, které ve většině vlastností Lenovo Vibe X předčí a navíc je o několik tisíc levnější, na druhou stranu ne každému může vyhovovat operační systém BlackBerry 10 a nesmíme zapomenout na citelně menší 4,2" displej.

Nokia Lumia 925

U Windows Phone je situace obdobná. Ani zde není žádný 5" telefon podobných parametrů, můžeme však zmínit 4,5" Nokii Lumia 925. Papírově má Lumia 925 sice slabší parametry, ve skutečnosti ale Lenovo Vibe X poráží ve výdrži baterie, kvalitě fotoaparátu i celkovém výkonu a konstrukčně je na tom Lumia 925 ještě o pomyslný krůček dál, než Lenovo. Pro někoho však může být problém menší displej nebo použitý operační systém.

Za zapůjčení modelu Lenovo Vibe X děkujeme obchodu lenovomobile.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

lenovo-vibe-x
Klady
  • přehledně zpracované a dostatečně podrobné nastavení
  • mnoho zajímavých funkcí od výrobce
  • špičkový FullHD displej
  • jedinečný design
  • precizní konstrukce
Zápory
  • nevhodně umístěná zamykací klávesa
  • podprůměrné výsledky fotoaparátu a kamery
  • celkově nedostatek výkonu
  • špatná optimalizace OS
  • horší výdrž baterie
  • absence paměťových karet a omezená paměť
Diskuze ke článku
Kojinho
Celá redakce jde kvalitativně nahoru. Skvělý videopohled, takřka na úrovni Honzy.
Jenula33
Pěkný video :-(
Michal
Dizajnova spicka ? No neviem, ved to vyzera ako kazda druha Xperia akebo HTC
hop
Nehodi se to sem,ale kdy vyhlasite tu soutez o tu Xperii? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze